2010-12-13 21 瀏覽
好多人都推介呢間市區海鮮,我都黎試吓先!想食長腳蟹,可惜我地只有2個女仔,WAITRESS姐姐話如果叫半隻長腳蟹...我地就食唔落其他野了...唯有叫咗呢D︰中蝦沙律芒果DRESSING好清新,大蝦彈牙,生果新鮮。開胃!GOOD!西非蠔好甜啊,鮮味!掩仔蟹有膏有肉,細細隻過吓口癮。好味!蒜蓉蒸蟶子好好好大隻,又甜又肥美!芝士焗珍寶蠔白汁煙肉再加芝士,睇見已經流口水,珍寶蠔勁大隻,一大啖咬落去真係好滿足!豉汁象拔唔錯唔錯,甜過蟶子!薯蓉焗元貝牛油太多,好膩,元貝細細粒....蒜蓉包送GE,普通。翡翠螺見到枱枱都叫螺,我地最後忍唔住都叫咗黎試。結論係︰平,冇沙,大隻,爽口,不過冇乜味...一般啦。下次一定要約大班人再黎,食埋佢GE長腳蟹同瀨尿蝦!I will be back!
好多人都推介呢間市區海鮮,我都黎試吓先!

唯有叫咗呢D︰

好甜啊,鮮味!

掩仔蟹
有膏有肉,細細隻過吓口癮。好味!

蒜蓉蒸蟶子
好好好大隻,又甜又肥美!

豉汁象拔
唔錯唔錯,甜過蟶子!

薯蓉焗元貝
牛油太多,好膩,元貝細細粒....

蒜蓉包
送GE,普通。

薯蓉焗元貝
豉汁蒸象拔
2010-12-11
豉汁蒸象拔
翡翠螺
  • 蒜蓉蒸蟶子、芝士焗珍寶蠔
(非會員)
是日與朋友一敍,好彩早一日訂咗位,walkin無個入到去,因舖面不大,只有二十幾個位.而大部份食物都在八十元一客內,狂嗌都唔肉痛,由於朋友唔想食蟹,所以無試到,加上得兩個人,所有麵飯都無試,但見到人哋叫啲加拿大蟹大到不得了,人多真係要一試~由於枱較細,所以分咗兩次落單,首先叫咗個中蝦忙果沙律,成碟都係生果,好好味同幾大碟,之後就來翡翠螺,點少少豉油十分好味同彈牙,再來豉椒聖子皇,象拔丰仔就蒜蓉蒸,仲有就係砵酒鮑魚仔,聖子個豉椒我覺得唔夠味,蒜蓉可能會好啲因為個象拔丰做得唔錯,但三樣嚟講我就較鍾意個鮑魚仔,值得推介,上菜速度控制幾好,唔會食唔切又唔會等餐死.跟住落第二次單,見到隔離枱食生蠔先發現頭先唔記得嗌,見佢哋食珍寶蠔好大隻,但到我哋叫時佢話賣晒,咁我就叫咗西非,蘇格蘭同美國,開頭都幾驚啲蠔咁大隻唔好食,但食落好新鮮同價錢唔貴,仲有叫咗琵玭蝦,蒸介蘭同黃金蝦,琵琵蝦多膏多肉都係九十幾蚊,肉好彈牙,蒸介蘭就好清,我都係第一次食,唔錯值得一試,黃金蝦就同一般整法唔同,蝦殼好脆,有咸蛋黃味但好多蛋黃都在碟底,而且好熱,食時要小心,我哋兩個人都食到幾隻,份量三至四人食都可以(食完先記得無影相

,人多真係要一試~
兩個人食真係比佢佔咗唔少空間

48蚊隻隻7-8cm

豉椒唔夠香濃,肉質ok

比想像中大隻

質感同翡翠螺有得揮,非食不可

睇見都知新鮮

清清哋,不妨一試

爽嫩多膏

整體我覺得食物好新鮮,食落唔會霉,全部都好彈(講咗好多次
,因呢個形容詞真係較貼切),證明用料好好,但略兼味道較淡!而舖仔較細,像我遇着有圍十多人真係嘈到死,好似落咗酒吧咁
,想傾吓計就有點辛苦,此乃美中不足,但以食物去衡量值得一去再去

