2024-10-30 338 瀏覽
九龍城發哥推介小店-添財記今日突然想食炸兩,記得九龍城有間小店發哥都推介過餐廳,就去試下啦。果然真係無介紹錯wo🤣🤣炸兩好味,腸粉滑滑的,條油炸鬼少脆唔會好硬個啲👍🏻👍🏻我最鍾意食😚我哋下午茶時段去到,好多嘢都賣哂啦,例如沙嗲牛肉麵同炒麵啦,冇得試到啦。。因為佢哋下午5點收工喇,好早就會賣晒啲嘢,如果想食到佢哋啲招牌菜,就要早啲去啦😆下次早d 去試佢早餐先😅
九龍城發哥推介小店-添財記

下午茶
2024-09-05 475 瀏覽
買份早餐外賣,份量越嚟越少,如果唔係少得太過分,都唔會特登上嚟寫食評,之前買都覺得少,但係至少都有80%滿,依家少咗三份一,本身外賣份量就唔係大份,依家仲要冇咗三份一,如果唔係公司附近朝早無粥店,朝早又無時間堂食,我應該不會幫襯,有被騙嘅感覺,非常失望。其實呢間粥舖味道係唔錯,但係服務就一般般,之前都叫過幾次走蔥,不過都冇走同佢講返,佢哋直接拿走蔥,冇加返啲粥落去,結果碗粥又係少咗三份一,真係非常失望
2024-09-05
5 分鐘 (外賣自取)
$25 (早餐)
慶祝紀念
紀念日
可能廚房覺得只用遷就處理自己方便,尤其是出腸粉永遠不跟入單次序,我已經是第三次等到吃完其他食品也未等到腸粉,反而遲來的就會先到食物甚至先埋單。好明顯,你叫牛肉腸這些會先出,齋腸遲一點,蝦米腸就永遠唔想做,等半小時都不出。但之前老板又極力推薦客人食蝦米腸,十分茅盾的店舖。這小店,我支持了幾年,我覺得他的食品質素一定有很多人會支持的,大家都要支持小店。所以就算我唔再幫襯都唔會有任何分別。
但之前老板又極力推薦客人食蝦米腸,十分茅盾的店舖。
所以就算我唔再幫襯都唔會有任何分別。
2023-12-31 2220 瀏覽
住喺附近成日經過都入過去經朋友推介後 就去食個早餐先朝早10去😅嘩已經排隊不過唔係等左好耐✌🏻入去必先食👍🏼沙嗲牛肉撈河👍🏼炸兩👍🏼熱奶茶👆🏻以上三樣我連續食咗兩日
住喺附近成日經過都入過去

👍🏼炸兩
👍🏼熱奶茶

👆🏻以上三樣我連續食咗兩日
炸兩
唔好話發哥就連發哥條腳毛我都見唔到🤨平日一點幾食客唔多職員都幾友善禮貌😚落單後好快到齊⍥ 牛腩麵 ❙ $33幼麵無咩鹼水味😆牛腩好香好夠稔份量夠 唔錯的⍥ 炒米粉 ❙ $18😧唔洗廿蚊 份量幾多簡單以芽菜 青蔥 紅蘿蔔絲一齊炒淡味但偏油膩我加左啲甜醬即刻加分左😳⍥ 蝦米捲炸兩 ❙ $28又係好大份 兩個人分享開心啲蝦米腸包住炸兩 😈眼見好多豉油 但唔會過鹹可惜溫度唔夠之餘 油炸鬼又唔脆唔夠脆就真係乜都唔洗再講喇~~🫠
唔好話發哥

