2023-10-20 230 瀏覽
The shop lady and the cook were rude, and was staring at my little sis just because she didn’t order anything as she wasn’t hungry , she backbite about us , 「佢哋三個人嗌咗兩樣嘢 !」我心諗唔關你事 俾緊錢你咪得囉 使乜黑口黑面全程啤住我阿妹 😶牛腩河 冇牛腩汁嘅味 The taste wasn’t good, the noodles do not have authentic beef flavour.I have tried many places better in taste and price than this I just came here for a try . Won’t go again 🙂

2023-10-20
2 分鐘 (堂食)
2021-06-04 915 瀏覽
成日都有條心癮掛住粉面店入邊嘅辣椒油,牛腩米㗎超多辣椒油簡直係定期會想食嘅一個清單嚟嘅~估唔到沙田呢間舖頭都做得唔錯,最鍾意係佢啲辣椒油,唔係話做得超級辣,落多少少都唔怕~我開始覺得我係鍾意食辣椒油多過嗰個牛腩米..............................

2020-01-10 963 瀏覽
既然以清湯腩作招牌,自不然實力過人,自失去瀝源嘉香汕頭舊有味道後,有好一陣子無再食牛腩,今日心血來潮,好! 就來一客,清。湯。牛。腩。麵突然,原來嘉香汕頭舊老闆黎左呢度做,一如以往小背心, 低筒水鞋又一兒時回憶...清湯: 香味十足, 先喝一口清湯,唔...的確比一般清,但...不夠清香,不夠甜,不足以清湯作招牌牛腩: 說不上嫩,亦不能叫韌,有足夠牛膏既香,不過不失,但只屬中下水平麵: 雖有些許鹼水味,但憑師傅手勢,鹼水味係成碗麵入面竟然變得不明顯,算意料之外題外話,見到汕頭仔,懷念佢既五香湯底,濃到濃情化不開...

題外話,見到汕頭仔,懷念佢既五香湯底,濃到濃情化不開...
2019-06-07 652 瀏覽
打完比賽一行7人揾宵夜食,聽隊友講有間餐記新裝修完又有波睇,來到睇menu種類好多,粥粉麵飯都有齊,偏偏無常餐(粉麵套餐), 唯有散叫order:脆皮豬扒包 $24凍檸茶 $19價錢算合理,不過心理上覺得餐記無套餐叫好唔抵, 嘢食方面上算ok, 面包微暖微脆,豬扒夠厚,食落都好味

order:
脆皮豬扒包 $24
凍檸茶 $19

價錢算合理,不過心理上覺得餐記無套餐叫好唔抵
, 嘢食方面上算ok, 面包微暖微脆,豬扒夠厚,食落都好味
2019-05-02 518 瀏覽
今日我在「泰華清湯腩」茶餐廳,竟然不試清湯腩,因為很久沒有吃牛肚,很想吃而已,而是試牛筋牛肚撈麵配餐茶$50,撈麵味道是不錯,我不經常吃撈麵是怕如果遇上太鹹就哂咗碟麵,幸運地今次不是,麵質雖爽滑,但仍帶鹼水味就不棒了!牛肚夠腍入味,牛筋則一條腍一條靱,另奉上的清湯我飲了半碗,味道尚可的。我的朋友不肚餓,選擇西多士奶茶下午茶$34,金金黃黃的西多士很討人喜歡,茶餐廳的奶茶頗不錯,所以我們多數楝奶茶。
牛筋牛肚撈麵配餐茶

西多士奶茶
2019-05-02
西多士奶茶
飯團君簡評:今天下午時間於沙田尋麵食,想試的店舖也沒有開,就光顧泰華清湯牛腩,我都是第一次食清湯腩,恰巧下午茶時間。一碗清湯碗河粉及一碗魚蛋河粉+凍檸水 <$77>  店內的菜式不多,而且較單一,不同的只有澱粉質的類型。**味道(5分最高)**清湯腩河粉(3分):河粉爽口,牛腩份量多,但質素與味道一般。中規中矩。魚蛋河粉(2.5分):湯底沒味,魚片薄身且無咬口,不過魚蛋尚算爽口。凍檸水(2分):普通檸檬水,糖都比較少。以味道和質素相比,價錢略貴,點出飯團君可接受的價錢。--------------( 5★最佳)用餐日期 :2019/02/10(日)地點位置:★ ★ (從沙田站步行示少10分鐘)地點位置:★★ (從沙田站步行示少10分鐘)環境氣氛:★★★ 店員態度:★★★食物外貌:★★★      味道質素:★★ 價錢合理:★  最推薦食物:暫冇,期待改進(。ì _ í。)  從不借相/偷相,食過先敢講!
飯團君簡評:
我都是第一次食清湯腩,恰巧下午茶時間。
一碗清湯碗河粉及一碗魚蛋河粉+凍檸水 <$77>

