2017-09-01 1573 瀏覽
因為太過懶唔想煮飯,於是約咗屋企人一齊去就近嘅酒家食飯,海天花園酒家算係屯門區最高級嘅一間酒家,除咗可以食海鮮之外,小菜都係唔錯,試咗幾道嘅小菜,足料之餘又夠好味,家人都食得好滿足。而且位置都坐得好舒服絕對係一家人晚餐精選!
酒釀豬肉
竹笙配菜
粟米斑塊

而且位置都坐得好舒服絕對係一家人晚餐精選!

酒釀豬肉
竹笙配菜
粟米斑塊
2017-08-20 1259 瀏覽
初次幫襯,印象唔錯,食物味道不錯,無負面影響,價錢有點貴,只要好味道也值得,提意一點,東風螺類加工費是幾重皮的,蒸魚功夫一流,麻辣花螺頂呱呱,鹽焗奄仔蟹真好味道,總括一個滿意的晚宴
  • 辣酒煮花螺
  • 避風塘瀨尿蝦
2017-08-02 1225 瀏覽
其實這裏的點心水準是OK,好有老派點心的食味!但D服務態度就差勁,終於嘗試到…甚麼叫比人辣慶的感覺🔥😡假日去飲茶要等位我是明白的,但這裹絕對是安排失當囉!我去到客滿三樓的部長話你要到二樓取'飛'(是強調的)😑。當我二樓取了'飛'就同佢講我是否可以三樓的,這位二樓部長好快的奪回手的飛消掉,好冇禮貌地説😧!她說你要三樓坐位,就要於地下大堂取飛,這裏是不會派三樓的飛😒!(是十分強調地說)😳!!!好我又再到大堂取'飛'......但當說要三樓的等候'飛'時,她竟然叫我上三樓等候,大堂是不會派三樓的飛…😳😳😳嘩…我🔥😡聽了火都起來!我就好慶咁同這位呀姐講,未玩啦!👿我由三樓比你D同事叫我去二樓,又由二樓你位同事叫我落大堂,你話比我知我可以點🔥😡當時大堂位派'飛'呀姐,才至電三樓按排我再上去取位,三樓位知客才安排我等…😑正體來説,為張飛玩完一輪,但又不用'飛'我等了20分鐘才有位入坐…!為乜!😑😑😑
其實這裏的點心水準是OK,好有老派點心的食味!
但D服務態度就差勁,終於嘗試到…甚麼叫比人辣慶的感覺🔥😡
假日去飲茶要等位我是明白的,但這裹絕對是安排失當囉!
我去到客滿三樓的部長話你要到二樓取'飛'(是強調的)😑。
我就好慶咁同這位呀姐講,未玩啦!👿

