今日放左工,去左呢一間性價比好高的泰國菜食lunch🇹🇭🌶️❤️‍🔥我叫左我平日最喜愛食的泰式炒河粉同泰式青咖喱飯,極力推介比大家😚😚1️⃣ 泰式豬頸肉炒河粉❤️‍🔥❤️‍🔥廚師即叫即炒,所以一到手,仲係好熱同出緊煙,而且仲有陣陣既香味,令人垂涎三尺🤤河粉非常惹味,配埋其他配菜同辣椒,彷彿好似番左泰國食野😝😝豬頸肉亦都好juicy,軟硬適中,一咬落口,更有烤豬肉香味☺️☺️極力推薦大家食🥰🥰2️⃣泰式青咖喱雞球飯❤️‍🔥❤️‍🔥青咖喱配飯一流😻好辣之人一定不可以錯過❤️‍🔥青咖喱滲曬入雞球內,令雞球都好惹味😚個飯就軟硬適中,真係令人越食越開胃🤤喜歡食青咖喱既你,千祈唔好錯過🥰🇹🇭🥰大定經過奧海城,絕對不可以錯過喔❤️‍🔥❤️‍🔥

1️⃣ 泰式豬頸肉炒河粉❤️‍🔥❤️‍🔥

2️⃣泰式青咖喱雞球飯❤️‍🔥❤️‍🔥

青咖哩雞球飯

大定經過奧海城,絕對不可以錯過喔❤️‍🔥❤️‍🔥
2023-06-17 15 瀏覽
平時行開奧海城都係唔知食乜嘢好,都會你大食代行吓睇吓有乜嘢好食。行過見到一間泰國菜,突然諗起好耐未食過,一於就揀你啦。泰式炒金邊粉💰68經典菜式,泰式炒金邊粉,我一直都好鍾意呢一道菜。首先講上嚟就見到佢份量好大!泰式甲拋炒肉碎煎蛋飯(換油飯)💰70泰國菜裏面我就特別鍾意食呢個肉碎飯,呢一個肉碎落到唔算好大,特別下飯。我特登換咗油飯,肉碎配飯,再加少少煎蛋,味道係疊加好食。小食:豬頸肉好好食,佢外層有少少焦,但內層非常滑,配埋搭配的酸甜醬汁好開胃😆我得仲食咗炸蝦餅和泰式魚餅,呢兩個都係好好食,因為食得出係新鮮現炸嘅,熱辣辣😊😊🍴泰‧雅 (大角咀)📍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖💰人均70+

泰式炒金邊粉💰68

泰式甲拋炒肉碎煎蛋飯(換油飯)💰70

小食:

🍴泰‧雅 (大角咀)
💰人均70+
2023-06-16 43 瀏覽
去完泰國番黎想搵番啲泰菜食真係唔易又要好食 又要好似係泰國咁抵食真係難搵但大食代搵到既泰雅就好似幫到手解呢個難題喇我地兩個人去食 嗌左兩個套餐 分別係「海南雞飯」同「泰式炒金邊粉(雞肉)」再另加一個細既「泰式燒豬頸肉」海南雞飯($65)⭐️⭐️⭐️⭐️雞肉相對實淨,大部分已去骨,雞皮同雞肉之間無啫喱,但雞肉幾滑!而油飯並唔算濃味,入口有微薑味,但入口味道好快散,食完無好口渴。當然唔可以少左套餐附送既倒湯!係海南雞飯既必備配搭!味道都唔錯!份量亦好足夠!唔錯既選擇!泰式炒金邊粉(雞肉)($68)⭐️⭐️⭐️佢有額外比花生碎我地放上去,而炒金邊粉相對酸,無辣亦無糖,同埋只可以選雞肉,同泰國食開既炒金邊粉有少少距離😅但係真係要講佢既份量非常足夠!我地兩個人好餓都食唔哂🤣泰式燒豬頸肉(細)($38)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐呢個超級推介!燒出煙燻味!雖然係細但都有7-8塊!好食到我地非常快就食哂佢地!加上乾蒜係燒豬頸肉上,香口但唔會覺得熱氣!又唔會燒太乾覺得好硬!呢個我地絕對會再叫黎食!或者外賣番屋企慢慢嘆!下次一定會買大既或者食豬頸肉飯既套餐!呢個比我地搵到泰國既味道呀!總捨黎講,價錢算唔錯,係food court搵到咁
去完泰國番黎想搵番啲泰菜食真係唔易
又要好食 又要好似係泰國咁抵食真係難搵
但大食代搵到既泰雅就好似幫到手解呢個難題喇

