奧海城以大型商場嚟講,真係好多餐廳美食😌經過想平平哋開餐的話,大食代真係一個唔錯嘅選擇😙今次去咗「泰‧雅」,絕對係平靚正泰國菜之選🇹🇭.🍴泰式炒河粉(肉碎)💰$68河粉即叫即粉,熱辣辣夠哂鑊氣🔥河粉爽滑彈牙,配以芽菜、豆角、辣椒🌶️鍾意濃味惹味啲,可以額外加乾辣椒粉&辣椒魚露😋特別鍾意呢度唔會好油膩,炒得好乾身😚.🍴泰式蒜香雞扒飯💰$50額外加咗$6要雙蛋🍳太陽蛋煎得好靚,中間做到流心效果😍蛋汁撈飯一絕👍🏻雞扒皮脆肉嫩,蒜香味濃🧄唔使額外加調味都足夠😙.套餐包碗例湯,唔夠食仲可以用優惠價加小食😛

🍴泰式炒河粉(肉碎)
💰$68

🍴泰式蒜香雞扒飯
💰$50

套餐包碗例湯,唔夠食仲可以用優惠價加小食😛
2023-06-06 19 瀏覽
位於大角咀奧海城裡美食廣場的泰國菜餐廳,整個廣場面積很大,座位相當多;美食匯有不同國家的菜式。這間泰國菜餐廳供應泰國船麵、冬蔭功、輕食、沙律、炒粉麵飯類、串燒等,價錢合理,份量大份。先到店前下單付款,然後等候一會,當提示器震動後再回去取餐,上菜也蠻快的,不會等很久。炒菜:馬拉盞炒椰菜椰菜爽口,炒得很香口,尤其是以馬拉盞醬汁炒,鹹香惹味。泰式套餐:泰式辣炒雞肉飯每份套餐都會奉送一碗例湯。白飯一大碗,配上辣雞肉及醬汁吃,很下飯。雞肉不算太辣,醬汁入味,伴碟還有紅綠椒及洋蔥。泰式套餐:泰式炒金邊粉(雞肉)麵條份量蠻多,麵質煙韌、彈牙,炒得乾身。配料還有紅蘿蔔絲、豆芽菜、雞蛋絲、雞肉、粟米仔。雞肉大塊,煎得焦脆。炒金邊粉整體味道甜甜的,微微帶酸,十分開胃。
炒菜:馬拉盞炒椰菜

椰菜爽口,炒得很香口,
尤其是以馬拉盞醬汁炒,鹹香惹味。
泰式套餐:泰式辣炒雞肉飯

雞肉不算太辣,醬汁入味,伴碟還有紅綠椒及洋蔥。
泰式套餐:泰式炒金邊粉(雞肉)

炒金邊粉整體味道甜甜的,微微帶酸,十分開胃。
2023-06-05 471 瀏覽
#pb食在大角咀 奧海城抵食泰國菜🇹🇭今次想介紹呢間由屯門開到奧海城Food Court嘅泰國菜😋 成個Food Court比屯門大好多 環境好整潔 而且有好多餐廳選擇👍🏻 佢主打由泰國直送到港嘅河粉 同坊間嘅泰國餐廳唔同 夠哂特別😍.晚市有11款套餐 價錢$50-$68不等 配例湯😋 仲可唔加$13 / $20配泰式小食 價錢幾抵食👍🏻 另外仲有泰國船麵食 價錢$40起😍🔹海南雞飯配油飯🐣推介❤️ 海南雞份量好多 而且肉質好嫩滑 又唔會好肥😋 油飯口感黏黏地 好香😍 $65幾抵食👍🏻🔹泰國船麵配豬肉丸、豬頸肉🍜佢嘅河粉係由泰國直送到港 好闊、好大條、好滑身 食落好索汁😋 湯底都幾濃 但唔會過鹹👍🏻 豬肉丸、豬頸肉兩款配料都好食 豬肉丸夠彈牙 豬頸肉微微煎香過😍🔹單骨雞翼(4件)🐣加$13配嘅泰式小食👍🏻 雞翼外層脆 裡面嘅肉質依然好嫩滑、好juicy😋🔹馬拉盞炒芥蘭🥬唔推介👎🏻 馬拉盞唔夠濃 食落好淡味🥲 而且芥蘭好似冇熟哂咁 口感怪怪地😢.整體✨ 由屯門開到奧海城Food Court 環境大左好多 而且好整潔🥰 食物價錢幾抵食 而且份量足夠👍🏻 試左兩款主食都唔錯 去開奧海城可以試
#pb食在大角咀
奧海城抵食泰國菜🇹🇭