眼見好多豉油 但唔會過鹹
可惜溫度唔夠之餘 油炸鬼又唔脆
唔夠脆就真係乜都唔洗再講喇~~🫠

2023-10-05 2973 瀏覽
。O小姐。發哥都幫襯嘅粥粉麵飯。日常。由於要過海做嘢,晨早流流買完嘢,趁有少少時間,同行就帶我去食好西😳 - 添財記同行話呢一間餐廳發哥都會去幫襯,跟住我就問:🙋🏻‍♀️:會唔會見唔見到發哥先? 🙄:人哋食完返屋企啦,七點幾就你食㗎喇🙋🏻‍♀️:😮‍💨去到門口,見到有好多人排隊,仲有好多遊客,我哋等咗五至10分鐘到啦,咁就可以入嚟啦!入到嚟,即刻望吓參考吓先,其實佢周圍都已經填晒佢可以賣嘅嘢,呢一間主要食係粥粉麵飯,咁當然你可以食雲吞麵嗰啲啦,咁只不過晨早流流,我就叫咗個出名嘅皮蛋瘦肉粥再加炸兩,再加一杯醒神還魂嘅凍鴛鴦🫣以粥品嚟講,我可以話佢係正常,皮蛋都係足料嘅,瘦肉就係肉絲,個粥都綿嘅,不過又唔係話叮一聲囉😅至於個炸兩,正常發揮,不過佢有三條,都算多,個油炸鬼唔係太脆,但可以接受。環境係正常茶餐廳囉,大家會好親密咁樣坐一齊,但係都算乾淨🙆🏻‍♀️如果你問我,要特登過嚟嘅話呢,我就未必啦,因為講到都有好多同類型嘅粥品舖頭,但係你話嚟食,體驗一下九龍城嘅風味嘅話呢,咁都可以嘅,同埋佢價錢都算係平,而家二字頭價錢已經好少見了🥲好多平民嘅恩物黎🥹最後,食完,走埋,可惜遇不到發哥😮‍💨
。O小姐。
發哥都幫襯嘅粥粉麵飯。日常。

🙄:人哋食完返屋企啦,七點幾就你食㗎喇
🙋🏻‍♀️:😮‍💨

最後,食完,走埋,可惜遇不到發哥😮‍💨
2072 瀏覽
10 分鐘 (堂食)
  • 炸兩
2023-05-13 2596 瀏覽
今日有聲咳想食粥,所以搵到去九龍城,聽講發哥經常嚟食,時間唔啱就見唔到。呢度位置唔難搵,不過地方小,係我學寫食評以來等最耐嘅一次,要搭枱就必然。餐牌選擇好多,白粥都有幾款,我揀咗咸白粥,配炒麵炸兩。粥好夠熱咸道適中,食完喉嚨舒服好多。職員話師傅拉唔切,炸兩要等20分鐘,不過未收好手機就嚟咗,腸粉涼油炸鬼唔脆,我相信真拉唔切,因為佢嘅炒麵、午餐肉餐熟蛋米粉同埋熱奶茶都唔錯。埋單門口一邊等位,一邊等外賣,下次可以嚟試雲吞麵。咸白粥炒麵炸兩奶茶餐熟蛋米

炒麵
炒麵

2023-05-13
10 分鐘 (堂食)
$50 (早餐)
2023-04-26 1790 瀏覽
九龍城沙嗲牛肉麵名店「添財記」,你在網路上搜尋呢間店,多數都係搵到粥品類,近期見到好多KOL/遊客都介紹添財記既沙嗲牛肉麵,所以要來試吓。沙嗲牛肉紅腸煎蛋麵,沙嗲汁唔係好濃味既一種,我比較喜歡呢種,冇咁咸,牛肉肉質都冧既,唔會柴口。紅腸經過香煎,有誠意。煎蛋係燶邊荷包蛋,煎得唔錯。麵係採用超力伊麵,口感有別於一般茶餐廳,個人覺得唔使加錢轉出前一丁,加左蔥花,將沙嗲既香味增升左,感覺好似一碗中式既沙嗲牛肉麵。奶茶,順滑呢啲基本野就唔使講,茶味好香濃,茶膽亦夠厚,好高質既港式奶茶。

2023-02-05 2308 瀏覽
呢日同朋友係九龍城搵食,見到呢間添財記好似好出名所以就入去試下😎我叫左個牛肚麵,牛肚好淋,麵都好爽口唔會好大陣鹼水味,加少少辣椒油都更加香,湯底都好濃郁👍🏼朋友叫左個餐蛋炒麵底,雖然材料簡單,不過食得出一啲都唔馬虎,午餐肉煎得好香脆,煎蛋半熟🤤 個炒麵底都好食,唔會好膩我地再追加左個炸兩,但係唔記得影相🙃不過個腸粉皮有啲厚,同埋成碟野都係凍,應該係整好左擺係到,入面條油炸鬼都已經唔脆,呢樣有少少失望🫣🫣

2023-02-04 1553 瀏覽
① 蝦米捲炸兩 ($28)// 勁好彩最後一份都俾我食到😚!首先份量好鬼多當正餐食都會飽😂蝦米腸包住油炸鬼再淋上煮滾過嘅豉油~腸粉好滑 油炸鬼帶少少微脆但味道正常,鐘意蝦米好多同時隻隻都唔會好細,仲有好出嘅蝦米香!依個份量同價錢無得輸✨//𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌕🌑#aiiifoodie #aiiifoodie_九龍城
① 蝦米捲炸兩 ($28)
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

