2024-11-19 403 瀏覽
呢日同朋友一齊嚟咗呢間泰國餐廳醫肚🤣$45「珍多冰 Flour Jelly in Coconut Milk」:甜甜哋有椰奶香味🤣$48「薄荷葉梳打 Iced Mint Soda」:完全唔甜,有打碎咗嘅薄荷葉,相當清新,幾特別🤣$105「馬拉盞炒通菜 Stir Fried Morning Glory with Malaysia Sauce」:通菜新鮮馬拉盞炒又惹味啲😋$96「鮮炸蝦餅 Deep Fried Prawn Cake」:外邊黐咗麵包糠炸到脆脆哋,裏便嘅蝦餅幾爽滑,整體好香口🤣$75「椰汁雞湯 Spicy and Sour Chicken Soup with Coconut Milk」:奶白色,少少酸,有椰汁味,幾開胃😋$104「泰乾炒雞肉河粉 Fried Thick Noodle in Soybean Sauce with Chicken and Egg」:河粉炒得有濃厚醬油香味👍呢度嘅泰國🇹🇭員工廣東話好流利👍
呢日同朋友一齊嚟咗呢間泰國餐廳醫肚🤣
呢度嘅泰國🇹🇭員工廣東話好流利👍
2024-11-18 436 瀏覽
喺銅鑼灣搵到間唔錯嘅泰國餐廳,店員仲要係泰國人,傾偈係講泰文,餐廳環境都好唔錯,裝修得好有氣氛,仲有戶外空間可以坐,同朋友聚會係唔錯嘅選擇!冬蔭功 (S) - $92湯底酸酸辣辣,超開胃😍蝦肉鮮嫩,足料!份量都唔少,兩個人各自飲咗兩三碗都有😆烤豬頸肉沙律 - $108豬頸肉外焦内嫩,香茅味出,夠惹味,搭配新鮮的生菜同埋特製嘅酸醬,口感清新,又係一款開胃菜😎 但醬汁去到最底偏濃,配飯或者生菜食會好啲。馬拉盞炒通菜 - $105馬拉盞醬好香,通菜爽口鮮甜惹味🤤皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 - $138外觀精緻,金黃色嘅造型令我地胃口大開。金邊粉軟腍得黎配埋雞蛋、芽菜、花生等配料既爽脆,口感幾好。對比剛介紹嘅食物,金邊粉偏清,所以各食物中和底下都唔錯😙黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁)$60菠蘿汁味道出啲,亦都有真芒果味,唔係假🤓相思飄香(紅豆+椰奶) $45椰奶味濃,好清爽😆結論🫰每碟份量多,食物地道🫰環境氣氛一流🫰仲有Cocktail飲,有feel好味度:8/10回頭度:8/10🎡餐廳資料餐廳名稱:泰簡單餐廳地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓營業時間:星期一至三及日 11:45-00:00 及星期

冬蔭功 (S) - $92

烤豬頸肉沙律 - $108

馬拉盞炒通菜 - $105
馬拉盞醬好香,通菜爽口鮮甜惹味🤤

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 - $138

黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁)$60
菠蘿汁味道出啲,亦都有真芒果味,唔係假🤓

相思飄香(紅豆+椰奶) $45
椰奶味濃,好清爽😆

結論
🫰每碟份量多,食物地道
🫰環境氣氛一流
🫰仲有Cocktail飲,有feel

好味度:8/10
回頭度:8/10

🎡餐廳資料
餐廳名稱:泰簡單
餐廳地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
營業時間:星期一至三及日 11:45-00:00 及星期四至六 11:45-00:30
2024-11-17 380 瀏覽
早幾天約了幾姊妹到銅鑼灣聚聚,每次我們除了吃吃吃,就是談談近況逸事、創業進展等,所謂3個女人一個墟,4個女人就一定長傾長有,不停嘈喧巴閉!好姊妹選了一間好chill的泰國餐廳,原來是舊總統戲院的頂層,初時以為未必好大,原來有室外也有室內。天氣涼涼地,我們選了室外,可以盡情暢談。Menu的選擇多樣豐富,我們品嚐了多款招牌菜色:鮮炸蝦餅外脆內嫩,加埋甜酸醬真的回味無窮。也突顯蝦餅的美味。冬蔭功湯一個鍋咁上,下面暖住,很貼心,因為一凍咗就唔好飲。佢好地道的冬蔭功湯味道,獨特的酸辣風味,清新的泰國風情,可能跟全餐廳都是泰國人主理有關。木瓜絲蝦沙律清新爽口。我本身對木瓜一般,但一齊叫餸無乜所謂,撈埋入蝦沙律幾夾。有少少果香,也有少少辣,口感層次豐富。蟹肉米粉生菜包白色的蟹肉米粉幾特別,一口咬下有淡淡的椰香,搭配上爽脆的生菜,有不同層次。香草辣椒肉碎炒飯這個多數都會order,佢炒得幾好,飯顆粒分明且鬆軟,同埋有啲辣、好味。飛天通菜飛天通菜是我們的另一個喜愛之選。因為好惹味。有點辣,但可接受,炒得好香。泰國特飲的選擇也多樣化. 夜晚有cocktail飲。我哋點咗的特飲,名字也很有創意﹕黃金夢新鮮菠

