我每次嚟到九龍城都淨係食呢一間 泰金國 ✨由於之前有好多唔太好嘅經驗,呢間完全令到我重新愛上九龍城 🤭呢間小店絕對會有驚喜。不過有心理準備,店舖真係好細,餐檯都唔多。我前排 1900點去 都要等到2000先入得去。店員會喺門口先幫你落單,最好係一次過落單因為好似入到去淨係可以加一次單 🤔️每一日都人山人海 建議去嘅時候 一係早啲去,一係就訂左枱先啦。唔係就排隊排到出晒汗㗎啦😎燒牛肉 💕 呢個必食牛肉 整得啱啱好 5成熟 有足夠嘅厚度個醬汁簡直冇得頂 燒雞翼 💕好Juicy 皮燒得好香脆我朋友要再encore 🤭生蝦刺身 💕餐牌冇㗎 要自己點不過不失 特別係個蝦頭炸香口咗飛天通菜 💕份量都唔小,味道正常如果辣啲就更加好💕 咖喱青口 加 蒜蓉包咖喱汁幾香濃 青口幾新鮮蒜蓉包超濃蒜蓉味唔使點咖喱汁都超正 最正係個燒牛肉 簡直係鎮店之寶 🥰期待下次再去食過 👶🏻
我每次嚟到九龍城都淨係食呢一間 泰金國 ✨
由於之前有好多唔太好嘅經驗,
呢間完全令到我重新愛上九龍城 🤭

呢間小店絕對會有驚喜。
不過有心理準備,
店舖真係好細,餐檯都唔多。

我前排 1900點去 都要等到2000先入得去。
店員會喺門口先幫你落單,最好係一次過落單
因為好似入到去淨係可以加一次單 🤔️

生蝦刺身 💕
餐牌冇㗎 要自己點
不過不失 特別係個蝦頭炸香口咗

飛天通菜 💕
份量都唔小,味道正常
如果辣啲就更加好

期待下次再去食過 👶🏻
  • 燒牛肉
  • 蒜蓉包
2020-06-25 266 瀏覽
環境太細,食物速度慢,價錢不合理,服務差,應該只是做外賣生意,希望出多點菜式款,還有進步的空間,希望下次來回有意想不到的效果,九龍城很多選擇,希望他們去吃多點感受一下
2020-06-23 293 瀏覽
呢間九龍城泰國嘢食如常咁多人排隊.今日朋友想試去左.叫了泰國炒豆苗(味道唔錯)燒牛肉(好食)泰式炒金邊粉(☹️味道有待改進.重點—「泰式冬陰功湯」難飲.😖(個人同朋友意見.原因:無冬陰功味.得酸味.湯裡好難搵到有香茅.湯係食完嘢食一個鐘後都未到.最後要等多15-20分鐘先到.來到湯唔係好熱.明顯係擺左10分鐘以上.入面的菇新鮮度有待查驗.上訴純屬個人意見.Thx!
呢間九龍城泰國嘢食如常咁多人排隊.今日朋友想試去左.叫了
泰國炒豆苗(味道唔錯)
燒牛肉(好食)
泰式炒金邊粉(☹️味道有待改進.
重點—「泰式冬陰功湯」難飲.😖(個人同朋友意見.
原因:無冬陰功味.得酸味.湯裡好難搵到有香茅.
上訴純屬個人意見.Thx!
2020-06-23
2020-05-26 1582 瀏覽
九龍城區出名有條成街都賣泰國野既泰國街,今日黎到其中一間人流最旺既泰金閣,晚市6點鐘開門但未開之前門口已經排左十幾個人😱😱,想食可能要早少少到泰式炒粉絲 $65最近唔知點解比較鍾意食粉絲,多過金邊粉,炒得好入味,好夠獲氣,正👍🏻👍🏻泰式炒椰菜苗 $68估唔到係香港都有機會食到椰菜苗😍😍,好鮮好好味,平時係泰國先有機會食到,好有泰國既味道😍😍跟住到主菜出場😍😍泰三味鰂魚 $168條魚大大條,兩個人食,食完都飽曬,條魚好鮮,肉又多又嫩,炸得又唔會老曬干曬😍😍,不容錯過❗️❗️
泰式炒粉絲