🔹海南雞飯配油飯🐣

🔹泰國船麵配豬肉丸、豬頸肉🍜

🔹單骨雞翼(4件)🐣

🔹馬拉盞炒芥蘭🥬

整體✨ 由屯門開到奧海城Food Court 環境大左好多 而且好整潔🥰 食物價錢幾抵食 而且份量足夠👍🏻 試左兩款主食都唔錯 去開奧海城可以試試😋

泰‧雅 (大角咀) • 🤝🏻🤪
大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖
  • 海南雞飯配油飯
2023-06-05 16 瀏覽
奧海城新開的泰國菜飯堂🇹🇭 我地叫左:.🍱海南雞飯海南雞肉份量多,雞肉十分嫩滑,旁伴三式醬:薑蓉、甜豉油同酸辣醬,每一口點唔同醬就最過癮!食海南雞當然要配油飯,充滿香味,正!隨餐附送餐湯,冬瓜湯清清地唔錯👍🏻.🍖泰式燒豬頸肉飯大大碗飯配大大塊已切片既豬頸肉,份量多,豬頸肉好好食好惹味!旁伴青瓜同大蕃茄.🍗泰式蒜香雞扒飯又係勁大份量,雞扒燒得好香,皮脆肉嫩,加埋蒜香味好好食!.🍤蝦餅點主食可以優惠價配小食,叫左份蝦餅試下,附送泰式酸辣醬,點埋一齊食好香脆,蝦肉好爽!
奧海城新開的泰國菜飯堂🇹🇭 我地叫左:
🍱海南雞飯
🍖泰式燒豬頸肉飯
🍗泰式蒜香雞扒飯
又係勁大份量,雞扒燒得好香,皮脆肉嫩,加埋蒜香味好好食!
🍤蝦餅
2023-05-21
  • 泰式燒豬頸肉飯
  • 泰式蒜香雞扒飯
//<泰雅>Sawadeeka🙏🏻🙏🏻 泰雅喺奧海城大食代入面~ 店員都幾nice😬😬——————————泰式燒豬頸肉飯 $62豬頸肉嘅份量都幾多🐷🐷每一塊都燒到好香又唔會乾😬😬 配埋豉油飯食幾好🤪🤪 大家鍾意可以加$5揀油飯🍚🍚 例湯係冬瓜湯,幾消暑🌬️🌬️——————————泰式雞肉炒河粉 $68炒河粉幾好食,河粉呈透明~口感煙煙韌韌🥰🥰 食辣辣辣地🥵🥵 配埋雞肉、菜、蘿蔔絲同埋芽菜口感幾豐富🤩🤩——————————香芒椰汁糯米飯 $68芒果糯米飯確實係泰國餐廳嘅靈魂🤣🤣 小編食親泰菜都忍唔住嗌,估唔到foodcourt都🈶~ 芒果可以再甜啲😬😬 糯米飯有啲硬~ 如果個椰汁甜度再多啲就更好,同埋略嫌偏羶🤪🤪——————————單骨雞翼(4隻)&炸蝦餅(2件) $13+20雞翼燒到好香🤤🤤 炸蝦餅就正正常常~ ——————————評分:6.7/10地址:大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖營業時間:星期一至日 11:00~21:30#泰雅 #奧運 #奧運泰菜 #泰國菜 #香港美食 #香港必食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodb
<泰雅>
Sawadeeka🙏🏻🙏🏻 泰雅喺奧海城大食代入面~
店員都幾nice😬😬