Menu的選擇多樣豐富,我們品嚐了多款招牌菜色:

鮮炸蝦餅
外脆內嫩,加埋甜酸醬真的回味無窮。也突顯蝦餅的美味。

冬蔭功湯

蟹肉米粉生菜包

香草辣椒肉碎炒飯

飛天通菜

黃金夢
新鮮菠蘿沙冰和芒果沙冰清涼解渴,我們吃著濃味食物必定要飲啲凍嘢,感受清涼平衡味道。

另外還有漫天飛花、心有靈犀、珍多冰等飲品也很特別,姊妹們都說解渴又滿足。

呢間餐廳應該會encore, 因為其實佢好方便,喺sogo附近,環境又大易揾位,重點是好chill,泰國風味一流, 適合打卡;

同埋廚師侍應都是地道泰國人菜式很地道,服務都很好,我哋有姊妹生日,侍應都招呼周到。

2024-11-15 400 瀏覽
呢一間泰國餐廳嘅廚師同埋侍應都係泰國人,所以食物地道,質素有保證!另外呢度嘅環境舒服,設有室內室外嘅位置,無論係拍拖定係朋友聚餐都好適合🫶🏻🫶🏻我哋兩個人總共嗌咗四樣嘢食,分別係肉碎生菜包🥬 $95 、咖哩豬軟骨 🍛$108 、飛天通菜 $95 、香草辣椒豬肉碎炒飯🌶️🍚$118,四樣嘢都好好味😋😋, 尤其係咖喱豬軟骨嘅咖喱汁,味道好濃郁惹味!香草辣椒豬肉碎炒飯,飯粒粒粒分明,唔會好多油,香辣程度啱啱好,一樣好推介大家試吓😜😜飲品方面,我哋就揀咗珍多冰 $45 同埋 柚香鮮提子冰 🍇 $48,另外佢哋都有唔同Cocktail,下次會再嚟試吓~

2024-11-15 261 瀏覽
約朋友生日飯,搵左個靚景戶外歎泰菜,環境一流!位於總統戲院頂樓嘅泰國餐廳,有超大露台,天氣涼坐戶外食飯,加上全泰籍團隊主理,成個feel好似去咗泰國度假咁!晚上重有特製cocktail提供,啱曬約埋朋友吹水傾偈。木瓜絲蝦沙律青木瓜絲爽口,配埋新鮮蝦仁,我鐘意佢多花生,開胃之選!香草辣椒肉碎炒飯炒得粒粒分明,香氣撲鼻,仲配有煎蛋。鮮炸蝦餅大大塊爽口彈牙,炸得乾身,沾甜酸醬食正!蟹肉米粉生菜包清甜蟹肉同米粉嘅生菜包,配搭新鮮,特製醬汁香濃,層次豐富。飛天通菜炒得香而且微辣,通菜爽口彈牙。冬蔭功香料味濃郁,酸辣味恰到好處。特飲推介黃金夢菠蘿同芒果汁完美mix,熱帶水果清甜配搭,消暑一流!漫天飛花火龍果配橙汁,清新解膩。心有靈犀雜果梳打加石榴汁同珍珠,口感豐富,打卡一流。珍多冰正宗泰式飲料,椰奶香濃!
約朋友生日飯,搵左個靚景戶外歎泰菜,環境一流!

木瓜絲蝦沙律
青木瓜絲爽口,配埋新鮮蝦仁,我鐘意佢多花生,開胃之選!

