2016-11-03 2494 瀏覽
繼續慶祝生日飯, 對呢隻蟹期待已久6個人7點半黎到, 唔洗等位! 自行去水缸選隻巨大阿拉斯加長腳蟹 4斤6兩 $870 (特價$188/斤)花雕蛋白蒸, 原汁原味, 肉又厚又嫩滑又鮮甜😱😱😱 真係好正好抵食💓💓😋😋😋 仲驚唔夠分, 又驚唔夠我食, 點知眼濶肚窄,我食一隻腳已經飽左! 例牌燒鵝, 每次黎都要點, 肉汁鮮食到滯一滯, 搖柱扒豆苗 $88 好大碟, 菜好嫩
繼續慶祝生日飯, 對呢隻蟹期待已久

6個人7點半黎到, 唔洗等位!

例牌燒鵝, 每次黎都要點, 肉汁鮮
食到滯一滯, 搖柱扒豆苗 $88 好大碟, 菜好嫩
2016-11-03
2016-06-23 4888 瀏覽
海港可以話係由細食到大,咁多年都有質素保證今年既阿拉斯加長腳蟹似乎當造,好正,今次係第三次食,為咗生日慶祝飯,就寫一篇紀念下。1. 主角,唔係生日既我,係當造既它,阿拉斯加長腳蟹,$188/斤 上星期父親節先食完,只係事隔一星期,都係咁期待,證明真係好野、兼好食!唔使多講,有圖有真相,呢隻4、5斤,大隻都呢⋯⋯d膏係流哂出黎,香、甜、正!最頂呱呱係蟹腳既啖啖肉,食落有淡淡海水味,好有質感既肉地,好得。順帶一提,若想食靚海鮮,記住去有魚缸既海港,收費同普通係一樣,但有時去無魚缸又無預訂海鮮既普通海港,未必食到長腳蟹架!2. 海港燒鵝皇 上次食個皮淋架,今次諗左陣好唔好叫,但又想食,而阿姐話今次唔會淋,好,比多次機會它。結果無失望,皮脆肉多汁,一啖咬落去會bit汁果隻,上枱仲熱熱地,手快有脾,手慢就。。。😝3. 蒜蓉粉絲蒸帶子 帶子偏細粒,而且無乜味,呢味帶子有d失色,但配菜既蒜蓉同粉絲就加番分,粉絲吸哂d汁,好好味,加上唔會好淋一pat pat既質地,多兩條就好啦😁。4. 洋蔥西椒炒聖子 聖子好大隻,本身已經好厚肉,加上無敵既是椒汁,昇華哂聖子既味道,可以一個人食一碟。洋蔥、西椒都係
海港可以話係由細食到大,咁多年都有質素保證

2. 海港燒鵝皇

3. 蒜蓉粉絲蒸帶子

4. 洋蔥西椒炒聖子

聖子好大隻,本身已經好厚肉,加上無敵既是椒汁,昇華哂聖子既味道,可以一個人食一碟。洋蔥、西椒都係我至愛,吃到尾直頭用它們來掃一轉隻碟既汁😎😎,好like呢個餸

5. 椒鹽鮑魚

今次整得比較乾身,鮑魚唔會好硬,但椒鹽左好似cover左鮑魚本身既味道,而且同椒鹽其他海鮮差不多味,我比較喜歡清蒸既原汁原味😌😌。

6. 雲耳拍青瓜

呢個送酒餐前小菜,估唔到又做得幾好味。拍青瓜夏天好鍾意食,又唔難整,但麻煩,整得多又要食得快,係酒樓少見就試一試。個青瓜雲耳好入味,微辣唔會太嗆,麻油、醋、鼓油配搭剛好,唔會有一種味特別出色而搶去其他味,可一試😋。
2016-06-21
  • 拍青瓜需耳
  • 阿拉斯加長腳蟹
2016-06-04 3068 瀏覽
Recently had some divine black pepper and malt syrup chicken wings and I was missing it badly so decided to try the black pepper honey wings here.Unfortunately, they were not as tasty and it was quite oily.The coating was not as crispy and crunchy as the ones I tried before.
2016-05-19 1731 瀏覽
星期日親戚黎,當然係去飲茶。我地永遠都係飲海港嘅,等位等左1個中都有不過這是必然的-_-入到去,個位勁迫,服務差。應該係酒人加假日忙,所以waiter是盡量唔理人的落單簡直係要拎出去比佢! 好彩野食唔算上得太慢,亦都保持正常水準。有牛肉球(冇食),义燒腸(少义燒,肥,但腸皮滑),义燒包(包皮好厚實,但又鬆軟,但都係少义燒多醬only),唔知咩鮑魚仔炒飯,尼個成bo上,有個熱辣辣嘅盛住,我地仲可以繼續炒下,幾有gimmick幾香~似用左鰻魚汁 不過都係好少料,鮑魚仔食左好似冇食咁。。佢地仲嗌左啲炸野點心,不過我唔食的,太油。整體食物不過不失,但因為假日多客人,環境,等嘅時間同價錢都不討好
星期日親戚黎,當然係去飲茶。
我地永遠都係飲海港嘅,等位等左1個中都有
不過這是必然的-_-
有牛肉球(冇食),
义燒腸(少义燒,肥
,但腸皮滑),
义燒包(包皮好厚實,但又鬆軟,但都係少义燒多醬only),

