2022-08-09 2273 瀏覽
朋友話想食中菜,又話想食刺身和長腳蟹,第一時間諗到上環海景酒樓。一坐低,酒樓既員工就話我哋知,長腳蟹做特價,二話不説叫了隻6斤幾重(都係千幾蚊),隻蟹超大好多肉,蟹肉新鮮又甜……好正另外又叫了象拔蚌做刺身 ,冰鎮咕嚕肉,仲有鮑魚添!大滿足!正!👍👍

2022-07-14 1882 瀏覽
12點喇,想食點心左右兩間酒樓,比較咗價錢同人流後,揀咗海港酒家入場,唔需要等位,叫咗茶同洗餐具,嗱嗱臨揀點心先叫最大路嘅粉果、鳳爪、腸粉,唔錯仲有蓮藕餅鮑魚蒸燒賣我哋仲另外叫咗肉片炒河、蘿蔔糕同牛肉球無咩特別,平常酒樓味道,無特別想講嘅地方哈哈,不過呢間酒樓埋單之後係可以掃qr code 儲分,原來有好多唔同嘅餐廳係同一集團上枱速度幾快,整體酒樓係乾淨嘅,服務都ok公司喺附近,晏晝食點心係幾好嘅選擇。
12點喇,想食點心
左右兩間酒樓,比較咗價錢同人流後,揀咗海港酒家

入場,唔需要等位,叫咗茶同洗餐具,嗱嗱臨揀點心先

叫最大路嘅粉果、鳳爪、腸粉,唔錯

仲有蓮藕餅
鮑魚蒸燒賣

我哋仲另外叫咗肉片炒河、蘿蔔糕同牛肉球

無咩特別,平常酒樓味道,無特別想講嘅地方

上枱速度幾快,整體酒樓係乾淨嘅,服務都ok

公司喺附近,晏晝食點心係幾好嘅選擇。

2022-07-13
去年疫情關係,晚上沒有堂食,本來想買長腳蟹,去到見到有北海道花咲蟹,也是298一斤,而且size 也算大,便買一隻外賣,一隻五斤半左右要HKD1,573 . 滿心歡喜和屋企人分享,等了半個鐘,載在外賣袋送出來接過手時因為知五斤半唔算輕,所以手抓實接過外賣,點知一拎爭d fing 左袋蟹走,當時用錫紙蓋住加上疫情,心急想回家無即場打開,回家之後就覺得自己笨了,朋友也說我應該即場叫退款,出咗門口咩都太遲了……手測應該變成少過三斤半,到現在還是耿耿于懷,所以還是要寫食評俾大家知呢間分店太過份,竟然拿走曬我全部蟹膏,從圖中可見,我揀中呢隻應該係多膏的,但蟹身d膏被人刮得好徹底,個蟹蓋度一滴都無淨,白色果層野好似‘衣’咁好韌完全係無得刮出嚟食,只淨pat pat 果舊滿膏,我係咪要多謝佢淨番果d俾我?呢間野初初賣蟹算好的,幫襯了好幾次了,由蟹膏加湯水,蟹膏蒸蛋,到走蟹膏,而家咁樣同呃人已經無咩分別,真係堂食先有d保障,或者自己煮先得
清蒸花咲蟹
2021-11-27
30 分鐘 (外賣自取)
$500 (其他)
2022-02-20 1912 瀏覽
我今天去已為它關門, 其實係明星.我叫了:  1.) 西班牙黑毛豬叉燒包  2.) 蝦餃茶錢:  11總共要:  港幣  102.1.) 西班牙黑毛豬叉燒包, 普通味道2.) 蝦餃, 幾好.
我今天去已為它關門, 其實係明星.

我叫了:  1.) 西班牙黑毛豬叉燒包  2.) 蝦餃

茶錢:  11

總共要:  港幣  102.

1.) 西班牙黑毛豬叉燒包, 普通味道

2.) 蝦餃, 幾好.
題外話/補充資料: 1,) 西班牙黑毛豬叉燒包 要港幣四十八元, 有點貴. 2.) 蝦餃 要港幣三十四元. 3.) 茶錢 要港幣十一元. 價錢一百零二元, 有點貴. 偶爾試下, 無訪.
2022-02-20
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
現金券
  • 蝦餃
2021-11-15 2405 瀏覽
好耐無去酒樓食飯, 近近地去左海港酒家🤗原隻上湯龍蝦伊麵底 (7/10)-- 龍蝦唔算大隻, 肉唔彈, 但味道唔差!例牌燒鵝 (8/10)-- 皮脆肉腍, 啖啖肉又 juicy, , 份量都算多好食!黃金蝦肉環 (9/10)-- 黃金 (即係咸蛋黃) 炸原隻大蝦, 好香好脆好惹味, 蝦肉好大隻又彈牙, 推介!🤗上湯雜菜 (8/10)-- 菜類菇類多, 湯底鮮甜, 食極都命有咁!蟹肉冬菇海參 (6/10)-- 冬菇厚身, 海參夠腍, 但份量少同較為普通!
好耐無去酒樓食飯, 近近地去左海港酒家🤗