其實仲好想試個炒東星斑球同椒鹽賴尿蝦因其他食評都有推介,不過怕食唔晒所以都無叫,等下次再試過,期待佢哋會有更多新菜式,等各同好可多作介紹
是次結帳六百五左右,叫咗九樣,仲加埋一,地點在尖東,真係好抵,仲有全程換碟仲茶跟得好足,無錯漏單,good
2010-12-10
  • 翡翠螺
  • 砵酒鮑魚
  • 琵玭蝦
2010-12-12 18 瀏覽
見openrice評語呢間食海鮮平, 而且食評唔錯, 所以表妹生日試下.呢度鋪仔細細, 只有幾張檯, 但有聖誕佈置所以都幾有FEEL.4個人食左:中蝦沙律 - 賣相吸引, 味道都唔錯 龍蝦湯 - OK生蠔 (珍寶蠔5隻, 法國蠔4隻, 西非蠔3隻) - 珍寶蠔第1round D肉結實, 完全無腥味, 好味! 第2round D肉好林, not good 翡翠螺 - 無鮮味, 應該係雪藏貨 蒜蓉聖子皇 - 好大隻聖子, 好味好有咬口 , 但可以再林D砵酒焗鮮鮑魚 - 個汁好味, 酸酸地好開胃, 但隻鮑魚完全無味!焗海鮮飯 - 個飯無炒底唔夠香, 但個白汁OK埋單一共HK$920-總括黎講, 味道唔係特別好味, 但勝在價錢比一般食海鮮平, 而且細細碟少人可食多D款式!
4個人食左:

中蝦沙律 - 賣相吸引, 味道都唔錯

龍蝦湯 - OK

翡翠螺 - 無鮮味, 應該係雪藏貨

蒜蓉聖子皇 - 好大隻聖子, 好味好有咬口
, 但可以再林D
焗海鮮飯 - 個飯無炒底唔夠香, 但個白汁OK

埋單一共HK$920-
2010-12-08
2010-12-06 109 瀏覽
已經是第n次黎海鮮站食la星期六中午打去訂當晚位, 要成9點先有位仲要坐晒出商場電梯位, 不過一去到就有位今次無叫沙律, 菜同飯, 全部叫晒海鮮3個人食左8樣野, 飽到呀媽都唔認得翡翠螺 - 正麵包蟹 - 打開個蓋勁多硬膏, 肉就比較少, 最後都淨返兩隻鉗食唔晒珍寶蠔 - 主要都係黎食佢~大大隻~正法國蠔 - 都好鮮好甜大聖子 - ok象拔蚌仔 - 味道ok, 有點 un砵酒鮑魚 - 正~枇杷蝦 - ok會再繼續黎呢度食~!
已經是第n次黎海鮮站食la
星期六中午打去訂當晚位, 要成9點先有位
仲要坐晒出商場電梯位, 不過一去到就有位
今次無叫沙律, 菜同飯, 全部叫晒海鮮
3個人食左8樣野, 飽到呀媽都唔認得
翡翠螺 - 正

珍寶蠔 - 主要都係黎食佢~大大隻~正
法國蠔 - 都好鮮好甜
珍寶蠔+法國蠔

大聖子 - ok
大聖子

象拔蚌仔 - 味道ok, 有點 un
象拔蚌仔

砵酒鮑魚 - 正~

枇杷蝦 - ok
枇杷蝦

會再繼續黎呢度食~!

2010-12-04
枇杷蝦
珍寶蠔+法國蠔
象拔蚌仔
大聖子
  • 珍寶蠔
  • 法國蠔
2010-11-24 17 瀏覽
是日, 本小姐生日~ 不想求其食Buffet了事得朋友大力推介 所以決定試試這間海鮮立站試過1個招牌中蝦沙律& 4個菜~ 中蝦沙律: 淋上芒果汁的生果 加上3隻好爽口既蝦加菲蟹: 膏小 但肉很鮮甜,新鮮啊 (下次想試加拿大蟹)黃金瀨尿蝦: 未試過黃金呢個食法 蝦本身好爽,仲有膏tim 啖啖肉的!!**如果怕肥同油膩既人會唔鍾意 (可以叫蒜蓉蒸都OK!)迷你象拔蚌: 真系好迷你. 3/4手掌咁大~ 要D牙力同耐性先趙到(哈) 都幾新鮮 OK~蒜蓉蒸菜心: 份量大 蒜蓉超多 要撥開o西D蒜蓉先見到菜~ ^^**咁既質數我覺得價錢實惠~!! 飽飽 埋單$5XX (二人)
是日, 本小姐生日~
不想求其食Buffet了事
得朋友大力推介
所以決定試試這間海鮮立站
試過1個招牌中蝦沙律& 4個菜~

