去了兩間 bookmark 的食店都遇上定休日 ...好自然咁又去了『港嘢茶檔』啦 !!!下午茶餐唔多啱食,就點了份 ... 常餐 C / HK$56。特濃鮮茄粒粒餐肉通心粉。蒜蓉多士、黑松露滑蛋、茄汁豆。凍咖啡鮮茄湯底裡面很多蕃茄肉,味道帶點蕃茄酸香清爽又開胃,很啱現在悶熱的天熱食加上大大粒的餐肉,超滿足凍飲唔需加錢,大熱天飲杯冰凍咖啡就係爽 !!!** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
去了兩間 bookmark 的食店都遇上定休日 ...
好自然咁又去了『港嘢茶檔』啦 !!!

。特濃鮮茄粒粒餐肉通心粉
。蒜蓉多士、黑松露滑蛋、茄汁豆
。凍咖啡
鮮茄湯底裡面很多蕃茄肉,味道帶點蕃茄酸香
清爽又開胃,很啱現在悶熱的天熱食
加上大大粒的餐肉,超滿足

凍飲唔需加錢,大熱天飲杯冰凍咖啡就係爽 !!!
2021-05-17
下午茶
2021-06-27 334 瀏覽
下午茶時段唔使等位~裝修由內到外都好有香港懷舊特色💚恍如置身於70年代嘅香港(雖然我未出世😹)餐廳仲要播住羅文既歌一路食一路聽住懷舊金曲,別有一番味道🕺🏻🌟餐蛋多士($32)味道:4/5 多士好香有蒜蓉味又熱辣辣!蛋好厚好滑~~餐肉食得出係即叫即煎,唔係擺咗好耐凍哂嗰啲👍🏼有誠意、有水準😋🌟茶走(+$8):幾滑、茶味濃👀唔錯🌟熱朱古力(+$8)好掂!又濃又唔太甜😻🌟混醬三寶($35)味道:3/5有腸粉、魚蛋、燒賣,最緊要佢夠熱。雖然比起個多士就失色左,但都過得去。服務就一般啦,會催你落單,不過茶記都係咁上下啦 🌟整體來講:味道:3.5/5性價比:3.8/5 (野飲要加$8)聽講佢個沙嗲牛肉炒蛋多士都幾正,下次試下~
下午茶時段唔使等位~
裝修由內到外都好有香港懷舊特色💚
恍如置身於70年代嘅香港(雖然我未出世😹)
餐廳仲要播住羅文既歌
一路食一路聽住懷舊金曲,別有一番味道🕺🏻

🌟餐蛋多士($32)
味道:4/5
多士好香有蒜蓉味又熱辣辣!
蛋好厚好滑~~
餐肉食得出係即叫即煎,唔係擺咗好耐凍哂嗰啲👍🏼
有誠意、有水準😋
🌟茶走(+$8):幾滑、茶味濃👀唔錯
🌟熱朱古力(+$8)好掂!又濃又唔太甜😻
餐蛋多士
🌟混醬三寶($35)
味道:3/5
有腸粉、魚蛋、燒賣,最緊要佢夠熱。
雖然比起個多士就失色左,但都過得去。
混醬三寶

服務就一般啦,會催你落單,不過茶記都係咁上下啦
🌟整體來講:
味道:3.5/5
性價比:3.8/5 (野飲要加$8)
聽講佢個沙嗲牛肉炒蛋多士都幾正,下次試下~
2021-06-25 168 瀏覽
[港嘢茶檔]裝修超有feel嘅茶餐廳❗️👍🚩厚切餐肉蔥蛋香煎多士三文治 $32 (下午餐)分量幾多👍多士一上枱就脆卜卜😋個蛋就真係幾厚切隻中間有啲蔥花Mix埋一齊好味不過午餐肉唔係厚切而係薄切 不過煎得幾香😊👅🚩招牌沙嗲牛肉米粉 常餐 $56 碗沙嗲牛肉米粉份量好多👍😂黑松露炒蛋幾滑同埋香🥰多士脆卜卜😋總結時間🥰裝修非常靚打卡一流👅推介大家一試❗️
[港嘢茶檔]