海南雞飯($65)⭐️⭐️⭐️⭐️

泰式炒金邊粉(雞肉)($68)⭐️⭐️⭐️

泰式燒豬頸肉(細)($38)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
泰式燒豬頸肉(細)

總捨黎講,價錢算唔錯,係food court搵到咁既泰國菜質素算唔錯!擺碟都好有泰國風味,而且份量同價錢都合理!醫肚絕對唔係問題!我地一定要番去再食個燒豬頸肉😋
2023-06-10
用餐優惠
試食活動
海南雞飯
泰式燒豬頸肉(細)
2023-06-16 32 瀏覽
🍴泰‧雅📍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖奧海城整個Food Court環境整潔,餐廳選擇多🫶🏻看到泰‧雅受歡迎,價錢不貴,決定試一試食物很快就準備好,服務都好有禮😍✨泰式燒豬頸肉飯 $62燒豬頸肉燒到啱啱好外皮有炭燒味道豬肉非常嫩😋搭配上香氣四溢的泰式調味價格實惠😚✨泰式炒金邊粉(雞肉)$68麵條口感彈牙雞肉鮮嫩多汁再加上一些泰式香料的調味份量十足🥰✨泰式無骨鳳爪(小)$13鳳爪肉鮮嫩多汁好爽口開胃又夠辣味🫣✨炸蝦餅(2件)$20口感酥脆😝外層炸到金黃色內裡則是鮮美的蝦肉配埋甜辣醬汁味道啱啱啱好🙈
🍴泰‧雅
📍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖

奧海城整個Food Court環境整潔,餐廳選擇多🫶🏻
看到泰‧雅受歡迎,價錢不貴,決定試一試
食物很快就準備好,服務都好有禮😍
泰式燒豬頸肉飯

泰式燒豬頸肉飯
泰式無骨鳳爪
炸蝦餅
2023-06-16 19 瀏覽
今日同朋友黎the sky 睇戲,睇戲前就到隔離food court覓食🍴泰式豬頸肉粉河睇餐牌話河粉係每星期由泰國送到,食落佢比一般河粉闊同埋煙un,炒完嘅香料掛晒上粉面,好味,略嫌辣左啲,落單唔記得咗簡辣度。配菜有芽菜、粟米仔同埋豬頸肉等,混埋一齊食,口感一流。🍴牛肉船麵@河粉河粉咁特別叫埋船麵黎試下,闊麵拼落湯,有少少失色,湯雖然就咁飲係OK,但闊河掛唔到湯水,相對較淡,我就加左少少辣後岩岩好;單餸睇落份量比較少,因為我叫左小食拼盤~🍴小食拼盤有春卷、雞翼、蝦餅、魚餅,各2塊,蝦餅入面有蝦仁,仲要幾彈牙,收貨!春卷外脆,餡調味好好,雞翼皮有油香,整體都唔錯,份量食完都唔夠喉。整體好值得去試下!奧海城food court裝修左好耐,太多選擇時推薦試下呢間😋😋

