呢日去西貢本身諗住去海邊食感受陽光與海灘,點知落雨又凍又濕,但係又入咗嚟,唯有搵美食彌補一下啦。呢間喺海邊嘅泰道 Thai Dao,落雨天都人多多,所以就決定食呢間啦!1️⃣ 泰燒沙嗲雞、豬睇賣相唔錯,食落都算中規中矩,其實唔知泰國菜有冇沙嗲口味,但以迎合香港人口味嚟講都幾好食。2️⃣ 生菜包(豬)生菜包肉點都唔會出錯,呢度啲肉有少少辣,食落唔會膩啱啱好。3️⃣ 椰香黃咖哩(雞)咖喱加上椰香令呢餐飯變得好有度假feel ,但香得嚟有少少膩,配餅成真係好飽,可以唔洗點其他主食。4️⃣ 珍多冰 + 椰青椰青唔洗多講啦,一定係清甜好飲(唔係都幾難)。珍多冰就比較甜,入面有啲綠色顆粒,口感似有咬口啲嘅jelly,不過我唔鍾意飲甜野所以覺得普通。推薦星評:3🌟嚟呢度主要都係食個feel ,食物唔算有好大驚喜,但我都會再嚟,下次再試吓佢哋其他小食。另外提提大家,佢哋中午過咗之後廚房休息,大概要到4點先可以點嘢食,中間呢段時間只提供飲品。

1️⃣ 泰燒沙嗲雞、豬

2️⃣ 生菜包(豬)
生菜包肉點都唔會出錯,呢度啲肉有少少辣,食落唔會膩啱啱好。

3️⃣ 椰香黃咖哩(雞)

4️⃣ 珍多冰 + 椰青

推薦星評:3🌟

2021-07-30 390 瀏覽
知佢地生意好,有海景做賣點,但幾個waiter態度都好差。第一次(唯一一次)平日去到,幾批客企係reception,無人理;大家都唔知要攞飛定點。又唔係比飛,但d侍應又唔同d客溝通。野食ok既,唔係特別好食。到埋單果陣,揮極手都無人黎,到有人黎,佢應左之後仲要等多10分鐘都無翻黎。好啦,個客自己行去reception埋單,又係無人問聲咩事,然後就見到個waiter經過我面前,行去我張檯。。。總結黎講就係當自己唔優做咁🧐唔會再幫襯。
知佢地生意好,有海景做賣點,但幾個waiter態度都好差。

總結黎講就係當自己唔優做咁🧐唔會再幫襯。

2021-07-29 485 瀏覽
假日午餐❤️久違的西貢 品嘗我們一家最愛的泰國野❤️更加想念泰國同泰國既美食西貢食嘢最好就系方便泊車今次帶埋婆婆去 又有埋輪椅 又落雨啲職員都好有耐性幫我地可惜天公不造美 落雨 所以坐左室內浪費左室外既靚海景🖤🔸泰式奶茶泰式奶茶都係偏向甜既 不過呢杯出奇地多奶所以都幾開正我鐘意個瓣 $48咁大杯先合理🔹小食拼盤有泰式雞卷 魚餅 蝦餅 素春卷份量算足夠既 對得住個價錢✔️魚餅吳腥 但泰式香料味都算重手既蝦餅夠爽口彈牙 點泰式辣醬 正👍🏻素春卷 泰式雞卷味道香口🔸冬陰公有個爐系下面暖住 十分貼心 加分位✔️入面有菇同一隻開左邊既大蝦湯底既椰香味都算重 對於我黎講吳算辣我地幾個人都足夠❤️🔹泰式燒豬頸肉一上枱 嘩 都幾大碟🤣可以再燒多一陣 再香口啲 咬落去系好Juicy 可能燒多陣就會乾身 配埋距個汁好開胃✔️🔸蝦醬炒通菜椰菜苗賣晒有點可惜 嗌返通菜通菜食落很嫩 好少可無渣架✔️咸香蝦醬味濃 正✔️🔹泰式蝦醬炒飯呢個飯都比我想像中更好味一來系蝦醬啦 二來系用左櫻花蝦炒 好香來裡隱藏左2粒大蝦 很爽的✔️撈埋肉鬆 蛋 同臘腸 正👍🏻🔸沙嗲串燒牛/雞 ($38/2)比想像中大串 燒得剛剛好✔️好彩無叫6串 如果吳系
假日午餐❤️