香草辣椒肉碎炒飯
炒得粒粒分明,香氣撲鼻,仲配有煎蛋。

鮮炸蝦餅
大大塊爽口彈牙,炸得乾身,沾甜酸醬食正!

蟹肉米粉生菜包
清甜蟹肉同米粉嘅生菜包,配搭新鮮,特製醬汁香濃,層次豐富。

飛天通菜
炒得香而且微辣,通菜爽口彈牙。

冬蔭功
香料味濃郁,酸辣味恰到好處。

特飲推介
黃金夢
菠蘿同芒果汁完美mix,熱帶水果清甜配搭,消暑一流!

漫天飛花
火龍果配橙汁,清新解膩。

心有靈犀
雜果梳打加石榴汁同珍珠,口感豐富,打卡一流。

珍多冰
正宗泰式飲料,椰奶香濃!

2024-11-14 292 瀏覽
最近光顧一家地道嘅泰國餐廳, 環境真係好chill, 戶外座位好多靚燈飾✨絕對適合打卡! 餐廳嘅裝潢充滿泰國風情,色彩繽紛嘅裝飾同舒適嘅座位令人倍感放鬆🥰廚師同侍應都係地道嘅泰國人, 佢哋熱情嘅服務令我哋嘅用餐體驗更加有趣! 👩🏻‍🍳每一道菜都充滿咗正宗嘅泰國風味, 彷彿置身於泰國街頭🇹🇭餐廳夜晚仲提供多款精緻嘅cocktail飲品,真係好適合朋友聚會🍸————————————————食物:❆ 燒豬頸肉包生菜Grilled Pork Neck $108 豬頸肉燒得恰到好處! 外焦內嫩, 肉質鮮美食落好juicy🐷搭配新鮮嘅生菜增添咗清新嘅口感~再加上特製嘅醬汁,味道更加出色,真係好開胃❆ 綠咖喱Green curry $108醬汁濃郁, 裡面配搭雞肉同各種新鮮蔬菜💚每一啖都充滿層次感, 咖喱嘅辛香味道同椰漿嘅甜美完美融合❆ 蒜蓉包 Garlic bread $37蒜蓉包烤得金黃酥脆, 外皮香脆, 裡面係柔軟嘅麵包🍞散發住濃濃嘅蒜香味! 非常適合搭配咖喱, 吸收醬汁❆ 蟹肉炒飯Crab Meat Fried Rice $128炒飯粒粒分明, 色澤誘人😍蟹肉鮮甜, 搭配嘅香料同青蔥提升咗整
廚師侍應都係地道嘅泰國人, 佢哋熱情嘅服務令我哋嘅用餐體驗更加有趣! 👩🏻‍🍳每一道菜都充滿咗正宗嘅泰國風味, 彷彿置身於泰國街頭🇹🇭

————————————————
食物:
再加上特製嘅醬汁,味道更加出色,真係好開胃

❆ 綠咖喱Green curry $108

❆ 蒜蓉包 Garlic bread $37

炒飯粒粒分明, 色澤誘人😍蟹肉鮮甜, 搭配嘅香料同青蔥提升咗整體嘅風味, 感受到蟹肉嘅鮮味

❆ 黃金夢 Pineapple juice $60
菠蘿汁加芒果汁清甜可口🍍特別解渴!

❆ 椰青Fresh Young Coconut $58
新鮮嘅椰青水口感清新🥥帶有自然嘅鮮甜味! 椰子嘅香氣令人倍感舒適,特別適合喺炎熱嘅香港享用瞬間消暑~

Total: $549連加一

整體:
✦ 價格: 4.3/5
✦ 味道: 4.3/5
✦ 服務: 4.1/5
✦ 環境: 4.3/5
✦ 再訪指數: 4.3/5
————————————————
泰簡單 (銅鑼灣)
@thaisimplekitchen