泰三味鰂魚 $168

泰式炒粉絲
泰式炒椰菜苗
泰三味鰂魚
平時好少落九龍城,今次一去都係為咗食正宗泰菜😋😋 店面唔大,店舖裝修簡陋,但都不阻食客嘅熱情,大熱天時,當日閑日夜晚7點咗右已經開始排隊等位,排到差唔多店員就會比餐牌你同你落咗ᴏʀᴅᴇʀ先,等候時間約45分鐘咗右~·泰式燒牛肉🐗 $78推薦指數:★ ★ ★ ★ ★如果你食🐗嘅話,呢款真係必叫‼️質感好似平時喺西餐廳鋸排嗰種牛排🥩咁,肉質粉嫩軟淋,唔同平時食串燒個種牛肉,唔油膩,而且份量都幾多😍,醬汁帶少少辣🤏,平時只可以食譚仔酸辣嘅我都接受到🤓·泰式酸辣鳳爪 $75推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆份量同樣冇令我失望,同行友人表示以往嚟食都幾辣吓,但今次辣到減低咗少少🤏,微微酸味帶點辣味,幾開胃·泰式生蝦刺身推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆連埋炸咗嘅蝦頭一齊上,生蝦好新鮮,蝦肉爽口結實彈牙,配上酸辣醬汁超惹味😋·泰式明爐烏頭魚 $168推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆烏頭以明爐熱住,會配一碗酸酸地嘅汁淋上面,魚身飽滿,唔算好「鞋」,味道鮮美·泰式炸蝦餅 $68推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆炸粉漿唔會太厚,卜卜脆,好厚肉,蝦滑好彈牙·泰式炒馬拉盞通菜 $60推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆通菜好嫩幾爽脆,炒得
泰式燒牛肉🐗 $78
泰式明爐烏頭魚 $168
推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆
泰式炸蝦餅 $68
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
炸粉漿唔會太厚,卜卜脆,好厚肉,蝦滑好彈牙
泰式炒馬拉盞通菜 $60
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
通菜好嫩幾爽脆,炒得好夠鑊氣,好香、好惹味,都幾辣吓🤭
泰式炒金邊粉 $65
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
配料超級多,仲見到幾舊大大隻嘅🦐,加埋厚厚嘅蛋絲真係冇得頂啊🤤,完全冇偷工減料,金邊粉幾乾身唔易斷,炒到好夠火喉,帶少少甜味,超正💛
泰式蝦醬炒飯 $65
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
同樣好夠鑊氣🔥,飯嘅乾濕到拿捏得好好,配料幾豐富,除咗有肉鬆,仲有炒蛋同泰式臘腸
📍 泰金國 (九龍城)
九龍城衙前圍道36號A地舖 (黃形珍對面)
🚆樂富站/黃大仙站步行約15-20分鐘🚶🏻‍♀️,或轉乘的士約7-8分鐘🚕
🚍多條巴士線路經九龍城
🚐見到有紅頂小巴來回九龍城及旺角
🚗門口/附近有位停泊車輛 (非咪標位)
❣️有好多選擇~黨鐵可免則免🙅🏻‍♀️
泰式蝦醬炒飯
泰式蝦餅
泰式炒金邊粉
2020-05-18 1267 瀏覽
九龍城咁多Thai food要揀都會揀黃店嚟食!💛更何況食物水準都唔差!👅成日見呢間野排長龍特登同友人們早啲食就唔洗等位😚由於店內位置唔多,所以每台只限點餐一次,為求返枱快啲😌貼滿文宣嘅門口💛—————————————————————📍1️⃣蒜蓉包新鮮熱辣脆卜卜!好好食!📍2️⃣泰式燒豬頸肉真係食到有炭燒味!好嫩滑!呢個都好食!📍3️⃣泰式小食拼盤有蝦餅,魚餅,皮蛋炸蝦餅,炸雞丸!點泰式辣醬真係絕配🤤💦💦📍4️⃣泰式燒牛肉呢個都好好食!燒到Medium rare咁,又嫩口有肉味🤤📍5️⃣黃咖喱仲有無影嘅生菜包同芒果冰都好食好飲🤤整體而言,呢間Thai food水準超然🤤仲要係黃店!要大力g持下!💛
九龍城咁多Thai food
要揀都會揀黃店嚟食!💛
更何況食物水準都唔差!👅
成日見呢間野排長龍
特登同友人們早啲食就唔洗等位😚
由於店內位置唔多,所以每台只限點餐一次,為求返枱快啲😌