泰式燒豬頸肉飯 $62
泰式燒豬頸肉飯

泰式雞肉炒河粉 $68
泰式雞肉炒河粉

香芒椰汁糯米飯 $68
香芒椰汁糯米飯

單骨雞翼(4隻)&炸蝦餅(2件) $13+20
雞翼燒到好香🤤🤤 炸蝦餅就正正常常~
單骨雞翼(4隻)&炸蝦餅(2件)

評分:6.7/10
地址:大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖
營業時間:星期一至日 11:00~21:30

#泰雅 #奧運 #奧運泰菜 #泰國菜 #香港美食 #香港必食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodshare #hkfoodlover #🐷🐤奧運 #🐷🐤泰國菜
泰式燒豬頸肉飯
泰式雞肉炒河粉
2023-06-04 17 瀏覽
要平要抵食必揀food court奧海城二期既food court 選擇夠晒多泰式炒河粉$68可揀雞肉/牛肉/豬頸肉/肉碎辣度可揀微辣小辣中辣大辣牛河同牛肉都大大片好惹味!仲有多款泰式輕食可加配都只係$13/$20上湯時蔬泰式春卷香葉包雞單骨雞翼泰式魚餅泰式青木瓜沙律炸蝦餅咖喱角今次試左泰式春卷,咖哩角同上湯時蔬炸物出到黎顏色睇得出啲食油好新鮮船麵都有多款配料可自己自由配搭$8/$6簡簡單單一人食都好方便又快捷又抵想多啲款就加埋小食foodcourt個場又大搵位方便
要平要抵食

單骨雞翼
泰式魚餅
泰式青木瓜沙律
咖喱角

今次試左泰式春卷,咖哩角同上湯時蔬
炸物出到黎顏色睇得出啲食油好新鮮

船麵都有多款配料可自己自由配搭$8/$6

簡簡單單一人食都好方便又快捷又抵
想多啲款就加埋小食
foodcourt個場又大搵位方便
2023-06-03 21 瀏覽
泰。雅😘😘😘地道泰之味奧海城二期快閃美食Food Court、以快餐美食區、整體環境真舒適、優雅、「泰·雅」是其中-間以泰國、芭堤雅、美食為主題快餐區!泰國金邊粉是最著名美食之選⋯⋯泰式套餐泰式炒金邊粉(雞肉) $68奉送例湯加配泰式魚餅(兩件)$13⋯⋯金邊粉是泰國著名泰式料理材料之選、不論在泰國餐廳或街頭小食都很常見美食、再配🈴️芽菜、蛋絲、辣椒、洋蔥、加點魚露持續兜炒、淋上羅望子醬汁、主點雞柳、賣相吸引眼球、色澤艶麗、金邊粉入口甜甜帶微酸、清新開胃、雞柳滑滑、有嚼口、配埋小食泰式魚餅、魚肉剁碎攪拌起膠、半煎炸魚餅至金黃熟透、醮點泰式辣豉抽、帶出味蕾新口味、飽肚滿足!例湯、清甜帶胡椒、醒胃消滯!🙃海南雞飯套餐$65+炸蝦餅(2件)$20奉送例湯⋯⋯冇骨海南雞、雞肉肥美嫩滑、色澤金黃、配三色醬錦上添花、泰好味😋配搭雞油飯、香茅清香撲鼻、引起食慾!泰式蝦餅、炸至香脆金黃、咬一口、蝦鮮甜味、肉質爽口彈牙、泰滋味!輕食:泰式燒豬頸肉$38(細)燒烤至金黃香脆、肉質煙煙韌韌、有嚼口、沾點泰式酸辣汁、更美味、充滿泰式風味、泰·雅大角咀海庭道18號奧海城二期一樓大食代4號舖港鐵奧運站D一出口、步行
泰。雅
😘😘😘

