2016-05-02 346 瀏覽
聽聞CCTBB介紹洪祖師是台灣地道餐廳, 非常出色, 我都想來試一下, 山長水遠入到來, 不知道會否有驚喜呢?門口非常有台灣風味, 真的是未來過也會比他們門口吸引住!一上菜就知道出事, 哇, 個獻發生咩事呢? 好似唔使錢咁多! 而且質地好似漿糊咁, 就算我BUT走左一半都超級咸! 救命...我怕食完會腎虧, 所以我就打算試試個麵, 哇HI, 淋到好似食緊糊仔咁...水餃不算非常厚皮, 算是合格的唯一一項仲有, 你個肉燥呢? 完全冇肉燥既肉燥飯, 頂瓜瓜!
門口非常有台灣風味, 真的是未來過也會比他們門口吸引住!

水餃不算非常厚皮, 算是合格的唯一一項

仲有, 你個肉燥呢? 完全冇肉燥既肉燥飯, 頂瓜瓜!
題外話/補充資料: $50貨仔, 真係不要有所期待呀客官! 放下吧!
2016-04-24 259 瀏覽
擔仔麵麵質極淋, 毫無口感可言, 湯底陣陣豉油味, 毫無鮮味, 難食! 而且size好細, 幾啖食完。肉燥飯勁勁勁勁油, 味道一般。 而珍珠奶茶好重奶粉味, 一D都唔好飲。服務一般, 明明仲有位都夾硬要o係你張檯度加位。
服務一般, 明明仲有位都夾硬要o係你張檯度加位。
2016-04-24
  • 無!
2016-03-26 600 瀏覽
在古洞參加了單車導賞團,一整下午的運動把精力都耗乾,當然要怒食補充啦!難得來到上水,挑了這家洪祖師擔仔麵,它的晚市6點才開始,為了懷念一下以前曾經在台南品嚐過的味道,還特地等到開閘成為第一位客人呢。店面裝修得不錯,頗有台灣食店的感覺,風格偏向度小月那邊,牆上有洪祖師的介紹,讓人更期待接下來的台南美食。簡單的點餐紙,食物種類不多,價錢在可接受的範圍內,備註晚市要另收加一喔。先上桌的是鹽酥雞,以小食而言份量很足夠,但不知道試食價會維持多久。雞肉嫩滑,略嫌外皮不夠脆身,調味粉下得不多,算是輕盈版本。說到台南的蝦捲第一時間想起周氏,拿兩者相比好像有點過份xD,不過實話這裡即炸熱呼呼的蝦捲也是相當不錯,店員還貼心的提醒要小心燙口,吸引得讓我完全忘記要先拍照(所以照片少了一塊)。外皮酥脆,內餡讓蝦子佔了一半,味道香濃,口感Q彈,然而皮餡之間不夠緊密,吃時會有點空虛,會感覺份量太少吃不過癮。看點餐紙時覺得擔仔麵的價錢有點貴,實物到來時立即沒有這個想法。鋪滿麵上的芽菜和肉躁令我嚇了一跳,有種吃不完的感覺,湯頭跟麵體都不錯,放很久也不會被浸軟。整餐以一杯巨峰香檳烏龍作結,典型的台式茶飲卻不會太甜,香檳巨
台灣鮮蝦捲
招牌擔仔湯麵
香檳巨峰烏龍茶
整餐以一杯巨峰香檳烏龍作結,典型的台式茶飲卻不會太甜,香檳巨峰的感覺不重,稍欠細緻。

也許記憶中的味道永遠是最好的,我還是比較喜歡台南老店的滋味,期待他日有機會能再訪!
2016-03-26 353 瀏覽
住左上水咁多年,真係唔覺有咩好食,成日一支公食埋D茶餐廳/快餐,食到好悶。呢間餐廳都開左一段時間,但唔想一個人入去試,今日女朋友入左黎上水,就過黎試下,環境都幾好,幾好坐。女朋友叫左個招牌肉燥飯,黎台灣餐館要食肉燥WO,我就叫左個東坡肉肉燥飯。女朋友真係好高要求,我覺得個飯都唔差,佢話算係咁用珍珠米,個味都OK,但就太少汁,東坡肉太肥,同埋唔係我諗果D。我地再加左個鹽酥雞,熱辣辣,好香脆,佢都好滿意,真係好有台灣既感覺。加左8蚊要嘢飲,估唔到真係好大杯,但味道就仲可以更好。賣單122蚊,而家食午餐係咁上下價。

