2024-04-12 517 瀏覽
位於灣仔的泰式餐廳。餐廳小小一間,主廚是30年泰國廚師,開業多年一直研發新菜式,味道正宗又創新,餐廳甚至是香港泰國領事都推薦的。於是在接朋友下班後,便相約到這間餐廳用餐了。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 泰式和牛濃湯麵 $138❅ 珍寶蟹肉炒飯 $126❅ 鮮肉碎生菜包 $126❅ 芒果糯米飯 $88❅ 泰式檸檬茶 $38❅ 椰汁珍多冰 48 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 珍寶蟹肉炒飯果然是珍寶!蟹肉份量很多,基本上每一口飯都會吃到鮮甜的蟹肉,而且炒飯乾爽不油。.✿ 招牌和牛船麵湯麵的湯底是老闆和泰廚到泰國學師後再自己回來調較的,口味更正宗。和牛片入口軟嫩,肉味香濃。船麵更有脆卜卜的豬皮,浸在濃郁的湯底後,香脆煙韌,口感豐富。果然是餐廳的招牌菜式之一。.✿ 鮮肉碎生菜包肉碎炒得香口惹味,比起一般的肉碎切得更大粒,加入Q彈的豬皮,整體更有口感;以生菜包著香肉碎搭配粉絲,飽腹又滿足。.✿ 芒果糯米飯既然是澱粉宴,甜品也少不了糯米飯吧;雙色糯米飯相當別緻,芒果香甜不酸,份量不少;而糯米飯柔軟且彈性,口感綿密,令人愉悅。
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
✿ 珍寶蟹肉炒飯
✿ 招牌和牛船麵
✿ 鮮肉碎生菜包
✿ 芒果糯米飯
既然是澱粉宴,甜品也少不了糯米飯吧;
2024-04-10 375 瀏覽
位於灣仔皇后大道東< 𝐑𝐚𝐧𝐠𝐬𝐢𝐭 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐁𝐨𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬>, 一間小清新泰國菜餐廳, 裝潢以木系為主, 配搭落地玻璃。ᴛʜᴀɪ-ꜱᴛʏʟᴇ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴏᴀᴛ ɴᴏᴏᴅʟᴇꜱ ꜱᴏᴜᴘ $¹³⁸泰式和牛濃湯麵,湯底以牛骨熬煮而成, 再加入多種泰式香料及香草, 面層放有和牛、牛丸及炸豬皮, 非常豐富。ᴛʜᴀɪ-ꜱᴛʏʟᴇ ꜱᴛɪʀ-ꜰʀɪᴇᴅ ᴋᴀʟᴇ $⁸⁸泰式炒芥蘭, 爽口幼嫩, 帶點微辣味道。ᴛʜᴀɪ ᴘʀᴀᴡɴ ᴘᴏᴍᴇʟᴏ ꜱᴀʟᴀᴅ $⁹⁸金柚鮮蝦沙律, 清甜柚子配搭新鮮蝦隻, 非常開胃。ʏᴇʟʟᴏᴡ ᴄᴜʀʀʏ ʀɪᴄᴇ ᴡɪᴛʜ ɢᴀʀʟɪᴄ ʙʀᴇᴀᴅ (ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ) $¹⁰⁶黃咖哩雞飯配蒜蓉包, 雞肉及薯仔質感軟糯, 甜甜咖喱配上白飯和蒜蓉包, 味道不俗。ᴍᴀɴɢᴏ ꜱᴛɪᴄᴋʏ ʀɪᴄᴇ $⁸⁸芒果糯米飯, 原隻芒果配以黑白糯米, 散上椰汁更好吃。ᴛʜᴀɪ-ꜱᴛʏʟᴇ ᴍɪʟᴋ ᴛᴇᴀ $³⁸泰式奶茶, 濃郁香滑, 甘甜可口。ᴄᴇɴᴅᴏʟ $⁴⁸椰汁珍多冰, 稍為有點淡味, 不夠香甜。泰鑫 (灣仔)📍灣仔皇后大道東222號GAR

