2024-03-03 103 瀏覽
位於灣仔皇后大道東的「泰鑫」,係一間新開張的泰國菜餐廳🍴亦係香港泰國領事都推薦的餐廳,當中湯麵的湯底係老板同泰廚到泰國一齊去學師後再自己調教而成的餐廳裝修簡約舒適,燈光明亮,感覺乾淨衛生。餐牌上嘅選擇都好豐富多元化香葉炒肉片豬肉片加入香葉、青椒、豆角、洋蔥及紅椒等等一齊炒香,有鑊氣而且帶少許辣,幾惹味燒大蝦一份有三隻大蝦,燒得剛剛好,蝦肉爽口彈牙,配上秘製的泰式酸辣汁,微微辣,非常開胃黃咖喱軟殼蟹炸得金黃香脆的軟殼蟹,外脆內軟好juicy,啖啖肉,鮮味十足!配上泰式黃咖喱,濃淡適中,令到軟殼蟹嘅味道更加豐富,好好食哦蒜蓉包五件蒜蓉法包烘烤得剛剛好,香噴噴,微脆且鬆軟,滿載蒜蓉香氣~沾上黃咖喱汁一齊食就Perfect啦芒果糯米飯雙色糯米飯分別有紫糯米及白糯米,軟糯香甜,搭配香甜椰汁及新鮮芒果,味道同口感都好豐富,大滿足呀夏威夷梳打湖水藍色的賣相好靚,梳打冰涼解渴,唔會太甜椰汁珍多冰經典飲品椰汁珍多冰,椰汁香甜,三色粉條頗軟滑,口感一流

香葉炒肉片

燒大蝦

黃咖喱軟殼蟹

蒜蓉包

芒果糯米飯

夏威夷梳打

湖水藍色的賣相好靚,梳打冰涼解渴,唔會太甜

椰汁珍多冰

經典飲品椰汁珍多冰,椰汁香甜,三色粉條頗軟滑,口感一流
2024-03-03 58 瀏覽
最近知道灣仔開左間新嘅泰國餐廳🇹🇭裝修設計簡潔 open kitchen見到好多泰廚面孔最後同老闆講開先知餐廳菜式 特別湯麵湯底係老闆同師傅去泰國學師後再番黎自己調教而成就連香港泰國領事都推薦🙌🏻⭕️ 珍寶蟹肉炒飯 $126蟹肉比得唔吝嗇 份量多飯粒鬆散 配蛋花香氣四溢 蟹肉味鮮配菜有青瓜同蕃茄片 好清新⭕️ 泰式炒椰菜苗 $112試過咁多間泰菜 呢間嘅椰菜苗算數一數二好味🤤 泰式炒 微辣 好惹味椰菜苗爽口幼嫩 唔錯👍🏻⭕️ 手打炸蝦餅 $98手打蝦餅 真係有別於坊間除咗彈牙之外 唔會實的的偏向淋身易咬 size細細舊 好容易K.O.一碟🤭⭕️ 芒果糯米飯 $88原個芒果🥭靚仔多汁糯米飯溝咗黑白糯米 食出兩種口感淋埋椰汁🥥令到成件事更完整⭕️ 桂圓玫瑰花茶 $30/ 蝶豆花茶 $25有驚喜嘅桂圓花茶有原粒龍眼 好甜😋 仲有玫瑰清香作為平衡👏🏻第一次齋飲蝶豆花茶 味道幾清 可解膩
最近知道灣仔開左間新嘅泰國餐廳🇹🇭