🍴泰式豬頸肉粉河

🍴牛肉船麵@河粉

🍴小食拼盤

2023-06-16 36 瀏覽
𝟘𝟞.𝟘𝟞.𝟚𝟘𝟚𝟛《奧海城新開泰菜🥴》💮泰‧雅 (大角咀)💮📍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖📍經開奧海城想食泰國嘢嘅話去food republic就冇錯啦🥳地鐵站D3出口一出再上電梯🛗直行一段路仔就到了🚶🏻不過期望值真係唔好太高,當醫吓肚都還好嘅🥱𐂂 泰式燒豬頸肉飯 ($62)賣相以大食代嘅食物嚟講已經算好靚仔☺️燒豬頸肉偏瘦冇乜肥膩感,好可惜正因為咁就韌咗啲,有啲散咬開🐷幸好個調味都算惹味嘅😮‍💨至於個飯就真係一大敗筆,食食吓食到有一半都係生米😟講真無論係餐廳定food court都唔會接受到有生米嘅存在🤢𐂂 海南雞飯配油飯 ($65) 如果想轉全脾或者全翼就要加$10🙌🏻海南雞數量得5至6嚿,個人覺得數量偏少🤧不過雞肉算滑同juicy😆有新鮮青瓜同蕃茄作為配料🍅 仲有基本海南雞飯嘅三款醬有配黑豉油、泰式甜酸汁(都幾惹味)及辣醬😚 油飯就冇食到生米不過都係唔太夠香🎃份量都夠飽嘅,而碗湯就係普通冬瓜湯,不過胡椒粉同味精落得太多,冇咗冬瓜湯應有嘅清甜味☠️꧁評分꧂🍴食物: 2/5💰性價比: 2/5🪴服務: 2/5✈︎ 店鋪資訊✈︎💸人均消費: $100內🈚️加一服務費🔖餐廳分類
𝟘𝟞.𝟘𝟞.𝟚𝟘𝟚𝟛
《奧海城新開泰菜🥴》

💮泰‧雅 (大角咀)💮
📍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖📍

𐂂 泰式燒豬頸肉飯 ($62)

𐂂 海南雞飯配油飯 ($65)

꧁評分꧂
🍴食物: 2/5
💰性價比: 2/5
🪴服務: 2/5

✈︎ 店鋪資訊✈︎
💸人均消費: $100內
🈚️加一服務費

🔖餐廳分類
🔎 #hkfoodieat_奧運 #hkfoodieat泰國菜🇹🇭
用餐優惠
試食活動
#泰雅#奧海城奧海城抵食泰國🇹🇭菜收工行下街 唔想排隊就行左入food court搵食留意到呢間泰國野賣相唔錯 於是order試下今次叫左兩碟飯同一個小食 仲有加左個生菜跟飯會有一碗湯送1️⃣泰式蒜香雞扒飯少啲係泰式鋪頭見到 但比圖片賣相吸引左 一黎就試試 圖文相乎而且份量都幾多 呢個價直頭平靚正之選🤩飯既燒汁甜甜地 增加左食慾 唔錯👍🏻2️⃣泰式燒豬頸肉飯次次食泰國菜我都必定叫豬頸肉😍均勻口感 食落似用過蒜香同炭燒薰過既味道 肉質彈牙肉眼又無肥膏 同埋呢度個醬汁整得好惹味!3️⃣泰式沙嗲雞肉串燒 (半打)$68惹味得黎 雞肉又唔柴 下次會encore值得再黎👍🏻#泰國美食 #泰式#thai#foodie#hkig#hkfoodie#instafood#instadaily#foodporn#foodphotography #美食日記#大角咀#18區美食
#泰雅#奧海城

泰式豬頸肉飯
泰式沙嗲雞肉串燒  半打
泰式蒜香雞扒飯
2023-06-15 32 瀏覽
作為睇戲前既下午茶,我同豬先生係food court入面簡左泰國菜,貪作酸酸辣辣夠開胃😋🔸香辣肉碎生菜包($68)份量十足,我地起碼包左8舊,但都仲有肉碎剩左😙肉碎加左香料一齊炒,少少辣🔸海南雞飯($65)油飯用雞油撈過特別惹味,今日切到既係雞胸,雞肉嫩滑唔柴,雞皮同肉之間仲有雞啫喱👍🏻🔸芒果糯米飯($68)糯米飯煙煙un un,本身已有少少椰香味,再加上椰奶更加香濃,芒果用上泰國芒果,果肉爽口企身