原隻上湯龍蝦伊麵底 (7/10)
-- 龍蝦唔算大隻, 肉唔彈, 但味道唔差!
例牌燒鵝 (8/10)
黃金蝦肉環 (9/10)
上湯雜菜 (8/10)
-- 菜類菇類多, 湯底鮮甜, 食極都命有咁!
蟹肉冬菇海參 (6/10)
-- 冬菇厚身, 海參夠腍, 但份量少同較為普通!
2021-11-11
2021-10-17 2364 瀏覽
今天到西港城行,辦完公務,見行得攰,就在附近食午膳,這店開了很久,在上環很出名,就是海港酒楼,頗多人輪候,等了些時間,拿了位入座。地方有些迫,但算很整潔。點了出名的蝦餃,黑色流心包,另外,燒鹅、燒肉和黑毛豬叉燒,非常好味,特别叉燒,麥牙糖甜味,加上燒汁,黑毛豬的肉質是軟綿绵的,一點也不干身,也不硬崛崛,食完后很難再食其他普通叉燒。而且,蝦餃皮又軟又彈牙,蝦又足料,很满足,今次流心包,就無之前多流心,但包仍是彈牙,燒鹅比較少肉,多是骨頭,不能盡嘗,燒肉肥瘦適中,脆皮好吃,很满意的午飯。再加上服務态度很好,装茶装熱水快,不是等很久完全不理,謝謝他們。

2021-05-12 3045 瀏覽
平時好少嚟上環,所以OpenRice見到呢間酒樓評價唔錯就嚟試下鮑汁鳳爪,味道偏向豉油味重啲,完全唔係鮑汁,不過鳳爪炆得入味同淋,都唔錯好有驚喜嘅腸粉,除咗有一層脆衣之外,入面係包住滿滿嘅白蘿蔔條,感覺係將蘿蔔絲酥變成腸粉,帶上另一個層次,十分推薦黑金流沙包,包皮超級厚,只一一丁點餡料,但餡料鹹香味十足,亦都做到流沙效果,如果麵包皮可以更薄就十分出色蝦餃,蝦處理得爽口彈牙,皮亦不會過厚薑汁紅棗糕,雖然無乜紅棗味,但每啖都有微微嘅薑味,而且口感軟糯

蝦餃,蝦處理得爽口彈牙,皮亦不會過厚

2021-02-25 2229 瀏覽
今年,公司送上 <海港酒家> 的賀年蘿蔔糕劵!現時,<海港酒家> 有16間分店,分店遍佈港九新界!在我工作的上環區也有,正是西港城附近,不論返工、中午或放工領取蘿蔔糕也十分方便!臘味蘿蔔糕新年前的有一天,返工經過,順便領取蘿蔔糕!幸好!早上也可領取!當時,剛剛蒸好,酒樓阿姐建議我放涼了才好放入雪櫃!蘿蔔糕夾雜的配料包括:蝦米、臘腸、夾雜白蘿蔔條...等,不論蒸熱還是香煎,也同樣滿載風味!香噴噴! 切好及煎後,也不至於鬆散,質感尚算挺身,家人覺得質素都過得去!作為新年的早餐,最好不過啦!
今年,公司送上 <海港酒家> 的賀年蘿蔔糕劵!

現時,<海港酒家> 有16間分店,分店遍佈港九新界!

臘味蘿蔔糕
新年前的有一天,返工經過,順便領取蘿蔔糕!

幸好!早上也可領取!
當時,剛剛蒸好,酒樓阿姐建議我放涼了才好放入雪櫃!

作為新年的早餐,最好不過啦!