2017-07-29
25 分鐘 (堂食)
午餐
2017-06-25 1350 瀏覽
多朋友住附近真好,今朝朋友一早就msg叫我上去佢屋企食晚飯,咁我就反叫佢去飲茶,原來佢地已約好一家大細去'海天'飲茶,反正佢屋企人我大部分都識,我當然唔會怕羞咁一齊去啦。平時鍾意去海天飲茶除左佢點心好食之外,最大原因係唔需要等位太耐(因為間酒樓都幾大有三層,而且價錢又唔算平),但出奇地今日等咗差不多一個鐘,原來附近間舊式酒樓冇左(又係領展攪裝修)。呢個炸魚仔香脆惹味,大家每次都好快食晒每次必點《豉汁排骨腸》食咁多次都冇失過手,滑到不得了《鮮沙薑雞腳》最鍾意佢夠多蔥又粘口《蛋撻仔》新鮮焗起熱辣辣,雖然牛油味唔濃,但蛋漿好味搭夠《炸饅頭》外脆內軟,感覺唔太熱氣《滷水豬腳仔》《拖地叉燒湯河》《椒鹽魷魚鬚》《鮮蝦餃》《北菇棉花雞》
呢個炸魚仔香脆惹味,大家每次都好快食晒
每次必點《豉汁排骨腸》食咁多次都冇失過手,滑到不得了
《鮮沙薑雞腳》最鍾意佢夠多蔥又粘口
《蛋撻仔》新鮮焗起熱辣辣,雖然牛油味唔濃,但蛋漿好味搭夠
《炸饅頭》外脆內軟,感覺唔太熱氣
《滷水豬腳仔》
《拖地叉燒湯河》
《椒鹽魷魚鬚》
《鮮蝦餃》
《北菇棉花雞》
2017-06-25
50 分鐘 (堂食)
午餐
2017-05-13 1300 瀏覽
呢間餐廳話自己係華爾街入面推介嘅其中一間中菜館,就係呢一點吸引左我呢一個唔係住屯門嘅人入去試一試。 其實我都叫咗好多海鮮,但係我覺得海鮮只要夠新鮮其實就好好食,反而想介紹一下呢間餐廳入邊嘅廚品。首先講吓個撈起先,呢個係三文魚撈起要前一日預訂嘅,的確你係好好食,三文魚唔會聲而且加埋其他唔同嘅配菜好有口感。之後就講下嗰個叉燒啦,我覺得佢肥瘦適中而且好厚身,完全唔似出邊嗰啲餐廳買嘅叉燒,你食呢度嘅叉燒同出邊嘅叉燒比較,完全係有食緊火腿扒同埋火腿嘅比較,咁你話邊一個口感好啲啦?!仲要介紹嗰個炒飯,佢加左啲趣味落去炒個口感好好,平時會飽到食唔落個炒飯,但係佢好食到令我堅持食咗一碗。仲有個蒜香骨,南乳味好重識落唔會太油膩,都係好值得推介。總括而言,其實呢間酒樓都真係幾OK,不過就比較多大陸遊客來食,同埋煙味比較重,但嘢食係好好嘅。

仲有個蒜香骨,南乳味好重識落唔會太油膩,都係好值得推介。

2017-05-05 1269 瀏覽
講起三聖一定諗起食海鮮,而呢條街加後巷係有好多海鮮店,餐廳,海天位置咁顯眼,當然係人人首選喇,先講佢地方夠大,坐都舒服,另外,我哋每次買完海鮮都會俾佢加工嘅,佢炮製嘅海鮮味道當然滿意喇,每次都覺得係夠哂老實嘅,不過今次就唔知點解差少少,首先係d侍應態度好似唔洗做咁,叫了又叫,無反應,另外,平時有d鑊氣嘅海鮮似乎無平日水準,反而d菜好新鮮好味,個壽包都好大個好正,同埋佢每次都無生果送,唯一美中不足囉,如果有埋糖水或者生果送就最好,皆因附近太多海鮮餐廳可選擇呀
2017-05-01
慶祝紀念
生日
2017-04-26 1355 瀏覽
原本一直相約朋友一起去吃「炭燒拖地叉燒」,但一直未能相約成功。結果自己走去哪兒回味一下。一個星期六,約下午二時半,不用等位,一坐下來就二話不說的點了此叉燒,叉燒是恰到好處的半肥瘦,面層有香甜蜜糖,雖然有少許燶,但不影響其美味。菠蘿叉燒批,其貌不揚。但郤是熱騰騰的,菠蘿皮香脆的。蝦餃就略為厚皮了。
炭燒拖地叉燒
叉燒是恰到好處的半肥瘦
,面層有香甜蜜糖,雖然有少許燶,但不影響其美味
菠蘿叉燒批
菠蘿叉燒批,其貌不揚。但郤是熱騰騰的,菠蘿皮香脆的。
蝦餃
蝦餃就略為厚皮了。
炭燒拖地叉燒
菠蘿叉燒批
蝦餃
2017-03-01 2203 瀏覽
我姐妹結緍攞酒地點不是普通婚宴專門店,而是三聖邨海鮮酒家。究竟水上人結婚菜式是怎樣?除左頭盤係乳🐷,中間全都是海鮮,我們每上一碟都嘩嘩嘩!習俗一定要有乳豬。蒜蓉粉絲蒸扇貝~超級大隻,新鮮又好食,隻隻多汁。豆豉炒聖子~隻隻好似筷子咁長,又彈牙又新鮮。嘩芝士開邊蒸龍蝦~真係好豪,龍蝦啖啖肉再加上濃味芝士,真係想食多隻。隻隻匙羹咁大嘅鮑魚,一啲都唔硬,啖啖肉好易咬。我相信老人家都可以食到。鮑魚螺片燉湯~精華去矖碗湯入邊,好快已經ko!蜜汁甘蠔~我就不係太食蠔,佢整得出面乾身,入面多汁,如果愛吃人仕會愛上他吧!清蒸海東星~不洗講婚宴最貴酒席都係用海東星,一定好好食,佢蒸到剛好。炸子🐔~因為頭先已經食到好飽,去到隻雞已經停下來離然佢好似好好美味。海鮮蛋白蟹子炒飯~我朋友話佢都好食,個飯濕濕地帶有蟹子粒粒好美味
習俗一定要有乳豬。
蒜蓉粉絲蒸扇貝~超級大隻,新鮮又好食,隻隻多汁。
豆豉炒聖子~隻隻好似筷子咁長,又彈牙又新鮮。嘩
鮑魚螺片燉湯~精華去矖碗湯入邊,好快已經ko!
2017-02-27 1617 瀏覽
今日親戚請食飯,特登嚟到三聖村食海鮮 ,親戚已經安排好一切,佢一早嚟到去左揀海鮮喇。我哋黎度就直接上咗酒樓,酒樓環境好好, 畀咗間房我哋坐得好舒適 。嘢食煮出嚟樣樣都好好味,尤其個椒鹽瀨尿蝦同埋酥炸生蠔 ,每樣嘢上枱都大大份,仲有個鹽焗膏蟹都非常正, 價錢係比較貴, 如果請客黎呢度就非常啱啦~椒鹽瀨尿蝦炸到脆卜卜, 十分正! 如果再大隻啲同埋裏面有埋膏就更加正! 酥炸生蠔隻隻都有手掌咁大隻 真係食一隻 都夠曬!鹽焗膏蟹,啲橙色膏流曬出嚟,食落啖啖膏
今日親戚請食飯,特登嚟到三聖村食海鮮 ,親戚已經安排好一切,佢一早嚟到去左揀海鮮喇。我哋黎度就直接上咗酒樓酒樓環境好好, 畀咗間房我哋坐得好舒適 。嘢食煮出嚟樣樣都好好味,尤其個椒鹽瀨尿蝦同埋酥炸生蠔 ,每樣嘢上枱都大大份,仲有個鹽焗膏蟹都非常正, 價錢係比較貴, 如果請客黎呢度就非常啱啦~