貼滿文宣嘅門口💛
—————————————————————
📍1️⃣蒜蓉包
蒜蓉包

新鮮熱辣脆卜卜!好好食!
📍2️⃣泰式燒豬頸肉
泰式燒豬頸肉

真係食到有炭燒味!好嫩滑!呢個都好食!
📍3️⃣泰式小食拼盤
泰式拼盤

有蝦餅,魚餅,皮蛋炸蝦餅,炸雞丸!
點泰式辣醬真係絕配🤤💦💦
📍4️⃣泰式燒牛肉
泰式燒牛肉

呢個都好好食!燒到Medium rare咁,又嫩口有肉味🤤
📍5️⃣黃咖喱

仲有無影嘅生菜包同芒果冰都好食好飲🤤
蒜蓉包
泰式燒豬頸肉
泰式拼盤
泰式燒牛肉
2020-05-09 1024 瀏覽
黎呢間小店既次數多到數吾到,呢度絕對係我食泰國菜既首選💯 泰金國位於九龍城,雖然交通吾方便,但一樣吸引左好多人👦👧.燒生蠔🦪 加左好多蒜蓉、辣椒😙 生蠔肥嘟嘟脹卜卜,送啤酒好正😋.呢度既生蝦刺身好有特色👍🏻 蝦頭會炸到香脆可口(食到有蝦膏架🙊)蝦肉厚身彈牙爽口,點埋啲酸辣汁一流🤤 超愛呢度既生蝦刺身❣️.泰式燒鰂魚大大條😊 魚肉嫩滑鮮甜,吾會燒到啲肉鞋晒👍🏻.泰式炒河夠晒鑊氣一上枱啲香味撲鼻而來😍.飛天通菜🥬 翠綠色既通菜好幼嫩,味道帶點辣🌶️ 惹味呀😋.📢小店人手吾多,會要求客人一次過落單,不設加單🙈 嗌得少會驚食吾飽😂
燒生蠔🦪

