餐廳: 添好運點心專門店
資訊:

2021-12-05 423 瀏覽
星期日下午12時,到深水埗添好運取票等候,大門口有很多食客在等候,但等候時間比想像中快,15分鐘內就有位。添好運內部裝修像茶餐廳一樣,枱和枱之間的距離不大,有些枱還要和其他食客手臂碰手臂。怪不得等候時間不長,大家都是食完就走,完全沒有"嘆茶"的氛圍。食物方面,以老牌點心餐廳來說,選擇種類不多,雖然單價比其他點心酒家便宜一點,但份量也相對的少。。。因此自然期望在味道上會有驚喜。結果味道方面,我們點了4款點心:酥炸素腸粉、蝦餃、燒賣、牛肉球,4款味道都很淡,普通不過的點心,很難想像曾經是米芝華餐廳。但上菜速度快,價錢也比較便宜,2個茶位,4款點心,埋單:$114。P.S. 食完這頓午餐後,口渴不斷,難道點心也要落味精?但,味道還是很淡。。。

2021-12-05
15 分鐘 (堂食)
和朋友相约饮早茶,朋友们毫不犹豫选了这家,为了去吃这家早茶少等一些时间,特意起了早,赶在九点半左右到店就餐,这些吃的都是同学点的,酥皮焗叉烧鲜虾烧麦潮州蒸果粉白灼生菜,这些味道都非常赞,本人口味来看比较推荐。
2021-11-28
5 分鐘 (堂食)
2021-10-31 613 瀏覽
女朋友話呢間幾出名 於是慕名而來 一到步就見到排曬隊 諗住應該會好食 兩個人點左六款點心蝦餃,難食 燒賣 ,比超級市場急凍燒賣好味蘿蔔糕, 一夾就散 三件蘿蔔糕可以分幾十份 都算抵食炸兩, 劣到非筆墨可以形容 從來未食過咁離譜既油炸鬼鮮蝦腐皮卷, 係咪睇youtube片學 好差呀酥皮叉燒包 ,呢個好食 個酥皮係好似菠蘿包上面層野咁 熱辣辣 叉燒餡亦有水準 如果俾我再去一次 我應該唔會再去一次埋單160蚊 8蚊係茶位 20幾蚊係叉燒包 另外百零蚊大概就係買左個難受

兩個人點左六款點心

蝦餃,難食
燒賣 ,比超級市場急凍燒賣好味
蘿蔔糕, 一夾就散 三件蘿蔔糕可以分幾十份 都算抵食
炸兩, 劣到非筆墨可以形容 從來未食過咁離譜既油炸鬼
鮮蝦腐皮卷, 係咪睇youtube片學 好差呀
如果俾我再去一次 我應該唔會再去一次

2021-10-14 636 瀏覽
隔咗年幾冇嚟食添好運特登過嚟食但估唔到竟然一年間可以咁大變化叫6樣嘢食有5樣都唔好食得叉燒包仲維持到水準酥香素xo醬腸粉油到一個點豉油皇炒麵又係好差不過嘢食差咗都唔緊要最唔ok嘅係態度惡劣明白紅日多人會做到躁但俾說話俾八十幾歲阿婆聽真係好差仲有好多點心舖好過呢間而家係自己做臭自己個名想放假同屋企人嚟歎下早茶 食下點心點知未坐低喺門口就受氣搵人加水又冇人理下次寧願去連鎖酒樓都唔會再嚟以後都唔會再嚟😡😡
隔咗年幾冇嚟食添好運

