2025-01-30 0 瀏覽
要燒賣冇燒賣,要珍珠雞冇珍珠雞叫佢要要籠蝦餃,佢俾咗第二個然後有一件都冇,唔知佢想點不知所謂自己又要話30 分鐘就有等完得啖笑The order can only be done when u pay enough money, you get very little dishes or nothing if you only go for the afternoon section. They said they will have next section and there are none.Not recommended at all
要燒賣冇燒賣,要珍珠雞冇珍珠雞
叫佢要要籠蝦餃,佢俾咗第二個然後有一件都冇,唔知佢想點
不知所謂
自己又要話30 分鐘就有
等完得啖笑

Not recommended at all
2025-01-29
慶祝紀念
團年飯
2024-12-28 230 瀏覽
老中青三代一起用餐,点了一个588的二人套餐,菜是足够了,不过没有主食,看到有一条鱼(清蒸海中鲜),于是加了两碗白饭,就吃的饱饱的了,下午4点前有茶点看着还蛮划算的,不过没有吃,下次吧。白灼海虾比较新鲜,味道也不错,就是冬天凉的有点快,到最后就凉了,有几个虾头是白色的,应该不是活虾,不过吃着差不多。炒蟹味道还不错,没啥肉吃着玩比较适合。避风塘皮皮虾个头蛮大的,一共四只,推荐。鲍鱼是直接煮的,内脏都没有去掉,很新鲜味道不错,搞不清哪些内脏能吃就都没吃,肉不错。清蒸海昌发挥失常,感觉不太新鲜,凑合吃。青菜没啥说的。
炒蟹味道还不错,没啥肉吃着玩比较适合。
避风塘皮皮虾个头蛮大的,一共四只,推荐。
清蒸海昌发挥失常,感觉不太新鲜,凑合吃。
青菜没啥说的。

2024-12-25
2024-11-18 589 瀏覽
這個假期來到西貢,叫了四人海鮮餐($1088)可以任選5個菜我們選了1. 芝士波龍伊麵底(澳龍)🦞2. 蒜蓉粉絲蒸元貝3. 清蒸海上鮮 (+150轉沙巴龍躉)🐟4. 白灼海生蝦🦐蝦有點普通,雖然新鮮5. 薑蔥焗海蟹🦀另外我們加了一個炒牛河($78)炒牛河意外好好吃,推薦👍🏻然候還能飲茶,我們叫了一籠蝦餃,一籠鳳爪,蝦餃很多蝦,也彈牙✨最後埋單$1500左右,家人覺得總體上每個菜表現都不錯,值得一試🫶🏻