有驚喜嘅桂圓花茶
有原粒龍眼 好甜😋 仲有玫瑰清香作為平衡👏🏻
第一次齋飲蝶豆花茶 味道幾清 可解膩
2024-03-03 32 瀏覽
想食好食嘅泰菜,唔需要去九龍城都有!我今次就去咗灣仔嘅一間泰菜餐廳,依間餐廳佢嘢食除咗好食之外,亦都好精緻。而且特別嘅係,佢哋連炒飯都會用和牛,所以非常滋味!和牛炒飯嘅肉質好幼嫩,而且隔離仲會有啲泰式醬汁。不過個人覺得醬汁就有啲鹹得滯,就咁食個炒飯已經好好食。另外去泰國餐廳,不得不提嘅梗係要一個金邊粉,整得相當唔錯,隔離都會配有糖,辣椒同埋花生。當然除咗呢啲主食之外,我哋仲額外叫咗一個柚子沙律,酸酸辣辣非常開胃!最後泰國菜梗係唔少得芒果糯米飯,佢嘅芒果糯米飯擺盤非常之好睇,而且糯米飯會有兩種唔同嘅顏色,份量唔算太大,作為飯後甜品就啱啱好。飲品方面,我哋叫咗一杯荔枝梳打同埋椰汁冰,味道唔會太甜,恰到好處,飲得都好舒服。
想食好食嘅泰菜,唔需要去九龍城都有!

2024-02-27 103 瀏覽
去胡忠開會的日子,放飯同同事食埋個飯先對面開左間小清新泰菜,木系裝修好悠閑,落地玻璃好光猛金柚鮮蝦沙律$98金柚好甜好清新,配左少量洋蔥鮮蝦爽口彈牙,酸酸甜甜,好開胃泰式和牛濃湯粉$138特調香濃牛骨湯無得輸,飲落個胃好舒服湯粉唔似平時的金邊粉,淋身D索湯力一流和牛片偏厚身,好咬口泰式大蝦炒鮮金邊粉$126食泰國野點可以唔叫泰式金邊粉,酸酸甜甜好惹味撈埋豆干、蛋絲食,好好味泰式檸檬茶$38茶式用左泰茶,茶味非常濃烈夜晚飲小心訓唔著泰檸荔枝梳打$48荔枝梳打味道好fresh ,記得要攪均先好飲奶茶雪糕$88正宗泰式奶茶味,濃烈的的奶茶味好似飲味奶茶espresso ,好正
去胡忠開會的日子,放飯同同事食埋個飯先
對面開左間小清新泰菜,木系裝修好悠閑,落地玻璃好光猛

金柚鮮蝦沙律$98
金柚好甜好清新,配左少量洋蔥
鮮蝦爽口彈牙,酸酸甜甜,好開胃

泰式和牛濃湯粉$138
特調香濃牛骨湯無得輸,飲落個胃好舒服
湯粉唔似平時的金邊粉,淋身D索湯力一流
和牛片偏厚身,好咬口

泰式大蝦炒鮮金邊粉$126
食泰國野點可以唔叫泰式金邊粉,酸酸甜甜好惹味
撈埋豆干、蛋絲食,好好味

泰式檸檬茶$38
茶式用左泰茶,茶味非常濃烈
夜晚飲小心訓唔著
泰檸荔枝梳打$48
荔枝梳打味道好fresh ,記得要攪均先好飲

奶茶雪糕$88
✨好耐冇食泰國野😻好掛住金邊粉😻 今次係男朋友揀嘅,佢揀得嘅一定都係高質😆✨佢喺利東街附近,去到個門口已經覺得好新好靚😍裝修簡約得嚟,啡色地磚面,再加白色餐枱,已經秒去咗泰國嘅感覺😆 ✨職員都好細心介紹佢哋嘅菜式,傾傾吓,原來佢哋係泰國領事都推薦嘅泰國餐廳🥳🥳 唔怪得知水準好高👍🍽️泰式和牛濃湯粉 $138好驚喜😍 每一片和牛好大一塊,性價比好高。佢仲有三粒真材實料嘅豬肉丸,唔會喧賓奪主,反而點綴咗成碗麵。濃湯方面,濃厚嘅和牛鮮甜味,真係就咁飲都覺得好好飲🫶🏻 感受到餐廳嘅誠意!!忍唔住同職員大讚湯底好正,聽職員講返原來湯底係老細同泰國廚師親身去泰國一齊去學師後再自己調教而成👍👍👍 very nice!!!🍽️泰式大蝦炒鮮金邊粉 $126呢3隻大蝦真係鮮嫩無比🍤🍤🍤 問返職員,佢介紹佢哋餐廳選用嘅食材都係泰國空運到港,絕對新鮮,將泰國嘅原汁原味搬過嚟香港。金邊粉都係泰國嘅,我覺得比其他餐廳軟糯,好煙靭😋🍽️金柚鮮蝦沙律 $98第一次見咁有誠意嘅金柚,好鮮甜多汁😆好飽滿😍 鮮蝦係真架,食得出唔係冷藏嗰隻,新鮮鮮甜😋😋好好味道👅 加上其他配菜,好惹味🩷🧋泰式奶茶 $38終於飲到甜度適中又泰茶味濃