中蝦沙律: 淋上芒果汁的生果 加上3隻好爽口既蝦

加菲蟹: 膏小 但肉很鮮甜,新鮮啊 (下次想試加拿大蟹)

黃金瀨尿蝦: 未試過黃金呢個食法
蝦本身好爽,仲有膏tim 啖啖肉的!!
**如果怕肥同油膩既人會唔鍾意 (可以叫蒜蓉蒸都OK!)

黃金瀨尿蝦
迷你象拔蚌
蒜蓉蒸菜心
2010-11-20
20 分鐘 (堂食)
黃金瀨尿蝦
迷你象拔蚌
蒜蓉蒸菜心
  • 加菲蟹
7人同行la!!!!!!!個個都話想食海鮮, 上開飯搵有咩海鮮又唔會太貴嘅, 最後搵左呢間站海鮮站試一試朋友打電話去book, 所以唔洗等, 本來book左outside, 我地去到嘅時候覺得唔對路, 因為是晚都幾凍. 同埋得一枱係outside怪怪的, 所以最後都係決定係番入面坐, 好在都即係有枱我地7個人, 乜都唔理. 叫左生蠔先! 黎既目的就是為了它, 其實佢地有幾隻唔同國家既蠔, 服務員都好清晰咁同我地講每國家既蠔既分別聽完我地最後揀左墨西哥都法國~ 法國海水味重D, 墨西哥甜D... 好正~ 大約HK$40一隻, 價錢同出面差不多. 但幾新鮮呢~~ 之後我地都叫左兩隻蟹呢隻係茄菲蟹, 肉比較多, 甜呢隻係麵包蟹, 我個人覺得呢隻蟹無咩特別..... 不多說了豆苗 - 唔知而家係咪豆苗既當造期呢? 但我覺呢個菜係可以的..加少少蒜頭係面~ 平時係屋企都好難會食到呢d菜, 因為貴掛?~! 芝士焗雞飯 好多芝士, 正!!! 但飯略為"林"左少少... 但下次黎都會再叫黎個飯我還是比較喜歡中式既"是"油蒸帶子多d... 西式的配合薯客, 感覺不配以黃金蝦作結實在太完美了! 好味到難以
7人同行
la!!!!!!!

墨西哥蠔 & 法國蠔

之後我地都叫左兩隻蟹
茄啡蟹

呢隻係茄菲蟹, 肉比較多, 甜

芝士焗雞飯
[IMG:7]

以黃金蝦作結實在太完美了! 好味到難以認容. "損" 到個款立立令先肯停
咁多人食咁多野, 埋單都係每人HK$150, 抵到爛! 我地而家係先海鮮餐wor!!
下次食海鮮, 都有機會番黎呢度再食
食物唔錯. 唯獨係地點不太方便. 係紅磡同尖沙咀既中間.. @@
大家將來食海鮮都去試下呢間嘅~~