我們選了
1. 芝士波龍伊麵底(澳龍)🦞

2. 蒜蓉粉絲蒸元貝

3. 清蒸海上鮮 (+150轉沙巴龍躉)🐟

4. 白灼海生蝦🦐
蝦有點普通,雖然新鮮

5. 薑蔥焗海蟹🦀

另外我們加了一個炒牛河($78)
炒牛河意外好好吃,推薦👍🏻

2024-11-02 613 瀏覽
🍽四人海鮮套餐 $1088💬又幾好,好多總類嘅套餐,都係方便同容易決定。四人餐可以揀5種海鮮,仲送炒青菜🥬同甜橙🍊。海鮮一定係揀屋企唔常整嘅製作同款式,簡單嘅自己返屋企廚師發板🥢.😋芝士龍蝦🦞💬龍蝦係新鮮彈牙,都幾份量足,芝士🧀唔會過份濃杰,但係剛剛好掛喺伊麵上,覺得係非常不錯🥢.😋豉椒炒蟶子💬豉椒又係其中最常炒海鮮嘅做法,又係一樣彈牙夠鮮甜,而且仲好大隻,要揀啲比較貴價嘅款式先抵食🥢.😋薑蔥炒蟹🦀💬平時都係多食膏蟹,肉蟹就多會係出街先至食,因為太喜歡食膏。薑蔥炒蟹有四隻,一人一隻,最重要係薑蔥要大量,炒蟹要新鮮,一梳梳嘅蟹肉食到鮮味🥢.😋蒜蓉蒸扇貝💬蒜蓉蒸嘅款式都係一定出現,除咗開邊蒸蝦,多數都會係扇貝,大大隻又厚肉,一啖入口就最滿足🥢.😋椒鹽鮮魷🦑💬係就係鹹咗啲,不過鑊氣嘅嘢就咁,大尾魷爽彈🥢
🍽四人海鮮套餐 $1088
😋芝士龍蝦🦞
😋豉椒炒蟶子
😋薑蔥炒蟹🦀
😋蒜蓉蒸扇貝
😋椒鹽鮮魷🦑
💬係就係鹹咗啲,不過鑊氣嘅嘢就咁,大尾魷爽彈🥢
2024-10-12
2024-10-11 864 瀏覽
西貢是來香港旅遊可以玩一整天好地方第一站先選一間特色小店食午餐下午可以遊船河到橋咀島逛逛黃昏時間,可以在西貢碼頭欣賞日落及打卡拍照晚上安排一餐豐富海鮮餐會是一個非常愉快的體驗西貢洪記海鮮酒家位置靠近碼頭,可以選擇坐在餐廳的露天位置,坐在海邊,吹着海風,吃著海鮮,寫意愉快海鮮種類繁多,魚類、貝類、蝦蟹、墨魚等等而且都是游水的,真正的海鲜可以從魚缸選擇自己喜愛的海鮮廚師會按照閣下喜歡的方式烹調今次選擇了蟶子皇/瀨尿蝦/墨魚/花竹蝦豉椒蟶子皇蟶子皇大大隻入口爽脆加上洋蔥、青椒和豉椒,一齊爆炒每一口都能感受到蟶子的鮮甜與豆豉的濃郁,十分惹味椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦本身肉質鮮美,經過油炸和椒鹽的調味後每口都充滿了濃郁的椒鹽香氣蝦肉鮮嫩彈牙,伴隨著微微的辣味和咸香讓人回味無窮這道菜不僅口感豐富,而且色香味俱全非常推介的下酒菜白灼墨魚白灼的做法使得墨魚的原味得以充分展現沒有過多的調料掩蓋其天然的鮮美口感彈牙爽脆,味道鮮甜墨魚肉質細膩,入口即化鮮嫩多汁,讓人回味無窮沾上少許芥末豉油或蝦醬可以為整體味道更加加分豉油皇花竹蝦花竹蝦的肉質晶瑩剔透,彈牙且厚實每一口都能感受到蝦肉的鮮美和彈牙的口感豉油皇則是這道菜的靈

西貢是來香港旅遊可以玩一整天好地方
第一站先選一間特色小店食午餐
下午可以遊船河到橋咀島逛逛
黃昏時間,可以在西貢碼頭欣賞日落及打卡拍照
晚上安排一餐豐富海鮮餐
會是一個非常愉快的體驗

海鮮種類繁多,魚類、貝類、蝦蟹、墨魚等等
而且都是游水的,真正的海鲜
可以從魚缸選擇自己喜愛的海鮮
廚師會按照閣下喜歡的方式烹調

今次選擇了
蟶子皇/瀨尿蝦/墨魚/花竹蝦

豉椒蟶子皇

蟶子皇大大隻入口爽脆
加上洋蔥、青椒和豉椒,一齊爆炒
每一口都能感受到蟶子的鮮甜與豆豉的濃郁,十分惹味

椒鹽瀨尿蝦

瀨尿蝦本身肉質鮮美,經過油炸和椒鹽的調味後
每口都充滿了濃郁的椒鹽香氣
蝦肉鮮嫩彈牙,伴隨著微微的辣味和咸香
讓人回味無窮
這道菜不僅口感豐富,而且色香味俱全
非常推介的下酒菜

白灼墨魚

白灼的做法使得墨魚的原味得以充分展現
沒有過多的調料掩蓋其天然的鮮美
口感彈牙爽脆,味道鮮甜
墨魚肉質細膩,入口即化
鮮嫩多汁,讓人回味無窮
沾上少許芥末豉油或蝦醬
可以為整體味道更加加分