裝修超有feel嘅茶餐廳❗️👍

🚩厚切餐肉蔥蛋香煎多士三文治 $32 (下午餐)
分量幾多👍

總結時間🥰
裝修非常靚打卡一流👅
推介大家一試❗️
2021-05-22 397 瀏覽
牛肉三文治必叫,奶茶好味,外賣盒好實淨,麵夠爽,沙牛夠花生味有花生粒,炒滑蛋夠滑有蛋香😍牛肉三文治必叫,奶茶好味,外賣盒好實淨,麵夠爽,沙牛夠花生味有花生粒,炒滑蛋夠滑有蛋香🤤牛肉三文治必叫,奶茶好味,外賣盒好實淨,麵夠爽,沙牛夠花生味有花生粒,炒滑蛋夠滑有蛋香😆牛肉三文治必叫,奶茶好味,外賣盒好實淨,麵夠爽,沙牛夠花生味有花生粒,炒滑蛋夠滑有蛋香🤪牛肉三文治必叫,奶茶好味,外賣盒好實淨,麵夠爽,沙牛夠花生味有花生粒,炒滑蛋夠滑有蛋香🥰

2021-05-22
外賣自取
$39 (早餐)
團年飯
  • 牛肉三文治
  • 凍奶茶
2021-04-25 511 瀏覽
今天老公寶寶老早外出工作,我便獨個兒到住家附近的餐廳吃早餐。而由於餐廳與醫管局距離不遠,因此更推出有醫護人員七折的優惠。餐廳裝潢色彩繽紛,以懷舊六七十年代的香港為主題,從門口至店內皆用上大量舊款招牌和霓虹光管作裝飾,整體風格是甚有特色,恍如親身置於舊香港之中。自家製五香肉丁出前一丁我點選了早餐 E 套餐,主食是出前一丁,其煮製時間控制得恰到好處,食用時軟硬適中,煙韌彈牙。而配料五香肉丁更是自家製出品,務求打破傳統小丁兩三粒的罐頭肉丁,轉改用進口的凍肉自行切粒,並加入秘製醬汁而成,味道鹹香不辣,軟嫩鮮美,讓人吃過後回味無窮。多士炒蛋多士炒蛋是附隨套餐奉上的。外觀可見多士雖是寬厚金黃,但把一塊對半切開當作兩件,則顯得份量略為較少,但幸而口感外酥內軟,鹹香味濃。而炒蛋入口雖是製得不夠滑溜,但咀嚼時口感十足,蛋味濃郁,再灑上適量黑椒作調味,味道更增添香馥層次。凍檸檬茶檸檬茶凍飲選擇了走甜,端上時其份量大杯且冰量充足,飲用入喉冰涼透心,茶味濃郁,配搭上數片微酸的檸檬作點綴,味道更是清新芳香,是餐後解渴解膩的好飲品。總結而言,餐廳裝潢極具特色,懷舊風格可見是用心設計,鍾情舊香港的人士不妨到此光顧打
自家製五香肉丁出前一丁
多士炒蛋
凍檸檬茶

