2024-08-23 107 瀏覽
呢個飯桶🍚天天真係去邊度都好鍾意食飯🤣所以成日要搵啲餐廳🍴有飯嘅滿足佢,今次呢間 @添食堂 台式料理除咗有台式滷肉飯🍚同時又有養生湯底🍜嘅手工刀削麵今次叫咗鹽酥雞扒🐓,配台式滷肉飯成碗飯有菜🥬🌽有肉🍗非常健康,均衡飲食,啱晒👏鹽酥雞扒,脆漿薄薄非常香口,一啲都唔油膩😋醉雞翼配養生湯底手工刀削麵條🍜刀削麵又煙靭又滑😍粗粗咁吸晒養生湯嘅湯汁超正🤩養生湯底香而不濃落足料😍另外嘅炸紫薯波波🫶外脆內Q ,另外個話梅粉配番薯薯條🍟都不客錯過,酸酸甜甜別有一番風味如果去開大角咀搵食真係可以呢個小店👍
呢個飯桶🍚天天真係去邊度都好鍾意食飯🤣

除咗有台式滷肉飯🍚同時又有養生湯底🍜嘅手工刀削麵

今次叫咗鹽酥雞扒🐓,配台式滷肉飯

醉雞翼配養生湯底手工刀削麵條🍜

如果去開大角咀搵食真係可以呢個小店👍
2024-08-19 82 瀏覽
這間添食堂,地方不大,裝修簡單,是一間食台灣料理的餐廳,有台灣小食,台式便當,藥膳雞湯麵,牛肉麵等,價錢平民抵食。餐廳的麵食標榜無添加味精。鹽酥雞排藥膳湯麵,可選刀削麵或新竹米粉,鹽酥雞排大大塊,炸得金黃香酥,有很香的椒鹽味道,跟湯分開盛上。藥膳湯底很香,很清甜,內邊有紅棗,杞子,木耳,蟲草花。紅燒牛肉湯麵,湯底濃而清甜,配料豐富,有燉得淋身厚肉的牛腱、爽口的牛肚及牛丸。另外點了台式香腸及滷肉A菜作小食。不過餐廳的飲品就欠缺了台式的珍珠奶茶,期待餐廳遲一下會推出。

另外點了台式香腸及滷肉A菜作小食。
2024-08-18
2024-08-09 390 瀏覽
走在大全街看到有間新開業的台式料理「添食堂」,自然就想到要嘗嘗味道,小店舖裝潢光亮整潔,座位也挺舒適。先嘗地道小食 :香芋地瓜球~ 香芋地瓜球不僅在台灣很受歡迎,在香港也流行起来,除了口感酥脆、香芋甘香甜美,並含有膳食纖维和碳水化合物,是營養成份極高又美味可口的小食。炸花枝丸~外酥內嫩,鮮味香濃,是蛋白質豐富的小食。主食: 紅燒牛肉湯麵~厚切牛腱肉質瘦而不柴, 吸收了牛肉 高湯,味道顯得更鮮更香濃,牛肚質地有嚼勁,是低脂肪又營養價值高的美味食材,牛丸味鮮彈牙。鹽酥豬扒藥膳湯麵~ 既然是標榜冇味精,就先嘗高湯;味清甜、藥膳味道不濃,吃過後沒有口乾感覺。手工刀削麵麵質豐厚彈牙,豬扒脆漿香脆不油膩,肉質鬆軟可口。五香牛肉新竹湯米~五香牛肉都是大件兼厚切,份量十足,新竹米粉是台灣著名的特產之一,以新竹地區出產而得名,米粉呈細長狀, 口感爽滑, 掛高湯吃非常美味。凍珍珠奶茶~凍檸檬茶~甘橘蜜話梅水~很棒話梅水!小店舖還提供素食,今晚已經吃得很飽,留待下次再嘗試吧!