椒鹽瀨尿蝦
酥炸生蠔隻隻都有手掌咁大隻 真係食一隻 都夠曬!
酥炸生蠔
鹽焗膏蟹,啲橙色膏流曬出嚟,食落啖啖膏
鹽焗膏蟹
2016-12-02
酥炸生蠔
鹽焗膏蟹
2017-02-07 1410 瀏覽
由年25開始,各種應酬團年飯,首先係三聖既海天開始,三聖係香港三大食海鮮既地方(鯉魚門,三聖,西貢),性價比最高,個人認為係屯門既三聖由於晚餐太忙,大家決定中午團年,亦係呢間海天既特色,中午既可以飲茶,又可以買海鮮豪食,團年飯,梗係選擇豪食係海天外面既海鮮檔,格左價,買完海鮮入餐廳,海天屬於三聖地區最貴既餐廳,通常餐廳好準,買料幾多錢,加工費就幾多1比1,但由於比較坐得舒服,因此係要俾貴啲30個人,分左三枱,每枱10個人,就10個餸,8碟海鮮,一碟燒味,一碟菜燒味推介燒腩仔,皮脆肉嫩,叉燒半肥瘦,蜜糖脆皮避風塘賴尿蝦,炒得乾身夠香辣元貝蒸得啱啱好,粉絲吸味,蒜蓉香其他屬於中上水平