2010-11-06
墨西哥蠔 & 法國蠔
茄啡蟹
[IMG:7]
  • 墨西哥&法國蠔
  • 黃金蝦
2010-11-15 4 瀏覽
位置好方便, 我由港島區坐過海巴落車行5分鐘就到, 不過個門面真係唔係幾靚, 仲要係無咩指示牌, 但係舖仔已經坐滿晒人, 我打開門好無奈咁是但同一個waitress講我訂左枱, 跟住就要由另一邊商場門入, 原來係走廊邊有一間細舖位置, 如果shopping完至黎會無地方放, 我個手袋要一直攬住咁滯.食物方面都好簡單, 如其他人一樣都係叫左以下東西1. 翡翠螺一碟有6粒 --> 味道一般2. 中蝦沙律 --> 幾好味, 個芒果汁是整個沙律既重點, 八卦問過如果唔要頂頭果幾粒蝦(3隻)都係差6蚊3. 生蠔 --> 每人2隻 x 5款, 都唔錯, 珍寶蠔40/隻幾大隻, 其他都係30/隻, 我地試晒當日4款4. 加拿大蟹 -->$258, 當日我突發四點幾打去留, 果然當晚佢話好彩我留左, 因為供應商當日搞錯單, 成晚加拿大蟹就係送得1隻咁多, d膏好軟好味, 隔離枱食果隻係加菲蟹d膏比較實5. 砵酒鮑魚 --> 1碟有4隻, 好好味, 唔un, 個汁都好香又唔太杰達達, 店方仲好細心, 我地以為佢漏單, 原來佢話我地拆緊加拿大蟹同食凍野, 所以唔比我

食物方面都好簡單, 如其他人一樣都係叫左以下東西
1. 翡翠螺一碟有6粒 --> 味道一般
5. 砵酒鮑魚 --> 1碟有4隻, 好好味, 唔un, 個汁都好香又唔太杰達達, 店方仲好細心, 我地以為佢漏單, 原來佢話我地拆緊加拿大蟹同食凍野, 所以唔比我地住

初頭以為會唔夠飽, 但係當清埋碟沙律就夠晒, 好彩無再叫個海鮮焗飯, 隔離枱叫左但無張相個樣咁靚.
2010-11-11 23 瀏覽
2010-10-25慶祝老公生日, 佢又LIKE食SEAFOOD, 所以一早BOOK左食呢間~蟹好大隻, D蟹膏都幾好味~翡翠螺冇乜味, 但爽口~珍寶蠔好CREAMY~ 聖子王, 真係王, 好大條~ 爽口, 好味~
2010-10-25
加拿大蟹+翡翠螺

蟹好大隻, D蟹膏都幾好味~
翡翠螺冇乜味, 但爽口~
珍寶蠔+西非蠔

珍寶蠔好CREAMY~

聖子王

聖子王, 真係王, 好大條~ 爽口, 好味~
2 分鐘 (堂食)
加拿大蟹+翡翠螺
珍寶蠔+西非蠔
聖子王
2010-11-01 10 瀏覽
睇草蜢演唱會前諗著食餐好既之前都見過呢個,不過上次無位又唔想等,所以無食難得今次早咗黎,一問又即有位就即管試下環境真係唔係幾好架嘞,由於我地得兩個人,要將四人枱分開兩張兩人枱坐所以同隔離枱好近,真係隔離枱講乜都聽到哂由於星期頭食左生蠔疴左幾云,變咗今次無點叫生蠔同凍野食叫左個中蝦沙律~ 蝦爽口, 芒果汁好正, 不過無芒果肉有啲失望跟住黎個豉椒蒸頭腩 ~ 怕辣就唔好食面頭既辣椒, 因為都有少少辣再黎係薯蓉焗蠔 ~ 呢個好香蒜蓉味, 最好食呢個, 搞到有的期望佢啲生蠔下一個係蒜蓉蒸象拔蚌仔 ~ 同冬故亭果的差不多, 粉絲多啲就正蒸介蘭 ~ 好脆口, 食落真係卜卜聲最尾係最貴既龍蝦伊麵 ~ 成晚最唔好食呢個, 無乜味, 應該叫龍蝦仔伊麵不過服務算欣勤又細心淨係換碟都換左兩三次無之前食評咁講黑面情況不過下次應該叫多的人霸佢一個大枱同食蟹
睇草蜢演唱會前諗著食餐好既
之前都見過呢個,不過上次無位又唔想等,所以無食
難得今次早咗黎,一問又即有位就即管試下
所以同隔離枱好近,真係隔離枱講乜都聽到哂