搵人加水又冇人理

下次寧願去連鎖酒樓都唔會再嚟
以後都唔會再嚟😡😡
2021-10-14
40 分鐘 (堂食)
2021-09-22 1919 瀏覽
想係深水埗搵間茶餐廳食個brunch 點知行勻車房條街冇收穫 反而見到添好運 飲早茶呢個份量就啱啱好!外面冇乜人等 但係就見到有個婆婆等外賣 睇來都係呢頭街坊食得多🤭🥠酥皮焗叉燒包💰23一碟有三個叉燒包 個頭唔大 外皮超級酥脆 同普通菠蘿包唔同 有D似墨西哥包嘅外皮😻入面叉燒唔係傳統叉燒包嘅丁狀加肥肉 而係全瘦肉嘅片狀叉燒 超級有誠意!食極都唔會覺得膩 果然最出名係呢個!🥟黃沙豬潤腸💰26豬潤比較少食 份量唔算多不過足料 都係值得一試嘅🍗懷舊薑芽紙包雞💰30一塊紙入面淨係搵到兩舊雞 其實就係一塊油紙包住姜味嘅雞肉 雞肉好嫩不過份量個人覺得唔值🧆陳皮牛肉球💰23牛肉球可以見到仲有馬蹄 蔥等 口感十分豐富 陳皮味道都好出眾 不過個人就覺得牛肉唔算瘦所以冇乜牛肉味🥵🥟晶瑩鮮蝦餃💰31蝦餃入面嘅蝦好新鮮 有幾舊細蝦仁 係飲茶必備🤣🥠酥炸奶皇包💰21比較傷心嘅係呢度無流沙包 而且奶皇包都係炸點而唔係蒸點 其實個人就覺得奶黃包蒸出來會比較香口 不過呢個炸得都唔油膩 偏細粒都可以試下!🥟紅油抄手💰37一共有5舊抄手 汁應該有落醋所以酸酸地 點落唔算太麻太辣 適合一般人!整體來講覺得呢度菜式選擇其實唔

🥠酥皮焗叉燒包

酥炸奶皇包

🥟紅油抄手
💰37
紅油抄手

整體來講覺得呢度菜式選擇其實唔多 甜品方面可以再多D 不過叉燒包真係deserve米芝蓮稱號 係平價米芝蓮嘅必食一站!

📌 添好運點心專門店 (深水埗)
深水埗福榮街9-11號地舖
2021-07-09
$80 (早餐)
酥炸奶皇包
2021-09-18 1967 瀏覽
由2009年深水埗總店營運至今,而至世界各地也陸續有分店,而我等到今天才選擇一試,原因係…不用排隊點心纸的選擇不多,但仲有幾款啱心水的,而且價格也相宜。傳統的平民化餐具酥皮焗叉燒包~ $23唔試係你的損失,香噴噴,熱辣辣,外皮微脆, 內涵叉燒份量也適中鮮蝦燒賣皇~$31不試也不是損失,豬肉質哋一般般,而且完全沒有蝦的味道豉汁蒸鳳爪~$21也是必試,調味恰到好處,完全不是返蒸的口感脆皮琵琶豆腐~ $24熱辣辣,燙口,味道也很好黃沙蒸膶腸粉 ~ $26這款用豬膶做主角的腸粉,巳經碩果僅存,而且要拿捏時間很精準,豬膶才有微脆的口感,但因為豬潤太细片分佈在腸粉内,結果口感變微硬了,但都值得一試。蛋白蝦春券~$24感覺餡料似蛋白撈吞拿魚,而唔係蝦,但味道也不錯。食後感因為食物口感,無論蒸焗炸的點心新鮮度高,而且價錢不貴,確係值得一試。
由2009年深水埗總店營運至今,而至世界各地
也陸續有分店,而我等到今天才選擇一試,
原因係…不用排隊