2024-11-06
  • 燒豬頸肉
  • 黃金夢
2024-11-14 342 瀏覽
平時都好鍾意食泰國菜,放工又想 Chill 下,所以就同朋友搵左一間正宗泰國菜店內裝潢融合泰國元素與現代設計,充滿東方風情擺設大量泰國藝術品與雕塑,環境舒適,空間寬敞,讓大家置身於泰國一樣餐廳有戶外座位區,有帳篷同吊燈嘅設計,可以感受到泰國文化風情廚師侍應都是地道泰國人,食物夠曬正宗而且夜晚仲有 cocktail 提供,真係可以一大班朋友 Chill 返晚食物方面: 皇宮大蝦蛋網金邊粉 : 大蝦鮮嫩彈牙,再加上蛋嘅柔軟同金邊粉嘅彈性,帶來豐富嘅口感層次,金邊粉口感同蛋絲狀網狀嘅結構增添左食物嘅趣味性燒豬頸肉 : 豬頸肉份量多,外皮燒得香口焦脆,肉質爽口彈牙,再配上特製泰式辣醬更惹味木瓜絲蝦律 : 味道酸酸辣辣,木瓜絲配上芽菜、果仁、車厘茄及大蝦,再用生菜包住,充滿鮮味馬拉盞炒通菜 : 通菜新鮮爽脆,加入馬拉盞清炒,味道濃郁帶有點鹹香味原個椰青 : 椰青冰凍清爽,口感清甜解渴,椰子肉軟淋淋,可以挖曬出黎食曬心有靈犀 : 用左什果粒、珍珠芝麻、石榴汁及梳打製成,材料豐富,夠曬冰凍解渴嘅泰式特飲

店內裝潢融合泰國元素與現代設計,充滿東方風情

廚師侍應都是地道泰國人,食物夠曬正宗

食物方面:

2024-11-13
2024-11-12 370 瀏覽
依家天氣轉涼,坐喺露天位,微風吹過真係舒服㗎。佢地嘅泰菜都好地道㗎,廚師同侍應都係泰國人,不過唔使擔心語言問題,佢地識講廣東話㗎。🍲 椰汁雞湯 Spicy & Sour Chicken Soup - $75 酸辣平衡,椰香濃郁,是一道開胃的湯。🍍 菠蘿炒飯 Pineapple Fried Rice - $128 甜鹹適中,菠蘿的清甜與其他配料融合得啱啱好。🥖 蒜蓉包 Garlic Bread - $37 好香脆,蒜香濃郁,非常適合用來沾紅咖哩。🌶️ 泰式紅咖哩 Red Curry Paste - $108 香濃微辣,咖哩醬汁濃稠,配飯或蒜蓉包都非常美味。🍹 心有靈犀 Mixed Fruit+Soda+Pearl+Grenadine - $48 清新解渴,水果的甜味和珍珠口感豐富。🍇 柚香鮮提子冰 Honey Citron & Grape - $48 酸甜平衡,柚子和提子的清香清爽。泰簡單 (銅鑼灣) 📍 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
依家天氣轉涼,坐喺露天位,微風吹過真係舒服㗎。

佢地嘅泰菜都好地道㗎,廚師侍應都係泰國人,不過唔使擔心語言問題,佢地識講廣東話㗎。

酸辣平衡,椰香濃郁,是一道開胃的湯。
椰汁雞湯

甜鹹適中,菠蘿的清甜與其他配料融合得啱啱好。
菠蘿炒飯

🥖 蒜蓉包 Garlic Bread - $37
好香脆,蒜香濃郁,非常適合用來沾紅咖哩。
蒜蓉包

香濃微辣,咖哩醬汁濃稠,配飯或蒜蓉包都非常美味。
泰式紅咖哩

清新解渴,水果的甜味和珍珠口感豐富。

酸甜平衡,柚子和提子的清香清爽。

泰簡單 (銅鑼灣)
📍 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
椰汁雞湯
菠蘿炒飯
蒜蓉包
泰式紅咖哩
2024-11-10 314 瀏覽
泰簡單俾人感覺好chill,裝修簡單舒適,幾乎所有員工都係泰國人,氣氛好輕鬆。有時lunch都會同同事黎食,餐廳夜晚有cocktail飲,天氣好嘅時候坐喺室外,傾住計食住嘢,氛圍一流。先講下菜式,豬軟骨咖喱炆得夠淋,配埋濃郁香辣嘅咖喱汁,入味既薯仔先係重點。叫埋蒜蓉包點咖喱一齊食,撕開之後用嚟吸咖喱汁,呢個組合會食上癮菠蘿炒飯每次嚟都叫,炒飯乾爽,菠蘿帶少少酸甜味,配埋蝦仁,清新又開胃。泰式燒豬肉配埋酸辣嘅泰式醬汁,味道豐富,食完你會好滿足。推薦呢度既椰青,永冇失手,次次啲椰肉都好嫩滑,飲完椰水之後仲可以挖椰肉食—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙ig Cartilage CurryPineapple Fried RiceRoasted Pork w/ Thai SauceGarlic BreadFresh Young Coconut—————————————————𖠿𖥣 泰簡單 (銅鑼灣)〒 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

