2020-07-15 1015 瀏覽
因為2020冠狀病毒疫情和2019社會運動 住大嶼山的我已經好少出去。海鮮站 在我孩子得幾歲時 是在尖沙咀東部的一個小商場 搬過一次 我在兩個地點都有食過。後來再搬到上海街。我帶爸爸來吃父親節飯好幾偏。我爸嘴刁好難服侍 平日一定食新鮮海魚 他吃過竟然無話說無投訴。我最愛鹹蛋黃金蝦和我仔最愛芝士龍蝦焗伊麵 他現在已經16歲 一個人可以吃完整蝶!晚上多些人一齊食 可以叫多選擇一點 包妳吃得痛快!海鮮最緊要新鮮 海鮮站 不會令你失望 食物新鮮安全有素質! 疫情下如未能晚饍的話 不妨試試午飯時間 你會有驚喜!祝大家 食得是福 平平安安 大塊朵頤吧⋯⋯

祝大家 食得是福 平平安安 大塊朵頤吧⋯⋯
  • 鮑魚
  • 龍躉腩
  • 帶子
2020-04-15 1313 瀏覽
朋友介紹來吃, 我喜歡吃海鮮, 這家在有很多款不同的海鮮可以吃, 包括龍蝦, 蒜蓉蒸海蝦, 蒸魚鮑魚等等我叫了這個海鮮泡飯, 湯底很鮮味, 似乎沒有味精, 也很多料, 價錢不貴, 50多元, 下次再來吃 😋
海鮮湯飯
海鮮湯飯
2020-03-21 1007 瀏覽
機緣巧合下跟隨一位前輩來這間餐廳吃午餐。海鮮站的招牌當然是海鮮啦,記得首次吃的就是海鮮湯飯,老闆一來就為我和前輩泡一壺茶,非常好客。以午餐的價錢來說,這個海鮮湯飯絕對是物有所值,海鮮有鮮蝦、炸魚柳、鮮蜆等,非常豐富,色香味俱全,令我印象深刻,也成為我必吃的餐單之一。之後有更多機會來這裡午餐,每星期來嘗試不同的款式。海鮮焗飯及蒜蓉蒸海中蝦客飯也是值得推薦的。我很喜歡海鮮焗飯的層次及芝士,海中蝦的鮮味也令我回味無窮。這間餐廳很乾淨,環境舒適,悠閑地在這裡用膳,實在是一件樂事。老闆的親切、待客之道,也是我甚為欣賞的。不管是來這𥚃吃貴價套餐,或是吃最便宜的午餐,老闆也同樣殷勤招待。想不到的是老闆也很認得我這個顧客,與我閒談多次。他的可愛寶貝亦非常受各客人歡迎,我也很喜歡。大半年來此用膳是開心的,我期待下次再來此用餐。
機緣巧合下跟隨一位前輩來這間餐廳吃午餐。

大半年來此用膳是開心的,我期待下次再來此用餐。

2020-02-03
  • 海鮮湯飯
  • 海鮮焗飯
  • 蒜蓉蒸海中蝦
2019-12-23 1168 瀏覽
今日約了二個朋友來這裡吃飯,她說這間不錯之前在尖東,所以知道在這裡就約吃晚餐,今日我地八點到就差不多叫東西吃,茶是中式茶,這裡坐得都不錯,待應和廚房各二個人,小店都不錯,想飲湯的關係就各自叫一個,待應話好快但都差不多半小時才有,其他餸差不多一小時,九點十分才到有點失望,因真的等太耐了。每人約一百四十元價錢都接受到但如果要等咁耐就未必會再來。燉湯料都十分多,響螺不少又夠濃不太咸剛好,三十五元都抵。龍蝦汁湯飯的汁都幾好味,飯幾入味又夠淋身,蒜炒菜正常可以,海鮮湯麵的海鮮味道比較少,湯底不錯。炸鮮魷不太油,口感不錯。本來當初想叫住先,但因為等太耐所以放棄再叫其他食物了,等了一小時但食不到一小時就離開了。