總結而言,餐廳裝潢極具特色,懷舊風格可見是用心設計,鍾情舊香港的人士不妨到此光顧打卡。菜餚方面精心製作,特意配搭自家製肉丁,味道可口出色,但如若食材分量可再作少許調整則整體更佳。
2021-04-21 235 瀏覽
好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲環境舒適:😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:多士夠脆,塗了一層蒜蓉牛油,好香。滑蛋如其名,好滑,色澤亦吸引。奶茶味道不過不失。另值得一提的是店內的裝修,是懷舊風路線個人認為很值得推介此茶餐廳給外國遊客。
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲
環境舒適:😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
2021-03-05 575 瀏覽
又是和天使過的早晨。本來想去重溫培茶咖啡的美夢,但去到既然是"內部裝修、暫停營業"。希望不是結束營業吧?邊行邊找,經過這間茶檔,記得每次路過也是大排長龍。趁晨早沒人龍決定一試。店內的佈置蠻特別的,但其實只是將一堆招牌放出來。說特別其實又沒什麼特別。這是天使點的蕃茄湯通火粉和太陽蛋。由於我沒有偷食,所以不知道是什麼味道。這是我點的招牌沙嗲牛肉麵和煎蛋。和用作布置的一樣,這個"招牌" 其實也是沒什麼特別。牛肉只有梳打粉的味道,但奇怪在沒有沙嗲味。不單是牛肉,連麵湯也只是出前一丁湯粉的味道,半點沙嗲味也沒有。沒有沙嗲味的沙嗲牛肉麵,難道就是這個原因做了招牌?煎蛋的處理算是正常。但基本上,煮蛋的味道大多一樣,很難不正常。不正常的,就是明明這間茶檔附近有一間茶餐廳,無論沙嗲麵和煎蛋也是一流的,卻因為貪新鮮,結果就……平心而論,這個早餐其實是普通茶記質數,用作填飽肚子是可以的。只不過,又解釋不到那條長人龍。是有其他"招牌"菜色嗎?看來以後和天使出巡前,還是先做好資料搜集。

看來以後和天使出巡前,還是先做好資料搜集。
$45 (早餐)
2021-03-05 347 瀏覽
原來想去的店今天沒開門所以在下選上了這家港嘢茶檔平常都是條隊排到沙頭角的本日有幸能直接Walk In吃是日好麵 特濃鮮茄粒粒餐肉通心粉 $42把粒粒骰子牛餐肉落油輕炸鎖緊內部水份同時讓外面更香更脆放進蕃茄肉滿滿的湯底裡如果湯底能更加更加濃郁杰身每一匙就都是滿滿的滋味(在下是茄怪 😛)在下把通粉+$4轉成了出前一丁麵質偏硬但在下喜歡(你好彩 在下就是喜歡硬麵啊)早餐跟配蒜蓉多士和雙蛋在下選上了太陽蛋可惜的是其中一顆已破爛唯有先把它幹掉來平伏在下的強迫症多士的蒜香沒有很豐富不過烤過的多士不覺地為它加添了香味最後餐飲是一杯熱檸水對在下而言作用就是幫自己清洗味蕾和能醒醒神
原來想去的店今天沒開門

把粒粒骰子牛餐肉落油輕炸
鎖緊內部水份同時讓外面更香更脆
放進蕃茄肉滿滿的湯底裡
如果湯底能更加更加濃郁杰身
每一匙就都是滿滿的滋味(在下是茄怪 😛)
在下把通粉+$4轉成了出前一丁
麵質偏硬但在下喜歡(你好彩 在下就是喜歡硬麵啊)

早餐跟配蒜蓉多士和雙蛋
不過烤過的多士不覺地為它加添了香味
最後餐飲是一杯熱檸水
對在下而言作用就是幫自己清洗味蕾
和能醒醒神
$50 (早餐)
2021-02-08 330 瀏覽
星期六下午剛剛在附近的九龍塘學完車,想食豬潤麵和嘆一杯港式奶茶自自然然走進了這間港式茶檔,他的裝修比較新潮和附近的九龍城舊區形成強烈的對比,所以也很容易就找到。他的茶餐價格介乎$50至$60,我選了豬潤公仔麵茶餐再配黑松露炒蛋茄汁焗豆。好耐也沒有食一碗湯底如此乾淨清澈的豬潤麵,豬潤是厚切的,爽口。沒有一點腥味。雖然豬潤略嫌豬潤味淡一點,但已經好好黑松露炒蛋好好味,夠熱。但茄汁焗豆略嫌冷了一點,如果在加熱一點會好啲至於,那一杯港式奶茶,當然是冇問題🏆雖然講嘢茶檔收的是茶餐廳的價錢,但是他的裝修和整潔程度比一般茶餐廳高很多:)

