餐廳: 海港酒家
資訊:

2018-11-06 928 瀏覽
這間海港的質素真是每況愈下,剛點了花菇鵝掌煲,來到時和菜牌的相片落差實在太大,難以接受!不但縮水了很多,鵝掌也很殘缺不全,花菇好似比人踩左好多腳,像是吃剩的。和經理投訴,他只説相片只供參考,已比足菜碼(其實我也不知道是什麼!)。相信以後也不會再光顧!
花菇鵝掌煲
2018-10-26 860 瀏覽
早午餐🥣最近愛上吃的點心拼盤,盛惠$38。笑呵呵食天光,鐘意食當中黃金芝麻包,inside 係流沙味,新口味好吸引,仲有小籠湯包呀!有蟹味嫁!連續吃了兩日😂大滿足。另外必食的是飽汁鳳瓜,海港水準一直保持👏👏👏
早午餐🥣最近愛上吃的點心拼盤,盛惠$38。

另外必食的是飽汁鳳瓜,海港水準一直保持👏👏👏
2018-09-18 1007 瀏覽
每次晚上要吃的都來海港,因為燒燒鵝脆,啱晒一家大細都食,有好多款味道都不錯,價錢公道。首先介紹係紅燒豆腐,有雞髀菇配菜,食落清清,唔會太重口味;茄子係必食嘅燒鵝,即整,可以點一整隻食。

首先介紹係紅燒豆腐,有雞髀菇配菜,食落清清,唔會太重口味;

茄子係必食嘅燒鵝,即整,可以點一整隻食。
素菜
2018-08-12 1576 瀏覽
好耐無黎飲茶,例牌早d落黎等位,等左半個鐘左右終於有位鮑汁鳳爪一眼睇哂4隻😂鮑汁之前食係蓋過鳳爪,而家……真係汁咁少,仲要精點$29.8,不如叫中點個鳳爪$21. 8多幾隻鳳爪食;仲要平左,其實飽汁味都唔係咁濃椒鹽豆腐一d都唔脆,脆皮同豆腐完美分離皮蛋瘦肉粥份量都算大碗,食完再而家打食評都未有超口渴情況,皮蛋幾香,瘦肉都食得多出有調過味野菌上湯菜心依碟就抵食大大碟唔會焯到淋哂XO醬腸粉 超香XO醬,仲要用上蝦米腸炒,食到腸粉仲有粒粒蝦米,上面再加上蔥粒加芝麻好有口感鮑魚帶子福建炒飯未食都見到超多粒鮑魚仔超足料舖滿炒飯面
好耐無黎飲茶,例牌早d落黎等位,等左半個鐘左右終於有位

一眼睇哂4隻😂鮑汁之前食係蓋過鳳爪,而家……真係汁咁少
鮑汁鳳爪

椒鹽豆腐一d都唔脆,脆皮同豆腐完美分離

椒鹽豆腐

野菌上湯菜心
依碟就抵食
大大碟唔會焯到淋哂

未食都見到超多粒鮑魚仔
超足料舖滿炒飯面

椒鹽豆腐
2018-08-05 1186 瀏覽
一班老友講開食宵夜!必去地方吹吹水!飲下啤酒!價錢又不貴!只想聚下腳!又不太遠住開將軍澳就首選呢間喇,"海港"老友熟到一行入去幾乎所有侍應生都向他打招呼,果下真係有點爽!又給好位坐,招呼又周到,唔習慣食宵夜的我都比佢地熱情的招待吸引住,真的好禮貌 環境都算乾淨,老友就介紹孖寶餐,好平又好食,最啱飲啤酒慢慢食,分享下工作壓力家庭問題等等,或者人都係靠飲食開始講下心事嘅!可以一邊食一邊好自然咁講,地方環境都係想熟悉嘅!明白,不過最緊要都係食物好食囉!哈哈!友人就介紹以下孖寶。關東煮牛肉鍋(孖寶$128)呢個好底食牛肉好肥松露海皇炒飯(孖寶$128)炒飯很爽!粒粒皆辛苦😊蒜香帶子 蒸茄子茄(孖寶)$128好食呀!帶子大大粒鹵水掌翼好入味有小小硬上湯蝦球伊麵 (孖寶128)超大隻蝦甜品羊 枝甘露ok甜品 焦糖燉蛋

關東煮牛肉鍋(孖寶$128)
呢個好底食

牛肉好肥

松露海皇炒飯(孖寶$128)
炒飯很爽!粒粒皆辛苦😊

蒜香帶子 蒸茄子茄(孖寶)$128
好食呀!帶子大大粒

鹵水掌翼
好入味有小小硬

上湯蝦球伊麵 (孖寶128)
超大隻蝦

甜品羊 枝甘露ok

甜品 焦糖燉蛋

2018-07-30 809 瀏覽
酸菜魚d湯好香好濃酸菜味, 可當係開胃菜, 湯底配料好多, 除左主角龍疐, 仲有d萵荀、蔔白、西芹, 湯底仲有薯粉, 岩唒包羅萬有ge朋友! 另一道黑松露炒蛋味道都好好!松露份量都多, 味道特出, 唔會比滑蛋同蝦仁搶左d松露香, 但蛋香味又保留到!

