2020-07-04 282 瀏覽
今日去左北角食晚餐,因為有朋友介紹有間小店食壽司,刺身好好食,於是去試下。好彩早左少少去到,原來呢間小店要book 位,遲少少到都無得walk in,餐廳內得幾張抬,所以大家如果黎食,最好book 左抬先😂叫左兩樣野食,軟殼蟹卷真係好好食,軟殼蟹炸得岩岩好,好多汁,唔會炸到太硬同埋唔會太多粉,好鮮味,必點👍🏻👍🏻之後再叫個壽司拼盤,$140既價錢,仲有海膽,性價比高,所以食材都好新鮮,海膽都係甜。除此之外,職員服務態度好好,好有禮貌,見你飲左半杯茶,佢會主動加茶,真係做得好好,值得一讚👍🏻👍🏻
今日去左北角食晚餐,因為有朋友介紹有間小店食壽司刺身好好食,於是去試下。
軟殼蟹卷

壽司拼盤
2020-07-03
軟殼蟹卷
壽司拼盤
  • 鮮壽司
2020-07-02 468 瀏覽
2020年6月30日既晚餐全日都好沉重感覺準備自己生活既地方道別 最後晚餐揀左活一鮮💛性價比幾高食到有質素既食物同傾到計 今晚無憾了壽司,小卷都滿意🤤珍寶壽司既刺身夠長同厚♥️👉🏻珍寶帶子壽司👉🏻芒果脆脆三文魚小卷 外層脆皮,幾特別👉🏻帶子海膽小卷👉🏻三文魚壽司👉🏻鰻魚壽司💪🏻👉🏻珍寶甜蝦壽司👉🏻明太子雞翼即叫即做口感十足但偏辣架👉🏻壽喜燒鍋比想像中足料喎👉🏻清酒煮蜆湯幾甜蜆亦無沙🙂食物有質素之餘,同事態度都好好啊Encore item💪🏻💪🏻
2020年6月30日既晚餐

今晚無憾了

壽司,小卷都滿意🤤
珍寶壽司刺身夠長同厚♥️
👉🏻珍寶帶子壽司
👉🏻芒果脆脆三文魚小卷 外層脆皮,幾特別
👉🏻帶子海膽小卷

比想像中足料喎

👉🏻清酒煮蜆
湯幾甜
蜆亦無沙🙂

食物有質素之餘,同事態度都好好啊
Encore item💪🏻💪🏻
2020-06-30
20 分鐘 (堂食)
  • 芒果三文魚天婦羅卷
2020-07-01 457 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈Instagram: foodkiller_dk北角日式告急黃店💛整體質素有返咁上下😆之前見到蘋果報佢地宜家告急,所以就特登搵日去支持傴地😆餐廳位於小街裏面,比好多藍店圍住佢😅不過得佢一間爆曬🤟🏻 果日都等咗半個鐘先有得食,香港人世界第一🍾-🐟 #左口魚裙邊壽司 🐟 ($36)全晚最好食既壽司🍣 超重魚油香😆而且用火槍燒過😆所以入口即融😂記得一定要keep住咬,人生一大享受🤟🏻我係任何一間見到都會叫🥱.🍣 #上級刺身拼盆 🍣 ($178)有7種唔同既刺身,每種刺身各比3片你😛最中意個帶子,食落好鮮甜🤟🏻而且個三文魚都十分肥美😆食得出係新鮮野👍.🐷 #吉列黑豚豬扒 🐷 ($70)炸得啱啱好,咬落好juicy 同肥美😚出面好多都又柴又乾🙂 人地入靚豬,肥少少🙂就話太肥🤷🏻‍♂️大家知唔知[食豬要食肥,食雞要食皮]呢個好正,係必叫🤟🏻🤟🏻.🥚 #厚燒玉子 🥚 ($48)最後當甜品叫咗個玉子🥚不過呢個有少少失望🤔因為煮老咗少少🤥 而且唔甜🤔呢個要繼續努力🤟🏻-🎈 北角錦屏街21號東發大廈A座地下平均傷害:$250好味值:7.25/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈
Instagram: foodkiller_dk
北角日式告急黃店💛整體質素有返咁上下😆
之前見到蘋果報佢地宜家告急,所以就特登搵日去支持傴地😆
餐廳位於小街裏面,比好多藍店圍住佢😅不過得佢一間爆曬🤟🏻
果日都等咗半個鐘先有得食,香港人世界第一🍾