加左好多蒜蓉、辣椒😙 生蠔肥嘟嘟脹卜卜,送啤酒好正😋
呢度既生蝦刺身好有特色👍🏻

泰式燒鰂魚大大條😊

魚肉嫩滑鮮甜,吾會燒到啲肉鞋晒👍🏻
泰式炒河夠晒鑊氣

一上枱啲香味撲鼻而來😍
飛天通菜🥬 翠綠色既通菜好幼嫩,味道帶點辣🌶️ 惹味呀😋
2020-04-16 1038 瀏覽
上次同朋友去食左呢間,聽好多人推薦就心郁郁去試,叫左冬陰公,豬頸肉,泰式炒金邊粉,生蝦(必食),首先冬陰公,味道都差不多,豬頸肉和泰式金邊粉還可以啦~,最期待係生蝦,大大隻,新鮮,但佢個汁係敗筆,無青檸既酸味同香味,稍為清淡,不過炸蝦頭炸得好味,呢個要讚下,所以總括黎講,無太大驚喜,我未必會心郁再去食多次,呢個價錢,出面可以食到更好味
2020-03-24 1041 瀏覽
今天早了收工和朋友2人一同乘巴士约六点左右到達九龍城逛街,途經泰金國餐廳店時,發現平時有很多人要排隊的,但今天看見不用排隊便入內試試吃,進入店內,簡單的裝修,窄窄的舖面,放了幾張枱,店員帶我們閣落位置坐下來我們便點了一些招牌美食1) 泰式燒豬頸肉,2) 海鲜什沙律,3) 泰式炒通菜, 4) 冬蔭功 , 5) 燒雞翼本人認為燒雞翼同埋泰式豬頸肉必點美食之選這店雖然簡陋的装修,店員無表情的服務態度,但食物的味道亦會吸引我們再來結賬離開時,出面已經開始排隊
今天早了收工和朋友2人一同
乘巴士约六点左右到達九龍城逛街,
我們便點了一些招牌美食
1) 泰式燒豬頸肉,

2) 海鲜什沙律,
3) 泰式炒通菜,
4) 冬蔭功 ,
5) 燒雞翼

本人認為燒雞翼同埋泰式豬頸肉必點美食之選

這店雖然簡陋的装修,店員無表情的服務態度,
但食物的味道亦會吸引我們再來

結賬離開時,出面已經開始排隊
2020-03-24
  • 泰式燒豬頸肉
  • 燒雞翼
2020-03-16 767 瀏覽
泰金國一間食物質素極高,價錢公道嘅泰國餐廳。燒牛肉燒牛肉呢度好出名,牛肉肉質非常嫩口,邊帶點肥膏,牛味衝天,美味可口。燒雞翼必選名菜,雞翼充滿香燒味,雞肉滑嫩又多汁,雞皮爽脆,非常之野味。椰汁沙冰淸甜飲品,夏天首選,椰香味香濃,椰奶清甜。燒烏頭魚魚肉鮮甜嫩滑,帶魚肉汁,美味爽甜!魚皮充滿大量粗鹽,但魚肉咸味剛剛好,加上鹽燒香味,正。白灼獅蚶蚶肉柔軟,帶鮮蚶肉汁,半熟狀剛剛好!獅蓋已開,入口容易,懶人之選。
泰金國