泰式炒芥蘭, 爽口幼嫩, 帶點微辣味道。

ᴛʜᴀɪ ᴘʀᴀᴡɴ ᴘᴏᴍᴇʟᴏ ꜱᴀʟᴀᴅ $⁹⁸
金柚鮮蝦沙律, 清甜柚子配搭新鮮蝦隻, 非常開胃。

ᴍᴀɴɢᴏ ꜱᴛɪᴄᴋʏ ʀɪᴄᴇ $⁸⁸
芒果糯米飯, 原隻芒果配以黑白糯米, 散上椰汁更好吃。

ᴛʜᴀɪ-ꜱᴛʏʟᴇ ᴍɪʟᴋ ᴛᴇᴀ $³⁸
泰式奶茶, 濃郁香滑, 甘甜可口。

ᴄᴇɴᴅᴏʟ $⁴⁸
椰汁珍多冰, 稍為有點淡味, 不夠香甜。

泰鑫 (灣仔)
📍灣仔皇后大道東222號GARDENEast serviced apartments地下2號舖
2024-04-08
2024-03-07 769 瀏覽
有留意開🐰🎀嘅你地實知道我好鍾意食泰菜🙈 呢晚嚟咗呢間喺灣仔嘅高質素泰菜 環境闊落又光猛 咁嘅環境食到地道泰菜真係好正😊泰式椰子雞湯呢個湯入面有香茅 檸檬葉 秀珍菇 雞肉同番茄等等嘅配料 味道有少少酸辣 餐廳仲好貼心用個蠟燭嚟坐熱 咁就唔會驚凍晒啦🔥 我同朋友仲一人飲咗兩碗㖭啊泰式大蝦炒海鮮金邊粉成日食泰國嘢都會想食炒金邊粉 呢間炒金邊粉嘅份量都幾多 入面主要有蛋絲 豆乾等等嘅配料😻 仲有三隻大蝦 食落口好有鮮味 個蝦頭仲有超多蝦膏🦐 撈埋金邊粉食真係好惹味 側邊仲有乾辣椒 花生碎 砂糖 可以俾我哋自己調味招牌燒豬頸肉完全冇諗過佢份量咁多 豬頸肉食落口仲好Juicy 但係因為煎香咗就少咗肥膩嘅感覺🐷 友人就好欣賞側邊嘅泰式酸辣汁 話點埋咁有泰式風味😚泰式炒椰菜苗嗌咗咁多樣食物 點少得嗌返一碟菜嚟平衡吓😎 呢個嘅味道係馬拉盞 食落口有少少辣味🌶️ 椰菜苗食落口都幾有口感 唔會炒得過熟而腍晒🥬 食到好Fresh嘅蔬菜泰式街頭椰子雪糕呢個甜品真係驚艷到我呀 因為份量超級多 裝雪糕嘅容器係一個挖空咗嘅椰青🥥 入面裝咗好多濃郁有椰子味嘅雪糕🍦 加埋有啲椰子肉 粟米 同埋泰國嘅特色水果 水椰子🌴 真

泰式椰子雞湯
泰式椰子雞湯

招牌燒豬頸肉

泰式街頭椰子雪糕
呢個甜品真係驚艷到我呀 因為份量超級多 裝雪糕嘅容器係一個挖空咗嘅椰青🥥 入面裝咗好多濃郁有椰子味嘅雪糕🍦 加埋有啲椰子肉 粟米 同埋泰國嘅特色水果 水椰子🌴 真係好有泰國街頭食甜品嘅感覺 見到佢嘅賣相已經好吸引到我啦☺️

飲品
椰汁珍多冰 餐廳用上三色珍多 口感煙靭唔會太粉😮 夏威夷梳打 顏色好特別 飲落味道近似青檸梳打 有埋呢啲海洋嘅顏色 令到個飲品賣相更加靚🏖️
椰汁珍多冰 夏威夷梳打

