2023-04-09 1216 瀏覽
復活節假期第2天,繼續外出explore唔同地方。是日輪到九龍城,很久很久沒來,變成點我都唔太了解呀😅😅 男朋友都好少過來呢個地段,所以又黎覓食下。😊😊有不少網上comment 都讚呢間食店,尤其係招牌菜清真牛肉餅,同男朋友都好想試吓⋯都預左要等和排隊,攞籌後企埋一邊睇menu一邊等,種類繁多,豬牛羊雞咩都有😲 等左大概10分鐘就到我地,算快呀😃餐廳格局係舊式菜館,四四方方,而且都比想像中大間。今日假期,好多食客,大多都點了清真牛肉餅。首先試左配酸辣湯 - $38。有分大、中、小,我地叫了小碗,嚐嚐味道。重胡椒粉味,愈飲愈辣,味道中規中矩,可以的。(3.5 out of 5)主角上場,清真牛肉餅 - $48/2件 (2件起)新鮮滾熱辣煎好,好熱,皮算薄亦煎得都脆口,咬一口時要好小心,燙口之餘又防住啲肉汁漏出來😅😅。第一口食到層皮,再咬一口就係牛肉餅,啖啖肉足料實淨,好juicy,有肉味,真心正💯 男友食完再encore 多一個,我就已經夠了😊😊 (4.5 out of 5)

酸辣湯(小)

主角上場,清真牛肉餅 - $48/2件 (2件起)

2023-04-08
10 分鐘 (堂食)
下午茶
酸辣湯(小)
2023-03-26 1087 瀏覽
上個月朋友帶我來食的,本身冇乜期望. 下午茶時段要排隊,但 turnover 好快,等咗一陣仔.一入去,見到menu… 同一間舖又清真,又上海嘢,甚是有趣😃👇牛肉餅. 外脆,一咬落去爆汁,OK 喎喂~👇酸辣湯. 味道深得我心,夠濃夠味,有衝動想 encore 一碗,不過忍住😂👇雞麻麻地,我食咗一舊就冇食。👇仲有碟,好似係炒羊肉? 應該都係好味的,唔係好記得,好似係孜然啲frd👇 豆沙窩餅+ 高力豆沙 定美麗豆沙(?)都不錯的👇 咖哩牛腩, 也不錯. 估計咖哩飯會好味過咖哩麵

👇牛肉餅. 外脆,一咬落去爆汁,OK 喎喂~

👇雞麻麻地,我食咗一舊就冇食。

👇 豆沙窩餅+ 高力豆沙 定美麗豆沙(?)
都不錯的

👇 咖哩牛腩, 也不錯. 估計咖哩飯會好味過咖哩麵
2023-03-22 1033 瀏覽
今日同朋友去食呢間餐廳,之前很多人話牛肉餅好食,專登排隊去食。今日點佐4樣,食到水煮牛肉片瞬間瞬間作嘔,因為有隻曱甴🪳我地叫工作人員過來,果個人未等我地講完即刻收走⋯佢只係講句幫你cancel呢個⋯到後面我地已經無曬胃口,仲買埋單(另3款食)!收銀果個人仲幫餐廳廚房搵藉口,話一般唔會有呢個問題⋯我完全啞L曬其實我地趕時間,就未打食環電話。真係唔建議大家食呢間餐廳,衛生堪憂!服務又差!宜家仲覺得範圍作嘔🤮
⋯我完全啞L曬
2023-03-22
2023-03-22 635 瀏覽
路過N次,都被門外人龍嚇怕。今日決定五點半突然襲擊,果然有位。點了個二人A餐288元。四菜一飲品。芝麻鷄乏善可陳,鷄肉柴而無味,至於醬汁。辣子羊肉一般水準,。咖喱牛肉粉絲湯尚可。牛肉餅係店裡熱賣爆款,肉餡爆汁皮脆肉汁稍嫌多點。難怪不少顧客都衝著這個餅過來。餐牌上寫餐廳始於1950年,就是已經有73年曆史。店內裝修陳舊,服務也是那種港式旺場店嘴臉。在香港已經成為習慣。個人認為,試過就好,沒有什麼賣點能吸引回頭光顧。
。辣子羊肉一般水準,。咖喱牛肉粉絲湯尚可。
牛肉餅係店裡熱賣爆款,肉餡爆汁
2023-03-17 1830 瀏覽
就算搬咗嚟九龍城附近咁耐,都冇試過呢間咁出名既餐廳,次次都見佢門口堆滿曬人,就唔想等🫠今晚落街搵嘢食,老公話難得見到冇人等不如就試下一坐低就好似茶樓咁俾咗兜水同埋啲餐具我洗,啲餐具都幾污糟….有層油係上面…..叫咗一個炒年糕,一個麵,同埋一個高力豆沙芹王麵其實係牛肉炸醬麵,好好食好多芹菜粒,調味唔會好鹹,不過啲拉麵煮到好腍,唔係我鍾意嘅口感牛脷濃茄湯年糕好好食,雖然係即食雞湯煲蕃茄,但又煲得幾好飲,入面仲有好多蕃茄粒。呢到個年糕唔會煮到好爛仲好有質感好煙韌,牛脷係一片片嘅,好好食,好爽口又有牛味👍🏻高力豆沙好企身,大大粒金黃色,灑滿砂糖可惜個芯係凍既,而且仲有啲未炸熟既麵粉一舊舊,紅豆餡又冇味,但係個皮係幾好食嘅,所以真係好尷尬。佢係我食過最好食嘅高力豆沙皮,但都係我食過最難食嘅餡,浪費曬唔夠飽仲叫咗個牛肉餅,睇個樣真係幾出色嘅旁邊一睇係透明,應該入邊全部都係肉汁講不然一咬爆到周圍都係,而且冇咬一啖都係咁滴啲肉汁出嚟。可惜除咗肉汁之外,亦都有1:1既油漏出嚟。呢個餅除咗去爆汁同埋熱辣辣之外,入邊啲肉口感好爛,而且調味都唔好食整體嚟講都唔錯,可以下次試埋其他嘢食,不過就唔會再嗌高力豆沙🥲