店內的菜式不多,而且較單一,不同的只有澱粉質的類型。
**味道(5分最高)**
清湯腩河粉

魚蛋魚片河粉

凍檸水(2分):普通檸檬水,糖都比較少。

以味道和質素相比,價錢略貴,點出飯團君可接受的價錢。
--------------
( 5★最佳)
用餐日期 :2019/02/10(日)
地點位置:★ ★ (從沙田站步行示少10分鐘)
地點位置:★★
 (從沙田站步行示少10分鐘)
環境氣氛:★★★
店員態度:★★★
食物外貌:★★★
味道質素:★★
價錢合理:★
最推薦食物:暫冇,期待改進

(。ì _ í。)  從不借相/偷相,食過先敢講!
2019-02-12
1 分鐘 (堂食)
2018-09-12 440 瀏覽
所謂休息是為了走更遠的路,今天又碰巧有時間,在這兒附近找找有什麼好吃,既然之前已經試過盛記,感覺上有名無實,就試吃這家牛腩。因此,這一次就進入了這間泰華清湯腩。此店都沒有提供米線,因此只吃了河粉,就點一個清湯腩河粉,以及一杯凍檸茶少冰。這碗清湯腩河粉,沒有什麼特別,就是普普通通的清湯腩,但起碼清湯腩不算太瘦,亦都有少許皮,而且份量都不少,大約有八、九件,河粉亦都不算太細碗。清湯湯底,甜得來帶點牛味,味道還不錯的。雖然凍飲叫了少冰,但是冰粒還是不小,結果當然是凍檸茶非常之凍,凍到嘴邊都發麻。但是就質素而言,這已比起下邊所謂出名的盛記,其實還要美味,只是內裏座位偏少,只有10多、20個位,而且很多時候可能需要搭枱。

因此,這一次就進入了這間
泰華清湯腩。

此店都沒有提供米線,因此只吃了
河粉,就點一個
清湯腩河粉,以及一杯凍檸茶少冰。

這碗
,味道還不錯的。
雖然

早餐
2017-05-21 959 瀏覽
晚飯時份與寶寶在沙田區散步,來到瀝源時我們的肚子也有點餓,便隨便去了鄰近的粉麵店吃個晚餐。名叫泰華清湯腩,我也不得不試它們的清湯腩,所以便點了清湯牛腩粗麵。湯底清淡帶有淡淡牛腩味,配上葱花喝很美味。湯底不像岀面店鋪的味精湯,喝光也沒有很口渴的感覺。另外,牛腩煮得稔,肥瘦分明。整體味道是一流的,但可惜份量少,吃完一碗也不飽。寶寶想要蒸飯,但店員説已賣光,唯有要雞扒飯。雞扒也煎得不錯,雞皮脆脆的,但也是份量較小。

清湯牛腩麵

雞扒飯

2017-05-20
清湯牛腩麵
2016-09-29 916 瀏覽
牛腩貴為港式茶餐表表作之一,不乏有店舖因而成名,「榮登」旅遊書推介清單,傳媒鋪天蓋地的報導,羊群心理下,大家排哂長龍為食一小碗牛腩麵,索價四十多元。當然,能夠保持水準嘅成名牛腩店大有人在,如華姐清湯腩,不過面對日日擠擁的生活,唔排隊都可以食到同樣質素嘅清湯牛腩。在舊式公屋邨總會體會到「高手在民間」嘅說法,由男友引領下到瀝源邨呢間舖面簡陋,平平實實嘅牛腩店食晚餐。我點了清湯腩飯,男友點了咖哩牛腩飯,下單不久老闆娘便端上碗來,飲一口牛腩清湯,味道清淡但不乏有腩香同蘿蔔甜味,牛腩肥瘦均勻,食落係嫩滑的,而且蘿蔔沒有渣! 再來是咖哩牛腩飯,充滿椰香的咖哩汁同牛腩合襯非常,只係牛腩嘅口感沒有清湯腩的嫩滑,較為有嚼勁。
2016-07-03 689 瀏覽
從小到大都很愛吃牛腩湯粉,柱侯和清湯通吃。這間位於瀝源邨的清湯腩,除了潮式粉麵外,同時有售蒸飯和碟頭飯。這兒的「青」不含莞茜,正合我愛蔥又憎莞茜的人口味。清湯腩河的湯底很淡,近乎沒味。牛腩份量略少,肉比較韌,味道太咸,蓋過了牛腩本身的肉味。
從小到大都很愛吃牛腩湯粉,柱侯和清湯通吃。