由於星期頭食左生蠔疴左幾云,變咗今次無點叫生蠔同凍野食
蒸介蘭 ~ 好脆口, 食落真係卜卜聲

不過服務算欣勤又細心

2010-10-30
頭盆 - 中蝦沙律
  • 薯蓉焗蠔
2010-10-23 11 瀏覽
Daddy生日, 就帶他來吃海鮮~預早訂了位, 原來今時今日的海鮮站已經由從前只有幾數張枱變成今時今日連隔離商場也擺了枱總括來說海鮮也算是抵食的四個人點了:翡翠螺來到必點的, 抵不抵食見仁見智, 只是好像吃翡翠螺是例行公事, 但其實說實在, 我認為不是不好食, 只是好像水準降低了, 螺也沒有以前的大隻, 只是$48 6隻感覺OK而已 珍寶蠔及珍珠蠔我不吃蠔所以不知道, 但據說一隻海水味重, 另一隻夠大夠鮮甜龍蝦沙律四個人夠叫一隻細龍蝦($480), 就來個兩食吧!這個沙律最好味的地方是用上了芒果汁, 水果包括香蕉, 大量蘋果, 少量火龍果和哈蜜瓜, 龍蝦份量都幾多, 不過沒有什麼味道, 海水咸味也沒有, 點了芒果醬也於是無補不過整份沙律份量很多又很飽肚, 吃到最後就覺得以沙律來計這份太OVER了, 我認為5-6個人吃都夠!芝士焗龍蝦伊麵龍蝦伊麵反而認為比想像中細碟, 如可把一部份龍蝦從沙律取過來煮, 以及加多點伊麵就好了芝士份量夠多, 亦夠香, 不過不夠濃味, 西蘭花也比較無味和乾, 但把汁配上龍蝦及伊麵來吃就很好食! 推介蒜蓉菜心 $50為了增添綠菜和媽咪喜好, 才叫這個據講是新加的
Daddy生日, 就帶他來吃海鮮~
預早訂了位,
總括來說海鮮也算是抵食的
四個人點了:

珍寶蠔及珍珠蠔

龍蝦沙律

四個人夠叫一隻細龍蝦($480), 就來個兩食吧!

芝士焗龍蝦伊麵

菜及龍蝦伊麵

但把汁配上龍蝦及伊麵來吃就很好食! 推介

蒜蓉菜心 $50
為了增添綠菜和媽咪喜好, 才叫這個據講是新加的菜式.
想不到, 這個竟然很好味, 因為炸蒜落得重手, 有蒜的東西很難會難食吧!
加上菜心是大大條那種, 很綠又嫩, 所以這個平凡的菜就很好食了~ 不知用蒸籠上碟有沒有關係呢?

不過略嫌鼓油太多, 浸得太耐會太咸呢~

砵酒鮑魚 $80

砵酒鮑魚

之後追加的, 見今晚的菜式好像未太夠喉
第一次食砵酒鮑魚, 原來砵酒汁是這樣好味的!!! 這個汁真是一流~
鮑魚本身無味, 但加上這個汁, 細細隻鮑魚的彈牙口感令人一試愛上!

埋單$720, 送的蒜蓉包其實幾好吃, 不過一人得一件, 好像太寒暄, 而且是Daddy生日, 所以最後就吃甜品下場了
2010-08-31
5 分鐘 (堂食)
菜及龍蝦伊麵
  • 龍蝦伊麵
  • 蒜蓉菜心
2010-10-11 9 瀏覽
2人去慶祝紀念日,之前睇人地個blog見到好正,就去試下啦點知真係冇介紹錯,哈哈入到去,店舖唔大,staff 好nice介紹我地食d好野我地個日就食左 芝士焗龍蝦飯,焗蠔,翡翠螺同埋個龍蝦湯老板仲送多一份蒜蓉包比我地食tim個包岩岩焗起,真係好正個湯都ok,老板仲問我地飲唔飲得酒,話加d"拔n地"落去仲正我地話飲得,佢就拎左支酒,加左1匙落d湯度,haha...真係唔錯之後就到翡翠螺,lei個就好大隻,鮮鮮甜甜咁,焗蠔都好正架,雖然我比較喜歡生蠔@@最後就係芝士焗龍蝦飯,好正ar用左成隻龍蝦架,而且有好多芝士,哈哈好快就清哂成碟野lu~~
2人去慶祝紀念日,之前睇人地個blog見到好正,就去試下啦
點知真係冇介紹錯,哈哈