佢地仲嗌左啲炸野點心,不過我唔食的,太油。
2016-05-15
50 分鐘 (堂食)
午餐
2016-05-15 2572 瀏覽
養生蒸氣石窩 食六人餐全包 ($798)六點果場一早已full 食九點果場預左要walk in等 所以已經提早八點半未夠已經開始排最後等到十點先入得😲😲😲原來咁大間酒樓得四至五枱可以食到蒸氣唔怪得等到人都傻眼見好多人都轉左普通火鍋 但我地堅持等蒸氣因為真係好想試!💪一開始先等個蒸氣爐滾起 之後就加入飯粒(好細粒好得意)跟餐的墨魚丸(上)同豚肉丸(右)套餐雖然寫明六人餐 但六個人食其實唔太夠食所以收左套餐外我地仲叫多左:手打蝦丸($38,圖中): 但質感有點太鬆散,一夾就爛) 另叫了多一碟安格斯肥牛($88): 幾好味 仲有點金菇伴碟同埋南瓜($38)仲有點心拼盤($38,圖左):這個有點奇怪, 兩粒燒賣係平時酒樓食的燒賣,仲有四粒小龍包,但我地蒸得太耐,爛晒😅南瓜(左, $38)跟餐蜆(右): 好食到不得了!!!!!! 勁鮮勁肥美!!!!!!! 100分😋😋😋😋龍躉: 雖然我不太愛魚 但熱辣辣食沾辣椒豉油都幾好食 好大條龍蝦: 同蜆一樣咁好食!好鮮好甜!正爆!菜心: 正常味道 但時間關係 已經食到十一點九都仲未食完 所以要一齊同龍蝦蒸🙈個蒸爐有得較計時器 較幾多分鐘就會倒數響 夠鐘就掀
養生蒸氣石窩 食六人餐全包 ($798)
六點果場一早已full

最後等到十點先入得😲😲😲
原來咁大間酒樓得四至五枱可以食到蒸氣
唔怪得等到人都傻

眼見好多人都轉左普通火鍋 但我地堅持等蒸氣
因為真係好想試!💪
一開始先等個蒸氣爐滾起 之後就加入飯粒(好細粒好得意)
跟餐的墨魚丸(上)同豚肉丸(右)

套餐雖然寫明六人餐 但六個人食其實唔太夠食
所以收左套餐外我地仲叫多左:
手打蝦丸($38,圖中): 但質感有點太鬆散,一夾就爛)
另叫了多一碟安格斯肥牛($88): 幾好味 仲有點金菇伴碟
同埋
南瓜($38)
南瓜(左, $38)
龍蝦: 同蜆一樣咁好食!好鮮好甜!正爆!
個蒸爐有得較計時器 較幾多分鐘就會倒數響 夠鐘就掀起個蓋食得 算幾方便!
食到十二點幾 職員算好好 明明收十二點 但知道我地幾枱都食唔切 都俾我地食到十二點半

最終食番一早落的米飯粒
已變成精華粥水了!算幾濃味 不過好大陣魚味😅😅喜歡魚的人應該好開心!

*等候時間耐 份量亦不算好多
大食/肚餓的人 建議食定啲野打底先排隊
同埋可以套餐以外另外加其他餸 都算抵食!