Pig Cartilage Curry

Pineapple Fried Rice

Roasted Pork w/ Thai Sauce

Garlic Bread

Fresh Young Coconut

—————————————————

𖠿𖥣 泰簡單 (銅鑼灣)
〒 銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2024-10-16
2024-11-08 349 瀏覽
呢間泰國餐廳好新式 環境幾好✨野食都好多選擇同性價比高 唔食得辣既朋友都好岩 室內同室外嘅位都有 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉...King Prawn Fried Noodle in Egg Net (Crushed Peanut und Lime)馬拉盞炒通菜Stir Fried Morning Glory Malaysia RamGreen Shredded Papaya Salad🥗 木瓜絲蝦沙律Deep Fried Prawn Cake and Deep Fried Fish Cake鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅Lemon Grass + Ginge暖意洋洋(熱香茅南薑茶)Fresh Young Coconut鮮椰青 凍椰青清甜 爽😆仲好易就挖到入面啲椰肉食

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉...

馬拉盞炒通菜

Green Shredded Papaya Salad🥗

鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅

Lemon Grass + Ginge
暖意洋洋(熱香茅南薑茶)

Fresh Young Coconut
鮮椰青
凍椰青清甜 爽😆仲好易就挖到入面啲椰肉食
1901 瀏覽
2024-11-07 251 瀏覽
今天中午一人午餐。12:00前到達, 12:04下單。12:20才有湯粉。問題在於早於我點菜的其他枱,都已經有食物,但我仍然未有。其實,一碗湯粉要用多少時間煮呢?催他們,只是說「整緊整緊」。好明顯係廚房漏咗我張單。食物味道又如何呢?杯泰式奶茶確實不錯,但係碗湯粉就有點失望。湯底不是遊船河湯底,只是一般味精湯。粉底不是泰國的米粉。總括而言,就係不傳統。唯一值得稱讚的地方,便是侍應的服務態度。泰國籍的服務員,每一位都有笑容,很親切。我相信唔會再有下一次。

我相信唔會再有下一次。
2024-11-07
2024-11-02 449 瀏覽
餐廳名字:泰簡單 (銅鑼灣)餐廳地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓🇹🇭🇹🇭室內外環境裝修以泰國傳統建築風格為主,柔和的素色調和充滿東南亞風情的裝飾,例如吊頂的布藝燈具與壁畫,營造出浪漫寧靜的氛圍。美麗的泰國女郎做服務,廚師全都是泰國人,連說話的口音都泰國腔調十足。🇹🇭🇹🇭冬陰功湯🥣這道傳統清湯以冬陰藥材烹製,口感清新帶有淡淡甘草味,能開腸通便,為主食做好準備。 🥳🥳炸蝦餅🍤將新鮮蝦肉、香料揉合成餅狀,再深度油炸成金黃色。餅體外酥嫰脆脆,內包裹著多汁滑嫩的蝦肉,口感十足。🥰🥰香葉辣椒炒肉碎蛋飯🥩🍳🍚以肉碎為主的餡料內藏撒上香草與微辣的椒粒,扒散蛋飯瀰漫其中。飯食入口饜足正辣,餡料咬下頓時香氣裊裊。😍😍泰式醬料豬頸肉包生菜🐷🥬肉質帶嫩的豬頸肉整塊包入生菜葉中,醬料酸甜口感讓人惦記,咬下包著的生菜更添新鮮。🤩🤩#hkfoodie #foodiegram #香港美食 #性價比餐廳 #銅鑼灣區 #泰國菜 #餐廳 #生日飯 #hkig #hkfood #hkfoodblogger
餐廳名字:泰簡單 (銅鑼灣)
餐廳地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