豉油皇花竹蝦

花竹蝦的肉質晶瑩剔透,彈牙且厚實
每一口都能感受到蝦肉的鮮美和彈牙的口感
豉油皇則是這道菜的靈魂
醬汁由豉油、糖、香料等多種調料熬制而成
味道濃郁而不失鮮美
醬汁的香氣撲鼻,與花竹蝦的鮮甜完美融合,指甲留香

2024-08-11 1338 瀏覽
以前食過,唔算好好不過過得去,於是今日再去,午餐飲茶,簡直係極差!!!好少寫食評都忍唔住要話畀大家聽,希望太多人中伏。 首先,周圍都好污糟,我地坐樓上有冷氣既地方,好近佢個後樓梯,陣陣惡臭,好核突。 啲杯杯碟碟全部好多漬, 用滾水淋都唔夠要自己捽捽捽。野食亦差,點心唔好食都算( 例如個墨魚餅完全無味, 個雪山叉燒包係我從未見過咁細),最差係個海鮮雜菜煲百幾蚊,海鮮係雪咗好耐好耐嘅急凍魷魚同超細隻嘅蝦, 好大雪味, 食咗一啖已經唔想食,都算, 啲菜仲要係爛菜! 使唔使離普成咁🤮🤮🤮

好少寫食評都忍唔住要話畀大家聽,希望太多人中伏。

2024-06-16 1675 瀏覽
琴日15/6 晚西貢出船釣魷魚,上船前諗住食個簡單晚餐,有大有細一行14人17:30入到去,侍應話我哋唔食海鮮會無嘢食,我問係咪無小菜,佢話有都唔多,回頭放低張紙叫我哋自己寫單,最後我都叫咗兩三樣海鮮。其實可以設最低消費或者真係唔做小菜,我哋入去時場面冷清,18:45離開埋單$2800,係咪而家香港人出街消費要被咁樣睇小?咁樣嘅做生意態度,唔好埋怨港人北上消費,先問問自己點樣營商,花無百日紅,我都唔會無選擇。

2024-06-15
2024-05-26 1429 瀏覽
星期日12nn 左右去西貢洪記海鮮酒樓飲茶,位置靠近碼頭,大家就可以坐喺出面欣賞海景;留意返,呢度叫點心同其他酒樓唔同,要自己拎點心紙出去拎(大鄉里出城咁); 食飯期間,聽到隔離檯有個食客想食白灼蝦,咁佢就同侍應點餐啦,點知原來要食白灼蝦都係要自己"自助"出去秤😂 咁個食客就好唔想出去,佢就問侍應:「可唔可以幫我叫?」 ,隨即侍應就幫佢隨口叫咗一斤 😂😂😂 ;如啦,聽到如此情況,我下次識乖乖地出去自己拎。
如啦,聽到如此情況,我下次識乖乖地出去自己拎。

2024-04-05 1382 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼去西貢又豈能不吃海鮮?🤭沿着海濱長廊走一走,便找到這間性價比高的「洪記海鮮酒樓」💕坐在餐廳的露天位置,邊吹着海風,邊品嘗新鮮海產,絕對是人生一大樂事🎉🔸優惠二人世界套餐🦞芝士波龍伊麵底🦐白灼海生蝦🦪蒜茸粉絲蒸元貝🐚豉椒炒蟶子▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍📍洪記海鮮酒樓 (西貢)🏠西貢海旁廣場兆日大樓地下6號及9-10號...#hk #hkig #hkblogger #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #foodiehk #foodshare #ighk #852food #discoverhk #食評 #相機食先 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳推介 #洪記海鮮酒樓 #海鮮 #海鮮餐廳 #海景餐廳 #西貢 #西貢美食 #西貢餐廳 @hungkeeseafood