點心纸的選擇不多,但仲有幾款啱心水的,
而且價格也相宜。

傳統的平民化餐具

酥皮焗叉燒包~ $23

鮮蝦燒賣皇~$31
不試也不是損失,豬肉質哋一般般,
而且完全沒有蝦的味道

豉汁蒸鳳爪~$21
也是必試,調味恰到好處,完全不是返蒸的口感

脆皮琵琶豆腐~ $24
熱辣辣,燙口,味道也很好

黃沙蒸膶腸粉 ~ $26
這款用豬膶做主角的腸粉,巳經碩果僅存,

蛋白蝦春券~$24
感覺餡料似蛋白撈吞拿魚,而唔係蝦,
但味道也不錯。

食後感

👇🏻丁丁探店|添好運點心專門店|深水埗👇🏻地址:深水埗福榮街9-11號地舖点评:🌟🌟🌟🌟🌟人均:80 HKD带师弟师妹来吃这家我心心念念的酥皮叉烧包果然还是添好运最美味可能因为疫情没有之前那么多菜式了但味道还是很好!「酥皮焗叉烧包」还是那么好吃!别的店复刻不出来的美味「晶莹鲜虾饺」「鲜虾烧麦皇」这两个味道差不多 还可以「豉汁蒸凤爪」很入味 师弟师妹都没怎么吃几乎全被我吃了🌚「古法糯米鸡」糯米鸡好评糯米很入味不像有的地方糯米没味道「豉汁蒸排骨」排骨味道也不错「炒面」炒面很香!「鲜虾拉肠」「免治牛肉肠」肠粉也都是及格水平「古法马拉糕」马拉糕比较像面包那种红糖味甜甜的又不是太腻好吃!
👇🏻丁丁探店|添好運點心專門店|深水埗👇🏻
地址:深水埗福榮街9-11號地舖
点评:🌟🌟🌟🌟🌟
人均:80 HKD

带师弟师妹来吃这家我心心念念的酥皮叉烧包
果然还是添好运最美味
可能因为疫情没有之前那么多菜式了
但味道还是很好!

「酥皮焗叉烧包」
还是那么好吃!
别的店复刻不出来的美味
「晶莹鲜虾饺」「鲜虾烧麦皇」
这两个味道差不多 还可以
「豉汁蒸排骨」
排骨味道也不错
「炒面」
炒面很香!
「鲜虾拉肠」「免治牛肉肠」
肠粉也都是及格水平
  • 豉汁蒸鳳爪
  • 馬拉糕
  • 糯米雞
2021-08-15 670 瀏覽
添好運點心專門店 (深水埗)深水埗福榮街9-11號地舖紅油抄手,皮薄👍🏻~內餡有豬肉同蝦仁碎~蜜味叉燒腸,叉燒饀普通~~偏瘦~份量都可以~古法糯米雞,滿滿嘅肉餡,豬肉片唔嚡、軟腍得嚟有咬口,仲有冬菇同潤腸,幾足料!晶瑩鮮蝦餃,普通😐鮮蝦腐皮卷,上枱時微熱嘅,炸漿幾酥脆~
添好運點心專門店 (深水埗)
深水埗福榮街9-11號地舖

紅油抄手,皮薄👍🏻~內餡有豬肉同蝦仁碎~

蜜味叉燒腸,叉燒饀普通~~偏瘦~份量都可以~

晶瑩鮮蝦餃,普通😐

鮮蝦腐皮卷,上枱時微熱嘅,炸漿幾酥脆~
2021-08-03 1252 瀏覽
米芝蓮推介嘅點心店~以前不嬲長期打晒蛇餅🤪今次竟然唔使排隊👍🏼👍🏼👍🏼😆正啊!頭幾年食所有出品都保持住好新鮮熱辣出爐 但係最近去食幾次 質素都好唔平均.招牌酥皮焗叉燒包 $23呢個包一上嚟已經係塔左酥皮好似已經軟化 唔係話唔好食嘅 但係你食過佢好味嘅出品 呢個其實就爭啲.豉汁鳳爪 $21 豉汁排骨 $20 陳皮牛肉球 $20呢三樣質素仲保持到 依然係新鮮熱辣出爐👏🏻👏🏻👍🏼👍🏼豉汁味好出色 醃製得恰到方好 都唔會太鹹😎.黃沙豬膶腸 $26呢個都係招牌之一 出面好少見有👍🏼👍🏼片薄餡靚😆.香煎蘿蔔糕 $19蘿蔔糕蘿蔔好新鮮 充滿着水份 而且蝦米🦐好充足~食物選擇都好多~ 價錢都係親民
米芝蓮推介嘅點心店~
以前不嬲長期打晒蛇餅🤪
今次竟然唔使排隊👍🏼👍🏼👍🏼😆正啊!