另一道黑松露炒蛋味道都好好!
2018-07-14 931 瀏覽
同屋企人一家嚟食飯,周圍茶樓都要等位,實行大海撈針,度度都拎飛,睇邊度快有位蜜汁鳳爪最先到,應該因為煮好,直接上碗燒味部嘅燒腩仔配黃芥末都比較快上啲燒肉好靚,個皮燒得好香脆,食落滿口油脂同鹹香,點埋芥末醬就仲正雪山叉燒包都好新鮮,熱辣辣,入面嘅蜜汁叉燒好軟糯煎餃子不過不失,入面嘅餡料都算幾多XO醬炒蘿蔔糕有啲失望,因為啲蘿蔔糕唔似磚塊,反而散散地,好難夾,外皮煎得唔夠香脆,有點失色最後呢個香辣雞翼估唔到幾重手,調味料甚多,有孜然粉又有辣粉咁辣味都幾重,唔食得辣嘅朋友真係唔好挑戰

蜜汁鳳爪最先到,應該因為煮好,直接上碗
燒味部嘅燒腩仔配黃芥末都比較快上

雪山叉燒包都好新鮮,熱辣辣,入面嘅蜜汁叉燒好軟糯

煎餃子不過不失,入面嘅餡料都算幾多

辣味都幾重,唔食得辣嘅朋友真係唔好挑戰
2018-07-10 829 瀏覽
成家人 一行5人去新都城食飯 去左海港酒樓呢度食 平時飲茶就多 晚市都真係第一次食😌 我地叫左個晚市孖寶 龍蝦伊麵拼叉燒例牌 龍蝦都幾大隻下!好味👍🏻 而叉燒方面都keep到水準 好林好入味 👍🏻 另外散叫左幾個小菜 有咕嚕肉 酸菜魚 同埋薑蔥蠔 首先個咕嚕肉 有啲奇怪 比起一般酒樓食嘅咕嚕肉細好多 可以用一粒一粒黎形容佢 唔係一舊一舊😂 味道方面ok 但略嫌有啲乾身 酸菜魚唔夠辣 魚肉係桂花魚 炸過再煮酸菜湯 湯入面嘅薯粉索晒啲湯 好味!薑蔥蠔就非常好味 先炸完然後再用薑蔥再炒 蠔身好嫩滑 加埋師傅炒功一流 炒完都仲係脆的! 所以呢個蠔我係十分推介🤗👍🏻

而叉燒方面都keep到水準 好林好入味 👍🏻

另外散叫左幾個小菜 有咕嚕肉 酸菜魚 同埋薑蔥蠔

2018-07-02 537 瀏覽
每逢假日最愛活動就係一家人飲茶☕派個人落黎拎位先,比較鐘意海港點心款式多,坐位都比較 寬敞,即使假日11點前都仲有特價點心供應,叫一輪仲有一輪午市優惠6個人食可以叫多幾款點心,飲茶最好就係多幾個人,每樣都想食叫多幾款點心小菜都無問題😁飲啖茶,慢慢嘆傾下計,休閒既假日就咁過😊依到必叫 鮑汁鳳爪;超級入味,但就因為加左鮑汁就升為特點上湯菜心同生菜都唔錯,食點心又可以食少少菜,無咁油膩牛肚、羅白糕、蝦餃,最出色係香煎蝦米腸;煎到脆卜卜,秒間食哂

飲啖茶,慢慢嘆傾下計,休閒既假日就咁過😊

依到必叫 鮑汁鳳爪;超級入味,但就因為加左鮑汁就升為特點

上湯菜心同生菜都唔錯,食點心又可以食少少菜,無咁油膩
2018-06-01 885 瀏覽
飲早茶已經係香港人嘅習慣,特別係老一輩,可以係茶楼同街坊吹吹水,吃個飽。所謂水滚茶靚巳經深入民心。要選一間點心好食又大眾化,新都城一期海港酒家就好有水準早茶點心好多款式,但係吃一盅飯就唔少得細細盅鳳爪排骨就啱啱好,半肥瘦排骨和入味鳳爪絕對絕配,如果餸唔夠加埋燒賣就滿足好多呢度啲三煎飽都好有水準,大個料夠又入味,賣相已經好想食最重要坐得自在又舒服,唔嘈閉,可以慢慢嘆茶