🔸優惠二人世界套餐
🦞芝士波龍伊麵底
🦐白灼海生蝦
🦪蒜茸粉絲蒸元貝
🐚豉椒炒蟶子

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍

📍洪記海鮮酒樓 (西貢)
🏠西貢海旁廣場兆日大樓地下6號及9-10號

2024-02-19 1382 瀏覽
洪記海鮮酒樓 (西貢)香港食海鮮嘅地方唔少 ,西貢、流浮山、鯉魚門、鴨脷洲、三聖邨各有特色😂 基本上除咗套餐,都係海鮮價🐟 食海鮮唔識人好蝕底。作為熟客對佢好有信心,不論價錢,至少一定新鮮😝 過年當然係揀最靚嘅海鮮做節啦🌸⭐️ 椒鹽鮑魚鮑魚好大隻好肥美,炸得剛剛好,非常鮮嫩,加埋大排檔風味嘅椒鹽,非常香口🤤⭐️ 象拔蚌刺身⭐️ 象拔蚌滾粥揀咗一條重量十足嘅巨型象拔蚌做刺身、膽煲粥。新鮮嘅蚌肉非常爽口,係今餐嘅主角💕⭐️ 椒鹽瀨尿蝦今次揀嘅瀨尿蝦比較大隻,入面好多膏,而且個椒鹽同樣係香到令人流口水🤭⭐️ 豉椒炒蟶子⭐️ 豉椒炒蜆⭐️ 鹽焗花螺⭐️ 清蒸海魚⭐️ 油灼西芹鮮魷💰HKD 900 p.p for Dinner
洪記海鮮酒樓 (西貢)

⭐️ 椒鹽鮑魚

⭐️ 清蒸海魚
⭐️ 油灼西芹鮮魷

💰HKD 900 p.p for Dinner
2024-02-09 2014 瀏覽
😱 同事 “妮可” 組織 “西貢海鮮午餐”, 選址大眾化嘅 “洪記”, 之後一齊去三星灣探險. 訂十人枱, 最後只有五個人嚟到, 我諗起90年代流行曲: 十個救火的少年.🥢 “洪記” 屬西貢大舖之一, 喺西貢市中心近海旁, 用餐區主要為半露天散座, 幾十張枱, 差唔多全院滿座, 真誇張. 室內環境比較舒服, 但冇海風, 冇咁好氣氛.🤗 擾攘一輪, 點咗六人精美海鮮套餐, $1880, 茶芥位位 $20. 未食先判: 平價套餐冇乜好嘢.椒鹽焗鮮魷白灼游水海蝦芝士波龍伊麵底薑蔥焗海蟹蒜香粉絲蒸元貝清蒸海上鮮西貢靚時菜楊州炒飯🦑 椒鹽焗鮮魷. 金黃色, 賣相吸引. 魷魚肉薄, 炸粉唔夠乾脆, 味道唔均勻. 睇返菜牌, 原來係 “焗” 鮮魷, 唔係 “炸” 鮮魷, 表現麻麻哋.🦐 白灼游水海蝦. 殼脆肉爽, 非常新鮮, 但無烹功可言.🦞 芝士波龍伊麵底. 殼多肉少, 都俾我食咗幾舊, 甜美彈牙. 芝士伊麵唔算太厚汁, 合格. 另外, 搵唔到龍蝦鉗, 十分離奇.📖 翻查資料: 波士頓龍蝦又名 “美州鰲龍蝦”, 是一種鰲蝦, 跟大陸盛行嘅小龍蝦同一個種類, 其實不算是龍蝦. 波士頓龍蝦有鉗, 澳洲

楊州炒飯

椒鹽焗鮮魷
🦐 白灼游水海蝦. 殼脆肉爽, 非常新鮮, 但無烹功可言.
白灼游水海蝦

📖 翻查資料: 波士頓龍蝦又名 “美州鰲龍蝦”, 是一種鰲蝦, 跟大陸盛行嘅小龍蝦同一個種類, 其實不算是龍蝦. 波士頓龍蝦有鉗, 澳洲龍蝦冇鉗.