一來系蝦醬啦 二來系用左櫻花蝦炒 好香
來裡隱藏左2粒大蝦 很爽的✔️
撈埋肉鬆 蛋 同臘腸 正👍🏻
泰式蝦醬炒飯

🔸沙嗲串燒牛/雞 ($38/2)
比想像中大串 燒得剛剛好✔️
好彩無叫6串 如果吳系就浪費了
牛同雞都算嫩滑 吳韌
沙嗲串燒牛/雞

🔹芒果糯米飯
熱辣辣既糯米飯加上收熱溶化既椰汁
加埋甜既芒果真系好好味呀✔️有驚喜❤️
用呢個甜品為呢餐劃上完美句號。
芒果糯米飯

蝦醬通菜
沙嗲串燒牛/雞
芒果糯米飯
2021-07-20 504 瀏覽
西貢一間出色的泰國,首先地理位置有海景,外面有個沙灘,風景一流。菜色方面,點左泰式生蝦,豬牛雞串燒,咖哩牛坑腩飯配薄餅,冬陰公湯。泰式生假外觀滿分,食落d肉係實嘅,好青甜。豬牛雞串燒每粒肉都大大粒,而且火候岩岩好,燒到夠香而又無燒燶。咖哩牛坑腩飯配薄餅,味道濃沃牛腩入曬味加埋薄餅十分配合。冬陰公湯必定要試, 味道香辣清新,飲落去個味道仲會維持一段時間,好正。

泰式生假外觀滿分,食落d肉係實嘅,好青
甜。

咖哩牛坑腩飯配薄餅,味道濃沃牛腩入曬味加埋薄餅十分配合。

好失望,呢度完全係食環境唔係享受食物!啲主菜叫左咁多,深係得個湯係好味,佢啲野食炸物全部都好乾身好硬,又唔夠熱,有渣!🤢睇得出個廚師冇心機煮野食,態度好L hea,一啲都唔正宗既泰菜,間野應該要改名,唔好叫「泰道」😂 叫「泰差」,如果純粹係坐下,叫杯野飲/椰青同甜品,應該就okay ge,但如果想叫啲主菜,好好地食餐好既就唔得啦,我地三個人,埋單$1600,完全唔抵食😤 仲有係題外話呢,由於啲餐廳都可以帶竉物,搞到出面個沙灘好多狗出黎玩同游水,啲狗不停係個沙灘痾尿,啲主人又唔帶佢埋邊喺啲草度痾,搞到個沙灘勁污糟,跟住啲狗又行返入餐廳,所以環境同衞生真係好一般,如果大家唔介意其實都可以食完野照落去玩,如果介意既都冇咩地方可以去,都係要搭返車出去

豬頸肉
冬蔭公湯,馬莎文咖喱,通菜,香葉肉碎炒飯
軟殻蟹
串燒
粉絲蝦煲
2021-07-17
慶祝紀念
生日
2021-07-01 635 瀏覽
喺西貢行完一日之後就諗緊有乜嘢食沿着海旁一路行就見到呢間泰國嘢食因為晏晝已經食咗西餐所以就試吓呢一間啦 唔想又行返條長長嘅海濱出去搵嘢食其實本身都唔太想入去食嘅因為睇咗Menu真係好貴閑閑哋每碟餸都$150左右平時食開泰菜嘅Double咁濟不過我諗喺度食嘅人都係貪佢可以坐喺海邊食嘢可以好chill影靚相由於食物價錢太貴所以我哋都限住自己唔好叫咁多嘢細既小食拼盤 幾夠熱嘅 都OK好食泰式金邊粉冇乜料剩係得粉啲蝦完全冇味 麻麻地芒果沙冰整得好凍 心都涼埋但係冇乜芒果味 一般今次只係嗌左兩個餸兩杯嘢飲已經成四百幾蚊 真係好貴喺出面食一定唔洗呢個價錢唔知係咪人手不足定係太多人上菜速度超級慢每碟餸都等成兩三個字我叫嘅芒果沙冰仲要催左幾次都未嚟係食晒所有餸臨尾先上枱呢間野服務態度一般可能侍應真係好忙個個都頻頻撲撲就算坐喺海隔離 我自己都覺得吾輕鬆啦但夜晚着起燈上黎都幾有氣氛嘅
喺西貢行完一日之後