黑松露炒蛋好好味,夠熱。
但茄汁焗豆略嫌冷了一點,如果在加熱一點會好啲

至於,那一杯港式奶茶,當然是冇問題🏆

豬潤公仔麵
黑松露炒蛋
豬潤公仔麵
黑松露炒蛋
2021-01-27 315 瀏覽
港式茶餐廳加了新元素,餐牌吸引,選擇種類多!茶餐都有大約10款,每款都很特別。我選擇咗-手打蘑菇珍寶豬扒腸仔飯(邪惡之選😈),期望的蘑菇汁,有點失望,蘑菇汁淡,食唔出蘑菇汁味道,豬扒勁大勁厚juicy,腸仔好好食,應該係廚師腸。餐飲-選擇咗熱朱古力,香濃好飲。餐廳位置比較窄,點員親切友善,餐廳裝修特別,採用舊時九龍城寨風格,茶餐餐牌吸引,選擇多,對於選擇困難症嘅我....但吸引會再嚟試,BTW,下午茶價錢吸引,30幾就有一款,值得一試!
港式茶餐廳加了新元素,餐牌吸引,選擇種類多!
茶餐都有大約10款,每款都很特別。

餐飲-選擇咗熱朱古力,香濃好飲。
2021-01-25
  • 熱朱古力
2021-01-23 238 瀏覽
近日好想食沙嗲牛肉麵,早幾天在元朗要排長龍無食到,呢兩日在九龍城,聯發嘅早餐無得揀沙嗲牛肉,結果暫時試住呢一間頂癮先🤔.網上評價呢一間茶記好壞參半,不過鬧嘅都係早前嘅事,見到有懷舊港式風情,佈滿舊式招牌設計加上早餐🥣賣到上午11:30🕦,時間剛配合得到———————————————————————————🍽早餐🅱️沙嗲牛肉出前一丁🍜+茶走 $42💬早餐其實有8個餐,不過一心係食沙嗲牛肉,其他選擇完全無留意到🤣,沙嗲牛肉好似唔係好夠沙嗲味,無乜汁,出前一丁麵🍜唔會好腍,剛好的硬度,可以自己加蔴油。溶岩炒滑蛋🍳確實是幾滑,仲有蒜香多士🍞夠香脆。.🗣整體而言是中上水準,不過要滿意沙嗲牛肉嘅口癮應該要再繼續尋覓下去😏
———————————————————————————
🍽早餐🅱️沙嗲牛肉出前一丁🍜+茶走 $42
2021-01-22
$42 (早餐)
2020-12-19 365 瀏覽
偷得浮生半日假,緊係要食個靚早餐獎勵吓自己經過呢間餐廳,見到啲裝修勁懷舊勁特別,好似回到80年代香港咁,被吸引了入去試試!叫咗兩個經典港式早餐嘆吓沙嗲牛肉出前一丁絕對係早餐界的KOL,去到每間餐廳都想叫埋試吓!呢間都不錯,湯底沙嗲味好濃,啲牛肉新鮮唔韌,加埋烘底多士,炒滑蛋,絕對比到我地一個Good Morning 另外叫多個薑絲豬潤丁,呢個絕對有驚喜,竟然係黃沙豬潤,咬落去又軟綿綿又濃味,質素拍得住深水埗好出名嗰間
偷得浮生半日假,緊係要食個靚早餐獎勵吓自己

叫咗兩個經典港式早餐嘆吓

2020-12-16 238 瀏覽
九龍城嘅餐廳好多, 而且風格都非常不同, 有舊裝修而賣情懷, 老味道, 有新裝修而賣格調, 有爛笪笪嘅, 都有新束束, 而裝修感覺玩味嘅餐廳就有今日呢間, 今日星期三天文台話14度左右, 大風又天寒地凍, 當然想食番個早餐先開始一日嘅工作啦餐廳環境, 單位唔算大, 但間隔寬鬆, 樓底高令到空間感強, 唔會有侷促嘅感覺呢度嘅早餐由38蚊起跳, 價錢稍貴, 但好嘅係轉凍飲唔洗加錢凍奶茶, 大細同平時餐廳相約, 用大冰粒, 茶同奶平衡得好好, 茶底香濃口感覆雜, 奶味濃郁又能夠同茶膽混合得好, 味道似茶走咁濃郁, 凍奶茶來講好夠味沙嗲牛肉麵, 冇加錢換出前一丁但湯底係有果隻麻油香, 不過麵質同出前一丁完全唔同, 口感較爽, 麥味較重, 牛肉本身好多沙茶醬痴住, 牛肉份量不少, 有6塊左右, 咬落會感覺到肉質嘅紋理, 咬起來有牛肉味多士切開兩塊方便進食, 底有搽牛油, 因為厚身窄切關係, 中間軟綿嘅麵包存在感好強, 外層烤得脆口, 而炒蛋係稱為溶岩滑蛋, 不過今次咁岩應該有d 失手, 因為比較熟, 中間芯位已經老了, 而且食落唔綿, 以炒蛋來講都幾好食嘅, 但唔係走滑口嘅方向, btw, 上面