呢間泰式餐廳以木系cafe裝修包裝 令人感覺好舒適 泰菜味道又唔錯 真係幾推薦啊👍🏻
3天前 0 瀏覽
整個餐廳都散發著一種開揚的氛圍,仿佛置身於泰國的度假勝地。聽講餐廳係香港泰國領事都推薦的,泰國檸檬荔枝梳打是一款令人垂涎的飲品。感受到檸檬的酸味和荔枝的甜味,這種組合非常清新和令人愉悅。泰式和牛濃湯粉,濃郁的湯底中帶有微辣的味道,非常有深度。和牛非常之嫩滑,肉丸口感彈牙,給人一種令人滿足的咀嚼感。再加上炸豬皮的香脆口感,這道菜絕對是一個完美的組合。湯麵的湯底是老板同泰廚到泰國一齊去學師後再自己調教而成,果然不同凡響招牌泰式燒豬頸肉。外皮烤至金黃酥脆,內部的肉質鮮嫩多汁。每一口都能感受到微甜的肉汁和香料的香氣,這絕對是一個讓人回味無窮的美食體驗。

感覺一秒回到泰國🇹🇭~ 同朋友發現胡忠大廈附近有間泰國菜。睇番原來香港泰國領事都推薦。店員又介紹湯底係老板同泰廚親自到泰國學師後,再慢慢調配味道而成。🥢泰式和牛濃湯麵又真係正宗得來,又幾啱口味~ 濃得黎又唔會死咸。配料牛肉、牛丸,炸豬皮都齊全。而幼身金邊粉非常吸湯,邊食邊嚐到濃牛湯~ 必點之選🥢泰式大蝦炒海鮮金邊粉配料同味道十足。大蝦鮮,蝦頭仲有蝦膏。金邊粉鑊氣十足廿。鍾意食辣嘅,就梗係加埋調味料架嘅辣椒粉,提升味道層次~ 🥢招牌燒豬頸肉豬頸肉脆邊&份量都算多。最特別又好食嘅就係自家調製醬汁,提升味道層次🥢泰式炒芥蘭如常將菜葉和菜莖分開烹調,可以食到唔同口感。味道就少少辣,啱胃口🥤泰式奶茶 / 泰式檸檬茶兩款飲品都明顯飲得出係泰國紅茶的淡淡香料味道~ 奶茶夠滑口,檸茶夠爽口。各有特色

🥢泰式和牛濃湯麵

🥢泰式大蝦炒海鮮金邊粉

🥢招牌燒豬頸肉

🥢泰式炒芥蘭

🥤泰式奶茶 / 泰式檸檬茶
2024-05-09
  • 泰式和牛濃湯粉
2024-05-10 0 瀏覽
呢間光猛清新木系半開放式廚房嘅泰國菜 位於灣仔皇后大道東。平日晚市接近滿座 食物選擇除咗經典泰菜 仲有特別少少,例如和牛香葉炒飯 街頭椰子雪糕 等等。🍤冬陰功蝦炒飯 138可能我叫咗BB辣,覺得可以再濃味啲。但係每一啖都食到冬陰功味 同炒飯完美配合。最值得稱讚係三隻大蝦 絕對唔係雪藏 每隻蝦都經過處理 吸滿冬陰功的精華 非常有誠意👍🥥泰式街頭椰子雪糕加泰式奶茶雪糕 88小朋友先做選擇,我要晒!除咗奶茶雪糕 仲有兩球大嘅椰子雪糕 粟米粒 幼嫩椰子肉同埋椰果 是過大滿足的甜品😋🍹泰檸荔枝梳打48唔會過甜 有幾粒荔枝果肉 非常清新的一杯嘢飲~📍泰鑫 (灣仔)灣仔皇后大道東222號GARDENEast serviced apartments地下2號舖