2016-05-14
90 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦
2016-04-25 854 瀏覽
一家人黎食晚飯,等位等左成個鐘!好彩有得免費泊車!9個人叫左8樣野食。酒樓!服務當然唔會好得去邊!叫野食要等好耐先有人理你!但好彩叫完後,d上菜速度ok! 最值得介紹係佢個清湯牛腩!超勁好味!要因為酒樓而寫一寫open rice 都只係因為真係要讚一讚佢嘅牛腩!肥瘦比例very good! 一定係靚腩!仲要憫得極淋...最鍾意,個湯又夠濃!!下次一定會再encore! 其他野食正常,冇咩特別但一定唔難食!lee間酒樓食得過!睇見都想要食!!!燒餓都出名!已經比起好多酒樓好食!
睇見都想要食!!!
燒餓都出名!已經比起好多酒樓好食!

• 清湯牛腩
2016-04-10 848 瀏覽
蒸的食物是最好食的,因一出來很熱而且味道不是淡而無味的樣樣都足夠材料由其是腸粉及包類真的是又好食又抵食而且咬下去淡淡肉口味都正一定要點鵝同米線因為個湯係好正,好甜同埋好大碗可以全家一齊食而鵝都好大隻同鮮甜不會乾身的一送到的時候都很大及很軟熟所以很好食

蒸的食物是最好食的,因一出來很熱

而且味道不是淡而無味的

樣樣都足夠材料

由其是腸粉及包類

真的是又好食又抵食

而且咬下去淡淡肉

口味都正

一定要點鵝同米線

因為個湯係好正,好甜同埋好大碗

可以全家一齊食

而鵝都好大隻同鮮甜

不會乾身的

一送到的時候都很大及很軟熟

所以很好食
10 分鐘 (堂食)
  • 鵝米線
2016-03-15 1505 瀏覽
之前只係尖沙咀食過一次蒸氣火鍋, 印象就係貴...因為尖沙咀海鮮係真係海鮮價的...一斤斤咁計但, 呢到有6人餐/ 10人餐選擇, 仲要可以單點tim ~ 我地一行8人叫左個6人餐, 再加多左2碟蠔, 帶子 and 牛肉 ! 已經飽到唔可以再叫最想試既馬拉go 因為我今次係in charge 計時位...所以冇咩時間影相, 只影左幾張野食比想像中上得快好多...時間就係餐牌到list out 唒要蒸幾耐, 跟住時間計時就所有食物都岩岩好 ! 先先有人會幫你放左d米落個底到...最後會變成粥 (精華所在)我地先食海鮮, 蜆 - 新鮮, 甜, 冇沙帶子 - 超超超大隻 !! 多肉, 好味 ! 蠔 - 應該係廣島蠔, 唔算大隻, 但肥美, 鮮甜龍蝦 - 如下圖, 好新鮮, 仲識move 的... 都算幾大隻 ! 8個人食都人人有份~ 魚- 2斤重(set dinner) 超滑 !!! 勁好味~ 食唔停口 !!! 食左咁多海鮮, 跟住終於到肉啦~牛肉- angus 黎既, 好味 !! 個底佢用牙菜"long"住, 可以方面d夾, 牛肉都好甜...不過牙菜係完全冇味既  但, 牛肉肉好重, 又滑

我地先食海鮮,
蜆 - 新鮮, 甜, 冇沙
帶子 - 超超超大隻 !! 多肉, 好味 !
蠔 - 應該係廣島蠔, 唔算大隻, 但肥美, 鮮甜

食左咁多海鮮, 跟住終於到肉啦~
 但, 牛肉肉好重, 又滑, 3分鐘岩岩好熟~! good timing !
黑松露墨魚丸 - ok
黑蒜豬肉丸 - 好味 !!! 我鐘意呢個 !