多士切開兩塊方便進食, 底有搽牛油, 因為厚身窄切關係, 中間軟綿嘅麵包存在感好強, 外層烤得脆口, 而炒蛋係稱為溶岩滑蛋, 不過今次咁岩應該有d 失手, 因為比較熟, 中間芯位已經老了, 而且食落唔綿, 以炒蛋來講都幾好食嘅, 但唔係走滑口嘅方向, btw, 上面係黑椒粒, 我除左m 記食炒蛋會加黑椒粒之外就係佢, 都幾有香味

埋單42蚊, 本人覺得茶餐廳早餐來講算貴, 但都係市價, 整體水準不俗, 住附近嘅話絕對會成日光顧, 多謝收睇
2020-12-16
《廢物女孩👭食の覺醒》#九龍城篇💩·平時💩都係西多士愛好者 間唔中都想食下🙈不過食得多都係花生醬加煉奶😋今次見到奶黃流心唔洗諗就決定試佢😆而且呢到除左裝修係70年代風格之外🎞連playlist都係全部播懷舊金曲🎙所以整體感覺好統一 幾好🙆🏻‍♀️🍴油炸奶黃流心西多士+凍奶茶 HKD 46多士上枱就聞到好香奶黃味 但切開餡料較小🙈得中間個part最多 不過可能又因為咁 配埋面頭啲煉奶又唔會好甜😂拎返個平衡😛多士邊都炸到脆脆地 雖然食緊個陣覺得味道岩岩好 但食完再飲奶茶就發現杯野冇乜味咁🤭本身奶茶奶味都偏重 茶味之後先滲出黎👀也不錯的👍🏻所以怕甜怕漏都建議share多士阿👯‍♀️👯‍♀️
《廢物女孩👭食の覺醒》
#九龍城篇
💩·

🍴油炸奶黃流心西多士+凍奶茶 HKD 46

2020-12-02 199 瀏覽
昨天下午,諗住好耐冇去過呢度食嘢,可以再俾多次機會,因為之前覺得佢啲食物好味,次次都會叫鷄扒炒公仔麵同多士公仔麵餐,對上嗰次幫襯就有啲失望,因為碟鷄扒炒公仔麵冇鑊氣兼且有啲凍,個多士公仔麵份量少咗好多,所以今次來試多次睇吓有冇改善。不過未坐低已經俾個四眼老男人侍應趕走,我同老公一入去佢就叫我哋搭枱,但其實有卡位佢唔俾我哋坐,就算要坐卡位都要坐埋一邊留返對面嗰兩個位搭枱,咁我見佢其餘兩張卡位都係得兩人坐,而且唔使坐埋一邊,兩人可以對坐,於是我問個男侍應,點解佢哋可以兩人坐哂一張卡位,佢聲稱話人哋本身三人來,但我見到嗰兩個人到走人埋單都係得兩個,枱面都冇三份餐具三隻杯。就連另一枱卡位都係兩個人坐,個男侍應仲語氣好差堅持要我哋搭枱,其實成間餐廳都好疏落,冇乜人,佢要我哋迫埋一邊撘枱,我覺得疫情下食飯有風險,所以嬲得滯走人,臨走佢仲好唔care啲客人感受,態度好差,我覺得我以後都唔會幫襯呢度,個四眼老男人侍應簡直趕客。

2020-12-01
下午茶