🍤冬陰功蝦炒飯 138

🥥泰式街頭椰子雪糕加泰式奶茶雪糕 88

🍹泰檸荔枝梳打48
唔會過甜 有幾粒荔枝果肉 非常清新的一杯嘢飲~

📍泰鑫 (灣仔)
灣仔胡忠對面新開一家泰國料理,我就被那餐廳特別名字吸引過去品嚐晚餐,用廣東話讀歪少少思想就變了!細看下這家泰鑫連香港泰國領事都推薦。由開胃小吃起已經感覺這家餐廳的誠意,#鮮肉碎生菜包 $138 肉碎不是一般的免治肉,真的是新鮮豬肉攪碎,能吃到豬腩肉等濃厚部位,再用高麗菜跟秘製辣醬汁,一同進食清新爽口又非常開胃!#炸蝦餅 $98 炸到外酥內嫩,內裡真的重重蝦肉味道,再配合甜辣醬,令人回味無窮。主菜方面,#珍寶蟹肉炒飯 $126 大塊蟹肉與炒飯完美結合,蟹肉真的非常多,幾乎每一口都能嚐到蟹肉的鮮甜。#泰式冬蔭公湯粉 $138 據說冬蔭公湯底是老闆及泰廚特意到泰國學師再自己調成,酸辣程度又適合港人口味,鮮蝦配料等都非常豐富!飲品方面,一嚐 #泰式奶茶 #泰式檸檬茶 都非常解渴,甜度適中可口。

由開胃小吃起已經感覺這家餐廳的誠意,

主菜方面,

2024-05-06
  • 冬蔭公湯粉
  • 炸蝦餅
  • 鮮肉碎生菜包
  • 珍寶蟹肉炒飯
2024-05-09 37 瀏覽
邊度有正宗泰國菜食🇹🇭?呢間連香港泰國領事都推薦,一定夠哂正宗🉐早兩日睇到好多人介紹,就嚟試下呢間餐廳🦐金柚鮮蝦沙律 $98有5-6隻蝦,都係夠新鮮彈牙🤌🏻另外仲有勁多大大舊啖啖肉既新鮮柚肉,再撈埋底下既辣辣哋嘅泰式配料,非常開胃惹味👍🏻🦀珍寶蟹肉炒飯 $126個炒飯炒得幾好,唔會太油,粒粒分明🙆🏻‍♂️蟹肉份量多唔會散修修,口感啖啖肉🦀因為係蛋白炒飯,自然唔會太重口味,但都會配返個魚露俾你自己較返個味道❤️細心位🙌🏻🍜泰式和牛濃湯麵 $142有5片和牛、3粒丸同炸豬皮🐷,喺open kitchen見住廚師整,個麵係最後鋪上生牛肉再淋熱湯,上菜時牛肉熟度岩岩好😙而湯底非常濃郁,話係老板同泰廚到泰國學師,再自己調整,唔錯🥰🥭芒果糯米飯 $88真係有成個芒果🥭嘅份量,芒果夠甜,芒果味都濃🫶🏻糯米飯暖暖地非常軟糯,處理得好好👍🏻兩者再撈埋椰漿食,今餐完美作結🥰🥤椰汁珍多冰$48/青檸梳打$38幾大杯,正常發揮,唔會太甜,無伏啊💮overall平日夜晚去爆哂場,見有唔少係熟客,應該質素有返咁上下保證😎而且裝修都幾靚走木系風格,可以一試

