2016-09-27 1557 瀏覽
自從搬離該區,已很久没到海天茗茶,是日忽然掛念她的芋角出品,特地乘車前往用餐,卻原來酒樓巳停售該産品,煞是失望。點了一份鹹水角外層酥脆但皮厚,饀料偏少,义燒飽汁醬夠味道佳,麵粉不黏口,已是這份午餐最好吃的食物山竹牛肉冇汁兼重食粉味最差是這一碟滑蛋斑球炒河河粉淡而無味,斑片又是濃濃的食粉味道,非常失望,我們只吃了三份一巳停筷,雖然浪費食物,也不想難為了味蕾。未知酒樓是否把資源放在晚市,所以漠視午市的客人呢?
外層酥脆但皮厚,饀料偏少,义燒飽
汁醬夠味道佳,麵粉不黏口,已是這份午餐最好吃的食物
山竹牛肉
冇汁兼重食粉味
最差是這一碟滑蛋斑球炒河
1949 瀏覽
2016-09-18 903 瀏覽
早上9點鐘開門,9點鐘連燈都未開。無人帶位,無人得閑開茶和招呼。管理層明顯無好好思考伙計和茶客的需要。好唔掂。這裡景很好,不過頭頂的LED lights are so annoyingly bright and they literally sting your eyes. I suppose the interior design there also needs improvement?
2016-08-24 1221 瀏覽
中午同家人西貢駕車到海天飲茶☕,因為星期日,人好多要等位😣,等了35分鐘才入座。 早知此酒家價錢比較高,但食物的確唔錯(去過好幾次),大家坐下即填點心😉。 我們點了1.煎糯米雞,非常好味👍;2. 炸兩腸粉好滑但唔多脆,也凍了點👎;3. 羅漢素粉果,皮薄好多料👍;4. 一窩泡飯,湯底好香好清,但泡飯不是脆的一種,尚算ok;5. 燒味拼盤,因為阿爸鍾意,就點給他😃,但擺到上枱沒想像中好😞,估唔到得幾件燒乳豬肉😵,其他是炸豆腐加一堆無味海蜇😦,好失望。😕另點了兩款甜品:蛋撻仔和芝麻糯米糍,蛋撻仔好新鮮鬆化👍;而芝麻糯米糍味道唔錯,但很普通。😑
我們點了
1.煎糯米雞,非常好味👍;
2. 炸兩腸粉好滑但唔多脆,也凍了點👎;
3. 羅漢素粉果,皮薄好多料👍;
另點了兩款甜品