📖 翻查資料: 波士頓龍蝦生長於北大西洋寒冷海域, 包括加拿大和美國緬因州, 而波士頓是龍蝦集散地, 產品貼上了 “源自波士頓” 嘅標籤! 波士頓龍蝦其實唔係來自波士頓.
芝士波龍伊麵底
🦀 薑蔥焗海蟹. 薑蔥惹味, 肉質鮮甜, 蟹唔算大隻, 但最後數到三隻蟹蓋, 今餐最優秀嘅菜式.
薑蔥焗海蟹
🐚 蒜香粉絲蒸元貝. 元貝鮮甜, 啱啱熟, 粉絲就碎濕濕, 又冇晒豉油, 一致劣評.
蒜香粉絲蒸元貝
🐟 清蒸海上鮮. “妮可” 話係石斑, 魚肉滑溜, 冇刷膠位, 魚真係好難有驚喜.
清蒸海上鮮
🥬 西貢靚時菜. 白菜, 夠腍, 又甜, 誠意之作.
西貢靚時菜
🍙 楊州炒飯. 材料豐富, 炒飯乾身, 非常大碟喎.
楊州炒飯
🤗 環境: 今日風和日麗, 天朗氣清, 坐室外散座, 享受西貢海風, 望海景, 哈. 大排檔格局, 張枱斜斜哋, 甚具香港特色. 人手明顯不足, 但又冇態度惡劣喎.
😱 總結: 論海鮮食材, “套餐” 好難同 “散叫” 直接比較, 但單挑食物, 烹功及調味明顯遜色於 西貢 嘅 “六福” 同埋 “勝記”, 流浮山 嘅 “小桃園” 同埋 “明記”. “妮可” 認為: 以量取勝. 我認為: 將貨就價. 下次有機會再試真功夫.
2024-02-09 791 瀏覽
舖位近海,能夠強烈感受到海風海鮮交雜嘅味道,地理環境全勝,食物份量超大,價錢相宜。今次能出席用餐已經非常難得,只可惜我有事早退,朋友話要消脂,大夥兒去攀登三星灣,一個字「服」!領導遊揀咗個 6 位精美海鮮套餐特價 $1,880白灼游水海蝦清蒸海上鮮芝士波龍伊麵底蒜香粉絲蒸元貝薑蔥焗海蟹椒鹽焗鮮魷揚州炒飯西貢靚時菜按心水排,貝粉嘅我當然首推蒜香粉絲蒸元貝,海蝦唔沾醬油一樣鮮味,跟住鮮魚,係我少數一次食咁多嘅,之後蟹同波龍,最後菜、鮮魷,無錯不設排名嘅有揚州炒飯,由於大家已經十分飽足,所以俾我打包咗返去,不過炒飯都好好味。

領導遊揀咗個 6 位精美海鮮套餐特價 $1,880

揚州炒飯

2024-01-21
2024-01-14 878 瀏覽
周六到西貢洪記晚餐,叫了一個二人餐,價錢是$538 (要再加兩人茶錢共$40)揀了上湯龍蝦,豉椒炒蟶子,蒜蓉粉絲蒸扇貝和加$100轉蒸龍躉仔味道方面,覺得龍蝦不夠新鮮,最差係扇貝食落有沙和十分嚡😢其餘果兩味都算合格,可能下次會試一試其他餐廳作比較😀再者,發現隻碗仔和匙羹有啡色漬,洗得不夠乾淨。