叫咗一個炒年糕,一個麵,同埋一個高力豆沙

高力豆沙好企身,大大粒金黃色,灑滿砂糖

唔夠飽仲叫咗個牛肉餅,睇個樣真係幾出色嘅

旁邊一睇係透明,應該入邊全部都係肉汁

• 芹王麵
2023-03-12 462 瀏覽
今日一早5:30pm去,估唔到都已經排緊隊,我地叫左一碟雞絲海蜇,份量好少,成$98,性價比低,再叫左一個中size嘅香荽鮮魚羹,味道可以,同埋叫左馳名嘅牛肉餅,一份兩叫,多汁,值得一試
2023-03-02 1077 瀏覽
我同老公由拍拖到結婚,到而家仔女都一對大嗰個都10歲幾🤭,仲幫襯緊清真,佢嘅牛肉包真係好好食㗎💖完全冇人能及😙😙😙好味不油,多肉汁,今日幫襯左食嗰個清真炒飯,原來裏面係有牛肚加雞肉粒加牛肉粒再加香料一齊炒😘😘好食到飛起💋👍🏻👍🏻真係值得推介俾各位朋友,吞頭上又多一種口味🫶🏻好正!我老公食咖喱羊腩飯,我食清真炒飯,跟住我哋每人食咗個煎牛肉餅同埋熄咗個牛肉煎餃子🥟😊好滿足識飽,朝頭早外賣左牛肉餅同蔥油餅俾媽咪食😍媽咪好鍾意食佢個蔥油餅🤭又係非常好味!媽咪話食得返佢細個時的蔥油餅嘅味道。真係好懷念,每次食都笑口世世你哋都食啊。堅推介比各位😄
我同老公由拍拖到結婚,
到而家仔女都一對大嗰個都10歲幾🤭,仲幫襯緊清真,
今日幫襯左食嗰個清真炒飯,
原來裏面係有牛肚加雞肉粒加牛肉粒再加香料一齊炒
我老公食咖喱羊腩飯,
我食清真炒飯,
跟住我哋每人食咗個煎牛肉餅同埋熄咗個牛肉煎餃子🥟😊好滿足
又係非常好味!
你哋都食啊。堅推介比各位😄
清真炒飯
牛肉煎餃子
2023-02-28
15 分鐘 (堂食)
清真炒飯
牛肉煎餃子
  • 蔥油餅
  • 咖喱羊腩
🥢牛肉餅 $46(2件)牛肉餅一定一定一定要試!!!!!仲要趁熱食🤤🤤牛肉餅個外皮煎到好香脆,而且皮薄超多汁,裡面滿滿既牛肉餡同湯汁🤤一啖咬落口啲汁爆晒出嚟,所以食既時候要小心熱湯汁會辣親個咀🙈🥢清真小籠包 $50(4隻)皮都算薄,牛肉餡料都足料。夾既時候可能會漏汁,要小心夾!味道同牛肉餅差唔多味🙈我個人覺得叫牛肉餅抵食D,個餡大D🤤🤤🥢雞絲麻醬冷麵 $52冷麵配埋青瓜絲同雞絲一齊食好爽口開胃,特別個麻醬好濃味撈埋黎食好正,係出面多數係雞絲麻醬粉皮,冷麵比較少見😋評分:味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️整體:⭐️⭐️⭐️⭐️————————————————————————