2016-08-21 920 瀏覽
態度極差,一坐下來到吃完後,我們都十分不滿。沒禮貌,味道強差人意,到比錢,也吃驚!比其他幾間還要貴!我們一枱十數人也同意以後不會再來這間店了.廚房的師傅也不用心 的煮。炆班腩,煮花甲好唔掂。
2016-08-01 1400 瀏覽
海天除左食海鮮出名外,還燒味都出名!在青山公路飲茶,最好食應該是黃金酒店粵,不過,有點貴,平時快食會🈶️點赤。第二應該最海天,今天同幾個同事來到三聖🈶️野做,又冇乜時間慢慢飲,唯有去海天食燒味河,我們五個人,一人一碗燒味河,叫左义燒同燒鵝河再加小小點心!义燒幾軟身,唔夠肥,味道幾好!燒鵝就非常好,🈶️水準,鵝身好靚,肥肉剛剛好,油中有肉味,肉𥚃🈶️鵝味,香料不會太重味!汁香甜鮮!點心:燒賣一般般,不過個义燒撻就非常正,又香又脆,正到爆!
海天除左食海鮮出名外,還燒味都出名!
义燒幾軟身,唔夠肥,味道幾好!
點心:燒賣一般般,不過個义燒撻就非常正,又香又脆,正到爆!
2016-08-01
  • 燒鵝
2016-05-12 2120 瀏覽
星期四閒日中午去吃午餐,客人已經不多,好多吉位,但坐的枱那裏冷氣不夠,坐得不舒服。禮貌地要求那個女部長轉枱,她竟然無禮地回應,“轉什麼枱呀,轉枱要入電腦好麻煩家,你坐返原枱啦”,便走了去,服務態度仲差過荼餐廳,食到一肚氣
2016-01-31 2866 瀏覽
今晚一家人食團年飯~拎左條6斤半星斑,整左2食,一個炒球,一個炆頭腩~點知黎到,碟炒球少到。。。我地做冬個日黎食,4斤幾既斑都多過今次!!!搵經理黎反映,佢都覺得突然,但最後梗係死撐啦~入左去問廚房,出黎話啲肉係頭腩個度!我地聽到眼都突,明明條魚個身好多肉架嘛!咁我地就話等埋頭腩黎睇睇係咪啦~點知個頭腩黎到。。。又係少到。。。我地都打算照食啦~但一食落,啲魚既肉唔多新鮮,霉霉地咁!咁就再叫經理黎啦~經理就話可能今日個師傅整得唔好喎!真係有無可能呀~根本就唔係同一條黎!!!其實都唔緊要,但經理個態度真係唔要得!!!不停問我地想點?!而家係你地想點囉!態度真係太差!重點係,我地黎咁多次都無問題!但今次真係估唔到同太過份囉~唔會再黎!!!
今晚一家人食團年飯~
拎左條6斤半星斑,整左2食,一個炒球,一個炆頭腩~
點知黎到,碟炒球少到。。。
我地做冬個日黎食,4斤幾既斑都多過今次!!!
我地聽到眼都突,明明條魚個身好多肉架嘛!
咁我地就話等埋頭腩黎睇睇係咪啦~
點知個頭腩黎到。。。又係少到。。。
我地都打算照食啦~
但一食落,啲魚既肉唔多新鮮,霉霉地咁!
咁就再叫經理黎啦~
經理就話可能今日個師傅整得唔好喎!真係有無可能呀~
根本就唔係同一條黎!!!
其實都唔緊要,但經理個態度真係唔要得!!!
不停問我地想點?!而家係你地想點囉!
態度真係太差!
重點係,我地黎咁多次都無問題!但今次真係估唔到同太過份囉~
唔會再黎!!!
6斤半既斑。。。
2015-11-25 2705 瀏覽
今日入屯門陪屋企人飲茶,老人家鍾意坐得舒服,有view睇,佢地住屯門,所以近近地去海天飲茶啦!因為平時飲茶好早到,9點開門, 所以唔洗等位, 即入, 否則,遲1小時之後都要等位! 我地坐左係中間位置, 可以望到另1邊的海景, 依個係揀海天的原因. 有時食野可以加上望下一風景,即係幾relax!不過,坦白講,海天一D都唔算平, 如果以依個價錢, 其實食物質素應該要再提升D! 服務要更好!

海蜇鴨舌
水晶鲜蝦餃
炸蝦春卷
懷舊鴨腳扎
脆皮燒肉米线
拖地叉燒米粉
燒肉米,叉燒河
題外話/補充資料: 早到食比較好, 遲D要等好耐
2015-11-21
$200 (早餐)
炸蝦春卷
脆皮燒肉米线
燒肉米,叉燒河
入到黎似中伏係呢間都食左幾次講真食物既味道係唔差要提提各位食家🔴 張單會出現你冇叫既食物 (溫馨提示最好check 下先)員工係雞同鴨,唔聽人講嘢 (自我中心好強)等左禁耐又傾左陣終於上菜菜係上左,但係源源不絕太可怕了下圖可見⬇️鹽焗蟹係真係不錯椒鹽瀨尿蝦的椒鹽好吃冇位放要放到一二角omg點食,點食,叫我如何是好叫佢地可否慢慢上,最後一句話“冇架”係呢間到食飯小d EQ真係唔得態度nice到想講粗口                                  ~謝~
入到黎似中伏