2019-09-12 1239 瀏覽
係炮台山有間我差唔多個個星期都會食一次既龍蝦湯飯既餐廳執左,聽講佐敦有間分店,所以星期六既下午就專登出左去佐敦試下~星期六既午飯時間,得幾枱人,唔駛等位,餐廳比炮台山大好多,望下個餐牌,食物既種類比炮台山店多,價錢當然都貴左,但一場黎到,當然要試下。我地叫左龍蝦湯飯同海鮮焗飯,個味道真係同我平時食開既一樣,依舊係底湯濃郁,肉味新鮮彈牙,更重要既係龍蝦肉比之前仲要多!但焗飯既海鮮就少左!不過都仲值得一試呀!見到隔離枱食蒸魚,我地都心動好想試,但因為已經叫左兩個飯,唯有等下次啦。

2019-09-03 1063 瀏覽
今天同事帶我吃海鮮,估唔到地點唔係酒樓,而是一間小店。這間店裝潢簡潔企理,供應的蒸海鮮午餐選擇唔少,而且價格十分平民。一般的蒸海鮮午餐只是$68-$88,包主菜、湯及白飯。今天點左白酒煮藍青口、蒜蓉蒸班腩share.白酒煮藍青口$98這盤青口份量十足。雖然青口細細隻,但完全唔腥,蕃茄吊起靑口的鮮味,肉質軟嫩又鮮美。蒜蓉蒸班腩$68可惜沒有班球供應,唯有選擇班腩。班腩的份量唔少,而且蒜味強勁,加上滑滑班腩,十分惹味,下飯不錯。唯骨的部分比較多,吃得唔夠暢快。但以$68的套餐而言,是交足功課的。龍蝦湯$38既然只是$38,也沒有太多期望。龍蝦湯湯汁稠厚,帶一點點的龍蝦味,還夾有少量龍蝦碎肉,味道比較鹹了一點點。難得蒸海鮮有一人份,不用等齊一班人,雖然味道唔算驚喜,但真係幾抵食。

,包主菜、湯及白飯。

今天點左白酒煮藍青口、蒜蓉蒸班腩share.

白酒煮藍青口$98

蒜蓉蒸班腩$68

龍蝦湯$38

2019-09-03
2019-08-17 791 瀏覽
今天相約朋友到佐敦食海鮮餐😋,連店名都叫海鮮站顧名思義係主打海鮮為主嘅食店。踏入店裡有點像新式嘅茶餐廳,但座位較少,風格適合大夥人聚會,店都有提供生蠔,不同嘅海鮮類😍我地叫左幾樣小菜,有椒鹽魷魚鬚及魷魚翼,椒鹽鮑魚,秘制單骨雞翼,同小菜。椒鹽魷魚鬚及魷魚翼炸到好脆,魷魚好鮮味同彈牙😋椒鹽鮑魚,鮑魚仔都算幾大隻,面香香脆脆嘅,入面嘅鮑魚白雪雪,都好嫩,不會炸得太乾。秘制單骨雞翼係用秘制醬汁醃製後再以穌炸嘅方法烹調😋單骨食落好方便,可以食多幾件。小菜係小白菜🥬用蒜香煮左再用蒸籠上😊海鮮愛好者值得去這間店嘗鮮💕

椒鹽魷魚鬚及魷魚翼炸到好脆,魷魚好鮮味同彈牙😋

小菜係小白菜🥬用蒜香煮左再用蒸籠上😊

海鮮愛好者值得去這間店嘗鮮💕
2019-08-17 518 瀏覽
今日工作關係經過佐敦,同事極力推介這間足料的焗飯食店。我比較早去到,唔算太迫都不用搭枱,餐廳有點像茶餐廳感覺。🤓🤤見到餐牌覺得好抵食有幾個午餐可以揀,有海鮮焗飯,龍脷柳焗飯等等,全部都好吸引😍48蚊就有一個焗飯,仲要係高質過快餐店。😆一上枱仲係熱哄哄嘅,面佈滿車打芝士做到拉絲效果,配上茄汁同炒飯底好夾❤️豬扒都係厚切😍外面係蛋醬,煎香嘅表面,入面係嫩嫩嘅豬扒,一個人食好飽,下次會叫埋同事一齊食可以試多幾款焗野🤤

2019-05-29 995 瀏覽
海鮮站 店如其名 主打海鮮, 想不到午市套餐也有驚喜.分別點了金牌海鮮焗飯($55)、焗龍利魚飯($55)、鮮茄焗豬排飯($48)附送例湯, 有湯料, 也不覺味精.焗豬排飯茄汁微酸帶甜, 豬排很腍, 質素不輸大家樂.焗龍利魚飯亦不錯, 魚柳配上白汁芝士, 香口嫩滑.焗海鮮飯有鮮魷魚及鮮蝦, 鮮蝦食落非常新鮮, 不失招牌, 白汁配上芝士表面, 香口惹味.環境舒服, 坐位空間足夠, 只是冷氣有少許太大, 加件外套不成問題.全日免加一, 佐敦區現時周圍午餐越來越貴, 難得~$50食到有質素午餐
海鮮站 店如其名 主打海鮮, 想不到午市套餐也有驚喜.