🐟 #左口魚裙邊壽司 🐟 ($36)
全晚最好食既壽司🍣 超重魚油香😆
而且用火槍燒過😆所以入口即融😂
記得一定要keep住咬,人生一大享受🤟🏻
我係任何一間見到都會叫🥱

🍣 #上級刺身拼盆 🍣 ($178)
有7種唔同既刺身,每種刺身各比3片你😛
最中意個帶子,食落好鮮甜🤟🏻
而且個三文魚都十分肥美😆食得出係新鮮野👍

🐷 #吉列黑豚豬扒 🐷 ($70)
炸得啱啱好,咬落好juicy 同肥美😚
出面好多都又柴又乾🙂
人地入靚豬,肥少少🙂就話太肥🤷🏻‍♂️
大家知唔知[食豬要食肥,食雞要食皮]
呢個好正,係必叫🤟🏻🤟🏻

🥚 #厚燒玉子 🥚 ($48)
最後當甜品叫咗個玉子🥚
不過呢個有少少失望🤔
因為煮老咗少少🤥 而且唔甜🤔
呢個要繼續努力🤟🏻

🎈 北角錦屏街21號東發大廈A座地下
平均傷害:$250
好味值:7.25/10
2020-07-01 304 瀏覽
之前試過去西環分店食,印象唔錯,唔貴又好食👍🏻.今次同朋友七點嚟到北角分店,都等咗十幾分鐘先入座。所以大家如果想嚟食就早少少嚟。我地叫咗好多款壽司同埋飲啤酒,大約$250。魚生好新鮮,特別推介三色丼,材料可以自選,一次過滿足三個驚喜。我地揀咗帆立貝、三文魚腩同蔥碎吞拿魚好足料同埋好抵食。👍🏻👍🏻👍🏻.一向唔食三文魚既我都忍唔住試三文魚腩,唔腥仲入口即溶😋 .活一鮮🍴北角錦屏街21號東發大廈A座地下
之前試過去西環分店食,印象唔錯,
唔貴又好食👍🏻
今次同朋友七點嚟到北角分店,
都等咗十幾分鐘先入座。
所以大家如果想嚟食就早少少嚟。

我地叫咗好多款壽司同埋飲啤酒,大約$250。
魚生好新鮮,特別推介三色丼,
材料可以自選,一次過滿足三個驚喜。
我地揀咗帆立貝、三文魚腩同蔥碎吞拿魚
好足料同埋好抵食。👍🏻👍🏻👍🏻
一向唔食三文魚既我都忍唔住試三文魚腩,
唔腥仲入口即溶😋

活一鮮🍴
北角錦屏街21號東發大廈A座地下
  • 三色丼
2020-06-25 375 瀏覽
放假得閒搵下黃店食,打算過海食完行下街,俾我搵到呢間日本壽司店近地鐵站。門面同內在環境唔算靚,不過都乾淨整齊。我同個女2個去食午餐,竟然紅日都有set,2個餐包前菜、沙律、湯+主菜,叫埋啤酒汽水2個人$340多。價錢都唔係重點,最緊要係sushi嘅飯細細舊同溫度啱啱好,跟餐都有海膽、蟹膏壽司🍣阿女食溫泉蛋黑豚丼,佢識食,人仔細細食晒啲黑豚肉,個飯好大碗,所以食剩飯。但佢又想可以仲食多客個熟蝦壽司 ,話好味