地道泰之味

泰式套餐
輕食:
泰式燒豬頸肉$38(細)
泰·雅
大角咀海庭道18號奧海城二期一樓大食代4號舖
港鐵奧運站D一出口、步行約2分鐘

泰式炒金邊粉雞肉
泰式燒豬頸肉
2023-05-30
5 分鐘 (堂食)
泰式炒金邊粉雞肉
泰式燒豬頸肉
  • 泰式炒金邊粉
  • 炸蝦餅
  • 炸魚餅
某天晚上,窩夫一個人在奧海城找地方吃飯,才第一次去搬上一樓的大食代。逛了一圈,窩夫對「泰‧雅」最感興趣。泰式套餐有12款選擇,價錢由50元起,非常經濟。泰國船麵亦很吸引,可以像港式車仔麵般自選配料。窩夫點了微辣的泰式豬頸肉炒河粉($68),除了豬頸肉,其他配料有芥蘭、芽菜、粟米芯及甘筍,有肉有菜,營養均衡。炒河不算很油膩,味道酸酸辣辣,感覺很正宗。河粉是泰國直送的,比一般河粉闊身,口感較為煙韌,正合窩夫口味。套餐可加13元或20元配泰式輕食,窩夫加了20元配兩件炸蝦餅。炸蝦餅新鮮熱辣,炸得香脆,口感彈牙,蝦味濃郁,吃得出是真材實料的。
逛了一圈,窩夫對「泰‧雅」最感興趣。
泰式豬頸肉炒河粉(
2023-05-20
泰式豬頸肉炒河粉(
  • 泰式豬頸肉炒河粉
2023-06-02 31 瀏覽
✅性價比唔錯 人均約$60-70✅出餐快 ✴️餐冇跟飲品泰式炒河粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️三樣之中最好食嘅!闊粉口感好好 調味又好 辣+鹹+酸都突出 影相時已聞到好香揀咗雞肉 雖然乾身啲但係又有種焦香海南雞飯⭐️⭐️⭐️海南雞都算滑 一定要點醬同薑蓉食油飯幾香 有陣黃薑味 不過飯嘅質感一般泰式辣炒牛肉飯⭐️⭐️⭐️辣炒牛肉調味幾好 不過唔夠泰式嘅感覺 下次嚟會想試其他更加泰式嘅野!加配 泰式豬頸肉沙律 ⭐️⭐️豬頸肉唔算嫩但係都唔硬 有陣焦香味 但有點太鹹底下有勁多芫荽可以夾住食
✅性價比唔錯 人均約$60-70

✅出餐快

✴️餐冇跟飲品

泰式炒河粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

三樣之中最好食嘅!

闊粉口感好好 調味又好 辣+鹹+酸都突出

油飯幾香 有陣黃薑味 不過飯嘅質感一般

泰式辣炒牛肉飯

泰式辣炒牛肉飯⭐️⭐️⭐️
辣炒牛肉調味幾好 不過唔夠泰式嘅感覺

下次嚟會想試其他更加泰式嘅野!

泰式豬頸肉沙律

加配 泰式豬頸肉沙律 ⭐️⭐️
豬頸肉唔算嫩但係都唔硬

有陣焦香味 但有點太鹹

底下有勁多芫荽可以夾住食

用餐優惠
試食活動
泰式炒河粉
泰‧雅 (大角咀)平時經常與男朋友去奧海城,最近發現大食代food court入面開左間泰國🇹🇭菜,價錢恰宜食物好高質~~💟 冬蔭功湯河 $75呢個價錢竟然仲有一隻大虎頭蝦,河粉係大片寬身果款,唔易一夾就碎,湯底酸酸的唔會太辣💓💟 泰式甲拋炒豬頸肉飯 $65加左$5轉油飯,豬頸肉肉質爽口,好惹味,仲有個例湯跟餐,好豐富~💟炸蝦餅 +$20蝦🍤餅即炸,所以好脆口,再配埋泰式辣醬💗💟泰式青木瓜沙律 +$13除左肉類仲有菜類小食~💟單骨雞翼 +$13/4件加左蜜糖🍯落去甜甜的好似bbq咁~地址:大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖
泰‧雅 (大角咀)