#aiiifoodie #aiiifoodie_九龍城
2023-01-31 1570 瀏覽
[添財記]粥品腸粉出名就整個九龍城都知。粥品出色連配襯嘅油器腸粉都係必點之一。粥底夠綿,配埋必點碎牛真係回味無窮,難怪發哥都經常光顧。其實除咗粥品出色,港式茶餐廳食品都做得好過好多茶記。基本上我每次都會點粥及茶檔粉麵《牛肉粥拼豬紅》綿綿又熱辣辣粥底,配上店內最受歡迎嘅碎牛肉,確實一試難忘。《蝦米捲炸両》香蔥加香口蝦米混著薄滑腸粉,再包住油香滿滿嘅油炸鬼成為配粥之最,必點!《沙嗲牛紅腸麵》牛肉質素好,非常滑嫩,招牌沙嗲汁出色,濃郁但不蓋牛肉香,搭配超力伊麵及香蔥另有一番風味。紅腸有誠意地先炸至外皮微脆再上碟,好味。《咸牛蛋麵》咸牛蛋炒得剛好並非常鬆軟,咬落軟綿但用筷子夾起亦不散,恰到好處。試過配炒麵及三文治,各有特色百搭之選除咗以上四款推介,其他食物都做得出色,炒麵亦非常受歡迎,雪菜米,各款三文治看似簡單但每款都比其他茶記味道更細緻,食物飲品都唔會令你失望。

《牛肉粥拼豬紅》
綿綿又熱辣辣粥底,配上店內最受歡迎嘅碎牛肉,確實一試難忘。
碎牛豬紅粥

咸牛蛋麵

紅腸
鴦走
2023-01-20
$60 (早餐)
2022-12-18 1143 瀏覽
Dad loves to eat here and it's good. Got the porridge, Chinese donut, chow mein, wonton mein and toast. Everything is as good as I remember I would give everything a 8/10. Good value for the price and the service is excellent too. I think this place is known for the porridge though which was thiccc.

11月15日揾食肥華同靚媽專誠到呢間,獲影帝發哥點名推薦的食店一試睇吓水準如何,此店本身在九龍城已是老牌名店,再加上發哥嘅品評讚好,真係生意唔好就奇,爆場就預咗,要搭枱亦指定動作,幸好當日肥華到此店光顧時間尚早,可以即時入座不用在店外排隊等位,而今日外點之食品,都係好食,抵食之選,發哥冇介绍錯此店,可惜此店所在地段楼宇,已被列入 舊區重建計劃之內,在久嘅將來此店就要被迫結業,所以若有心光顧此店人仕,就要盡快,因此店老細向肥華透露,今次一別後會未必有期
2022-09-20 1438 瀏覽
今天來到九龍城,心裏想自疫情爆發以來,我已很久沒有嚐到我至喜歡吃這店的腸粉了。今天既然來到,我便一定要吃龍崗道添財記的腸粉和粥。~蝦米腸粉這店的蝦米腸粉真材實料,蝦米的份量毫不吝嗇,所以吃起來,每口腸粉也夾著小蝦米和蔥花。最重要的是蝦米完全沒有腥味,而且有咬口。蝦米腸粉單是賣相已是非常吸引,腸粉軟硬度適中,入口軟糯,絕不糊口。吃的時候,我只需加入附上的豉油已是滋味無窮。~炸兩腸粉內的油炸鬼雖然已不脆口了,但味道仍然不錯。軟糯腸粉包上油炸鬼,味道層次已多了。吃的時候,只需沾上豉油,味道已足夠。~艇仔粥個個人感覺艇仔粥較濃味,粥底尚算綿綿的,粥料以爽口豬皮為主。其他材料還有小魷魚鬚、肉絲、花生和蔥花。整體來説,材料不算太豐富,但二十二元一碗的艇仔粥亦算合格了。

~蝦米腸粉

~炸兩

~艇仔粥
外賣自取
2022-06-27 1479 瀏覽
今日女朋友想食粥,去左佢公司附近一間粥鋪食lunch~鋪頭有粥食仲有麵食,好多選擇我地叫左個牛肉粥、牛筋麵同埋蝦米炸兩牛肉粥牛肉粥粥底好綿,濃稠度岩岩好,不過有D過咸,牛肉都有撈過,所以可能就更加咸,我同女朋友都覺得無咁咸會好D牛筋麵都有4—5條牛筋,好足料,仲有女朋友最愛冬菜~湯面有陣油,食落都有陣豬油香~不過都係有D咸蝦米炸兩炸兩食得多,有蝦米就未食過,落左蝦米好鮮味,不過入面既油炸鬼都係唔夠鬆脆,仲有d淋,一般般~呢間適合重口味人士,我同女友會再物色下其他粥鋪~
我地叫左個牛肉粥、牛筋麵同埋蝦米炸兩

牛肉粥

牛筋麵

蝦米炸兩

呢間適合重口味人士,我同女友會再物色下其他粥鋪~