2017-08-08 807 瀏覽
識食呢間冷面純粹係同事介紹,有日lunch同事幫手買返黎,叫左個小冷面同小淨雲吞,食過一路都念念不忘,上次食小冷面份量唔係幾夠喉,所以今日自己買就買個大冷面,無加雲吞,上次嘅雲吞一碗食極都仲有,而且又熱又辣,食得好過癮。今日嘅大冷面無令小妹失望,用多種香料同醬汁,仲有花生碎增加咬口,面底唔會過稔或過硬,喺呢啲熱到傻嘅天氣,食一口涼面,甜甜酸酸辣辣好開胃,唔使餸都夠晒飽,呢間野真係好多人食,小妹企一陣就突然坐滿晒,唯一唔好係佢堂食都係用外賣碗,有小小唔環保

2017-07-31 722 瀏覽
朋友係深水埗地膽,半年之前帶我去食一間辣雲吞,直到依家每次去到深水埗都必食的。我每一次都係同深水埗地膽去,所以一定會叫一碗辣雲吞share,而我就會搭多個肥腸麵。我最鐘意佢哋既雲吞皮,又薄又滑,一啖一粒,再加埋辣湯,夠曬層次👍🏼而腸麵既質感不錯,同辣湯既配搭一流,其實最重要係個湯底。以前小辣已經覺得辣,但食到依家已經接受到佢呢種特別既香辣感覺。不過我朋友每次都叫涼麵,但感覺份量小好多,所以我都無食過。聽佢同其他食客講佢哋既秘制醬汁就係涼麵既精髓。依家咁熱既天氣係好岩食的,但佢一到夏天就好快買曬,所以都係要食返個肥腸麵🤣
  • 肥腸麵
  • 辣雲吞
2017-07-31 1063 瀏覽
又一個星期四,收工要去太子上ukulele,上堂之前當然要去醫下肚子先啦,經過津津好好味,見到係小店門口排隊排到出門口,好似好正咁🤔 仲要叫自己做好好味🤷🏻‍♀️ 就決定試下呢間平民小店。平民小店無咩裝修可言,地方唔大,簡簡單單擺幾張枱俾人快食。津津係開放式廚房,好清楚可以見到烹調既過程,仲見到有個姐姐keep住包雲吞🤤小店既食物選擇都唔多,只有數款,我地咁岩坐左係收銀隔離,聽到排隊嗌野食既人黎黎去去多數都係揀個兩款 - 涼麵 & 雲呑麵。都有好多人係黎嗌外賣。叫左個小辣肥腸麵,肥腸布滿碗面🤤 見到就覺得正,肥腸鹵得都夠入味亦夠林唔錯,麵底好彈牙麵質十分有咬口,但又唔會硬,值得一讚。唯一美中不足係湯底無咩味,佢望落好有色但飲落只有少少辣味完全唔咸,似清湯加左少少辣。呢碗涼麵既賣相完全唔似好食,麵望落去又乾又白,本來對佢既期望都唔高,但叫左都唔可以嘥,就撈勻佢食,一咬落口麵質好彈牙,個汁係酸酸地既好開胃,有少少似泰式點生蝦個個汁,味道好好食,係好好食,真係好好食😍😋 重要事情講三次,食物真係不可以貌相🤣 仲要係$12一碗乍!性價比好高。黎到津津又點可以唔叫雲呑呢?叫左一碗細,都有12粒。雲

平民小店無咩裝修可言,地方唔大,簡簡單單擺幾張枱俾人快食。

肥腸麵

涼麵

黎到津津又點可以唔叫雲呑呢?叫左一碗細,都有12粒。雲呑皮好薄,但又唔會好易穿,值得讚,不過雲呑餡味道偏淡,好似無用咩調味醃過咁,湯底同肥腸麵一樣,無咩味得少少辣味。
雲呑