💟 冬蔭功湯河 $75

💟 泰式甲拋炒豬頸肉飯 $65

💟炸蝦餅 +$20
蝦🍤餅即炸,所以好脆口,再配埋泰式辣醬💗

💟泰式青木瓜沙律 +$13
除左肉類仲有菜類小食~

💟單骨雞翼 +$13/4件
加左蜜糖🍯落去甜甜的好似bbq咁~

地址:大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖
2023-05-26
  • 冬蔭功湯河
📍 泰‧雅 大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖🍒點評時間▫️海南雞飯雞肉新鮮嫩滑,配以附上的泰式醬汁更顯風味油飯更帶有少許香茅味喜歡啖啖肉更可加$10轉全髀▫️泰式燒豬頸肉有兩種份量可選擇,點了細份都覺份量很足炭燒香氣撲鼻而來,豬頸肉烤得焦脆性價比極高👍🏻▫️泰式沙嗲雞肉串燒串燒烤得香脆,帶有少許甜味惹味小食必點▫️馬拉盞炒芥蘭健康人生總是要來一點菜吧芥蘭新鮮爽脆,加入馬拉盞帶有辣味,又不會太鹹恰到好處好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍 泰‧雅
大角咀海庭道18號奧海城二期1樓大食代4號舖

🍒點評時間

▫️海南雞飯
雞肉新鮮嫩滑,配以附上的泰式醬汁更顯風味
油飯更帶有少許香茅味
喜歡啖啖肉更可加$10轉全髀

▫️泰式燒豬頸肉
有兩種份量可選擇,點了細份都覺份量很足
炭燒香氣撲鼻而來,豬頸肉烤得焦脆
性價比極高👍🏻

▫️泰式沙嗲雞肉串燒
串燒烤得香脆,帶有少許甜味
惹味小食必點

▫️馬拉盞炒芥蘭
健康人生總是要來一點菜吧
芥蘭新鮮爽脆,加入馬拉盞帶有辣味,又不會太鹹恰到好處

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-06-02 17 瀏覽
今日同朋友係奧海城行完街就入左大食代揾食, 俾我見到呢間餐廳泰‧雅, d泰國野食都幾親民, 同有唔少泰式套餐我地就叫左海南雞飯, 套餐仲奉送例湯油飯粒粒分明, 海南雞去哂骨, 肥瘦適中, 肉質嫩滑, 雞皮皮薄爽滑😋另外再加配左蝦餅, 蝦餅炸得幾脆身, 咬落彈牙泰式船麵(配泰國河粉)+扎肉湯底偏黑, 味道濃郁,河粉比較闊身, 好滑身, 仲索滿湯汁👍最後就以香芒椰汁糯米飯作結芒果幾香甜, 糯米飯軟糯, 仲配左超多椰汁, 幾香口👍
今日同朋友係奧海城行完街

我地就叫左海南雞飯, 套餐仲奉送例湯

另外再加配左蝦餅, 蝦餅炸得幾脆身, 咬落彈牙

泰式船麵(配泰國河粉)+扎肉
湯底偏黑, 味道濃郁,
河粉比較闊身, 好滑身, 仲索滿湯汁👍

最後就以香芒椰汁糯米飯作結
芒果幾香甜, 糯米飯軟糯, 仲配左超多椰汁, 幾香口👍
2023-05-31 322 瀏覽
🎬未食飯又趕住睇戲超肚餓呀🤤時間唔多🕤所以我哋見到有Food Court就即刻九秒九走入去開餐🍴🇹🇭呢個Food Court原來好大好寛敞✅我哋好快已經比呢間泰國菜嘅海南雞飯吸引住🐔快手點多個香噴噴嘅街頭小食豬頸肉同埋地道嘅香芒椰汁糯米飯 🥭兩個人都唔洗$200👍超抵食呀💯🐔海南雞飯配油飯 $65🌈最鍾意食泰式海南雞飯🐔呢個油飯唔油仲好香👍重點係海南雞飯嘅熟度做得唔錯💯雞肉嫩滑😋一份海南雞飯配埋三款分趴有黑醬油、薑蓉同辣汁✅賣相得👍我個friend仲大讚呢度個辣汁🌶️佢話好夠辣好正🥳🐽泰式燒豬頸肉飯 $62🌈呢個泰式燒豬頸肉肉質嫩滑🐽仲有非常之爽口彈牙添🔥微微嘅香茅味道香口、夠味又惹味😋果然係唔係炭香四溢嘅正宗泰式燒豬頸肉呀💯好有曼谷街頭風味呢🥳🥭香芒椰汁糯米飯 $68🌈一定要留肚食佢埋佢地講呢個香芒椰汁糯米飯呀🥭糯米飯煙煙靭靭同埋仲係熱辣辣嘅添🔥真係好食到停唔到口🤤芒果香甜多汁💯好讚喔🥳

