2017-02-20 1752 瀏覽
本來吃到飽飽行返娘家,點知經過這間{泰興餅店}就給它散發的茶香吸引了😙!原來餅店附設有茶水檔怪不得那麼香,專做外賣的好有生意頭腦喔!而且價錢十分抵飲奶茶只係$10一杯,就算凍檸茶都講緊係$11,平到咁樣唔係唔幫襯嘛!見到餅店的溫馨提示通知街坊,佢哋係用韓國砂糖,頂級金像麵粉,日本小麥粉夠餐飲係用黑白奶,即係話比大家知用了料上乘,希望街坊支持做到薄利多銷,我真係覺得佢哋幾有心喎!細問之下原來佢哋仲有兩間分店分別在葵盛及元朗呢!看見他新鮮出爐的豬柳漢堡好鬼吸引,脹卜卜嘅麵包加上新鮮嘅青瓜蕃茄夾雜一件豬柳漢堡我覺得應該好食過M記嘅出品囉!這一個係栗子包🌰面頭嘅係朱古力脆皮呢個係我目標之一呢!而這個蒜蓉包都好吸引,見到有好多蒜蓉在包面,喜歡吃臭嘢的我又心心眼呢😍。不過最後我哋只係買咗奶茶同凍檸茶先,因為諗住三點三下午茶新鮮出爐先落去買麵包呀嘛。車爸爸的熱奶茶 一開蓋茶香十分之吸引,喝下去雖不算十分滑溜,但我覺得這份茶香已令人收貨有飲了,而杯凍檸茶我極度推介呀,除了幽香茶味外,還有多片檸檬十分之慷慨,用$11就飲到這質素的凍檸茶簡直係超值。到三點三下午茶梗係老點車爸爸落去買包
這一個係栗子包🌰面頭嘅係朱古力脆皮呢個係我目標之一呢!
到三點三下午茶梗係老點車爸爸落去買包包啦!邪惡嘅佢買咗雞尾包同菠蘿油給自己享用,雞尾包大大隻只賣$3,內餡十足包身鬆軟好好味勁抵食喔!而菠蘿油$5.5亦香脆可口,夾著一件小牛油邪惡得來真的很吸引😋。
而這個豬柳漢堡$7就給車公公婆婆分享,見佢哋食得幾開心應該味道都唔錯呢。
而我呢就主力盯著這件全袋包中最貴的栗子包$7.5,面頭的朱古力脆脆真的十分有朱古力香味,而且很鬆趣有點像菠蘿包面頭的脆脆質感,內裏的栗子蓉餡不少,味道不算很香但加入了栗子粒在內口感十分出色即時加分。
2017-02-19
2 分鐘 (外賣自取)
下午茶