2020-06-15 677 瀏覽
生日飯緊係要食好佢,多謝男朋友陪我黎食好西,可惜剛好撞正姨媽黎同我慶祝生日,我將食刺食嘅quota 送咗畀呢杯甜甜地又充滿極高梅味嘅 梅酒~於是呢餐食嘅全部都係熟食。本身都係呢到熟客仔,最鐘意就係食呢到嘅酒煮蜆 ,清香又鮮甜,一定連湯汁飲埋。另外今次主攻食燒物,青芥末燒生蠔 無得頂,wasabi 溝得幾好,濃郁得黎帶少少攻鼻,但又唔會搶咗蠔味,生蠔燒完都仲係滑,我下次會再食~另外燒鱔又係正,滑得黎又重魚香,最後加單再Encore~ 明太子雞翼當堂比下去,雖然微微地辣無骨入口啖啖肉,但始終無燒鱔咁令人難忘~壽司黎講就叫左平時食開嘅牛油果軟殼蟹 壽司 同吞拿魚卷壽司。軟殼蟹夠長又脆,但因為相機無電最後無影到吞拿魚蓉卷,將吞拿魚刺身變成魚蓉,入口即融嘅感覺超正,但我自己就比較鐘意佢個吞拿魚蓉豆腐,真心滑到好似食緊雪糕咁~估唔到梅酒可以咁好飲,好想試下柚子同菠蘿酒~

梅酒

酒煮蜆

青芥末燒生蠔

燒鱔&明太子雞翼

牛油果軟殼蟹壽司

估唔到梅酒可以咁好飲,好想試下柚子同菠蘿酒~
2020-05-30
慶祝紀念
生日
2020-06-07 725 瀏覽
👩🏻‍🍳 三色丼(~$100) | 活一鮮丼(~$120).認識肥豬的人都知道,每當吃日本菜,我都會建議活一鮮,因為這一家真的是我的真愛 - 經濟實惠又好吃❤️ 刺身一如往常地新鮮,尤其活一鮮丼的劍魚腩,肥美油脂多,入口即化😚 而且吞拿魚腩份量巨多,吃到最後還有🐠當天的海膽稍微有點失色,感覺腥味重了一點點,不過其餘的刺身都非常新鮮厚切,三文魚籽超多汁,我最愛的都是劍魚腩劍魚腩劍魚腩🤭💕💦.👱🏻‍♀️Tricolour don (~$100) | Katsuisen Don (~$120).KATSUISEN comes to my mind everytime i want japnese fooooood - the price is sooo affordable and the food is sooooo yumyum💗 sashimi is all fresh with good quality (except the urchin thats a bit stinky) worth to mention the generous serving of tuna fish bel
👩🏻‍🍳 三色丼(~$100) | 活一鮮丼(~$120)

KATSUISEN comes to my mind everytime i want japnese fooooood - the price is sooo affordable and the food is sooooo yumyum💗 sashimi is all fresh with good quality (except the urchin thats a bit stinky) worth to mention the generous serving of tuna fish belly, and my fav fav fav pick out of all sashimi is KAJIKI💎 indulgently fatty💕
2020-05-17 1214 瀏覽
媽咪話想食壽司,之前同佢食過幾次x氣,佢成日問幾時再去食,我扮唔記得邊間,同佢講上網睇話呢間好好食㗎,帶佢嚟北角食壽司,不過媽咪唔食生嘅,所以叫咗個野菜烏冬《沙律、胡麻豆腐(前菜)壽司兩件》不過唔知係咪太忙,之後先發現跟餐兩件壽司冇嚟到,另外叫咗蟹棒、北寄貝同辣味螺肉壽司比佢。我就揀咗鮮壽司(前菜、沙律同麵豉湯)挪威三文魚腩、黑松露油甘魚、京蔥醬鱆紅魚、帆立貝、玉子小食、珍寶甜蝦、蔥吞拿魚腩、三文魚子、海膽、蟹羔、紫蘇墨同醬燒三文魚魚生好新鮮好好味大滿足呀!初頭擔心食唔哂,好彩壽司飯唔太大,不過男生可能會唔夠飽喔。
,另外叫咗蟹棒、北寄貝同辣味螺肉壽司比佢。

我就揀咗鮮壽司(前菜、沙律同麵豉湯)

魚生好新鮮好好味大滿足呀!