2021-02-13
外賣自取
早餐
2021-02-22 1524 瀏覽
限聚令終於放寬到四人一枱喇👏👏,今日同親戚去完黄大仙拜完神,剛好四人,唔使分枱座,中上環泊車較易,一於去酒家飲下午茶,傾下計🤭酒家好熱鬧,食客都先要登入安心出行或登記簽到,等咗一陣,就可以入座😄我哋要咗九款點心,邊食邊傾😄錦鹵雲吞薄脆雲吞搭酸酸甜甜醬汁,特別好食😋原籠馬拉糕味道唔太甜,但糕身唔夠發脹,鬆軟度唔係咁夠🤔翡翠筍蝦餃皇,原隻鮮蝦燒賣蝦肉新鮮大粒,爽口彈牙,兩款都好味😋養顏紅棗糕煙煙韌韌,食落帶有紅棗嘅甜味,但唔會好甜,讚👍埋單💰300幾,新春飲茶嚟講,都👌啦😄
我哋要咗九款點心,邊食邊傾😄
錦鹵雲吞
薄脆雲吞搭酸酸甜甜醬汁,特別好食😋

原籠馬拉糕
味道唔太甜,但糕身唔夠發脹,鬆軟度唔係咁夠🤔

翡翠筍蝦餃皇,原隻鮮蝦燒賣
蝦肉新鮮大粒,爽口彈牙,兩款都好味😋
養顏紅棗糕
煙煙韌韌,食落帶有紅棗嘅甜味,但唔會好甜,讚👍

埋單💰300幾,新春飲茶嚟講,都👌啦😄
2021-01-01 1875 瀏覽
之前同屋企人去左海港食晚飯,食到好滿足。.✨阿拉斯加長腳蟹蟹腳肉質好鮮甜,食到停唔到口。.✨燒雞燒雞烤到個皮脆卜卜,肉質嫩滑,好香口。.✨乳豬拼叉燒乳豬燒到好香,皮薄又脆卜卜。叉燒好淋,好甜啖啖肉。.好可惜而家又有限聚令,唔知香港幾時回復正常,大家又可以一家人出去食飯呢? .🏠 海港酒家🛤️ 上環新街市街8號康威花園地下📍 港鐵上環B出口,步行約6分鐘-----#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #hkeats #hkfinedining
之前同屋企人去左海港食晚飯,食到好滿足。
✨阿拉斯加長腳蟹
蟹腳肉質好鮮甜,食到停唔到口。
✨燒雞
燒雞烤到個皮脆卜卜,肉質嫩滑,好香口。
✨乳豬拼叉燒
乳豬燒到好香,皮薄又脆卜卜。
叉燒好淋,好甜啖啖肉。
🏠 海港酒家
🛤️ 上環新街市街8號康威花園地下
📍 港鐵上環B出口,步行約6分鐘

-----

2020-08-27 2979 瀏覽
比較過其他酒樓的阿拉斯加蟹,都係選擇了海港酒家, 因為佢信譽比較好。員工一撈就俾咗隻約5.1 斤左右的蟹比我地,本身見佢喺魚缸反左肚,叫佢換另一隻比我地,佢就話因為本身蟹太重,所以先會反轉咗.......我見佢都仲郁下、㩒下佢啲蟹腳有回彈力,即係代表肌肉飽滿程度高,最後我哋就冇換到。等咗半個鐘之後,佢終於上菜啦!個下我地都好愕然,唔係因為佢大,係因為點解唔係成隻上,係斬開左ge!?係我地腦海中,成隻完整碟上,會保留佢d 鮮味。員工就解釋咁樣個蟹膏唔會瀉出嚟,甘我地第一次食,咩都唔知,可能每間酒樓嘅做法都唔同。用鉸剪剪左兩下, d 蟹肉好快攞左出黎。食第一啖,嘩~好鮮甜、好飽滿. 啖啖肉, 好食到要舔手指PS: 員工可以係我哋選擇煮法時,順道同我地講會暫件,等我地有心理準備。

等咗半個鐘之後,佢終於上菜啦!

阿拉斯加蟹
好大
阿拉斯加蟹
好大
2020-08-18 1597 瀏覽
疫情下既海港晚餐外賣自取真係幾抵食!👍🏻收工後Whatsapp落完單之後,20分鐘左右就有得攞。今次叫左半隻燒鵝皇,燒汁野菌牛柳粒,瑤柱扒瓜脯同埋上湯焗蝦球伊面。🦐🍜半隻燒鵝皇🦆👑✨💲154賣相都OK,色澤均勻。一隻靚既燒鵝,賣點係佢嘅皮脆同埋肉質鮮嫩、肥美!海港既燒鵝不過不失,皮脆之餘肉質都幾滑唔嚡。略嫌無提供酸梅醬食落較為肥膩。肥瘦均稱,啖啖油香。美中不足係無酸梅醬,真係遜色不少。上湯焗蝦球伊麵🦐🥢✨💲83伊麵既質感微彈,唔會過腍👍🏻蝦球方面,口感爽脆,尚算新鮮。有芝士配搭的話,味道會更加濃郁,層次昇華!🤍💛🧡💙💜❤️🤎💗💖🧡💛💙💜💚🤍燒汁野菌牛柳粒🐮‼️✨💲76野菌炒得好香口,而且鮮味十足👍🏻牛柳粒肉汁豐富,好juicy同惹味鹹味調得啱啱好,幾好食!🟡🔵🔴🟣🟠🟡🟢🔴🔵🟣🟡🟠🔵🟣🟡瑤柱扒瓜脯🥬✨💲48其實素菜都可以整得好好食。節瓜可以利水清熱、生津驅暑、健脾,好適合夏日炎炎既天氣食。 瓜脯爽脆,而且加左芡汁調味,清淡又健康!👍🏻
疫情下既海港晚餐外賣自取真係幾抵食!👍🏻