早茶點心好多款式,但係吃一盅飯就唔少得

呢度啲三煎飽都好有水準,大個料夠又入味,賣相已經好想食
美味美點

最重要坐得自在又舒服,唔嘈閉,可以慢慢嘆茶
2018-06-01
美味美點
2018-05-04 1138 瀏覽
今日去左新都城行街。行到肚餓當然飲下午茶。見到呢間好多人排隊,當時係1點40分,係已經好多人等下午茶☕️好誇張!2人係一定要搭枱的。我地入去座係一張4人枱兩邊座,同枱與枱之間係好迫,成個場都full哂!我地劃點心先發現,原來呢度飲下午茶好平!大點都以小點計,正!難怪甘多人食我地叫左以下點心甜薄橕:呢款點心好少地方有,外面蛋餅,入面卷住花生🥜椰絲同糖!但吾算好甜,好食!叉燒腸:見吾見到!皮薄餡多!又夠熱,吾會臭一陣粉漿味!好好食!流心煎堆仔:好特別,煎堆入面有流心奶王餡 。煎堆食落吾油,夠熱,流心奶王都好香!值得一試。黑松露餃:皮好Q,入面餡料夠香,黑松露味都好香腐皮卷:吾油。夠脆。夠熱。好食燒賣:粒粒脹卜卜,好多餡,熱辣辣呢度坐得就吾多舒服,亦都比較迫,但員工做野快手,上菜亦好快!讚!

我地叫左以下點心

黑松露餃:皮好Q,入面餡料夠香,黑松露味都好香

腐皮卷:吾油。夠脆。夠熱。好食

燒賣:粒粒脹卜卜,好多餡,熱辣辣

2018-04-22
40 分鐘 (堂食)
2018-04-27 816 瀏覽
Chuchu 知道今晚放工要食自己...已經諗爆頭唔知食乜好忽然醒起有街坊介紹呢間酒樓既叉燒好好食~見住左一段時間都未買黎食過, 一於買個外賣返屋企陪毛孩開飯!去到門口 見D 燒肉都幾靚 一於叫個雙併~返到屋企整好哂D野準備舒舒服服開餐。打開個飯盒~WOO!! 燒肉係5層分明...皮依然係脆嘅就算第二層肥糕都唔會好肥膩~再食埋叉燒...脂肪位唔算多, 食落都好林! 飯底都好多, 但其實食哂D 燒味都已經好飽~價錢都非常經濟~只不過三十幾蚊就食到咁有質素既燒味!!以後屋企人要加送都會黎呢到買燒味啦~~~
忽然醒起有街坊介紹呢間酒樓既叉燒好好食~
去到門口 見D 燒肉都幾靚 一於叫個雙併~

返到屋企整好哂D野準備舒舒服服開餐。
打開個飯盒~WOO!! 燒肉係5層分明...皮依然係脆嘅

就算第二層肥糕都唔會好肥膩~
再食埋叉燒...脂肪位唔算多, 食落都好林!
飯底都好多, 但其實食哂D 燒味都已經好飽~
價錢都非常經濟~只不過三十幾蚊就食到咁有質素既燒味!!
以後屋企人要加送都會黎呢到買燒味啦~~~
2018-04-24
3 分鐘 (外賣自取)
  • 叉燒
  • 燒肉
2018-04-15 1186 瀏覽
這個套餐吃過無數次,今次終於為這個晚飯套餐介紹一下。每次都八至十多人食用,食過很多次都總覺得有吃不完的感覺,每次都會找職員代勞包裝廚餘回家留再吃,套餐定期更換所以不用擔心重複。-一般全體脆脆乳豬,不沾甜醬也有足夠味道。-這個上湯味道做得不錯其實有點似芡汁,大蝦數量比伊麵還要多,反而想吃更多伊麵,伊麵實在很好吃。-其實擔心飽魚太韌,老人家未必有力咬開,入口又算彈牙爽口不會太硬,醬汁能夠襯托美味的飽魚。-外觀很不錯,味道一般吧!多吃幾件就開始喉嚨不適。-尚算皮脆肉軟-一看這味菜就覺色香味俱全,時間蒸得剛剛好,魚很鮮又很滑,甜豉油又調得很好,是這次套餐中最好吃的一部份。-不可思議今次整個套餐中,只有這味是有綠色蔬菜,還有不是每款蔬菜都適合一般人食用,每次我吃完油麥菜都會肚子痛。不過這味菜是套餐中最清淡的一個,腐竹很滑,魚腐也很香,油麥菜我就不敢吃了。-一看就知材料很足,絕對能夠配合這個名稱,味道也非常不錯,感覺味精不多。同枱的人也想多飲幾碗,還有就是湯料有職員特別夾出來,可以給大家慢慢享用。-花膠厚厚大家也搶著湯料來吃。-吃到這味大蟠桃,其實已經很飽,不過賣相吸引,比拳頭還要大的包子,我只有
鴻運全體乳豬

