2017-11-12 763 瀏覽
今日幫家人慶祝生日,知道佢喜歡吃燒鵝,而深井陳記燒鵝好似幾出名,所以特意買一只燒鵝試下,燒鵝味道還可以,但系肥膏好多,非常油膩,可以食嘅部分有限,所以話少食多滋味!
2017-11-12
外賣自取
慶祝紀念
生日
2017-07-04 3871 瀏覽
臨到食晏之際,老闆突然話佢飯後要開會,叫我地幫手買飯俾佢,最緊要快。仲話請埋我地食Lunch,佢萬歲喎~ 最快就梗係食燒味啦,於是去左深井陳記燒鵝。雖然呢度出名燒鵝,但自己對燒鵝,燒肉都比較一般,於是叫左叉燒。蜜汁叉燒煎蛋飯 $54 + 凍檬茶 $10叉燒有9塊,雖然有啲都好細件,但都算厚切。叉燒燒得好淋,邊邊有微微焦香同甜甜嘅蜜汁味。煎蛋啱啱好,蛋黃做到未熟。唯一決點係個飯無汁,自己本身偏愛有汁飯,唯有篤穿個蛋黃撈飯。
~ 最快就梗係食燒味啦,於是去左深井陳記燒鵝。

蜜汁叉燒煎蛋飯 $54 + 凍檬茶 $10

凍檸茶

叉燒有9塊,雖然有啲都好細件,但都算厚切。叉燒燒得好淋
,邊邊有微微焦香同甜甜嘅蜜汁味
2017-06-26
外賣自取
凍檸茶
2017-06-17 1395 瀏覽
中晒伏! 凍冰冰, 個皮淋到呀媽唔認得, 肥膏同肉既比例係2比3, 食肥膏為主。 無鵝味, 呢肉梅既,有雪味,連個醬都可以超難食。叉燒ok. 求其搵間燒味舖都好過佢。只適合遊客囉

2017-05-02 1422 瀏覽
知道呢间餐厅烧味好出名,之前来的时候每次都点烧鹅烧鸭饭,并不觉得特别惊艳;今次试了一下厚多士配肠仔煎蛋,还有雪菜肉丝米粉,另配一杯饮品只要40蚊,真心划算。因为要了煎蛋,黄澄澄的蛋液用来配烤过的多士再合适不过;香肠蛮有弹性,吃起来觉得很香;雪菜肉丝米粉好大碗,好抵食,汤头鲜甜味美。服务的话,这间餐厅的侍应可能记性不太好,一会儿上错菜,一会儿写错单,比如菜单上写的米粉她给我出单时“自动”转成出前一丁(好彩被我发现及时改正),原本配送的饮品也是后来另一位侍应后来提醒我的😂。虽然服务略显不够专业,不过反而给人一种亲切感,不知道为什么有一种回家的感觉。

2017-05-01
20 分鐘 (堂食)
  • 厚多士配香肠简单  雪菜肉丝米粉
2017-03-25 1848 瀏覽
親友自澳洲返,一行六人,乘興往陳記燒鵝,敗興而返!圍坐小圓枱,先來燒鵝一隻,侍應分兩碟前後上,擺滿整枱。鵝肉微溫,入口肉汁多少,可以自己調較,枱上有一樽類似肉汁的液體備用。六人皆饑腸乹軋,但最後還是碟中有餘。再叫小菜兩味:紅燒斑腩、䜴汁涼瓜炒排骨。斑腩口感尚可,但食落鹹味超常,另一小菜鹹味亦不遑多讓!店中侍應不會為客添加茶水。再㸃燒腩一碟,侍應待客至誠,問明:「一百四十蚊,要唔要?」燒腩一碟送到,哦!燒腩在這要當冷盤吃的!白飯和例湯?8元一客,是最好的選擇!
親友自澳洲返,一行六人,乘興往陳記燒鵝,敗興而返!

再叫小菜兩味:紅燒斑腩、䜴汁涼瓜炒排骨。

再㸃燒腩一碟,侍應待客至誠,問明:「一百四十蚊,要唔要?」

燒腩一碟送到,哦!燒腩在這要當冷盤吃的!