🔸香辣肉碎生菜包($68)

🔸海南雞飯($65)

🔸芒果糯米飯($68)

15 分鐘 (堂食)
  • 海南雞飯
2023-06-14 47 瀏覽
大食代 嘅Food Court,好多商場都有,都係蛋包飯、海南雞飯、雲吞麵、#鐵板燒 ……呢間泰國菜 好似比較少見,食Food Court 呢個方便嘅目的已經達到,應該試下少幫襯嘅檔口嘅。睇下餐牌先叫完就攞個牌等攞啦!海南雞飯 $65 +$10轉全髀=75呢度係泰國餐廳,不過海南雞都有提供三種口味醬料,有薑蓉、酸辣醬同豉油。呢度嘅豉油比較稀,係咸唔係偏甜嘅。酸辣比較香,甜味都出。雞都算幾滑,飯有蒜頭同香茅味,算幾乾身,唔錯。肉碎炒河粉 微辣 $68喺船麵個餐牌話用泰國河粉,咁炒河應該都係。超出來嘅河粉望落乾身,食落感覺薄啲,同好煙韌,同一般食到嘅廣東河粉好唔同。配料方面有肉碎、芽菜、豆角,同辣椒碎。係香口同口感豐富,調味適中,有豉油同魚露香味,咸多過辣,都係取其香味。但因為辣椒碎有核,係特別辣嘅地方,怕辣嘅朋友就記得挑走辣椒先好食啦!上湯時蔬 $13生菜配上船麵湯底,感覺香濃,好似有少少藥材香味。泰式燒豬頸肉(S) $38薄切豬頸肉燒得幾香,幾乾身。不過唔知係咪因為我地叫海南雞飯,已經有汁,所以無另外俾汁我地點呢。總數 $194

睇下餐牌先

叫完就攞個牌等攞啦!

海南雞飯 $65 +$10轉全髀=75

肉碎炒河粉 微辣 $68

上湯時蔬 $13
生菜配上船麵湯底,感覺香濃,好似有少少藥材香味。

泰式燒豬頸肉(S) $38

泰式炒河-肉碎、泰式燒豬頸肉

總數 $194

2023-06-12
2 分鐘 (堂食)
泰式炒河-肉碎、泰式燒豬頸肉
  • 泰式炒河
  • 泰式燒豬頸肉飯
好耐無去大角咀行街喇😂 行行下三點三下午茶☕️去大食代食野都幾好喎😘今次我同朋友揀左食呢間😁夏日炎炎泰國菜🇹🇭泰式炒河粉(豬頸肉)$58有穫氣的河粉😝實屬佳品😋呢碟就係啦🤪辣度適中🤩豬頸肉爽口美味😊配料亦相當豐富☺️芥蘭、芽菜、栗米芯同紅蘿蔔絲😍食到豬頸肉之餘😁仲有蔬菜作伴🙂除左可以揀豬頸肉作配料之外😏仲可以揀牛肉、雞肉同肉碎架😎辣度亦有不同程度供客人選擇添😊海南雞飯配油飯 $55海南雞食落嫩滑可口😙仲有三款醬汁比我地點黎食🥳分別係薑蓉、酸辣汁同甜鼓油😙夠唒正宗😘油飯係海南雞飯的最佳拍檔😃仲有切片青瓜🥒同蕃茄🍅🫶套餐升級.泰式輕食🙂單骨雞翼(4件) $13雞翼炸得香脆😗小食滋味😙都好出色🤓點埋酸辣醬食😗另有一番風味🤭香芒椰汁糯米飯 $68芒果🥭真係我最愛的水果👅芒果香甜🤘糯米飯軟糯👍加埋椰汁🥥高質份量大✌️下午茶真係抵食啲🤭每個餐起碼平幾蚊🤫仲奉送埋例湯一碗🤣經濟實惠好飽肚呀😀📍泰‧雅 (大角咀)🔍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖

泰式炒河粉(豬頸肉)$58

下午茶真係抵食啲🤭
每個餐起碼平幾蚊🤫
仲奉送埋例湯一碗🤣
經濟實惠好飽肚呀😀

📍泰‧雅 (大角咀)
🔍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖
  • 泰式炒河粉(豬頸肉)
  • 海南雞飯配油飯
  • 單骨雞翼
  • 香芒椰汁糯米飯
-泰·雅-@大角咀.係奧海城貪選擇多易搵位,於是選擇左Foodcourt。見到泰·雅的Menu都幾吸引,點左炒河同甜品試試,估唔到咁有驚喜。.泰式豬頸肉炒河粉 ($68)泰式炒粉可以選擇雞肉、牛肉、豬頸肉或肉碎,我選擇左豬頸肉,份量都幾多。.炒河的調味剛好,唔會太重味,帶點微辣好開胃。加上粟米芯、芽菜、紅蘿蔔絲一齊炒,口質更豐富、更滋味。.最驚喜的係河粉超級好食,質地較一般的河粉為軟糯,帶點點彈性,唔會一夾就斷開。仲完全唔油膩。.泰式魚餅 (+$13)點主食加配的魚餅,有香濃香茅味。.泰式青木瓜沙律 (+$13)酸酸辣辣咁,好開胃。青木瓜比起一般的更軟身,更清新開胃。.椰汁芒果糯米飯 ($68)食泰菜必點的甜品。份量都好大,芒果超甜。糯米飯夠軟,加上椰汁一流。.
-泰·雅-
@大角咀
泰式豬頸肉炒河粉 ($68)
泰式魚餅 (+$13)
點主食加配的魚餅,有香濃香茅味。
泰式青木瓜沙律 (+$13)
酸酸辣辣咁,好開胃。青木瓜比起一般的更軟身,更清新開胃。
椰汁芒果糯米飯 ($68)
大角咀大食代food court平價泰式菜!平時最鍾意就係周圍去搵平嘢食,今日係奧海城food court比我搵到呢一間新開嘅泰式餐廳~除咗餐廳嘅菜式勁吸引之外,好開心嘅係呢個food court唔係好多人🥰完全唔想搵位就有得坐≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣ ҉*\( * ॑˘ ॑* )今次叫咗一個海南雞飯、一個船麵同一碟串燒😙海南雞飯(配油飯) $65雞肉好嫩滑,份量都幾多~油飯好香!而且都好大碗比左三種醬我哋點,最推薦點薑蓉!薑蓉辣辣地越食越開胃!船麵 (加燒豬頸肉 $8 &秀珍菇 $6) (泰國河粉) $54一夾起河粉以為自己叫錯左,因為真係勁闊好大條,而且加左勁多秀珍菇!個湯底有啲似肉骨茶~泰式沙嗲雞肉串燒 ($68)雞肉口感好柔軟唔會煮得過左龍,一碟有6串都算抵食!😚≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣難得food court入邊都有咁高質素嘅泰式嘢食,價錢又唔貴,food court入邊又多位!🤘🏻下次黎附近都可以再嚟呢間食飯!≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣泰‧雅 (大角咀)地址:大角

大角咀大食代food court平價泰式菜!

海南雞飯(配油飯) $65
雞肉好嫩滑,份量都幾多~

油飯好香!而且都好大碗

比左三種醬我哋點,最推薦點薑蓉!薑蓉辣辣地越食越開胃!

泰式沙嗲雞肉串燒 ($68)

雞肉口感好柔軟唔會煮得過左龍,一碟有6串都算抵食!
😚
下次黎附近都可以再嚟呢間食飯!