個個都頻頻撲撲
就算坐喺海隔離 我自己都覺得吾輕鬆啦
但夜晚着起燈上黎都幾有氣氛嘅
2021-07-01 531 瀏覽
值得推介燒豬頸肉沙律,超好味,唔食得辣嘅朋友都唔洗走辣。千層糕就難食,未食過熱嘅千層糕,真心覺得怪。。。Book 咗枱嚟到都要等15-20分鐘,都唔緊要,睇到有枱冇人執,walk in就即刻有得入坐??
少有的泰式下午茶😋對著海灘用餐很安靜 超舒服~ 我跟好友都覺得很可以!🥳要是天空再藍一點會更好🥺🥺這個下午茶包括:春卷 蝦餅 魚餅 雞翼 皮蛋 鳳爪 沙律 生蝦還有泰式甜品附兩杯飲品 可選特色沙冰 不用加錢 很igable😍整體味道還可以 唯一就是我不太愛皮蛋🙈強烈建議餐廳換成其他更好!!最愛底層的青木瓜沙律、柚子沙律和鳳爪🤣酸酸辣辣超開胃~生蝦杯太美了🤣 而且好吃!本身對泰式甜品一般 但芒果糯米飯🥭可以~個人覺得單點的菜式價錢比其他同類型餐廳貴一點(但位置在西貢➕海灘旁邊 能理解~)所以點這個下午茶感覺比較划算可以試到很多款菜單裡的菜式😝蒜蓉包和豬頸肉是另外加單的 味道正正常常~⚠️注意⚠️下午茶只在星期一至五供應🥺星期六日及公眾假期暫停供應泰式下午茶💲448/2人👭🏻
少有的泰式下午茶😋
對著海灘用餐很安靜 超舒服~
我跟好友都覺得很可以!🥳
要是天空再藍一點會更好🥺🥺

這個下午茶包括:
春卷 蝦餅 魚餅 雞翼 皮蛋 鳳爪 沙律 生蝦
還有泰式甜品
附兩杯飲品 可選特色沙冰 不用加錢 很igable😍

整體味道還可以 唯一就是我不太愛皮蛋🙈
強烈建議餐廳換成其他更好!!
最愛底層的青木瓜沙律、柚子沙律和鳳爪🤣
酸酸辣辣超開胃~
生蝦杯太美了🤣 而且好吃!
本身對泰式甜品一般 但芒果糯米飯🥭可以~

個人覺得單點的菜式價錢比其他同類型餐廳貴一點
(但位置在西貢➕海灘旁邊 能理解~)
所以點這個下午茶感覺比較划算
可以試到很多款菜單裡的菜式😝
蒜蓉包和豬頸肉是另外加單的 味道正正常常~