揀了上湯龍蝦,豉椒炒蟶子,蒜蓉粉絲蒸扇貝
和加$100轉蒸龍躉仔

味道方面,覺得龍蝦不夠新鮮,最差係扇貝食落有沙和十分嚡😢

其餘果兩味都算合格,可能下次會試一試其他餐廳作比較😀

再者,發現隻碗仔和匙羹有啡色漬,洗得不夠乾淨。

二人海鮮餐
2024-01-14
2024-01-09 751 瀏覽
西貢海邊海鮮晚餐 🦞星期日天氣風和日麗,就去西貢海邊行吓,順便見下可愛狗仔🐶一個鐘之後,而家5.9左右就天黑喇,橫掂返到屋企又唔想煮,所以我哋索性喺西貢食埋先返屋企!點知海鮮嘅質素都好驚喜☺️ 日落時分,望住過海食大排檔咁,無拘無束,別有一番風味❤️好似去咗個小旅行咁!📍西貢洪記海鮮酒家 ($𝟻𝟹𝟾) 𝟷)芝士波龍伊麵底𝟸) 薑蔥焗海蟹𝟹) 豉椒炒蟶子𝟺) 蒜蓉粉絲蒸元貝𝟻) 清炒時蔬另收每人$𝟸𝟻茶芥龍蝦嘅質素好驚喜,啖啖肉,好多件😂啱晒鐘意食🦞既爸爸!蟶子都好好食,有肉地,每人都食咗三四件!元貝雖然得兩件🥹🥲但味道係正既!蒜味十足!🤩仲要係全部熱辣辣咁上!好有風味!(蟹可以唔好叫🤫)$600唔使可以食到4款海鮮 開心仔🤭️🙌🏻香港人係要興鬆下既🫰🏻❤️YOLO!!!
西貢海邊海鮮晚餐 🦞

星期日天氣風和日麗,就去西貢海邊行吓,順便見下可愛狗仔🐶

📍西貢洪記海鮮酒家 ($𝟻𝟹𝟾)

𝟷)芝士波龍伊麵底
𝟸) 薑蔥焗海蟹
𝟹) 豉椒炒蟶子
𝟺) 蒜蓉粉絲蒸元貝
𝟻) 清炒時蔬

另收每人$𝟸𝟻茶芥

龍蝦嘅質素好驚喜,啖啖肉,好多件😂啱晒鐘意食🦞既爸爸!
蟶子都好好食,有肉地,每人都食咗三四件!
元貝雖然得兩件🥹🥲但味道係正既!蒜味十足!🤩
仲要係全部熱辣辣咁上!好有風味!(蟹可以唔好叫🤫)
$600唔使可以食到4款海鮮 開心仔🤭️🙌🏻

香港人係要興鬆下既🫰🏻❤️YOLO!!!
2023-11-06
2023-12-28 857 瀏覽
入西貢行完山,自然要去海鮮街食埋海鮮餐。因為得 2個人,所以都係套餐抵食啲,最後揀咗老字號既洪記。餐牌就十幾年都冇變,係價錢貴咗,2人餐可以揀 4款海鮮,送埋清炒時蔬,共 $538。- 芝士波龍伊麵底第一樣梗係芝士波龍伊麵底,因為好食,同埋要回本。 龍蝦份量足,多肉,爽口彈牙,伊麵吸收芝士湯汁,非常美味。- 椒鹽焗鮮魷魷魚新鮮彈牙,外皮香脆,水準一流。- 豉椒炒蟶子蟶子有兩隻,肉厚,炒得火候十足,豉椒味都唔錯。- 清蒸海上鮮加錢就可以轉沙巴大龍躉。蒸䱽魚都好大條,肉質鮮美,美味可口。- 清炒時蔬套餐包咗,有碟菜食下,都幾好。總體而言,海鮮都比較新鮮,套餐份量都足,味道都保持到水準,可以再去。
入西貢行完山,自然要去海鮮街食埋海鮮餐。
因為得 2個人,所以都係套餐抵食啲,最後揀咗老字號既洪記。
- 芝士波龍伊麵底
第一樣梗係芝士波龍伊麵底,因為好食,同埋要回本。

龍蝦份量足,多肉,爽口彈牙,伊麵吸收芝士湯汁,非常美味。
- 椒鹽焗鮮魷
魷魚新鮮彈牙,外皮香脆,水準一流。
- 豉椒炒蟶子
蟶子有兩隻,肉厚,炒得火候十足,豉椒味都唔錯。
- 清蒸海上鮮
加錢就可以轉沙巴大龍躉。
蒸䱽魚都好大條,肉質鮮美,美味可口。
- 清炒時蔬
套餐包咗,有碟菜食下,都幾好。