🥢牛肉餅 $46(2件)
牛肉餅一定一定一定要試!!!!!仲要趁熱食🤤🤤
牛肉餅

🥢清真小籠包 $50(4隻)
清真小籠包

————————————————————————
清真小籠包
雞絲床醬冷麵
2023-02-10 633 瀏覽
每次行過都見到人龍好長⋯今日早左過去,醒目拎左飛先,再係附近行下一場嚟到,梗係要試吓呢度咁出名,咁馳名既爆汁!清真牛肉包🐮🐮🐮果然聞名不如見面,一啖咬落去爆曬汁🙈🙈🙈比我想像中仲要好食!😋😋😋由於我哋有兩個人嘅關係⋯感覺上嚟到呢啲嘅地方,仲要試一試個咖喱❤️❤️咖喱好香濃嘅味道,同印度嘅咖喱係兩件事⋯不過咖喱入邊帶點辣,同行嘅朋友唔太食得辣,所以差唔多成個我要食晒☺️☺️如果唔太食得辣嘅,不妨試吓呢個羊肉麵,真心推介
每次行過都見到人龍好長⋯
今日早左過去,醒目拎左飛先,再係附近行下

如果唔太食得辣嘅,不妨試吓呢個羊肉麵,真心推介
2023-01-29 1122 瀏覽
今日行過九龍城清真牛肉館門口,超長龍等外賣。一定要試下佢哋的牛肉餅,趁熱食,超正佢的牛肉超多汁。佢的酸辣湯超多料,比平時食的辣點。但一點都唔水,好食佢的 嫩雞煨麵湯麵都唔錯,但無咩驚喜但一定比連鎖店的王x沙好食好多。佢的牛肉麵就一般,牛腩有點韌。但湯底同麵都好好食,跟街邊的食的好唔同。佢的店比較有傳統的風味,跟商場的靚裝修係無得比的。如果怕唔乾淨的話,都可以叫外賣。雖然係叫清真牛肉館,但除了牛肉外,佢更像一間舊式上海菜店
今日行過九龍城清真牛肉館門口,超長龍等外賣。
一定要試下佢哋的牛肉餅,趁熱食,超正
佢的牛肉超多汁。

牛肉餅

佢的酸辣湯超多料,比平時食的辣點。
但一點都唔水,好食

酸辣湯(中)

佢的 嫩雞煨麵湯麵都唔錯,但無咩驚喜

但一定比連鎖店的王x沙好食好多。

嫩雞煨麵

佢的牛肉麵就一般,牛腩有點韌。
但湯底同麵都好好食,跟街邊的食的好唔同。

牛腩麵

佢的店比較有傳統的風味,跟商場的靚裝修係無得比的。
如果怕唔乾淨的話,都可以叫外賣。
雖然係叫清真牛肉館,但除了牛肉外,佢更像一間舊式上海菜店
2023-01-29
酸辣湯(中)
  • 清真牛肉餅
🔸清真大拼盤 $248 6/10牛肚|牛肉|牛筋|牛舌|麻油雞糾結咗好耐要雙拼定三拼🤣最後叫大拼盤一次過試哂, 就唔洗煩了🙈牛肚幾淋身, 醃得幾入味😋牛肉偏乾硬😲牛筋個樣好似上海菜嘅肴肉🤣🐓麻油雞有好香嘅麻油味, 味道正正常常💰大拼盤價錢偏高, 如果想食, 淨係嗌牛肚/ 牛肉 好似抵啲~🫣🔸牛肉餅(2件) $46 7.5/10❗️嚟得清真牛肉館當然要嗌它的招牌菜🤩牛肉餅即叫即整♨️Size 有手掌心咁大左右✋🏻外皮煎得香脆, 皮薄多汁😽內裡塞滿 滿滿的牛肉餡同湯汁🤤不過味道偏香料味多於牛肉味🤔🧚‍♀️食嘅時候, 要小心啲汁爆出嚟, 辣親嘴👄🔸羊肉小籠包(4隻) $50 6.5/10皮唔太厚, 餡料很多帶輕微的羊羶味🐑可惜乏缺些肉汁, 較為乾身🙈🔸蔥爆羊片 $80 6/10羊片份量較少, 除咗幾片較大外其餘的都很”碎濕濕”🥴
🔸清真大拼盤 $248 6/10
牛肚|牛肉|牛筋|牛舌|麻油雞
糾結咗好耐要雙拼定三拼🤣
最後叫大拼盤一次過試哂, 就唔洗煩了🙈
牛肚幾淋身, 醃得幾入味😋
牛肉偏乾硬
😲牛筋個樣好似上海菜嘅肴肉🤣
🐓麻油雞有好香嘅麻油味, 味道正正常常
💰大拼盤價錢偏高,
如果想食, 淨係嗌牛肚/ 牛肉 好似抵啲~🫣