🐔海南雞飯配油飯 $65

🐽泰式燒豬頸肉飯 $62

🥭香芒椰汁糯米飯 $68

2023-05-31 21 瀏覽
今次同朋友黎到奥海城睇戲,睇之前去左food court醫肚,入到黎見到呢間食泰國野既價錢幾親民吸引就決定試試,食物方面叫左海南雞飯:海南雞雞肉肉質新鮮嫰滑,配以泰式醬汁食非常好味,隨餐有油飯同冬瓜例湯,油飯夠香,湯帶左胡椒味飲落幾惹味泰式炒金邊粉:每次食泰國嘢都會叫,粉同雞肉份量都幾多,食落酸酸甜甜好開胃泰式沙嗲雞肉串燒(半打):串燒好香口,食落濃濃沙嗲味,淡淡肉相當惹味整體方面,性價比高,平價好味之選
整體方面,性價比高,平價好味之選
  • 海南雞飯
嚟到奧海城睇完戲諗住醫醫肚,點知大部份餐廳都有人等位,靈機一觸去美食廣場食嘢先💡奧海城嘅大食代係個面積頗大嘅美食廣場,充滿書卷氣息嘅裝潢增加不少用餐氣氛,眼見用餐區枱椅甚多,毋須等位😆正!搵到位放低袋就即刻出去兜個圈先,眾多餐廳之中,我哋揀咗一間名為「泰雅」嘅泰國菜餐廳,見到佢哋都有幾多選擇,除咗船麵、冬陰功湯、炒粉麵飯、串燒,仲有芒果糯米飯,有啲花多眼亂💕泰式牛肉炒河粉我對炒河粉嘅要求係有鑊氣、河粉乾濕程度剛剛好、配料要新鮮、調味料夠香夠濃、色水要夠,基本上以上呢幾點都做到😆 河粉係偏向粗身嘅(感覺有啲似食緊炒粉皮咁)半透明嘅河粉被均勻沾上醬汁,帶點爽彈口感~醬汁頗濃味,嗒真啲仲有少少酸味同辣味走出嚟,牛肉肉質夠腍🔥搭配新鮮蔬菜,唔會太過油膩👀值得一讚係雖然出餐速度快,但即叫即炒所以熱辣辣出曬煙,而且仲有辣度選擇同套餐送例湯,幾貼心👏芒果椰汁糯米飯講到泰國甜品,第一反應就係係芒果糯米飯,而芒果又係夏季最佳水果🥭 叫返個芒果糯米飯食就最好👏佢哋嘅椰汁係分開上,可根據喜好調較份量,椰漿有少少咸味,所以食落完全唔會膩,另外糯米飯緊實Q彈,芒果肉冇渣,香味同甜度都好高。整體甜甜糯糯咁,愈食愈

泰式牛肉炒河粉
芒果椰汁糯米飯
講到泰國甜品,第一反應就係係芒果糯米飯,而芒果又係夏季最佳水果🥭 叫返個芒果糯米飯食就最好👏佢哋嘅椰汁係分開上,可根據喜好調較份量,椰漿有少少咸味,所以食落完全唔會膩,另外糯米飯緊實Q彈,芒果肉冇渣,香味同甜度都好高。整體甜甜糯糯咁,愈食愈香,食完一碟好有衝動想叫多一碟😂

泰式冬陰功雞肉串燒
平時食串燒多數都係叫沙嗲味,今次叫冬蔭公味嘅串燒試試😚雞肉嘅油脂同惹味冬蔭公醬汁混合,味道相當濃郁,每粒雞肉都沾滿冬蔭功醬特殊嘅酸辣香味,而且外焦內嫩,好刺激到味蕾✨