初頭擔心食唔哂,好彩壽司飯唔太大,
不過男生可能會唔夠飽喔。
2020-05-17
10 分鐘 (堂食)
2020-05-16 866 瀏覽
店外除了有文宣更有招聘手足為店服務員的招聘廣告。餐具上有少許心思,更帶點日式風味。三文魚蟹籽飯 $65三文魚新鮮、脂肪比例適中,整體份量都不算小。牛肉烏冬 $65湯底味道濃,牛肉份量多,肉質屬中等的牛肉,烏冬彈牙有口感,十分惹味。 牛油果軟殼蟹卷 (6件)$64軟殼蟹份量足,連牛油果一起吃外軟內脆的,配料充足,美味。
店外除了有文宣更有招聘手足為店服務員的招聘廣告。

餐具上有少許心思,更帶點日式風味。

三文魚蟹籽飯 $65

三文魚新鮮、脂肪比例適中,整體份量都不算小。

牛肉烏冬 $65

牛油果軟殼蟹卷 (6件)$64

軟殼蟹份量足,連牛油果一起吃外軟內脆的,配料充足,美味。
2020-05-03 1058 瀏覽
2020 年5月1日星期五今日係五一黃金周,特登行咗落去北角幫襯香港人嘅小店。呢一間店舖6:00開門但係6:30已經坐滿晒人。幸好我係去買外賣自取,但係太多人幫襯所以都要等一段時間。但係絕對值得!我叫咗一份三色丼,揀咗三文魚腩帶子同埋海膽,刺身非常之新鮮,加埋醋飯非常好味。老公就揀咗一份熟食,溫泉蛋汁黑豚丼,豬肉好似用炭火燒過一樣,非常好味。配溫泉蛋一流!最後我哋仲叫咗一份小食就係鯖魚燒,燒得好香,肉質完全鎖住左喺裏面。師傅嘅功夫一流。埋單都係$200多少少,性價比非常高。
2020 年5月1日星期五
埋單都係$200多少少,性價比非常高。
1957 瀏覽
2020-05-01 716 瀏覽
外賣自取的,簡單寫下食評(單不見了名字可能不太正確= =“)推薦:1.魚翅邊握壽司:入口有濃濃魚油香味,質感彈爽,很特別!2.燒雞軟骨;3.什錦魚生丼;4.生魚片:尤其是三文魚腩生魚片,切片較厚,挪威三文魚超鮮嫩吃起來超爽;5.溫泉蛋豆腐沙拉;不推的:1.燒鵝肝:味道ok,但是size有點小;店外環境so so,但因為在巷子內,等外賣還不算太擁擠🖐☝️💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
推薦:
1.魚翅邊握壽司:入口有濃濃魚油香味,質感彈爽,很特別!
2.燒雞軟骨;
3.什錦魚生丼;

5.溫泉蛋豆腐沙拉;
不推的:
1.燒鵝肝:味道ok,但是size有點小;
店外環境so so,但因為在巷子內,等外賣還不算太擁擠
🖐☝️💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
外賣自取
  • 雜錦魚生飯
  • 鮮壽司
2020-04-14 1219 瀏覽
平日下午12:00來到。第一檯客人。接下來不停有客人,可見受歡迎程度。定食的價格大多數都在$100以下。魚生don飯特別是有海膽的,普遍都$150起跳,當然海膽級別可能不同不能一概而論,但活一鮮的確是親民價格。三色don $106。海膽份量夠,三文魚腩肥美,三文魚子脆口。鮮壽司 $155。飯團size相對細小,女士也可一口一件。紫菜咬不開,希望下次到訪會沒有此問題。另外單點了兩款刺身,分別$45、$40。厚切,入口充滿幸福感。

三色

2020-04-14
午餐
除左連鎖嘅壽司店外 香港仲有好多質素高 又可以唔洗等咁耐位嘅另類日式餐廳北角依間活一鮮係其中一間CP值好高 又未被人發現嘅小店今次係星期日嘅夜晚 6點9鐘去到 全店都係一半滿 直到7點半到先滿座等都唔洗等就可以入座了座位算寬敞 相對地係得吧枱嘅座比較窄少少 其他位都好好坐用畫紙形式落單 有啲似放題店咁價錢比出面相約以壽司黎計 就比元氣貴少少 真係少少但刺身就比出面一大截 仲要高質壽司質素都好好 但舊飯細左啲 對我依啲大胃王就有少少唔夠喉所以加左個魚生飯 碗飯又大 啲壽司飯都好好食一碗$80嘅魚生飯有6片三文魚同一粒大帶子 邊度搵 仲要係高質嘅另外想試下佢啲sashimi 哇!$350有9款 每款有3片 仲要包一板海膽!加左~$100仲可以由韓國轉做日本海膽因為對日本海膽最有信心 好驚個啲又腥又臭嘅海膽 所以二話不說就加錢轉end up 啲海膽又甜又凍 係好食嘅海膽 份量仲要好多下 真係邊度搵 最後見到人個天婦羅好靚仔 所以加左份黎試係好新鮮 好脆嘅tempura 蝦超好食!我就唔識分係咪芝麻油炸 但加佢個tempura汁 我只係知好食Overall我會俾到9/10 以日式餐廳黎講 真心
等都唔洗等就可以入座了