一般全體脆脆乳豬,不沾甜醬也有足夠味道。

上湯焗蝦球伊麵

陳皮蒸大連飽魚

脆皮杏香百花球

外觀很不錯,味道一般吧!多吃幾件就開始喉嚨不適。
脆皮醬燒雞

尚算皮脆肉軟

私房欖豉蒸沙巴龍躉斑

鮮竹魚腐浸油麥菜

濃湯花膠螺頭煲雞

一看就知材料很足,絕對能夠配合[濃湯花膠螺頭煲雞]這個名稱,味道也非常不錯,感覺味精不多。同枱的人也想多飲幾碗,還有就是湯料有職員特別夾出來,可以給大家慢慢享用。
濃湯花膠螺頭煲雞的花膠

花膠厚厚大家也搶著湯料來吃。
歡樂大蟠桃(12隻)

吃到這味大蟠桃,其實已經很飽,不過賣相吸引,比拳頭還要大的包子,我只有能力吃半個,每次都會拿4-5個回家。
以下介紹的幾個甜品並不在套餐範圍內:
杞子桂花糕

凍食的杞子桂花糕,賣相及味道真的很不錯,不太甜還有陣陣桂花香,值得推薦!
陳皮紅豆沙

熱食的紅豆有起沙,紅豆味也很濃但略嫌有點甜。
紅棗糕

熱食的紅棗糕,紅棗味很濃但真的甜到不能接受。

不要忘記晚飯套餐需要預訂啊!
慶祝紀念
生日
上湯焗蝦球伊麵
陳皮蒸大連飽魚
私房欖豉蒸沙巴龍躉斑
濃湯花膠螺頭煲雞
濃湯花膠螺頭煲雞的花膠
歡樂大蟠桃(12隻)
杞子桂花糕
2018-04-07 1063 瀏覽
相約朋友食四位龍蝦 蒸氣火鍋全包宴, 呢個非常有睇頭 ,好好味, 未試過真係覺得好新奇。 每一道食品都有註明要 蒸煮的時間 ,例如 :白蜆 要四分鐘。食到最後還有 瑤柱排骨粥 做底, 個餐4至5人都食得飽。

食到最後還有 瑤柱排骨粥 做底, 個餐4至5人都食得飽。
2018-04-07 641 瀏覽
今日舅父生日,見到呢間有蒸氣鍋食,我們全部人都未食過,而且價錢也不貴,所以一齊去試。我們選了個四人蒸氣鍋餐,十樣餸,$888 全包, 真係非常抵。有:1. 沙白蜆嘩,好鮮呀,好鮮味,帶點海水味,不用點鼓油也好ok, 估吾到第一款己咁好味,而我也最鐘意的.. 正👍2. 蝦丸都ok, 幾彈牙。3. 黑蒜䐁肉丸好野味,非常好味的肉丸👍4. 蝦好大隻,好新鮮👍5. 蒜蓉貴妃蚌正👍好煙韌,連粉絲加汁,好食6. 蕃薯、南瓜、荔芋、准山番薯和荔芋好軟。7. 魚足足兩斤,我們食極也食不完,肉好滑,原來蒸魚冇落鼓油都美味。8. 菜心第一次食蒸菜,好淋,連平時少食菜的我也吃了超過一半。9. 紅棗雲耳走地雞好嫩滑10. 龍蝦最期待的龍蝦放在最後食。新鮮大隻彈牙鮮甜。11. 排骨粥將蒸完十樣餸的汁混入煲的粥,一定正啦,我食了三碗。第一次食蒸氣鍋,已相當滿意。好有新鮮感,好好玩,不斷按多少分鐘煮,而且食材好新鮮,價錢也吾貴,一定會去食多次。

有:
1. 沙白蜆

2. 蝦丸

都ok, 幾彈牙。

3. 黑蒜䐁肉丸

好野味,非常好味的肉丸👍

4. 蝦

好大隻,好新鮮👍

5. 蒜蓉貴妃蚌

正👍好煙韌,連粉絲加汁,好食

6. 蕃薯、南瓜、荔芋、准山

番薯和荔芋好軟。

7. 魚

8. 菜心

第一次食蒸菜,好淋,連平時少食菜的我也吃了超過一半。

9. 紅棗雲耳走地雞

好嫩滑

10. 龍蝦

最期待的龍蝦放在最後食。新鮮大隻彈牙鮮甜。

11. 排骨粥

將蒸完十樣餸的汁混入煲的粥,一定正啦,我食了三碗。

2018-04-06