跟住仲有菜....雜菇....花膠筒 ( BAD)
...
最後仲有一大碟雲耳雞, yummy

食唒所有野...last but not least .... congee ~~~!!!
super tasty ! 所有海鮮精華都係唒入面, 不過媽咪話好熱氣架, 所以唔好食咁多碗, 食2碗啦
題外話/補充資料: set dinner 好似9:00後入座仲會再平d...but...因為每樣野都要計時都分開蒸, 所以其實都要食好耐, 我地密密食都食足2hours!!
2016-03-10
2016-01-02 1226 瀏覽
今日係元旦,難得一家人齊齊又唔使返工,所以夜晚就去到海港食飯,我地叫左海港最出名嘅金牌燒鵝啦,燒鵝燒至外皮脆,但肉汁保留,唔會乾身,果然名不虛傳;另外有雜菜煲,真係好大煲,當中有菜心,好翠綠,仲有白菜花,好爽口,唔會硬,唔錯。不過唔知点解,成個廳十幾二十張枱,先得兩三個服務員,落單都揾唔到人,真係有D離譜。但食物質素尚算可以啦,下次都會考慮再去
2016-01-01
2015-12-30 880 瀏覽
今日唔使返工,中午又唔知去邊度食好,所以就去馬鞍山海港買左盒油雞飯,油雞師傅切得好靚,睇見已經唾涎欲滴,雞肉好滑,雖係冰鲜雞,但雞肉味都好入味,再配以姜蓉,確實美味,而飯亦好有飯香,唔會太濕同太硬,剛好,整體有水準,可以一試
2015-12-30
外賣自取
2015-11-22 1028 瀏覽
今日中午我們去咗馬鞍山中心嘅「海港燒鵝海鮮酒家」飲中午茶!我們叫咗蟹籽燒賣皇、醬汁蒸鳳爪、豉汁蒸排骨、四寶滑鷄扎、豐料珍珠鷄同北菇滑鷄臘味蒸飯!蟹籽燒賣皇嘅肉味鮮甜,蝦肉亦好爽口!醬汁蒸鳳爪炆得好腍好入味!豉汁蒸排骨嘅肉質爽滑多汁!四寶滑鷄扎嘅魚肚相當入味,鷄肉亦好嫩滑!豐料珍珠鷄嘅糯米好煙韌彈牙,餡料亦好豐富!北菇滑鷄臘味蒸飯嘅材料相當多,令賣相非常吸引,鷄肉嘅肉汁溶入晒蒸飯入面,令到蒸飯更加鮮味!
今日中午我們去咗馬鞍山中心嘅「海港燒鵝海鮮酒家」飲中午茶!
我們叫咗蟹籽燒賣皇、醬汁蒸鳳爪、豉汁蒸排骨、
四寶滑鷄扎、豐料珍珠鷄同北菇滑鷄臘味蒸飯!
蟹籽燒賣皇嘅肉味鮮甜,蝦肉亦好爽口!
醬汁蒸鳳爪炆得好腍好入味!豉汁蒸排骨嘅肉質爽滑多汁!
四寶滑鷄扎嘅魚肚相當入味,
鷄肉亦好嫩滑!豐料珍珠鷄嘅糯米好煙韌彈牙,
餡料亦好豐富!北菇滑鷄臘味蒸飯嘅材料相當多,
令賣相非常吸引,
鷄肉嘅肉汁溶入晒蒸飯入面,令到蒸飯更加鮮味!
豐料珍珠鷄
豉汁蒸排骨
北菇滑鷄臘味蒸飯
醬汁蒸鳳爪
2015-11-20 748 瀏覽
每年都會品嚐大閘蟹一次 今年唔例外。為了方便朋友 今年冇揀出名食大閘蟹的酒樓。揀了海港。食左一個六人餐。每人一隻大閘蟹 大閘蟹話五両 都算幾大隻 都幾多蟹膏。即叫即蒸 幾好。套餐另外還有:蒜蓉粉絲蒸帶子 蒜蓉炸過 幾香口 但帶子唔算新鮮。燒鵝 皮烤得幾脆 不過就肥左少少。蒸沙巴龍躉 細細條 但都幾新鮮 可惜過熟了。另外的蟹皇扒時蔬和海皇羮就真是好一般了。食物就真是冇咩特別 不過又冇限時間 又方便朋友 都算OK吧。

2015-07-09 1434 瀏覽
難得地夾到時間,同屋企人飲個茶,去左呢間難搵地步又難搵位的茶樓等左20分鐘位左右啦,一向無耐性既我已經覺得好煩服務方面: 服務不錯,不會10叫9不應,已經覺得幾好了,因為侍應都算有禮貌,而且回應都算快食物方面: 味道不過不失,只係部分食物比較多油,但總算過得去炸物林左,不夠脆,所以感覺上好油,有些失敗豬手粒味道沒有預期的濃,反而覺得幾好,因為不會吃完豬手就覺得其他食物淡味甜點不會太甜,合適!炒麵仍然是脆的,但食埋呢碟後,覺得應該係油不新鮮所致,因為麵硬了整個tea, 我想賣點在服務而不在食物
等左20分鐘位左右啦,一向無耐性既我已經覺得好煩
炸物林左,不夠脆,所以感覺上好油,有些失敗
甜點不會太甜,合適!
整個tea, 我想賣點在服務而不在食物