招牌肉燥飯
東坡肉肉燥飯

鹽酥雞
加左8蚊要嘢飲,估唔到真係好大杯,但味道就仲可以更好。
咖啡
賣單122蚊,而家食午餐係咁上下價。
2016-03-25
2016-01-29 370 瀏覽
之前同事提過呢間餐廳好食,今天趁在附近做嘢,即刻過來試下, 地方大,典型台式食店裝修,方木枱櫈, 門口有個大水吧,坐低就點食!可惜人手不足,舉足10分鐘都未落到單!唔係無人理,係兩個店員做唔切!行極都未到我哋,好難得落到單,食物都要等好耐,最攪笑係15分鐘食物到,飲品要等多10分鐘先來(正常應該飲料出先)見水吧阿姐得一個人,無停手咁沖!好明顯人手唔足以應付午飯人流,爆場攪唔掂! 麻辣肉燥水餃撈麵($45)水餃皮煙韌,菜多肉少,味道清爽,肉燥比淥麵嘅水溝浠咗,掛麵一般!少辣都唔覺辣!麵質太淋無咬口!整體味道其實好味,只係我祈望太高!有點失望! 排骨酥鹵肉飯($49)肉香脆,肉燥撈飯正!鹽酥雞($28)香脆乾身,雞肉有肉汁!鹹香惹味! 百香果綠茶($5)清甜唔假! 香芋奶茶($5)紫色好靚!味道正常! 朱古力咖啡($5)咖啡味唔重!味道正常!食品其實唔錯,尤其個鹽酥雞,可惜等得太耐,25分鐘先出到飲料有點兒過分!店員又唔係無禮,太忙兼顧唔到!
之前同事提過呢間餐廳好食,今天趁在附近做嘢,即刻過來試下,
地方大,典型台式食店裝修,方木枱櫈,
水餃餡
水餃肉燥撈麵
香酥骨鹵肉飯
排骨酥鹵肉飯($49)肉香脆,肉燥撈飯正!

鹽酥雞($28)香脆乾身,雞肉有肉汁!鹹香惹味!
百香果綠茶
百香果綠茶($5)清甜唔假!
香芋奶茶
香芋奶茶($5)紫色好靚!味道正常!
朱古力咖啡
朱古力咖啡($5)咖啡味唔重!味道正常!
2016-01-11
水餃餡
香酥骨鹵肉飯
百香果綠茶
2016-01-11 297 瀏覽
話說收工已經好支力唔想出太遠食飯所以就番番上水搵食不過住上水既朋友都知,上水真係無咩特別好食咁行行下竟然比我地見到呢間台灣野就決定試下喇店入面D海報就話洪祖先係 ‘度小月’ 既師傅不過真係唔真就唔知喇但呢到主打同杜小月一樣,都係主打台南擔仔麵手工貢丸湯 $22貢丸湯幾有驚喜可能係因為入面有落白蘿蔔所以個湯好甜而且粒貢丸好大粒好彈牙食落仲有好多香菇粒TIM鹽酥雞 $28鹽酥雞係一早炸好左放左入個保溫箱到可能因為已經放左一排所以食既時候唔係好熱而且唔係好酥脆味道方面亦都比較淡鹽同酥都好似搵唔到WOR,,招牌擔仔麵 $43擔仔麵最主要就係個肉燥同湯底呢到既湯底唔錯幾清甜而且味精唔算多肉燥就不過不失不過既然係配麵食其實可以濃D麻辣肉燥水餃撈麵 $45水餃似係外面拎貨皮比較厚,好在個餡唔算差而肉燥因為係麻辣所以食得出好大浸花椒味而小公主最怕就係呢個味所以我就麻麻地個麵水蜜桃紅茶 $10巨蜂提子綠茶 $10台式飲品真係好耐冇飲(中學果時勁HIT,哈哈)雖然D水果味都應該係用香精不過佢茶唔假,好有茶味所以飲落都唔錯整體黎講唔算好有驚喜但係店員服務好Nice好親切知我地未黎過都有推介下食d咩如果你又係
話說收工已經好支力
唔想出太遠食飯
所以就番番上水搵食
不過住上水既朋友都知,上水真係無咩特別好食
咁行行下竟然比我地見到呢間台灣野
就決定試下喇
店入面D海報就話洪祖先係 ‘度小月’ 既師傅
不過真係唔真就唔知喇
但呢到主打同杜小月一樣,都係主打台南擔仔麵
手工貢丸湯 $22
可能因為已經放左一排
所以食既時候唔係好熱
而且唔係好酥脆
味道方面亦都比較淡
鹽同酥都好似搵唔到WOR,,
招牌擔仔麵 $43
擔仔麵最主要就係個肉燥同湯底
呢到既湯底唔錯幾清甜
而且味精唔算多
肉燥就不過不失
不過既然係配麵食其實可以濃D
麻辣肉燥水餃撈麵 $45
水餃似係外面拎貨
皮比較厚,好在個餡唔算差
而肉燥因為係麻辣
所以食得出好大浸花椒味
而小公主最怕就係呢個味
所以我就麻麻地個麵
水蜜桃紅茶 $10
巨蜂提子綠茶 $10
台式飲品真係好耐冇飲
(中學果時勁HIT,哈哈)
雖然D水果味都應該係用香精
不過佢茶唔假,好有茶味
所以飲落都唔錯
突然間想食下台灣野
都可以黎一試。
2015-12-22
2015-10-11 522 瀏覽
走入上水飯聚,找來一家台菜,聽講話正宗台菜,就不得不試好彩早少少入去,晏少少,晚飯時間要排隊入去,餐廳環境闊落,舖面同枱凳都係用木,幾有特色叫左碗豬手面同豬頸肉豬頸肉份量好足,的確做到外脆內軟,肉滑不老,但味道太咸,加埋辣醬,味道更咸 豬手面,豬手炆到好腍,好入味 ,面撈埋汁,料足豆腐滑,撈埋剛好,味道惹味總體不過不失,服務不錯,侍應細心講解餐牌,推介食物,有禮,仲會提我地食物份量大,要適量咁點菜
走入上水飯聚,找來一家台菜,聽講話正宗台菜,就不得不試
叫左碗豬手面同豬頸肉