係呢間都食左幾次
講真食物既味道係唔差
要提提各位食家

員工係雞同鴨,唔聽人講嘢 (自我中心好強)

等左禁耐又傾左陣終於上菜
菜係上左,但係源源不絕太可怕了
下圖可見⬇️
鹽焗蟹係真係不錯
椒鹽瀨尿蝦的椒鹽好吃
冇位放要放到一二角omg
點食,點食,叫我如何是好
叫佢地可否慢慢上,最後一句話“冇架”

係呢間到食飯小d EQ真係唔得
態度nice到想講粗口

~謝~
2015-10-04
2015-08-15 2776 瀏覽
家人晚飯,原想預訂屯門某間海鮮食肆,不過一個月前已滿座,臨時又沒有後補席,退而求其次去了三聖邨的海天.舟車勞動食海鮮,一向不是我喜好,尤其每次飯後都要按住翻白眼的衝動,和喝大量水去緩和"中國餐館候群症"的症狀...不知那時開始,廣告開始提倡炒青菜落雞粉,煑海鮮加雞湯,説是帶出原材料鮮甜味!世界扭曲成這樣,亦是我較少街外吃中菜的原因.是晚我們在附近排檔選好了海鮮後,再交給食肆服務生,他們自會計算加工費.六人餐單如下:燒味質量教人失望,乳豬皮不脆,豬羶味很濃,我沒法子吃得下.而燒鵝也不見出色,平凡得可以..當然,責任在自己,誰叫你千里迢迢入到屯門海鮮餐館食燒臘?這叫做活該.送上枱時,大家面面相覷..兩磚街市布包豆腐,求其得沒話可説..蓮藕荷荳皆清脆,不過很油膩,亦吃出重手'調味'..大量噏得出噏不出的人造味道化學符號.材料乍看頗足,不過烹調時間不夠,因此大部分食材炆得未夠火喉..腐竹沒能入味,小唐菜也太生,整體像隨便煑成一窩感覺.蒜蓉豆豉加大量蔥,誰也想像到滋味如何不得了!聖子清甜肉脆,時間掌握剛好,整夜最好菜式.椒鹽味精瀬尿蝦!不但油多味多,也許細菌也多;品嚐時有些怪怪感覺,那是動物的b

六人餐單如下:
蒜蓉荳豉蒸聖子
[蒜蓉荳豉蒸聖子]
椒鹽瀬尿蝦
[椒鹽瀬尿蝦]
椒鹽味精瀬尿蝦!不但油多味多,也許細菌也多;品嚐時有些怪怪感覺,那是動物的basic instinct?就是警戒心自動開啟,不安感油然而生..好像蝦肉未完全熟透有㸃生.終於,稍後大部分人都....拉肚子!!!六個人至少四位,除了有位素食者幸免於難,與及做東者有事沒有?
清蒸東星斑
[清蒸東星斑]
我們選了條大尾東星,可是店方蒸得過老,白白浪費了條好魚..
上湯龍蝦伊麵
[上湯龍蝦伊麵]
龍蝦本身大隻鮮甜,肉厚身;不過廚師烹調技巧與調味一般,結果不過不失,水準見人見智.