⚠️注意⚠️
下午茶只在星期一至五供應🥺
星期六日及公眾假期暫停供應

泰式下午茶💲448/2人👭🏻
2021-06-23 458 瀏覽
因為疫情已經好耐冇去旅行,上網見到呢間餐廳嘅環境好有泰國風情,於是就約一班朋友過嚟呢一邊食飯,當自己去咗泰國渡假,餐廳旁邊就已經係沙灘,我哋坐喺出面用餐吹下海風聽吓海浪聲,不過真心熱,所以都係建議坐返室內鹽燒烏頭好滑魚肉一啲都唔會乾,香葉雞中翼就比較普通,不過都食得出有香料嘅味道,粉絲雜菜都唔差,芒果沙冰$68一杯我就覺得太貴啦,$68我可以去隔離滿機食兩碗糖水,整體來說餐廳環境同食物質素都唔錯,白天同晚上餐廳嘅氣氛不一樣,白天感覺陽光與海灘,晚上就比較有情調,不過兩種環境影相都好靚
2021-06-22 177 瀏覽
因為疫情已經好耐冇去旅行,上網見到呢間餐廳嘅環境好有泰國風情,於是就約一班朋友過嚟呢一邊食飯,當自己去咗泰國渡假,餐廳旁邊就已經係沙灘,我哋坐喺出面用餐吹下海風聽吓海浪聲,不過真心熱,所以都係建議坐返室內沙嗲串燒好好食,鹽燒烏頭好滑,沙律酸酸辣辣好開胃,香葉雞中翼就比較普通,炒河粉都幾有鑊氣,芒果沙冰$68一杯我就覺得太貴啦,整體來說餐廳環境同食物質素都唔錯,白天同晚上餐廳嘅氣氛不一樣,白天感覺陽光與海灘,晚上就比較有情調,不過兩種環境影相都好靚
2021-06-21
2021-06-20 388 瀏覽
原來成十二點先開門,想先用洗手間都唔批準,我哋嗌左兩個椰青,清甜,再叫左芒果糯米飯,份量比較少,如果有黑糯米就更好,再叫左一碟脆爆香茅三文魚鮫,好惹味但件數唔多,似避風塘炒蟹啲friend,只有六件,另外叫咗個小食拼盤,有蝦餅,魚餅,雞卷同埋春卷,味道可以,最後叫左泰椰汁蟹肉伴青瓜,椰汁糸熱,青瓜糸室溫…
🏖超鍾意睇到海嘅餐廳🥰呢一間係直接喺西貢旁邊就係沙灘嘅泰國餐廳其實去到西貢真係有好多選擇有好多新開嘅餐廳或者Cafe但係唔想再食輕食嘅我想食返啲飽肚嘢之前行過嚟呢邊發現原來呢邊都有好多餐廳好嘆🍂平日去到見到唔使等位所以就直接揀咗呢間餐廳其實價錢都算偏貴嘅不過佢食物真係有水準我又必叫我最愛嘅豬頸肉沙律🥗好好味絕對可以再食多一碟仲叫咗咖喱牛肉加印度薄餅,啲牛肉有啲乾同埋唔夠淋,但係個咖喱就係好食嘅,加埋印度薄餅其實都唔錯不過我覺得印度薄餅嗰個份量太少,咁熱嘅天氣梗係要叫沙冰啦所以我叫咗菠蘿沙冰好清甜解渴不過呢個天氣太熱所以溶得好快見到有人叫士多啤梨沙冰,都好似幾靚菠蘿炒飯都好好食有好多提子乾🏖📍泰道 (西貢)西貢大網仔路沙下村9號地舖
🏖

我又必叫我最愛嘅豬頸肉沙律🥗好好味
絕對可以再食多一碟
咁熱嘅天氣梗係要叫沙冰啦所以我叫咗菠蘿沙冰
好清甜解渴不過呢個天氣太熱所以溶得好快
見到有人叫士多啤梨沙冰,都好似幾靚

菠蘿炒飯都好好食有好多提子乾🏖

📍泰道 (西貢)
西貢大網仔路沙下村9號地舖
2021-06-06 540 瀏覽
約咗個舊同事揸車入西貢食飯因為大家都好鍾意泰國嘢 亦都知道泰道有免費泊車 所以就過咗嚟食Lunch嚟到拍完車就即刻有位環境來講真係無敵 一望無際嘅海景但係天氣稍為有啲熱 我哋坐室外其實都會出汗 本身怕熱嘅朋友仔就要考慮到呢一個因素喇兩個女仔所以叫咗兩個餸:J01泰式蝦肉炒金邊粉F03燒豬頸肉沙律味道來講: above average 個人應為燒豬頸肉沙律有啲偏辣 但本身完全唔食得辣嘅我都可以食到至於炒金邊粉 啲餡料亦都非常充足 啖啖蝦肉如果本身有養狗狗嘅朋友都可以帶埋嚟食飯呀
約咗個舊同事揸車入西貢食飯

