2017-10-08 659 瀏覽
最近做節食到飽飽滯滯,今晚想輕食所以去左海景食粥係同媽咪細佬來,我地7:30黎到坐了八成人。餐廳都唔算細,坐得都舒服人手足夠嚟到嘅時候都打咗個突,幾大碗下喎,幾足料味道正常不會過份鹹同味精,食完都唔覺口渴重點就係食到最尾都唔會變晒水,讚皮薄,油炸鬼脆脆,好味細佬就叫咗個炒公仔麵(忘記影相)唔多掂好油。食咗一半已經食唔到啦總結: 食粥就會再幫襯,其他食物唔會囉
最近做節食到飽飽滯滯,今晚想輕食所以去左海景食粥
係同媽咪細佬來,我地7:30黎到坐了八成人。
餐廳都唔算細,坐得都舒服人手足夠
粟米牛肉粥
嚟到嘅時候都打咗個突,幾大碗下喎,幾足料
味道正常不會過份鹹同味精,食完都唔覺口渴
重點就係食到最尾都唔會變晒水,讚
炸兩
皮薄,油炸鬼脆脆,好味

細佬就叫咗個炒公仔麵(忘記影相)唔多掂
好油。食咗一半已經食唔到啦

總結: 食粥就會再幫襯,其他食物唔會囉
2017-10-01
粟米牛肉粥
炸兩
2017-07-19 647 瀏覽
其實食個lunch我都已經無咩要求🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤷🏽‍♀️呢間海景平時都正正常常食得落肚但今日油到⋯我一日既面油都無佢咁多😂希望下次會有所改善
呢間海景平時都正正常常食得落肚
但今日油到⋯我一日既面油都無佢咁多😂

希望下次會有所改善
2017-06-08 545 瀏覽
海景呢個地方,偶然食lunch都會同同事黎食,今日都唔例外。海景可以話係多元化既茶記,俾客既選擇都好多下,粥粉麵飯米線都有,又有午市套餐常餐等。平時我都會食下佢啲酸辣米線同常餐既,但今日見佢既午市套餐都幾吸引,所以叫左豬扒絞伊麵。wow,好大碟丫!!!一食落口又幾有鑊氣喎!!!豬扒既數量又幾多喎,味道都幾好食。伊麵同豬扒又幾夾喎!!!不過呢,有小小油左啲,如果少油啲會好啲啦。茶記既奶茶應該都唔錯既,而海景既茶同奶既分量都Ok既,飲落口都幾滑,不過不失啦。偶爾放縱下,食下啲地道既茶記都不失為一個好既選擇。味道價錢都合理既。

wow,好大碟丫!!!

一食落口又幾有鑊氣喎!!!

豬扒既數量又幾多喎,味道都幾好食。

伊麵同豬扒又幾夾喎!!!

不過呢,有小小油左啲,如果少油啲會好啲啦。

2017-06-08
2017-01-10 797 瀏覽
焗豬對呀dee黎講有一種無形既吸引力,因為我真係好中意食,去到邊到都會試下,但係暫時都係得太子明寶石同九龍城澳門茶餐廳先吸引到我。我咁岩打完波,屋企冇留飯,自然就落九龍城搵野食,宜家九龍城係夜晚都仲有好多野揀,其中價錢最比較平,或者性價比高就一定係海景,因為勝在選擇多(丁面又有、飯又有、腸粉、粥樣樣都有)咁當然佢既粥同腸粉真係有水準,平時就最中意牛肉粥加炸両。焗豬扒飯但是呀dee去到又忍唔住叫左焗豬排飯,都等左十幾分鐘已經有得食,五十幾蚊有焗飯有野飲,性價比very 高。上到黎仲熱辣辣,見到d茄汁湧下湧下咁,賣相真係唔錯,佢豬扒就兩件,但是就偏肥,同埋茄汁就好普通冇茄蓉,飯就有炒底,份量都好夠,男仔夜晚食就岩岩好。不過佢真係太普通,除左價錢合理,味道亦比較一般,下次都係食番粥好過!