先嘗地道小食 :

香芋地瓜球

炸花枝丸~外酥內嫩,鮮味香濃,是蛋白質豐富的小食。

炸花枝丸&香芋地瓜球

主食:

五香牛肉新竹湯米

凍珍珠奶茶~凍檸檬茶~甘橘蜜話梅水~
凍珍珠奶茶~凍檸檬茶`甘橘蜜話梅水

很棒話梅水!
甘橘蜜話梅水

小店舖還提供素食,今晚已經吃得很飽,留待下次再嘗試吧!

2024-08-09
炸花枝丸&香芋地瓜球
凍珍珠奶茶~凍檸檬茶`甘橘蜜話梅水
甘橘蜜話梅水
2024-08-07 145 瀏覽
大角咀大全街雲集眾星餐廳,想搵到間平民小店食個 Quick Lunch ,所以我哋揀左位於大全街#添食堂 ,除左價錢相當親民,全日免加一,餐廳裝潢得小清新,店員亦服務親切,食物相當高質。而食品種類亦在更新,十分期待。A04 炸花枝丸(4粒)-$35.0表面已灑上些少淮鹽,口感煙韌彈牙,調味適中,令人食慾大增。A02 台南蝦卷 (2條)-$28.0外面薄薄腐皮炸得金黃薄皮,外酥內Q嫩。內餡飽滿魚漿和蝦仁,口感豐富!E07 (素食)素花枝丸手撕雞香菇藥膳湯麵(手工刀削麵, 走蔥),熱黑糖冬瓜茶-$73.0飲到淡淡的藥材味,湯底有杞子、紅棗、木耳等,暖胃之餘又潤喉,手工麵有揀刀削麵或新竹火粉,而花枝丸口感彈牙可口。G02 鹽酥雞排滷肉飯便當,凍臺灣奶茶-$68鹽酥雞外層酥脆,肉質多汁唔乾,雞排同滷肉份量夠曬多,抵食又好飽,值得一試🥰D01 (素食)麻油燙A菜-$25.0健康之選點左燙青菜,一上枱已聞到濃濃的麻油香味,入口新鮮,清吓腸胃都幾好呀!

A04 炸花枝丸(4粒)-$35.0
表面已灑上些少淮鹽,口感煙韌彈牙,調味適中,令人食慾大增。

A02 台南蝦卷 (2條)-$28.0
台南蝦卷

G02 鹽酥雞排滷肉飯便當,凍臺灣奶茶-$68

鹽酥雞排滷肉飯便當

D01 (素食)麻油燙A菜-$25.0
麻油燙A菜
2024-08-01 137 瀏覽
成日覺得大角咀呢區好多美食,所以有時會去食好西,今次就同中意食台灣菜嘅朋友去呢間餐廳。吾系一般台式餐廳,更提供各款素食台灣料理,素食者不妨一試🌿✿ 甜不辣 $28甜不辣喺台灣菜黎講好受歡迎,質感Q彈,偏向軟稔,沾上甜酸醬更滋味。✿ 烤台灣香腸 $38次次食台灣菜亦不忘叫台灣腸,香甜可口又有口感❤️✿ 香芋地瓜球 $38以前去饒河街夜市成日食😆內裡香芋同地瓜蓉甜度剛好💜做到軟綿綿☺️✿ 鹽酥豬排骨藥膳湯麵 $63鹽酥豬排骨炸得香脆可口🐷豬肉口感結實,鹽酥味道頗入味。藥膳湯麵有養生作用,現今逐漸普及,加入雲耳、紅棗等配料更滋補。✿ 鹽酥雞排滷肉飯便當 $68鹽酥雞排同樣炸得香脆🐔滷肉飯非常有台式風味,更加入吾少醬汁,撈埋滷肉令白飯變得冇咁乾。