冬陰功湯🥣

炸蝦餅🍤

香葉辣椒炒肉碎蛋飯🥩🍳🍚

泰式醬料豬頸肉包生菜🐷🥬

2024-11-01 410 瀏覽
朋友仔介紹話呢間泰國餐廳好地道。咁就同佢去食飯睇下啦。一去到地下,見到個門面已經嘩一聲。個個裝修睇得出係好畀心機。跟住入到去搭𨋢個𨋢已經佈置好曬泰國嘅畫😳上到去間餐廳係喺天台。佢有戶外好大嘅地方。側邊有個吧檯,同埋有啲獨立房仔,上面係用稻草裝飾勁有去咗泰國嘅感覺!!!出面除咗有枱櫈之外仲有啲梳化位,成個感覺勁超chill,覺得直頭上嚟齋坐下都開心。同埋發現佢啲店完全部都係泰國人,講廣東話有各種獨有嘅韻味😂😂😂如果掛住泰國嘅話上嚟食一食都掂曬❤️
朋友仔介紹話呢間泰國餐廳好地道。咁就同佢去食飯睇下啦。

2024-10-31 402 瀏覽
銅鑼灣一向都多野食,今次同朋友去左係總統戲院側邊既樓上泰國餐廳, 個入口已經特色裝修, 上到去有種去按摩既感覺, 裡面都幾多位,仲有戶外位置, 秋涼既天氣可以坐。我地叫左小食沙爹串燒 $108,有齊豬,牛,雞, 每樣2串, 每條申燒都燒得好香, 呢度配既汁比起平時既沙爹汁多左一陣香料既味道, 好食。仲有小多士, 可以夾埋一齊食。冬陰功湯 $92 食得泰國野就必點的, 夠酸夠辣, 裡面仲有2隻大蝦, 2個人叫個細都好夠飲。皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138面頭有整左網樣既蛋餅仲有兩隻大蝦, 好得意, 金邊粉麵炒得好香, 唔會太酸。馬拉盞炒椰菜苗 $125呢個真係要點, 佢唔係炒通菜, 而係炒椰菜苗, 有咬口之外, 仲食到好嫩既感覺。最後叫左兩杯特飲- 紅毛丹冰 ($38), 黃金夢 ($60)兩款都好清新, 唔會太甜, 飯後飲一杯正。成個環境都好舒服, 裝修浪漫, 係入口位仲有沙發位, 食完出黎可以打個卡, 電梯都好岩影相。見到全部職員都係泰國人,所以係要同佢地講少少英文, 廚師應該都係, 因為個味同平時係香港食既泰國餐唔同。

個入口已經特色裝修, 上到去有種去按摩既感覺,

裡面都幾多位,仲有戶外位置, 秋涼既天氣可以坐。

仲有小多士, 可以夾埋一齊食。

冬陰功湯 $92

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138

馬拉盞炒椰菜苗 $125

兩款都好清新, 唔會太甜, 飯後飲一杯正。

• 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 沙嗲串燒
之前食過好唔錯,今晚同朋友係附近行街,佢都話想食泰國菜,我緊係要帶佢黎食多次啦。木瓜絲蝦沙律 $94沙律色彩鮮豔,青木瓜絲口感清脆,搭配的蝦仁鮮甜,酸酸辣辣令整道菜非常開胃炸釀雞翼 $86雞翼外皮酥脆,內裡釀入肉碎、蝦、馬蹄、芫荽同胡椒,口感有少少彈牙,餡料調味適中,非常美味香辣炒蜆 $118炒蜆味道鮮香,蜆肉滑嫩冇沙,搭配嘅香料和辣椒增添了層次感,香香辣辣好有鑊氣蝦醬炒飯 $104炒飯粒粒分明,蝦醬的鮮香令米飯非常惹味,將旁邊嘅豬肉片、雞蛋絲、泰式香腸片同洋蔥絲混合米飯一齊食,口感豐富漫天飛花 $48 漫天飛花由火龍果同橙汁製作而成,甜度適中,飲落帶少許橙嘅酸酸甜甜,好開胃薄荷葉梳打$48梳打嘅薄荷味道好清爽,啱晒食完辣野飲返啖,立即解渴🧊📌泰簡單 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳

木瓜絲蝦沙律 $94

炸釀雞翼 $86

香辣炒蜆 $118

蝦醬炒飯 $104

漫天飛花 $48

薄荷葉梳打$48
梳打嘅薄荷味道好清爽,啱晒食完辣野飲返啖,立即解渴🧊

📌泰簡單 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#泰國菜 #銅鑼灣 #泰簡單 #木瓜沙律 #雞翼 #蜆 #蝦醬炒飯 #地道泰國菜