附送例湯, 有湯料, 也不覺味精.

焗豬排飯茄汁微酸帶甜, 豬排很腍, 質素不輸大家樂.

焗龍利魚飯亦不錯, 魚柳配上白汁芝士, 香口嫩滑.

例湯 (蓮藕豬骨湯)
金牌海鮮焗飯(左)、焗龍利魚飯(上)、鮮茄焗豬排飯(右)
例湯 (蓮藕豬骨湯)
金牌海鮮焗飯(左)、焗龍利魚飯(上)、鮮茄焗豬排飯(右)
  • 金牌海鮮焗飯
  • 鮮茄焗豬排飯
2019-04-28 911 瀏覽
今晚無意中見到呢個好似尖東果間食海鮮的舖, 但望落價錢又唔係好貴, 所以就黎試下.佢門口有隻龍蝦公仔喺度做生招牌, 都幾得意~入面都有點裝修!今晚我地叫左: 中蝦生果沙律 $68呢個沙律真係好吸引, 入面係用上新鮮生果, 包括: 有蘋果, 哈蜜瓜, 火龍果, 香蕉, 青瓜上面仲有好多芒果汁, 未食飯, 先黎個咁豐富既生果沙律, 開開胃!係就係有隻中蝦喺上面, 不過隻蝦已經不再係重點了!!魷魚酥 $85好大碟, 所以感覺好抵食! 哈哈其實都炸得好好, 又唔厚粉漿.蒜蓉包  $20新鮮焗出黎, 都好好味, 因為都有好多蒜蓉喺面.焗海鮮飯 $65入面其實都有好多海鮮, 有魚, 蝦, 魷魚等, 味道都可以, 偏咸左少少.龍蝦湯飯 $86好好味, 龍蝦湯好香濃, 入面仲有D龍蝦肉, 都幾抵食喎!!!!
今晚無意中見到呢個好似尖東果間食海鮮的舖,
但望落價錢又唔係好貴, 所以就黎試下.
佢門口有隻龍蝦公仔喺度做生招牌, 都幾得意~
入面都有點裝修!

今晚我地叫左:

中蝦生果沙律 $68
係就係有隻中蝦喺上面, 不過隻蝦已經不再係重點了!!

魷魚酥 $85
好大碟, 所以感覺好抵食! 哈哈
其實都炸得好好, 又唔厚粉漿.

蒜蓉包  $20
新鮮焗出黎, 都好好味, 因為都有好多蒜蓉喺面.

焗海鮮飯 $65
龍蝦湯飯 $86
2019-01-02
This place I have visited for few years since I have known them, from Tsim Sha Tsui to Jordon. They provided reasonable price, fresh & quality seafood. We have ordered steam scallop, steam razor clam, shrimps with golden eggs (my favorite), cold cut lobster (my son’s favorite) & fresh oysters from west Africa & French - this is something you cannot miss. We have also ordered baked pork chop in tomato sauce with rice & baked lobster with e-fu noodles. We all enjoyed it so much! Thank you & wishing you a pleasant stay at this nice seafood place!
2019-04-17 553 瀏覽
今日2個人叫左蒜蓉蒸小白菜、龍蝦湯湯飯、蒜蓉蒸班腩。先講蒜蓉蒸小白菜,這道菜很特別,用蘢仔去蒸。好淋十分入味,唯獨是豉油比較多令菜有點鹹。龍蝦湯湯飯第三個菜之中最好味,湯頭好有龍蝦味,亦都有龍蝦肉,龍蝦肉都幾新鮮。推介此湯飯。可惜蒜蓉蒸斑腩有點失望,原來他指的斑腩是斑頭骨腩,份量不多,而且很多骨。我想下次應該叫班球會好一些。同店員了解過,他們好像還是覺得「班腩」應該是斑頭腩。整體來說話還可以,下次來的時候應該會叫其他餸。
今日2個人叫左蒜蓉蒸小白菜、龍蝦湯湯飯、蒜蓉蒸班腩。