豬頸肉
豬手面,豬手炆到好腍,好入味
,面撈埋汁,料足豆腐滑,撈埋剛好,味道惹味
豬手面
2015-09-09 864 瀏覽
二少今日發少爺脾氣…所以無心機去搵野食…結果搵左間好少幫襯既台式店…點知無心插柳比我地遇到呢間百年老店…係台式出品…我孤陋寡聞…唔係好識得呢位″度小月″傳人>洪師父…食完之後…又睇下會會想認識佢?!呢度主要係簡單既菜麵套餐…有少許小食餸菜…同埋風糜一時既台式珍珠奶茶等選擇…主菜叫左個推介>三杯雞飯...都幾大碗...應該有成3碗飯...三杯雞幾滑溜...只是微微辣...眼見醬汁好杰好深色...但味道唔會太濃...飲品幾大杯...味道尚可...不過不失...溏心旦未如想像般似日式果種橙黃色...並唔溜心...少甜...旦白算軟滑...炸蝦亦係推介食品...外皮香酥薄脆...蝦係粒粒肉仔...咬口大減…但新鮮熱辣…唔覺熱氣…至於台式東坡肉…同中國式既好唔同...感覺無咁肥膩...軟腍腍得黎又好有肉感…其實一飯兩小食都好足夠…但鑑於二少發脾氣…就叫多碟二少至愛啦>炸雞粒…炸皮唔厚…仲啖啖肉…味道可以濃一點…台式野食都唔錯…簡簡單單…經濟實惠…
三杯雞飯
飲品幾大杯...味道尚可...不過不失...
肧芽特濃朱古力,香草奶茶
溏心旦
炸蝦卷
東坡肉
香酥雞
台式野食都唔錯…簡簡單單…經濟實惠…
2015-09-08 600 瀏覽
呢餐飯,又一証明小吉係鬥唔過小比 ,可能我唔識得小氣....今次呢間本來無諗住今日來...但意外就來左,過台灣已多年歷史,就試下,餐牌選擇唔多,糖心滷蛋,我覺得太熟,但都唔錯點了個餐,三杯雞飯,不辣,少少咸,野味,蝦卷,好脆,內裡不彈牙,東坡肉,不肥膩,但好好味,入口即溶,追加鹽酥雞,香脆可口又唔乾台飲同市面得差不多,都是開水出來總結味道比較正宗,多數台灣口味遍向甜,款式不多,服務尚可
呢餐飯,又一証明小吉係鬥唔過小比
餐牌選擇唔多,糖心滷蛋,我覺得太熟,但都唔錯
點了個餐,三杯雞飯,不辣,少少咸,野味,