一碗$80嘅魚生飯有6片三文魚同一粒大帶子 邊度搵
 仲要係高質嘅

加左~$100仲可以由韓國轉做日本海膽

最後見到人個天婦羅好靚仔 所以加左份黎試
係好新鮮 好脆嘅tempura 蝦超好食!

Overall我會俾到9/10 以日式餐廳黎講 真心高質 係同千兩有得fight
但唔洗等位 同埋係出面食sashimi係超貴
最後埋單$1000有找 3個人食 仲要加咁多刺身 好抵食
2020-03-22
慶祝紀念
紀念日
  • 刺身,天婦羅
前晚星期日一家四口搵食,突然想食個日本菜,北角冇咩好平靚正日本菜,原本想地鐵去算近的將軍澳爭鮮迴轉狂吃下,但另一中年人說舟居勞動了吧。好!就去超近屋企的活一鮮,有位,即坐,以前起碼要等45分鐘。一位青年人第一次點了醬燒三文魚飯,不吸引的飯名,但非常驚喜,啖啖三文魚厚切加濃香燒蛋黃醬蓋面(青年人沒映相,只吃),她說下次一定再點,本人叫了保險線的雜錦刺身飯,自己的有映下相,保持水準,性價比高,質素保持到,新鮮/足料!要寫番篇文表揚下,呢區細細大屋苑不多,否則市道咁差拾左笠,街坊如我冇得食就慘。是日四個大人$320晚餐已加左一,真係同食大家樂扒價差不多,哈。
雜錦魚生飯
雜錦魚生飯
  • 活一鮮丼
二零二零年三月八日晚上黎到北角錦屏街東發大廈地下嘅"活一鮮"一入座就主動遞上消毒濕紙巾同加上果然夠衞生意識落單自己寫紙仔再比店員 好似放題咁好方便壽司揀左火炙三文魚腩 火炙蟹捧壽司4 件都唔會燒得老 火喉控制得好好又有芝士片夾住食一口一舊 正 刺身揀左三文魚同帆立貝非常新鮮同厚切 五切啖啖肉溫度唔會過冷厚厚玉子燒 好滿足 又甜甜地 絕無偷功減料三色丼揀左三文魚腩 蔥吞拿魚腩 三文魚子好肥美嘅三文魚腩 同吞拿魚腩咸咸嘅三文魚子飯就今晚有d 失敗左 每啖都有幾粒係過硬本身都等左好耐先上菜 話d 飯有問題需要重新再煮過但食完個丼店員好主動自己行過黎提出係電飯煲有問題為補償全單九折食物有問題唔緊要 最緊要認所以應記一功南瓜同蕃蕃天婦羅都熱辣辣份量正常炸粉唔厚脆卜卜黑豚肉炒苦瓜超多黑豚肉又唔會煮得太老 苦瓜爽脆 小小苦 好易入口再落埋蛋去炒 濕濕地 放入口又多個層次黃色經濟圈一樣係好味 高質 服務好活一鮮 食物真係又新鮮又活生生店員同服務都係一樣 "活一鮮"大家一定要多多支持
一入座就主動遞上消毒濕紙巾同加上

再落埋蛋去炒 濕濕地
放入口又多個層次

黃色經濟圈一樣係好味 高質 服務好
活一鮮 食物真係又新鮮又活生生
店員同服務都係一樣 "活一鮮"
大家一定要多多支持

2020-03-08