燒味推介燒腩仔,皮脆肉嫩,叉燒半肥瘦,蜜糖脆皮

避風塘賴尿蝦,炒得乾身夠香辣

元貝蒸得啱啱好,粉絲吸味,蒜蓉香

其他屬於中上水平
龍魚两味
避風塘賴尿蝦
燒味雙拼
2017-02-01 1149 瀏覽
春節初一に大人4名と子供3名の日本人だけで訪店。鯉魚門や西貢より安くつく印象を持っていたが、全く違った。外の魚屋でガルーパ1尾と中蝦12尾、ホタテとマテ貝と蛤を人数に見合った量を購入し約1300HKDちょい。高っ!そして、ここの調理代とチャーハンと芥藍の煮浸しに藍妹4本と🈂️込みで、こちらも1300HKD弱。くぅ高~!春節初一&日本人価格と思われ、普段のように香港人のヘルプがあれば、もう少し何とかなったと思う。今回は授業料。まずは自身が相場を知らねば。だが、店員の愛想はよく、テキパキと対応し雰囲気は良い。そして店内は清潔で味も悪くない。価格面を除けば合格点。(全体的に薄め。濃い味好みには不足かと。)
春節初一に大人4名と子供3名の
日本人だけで訪店。

鯉魚門や西貢より安くつく印象を
持っていたが、全く違った。
外の魚屋でガルーパ1尾と中蝦12尾、
ホタテとマテ貝と蛤を人数に見合った量を
購入し約1300HKDちょい。高っ!

そして、ここの調理代とチャーハンと
芥藍の煮浸しに藍妹4本と🈂️込みで、
こちらも1300HKD弱。くぅ高~!

春節初一&日本人価格と思われ、
普段のように香港人のヘルプがあれば、
もう少し何とかなったと思う。
今回は授業料。
まずは自身が相場を知らねば。

だが、店員の愛想はよく、
テキパキと対応し雰囲気は良い。
そして店内は清潔で味も悪くない。
価格面を除けば合格点。
(全体的に薄め。濃い味好みには不足かと。)
2017-01-28
2016-12-01 1977 瀏覽
老細請食飯,佢話依家食海鮮,唔一定去西貢或者流浮山,屯門三聖都好好味。之前未試過,今次要試真D我哋先去附近嘅魚檔買材料(啲同事見到啲海鮮已經興奮到暈,樣樣都話想食),買完材料帶到海天加工(秘書姐姐預先book咗枱,唔使等),聽聞海天係附近不錯嘅飯店。我哋有豉椒炒聖子/炆龍躉頭/上湯蜆肉/蒸蟹/蒜蓉賴尿蝦。超贊的是蒜蓉賴尿蝦,D蒜蓉炒得好香,有啲同事仲攞嚟撈飯添龍躉頭先用粟粉炸過才炇,但D粉就厚咗D,蓋過D魚的鮮味。除咗海鮮,我哋仲叫咗幾個小菜,味道都幾好。其實食海鮮除咗靠本身的鮮味,後期加工都好重要。今次呢間鋪頭嘅加工質素好好

),聽聞海天係附近不錯嘅飯店。

我哋有豉椒炒聖子/炆龍躉頭/上湯蜆肉/蒸蟹/蒜蓉賴尿蝦。
超贊的是蒜蓉賴尿蝦,D蒜蓉炒得好香,有啲同事仲攞嚟撈飯添
龍躉頭先用粟粉炸過才炇,但D粉就厚咗D,蓋過D魚的鮮味。
除咗海鮮,我哋仲叫咗幾個小菜,味道都幾好。
2016-10-21
2016-11-21 1497 瀏覽
今日陪呀姨去飲茶,佢就渣左部車去屯門海天,海天?唔係剩係食海天咩?呢度一向高消費,不過阿姨貪佢有代客泊車就黎呢度。都幾多野食黎到有花生招呼叫左幾個點心,個叉燒包幾好食,入面應該是靜叉燒,最少無根和好軟,好好食