整體來說話還可以,下次來的時候應該會叫其他餸。
蒜蓉蒸菜、蒜蓉蒸「斑腩」
2019-03-16 629 瀏覽
中午飯腳又試新野,呢間外型係好似西餐,實際係中西都有既海鮮餐廳。叫左個海鮮焗飯,上台個陣明顯見到啲海鮮擺得好靚,好有心思,個魚柳仲炸過既,飯底有炒過,粒粒分明,但無蛋既好似少見啲。魚,魷魚,蝦都好鮮味,特別係隻蝦,係明顯既新鮮蝦再剝殻焗,一啲都唔似啲雪野。但個白汁比較淡,重口味人士應該覺得無味。同事叫清蒸班腩真係好吸引。雖然午餐唔包餐飲,但有杯靚茶都唔錯,仲有老火湯,非常好味,店內仲有狗店長,而且老闆十分親切。
兩人慶祝生日已鎖定心食海鮮,經朋友介紹到好近佐敦地鐡站的海鮮站,入座7點已經満座,自家小店,之後先知原來前身尖沙咀東部知明度極高,現佐敦地點更為方便👍🏻所以未開餐前極有期待。眼見現場大部份為熟客,兩人點了:蒜蓉蟶子皇果皮蒸鮑魚避風塘瀨尿蝦皇西非蠔清蒸瓜子斑籠仔蒸菜心椒鹽魷魚🐙🦀🦞🦐🐟海鮮即叫即蒸所以好鮮,種類很多,另一驚喜食物種類不單海鮮,有炸物,湯及出名焗飯類,但今晚已大満足價錢優惠,下次有大班朋友仲可再試多幾味!
兩人慶祝生日已鎖定心食海鮮,
經朋友介紹到好近佐敦地鐡站的海鮮站,

眼見現場大部份為熟客,兩人點了:

蒜蓉蟶子皇
果皮蒸鮑魚
避風塘瀨尿蝦皇
西非蠔
清蒸瓜子斑
籠仔蒸菜心
椒鹽魷魚

🐙🦀🦞🦐🐟

價錢優惠,下次有大班朋友仲可再試多幾味!
2019-03-02
慶祝紀念
生日
  • 椒鹽瀨尿蝦王
  • 籠仔菜心
  • 西非蠔
  • 淸蒸瓜子斑,時間剛熟
2019-01-07 804 瀏覽
首先畀個概括呢間舖頭: 鮮味、無味精、用料新鮮、中西合璧。經常經過呢間鋪頭, 都覺得佢係一間食海鮮(龍蝦之類)嘅西餐廳。認真了解過之後, 先知道佢哋係一間中西合璧嘅港式餐廳。用新鮮嘅食材, 無添加味精, 烹調出美味嘅菜式。第一次試就嚟食個午餐, 因為路經見到價錢都幾街坊價, 而選擇都幾吸引。一坐低就會放低一個茶壺、幾隻水杯, 客人可以自斟自飲。我哋嗌咗<海鮮濃湯湯飯>及<茄汁焗豬扒飯>。<海鮮濃湯湯飯>材料都好充足: 有炸魚塊、蝦、魷魚、花甲、菜。魚湯鮮美奶白, 再配上薑絲及蔥粒, 呢種中式嘅煮法非常好味, 入口暖胃。<茄汁焗豬扒飯> 有新鮮嘅番茄做汁, 再加上都幾大量嘅芝士, 又香又清新。豬扒煎香再焗, 皮脆又保存到肉汁。喺呢間餐廳食嘢嘅感覺好悠閒, 平和舒適。飯後慢條斯理飲返一、兩杯茶。老闆好好人送咗兩包糖, 畀我個女食, 氹佢開心。
首先畀個概括呢間舖頭: 鮮味、無味精、用料新鮮、中西合璧。

一坐低就會放低一個茶壺、幾隻水杯, 客人可以自斟自飲。
清茶

我哋嗌咗<海鮮濃湯湯飯>及<茄汁焗豬扒飯>。

海鮮濃湯湯飯

茄汁焗豬扒飯

餐湯

2019-01-05
$51.3 (午餐)
清茶
海鮮濃湯湯飯