✿ 甜不辣 $28

✿ 烤台灣香腸 $38
次次食台灣菜亦不忘叫台灣腸,香甜可口又有口感❤️

✿ 香芋地瓜球 $38

✿ 鹽酥豬排骨藥膳湯麵 $63

✿ 鹽酥雞排滷肉飯便當 $68
2024-07-28
2024-07-30 268 瀏覽
今日又去到大角咀搵食啦!今次見到一間新開嘅台式餐廳,就即刻入去試下。紅燒牛肉湯麵湯底濃而不膩,又唔會油淋淋,牛𦟌軟腍適中最好食係個手工刀削麵,煙煙unun,有咬口😋鹽酥雞扒藥膳湯麵雞扒好大塊,外皮炸到卜卜脆,裏面嘅 雞肉就嫩到出汁,加上佢嘅調味料,淨係雞扒已經食到停唔到口!另外配上藥膳雞湯嘅手工麵, 個雞湯清澈得嚟又飲到佢嘅藥材風味,食完炸嘢飲返呢一個湯真係非常適合。素鹽酥雞第一次食素嘅鹽酥雞比較乾身,但係入面真係好似雞肉咁有一絲絲嘅質地,加上炸左再加埋調味料真係幾可亂真,想食鹽酥雞又想減少DD邪惡感嘅話都係一個唔錯嘅選擇香芋地瓜球每次見到有香芋地瓜球我都必點🤣🤣最鐘意啲軟軟糯糯嘅野,仲要有埋甜甜地嘅芋蓉係入面~呢一餐非常圓滿🥰凍甘橘蜜話梅水 & 無糖茉莉綠茶起初見到個杯只有一粒話梅,以為個甘橘蜜味會重啲,原來個底係有話梅碎架~整體飲落好有話梅味,酸酸甜甜得黎又帶有少少咸味,夏天飲都唔錯架!因為依一個係無糖嘅茉莉綠茶,所以好清楚咁樣飲到佢嘅茉莉香味,鍾意飲茉莉味嘅人一定要試下!

紅燒牛肉湯麵
湯底濃而不膩,又唔會油淋淋,牛𦟌軟腍適中
最好食係個手工刀削麵,煙煙unun,有咬口😋

鹽酥雞扒藥膳湯麵

第一次食素嘅鹽酥雞

凍甘橘蜜話梅水 & 無糖茉莉綠茶

喺OpenRice發現呢間新嘅台式餐廳 好奇試一試叫外賣其實大角咀區內都有幾間唔錯嘅台式餐廳 呢間比起上嚟鹽酥雞扒夠嫩滑 啖啖肉無骨同筋成個飯同肉嘅份量好大 性價比高喺App度叫外賣好快已經有得拎見到Menu有藥膳湯麵 同區反而唔覺有呢種菜式 下次打算去試下
喺OpenRice發現呢間新嘅台式餐廳 好奇試一試叫外賣
成個飯同肉嘅份量好大 性價比高
喺App度叫外賣好快已經有得拎

鹽酥雞扒滷肉飯
10 分鐘 (堂食)
鹽酥雞扒滷肉飯
今日為大家介紹大角咀一間新開嘅台灣料理,叫「添食堂」,位置就响大全街,亦即係已結業一段時間嘅「素菲亞」對面。有咩素食呢?鹽酥雞,嘩!滷肉飯,嘩嘩!新餐肉刈包,嘩嘩嘩!花枝丸,嘩嘩嘩嘩!🎇🎆🍛 素鹽酥雞滷肉飯便當 $65肉燥好多,味道亦好好,非常好送飯。雞比較少同細件,但同散叫嘅味道係一樣嘅(下面詳細再講)。我叫呢個之前有同店員確認一吓,因為菜式名叫「素鹽酥雞滷肉飯」,咁滷肉係咪都係素?可能你會諗,咁鹽酥雞係素,唔會一齊嘅滷肉唔係啩?就係因為我見過一間叫「紅米」嘅茶餐廳,有一期將素雞同唔同嘅肉類配搭,所以寧願多口問句,費事誤會啦。😅🥪 新餐肉刈包 $38$38 原來得一個,少貴,但都值得嘅,因為非常有風味。新餐肉煎到脆口,入面有啲酸菜,炸蒜同蔥,最驚喜嘅係有芫茜,我嘅最愛,唔怪得零舍香口。唔食芫茜嘅朋友唔使驚,QR code 落單係有走蔥,走芫茜嘅選項(仲有個係「走紅蔥乾酥」 唔知咩嚟)。🐥 素鹽酥雞 $40雖然便當都搭咗啲鹽酥雞,但散叫係正好多,因為大件啲冇咁「噏濕」,口感亦較正。懷念食 KFC,豪大大嘅素友有福了。味道就係正常鹽酥雞咁啦,好食到停唔到口,未清哂啲雞之前係唔想食其他嘢。