都幾多野食
黎到有花生招呼
2016-11-08
下午茶
  • 叉燒包
2016-10-25 4431 瀏覽
八歲那年的暑假,被父母「流放」到加國一個月,在好客的親戚照料下,我回港時足足胖了一個碼,每天吃著豐盛的早午晚三餐、遊過大大小小的景點和遊樂場,至現在每每回想還是會讓人回味。當時才二十出頭的表叔現在已是兩子之父,十多年未見,得知他回港公幹數天實在異常開心,想不到他體態容貌仍能保持在當年那樣子,還是那麼高大威猛,最多近看多了幾條皺紋而已,若然未婚想必能迷倒不少美少女。 話說回來,難得來到,當然要帶他去吃海鮮。吃海鮮我們一家喜歡到三聖,訂不到另一家較有名的,退而求其次來到賣海鮮旁的大酒家,貪其方便,坐得亦算舒適。一行四人買了約一千元的海鮮就拿過來給他加工,收費寫在菜牌上,我沒多留意是了。 鹽焗奄仔蟹一分為二的奄仔蟹大大隻,三隻都肥美飽滿,蟹羔呈鮮黃色,味道甘香鮮美,忍不住要閉上眼睛慢慢細味,而蟹肉亦非常紮實,一大疏一大疏的甚鮮甜。 椒鹽瀨尿蝦很久沒吃這道,替牠鬆骨之後小心翼翼地由兩邊剪開,不太喜愛中間結實的羔的質感,可幸肉質爽甜彈牙,有吃龍蝦之感,香口惹味,惟椒鹽碎會不受控的四散檯面,有點狼狽。 豉椒炒蟶子王顧著吃其他費時的餸菜,想起這味時已回室溫了,有點可惜;吃蟶子我都是愛吃大大隻的蟶子

鹽焗奄仔蟹

豉椒炒蟶子王

顧著吃其他費時的餸菜,想起這味時已回室溫了,有點可惜;吃蟶子我都是愛吃大大隻的蟶子王,肉質爽口彈又沒沙,吃得過癮。

蒜蓉粉絲蒸扇貝

扇貝大隻肉厚,油爆過的蒜蓉香口,面頭的粉絲吸盡所有精華,妹仔大過主人婆。

神灣菠蘿咕嚕肉

起初抱著外國人都該喜愛咕嚕肉而點,及後回想選些特別的小菜好像更合適。這裡的出品不算出眾,肉帶肥甘香,但比較膩,醬汁也杰了一些,可以更好。

鹽水生菜

一棵棵的唐生菜十分鮮嫩,加上放湯的薑絲和大隻蝦乾,味道顯得更甜美。

埋單連兩枝啤酒,埋單七百多,加上海鮮料,人均四百五左右,價錢合理,而食物新鮮真是零舍不同,大家也吃得開心滿意。

人大了,更確信茫茫人海中能遇見是緣份,希望下一次見面不會是大家白髮斑斑之時。
2016-09-25
2016-10-09 1769 瀏覽
公司請食海鮮,唔係唔去嘛海鮮都係熱心同事買,然後加工。龍蝦啖啖肉,新鮮又爽,正,係咸左少少好好味!又鮮又甜,啱啱好,如果太過火,就會韌了勁大隻超多蒜蓉!好好味但有小部份同事食到有沙,似乎我太好彩食左幾隻都無事呢個比較失望,以為會整砵酒焗蠔,唔知呢味係咩,蠔係肥美嘅,不過整得有少少膩。。。鱔就無咩興趣,都試左少少,肥美但有腥味,應屬正常?最後一道,個個都食飽飽了,無咩人食,都幾彈牙同事推薦,所以再叫,都幾好食海天其實唔算好好食服務又唔係好,D侍應無笑容又要叫幾次先應你。上次同客食飯已經體驗過今次服務態度都都係咁。今次上菜仲要亂哂次序,一次過上幾樣,未食完第一輪又緊住上第二輪,食唔切又會凍哂,海鮮凍左就....唔明點解會咁安排Overall D 菜整得都幾好食!但唔算非常出色。最後以佢嘅椰汁桂花糕作個完全句號
公司請食海鮮,唔係唔去嘛

海鮮都係熱心同事買,然後加工。
龍蝦燴伊麵
龍蝦啖啖肉,新鮮又爽,正,係咸左少少
陳皮清蒸鮑魚
好好味!又鮮又甜,啱啱好,如果太過火,就會韌了
蒜蓉粉絲蟶子
勁大隻
超多蒜蓉!好好味
但有小部份同事食到有沙,似乎我太好彩食左幾隻都無事
豉汁鱔
鱔就無咩興趣,都試左少少,肥美但有腥味,應屬正常?
瀨尿蝦
炸手打墨魚丸
最後一道,個個都食飽飽了,無咩人食,都幾彈牙
桂花椰汁糕
同事推薦,所以再叫,都幾好食

海天其實唔算好好食
今次服務態度都都係咁。

2016-08-29
龍蝦燴伊麵