做個小總結先,十分極度推介大家去試津津既涼麵,真係好好食,呢間良心小店既性價比好十分高,全部食物既價錢相對外面餐廳算幾平,不過大家要注意,津津既野食係會賣曬嫁,佢每日賣曬d野食後就會關門,平日大約8:30-9:00pm就會關,weekend就關大約7點,特登去試既朋友最好下晏早d去費是摸門釘☺️

豆漿
2017-07-27
$34.5 (晚餐)
肥腸麵
涼麵
2017-07-20 399 瀏覽
同事介紹的小店,位於太子附近的津津好好味。必食的涼麵,小辣麻又香,而且加上芽菜同花生,小辣的麻椒少d所以唔算太辣。食到底有d酸,似係醋,都幾開胃!風靡一時的不單止係涼麵,仲有雲呑 ! 小碗$20 大碗$30,夠抵食!小碗已經有超過10粒,雲呑細細粒,有家庭的感覺,餡料以豬肉為主,小辣未夠辣,愛辣之人下次可以挑戰更高層次皮薄餡靚!個湯都幾清!最後大涼麵和小雲呑,成為我今日的午餐。太正了!果然係屬於香港味道的小店!

皮薄餡靚!個湯都幾清!

2017-07-11 387 瀏覽
之前因爲男朋友收工收得夜,趕到時,已經截單,無緣一試。今日難得有時間,就過去試下啦。避開左午飯時間,下午3點幾的確少人好多,計埋我都係3-4個人,但落完單無耐,野食都未齊,已經陸續有人黎,的確係客似雲來啊!因為第1次食嘅原因,安全起見都係由少辣開始啦涼麵(小碗)- 小辣面質唔錯,有口感,但醬料酸味過重,辣度屬於好BB階版嘅辣,食得辣少少嘅可以試中辣。黑豆漿,不太甜,好鐘意雲吞(小碗)- 小辣雲吞尺寸剛好可以一口一粒,但入邊d餡料味道真係.....無咩味,成碗野好淡,有d失望如果下次會再來的話,會再食涼麵(中辣)。
之前因爲男朋友收工收得夜,趕到時,已經截單,無緣一試。

因為第1次食嘅原因,安全起見都係由少辣開始啦

涼麵(小碗)- 小辣

黑豆漿,不太甜,好鐘意

雲吞(小碗)- 小辣

如果下次會再來的話,會再食涼麵(中辣)。
下午茶
2017-06-25 370 瀏覽
上次去津津買雲吞 要小辣的 因為人不多 外買就站在收銀前面等 之前食左好多次 都覺得味道可以 但這次發生左尷尬的場面 廚房是開放式的 我看著禿頭大叔在煮面 他一個哈欠沒掩面噴了一咀 口水同細菌噴入正在煮食的大鍋里面 收銀老板娘跟大叔看到我看到這場面 對著我說 不好意思 我眼角好似動畫片人物滴汗 。我沒說話俾錢走人 自此同屋企人講 不淮他們去津津買野食 。
2017-01-03
外賣自取
2017-05-17 608 瀏覽
一路都好中意食津津既雲吞,由佢地係街邊舖仔開始就已經經常幫襯,到現家入左舖後都有去幫襯!但佢地多數好早就賣完,所以有時放工後先去買都買唔到琴日難得男朋友早放工,特登去買外賣比我食,本身好期待架 因為好耐無食到我最愛既麻辣雲吞!買了一個細既淨雲吞,一個雲吞麵第一啖先試下個湯底。。E?淡味左咁多既?可能男朋友同我諗既一樣,我地對望左一眼,跟住即刻試下粒雲吞質地同味道都唔同哂。。好失望!之前既雲吞超好味架,肥肉比例較多,所以口感咬落去淋既,但今次完全唔係呢隻口感之前雲吞有一種只有係呢間先食到既味道,豬肉有小小芝麻香,但今次也是完全消失了。。我忍唔住問男友,係咪轉左人整?所以唔同哂?但男友說都係個兩公婆,無唔同人。。期望越大,失望越大!現家呢個味道 同我屋企樓下買既一樣。。已經唔係之前個種令人一定要番黎呢間食 其他地方食唔到既味道所以相信都唔會再幫襯了,失望,失水準!
但佢地多數好早就賣完,所以有時放工後先去買都買唔到
第一啖先試下個湯底。。
E?淡味左咁多既?
可能男朋友同我諗既一樣,我地對望左一眼,跟住即刻試下粒雲吞
質地同味道都唔同哂。。
好失望!之前既雲吞超好味架,肥肉比例較多,
所以口感咬落去淋既,但今次完全唔係呢隻口感
我忍唔住問男友,係咪轉左人整?所以唔同哂?
但男友說都係個兩公婆,無唔同人。。
所以相信都唔會再幫襯了,失望,失水準!
外賣自取
2017-05-14 426 瀏覽
老友記話依間雲吞抵食,辣野又岩我口味,佢就帶我試下大雲吞中辣中辣唔夠辣,湯底比較油,雲吞細細粒,一啖一粒,滿滿豬肉,味道較單調,但依個價錢都ok既大涼麵依個有驚喜,陳醋味濃,酸酸辣辣好開胃(其實辣度好低,我諗叫大辣都仲得)麵好掛汁,好食食完一個都唔係好夠喉經過附件有好幾間食同類型既野,下次可以試試比較一下
老友記話依間雲吞抵食,辣野又岩我口味,佢就帶我試下