焗豬扒飯
焗豬扒飯
2017-01-06
2016-11-08 941 瀏覽
秋風起,晚餐只想簡簡單單食點暖和的東西,打算在九龍城找間小麵店卻遇著粥店,即管一試門面光猛,所以在遠處已看見入內方從餐牌得知是連鎖經營粥的選擇應有盡有(在門口沒有列清全部,一度以為沒有我最愛的皮蛋瘦肉,嚇死寶寶)另外亦有港式粉麵和多士Peachy.foodie rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)廣東粥之中的經典,非它莫屬。最怕水汪汪的粥,此粥底尚算軟綿,好在沒有味精味,合格!粥入面落足料,有很多皮蛋,亦有很多瘦肉,兩者都入味。而且「花生友」和我都覺得花翻數量足夠。Peachy.foodie rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)食粥點可以冇炸両?! 腸粉皮薄、均勻,仍整齊地包裹整條油炸鬼,而入面的油炸鬼鬆脆可口,點粥食一流!可惜可能已是晚市的關係,炸両只是微溫,相信新鮮時更好食!上下圖找不同——就是多了芝麻!無錯啦,新式粥店的好處是配料另上,可自行調味。豉油在隨一個小碟送上,而芝麻、麻醬和甜醬都已是放在枱頭,任君選擇。我最喜歡多芝麻少豉油,不用再因此被樓面姐姐嫌麻煩了,哈哈放在桌上的調味料膠架設計特別的記數方法仲有趣緻的食物造型卡通,你又估唔估到佢地係咩?
門面光猛,所以在遠處已看見
入內方從餐牌得知是連鎖經營
另外亦有港式粉麵和多士
[皮蛋瘦肉粥]

[炸両]

放在桌上的調味料膠架
設計特別的記數方法
仲有趣緻的食物造型卡通,你又估唔估到佢地係咩?
2016-10-31
2016-10-22 462 瀏覽
Seems to be popular with tourists due to location. Had pork and century egg congee with the youtiao. Wished the youtiao was hotter and more crispy.
2014-11-30 1165 瀏覽
禁食前,最後衝刺,在附近終於找到海景這間粥粉麵店。店內環境意外地寬敞,一般收銀處的膠餐牌現在被改成了LED燈的顯示屏。我們叫了皮蛋瘦肉粥($26)和鮮牛艇仔生滾粥($45),因為只能吃流質食物,所以只能嚐到粥水的味道。前者的粥身很綿很甜,帶點花生和瘦肉的鹹香。後者雖然貴,但未見優質。粥的質感水水的,雖然有很多配料,但只嚐到薑的味道。這篇食文或許未夠全面,不過今日的體驗狠狠地提醒了我健康的重要,一個對美食著迷的人卻沒法子吃,那是非常痛苦的事。試想想全日只能吃流質,面前就算只放一碗簡單的皮蛋瘦肉粥也猶如沙漠旅人遇上綠洲,感動之情難以言喻,希望我們拼搏之餘,永遠都記得健康第一。
皮蛋瘦肉粥
皮蛋瘦肉粥 ($26)
2014-11-28
2012-11-15 755 瀏覽
落車行入九龍城買早餐返公司食,選擇唔多,七點半未夠,除左茶餐廳就只有海景粥店已開門見腸粉同炸兩價錢唔爭得遠 , 貪心地叫左炸兩 ,點知食到 lunch 都仲係好飽 , 我諗我有排都唔會再食 可能因為一早佢地全部油器都係新鮮炸起 , 所以呢盒炸兩食起黎特別脆 , 脆得黎又唔會覺得好多油腸粉皮都係新鮮蒸起 , 富米香而且油溜晶瑩 , 加上各式醬料 , 甜醬辣醬麻醬芝麻甜鼓油 , 十分美味本身因為我係叫外賣o既關係 , 每樣醬料都包起一小盒每盒都滿滿的 , 不過我見有時間 , 就癈事咁浪費 , 即時打開用上枱面調味架o既醬料 , 自行加好先拎走調味架乾淨又整潔 , 連餐牌及牙簽筒一齊擺放得有條理## 呢份 $ 16 o既早餐 , 真係又飽肚又抵食 , 不過老實講 , 一個人食咁多炸兩 , 其實都幾滯 ,仲要係晨咁早食 @@"" 下次都係食返蝦米腸好 d xp
落車行入九龍城買早餐返公司食,選擇唔多,
七點半未夠,除左茶餐廳就只有海景粥店已開門
見腸粉同炸兩價錢唔爭得遠 , 貪心地叫左炸兩 ,
點知食到 lunch 都仲係好飽 , 我諗我有排都唔會再食
可能因為一早佢地全部油器都係新鮮炸起 ,
所以呢盒炸兩食起黎特別脆 , 脆得黎又唔會覺得好多油
腸粉皮都係新鮮蒸起 , 富米香而且油溜晶瑩 ,
加上各式醬料 , 甜醬辣醬麻醬芝麻甜鼓油 , 十分美味
本身因為我係叫外賣o既關係 , 每樣醬料都包起一小盒
每盒都滿滿的 , 不過我見有時間 , 就癈事咁浪費 ,
即時打開用上枱面調味架o既醬料 , 自行加好先拎走
調味架乾淨又整潔 , 連餐牌及牙簽筒一齊擺放得有條理
## 呢份 $ 16 o既早餐 , 真係又飽肚又抵食 ,
不過老實講 , 一個人食咁多炸兩 , 其實都幾滯 ,
仲要係晨咁早食 @@"" 下次都係食返蝦米腸好 d xp
2012-11-12
外賣自取
$16 (早餐)
2012-11-07 382 瀏覽
一直未有寫這食評因為之前未開此店的一頁, 請OPENRICE加了, 即時寫個食評給它鼓勵一下先! 首先一讚的是店面乾淨企理, 店是新店當然乾淨, 但開店後我去過這麼多次, 枱面醬汁瓶都不會油膩膩, 阿姐阿叔不會'慣性'好老舊式的將枱上垃圾食物渣滓牙簽什麼東東都一抺掃晒落地, 所以全靠這種日常管理手法店舖才會維持得乾乾淨淨, 好! 其次要讚的是開店以來我都吃過它的油炸鬼及炸兩十幾廿次了, 每次都脆, 所以我想寫個食評送給它! 事緣我來附近修甲後都會來吃東西, 每次必叫油條配粥, 或叫炸兩! 總之, 一定有其中一樣, 油炸鬼內不是空盪盪無質感齋外皮脆那款, 而是外皮脆而亦內有涵的, 很好吃! 如吃炸兩, 腸粉皮多數即蒸, 不會薄到爛, 而是厚薄適中的, 未至於有'米香'但已經好過很多做所謂"炸兩"人造佢造的店鋪呢! (炸麵甚至好過斜對面地x館門口走鬼檔阿叔的炸麵, 因他的雖然必脆但只是齋脆內無"涵"而且有時是有少少苦味的...)一直都想寫此食評是因為早陣子寫了此區某老店我幫趁了十幾年"添X記"的食評, 當時很傷感, 因為十幾年來, 每月總去吃炸兩或炸麵/牛腸/凍鴦。。。但無