🦐金柚鮮蝦沙律 $98

🦀珍寶蟹肉炒飯 $126

🍜泰式和牛濃湯麵 $142

🥭芒果糯米飯 $88

🥤椰汁珍多冰$48/青檸梳打$38
幾大杯,正常發揮,唔會太甜,無伏啊💮

overall
2024-05-08
經過利東街一帶發現有一間新開泰菜🙏🏼門口有貼住泰國領事推薦 睇落幾正宗😎主打食船麵 聽老板講特登去泰國學師一定要試✨咁岩坐open kitchen bar枱睇到全部都係泰國人主理睇到衛生情況很非常整潔乾淨💯餐廳環境走一個深木系都幾舒服👍🏻📍招牌酸辣鳳爪HKD68明明唔食鳳爪既我 但食泰式鳳爪就完全無問題🤣鳳爪好爽口 唔會太酸唔會太辣好開胃🥰📍泰式和牛濃湯粉🥘 HKD138個湯底真係好濃厚 食到陣陣牛骨湯味💦湯粉好掛湯仲幾滑溜~ 完全唔需要再落調味料都幾大碗仲有好多配料 有和牛牛丸炸豬皮等等和牛好軟嫩 熟度剛剛好 牛味好濃🥩牛丸彈牙仲有脆卜卜既豬皮索曬湯既精華🔥📍珍寶蟹肉炒飯🦀 HKD126另一個泰菜名物就係蟹肉炒飯!!唔知點解泰國人炒飯咁乾爽咁好味🤤蟹肉份量都幾多 食到啖啖都有蟹肉粒幾鮮甜炒飯粒粒分明好乾爽 配埋炒蛋同蔥花好好食😋📍芒果糯米飯🥭 HKD88好有心機 用左兩種糯米🍚上碟仲係暖笠笠倒上滿滿既椰汁好正🥥🥛糯米飯做到煙煙韌韌同時粒粒分明芒果可能唔當做就未算好甜📍椰汁珍多冰 HKD48未到夏日已經炎炎 飲珍多冰好透心涼三色粉條好有咬口 中意佢唔會好甜📍泰檸荔枝梳打 HKD48呢杯
經過利東街一帶發現有一間新開泰菜🙏🏼

都幾大碗仲有好多配料 有和牛牛丸炸豬皮等等
和牛好軟嫩 熟度剛剛好 牛味好濃🥩
牛丸彈牙仲有脆卜卜既豬皮索曬湯既精華🔥

📍珍寶蟹肉炒飯🦀 HKD126
另一個泰菜名物就係蟹肉炒飯!!
唔知點解泰國人炒飯咁乾爽咁好味🤤

有荔枝肉 仲帶點玫瑰花乾配上青檸梳打
夠清爽 食完濃味嘢最啱飲梳打
2024-04-06
2024-05-05 0 瀏覽
『每枱必嗌豬頸肉同和牛濃湯粉』⁡上個星期來到灣仔呢間泰國菜,超級多人坐到滿晒。菜單選擇都幾多,上菜速度好快,大部分客人都係成班人嚟食,試到多d款式~所有菜式都係微微辣,飯後記得要試埋甜品解下辣⁡————————————————————■ 招牌燒豬頸肉 (HKD118)✨豬頸肉好肥美焦香,點醬汁酸辣開胃,忍唔住係咁夾⁡■ 金柚鮮蝦沙律 (HKD98)柚子比較多同埋大舊,唔算太入味⁡■ 泰式和牛濃湯粉 (HKD138) ✨湯底好濃郁又夠甜,粉似用金邊粉,好彈牙⁡■ 泰式炒椰菜苗 (HKD112)⁡■ 芒果糯米飯 (HKD88)黑白糯米飯經典組合,芒果略略有筋⁡■ 椰子雪糕糯米飯(HKD98)✨原本想嗌泰式街頭椰子/奶茶雪糕,但係落錯單反而有驚喜!一次過食到兩款雪糕,奶茶雪糕滑得嚟好濃泰奶味,唔會太甜。椰子雪糕係淡淡椰香,同糯米飯幾夾⁡————————————————————♣️ 泰鑫 ☌ 灣仔皇后大道東222號GARDENEast serviced apartments地下2號舖⁡回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑 份量: 🌕🌕🌕🌕🌑 味道:🌕🌕🌕🌗🌑

『每枱必嗌豬頸肉同和牛濃湯粉』

————————————————————
■ 招牌燒豬頸肉 (HKD118)✨
豬頸肉好肥美焦香,點醬汁酸辣開胃,忍唔住係咁夾

■ 金柚鮮蝦沙律 (HKD98)
柚子比較多同埋大舊,唔算太入味

■ 泰式和牛濃湯粉 (HKD138) ✨
湯底好濃郁又夠甜,粉似用金邊粉,好彈牙

■ 泰式炒椰菜苗 (HKD112)

