2022-03-03
喺香港想食正宗潮州嘢 除咗地道嘅打冷舖之外 喺唔少潮州酒樓做嘢都唔錯㗎🤪 今日就嚟咗位於荃灣嘅潮州酒樓 椒鹽九肚魚我哋呢家人比較鍾意食煎炸野 所以就食咗呢個椒鹽九肚魚 椒鹽非常野味🤤 而且外脆內軟 咬落口又唔會好林油香煎蠔仔烙呢個餸簡直係潮州菜必點㗎 呢度整得好出色 唔係港式蠔仔餅嘅做法 而係蛋香比較重嘅蠔仔烙 粒粒蠔仔分明🤭椒鹽焗鮮魷呢碟賣相同椒鹽九肚魚非常相似🦑 魷魚都好煙韌 而且份量好多 配埋白飯食真係一流芝麻炆魚標呢碟就比較令人失望 味道比較鹹 材料有魷魚冬菇等嘅配菜去炆魚標 材料都算幾多 魚標係普通嘅魚肚🐟豉蒜尖椒炒豬頸肉最令人驚喜嘅係呢碟炒豬頸肉 呢啲非常惹味 豆豉蒜蓉同埋尖椒都非常好食😋 豬頸肉咬落口都幾有口感🐷綠豆沙甜品係送嘅 味道亦都唔錯 清清地 而且甜品係起沙嘅😎整體來講呢間潮州酒樓食物質素真係幾好 如果下次想食潮州嘢不妨可以嚟呢度試吓🥰
椒鹽九肚魚
香煎蠔仔烙