一間食物質素極高,價錢公道嘅泰國餐廳。

燒雞翼

椰汁沙冰
淸甜飲品,夏天首選,椰香味香濃,椰奶清甜。

燒烏頭魚

白灼獅蚶

2020-03-08 819 瀏覽
其實呢間野我食左好多年。。近日去返佢仲Keep到。。好得。真心好得。呢度之前講食物既話可以話100分但環境。服務。10分都唔知有冇。唔係個個頂得順。D野好味就係有性格嫁啦👍好耐之前係可以電話留位。宜家我見個個都門口排。仲黃左tim。更加值得支持。必食。生蝦。燒雞翼。提子沙冰燒魚我都好鍾意。 仲有燒牛肉都好好。今次 唔知做乜全部嗌曬燒嘅嘢食。其實之前食過佢嘅木瓜沙律。冬陰功湯。炒河 。馬拉盞通菜樣樣都好好食生蝦~個蝦頭炸咗超好味仲要勁大隻勁新鮮燒雞翼~唔知點樣醃到咁好味。仲要上嚟好向後燒魚~我覺得明爐燒魚好食啲沙冰~ 佢個提子沙冰真係世界級好味真心。唔怕屈質一定要試。。環境:好仔細細仲要等位如果夏天應該熱到爆食飯:泰國人煮仲要好好味 好適合香港人食總括:我覺得冇乜邊間泰國野夠佢好味。 但係佢位置唔係幾方便。環境又唔算好好。位置又唔多。仲要排好耐。不過都係嗰句真心值得食
呢度之前講食物既話可以話100分
必食。生蝦。燒雞翼。提子沙冰
生蝦~個蝦頭炸咗超好味仲要勁大隻勁新鮮
燒雞翼~唔知點樣醃到咁好味。仲要上嚟好向後
燒魚~我覺得明爐燒魚好食啲
沙冰~ 佢個提子沙冰真係世界級好味
真心。唔怕屈質一定要試。。
環境:好仔細細仲要等位如果夏天應該熱到爆
食飯:泰國人煮仲要好好味 好適合香港人食
2020-02-28 870 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈九龍城人龍小店💛可能係香港最正泰菜🍍好多人都知九龍城係出名食泰國菜同潮州菜😌 今日我就特登入去幫襯一家好出名既泰菜😌特別覺得果d本身好出名既食店都肯表態係一件好難能可貴既事😌 所以另加要支持下💛不過特別注意既係都要等幾耐下,同埋淨係可以落一次單🐖我地兩個人叫咗6個餸😂-🐖 #泰式燒豬頸肉 🐖($68)食落又脆口又彈牙🤤一D都唔鞋🤓其實豬頸肉係豬既面珠燈😂而唔係頸肉😂份量都好多🤤點埋佢個汁會更有層次😊.🍝 #炒金邊粉 🍝 ($65)甜酸適中🤔而且好有鑊氣🐖料頭份量亦都多😗係一個唔錯既主食😂亦建議大家避開炒飯,好似幾濕下😂.🐽 #泰式肉碎生菜包 🐽 ($65)係一個泰國冇既菜😂食落十分惹味😗生菜包令個菜更清新😗 因為好似食咗菜😂係我食咗幾次肉碎入面最正既一次😗.🐮 #馳名燒牛肉 🐮($78)每枱必點既一道菜,我就覺得普通😌牛肉有少少鞋🤦🏻‍♂️應該唔係靚既牛🥱而且都比較偏熟,好似7成都嚟😌我覺得叫其他好啦,呢個唔洗😂.🦐 #皮蛋蝦餅 🦐 ($65)蝦餅都爽口😝感覺都覺足料😛皮蛋都幾流心🤓唔會好硬🥱但係嚟個餸都幾heavy😂睇住食🤨總結來說 好食呀 快去支
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈

九龍城人龍小店💛可能係香港最正泰菜🍍

🐖 #泰式燒豬頸肉 🐖($68)
食落又脆口又彈牙🤤一D都唔鞋🤓
其實豬頸肉係豬既面珠燈😂而唔係頸肉😂
份量都好多🤤點埋佢個汁會更有層次😊

🍝 #炒金邊粉 🍝 ($65)
甜酸適中🤔而且好有鑊氣🐖
料頭份量亦都多😗係一個唔錯既主食😂
亦建議大家避開炒飯,好似幾濕下😂

🐽 #泰式肉碎生菜包 🐽 ($65)
係一個泰國冇既菜😂食落十分惹味😗
生菜包令個菜更清新😗 因為好似食咗菜😂
係我食咗幾次肉碎入面最正既一次😗

🐮 #馳名燒牛肉 🐮($78)
每枱必點既一道菜,我就覺得普通😌
牛肉有少少鞋🤦🏻‍♂️應該唔係靚既牛🥱
而且都比較偏熟,好似7成都嚟😌
我覺得叫其他好啦,呢個唔洗😂

🦐 #皮蛋蝦餅 🦐 ($65)
蝦餅都爽口😝感覺都覺足料😛
皮蛋都幾流心🤓唔會好硬🥱
但係嚟個餸都幾heavy😂睇住食🤨
總結來說 好食呀 快去支持佢地 近排生意麻麻😂