清湯腩河
2016-06-18
2016-01-25 689 瀏覽
尋日(24-1-2016 Sun)沙田氣溫跌到3.7度,重要有雨,真係冬到唔使搭飛機都好似去o左韓國咁.同老公買完暖爐準備去買餸,點知佢又話要食晏=.=”, 咁凍o既天氣下梗係要食熱o野,海皇粥店,人多到排到出出面;去瀝源邨啦,橫豎都要o係o個o度買餸,去到睇兩間茶餐廳,恆園,唔去啦.另一間o係富裕樓o既又冇晒位.我記得有間食牛腩o既,就帶老公去食.o黎到.得一個客人,坐低後,老公要咖哩牛腩飯,我要清湯牛腩河,女職員問我o地要唔要菜?我問幾錢?有咩菜?佢答$16.00,有生菜,菜心,蘿蔔.我答蘿蔔.好快,有碗清湯蘿蔔到o黎,係油菜嗎?食吓,個湯好清好清,清到近乎冇味.蘿蔔唔苦冇渣,但都唔算好甜.然後老公o既咖哩牛腩飯到o黎,咖哩好夠,微辣;牛腩好夠腍.老公加佢o既辣椒油食話好食.最後,我o既清湯牛腩河到o黎,河粉滑,牛腩味道好濃而且好腍,係好食,不過個湯實在太清太清,得罪講句,唔怪得同天氣一樣咁冷清.味道: 3.53分價錢:睇價錢牌, 咖哩牛腩飯要$45.00, 清湯牛腩河要$32.00

好快,有碗清湯蘿蔔到o黎,
清湯蘿蔔

然後老公o既咖哩牛腩飯到o黎,
咖哩牛腩飯
咖哩好夠,微辣;牛腩好夠腍.老公加佢o既辣椒油食話好食.
辣椒油
最後,我o既清湯牛腩河到o黎,
清湯牛腩河

味道: 3.53分

價錢:
2016-01-24
$46.50
2015-12-12 615 瀏覽
唔好以為屋邨內嘅食店係普通飽肚貨色,辣椒認為有啲甚至好過so call 話係米芝蓮嘅食店,呢間泰華清湯腩係其中之一。呢間啲清湯腩牛味夠,肥嘅部份係爽口嘅,麵質彈牙,屬上品至於另一必食為咖喱腩,咖哩帶少許果酸味,但又有辛辣味,剛好中和牛腩嘅濟口,唔怪之得好多人都話呢個咖哩腩飯不能錯過,越食越開胃跟埋2杯嘢飲都係100左右,但超飽,抵呀
呢間啲清湯腩牛味夠,肥嘅部份係爽口嘅,麵質彈牙,屬上品
跟埋2杯嘢飲都係100左右,但超飽,抵呀
2015-12-12
午餐
  • 清湯腩麵
  • 咖喱腩飯
2015-09-29 303 瀏覽
每次去沙田瀝源邨都想去泰華清湯腩,如果去到就一定叫咖哩牛腩飯,$45,多咖哩汁,但每次咖哩汁都不夠的,好快就到了,今次啲飯好似少咗啲,咖哩好香濃,牛腩炆得夠淋,半肥瘦算夠入味又好咬口,加了$9飲凍檸茶,茶味雖不夠濃但夠凍。

凍檸茶
  • 咖哩牛腩
2015-09-05 223 瀏覽
一D都唔好食,肥多肉少。湯底麵質還可, 價錢唔算貴。too much fat, meat too tough. noodle and soup just ok. there is no more second visit. k
腩麵
2015-09-05
2013-03-15 207 瀏覽
我食了這間清湯腩幾年,算是常客,一直都覺泰華的清湯腩真係幾清,清淡但好味,不似其他店只是靠腩汁濃吸引你。唯一不足就是份量偏小,比一般粉麵店少。幾個月沒去,今日竟然食到一肚氣。點了清湯牛腩河下午茶,嘩!俾人吃了一半?份量少到可憐,只有半個出前一丁份量,比大家樂早餐加幾蚊的通粉仲少,牛腩四塊,每塊半後姆指size。我問店員點解咁少,竟然答我“係咁上下,茶餐嘛,抵啦!“ 喂,連隻腕都改了細size, 以前下午茶同平時一樣size, 好不老實。結帳,我再問收銀阿姐,認得她做了好耐。點解,幾時轉細了?收銀竟然好意思講,“係咩?size差不多。“ 我答“我食了你店幾年,我不知你們碗的size?" 阿姐無應,默應了店的不老實。食完等如無食,肚空空,失望!泰華,black list you. 不會再來不老實的店!

2013-03-14