蝦卷,好脆,內裡不彈牙,
東坡肉,不肥膩,但好好味,入口即溶,
追加鹽酥雞,香脆可口又唔乾
台飲同市面得差不多,都是開水出來
總結味道比較正宗,多數台灣口味遍向甜,款式不多,服務尚可
2015-09-05
2015-08-15 654 瀏覽
晚餐毫無頭緒, 不想又吃拉麵, 西餐又覺得悶, 中式更加唔想, 無聊間走到洪祖師擔仔麵, 其實也有猶豫一刻, 不過....算吧, 對上一次惠顧此店是3個月前, 或者有改善吧, 果然窮途未必是末路, 黑暗的盡頭是光明.一碗肉燥擔仔麵加青蘋果紅茶(少甜少冰)就是我的晚餐麵沒有太多餡料, 只有肉燥、芽菜、半隻滷蛋及一隻蝦.麵條的軟硬度適中, 入口滑滑的, 肉燥醬有好少好少的辣, 足夠拌勻整碗麵, 惹味! 蝦則普通.朋友點了一碗淨雲吞, 大概有8-10粒, 每粒size都不大.細過一隻匙啊~ 不過都挺好吃, 一口一件, 餡料是韮菜和少少豬肉. 湯底沒有太濃味精, 清清甜甜的, 不錯. 唯一覺得size太細啊~我們還點了豬頸肉, 這個較遜色, 因外層燒過的部份有點刮口, 味道亦屬普通.今次用餐經驗比之前的好, 店員的服務也改善了不少, 完全沒有落錯單或漏單情況. 期待食物有更好的進步.

一碗肉燥擔仔麵加青蘋果紅茶(少甜少冰)就是我的晚餐
麵沒有太多餡料, 只有肉燥、芽菜、半隻滷蛋及一隻蝦.
2015-08-08
5 分鐘 (堂食)
2015-08-09 553 瀏覽
千里迢迢走入上水搵朋友gathering, 去左上水的台菜特色店響門口已經見到好多人幫襯,覺得應該不錯了,又是歷史悠久的店舖,感覺似是過江龍但試左之後有點失望~ 嗌左奶蓋綠茶,鹽酥雞肉燥飯同肉燥面鹽酥雞炸粉好多,似食粉多過似雞粒,同有d咸肉燥飯同肉燥面值得讚的是有隻鮮蝦響上面,滷蛋唔夠香,肉燥飯係招牌,但味道不覺得有什麼過人之處,肉燥味道同街外連鎖店的差不多他們的份量就很足,飯同面也很多奶蓋綠茶嘅奶蓋好滑,挺香的~食物味道的確係麻麻地~~
但試左之後有點失望~ 嗌左奶蓋綠茶,鹽酥雞肉燥飯同肉燥面
鹽酥雞炸粉好多,似食粉多過似雞粒,同有d咸
他們的份量就很足,飯同面也很多
奶蓋綠茶嘅奶蓋好滑,挺香的~
食物味道的確係麻麻地~~
肉燥飯
奶蓋綠茶
肉燥面
2015-07-27 438 瀏覽
招牌台南擔仔面👍$48(5👍滿分)第一次食台南野朋友生日特登帶佢黎食新野台南黎既餐廳第一間香港分店竟然開係上水😲選址怪怪地咁😂👉個面吾夠熱個湯吾夠濃隻蝦吾夠鮮隻蛋非溏心😂👉面不算太大家但有無限芽菜😂---------------------------鹽穌雞$28 👍(5👍滿分)分量都幾多下既鹽穌雞🙈👉咸到無朋友👉炸得吾太乾又吾juicy😂👉只是夠分量夠多後來睇左康熙來了,先知台南食物既味道原來係咁樣 可能吾太岩我食🙈---------------------由於吾太特別 黎張full pic算😂左一及左二請參考前面的食評🙈右一:台南水餃👍👍$48 (5👍滿分)右二:魯肉飯👍👍$38 (5👍滿分)水餃都幾多隻下 但碗底有大量芽菜😂👉魯肉飯乃全餐最好食的食物💕第一次食魯肉飯 但都係覺得味道不夠濃👉台南人喜愛不太濃烈的食物 所以可能未必岩香港人食 👉飲品要另加28蚊 朋友叫左份珍珠奶茶 又係吾夠味😂👉全餐要加一 百幾蚊一個人 覺得吾太底🙊
招牌台南擔仔面👍$48(5👍滿分)
第一次食台南野
朋友生日特登帶佢黎食新野
台南黎既餐廳第一間香港分店竟然開係上水😲
選址怪怪地咁😂
👉個面吾夠熱個湯吾夠濃隻蝦吾夠鮮隻蛋非溏心😂
👉面不算太大家但有無限芽菜😂