沒水平的海鮮餐,比比皆是,但吃壞肚子便是另一回事.
究竟是海鮮受污染?廚師清潔不當?還是烹調不足?我不知道.
只道是在海天這一夜,教人搖頭嘆息..感覺遺憾.
2015-03-01
2015-08-14 2029 瀏覽
星期日一早帶同父母來飲茶, 因知道這間酒樓有海景, 面對著藍天白雲, 開始新的一天.這間酒樓的點心種類唔算好多, 但質素都唔差, 我們點了....叉燒飽-很喜歡內裡的涵料, 很有舊時的味道蝦餃-- 一啖食入口, 竹筍味跑出牛肉--唔似一般酒樓的牛肉蘇味鮑魚燒賣, 旦煎糯米雞--無乜特別咸雞粥--這個值得推介, 粥底有味, 雞好滑鳳爪、排骨--水準之作家鄉薄撐--甜甜地, 似糯米糍春卷、咸水角--涵料唔馬虎服務方面..---- 服務欠奉的酒樓,攞位時,無侍應會安排坐位,有送菜既姐姐叫我地自己行入些少搵位坐啦,入到去,侍應們好不耐煩地話我們阻住佢地執枱,但當執好枱後完全無理過正在等候既茶客們,自己便坐下啦。之後開茶、落單、加水等等,都係無服務可言,你會聽到每枱茶客都要催幾次,令人覺得呢間酒樓人手極度不足,慢慢會見到茶客都開始投訴侍應,更有些自己動手去加水,當然侍應們見到都懶理。當覺得海天既侍應們態度係「黑口黑面、態度敷衍、永遠答案係'轉頭'」,但原來佢地係會講「咩生咩太咩老闆早晨」,仲要面帶笑容同埋躹躬的,對象當然唔會係一般茶客呢.....食物質素其實唔差,若唔介意有以上「服務」--- 只

這間酒樓的點心種類唔算好多, 但質素都唔差,
我們點了....
叉燒飽-很喜歡內裡的涵料, 很有舊時的味道
蝦餃-- 一啖食入口, 竹筍味跑出
牛肉--唔似一般酒樓的牛肉蘇味
鮑魚燒賣, 旦煎糯米雞--無乜特別
咸雞粥--這個值得推介, 粥底有味, 雞好滑
鳳爪、排骨--水準之作
家鄉薄撐--甜甜地, 似糯米糍
春卷、咸水角--涵料唔馬虎

食物質素其實唔差,若唔介意有以上「服務」--- 只會招呼熟客的酒樓,可以一試的。

2015-08-02
$100 (早餐)
  • 叉燒飽,咸雞粥
2015-07-25 2069 瀏覽
今天四位大人來到海天飲茶。今日星期六,所以等位都正常。等咗大約十分鐘就有位坐。呢間酒樓好大,所以位坐滿哂,可想而知幾多人幫襯!我哋上左一樓食同等位。雖然坐滿人,但每張枱都幾大張,坐得舒服!因為我哋唔算太肚餓,所叫嘅嘢就唔係話好多。所有食物都好有水準,例如:叉燒腸粉,好滑好嫩;蝦餃,皮薄、蝦新鮮;蛋撻,曲奇皮夠鬆脆,好食;鳯爪排骨煲仔飯,份量多,餸亦多,抵食! 總括嚟講,海天 食物價格算便宜,環境好,望到海,幾正 !但食物選擇唔係好齊全,例如鮮蝦腐皮卷、流沙包同菜肉包都冇。服務一般,有時舉手好耐想嗌人,等好耐都冇人理 。可能星期六忙啦,所以問題不大嘅。一定會再幫襯,希望呢間餐廳可以保持水準!  四人食咗一共近400蚊!平!

總括嚟講,海天 食物價格算便宜,環境好,望到海,幾正
 四人食咗一共近400蚊!平!

2015-07-25
10 分鐘 (堂食)
2015-06-17 2369 瀏覽
跟公司去食飯,問秘書去邊食,佢話去「海天」我都無乜表示點知佢個勢利樣「同老板去食飯,一定要最貴」,我心諗「點呀你?貴就一定好咩」好!我放長雙眼睇有幾好!附近漁檔買定海鮮入去,嘩!裝修咁土豪,啱晒秘書啦。一坐低。因為個位對正三聖灣,見到夕陽,有飛機升降,其實幾好。不過由於秘書搞到我以為間餐廳好高級乜乜乜,以為侍應招呼會唔錯,但原來又唔係喎,一日最衰係秘書至於食物方面︰除咗叉燒真係好好好好好好食,有肥有瘦,又有肉味,想食多舊都無喇!而且,因為人多,唔係幾好意思~ 其他……至少有幾味都有啲OVERCOOK。不過,都唔錯咖喇!
跟公司去食飯,問秘書去邊食,佢話去「海天」我都無乜表示
好!我放長雙眼睇有幾好!