半隻燒鵝皇🦆👑
✨💲154

肥瘦均稱,啖啖油香。美中不足係無酸梅醬,真係遜色不少。

上湯焗蝦球伊麵🦐🥢
✨💲83
伊麵既質感微彈,唔會過腍👍🏻
蝦球方面,口感爽脆,尚算新鮮。
有芝士配搭的話,味道會更加濃郁,層次昇華!
🤍💛🧡💙💜❤️🤎💗💖🧡💛💙💜💚🤍

燒汁野菌牛柳粒🐮‼️
✨💲76
鹹味調得啱啱好,幾好食!

🟡🔵🔴🟣🟠🟡🟢🔴🔵🟣🟡🟠🔵🟣🟡
瑤柱扒瓜脯🥬
✨💲48
其實素菜都可以整得好好食。
外賣自取
2020-03-21 2792 瀏覽
話說因為武漢肺炎關係,無搵外婆食新年飯,被不孝,搞到過左成個月先食飯。龍蝦伊麵,蝦肉幾爽彈,有鮮味,好甜好味。個汁同伊麵底就正常,伊麵都幾多。整體好好食。炒班球,啲魚肉都幾爽彈,好新鮮,味道唔太鹹,啖啖肉好好食。啲班腩位就古法蒸,即係普通蒸...咁啲肉都幾滑滑,好鮮甜。豉油都幾好味,唔太鹹甜甜地。豆苗,就普通豆苗,搖柱汁唔太鹹,普普通通。炸雞,皮脆卜卜,個胸肉都無乜渣,都易咬到。未算滑滑,但有肉汁,好好食。魚湯泡飯,呢個真係好好食。魚湯唔太鹹,有魚味但唔腥,有啲炸米脆卜卜好好食。至於海鮮粒都多,而且算彈口,好好食。至於個燒肉同多春魚真係好難食,成餐飯污點。其實街坊酒樓都算係咁,係叫多左兩碟難食野,整體都幾好。

炒班球,啲魚肉都幾爽彈,好新鮮,味道唔太鹹,啖啖肉好好食。

豆苗,就普通豆苗,搖柱汁唔太鹹,普普通通。

魚湯泡飯

燒肉

至於個燒肉同多春魚真係好難食,成餐飯污點。
其實街坊酒樓都算係咁,係叫多左兩碟難食野,整體都幾好。
魚湯泡飯
2020-03-06 1627 瀏覽
又到左每日最頭痛的時候,食咩好? 每日中午都系最傷腦筋的問題,跟同事商量後決定去啲以前最難搵位嘅食肆去,因為疫情影響大部份食肆都變得冷冷清清,最後我地選擇左去上環海港酒樓,之前lunch hour幫襯要齊人先準入,又要準時交枱比下午茶時段,難得宜家可以舒舒服服慢慢歎,坐低後我地第一時間點了至愛嘅錦鹵雲吞,宜家吾系好多酒樓搵到,有都未必好食,呢度個汁味道剛剛好,才料也新鮮,雲吞更是鬆化脆口,每次黎都必食,由於有個同事今日狀態不佳,最後我地點左海皇蛋白炒飯,炒飯雖然夠乾身,不過米粒有點硬,鮑魚燒賣,鮑魚仔都好鮮味,等同事回覆狀態必定再黎食餐勁
又到左每日最頭痛的時候,食咩好
,等同事回覆狀態必定再黎食餐勁
鮑魚燒賣
2020-02-20 1210 瀏覽
新一年食好少少,朋友介紹e間海港酒家的亞拉斯加長腳蟹好食,新年飯一行八人就來試一試,選了一隻5斤重大約$1700,鮮甜肉厚好味,一個字正,蟹膏就拿來炒飯,味道普通比較清淡,隻蟹真係冇得輸,不過價錢就偏貴左d。ps 開紅酒免開瓶費
2020-01-26