🎈 九龍城衙前圍道36號A地舖
平均傷害:$150
好味值:8/10
2020-02-15 529 瀏覽
每次去九龍城食野經過見到呢間舖 門面唔太起眼 但係門口排晒長龍 今次早左到九龍城見條隊冇乜人就一於等下一坐底見到個餐牌都唔係好貴 隔離枱d野都似模似樣烤牛肉 一開始見到隔離枱果碟幾靚但係到我地呢碟就有d過左火 硬左少少小食拼盤都即叫即整 熱辣辣紅咖哩配蒜蓉包 都唔錯咖哩味道適中 蒜蓉包亦都好新鮮 蒜蓉味好夠我地坐左係鐵閘位 冷氣唔係好夠 風扇又吹唔到 都幾熱 想嗌枝啤酒降下溫 原來佢係冇啤酒賣 不過有其他凍飲亦都有沙冰坐位方面都迫迫地 大家要互相遷就
今次早左到九龍城見條隊冇乜人就一於等下

紅咖哩配蒜蓉包 都唔錯
咖哩味道適中 蒜蓉包亦都好新鮮 蒜蓉味好夠

坐位方面都迫迫地 大家要互相遷就
2019-10-21
🤬🤬🤬🤬🤬係出面排隊已經等左35分鐘都算,入到去叫左5樣野,首先等左半個鐘先嚟一個炒金邊粉,之後先同我講無晒生蝦,都算啦,轉左螄蛤。之後等左15分鐘先嚟個湯,再等多10分鐘先嚟酸辣鳳爪,之後見到我隔離枱嚟蝶生蝦,我即刻問佢哋點解佢地遲嚟遲落單過我反而有生蝦,佢地無正面回應,態度超差。去到呢到已經著著地。之後再等多15分鐘都仲未燒牛肉,呢到已經個幾鐘先食得3樣野,之後問佢仲有個燒牛肉未到。佢先同我講原來無落單。呢刻真係個個都食到著晒火。同佢講未嚟嘅野全部唔要!食過幾次,未試過食到咁嬲。態度超差真係幾好食都無用,加上又唔係太好食,無下次🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
🤬🤬🤬🤬🤬

真係幾好食都無用,加上又唔係太好食,無下次🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

2020-02-14
90 分鐘 (堂食)
2020-01-30 724 瀏覽
每次經過九龍城都見到佢有長長嘅人龍,再喺網上面睇見到好多佢餐廳嘅好評,講到係九龍城最好食嘅泰國菜。今日經過見到只有三個人排隊,所以就試試佢~今日大概8:30左右到達,喺門口度排隊排咗大概20分鐘,喺呢20分鐘裏面餐廳一直有人埋單走。眼望見裏面有四五枱都冇人坐,但係裏面嘅餐廳職員完全由得外面嘅人排隊,都唔安排外面天寒地凍咁排緊隊嘅食客入餐廳就坐⋯有人忍唔住行入去餐廳同佢講:「裏面咁多位,外面好多人排緊隊喎!」餐廳職員回覆:「你地繼續喺出邊排隊!」O晒嘴 !好一段時間之後,終於餐廳職員安排入座,叫咗辣肉碎炒飯,生蝦,燒牛肉,燒雞翼,燒豬頸肉,泰式炒金邊粉⋯第一樣嚟到嘅係「辣肉碎炒飯」唔知道係廚師冇味覺,定還是個廚師覺得啲食客係冇味覺!《非常非常鹹》跟住陸續上菜生蝦唔夠新鮮(但炸蝦頭的而且確唔錯)燒牛肉何其好咬口,咬極都未吞得到燒雞翼何其燶泰式炒金邊粉就唔錯,小小酸酸地幾開胃感到慶幸嘅,係燒豬頸肉冇嚟到!埋單四百幾蚊,以後唔會再嚟!!!!!態度差,食物又唔好食!

第一樣嚟到嘅係「辣肉碎炒飯」

跟住陸續上菜
生蝦唔夠新鮮(但炸蝦頭的而且確唔錯)
生蝦

燒牛肉何其好咬口,咬極都未吞得到

燒雞翼何其燶
燒雞翼

泰式炒金邊粉就唔錯,小小酸酸地幾開胃
泰式金邊粉

感到慶幸嘅,係燒豬頸肉冇嚟到!

埋單四百幾蚊,以後唔會再嚟!!!!!

態度差,食物又唔好食!

30 分鐘 (堂食)