白飯和例湯?8元一客,是最好的選擇!
燒鵝一隻
2017-03-24
2017-02-10 1879 瀏覽
返學前途經這間店,正在躊躇唔知食乜好,平時係食車仔麵。就姑且一試,燒鵝拼西班牙海鮮飯。因為喜歡食燒鵝,貴啲都試下。燒鵝又肥又un 可以食到的肉很少😪😪啲飯似係雪櫃剛剛拎出嚟咁仲未炒過心,有點鬆散又有點硬😥😥😥😥總括嚟講,好難食!所謂的西班牙飯加幾粒提子,幾條墨魚鬚就當係,炒咗鬼咁耐拎嚟仲要凍凍地,完全唔合格!真係連普通茶餐都整得好食過佢,仲要收$72!杯奶茶尚算有茶香,奶都夠滑,$72就係用嚟飲呢杯奶茶😪😪😪

燒鵝又肥又un 可以食到的肉很少😪😪

真係連普通茶餐都整得好食過佢,仲要收$72!

杯奶茶尚算有茶香,奶都夠滑,$72就係用嚟飲呢杯奶茶😪😪😪
係冇未來香港之前係open rice 搵食,㖒度陳記燒鵝!口水都流出來!到著香港直接坐地鐵去旺角吃燒鵝,來到旺角睇到有兩间陳記😩時但入著間陳記!我叫著叉鵝飯,例湯,老婆叫做鵝肶湯面,等著有十五分鐘,我期待的叉鵝反上枱!挾一塊鵝肉入口唔!味道吾錯!食一囗飯哇!一入口滴飯又硬又乾!真係有點失望!例湯火候夠味道OK!忍不住挾著老婆一塊鵝肶!👍吃一囗面!哇!有一陣味好怪應該係醶水味!全部食物都ok 希望老細注意下的飯同面,係度飯同面我會減兩粒星希望老細睇度注意下的飯同麵的制造過程,多謝👌✌️👍
2017-01-30
  • 燒鵝肶👍
2016-08-27 3878 瀏覽
去咗旺角間深井食燒鵝瀨。個瀨粉加杯熱奶茶,$60,好貴。服務員工作態度一般。可能因為當時已經10:00晚上。D員工有點睡意。等咗10分鐘有得食。個瀨粉好大碗。個賣相好正,個食落個瀨粉好彈牙。D燒鵝肉可嫩口。加入秘製醬汁,重正。杯熱奶茶好香濃。
題外話/補充資料: 服務員工作態度一般。可能因為當時已經10:00晚上。D員工有點睡意。
2016-08-25
熱奶茶
秘製醬汁
2016-07-20 2929 瀏覽
旺角新填地街427-427A号,店比較細,一眼就望完全場了,不過食飯時間人都幾多,隨時要等位嘅。先唔講燒鵝,講服務,我唔係就係穩散紙翻咗下包包而已,惡聲惡氣催咗我兩次,真係激氣!燒鵝叉燒雙拼,叉燒係肥叉,味道雖然比唔上再興嘅叉燒,不過都算唔錯,燒鵝味道唔錯,皮脆柔嫩,但係,d皮上面仲有好多黑色嘅毛管,我真係、點樣食得落去吖?朋友嘅燒鵝飯仲好D,肥瘦都咁多,淋咗d呢度嘅燒鵝專用醬汁,味道酸酸甜甜真係唔錯!最起碼燒鵝仲算正常,沒成身黑毛管!不過佢地每張檯都有嘅燒鵝專用醬汁用來撈飯老麵都唔錯。除咗鵝毛之外真係希望D服務員態度好翻dd咯!
點樣食得落去吖?
2016-07-03
  • 燒鵝飯
  • 燒鵝叉燒雙拼
今天中午剛好在旺角陳記附近工作,正好午膳時間便去陳記吃碟他們馳名的燒鵝飯,結果是非堂失望,我可以說是我從來未吃過如此差的燒鵝…燒鵝皮是全淋的可以說是衰過隔夜貨。可能陳記老闆是不祇在的。但我消費者也有權反影的。
2016-07-11 932 瀏覽
係一般臘味店來講店都係咁上下大嘅喇,但係擺太多位喇,坐係°食嘢,一唔小心就撞到隔離我friend嘅手喇!而且d服務員都唔知係度做乜,坐係咁顯眼嘅地方叫咗兩次都當冇聽倒,真係火都來埋。算了,講食嘅喇。叉鵝飯,叉燒有d甜,肉唔會覺得喍,都幾好味。燒鵝嘅肉比較多,皮仲算脆,肉裡邊仲有d汁,但係肉真係太多喇,唔夠肥。我friend嘅四寶飯幾好下,紅腸比較脆口,味道唔錯!燒鵝一樣好味。油雞嫩滑,皮比較爽口,唔會覺得肥,鹹蛋可以,無功無過。點雞嘅醬料好香,但係有d咸,用來餸飯啱啱好。奶茶麻麻不評價,不過依家天口熱,都係凍奶比較爽。
我friend嘅四寶飯幾好下,
2016-07-03
  • 四寶飯
2016-07-05 691 瀏覽
【叉燒鵝雙拼飯】味道很不錯,蜜汁叉燒一口下去蜜汁的甜和叉燒的肉香混合滿嘴都是,真是滿滿的幸福,簡直要好吃得手舞足蹈。鵝肉肥而不膩,肉質細嫩肥瘦適中。【燒味雙拼】點的鵝肉+白斬雞,鵝肉也是肥而不膩肥瘦適中的細嫩!白斬雞肉質緊緻卻不死板,搭配的蘸醬是一小勺子由芹菜桿顆粒生韭菜葉剁碎的醬料,雖然略咸但是很解油膩!贊