■ 芒果糯米飯 (HKD88)
黑白糯米飯經典組合,芒果略略有筋

■ 椰子雪糕糯米飯(HKD98)✨

————————————————————
♣️ 泰鑫

回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
份量: 🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
2024-05-05 10 瀏覽
發現皇后大道東新開泰國菜,餐廳必點泰式和牛濃湯麵,湯底由老板同泰廚响泰國學師後自己調教,再加上香港泰國領事都推薦,難怪當晚平日都滿座,所以一定要打電話訂座❤️泰式和牛濃湯麵:味道濃郁,帶有泰式香料的香氣,並且和牛的鮮美融入湯汁中,令人忍不住口。泰式炒通菜:通菜脆嫩再配泰式調香辣,十分惹味珍寶蟹肉炒飯:以啖啖蟹肉為主要食材的炒飯。而且味道鮮美,配魚露令口感更勝一籌芒果糯米飯:糯米飯够軟糯再配椰汁和新鮮的芒果為晚餐劃上完美。椰汁珍多冰和泰式奶茶,各至帶出泰國風味又十分解渴

泰式炒通菜:通菜脆嫩再配泰式調香辣,十分惹味

椰汁珍多冰和泰式奶茶,各至帶出泰國風味又十分解渴
2024-05-01 9 瀏覽
呢度環境好闊落同埋光猛,我試咗泰式大蝦炒鮮金邊粉,金邊粉真係大碟啊!大頭蝦鮮嫩多汁,彈牙口感。金邊粉都有嚼勁,唔會好硬。加埋醬料炒製後,帶點酸甜味,好開胃。配菜有芽菜、豆乾等一齊炒,增加豐富層次感。仲有擺花生醉同辣粉等配料喺旁邊,加埋一齊食都幾夾。
呢間位於灣仔嘅泰國菜環境非常舒適,裝修燈火通明,店員都非常好客,上菜速度亦貼心🪄泰式大蝦炒鮮金邊粉金邊粉都大碟,大頭蝦鮮嫩多汁彈牙,金邊粉有嚼勁 唔會好硬,加上醬料炒製後帶點酸甜,配菜有芽菜、豆乾等一齊炒,豐富層次感,旁邊仲擺有花生醉、辣粉等配料,加埋一齊食就係泰國風味🪄珍寶蟹肉炒飯 招牌「珍寶蟹肉炒飯」,炒飯底鋪滿蟹肉夠哂豐富,配上蛋同蔥花,飯粒乾身惹味,入口唔會太鹹,隨後帶點辣勁非常高質🪄泰國生蝦每次去泰國都必叫,生蝦非常大隻而且新鮮,完全冇腥味,重點加埋個特色泰國醬汁非常惹味,蝦肉肉質黏口好食😋🪄椰子雪糕糯米飯甜品「椰子雪糕糯米飯」出場,以前都係食芒果糯米飯多,呢個有驚喜而雪糕分別有泰式奶茶味同埋椰子味,兩個都係我好鍾意食嘅味道,仲有滿滿糯米飯加上椰肉,粟米成個層次好豐富,唔會太甜好滿足🪄夏威夷梳打顏色非常靚,將佢攪勻之後變咗藍色,食完泰國嘢飲番杯好解渴🪄泰檸荔枝梳打呢杯飲落超冰爽,不過個人覺得甜咗少少 ,入口有啲荔枝甜味,同時亦有青檸芬香🚩 泰鑫 (灣仔)灣仔皇后大道東222號GARDENEast serviced apartments地下2號舖#addifoodie #add

🪄泰式大蝦炒鮮金邊粉

🪄珍寶蟹肉炒飯

🪄泰國生蝦

🪄椰子雪糕糯米飯

🪄夏威夷梳打
顏色非常靚,將佢攪勻之後變咗藍色,食完泰國嘢飲番杯好解渴

🪄泰檸荔枝梳打

🚩 泰鑫 (灣仔)