入到去,店舖唔大,staff 好nice
介紹我地食d好野
我地個日就食左 芝士焗龍蝦飯,焗蠔,翡翠螺同埋個龍蝦湯
老板仲送多一份蒜蓉包比我地食tim

個包岩岩焗起,真係好正

之後就到翡翠螺,lei個就好大隻,鮮鮮甜甜咁
,焗蠔都好正架,雖然我比較喜歡生蠔@@

最後就係芝士焗龍蝦飯,好正ar
用左成隻龍蝦架,而且有好多芝士,哈哈
好快就清哂成碟野lu~~
紀念日
2010-10-04 5 瀏覽
慶生好地點, 如果沒有個半小時的時限會好好多!以8點為分界線, 真係有點兒尷尬, 食完之後去邊好呢...今次3個女仔, 點了不多的東西, 有以下每次必食的東東: 翡翠螺 麵包蟹 珍寶蠔 大蟶子 椒斑球樣樣食物都係意料之內, 不過, 朋友們說那個澳洲蠔真的淡了一點點呢而蟹真係好多膏螺肉就有點腥熱食好像比較好呢~下次點都係要食番個龍蝦面, 今次都係欠緊d咩咁, 唔係好夠, 但奈何又無時間再比我地叫另外一d野食!
慶生好地點, 如果沒有個半小時的時限會好好多!
以8點為分界線, 真係有點兒尷尬, 食完之後去邊好呢...

今次3個女仔, 點了不多的東西, 有以下每次必食的東東:
珍寶蠔
大蟶子
椒斑球

而蟹真係好多膏
螺肉就有點腥
熱食好像比較好呢~

2010-10-02
2010-09-17 9 瀏覽
一早訂好位同埋訂左長腳蟹, 一行三位美女, 七點半海鮮餐啟航!整體食物都好新鮮, 夠鮮味. 上菜有次序. 唔會又冷又熱咁上. 服務夠勤快. 老闆同服務員都好親切. 價錢都算係經濟, 同類食物係第二間食, 隨時作成七百幾蚊一個人呢. 原則上無乜野好彈. 唯一稍為不足係因為舖頭細細, 所以坐在港晶中心入邊既走廊, 但食物水準完全可以補足這不足之處. 當晚叫左長腳蟹半隻, 大蟶子, 薯容焗帶子, 藍青口, 兩個中湯一個龍蝦湯, 翡翠螺, 三隻蠔, 大蝦雜果沙律.

整體食物都好新鮮, 夠鮮味.
上菜有次序. 唔會又冷又熱咁上.
服務夠勤快. 老闆同服務員都好親切.

2010-09-16
  • 長腳蟹
  • 龍蝦湯
2010-09-12 3 瀏覽
見到朋友去o個間食店好似好好味,曾住結婚週年食豪 d, 一行四個大人(還有bb) ,幸好一早已經訂o左位唔係要等好耐好耐... 點知個環境和地方有點失望,有點局促和迫,最後決定試試食物質素是否可以 生蠔 ~ 都ok 白酒煮青口 ~ 超正中蝦沙律 ~ 抵食又超好味翡翠螺 ~ 超爽加拿大蟹 ~ 都ok芝士焗元貝 ~ 差...蒸東星班球 ~ 唔錯唔錯蒜蓉包 ~ 免費送上, 都好好味整體上係滿意滿足咁回家, 唔知幾時梁生再帶我去此食店豪多一次咁好

生蠔 ~ 都ok
白酒煮青口 ~ 超正
中蝦沙律 ~ 抵食又超好味
翡翠螺 ~ 超爽
加拿大蟹 ~ 都ok
芝士焗元貝 ~ 差...
蒸東星班球 ~ 唔錯唔錯
蒜蓉包 ~ 免費送上, 都好好味
加拿大蟹 ~ 唔平味道都唔錯
  • 砵酒鮑魚
  • 白酒煮青口
(非會員)
2010-09-07 13 瀏覽
貪得意同candy過黎試下有幾正,本身諗好晒叫咩架啦.. 點知食完隻蟹已經好飽... 於是就食得呢幾樣野.. 不過蟹只係大隻既吸引.. 主打係個蓋... 否則肉質好一般同埋冇咩鮮味.唔知其他蟹係點.. 有機會既我都想試下其他小食 / 小菜既
2010-09-06
$48中蝦沙津