大雲吞中辣

大涼麵

食完一個都唔係好夠喉

經過附件有好幾間食同類型既野,下次可以試試比較一下

2017-04-11 713 瀏覽
一間小店,由細舖開始幫襯到大舖,由立吞到雅座,其他食店可能已經加了幾倍價,或者偷工減料,難得係味道同份量都無變,要咩辣有咩辣,加醋又得,老闆又均真,未夠九點就賣晒云吞,老闆娘推介雜醬麵同肥腸麵,又同客人講肥腸其實唔肥,只係個名叫肥腸,都幾熱情,或者你必接受到,不過喺舖食真係另一風味。提提想食云吞嘅朋友,早到早著,遲咗真係無。

提提想食云吞嘅朋友,早到早著,遲咗真係無。
云吞(中辣)
云吞(中辣)
2017-04-06 694 瀏覽
有d味道係有種心癮,成日都會想食,個種味就係辣味,難得朝早返兩個鐘,又過開旺角,個心癮又發作,點都落一落太子揾番個種味道可能仲早 得兩個女人做野, 真心佩服士頭婆,記性超好,而且可以一個打十個,我個意思緊係指做野方面啦另見到有新manu, 有肥腸麵喎,但呢個對我黎說都仲係早餐,所以都係例牌照舊冷麵$11細雲吞$19因為人不多,所以唔洗等好耐就有得食啦小辣對我黎講岩岩好,雲吞細細粒但好好肉地,水準keep到,亦都係我會返頭食既原因之一期待下次食佢地既新野
冷麵$11
細雲吞$19
因為人不多,所以唔洗等好耐就有得食啦
期待下次食佢地既新野
2017-03-08 988 瀏覽
首先要大讚老闆很好人,阿姨有禮貌!由於有車有小朋友,為求方便我每次也是外賣生雲吞及涼麵(中辣),舊舖新舖味道如一!小雲吞很滑很有肉味但不會咸,雖然內涵幾乎全是肉,但一點也不覺油膩!涼麵更是不得了,用的應該是油麵吧但不肯定,麵質qq不過淋,加上辣醬芫茜真係超好味,勁大一碗,足夠我食四餐。。味道,份量,價錢都貼地,物超所值!!讚讚讚!
首先要大讚老闆很好人
,阿姨有禮貌