F03燒豬頸肉沙律
味道來講: above average
至於炒金邊粉 啲餡料亦都非常充足 啖啖蝦肉
如果本身有養狗狗嘅朋友都可以帶埋嚟食飯呀

位於沙下灘既泰國菜今日平日冇乜人望住海 勁似去佐旅行,沙巴泰國啲小島咁不過實在太熱要坐室內🥵逢星期一至五先有供應既層架下午茶泰式tea set我真係第1次試咋今日真係好難得好難得入到黎咁岩係西貢呢頭就過黎試下到搵車先發現要係西貢市轉車先黎到落巴士仲要行十分鐘左右路程🤣週六日公眾假期會有巴士由彩虹站鑽石山站直到➨泰正𝙃𝙞𝙜𝙝 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙚𝙩 (2位用) HKD 448非常抵食‼️由上至下 第1層係春卷,第2層係蝦餅、魚餅、雞翼 同 金龍蛋(皮蛋蝦餅)第3層係泰式鳳爪、木瓜沙律、柚子沙律另外仲有冰陣泰式生蝦😋 我既至愛~仲包2杯沙冰(我地嗌佐芒果沙冰&椰香菠蘿沙冰)最後仲要有埋甜品🤩 甜品絕不馬虎架有芒果糯米飯、千層糕、椰汁西米糕➨串燒沙嗲牛 + 雞 各HKD38佢啲野食真係好有誠意串燒都大大串啖啖肉,沙嗲醬好好食👍🏻
位於沙下灘既泰國菜
今日平日冇乜人望住海
勁似去佐旅行,沙巴泰國啲小島咁
不過實在太熱要坐室內🥵

落巴士仲要行十分鐘左右路程🤣
週六日公眾假期會有巴士由彩虹站鑽石山站直到

➨泰正𝙃𝙞𝙜𝙝 𝙏𝙚𝙖 𝙎𝙚𝙩 (2位用) HKD 448
非常抵食‼️由上至下 第1層係春卷,
第2層係蝦餅、魚餅、雞翼 同 金龍蛋(皮蛋蝦餅)
第3層係泰式鳳爪、木瓜沙律、柚子沙律
另外仲有冰陣泰式生蝦😋 我既至愛~
仲包2杯沙冰(我地嗌佐芒果沙冰&椰香菠蘿沙冰)
最後仲要有埋甜品🤩 甜品絕不馬虎架
有芒果糯米飯、千層糕、椰汁西米糕

➨串燒沙嗲牛 + 雞 各HKD38
佢啲野食真係好有誠意
串燒都大大串啖啖肉,沙嗲醬好好食👍🏻

2021-05-25 424 瀏覽
放大假沒有去 staycation點都安排一日去香港海灘 Chill 一下!🐛🌱但天氣實在太熱~🌞所以去了食泰菜避暑🤣這裡有戶外和室內的座位,在大帳篷下坐著,看著外面蔚藍的海灘,海面上撐獨木舟的哥哥姐姐和你say Hi 👋🏻👋🏻 泰國旅行的感覺出晒嚟!!幻想自己係芭堤雅的海邊~尤其是望出去的海灘上有超多人玩獨木舟和水上活動~好想食芒果糯米飯~好想食串燒~天氣hot hot hot🔥🔥🔥點都要坐在室外用餐區,感受到夏日泰國風情!對住個沙灘食嘢,吹埋嚟有少少海風,真係幾舒服。一坐低我就點左杯龍眼冰慢慢嘆,估唔到幾大杯🍺🍺食品方面,有我最愛的生蝦刺身🦐,真係好耐冇食,個汁係我鍾意食的泰國傳統口味~Yummy!我哋剛食完早餐就出發,坐低見隔離枱d 食物份量都比較大,叫埋菠蘿炒飯就夠我地兩個食。個炒飯中規中矩,沒有什麼特別,不過去得呢度食,一半的價格都係去咗環境🤣🤣🤣想學我們享受恬靜的氣氛,你最好安排平日來吧!餐廳外有大型停車場免費泊車 坐巴士 / 小巴 要由西貢市中心 行大約15分鐘 交通也很方便
放大假沒有去 staycation
點都安排一日去香港海灘 Chill 一下!🐛🌱
但天氣實在太熱~🌞
所以去了食泰菜避暑🤣

泰國旅行的感覺出晒嚟!!
幻想自己係芭堤雅的海邊~
尤其是望出去的海灘上有超多人玩獨木舟和水上活動~

好想食芒果糯米飯~
好想食串燒~

天氣hot hot hot🔥🔥🔥
點都要坐在室外用餐區,感受到夏日泰國風情!

對住個沙灘食嘢,吹埋嚟有少少海風,真係幾舒服。

一坐低我就點左杯龍眼冰慢慢嘆,估唔到幾大杯🍺🍺

想學我們享受恬靜的氣氛,你最好安排平日來吧!

餐廳外有大型停車場免費泊車
坐巴士 / 小巴 要由西貢市中心 行大約15分鐘