一直都想寫此食評是因為早陣子寫了此區某老店我幫趁了十幾年"添X記"的食評, 當時很傷感, 因為十幾年來, 每月總去吃炸兩或炸麵/牛腸/凍鴦。。。但無論是早上十點零/中午十二點零/午間點零兩點/下午三四點。。。每一次, 那件油條都是"淋"的, 以上我講的時間都是"淋pat-pat"的!! 咁耐以嚟, 係每一次! 未有一次是脆口的, 可能....要晨早七/八點去就"有可能"脆! (我無咁早去, 我唔知所以都只係'估'會脆, 要由其他食家証實咩時間係脆喇....) 當然間中叫炸兩都有試過賣晒, 吃牛腸囉! 最後那幾次都是翻蒸到粉皮爛, 一夾即穿, 照賣給我吃! 都唔知佢隻油鑊究竟係咪淨係晨咁早開咗就"收爐"?! 咩時晨開? 煩請告知.....所以, 當我試過海景這處的炸兩, 我不定時中午/下午/晚上來都是好吃的, 我覺得值得花我半小時寫個食評給它吧! (做得不好的, 如添x記.....寫給大家看看, 你們自己去試) ...做得好的, 當然不可不提! 再者, 一間粥店, 那件鮮油/奶多士, 都比添x記做的好吃得多(如想知詳情, 不妨去小女子早幾個月寫給添x記的食評看看我是多麼痛心那間老店的不爭氣!) 至少... 海景的那兩片鮮油, 上枱時都尚'健在', 多士微暖香脆, 好吃!!!! 又一抵讚!

另一要讚的是: 阿姐/阿叔招呼恰到好處, 你一位好、兩位好、一家人都好, 你想坐卡位定大枱, 你要電視位, 你怕冷氣口在頭頂......你不想坐卡位因有櫃桶頂腳...etc...etc...她/他都盡量安排給你, 不會'口面'你, 不會支配你要坐呢度嗰度唔該唔好坐呢張...etc...etc! 雖然海景是有幾間分店的小型連鎖店, 但在九龍城這間都有感受到街坊小店的人情味! 起碼俾少少笑容大家, 招呼吓人, 俾杯熱茶, 你邊食邊睇佢兩部大電視睇緊新聞/追緊劇...佢都唔會趕你, 係'街坊店'做法至會咁... 唔似得那間幾十年老店....街坊味唔見了, 反而有晒那些所謂舊鋪風氣悔悔氣氣咁木口木面甚至黑口黑面粗聲粗氣、唔算乾淨、食物唔香唔脆、食你就食、唔食罷就、食完唔好阻佢快啲走啦咪我口面你! 哎...只可嘆息!

好喇好喇...有了海景, 想食全日任何時段無花無假經常新鮮即製的炸麵/炸兩嘆冷氣睇電視有熱茶飲阿姐同你拜拜嘅....以後多咗個選擇, 希望保持到水準! 加油啊!
乾淨整齊, 好!
2012-05-26