🍽️泰式和牛濃湯粉 $138

🍽️泰式大蝦炒鮮金邊粉 $126

🍽️金柚鮮蝦沙律 $98

🧋泰式奶茶 $38
終於飲到甜度適中又泰茶味濃😍 去過泰國嘅點會唔掛住泰式奶茶😻😻 呢個係男朋友飲嘅,我係咁偷飲😂😂

🥥椰青 $42
呢個價真心好抵,因為椰青好大一個😋 平得嚟又咁正,一定要試吓!

🍽️上甜品前仲有附送的椰汁糕,我同男朋友對呢款椰汁糕讚不絕口,簡直係成餐飯嘅亮點之一😻 椰汁味超濃,每粒粟米都好清甜,雖然只係贈送,但絕不馬虎。

🍨香蕉煎餅
滿滿一大碟,非常豐富,煎餅整得好遠囉,配上朱古力醬同埋香蕉一齊食,大大嘅滿足感爆燈😻 面頭仲有碎碎嘅朱古力針,睇得又食得😍
2024-02-26
  • 泰式和牛濃湯粉
  • 金柚鮮蝦沙律
  • 泰式奶茶
收工途經皇后大道東,發現一間新開嘅泰式餐廳。環境望落幾舒適,決定入去同同事試下🙌🏻/一坐低員工就好熱心招呼,推薦咗幾款菜式俾我哋。價錢雖然唔算平,但係勝在地點方便,響正胡忠大廈對面,裝潢亦有別一般泰式餐廳,沿用原木色設計,小清新文青風格啱曬打卡🌴/試咗幾款菜式,最impressive係和牛炒飯,牛肉鮮嫩,炒飯有鑊味夠香,配埋個青辣椒汁份外惹味❣️🤩🤩其餘兩款main都唔錯,pad thai唔會過濕同甜,味道剛好,而香葉肉碎辣辣地送飯一流。我哋每人嗌咗一個椰青,非常清甜🥥/甜品方面,同事一致認為椰子雪糕有驚喜✨椰味好出,層次感好豐富,除咗有粟米同煙韌啫喱🌽個底重有糯米飯!!撈埋一齊食簡直一絕🥹😋另外見到menu有個幾得意嘅椰絲七色湯圓就嗌咗,嚟到真係見到七彩繽紛嘅湯圓🌈食落煙韌有啲似小丸子,食到好飽🤣望落好靚好igable,為呢餐飯做一個完美作結。/Overall餐廳環境舒適,坐得舒服。因為新開,暫時未見有得響外賣app叫住,如果有嘅話相信喺附近返工嘅打工仔都有口福😋💕
香葉肉碎煎蛋飯
泰式大蝦炒鮮金邊粉
椰子雪糕糯米飯
梛絲彩虹湯圓
2024-02-23 95 瀏覽
星期二同朋友係灣仔睇車,發覺新開左間新泰菜,因為平時係去開九龍城食泰國菜,就有d興趣想入去試試個靚女話佢哋主打係泰式船麵,就揀左泰式和牛濃湯粉,牛肉好新鮮,唯一缺點係厚左少少,薄d嘅話口感應該會好d,個湯好好飲,味道濃郁但唔鹹,因為之前食過其他點都好都係比較salty,呢個船麵值得推薦飲品揀左 士多俾梨梳打 ,我覺得比較甜平時唔中意飲甜嘢 朋友叫左生菜包share ,我食落去覺得酸過之前食嘅,不過開胃好多,靚女話係師傅特別整酸d,都算係唔錯嘅最尾叫左香蕉薄餅(唔知有冇打錯名)當甜品,不過我本身唔算太鐘意甜嘢,同埋個蛋如果係流心蛋會再好D不過不失總之水準係唔錯嘅,湯粉值得推薦,湯好飲下次試埋其他嘢