涼麵(中辣)
小雲吞(生) 40粒
2017-03-08
5 分鐘 (外賣自取)
涼麵(中辣)
小雲吞(生) 40粒
  • 小雲吞, 涼麵
2017-02-26 851 瀏覽
幾年前食過一次,個時仲係細鋪~今次係搬鋪之後第一次食涼麵: 大涼麵同小涼麵 18蚊同11蚊,都仲係好抵涼麵同以前一樣,味道仲keep.得好好~麵唔會太硬或太軟.不錯重慶小雲吞: 28蚊20隻雲吞湯無以前禁夠味,如果要加味既話原來要係落單之前加定.(醋同豉油都係)不過雲吞皮都仲係好薄~同埋入面d料都仲係好好味總括黎講同以前細鋪個味道都好接近但佢地d態度就無以前禁好Tips: 如果要試既朋友記得先排隊買野食先.然後先搵位呀
幾年前食過一次,個時仲係細鋪~
今次係搬鋪之後第一次食

涼麵: 大涼麵同小涼麵 18蚊同11蚊,都仲係好抵
涼麵同以前一樣,味道仲keep.得好好~
麵唔會太硬或太軟.不錯

重慶小雲吞: 28蚊20隻
雲吞湯無以前禁夠味,如果要加味既話
原來要係落單之前加定.(醋同豉油都係)
不過雲吞皮都仲係好薄~同埋入面d料都仲係好好味

總括黎講同以前細鋪個味道都好接近

但佢地d態度就無以前禁好

Tips: 如果要試既朋友記得先排隊買野食先.然後先搵位呀

2017-02-25
15 分鐘 (堂食)
津津由外賣小店已經一直支持,搬了大鋪後就首次幫襯。小雲吞皮薄出色,餡料有豬肉木耳,份量包得剛剛好。記得要用匙𡙡吃,每啖一隻雲吞連湯吃就最好味!我本身嗜辣的,但試過大辣或中辣覺得偏油,除非你不介意每口油,否則我建議你要小辣就好了。肥腸麵是新出品,肥腸處理得不錯、入味帶點爽口、但跟麵條搭不上,只屬一般,試過就好了。其實我想介紹涼麵,但我忘記拍照涼麵非常好吃、帶點香辣和酸味、有芫茜香、花生脆、最重要麵底鋪滿爽口銀芽,令涼麵添上不同口感,不單一。轉新鋪後,生意一樣好,品質維持著,但新請的姨姨態度令人吃不消,十問九唔應,改善一下吧!
肥腸麵(小辣)
大雲吞(小辣)
2017-02-13
5 分鐘 (堂食)
大雲吞(小辣)
  • 涼麵,雲吞
服務差到爆 尤其個短髮嬸撞到你仲到'支支'聲 仲要念念有詞 我知唔休做 多人到爆 我都無要求多 仲要追單果時 悔氣態度 食物味道係ok既 雲吞好味 涼面都好正 價錢都貼地。管理方面有待改善

食物味道係ok既
雲吞好味 涼面都好正 價錢都貼地。

管理方面有待改善
雲吞  涼面
常常想黎,自搬店後不清楚位置,今日終有機,多謝愛人同我禿,介紹佢去一年一直無咁良機。從前有雲吞雲吞面涼面,三種好簡單,但已夠我食,現在多了幾款。。。辣度大中小從前我會點大辣,如今愛身體,只要了中辣。。。。加價後28的大雲吞 20隻雲吞細細隻,辣味有麻香,加了芫茜同芝麻,特別足料,皮薄但中間未夠熟透,煮多一會會更佳。大辣頂瓜瓜,豬肉肥瘦參半。雲吞面26新嚐試呀,熱食不錯,面係此店的涼面質地,幾入味,面份量也幾足。食後感:現在有坐位,食得更稱心,雖加價但還好相宜,正宗四川老闆娘的味道呀,連深圳珠海大6一帶也找不到。P.S.很開心今晚到點都未賣曬,幸好新店不用等好耐也有位坐,新店地方也幾新,但turnover高,個個都快食快走,別期望坐得舒服。

辣度大中小
從前我會點大辣,如今愛身體,只要了中辣。。。。
加價後28的大雲吞 20隻

雲吞面26