2015-06-28
20 分鐘 (堂食)
2015-06-29 1209 瀏覽
係唔知點解又食多餐父親節飯@@ 7點黎到已經full哂, 好似屋企人一早黎左攞位!燒鵝(例牌)-同前一日食既黎比簡單無得輸!!燒鵝皮好脆, 鵝肉好滑唔會梅, 個汁甜甜地唔點酸梅醬都好好味!姬松茸花膠湯- 個湯好濃郁, 唔似味精湯, 花膠既話我地6個人每人都食到兩舊, 而且膠質都幾重幾有咬口。6個人每人都飲到兩碗多啲, 呢個價錢算好抵炒牛柳粒- 賣相都好靚仔, 配埋洋蔥同紅黃椒連小朋友都好中意食! 牛肉唔韌, 幾入味, 仲有少少芝麻係面, 食落好香口!青蒸唔知咩斑-條魚都幾大條@@ 蒸到岩岩好唔會過火, 肉質嫩滑, 而且又唔腥! 最中意食魚皮同魚翅位, 因為好滑炸墨魚餅- total有6粒, 脆卜卜好似泰式蝦餅@@ 不過嫌佢啲墨魚肉有啲鬆散唔夠彈牙!金銀蛋莧菜- 份量都幾多啊~莧菜好嫩食落好淋, 唔會太咸! 但皮蛋唔知點解有啲硬, 同無咩皮蛋味@@ 第一次覺得咸蛋好食啲!
燒鵝(例牌)-同前一日食既黎比簡單無得輸
2015-06-22
  • 燒鵝
2015-04-14 1439 瀏覽
婆婆生日,三代同堂一齊食飯慶祝,馬鞍山其實有好幾間酒樓,論性價比,馬鞍山海港最好,如果唔係,午晚市都唔會咁多人等位(話說當晚我哋已經book咗九點,結果都搞到九點半先安頓好我哋廿二個人)其實入座時間計,已經可以叫宵夜小菜,不過我哋懶,都係決定唔使諗叫圍餐,好啦,介紹返,周五食飯,一圍盛惠1500元左右,抵到呢!價錢抵,份量、食物興素絕對不是將價就貨。先來這碟乳豬,皮脆,皮下脂肪不太厚,太令人amazing的是,肉嫩,我哋呢班嘩鬼,第一時間竟然是搶晒啲肉嚟食!翅就一般啦! lahris 一向唔主張食翅,如果是素翅,甚或改做其他菜底,都無問題的!主要是家裡的老人家想過下口癮吧! 就順着他們啦!然後就來了這一斑兩食,一部分清蒸,清蒸的斑塊當然好吃,小片黑木耳仲好入味另一部份斑球炒荷蘭豆,斑球肉質未稱得上甜,但絕對新鮮好味,而且啖啖肉,而且有炸蒜片一齊炒,夠晒香西蘭花炒帶子珊瑚蚌同樣大碟,西蘭花大大舊,平時婆婆見lahris喺屋企切得咁大舊,就會叫lahris再開半,帶子都算正常size!再來就是炸蝦餅,超彈牙,而且炸得色澤勻稱,而且超.大.塊!差啲漏咗上湯海蝦伊麵,好似食到啲芝士味,anyw

再來就是炸蝦餅,超彈牙,而且炸得色澤勻稱,而且超.大.塊!
差啲漏咗上湯海蝦伊麵,好似食到啲芝士味,anyway,這個煮法沒有芝士蝦伊麵咁漏,而且海蝦好大隻好彈牙!
仲有果隻炸子雞,炸得勁香口,不錯不錯!
之後就是薑汁糙米炒飯,炒到一粒粒咁,薑汁味好正,糙米又夠健康,可惜經過一輪攻勢後,我哋的戰鬥力都大降,已經食唔落果隻炸子雞和炒飯...唯有打包啦! 仲有個紅X糕,也算是不錯了!
真係又食又拎,我哋兩圍枱拎咗8個飯盒先搞得掂,下次真係要環保啲,自備飯盒。
如果屋企多老人家和小朋友(其實我們家都沒有18歲以下的細路了),lahris建議叫兩個半圍餐,再加幾個小菜,再加隻馳名明爐燒鵝,就唔會食剩啦!
小插曲
話說我哋book咗枱,坐定粒六,八點七到到,結果還是要等到九點半才安坐好,因為店員一直唔能夠安排我哋坐埋係附近...這個安排真係差到透頂...
2015-04-10
30 分鐘 (堂食)