🔸牛肉餅(2件) $46 7.5/10
❗️嚟得清真牛肉館當然要嗌它的招牌菜🤩
牛肉餅即叫即整♨️
Size 有手掌心咁大左右✋🏻
外皮煎得香脆, 皮薄多汁😽
內裡塞滿 滿滿的牛肉餡同湯汁🤤
不過味道偏香料味多於牛肉味🤔
🧚‍♀️食嘅時候, 要小心啲汁爆出嚟, 辣親嘴👄

🔸羊肉小籠包(4隻) $50 6.5/10
皮唔太厚, 餡料很多
帶輕微的羊羶味🐑
可惜乏缺些肉汁, 較為乾身🙈

🔸蔥爆羊片 $80 6/10
羊片份量較少, 除咗幾片較大外
其餘的都很”碎濕濕”🥴
  • 清真牛肉餅
2023-01-10 870 瀏覽
經過九龍城梗係要食下清真牛肉館啦咖喱羊腩夠晒入味羊腩炆得夠晒腍再加上個蔥油餅點埋啲咖喱汁簡直係滋味十足入邊仲有幾粒薯仔 夠晒飽肚蝦子鍋塔豆腐豆腐夠晒嫩滑個汁唔會太鹹 🙌🏻就咁食已經好好味唔使特別撈飯或者其他嘢牛肉餅一定要試一咬落口啲汁咇晒出嚟不過食一件就夠晒如果食多過一件嘅話就有啲膩所以一件就夠晒數仲可以留肚食其他嘢食完正餐梗係要食甜品啦沙翁食落口非常鬆軟入邊係紅豆餡唔係太過甜 最適合鍾意少甜嘅朋友店內環境非常寬敞我哋嗰日差唔多夜晚八點半先去食但係越坐越多人 九點幾仲有人入嚟食相信好多人都係慕名而來 嚟到九龍城大家就記得去試吓啦
經過九龍城梗係要食下清真牛肉館啦

九點幾仲有人入嚟食
相信好多人都係慕名而來
嚟到九龍城大家就記得去試吓啦

2022-11-27 973 瀏覽
完全不值得排一兩個小時的隊。味道也不是中國清真食品的味道,和大陸蘭州拉麵店的飯菜不能說不像吧,只能說完全沒有關係。牛肉拉麵清湯寡水的放醬油放白菜葉😂 也不是拉麵,是粗麵油麵。 雞肉炒麵勾芡非常多,豆芽放得和面一樣多。 牛肉餅是灌湯的,一咬噴射好遠。。。不提供紙巾,需要購買
完全不值得排一兩個小時的隊。
2022-11-24 919 瀏覽
羊肉嗆湯拉麵,這種麵完全沒有咬口,煮到極之林,其實和車仔麵的拉麵沒有什麼分別,不算特別出色,如果這樣要60多元的話,其實大部份都在這個湯同埋幾塊羊肉,味道以及價值好像不太值得60多元。牛肉餅的確挺為出色,每每都上下皮薄,中間蘊含大量汁醬,肉質夠香濃,而且香料味濃郁,其實有點像印度式那些KEBAB的烤肉,肉香而多汁,相當可口。不過如果太多人要等位就不太值得,而且它還不便宜,就只是吃了一碗麵加兩個牛肉餅,都已經要$100有突,即使在九龍城區,也的確不便宜。
,不算特別出色,如果這樣要60多元的話
午餐
2022-11-18 798 瀏覽
想起清真牛肉館的爆汁牛肉餅,Lunch便去碰碰運氣。一點前到達,門口已有人群等候。幸好,只幾分鐘,我們便入座了。每人馬上點一個喜歡的菜,有牛肉餅、賽螃蟹、砂鍋雲吞雞和羊肉小籠包。牛肉餅的精髓在它熱燙燙的肉汁,咬落去時不小心濺出,浪費了好可惜!這店的賽螃蟹,師父手勢好,用蛋白和瑤柱煮出螃蟹的香味和口感,回味無窮,在其他餐廳很難找到。雲吞鷄的湯濃淡適中,非常鮮甜,讓娃娃菜十分入味。最後的羊肉小籠包則略嫌肉質太鬆軟,感覺一般般。這種老店,談不上什麽裝修,伙計們說不上什麽禮貌,但就喜歡他們的直接了當,讓人爽快地大快朵頤。
2022-11-02
5 分鐘 (堂食)