🍛 素鹽酥雞滷肉飯便當 $65

素鹽酥雞滷肉飯便當

🥪 新餐肉刈包 $38

新餐肉刈包

🐥 素鹽酥雞 $40

素鹽酥雞

雖然便當都搭咗啲鹽酥雞,但散叫係正好多,因為大件啲冇咁「噏濕」,口感亦較正。懷念食 KFC,豪大大嘅素友有福了。味道就係正常鹽酥雞咁啦,好食到停唔到口,未清哂啲雞之前係唔想食其他嘢。🤤

🍜 素花枝丸手撕雞香菇藥膳湯麵 $65

素花枝丸手撕雞香菇藥膳湯麵

同上述講過嘅原因一樣,我都有先問手撕雞係咪都係素嘅先叫。可以揀手工刀削面或者新竹米粉,我揀咗刀削麵,麵質都 okay 但冇想像中咁有咬口,偏淋啲。個藥膳湯都算真材實料,幾香藥材味,食完啲麵我都飲哂啲湯,正。😊

手撕雞幾可亂真,真係好似浸淋咗嘅雞絲。花枝丸幾彈牙同爽口,而且幾鮮味。👍🏻

由於滷肉飯同新餐肉刈包我係同一餐食,期間我有個疑問,就係食到啲幾辣嘅嘢,我懷疑唔通係鹽酥雞?定新餐肉?定滷肉?我問店員,佢諗諗吓就醒起,應該係啲酸菜。係喎,因為個滷肉飯同刈包都有酸菜,唔怪得食食吓會辣啦。🌶️

餐廳裝修光猛,平實但舒服。埋單暫時唔收八達通,可以比現金,信用卡或支付寶。餐廳逢星期一休息。值得一提係,唯一嘅店員態度非常好,招呼殷勤之餘仲好好笑容,今時今日响餐廳都比較少見,唔通佢睇咗古天樂?🤔

2024-07-12
15 分鐘 (堂食)
素鹽酥雞滷肉飯便當
新餐肉刈包
素花枝丸手撕雞香菇藥膳湯麵
👨🏻‍🍳 添師傅 今次出盡 九牛二虎之力💪🏻 以 新穎素材創作台風素🍀系列,真。心❤️好食😋 素鹽酥雞真心得👍🏻 藥膳麵💊好夠味 新餐肉刈包🐷 有新意🆕💡Master Chef Tim’s new Taiwanese eatery offers plenty yummy veggie options! 😋 Better than KFC, tasty herbal soup noodles, and must have Omni luncheon meat wrap! Yum yum yum!Recommended dishes 必吃素鹽酥雞滷肉飯便當 Salted Veggie Fried Chicken and Minced Meat Rice Bento🍀🍗🍱素花枝丸藥膳湯麵 Herbal Soup with Veggie Cuttlefish Balls 🍀🦑⚪️🍜新餐肉刈包 🍀🐷🫓起司手抓餅Cheese Pancake 🧀🥞