2016-06-13 851 瀏覽
我都懷疑自己上一世系米屋企整叉燒嘅,未食夠所以哩一世繼續咁鐘意食叉燒、尤其系陳記嘅叉燒,雖然話燒鵝好似先系招牌,陳記叉燒厚薄適中,每一塊都瘦中帶小小肥,我鐘意食瘦叉,陳記嘅就瘦中帶有肥,所以就有小小油,完全無覺得嚡嘴,又無會好似啲度食柴咁,蜜汁叉燒就系極品中嘅極品喇。覺得頸渴就點咗杯奶茶,千其無好似我咁,飲咗奶茶再食叉燒,因為咁樣就無法品嘗到叉燒嘅真實美味。油雞都好好味,我簡直系肉食動物,油雞皮好滑,雞肉又嫩、鳳梨油一般,可能食多咗肉,鳳梨油食起身都覺得膩咗、
2016-05-29
2016-06-04 852 瀏覽
夜晚6點半左右到店內,人唔系好多,所以唔系等位~~好快就可以入座啦。~~見到好多客人都係過嚟食拼飯嘅,睇咗下個餐牌,要咗半隻燒鵝、一份腐乳通菜同埋兩份飲品。通菜嘅份量好大,而且菜嘅口感幾嫩,唔會覺得好老,而且入味燒鵝嘅色澤好靚,而且份量足~!色澤飽滿,肥瘦相間,齋睇著佢就會覺得好有食慾。加埋醬汁好好味。皮脆肉嫩。220蚊半隻都算物有所值要落豉油可以自己加,就系張檯上邊。凍檸茶,咁熱嘅天嚟翻一杯真係清涼解渴啊~~~埋單自己拿著賬單去櫃檯就OK啦.
通菜嘅份量好大,而且菜嘅口感幾嫩,唔會覺得好老,而且入味
要落豉油可以自己加,就系張檯上邊。
凍檸茶,咁熱嘅天嚟翻一杯真係清涼解渴啊~~~
埋單自己拿著賬單去櫃檯就OK啦.
2016-06-07
5 分鐘 (堂食)
同同事食晏,賣相無特別,第一口飯一般,再看清楚碟燒餓,嚇死,一半得皮,肥&骨,同師父想換一两舊啫,結果比燒味師父串堅決不換!仲叫我自己入去斬,服務態度極差!之後斬燒味嘅師父仲叫服務員扔左去。扔得嘅即係佢都認為唔食得啦!唔通我五十幾蚊食淨肥咩!以後唔再來!
扔得嘅即係佢都認為唔食得啦!
唔通我五十幾蚊食淨肥咩!以後唔再來!
燒鵝飯
2016-05-18