附近漁檔買定海鮮入去,嘩!裝修咁土豪,啱晒秘書啦。

至於食物方面︰
而且,因為人多,唔係幾好意思~

2015-04-08
  • 叉燒
2015-02-06 4480 瀏覽
黎三聖村一般都係食海鮮,因為有成條海鮮街你買海鮮然後去酒樓加工,海鮮價錢比西貢等遊客區平2,3成,所以識食有車一定識揀三聖村,而加工酒樓有平有貴,今次我地一行6人揀左間最貴的,就係想試下係咪真係煮功比幾他好!成餐飯成張枱都係海鮮,我地連飯都沒有叫,名乎其實海鮮餐,講返呢度既煮功我覺得同其他酒樓差唔多,其實海鮮只要靚同新鮮,點煮都好食,唯一係坐得舒服D,枱同枱之間空間大D,其他其實分別不大,所以下次可以不來!!今次煮得最出色我認為係果皮蒸鮑魚,第一呢度用既果皮好香,而且鮑魚洗得好乾淨,第二就係一個無得輸既豉油汁,一齊蒸完全帶出鮑魚既鮮味,第三係蒸既時間剛剛好,鮑魚食落口係超彈牙 鮮同散發出淡淡既果皮香同葸香!! 配合刀叉食係絕對一流既享受!!另外,蒜蓉蒸扇貝又係蒸得時間剛剛好,因為今次選了特大扇貝,一來便10隻了,一次過蒸要好小心火喉,時間太長或太短扇貝都會變得不好吃,這果是剛剛好熟不乾身,肉質爽口且蒜蓉味出灑黎,配粉絲一起吃又是一絕!!其他菜式也好吃,不過加工費真的很貴

2015-01-25 3654 瀏覽
放閒日,住屯門都未去過海天飲茶,今日就試試,好在中午12點15前到,4大2小即有位(這裏的BB椅是整張的,不是舊式酒樓只在大人椅加張小椅上面),否則要等位了,有代客泊車,感覺輕鬆好多!坐位不是太迫,環境不嘈,窗邊位好正,有海境,可惜今日只開2樓,窗邊位都是十幾人大檯。此外,檯面的炸銀魚小吃也很好味!叉燒包6.5/10~一籠3隻,包皮夠鬆,但內裏的汁不夠,而且不夠蜜味,有點似甜南乳味,一般潮洲粉果7/10~外皮是我喜愛正常的粉果果,不是那些晶瑩軟軟的水晶皮,餡料正常好味!春卷6.5/10~可惜炸得過火了,餡料有蝦有豬肉,食味也不錯。煎糯米雞7.5/10~味道其實一般,但這裏煎得比本人以往吃過的好,被包了蛋汁的米雞煎得真夠脆又不油!豉汁排骨腸粉7.5/10~又一底吃之選,排骨多,有肉味,腸粉軟滑,豉汁味不突出反而更好蝦餃7.5/10~粒粒大隻,內有荀粒,蝦亦爽口,用料是靚的,但味道與富臨比,後者有傳統食開的味道燒賣8/10~內有蝦及豬肉,好香,今歺最好味的一個點心。沙薑雞腳6.5/10~味道一般,雞腳發得太白,但欣賞有蔥絲,方便點沙薑汁。叉燒腸6/10~腸粉皮太糊口,入口一"pat"仲有個
叉燒飽
潮洲粅果
春卷
煎糯米雞
排骨腸粉
蝦餃
燒賣
燒賣8/10~內有蝦及豬肉,好香,今歺最好味的一個點心。
沙薑雞腳
叉燒腸
叉燒腸6/10~腸粉皮太糊口,入口一"pat"

仲有個芒果布甸,冇食不評了,但也底吃的

埋單約$360

如有朋友入屯門,論環境,同級比八月好及新斗記好,因有海境勝美心小小,不過未知星期六日揾位是否易?
2015-01-16
排骨腸粉