招牌酥皮焗叉燒包 $23

豉汁蒸鳳爪

黃沙豬膶腸 $26
呢個都係招牌之一 出面好少見有👍🏼👍🏼片薄餡靚😆

香煎蘿蔔糕 $19
蘿蔔糕蘿蔔好新鮮 充滿着水份 而且蝦米🦐好充足~
香煎蘿蔔糕

食物選擇都好多~ 價錢都係親民
2021-08-01
酥皮叉燒包
豉汁蒸排骨
豉汁蒸鳳爪
香煎蘿蔔糕
2021-07-30 674 瀏覽
其實這次是第一次在香港吃添好運,最想吃的是酥皮叉燒包,果然沒有失望,酥皮很香脆,香香地甜甜地,再配合鮮甜味道豐富的叉燒和叉燒汁,很香口,吃多兩個也沒有問題,一定會返吃。另外其次好吃的是豬膶腸粉,值得稱讚的是腸粉皮超薄超滑,黃沙豬膶切成細細粒,比較容易入口,很爽又有少少起沙的,不錯。另外還叫多了三個點心,山竹牛肉、鮮竹卷、和牛肉飯都有一定水準,整體來說食物很滿意,不會失望。

2021-07-25
10 分鐘 (堂食)
2021-07-20 749 瀏覽
記得好多好多年前添好運紅極一時所以旅遊書,社交平台的飲茶之選都佔有一席之地所以人龍一直長得誇張近幾年熱潮過了路過不用排隊還是那個老味道,真好脆皮雪山叉燒包必食之選上碟時是微熱的這點好加分一咬下去表面酥皮的甜與叉燒的鹹混合出一種難以抗拒的美味再加上軟軟的口感自己一個可以食曬一碟鳳爪排骨飯鳳爪和排骨是那種很基本的口味不算太出色反而飯是重點尖尖的米粒,粒粒分明,米香十足再加上店家特製的醬油是那種回憶中的味道
記得好多好多年前
添好運紅極一時
所以旅遊書,社交平台的飲茶之選都佔有一席之地
所以人龍一直長得誇張

近幾年熱潮過了
路過不用排隊
還是那個老味道,真好

脆皮雪山叉燒包

鳳爪排骨飯
鳳爪和排骨是那種很基本的口味
不算太出色
反而飯是重點
尖尖的米粒,粒粒分明,米香十足
再加上店家特製的醬油
是那種回憶中的味道
2021-07-08 585 瀏覽
原本不喜歡麵包的朋友吃過一次卻大推這裡的酥皮叉燒包,今日決定來朝聖🤓🍍酥皮叉燒包 $22朋友推介必食‼️果然有驚喜 上菜還是暖粒粒 皮薄餡靚 薄薄一層酥皮 類似墨西哥包 卻不會過甜 奶香濃郁 包身外脆內軟,咬下去滿口叉燒餡 得一個實在不夠過癮🤤🦐晶瑩鮮蝦餃 $30 大大隻 鮮蝦彈牙有咬口 不是那種混上許多肥豬肉的貨色可惜餃皮蒸過久太軟爛,而且太厚。(早知道多叫一客叉燒包好了🙂🍚土魷馬蹄肉餅飯 $27 肉餅滑嫩,不知飯太多還是肉餅太少🙂吃到後半已經要捱白飯鮮蝦腐皮卷 $28 炸腐皮炸得剛好,控油適當 咬下去不會滿口油餡料方面卻見失色,每粒只有半隻蝦而且份量偏少 定價未免過於進取整體而言,酥皮叉燒包作為招徠食客的王牌名不虛傳,其他點心也應達到水準長遠才能留住舊客保持口碑整體評分:好味指數性價比回頭指數(兩分是投給叉燒包