---------------------------

鹽穌雞$28 👍(5👍滿分)
分量都幾多下既鹽穌雞🙈
👉咸到無朋友
👉炸得吾太乾又吾juicy😂
👉只是夠分量夠多
---------------------
由於吾太特別 黎張full pic算😂
左一及左二請參考前面的食評🙈
右一:台南水餃👍👍$48 (5👍滿分)
右二:魯肉飯👍👍$38 (5👍滿分)
水餃都幾多隻下 但碗底有大量芽菜😂
👉魯肉飯乃全餐最好食的食物💕
第一次食魯肉飯 但都係覺得味道不夠濃
👉全餐要加一 百幾蚊一個人 覺得吾太底🙊

2015-06-12
2015-06-24 547 瀏覽
飄流到港肉燥飯-平平無奇By ✪ Miss H’s ®eview ✪有日行過見到個牌面幾有特色,喺周圍林立嘅茶餐廳中有啲唔同,於是喺storefront睇-原來係做台灣肉燥飯,仲聲稱係從台灣本店開設呢間香港分店,好似幾original咁-冇所謂吧就試試佢。環境服務 6.5/10望落去幾新淨,座位舒服,亦牆上海報有啲店舖起源史同台灣飲食文化,都幾有台灣feel嘅... 同時有個open kitchen仔比我哋睇到有d waitors執緊肉燥同配料,不過真係嘅kitchen即係包括爐同火就係廚房入面嘅。 味道 5.5/10本住係台灣authentic風味嘅心態,可能有啲expect多... 因為end up發現唔似台灣肉燥不特止,仲未平時香港食嘅都不及... 不過佢寫住"台南肉燥",可能在台北台中食慣,會有唔同啦;即使如此我覺得呢種冇咁好食...台南肉燥豆腐飯 比起平時嘅肉燥,最大分別佢有好大pat汁, 有啲thick同稠... 個口感老實講唔太岩胃口,令到個飯好濕,但汁醬本身冇乜味,少少甜甜地咸咸地,冇肉香味,亦係因為呢啲汁somehow蓋咗啲肉燥香味,點講呢...有種好奇怪感覺, 好似
飄流到港肉燥飯-平平無奇

By ✪ Miss H’s ®eview ✪

環境服務 6.5/10

味道 5.5/10

台南肉燥豆腐飯
比起平時嘅肉燥,最大分別佢有好大pat汁, 有啲thick同稠... 個口感老實講唔太岩胃口,令到個飯好濕,但汁醬本身冇乜味,少少甜甜地咸咸地,冇肉香味,亦係因為呢啲汁somehow蓋咗啲肉燥香味,點講呢...有種好奇怪感覺, 好似淋熄咗肉燥戈團火咁...
  啲豆腐冇乜豆香,唔太滑...

奶蓋綠茶
一句講晒-冇貢茶咁好飲。個奶蓋欠丁點酸味同唔夠企身唔夠滑身....綠茶都唔香茶味,淡。

仙草綠茶
仙草OK,幾滑幾好味,但同樣問題奶茶唔得,佢個茶底唔掂...

價格 6.5/10

Featured假日lunch set $39一個,其他飯都係$39/49,加$5有台式飲品,平嘅,只不過我覺得佢嘅肉燥唔好食,飲品都好普通.... 抵唔抵就見仁見智。
Conclusion: 平平無奇,肉燥同飲品可改善。但支持小店,比OK評分。

再嚟嗎?

未必...啲肉燥同飲品有更好味嘅選擇,不過我諗佢嘅鹽酥雞幾好食,好多人叫..
2015-06-14
2015-06-14 377 瀏覽
Had a nice lunch here. Proper Taiwanese flavors. Rice was tasty as was the fried rice noodles. The best Taiwanese fried chicken I've tasted. Crispy coating, extra tender chicken! Teas were well done,

Teas were well done,
5 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞
2015-06-01 331 瀏覽
突然好想食台灣野但係上水好似無其他 就試下呢間喇滷肉飯 肥肉瘦肉比例一半一半 撈埋啲飯食落充滿油香味 味道少少甜啱啱好!女仔食份量ok嘅 男仔就可能唔夠 鹽酥雞$28 份量算幾多 炸得唔錯 不過就好似唔夠味咁 無咩特别晚餐主食選擇唔多 又無得加錢飲台式飲品 如果有多啲唔同餸嘅飯麵類就好!
突然好想食台灣野
但係上水好似無其他 就試下呢間喇