Recommended dishes 必吃
起司手抓餅Cheese Pancake 🧀🥞
2024-07-14
15 分鐘 (堂食)
新餐肉刈包 🍀🐷🫓
  • 素花枝丸藥膳湯麵 Herbal Soup with Veggie Cuttlefish Balls 🍀🦑⚪️🍜
  • 起司手抓餅Cheese Pancake 🧀🥞
大角咀 My Ahjussi 個鋪位,由韓式變左做台式,不過同樣保留住素食友善的style,滷肉飯便當和藥膳湯麵都有素食版。蛋白質就用素料為主,不過價錢唔算貴,食物質素都OK,同非素食朋友去大家都食得開心。前身係韓式料理 My Ahjussi ,現在變做台菜,唔肯定有無換老闆。入面佈局大致上差不多,燈光光猛左,花花裝飾就拆晒啦。每個項目都有一兩款素食揀,有綠色標記容易認。不過都用手機點餐既,APP上面都有寫住素食。藥膳冬菇蔬菜湯麵可以走蔥或多蔥,我就多蔥派嘅。麵底有刀削麵和新竹米粉,兩個都幾吸引。滷肉便當有一款係素,熱氣鹽酥雞,下次再去試呢個。麻油燙A菜 HK$25 / 素花枝丸手撕雞香菇藥膳湯麵 HK$70 / 凍無糖茉莉綠茶 跟餐HK$5台灣的A菜即係香港的油墨菜,因為唔想食炸野,所以叫個菜食,就一個正常的蔬菜。藥膳湯底有淡淡藥材味,我本身是藥膳愛好者,覺得可以再濃味啲。素花枝丸應該係純素,手撕雞就有蛋奶。原本以為素手撕雞會用杏鮑菇,不過係我諗多左。整體來說都幾多料,符合這個價錢的質素,間中可以落去食下。
入面佈局大致上差不多,燈光光猛左,花花裝飾就拆晒啦。
滷肉便當有一款係素,熱氣鹽酥雞,下次再去試呢個。
2024-07-14
2024-07-10 682 瀏覽
今晚和太太在大角咀辦完事,順道在附近吃晚飯,經過這家新開張的添食堂,就來試試水準。餐廳環境裝飾簡約明亮,座位有空間感,平日晚市時段亦接近全場滿座,記得要早點到。餐牌選擇繁多,有多種常見的地道台灣菜,有飯麵主食,亦有不同的小食可以選擇。鹽酥豬排骨滷肉飯便當 $65原塊鹽酥豬排骨大大件,外層焦香酥脆而內裡嫩滑多汁,排骨肉質軟嫩不乾澀,味道鹹香,十分惹味,配以台式滷肉,入口軟綿油潤,脂香味美,而醬汁特別醇厚和味,拌飯一流。素鹽酥雞香菇藥膳湯麵 $65另一客主食點了素的湯麵,手工刀削麵麵條口感筋道醇厚,煙韌有嚼勁,而素香菇藥膳湯底真材實料,入口回甘後韻飄香醇厚,而素鹽酥雞口感有驚喜,水準之作。起司手抓餅 $38點了一客起司手抓餅,手抓餅酥香可口,有大量的拉絲芝士,十分邪惡,配以特製的蒜泥醬汁,蒜香帶甜,另有一番食趣。五花肉刈包 $38刈包中有一大片五花肉,肥瘦相間的五花肉酥香腴美,芳縈齒頰,肉嫩骨軟,脂香味美,皮滑,脂爽,肉軟,入口即化,加上香甜的刈包同吃,十分滿足。烤臺灣香腸 $38原條台灣香腸烤香後切成厚片,口味鹹甜適度,油而不膩,甘腴可口,配以蒜片同吃可以解膩。滷肉燙A菜 $28最後點了

鹽酥豬排骨滷肉飯便當 $65

素鹽酥雞香菇藥膳湯麵 $65
起司手抓餅 $38
五花肉刈包 $38
烤臺灣香腸 $38

滷肉燙A菜
滷肉燙A菜 $28
最後點了一客燙A菜,台灣的A菜即是香港的油麥菜,加上油潤的滷肉及油蔥酥,為燙青菜加入與別不同的新鮮感。
甘橘蜜話梅水/苿莉綠茶
甘橘蜜話梅水真材實料製作,豐富的話梅味之中帶有一點甘橘的清香,一流。
2024-07-10
滷肉燙A菜