🍍酥皮叉燒包 $22
朋友推介必食‼️
果然有驚喜 上菜還是暖粒粒 皮薄餡靚

🦐晶瑩鮮蝦餃 $30
大大隻 鮮蝦彈牙有咬口 不是那種混上許多肥豬肉的貨色

🍚土魷馬蹄肉餅飯 $27
肉餅滑嫩,不知飯太多還是肉餅太少🙂吃到後半已經要捱白飯

鮮蝦腐皮卷 $28
炸腐皮炸得剛好,控油適當 咬下去不會滿口油
餡料方面卻見失色,每粒只有半隻蝦
而且份量偏少 定價未免過於進取

整體評分:
好味指數

性價比

回頭指數
(兩分是投給叉燒包
2021-06-29
  • 酥皮焗叉燒包
朋友食過一次呢度嘅酥皮叉燒包一試難忘,仲話一定要去試下,今日去旺角都特登過黎黎朝聖。上網睇原來係人氣食店,但好彩我地去嘅時間唔係繁忙時間唔使排隊就食到。🍍酥皮叉燒包朋友推介必食!果然冇令我失望,上黎仲係暖粒粒,皮薄餡多,薄薄一層酥皮,有啲似墨西哥包,但唔會過甜,香甜帶奶香。包身鬆軟,啖啖叉燒餡,外脆內軟,令人回味無窮🤤🦐晶瑩鮮蝦餃 $30大大隻摺摺分明,餡料鮮蝦彈牙有咬口,但餃皮懷疑蒸太耐淋曬,同埋都有啲厚,頗為失分。🍚土魷馬蹄肉餅飯 $27肉餅滑嫩,但份量真係頗少,食到下面啲飯已經冇曬肉餅送。鮮蝦腐皮卷 $28炸腐皮方面,腐皮炸得剛剛好,咬落口唔會成啖油。餡料方面,每粒都有半隻蝦。唯一不足份量偏少,價錢過於進取。鮮蝦燒賣王$29大大粒,豬肉魚肉比例均勻。燒賣皮唔會過軟,有杞子係面頭畫龍點睛都幾有睇頭。服務方面,樓面姐姐都幾快手,10分鐘之內就沖好茶落埋單,上點心速度都好快,密密食。4蚊一位茶錢真係難得地平!總體黎講,酥皮叉燒包係添好運生招牌,其他點心就不過不失,但如果要等位黎講我會選擇外賣個酥皮叉燒包哈哈哈!

🍍酥皮叉燒包

晶瑩鮮蝦餃

🦐晶瑩鮮蝦餃 $30

土魷馬蹄肉餅飯

🍚土魷馬蹄肉餅飯 $27

肉餅滑嫩,但份量真係頗少,食到下面啲飯已經冇曬肉餅送。

鮮蝦腐皮卷

鮮蝦腐皮卷 $28

鮮蝦燒賣王

鮮蝦燒賣王$29

2021-06-19
鮮蝦腐皮卷
鮮蝦燒賣王
2021-06-26 570 瀏覽
自疫情起真係好似有年幾兩年冇飲過茶,終於喺添好運再飲返茶,開左咁耐先第一次食,聽過好多負評,我就覺得不過不失啦,個酥皮叉燒包真係出色嘅,見周邊啲枱都必叫呢樣;豬膶腸粉都ok嘅,豬膶係爽口嘅,粉皮唔厚;蘿蔔糕食到一絲絲蘿蔔,不過係散散地嘅,炸奶黃包,奶黃不是流心的,會有啲乾身,食嗰陣好想問佢有冇煉奶點下😂燒賣冇乜特別,都係出面酒樓食到嘅質素;蛋白蝦春卷我就唔太鐘意了,係食到蝦味嘅但見唔到啲蝦嘅,唔知係咪同啲蛋白打埋咗一齊呢?兩個人好彩,等左五分鐘左右就有位了,整體感覺都唔算差嘅

兩個人好彩,等左五分鐘左右就有位了,整體感覺都唔算差嘅
2021-06-20
5 分鐘 (堂食)
2021-04-17 1500 瀏覽
添好運點心出名就係人都知,但係都幾失望吓🤯(聽講愈多分店,水準愈下降....)講返食物:叉燒包係最好食嗰樣!但同逸東x嗰個比,呢個輸晒😓😓馬拉糕夠鬆軟,但冇咩味!蝦餃個皮太厚,好難食順帶一提,員工服務都好一般
添好運點心出名就係人都知,但係都幾失望吓🤯
(聽講愈多分店,水準愈下降....)
講返食物:
叉燒包係最好食嗰樣!但同逸東x嗰個比,呢個輸晒😓😓
馬拉糕夠鬆軟,但冇咩味!
蝦餃個皮太厚,好難食

順帶一提,員工服務都好一般