泰‧雅 (大角咀)
地址:大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖

• 海南雞飯
  • 泰國船麵
💭天時暑熱,通常都會想食d 東南亞派別既野食,呢個去開奧海城行街街口淡淡就去左food court 👀下有咩食~ Food Court 入面都幾多選擇,今日我地就揀左間泰國野黎試🤪🤪🤪我覺得呢間泰國餐廳都真係幾抵食😎🌸泰式牛肉炒河粉(HKD68)呢度既炒河粉係粗既河粉,食落軟糯糯咁~ 我好鍾意個口感😍😍😍呢個炒河粉可以揀唔同既辣度,大家可以根據翻自己可以食辣既接受程度黎揀辣度😙我自己今次就叫左微辣😙叫炒河粉會有個餐湯送,個餐湯都幾足料! 有瓜有肉~🌸炸蝦餅(+HKD20)炒粉跟餐配左個炸蝦餅🦐🍤一如既往,炸蝦餅係食泰國餐必點既小食,熱辣辣+ 配上泰式酸辣醬真係好好食😋🌸L 泰式豬頸肉(HKD 68)今日想做食肉獸,所以叫多左兩份肉😆L size 既豬頸肉原來都幾大份~ 燒豬頸肉無得輸,本身個肉已經燒到剛剛好~ 有小小焦香😝配個泰式醬汁有好香既香草味+ 酸酸甜甜咁,開胃又解膩😙🌸泰式蒜香雞扒 (HKD 38)呢個雞排好正,除左蒜香味仲有香茅既味道👅雞扒好嫩,啖啖肉既感覺真係好邪惡😈

🌸泰式牛肉炒河粉(HKD68)

🌸炸蝦餅(+HKD20)

🌸L 泰式豬頸肉(HKD 68)

🌸泰式蒜香雞扒 (HKD 38)

2023-06-11 20 瀏覽
泰國菜|泰‧雅 |大角咀———————————🫶🏼 海南雞飯配油飯 $65套餐有埋湯 味道正常海南雞雞肉嫩滑 唔會太油 仲有三款醬汁 (醬油、薑蓉同辣汁)油飯好香 但個飯質就偏冧🫶🏼 冬陰公湯河 $75好鐘意佢個粉質 夠粗 食落有口感湯辣辣地開胃 蝦勁大隻//套餐可加13元或20元配泰式輕食//🫶🏼 炸蝦餅 $20 蝦餅勁彈牙即叫即整 完全唔油 好脆卜卜🫶🏼 香碟包雞 $13炸件唔油 一口size 味道正常🫶🏼 泰式豬頸肉沙律 $13豬頸肉高質 炭香 完全唔油沙律好多洋蔥 清新————————————————————————📍大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖————————————————————————Overall 💗💗💗💗💗
泰國菜|泰‧雅 |大角咀
———————————
🫶🏼 海南雞飯配油飯 $65
套餐有埋湯 味道正常
海南雞雞肉嫩滑 唔會太油
仲有三款醬汁 (醬油、薑蓉同辣汁)
油飯好香 但個飯質就偏冧

————————————————————————

————————————————————————

Overall 💗💗💗💗💗
2023-06-11 21 瀏覽
今次同朋友係奧海城行街又唔想食太貴,又想搵地方坐低傾吓偈~就去左 food court睇💖咁多間餐廳入面揀左食泰國菜,見價錢又唔貴又好似好多人叫咁~~不過好彩等左10分鐘都冇就可以拎~~泰式燒豬頸肉飯 $62冇諗到豬頸肉咁大件同咁多😳燒得好入味,啖啖肉!! 不過個飯煮得有少少爛😂😂泰式雞用炒河粉 $68可選辣度跟雞/牛/豬頸肉/肉碎~ 朋友話啲河粉同平時外面餐廳嘅好唔同,口感獨特,好有咬口! 一片片,唔係普通乾炒牛河個種河粉!!可加$13或$20配泰式小食今次叫左單骨雞翼同蝦餅,炸得好熱好脆😋咁嘅價錢都好抵!

泰式燒豬頸肉飯 $62

泰式雞用炒河粉 $68

可加$13或$20配泰式小食
今次叫左單骨雞翼同蝦餅,炸得好熱好脆😋咁嘅價錢都好抵!