#addifoodie #addifoodie灣仔
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #泰鑫 #灣仔美食 #珍寶蟹肉炒飯 #灣仔泰國菜
2024-03-18
平日晚上久違的灣仔覓食記 途經一間木系的泰國菜—泰鑫話係泰國領事都推薦嘅泰國菜初初見以為得幾檯客食食下經已坐滿客人 店員都默默做好快手 出餐亦都唔會等好耐食完感覺係無論係鹹食定甜食 都夠泰式風味但唔會過濃過鹹食完亦唔會有好口渴好heavy嘅感覺🥢泰式冬蔭公蝦湯粉($126*)👉🏻聽聞餐廳的湯麵湯底 都係老闆和泰廚到泰國學習再自行改良調配而成的 👉🏻除咗冬蔭公湯粉亦有和牛濃湯粉 真心喜歡佢啲湯底 濃度適中順喉 冬蔭公嘅酸辣惹味而不會過鹹 食完麵仲可以飲哂個湯 正 下次想試埋個和牛濃湯底👉🏻主角當然仲有蝦 佢嘅蝦質素都幾好 蝦肉肉質新鮮 亦都食到鮮甜味🥢招牌燒豬頸肉($118*)👉🏻必點呢到嘅招牌豬頸肉 份量比想中大份 亦都好味道 有燒烤香而肉質都juicy 佢嘅酸辣汁都好惹味 非常加分🥢腰果和牛($188*)👉🏻三色椒和腰果炒和牛粒 第一次係泰菜裡食呢樣菜 調味比起其他無咁重手 因為主角就是和牛粒嘅原味 配椒甜味和微辣 價錢亦會稍高一點 🥢泰式炒通菜($88*)👉🏻食泰菜我係必點炒通菜嘅 佢嘅炒通菜都好食 香辣但唔太油 亦都有少辣嘅選項🥢芒果糯米飯($88*)👉🏻泰菜甜點就是要食芒果糯米
平日晚上久違的灣仔覓食記

店員都默默做好快手 出餐亦都唔會等好耐

食完感覺係
無論係鹹食定甜食 都夠泰式風味但唔會過濃過鹹
食完亦唔會有好口渴好heavy嘅感覺

🥢泰式冬蔭公蝦湯粉($126*)

🥢招牌燒豬頸肉($118*)

🥢腰果和牛($188*)

🥢泰式炒通菜($88*)

🥢芒果糯米飯($88*)
👉🏻泰菜甜點就是要食芒果糯米飯 芒果份量都幾多 係適合share嘅量
👉🏻紫米飯+糯米飯+椰汁香甜而不膩 食哂都無覺得漏

🍹士多啤梨梳打($48*)
🍹夏威夷梳打($48*)
👉🏻飲品選擇都有好多種 有各種色彩繽紛的果味梳打、椰青、椰汁冰、泰奶、泰檸茶等泰式風味選擇

喜歡吃泰國菜的朋友仔注意啦~最近發現⼀間好高質的泰國菜小店呀🥰!!灣仔的 🇹🇭泰鑫 𝐑𝐚𝐧𝐠𝐬𝐢𝐭 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐁𝐨𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬,由𝟑𝟎年烹飪經驗的泰國廚師主理,連泰國領事館都推薦,質素當然高囉~☆ 招牌泰式咖喱軟殼蟹🦀$𝟐𝟗𝟖大大盆咖喱,香噴噴呀!!! 軟殼蟹酥軟多汁,咖喱濃香,味道帶甜,不會太辣,不錯耶~☆ 泰式大蝦炒鮮金邊粉🍜$𝟏𝟐𝟔微甜的炒金邊粉,深得我歡心^_^。彈牙又煙靭,香氣十足,值得試試。☆ 蒜蓉包🍞$𝟒𝟖蒜蓉包外脆內軟,蒜香適中,蘸不蘸咖喱也好吃。☆ 芒果糯米飯🍚$𝟖𝟖甜品同樣有驚喜,黑的糯米飯有口感,白的糯米飯煙靭,加上椰汁🥥更好哦~
喜歡吃泰國菜的朋友仔注意啦~

☆ 招牌泰式咖喱軟殼蟹🦀$𝟐𝟗𝟖

☆ 泰式大蝦炒鮮金邊粉🍜$𝟏𝟐𝟔

☆ 蒜蓉包🍞$𝟒𝟖

蒜蓉包外脆內軟,蒜香適中,蘸不蘸咖喱也好吃。

☆ 芒果糯米飯🍚$𝟖𝟖