飲品揀左 士多俾梨梳打 ,我覺得比較甜
平時唔中意飲甜嘢

不過不失

總之水準係唔錯嘅,湯粉值得推薦,湯好飲
下次試埋其他嘢
2024-02-20
  • 泰式和牛湯粉
2024-02-23 81 瀏覽
大家都知我喜歡食泰國菜,咁啱朋友話灣仔開咗一間幾出色嘅泰國菜,尤其是船麵,所以收工即刻過去試吓,睇吓可唔可以止止我思鄉情先🤣招牌酸辣風爪 $68酸辣程度啱我,非常開胃好食,鳳爪份量都不少泰式肉片濃湯粉 $126每次去泰國最期待記係食湯底濃厚帶甜味,雖然香港唔係細細碗食十碗八碗,但係一碗大既都一樣啫😁泰式冬陰功蝦湯粉 $126大頭蝦係每日新鮮蝦做,所以特別彈牙有鮮味,湯底唔算太濃太辣,湯粉岩哂芒果糯米飯 $88椰汁做得好好,甜到適中,糯米夠軟硬適中,芒果是用呂宋芒,特別清甜👍🏻泰式青檸梳打,泰式奶茶兩杯都好好飲,最後還會送一份小甜品,椰汁千層糕,滿意😎

招牌酸辣風爪 $68
酸辣程度啱我,非常開胃好食,鳳爪份量都不少

泰式肉片濃湯粉 $126

泰式冬陰功蝦湯粉 $126

芒果糯米飯 $88

• 芒果糯米飯
  • 泰式和牛濃湯粉
2024-02-22 84 瀏覽
灣仔食泰菜,豐儉由人,前身係一間coffee 連鎖cafe, 租約滿左,轉左新開thai food, 店內裝潢似cafe 或韓式食店多d !是日即興walk in, 門口staff 很有禮貌,主動介紹。我地食lunch set, over $150 per set, lunch 都算易搵位。我地order 左pad thai with big prawns, fragrant mined meat with rice and eggs, add $18 for thai milk tea, lime soda, lime tea.掛住傾計,冇影食物相。賣相ok 的,味道還可以,呢個價錢可以值得更好。如果再揀,會去藍屋果間排隊店,或平一半去街市果邊上樓舖。

2024-02-20 120 瀏覽
同朋友試公司附近新泰菜餐廳,環境坐得舒服,上菜都快。叫左香葉肉碎煎蛋飯同泰式冬蔭公蝦湯粉,用料足,材料新鮮,冬蔭公微辣,夠酸不過份量啱女仔食多啲,男士可能要加份小食先夠飽。之後再試埋街頭雪糕同香蕉roti,雪糕有手工雪糕嘅感覺,椰子同奶茶嘅味道好濃,又唔會過甜,特別仲加左啲粟米,估唔到同雪糕一齊食都好夾!香蕉roti擺盤精緻,唔係泰國果隻街邊小食一pat咁嘅樣。餐廳嘅整體感覺不錯,會再嚟試下其他食物。
同朋友試公司附近新泰菜餐廳,環境坐得舒服,上菜都快。
叫左香葉肉碎煎蛋飯同泰式冬蔭公蝦湯粉,
用料足,材料新鮮,冬蔭公微辣,夠酸
不過份量啱女仔食多啲,男士可能要加份小食先夠飽。
之後再試埋街頭雪糕同香蕉roti,
香蕉roti擺盤精緻,唔係泰國果隻街邊小食一pat咁嘅樣。
餐廳嘅整體感覺不錯,會再嚟試下其他食物。
2024-02-20