2019-09-29 1020 瀏覽
因為門面特別,所以我們三人入去幫襯。內部面積不大,門口長髮的收銀姐姐叫我們直入圓枱搭枱,本身張圓枱已經坐了三個大人也佔咗四分三的位置,我們兩大一小很難融入,於是我們同收銀姐姐講很難坐,但她在收銀枱叫出來說這是六人枱可以坐,但又沒有讓那三個大人坐貼一些,只不斷叫我們坐落去坐落去。 後來我們發現門口有張六人枱只坐了兩人,我們兩大一小就坐咗落去,收銀姐姐黑曬面態度很差,我們沒有理會她,隨後點餐。 因為樓面冇人,我哋叫收銀姐姐幫忙點餐,但佢竟然向住水吧大叫:「搵人出嚟寫餐呀, 三個人在水吧一齊唔使做呀~~」餐牌上看到的食物很吸引,但實際到桌面時會令你很失望,其中一個蕃茄通粉放落枱面時,我還以為是有人食淨的,因為通粉很少但係湯很多,我哋問侍應點解會咁,佢哋話一向都係咁可能有時會手重畀多啲通粉,有時係會少啲, 我哋要求換另外一碟通粉,但係情況都係一樣小通粉多湯。味道不用說,罐頭蕃茄湯通粉味,湯很酸,通粉沒口感,一句講曬唔好食。另外一碟叉燒蛋飯,啲飯太硬,叉燒冇叉燒味,好彩係啲蛋有蛋味,而且都係滑蛋。唔會再幫襯了,因為服務態度咁差,食物質素又唔好。

唔會再幫襯了,因為服務態度咁差,食物質素又唔好。

2019-09-13 759 瀏覽
呢間茶餐廳裝修搞鬼,充滿懷舊港式風味裝修仲好特別,全間餐廳都放滿懷舊港式佈置。而且食物方面都幾有特色。.由佢地開張到依家都keep住有幫襯食物質素一路都唔錯之前仲有內地遊客會專登黎食野.但前幾日黎呢到食lunch 食物水準完全係直線下滑食完之後 係覺得以後都唔使黎 😑.賣相係零分 🤷🏻‍♀️ 味道都好一般個蒜蓉多士冇蒜蓉既🤔唔好睇佢好似烤過個包,其實佢一黎已經係凍既 😤$56 一份茶餐唔算平唔算貴但咁既質素 真係唔黎食
呢間茶餐廳裝修搞鬼,充滿懷舊港式風味
由佢地開張到依家都keep住有幫襯
食物質素一路都唔錯
之前仲有內地遊客會專登黎食野
但前幾日黎呢到食lunch
食物水準完全係直線下滑
食完之後 係覺得以後都唔使黎 😑

賣相係零分 🤷🏻‍♀️ 味道都好一般

個蒜蓉多士冇蒜蓉既🤔
唔好睇佢好似烤過個包,其實佢一黎已經係凍既 😤

$56 一份茶餐唔算平唔算貴
但咁既質素 真係唔黎食

2019-09-08 483 瀏覽
估唔到呢間茶檔假日早餐時間仲多人排過聯發佢的早餐選擇的確較多價錢亦稍平一點沒抱太大期望但竟然有驚喜🤗滑蛋鮮鹹牛肉治 | $38滑蛋鹹牛肉好足料幾厚身重點係滑蛋蛋味濃郁而且好滑 鹹牛肉帶鹹香再加少許蔥花吊味 味道冇得彈非常有誠意之作三文治選用蒜蓉厚多士雖然標榜係煎但都係唔夠脆不過有蒜香係bonus沙爹牛麵配滑蛋蒜蓉多士 | $42另一款早餐亦有滑蛋配蒜蓉多士同樣滑蛋非常出色 多士唔夠脆但蒜味加分沙爹牛米不過不失
估唔到呢間茶檔假日早餐時間仲多人排過聯發

另一款早餐亦有滑蛋配蒜蓉多士
同樣滑蛋非常出色 多士唔夠脆但蒜味加分
沙爹牛米不過不失
2019-09-08
$40 (早餐)
滑蛋鮮鹹牛肉治
滑蛋蒜蓉多士
2019-08-04 605 瀏覽
哩間茶餐廳每次經過都好想試,但每次都一早諗好食咩所以都無試哩間💕💕今日的起心肝係黎食哩間😋😋😋點知原來勁多人食,兩排隊等位🤪🤪餐廳既裝飾係好vintage🤝🤝係一間玩味既茶餐廳🤝🤝等左陣就有得入啦原本想食豬潤通粉架,不過話無豬潤,即刻轉左「叉燒意粉」「黑松露炒蛋」飲凍央同埋「滑蛋鮮牛肉三明治」🐷🐷🐷三文治好快到啦,賣相好大份好靚仔仲有烘底架,食落有香蔥既味道,配埋鮮牛肉,好好味呢🤝🤝杯凍央有啲跌眼鏡,因為好日都唔飲央,點知哩杯央既啡底竟然係煲窿左,所以不得不換過杯,我地換左杯奶茶,不過茶底都係唔得,睇黎哩度既野飲要多加努力呀🙏🏻🙏🏻🙏🏻「叉燒意粉」係好味既,叉燒好滑,唔係hea野,意粉煙煙unun,忌廉湯底正「黑松露炒蛋」好好味,質地岩岩好多士細細塊,脆口既

「黑松露炒蛋」好好味,質地岩岩好
多士細細塊,脆口既
2019-08-04
  • 滑蛋鮮牛肉三文治
2019-06-24 608 瀏覽
紅豆蛋白西多士(👅: 7.2/10)一直都好想食但礙於地區偏遠唔太熟悉冇乜機會食 呢間懷舊茶餐廳前年左右幾紅因為好多人專程去打卡 裝修好靚☺️btw好似已經冇乜人去食😹 最吸引既係菠蘿油牛角包但去到好似太耐已經冇左了🤕另一款最想試既係蛋白西多士!其實menu入面選擇都幾難揀 最後叫左個有紅豆饀既蛋白西多士一黎到白雪雪表面微焦😍同平時啲油炸西多士完全唔一樣 好吸引 有煉奶同生菜 估唔到會用生菜伴碟幾特別😯但切落紅豆饀偏小所以扣左小小分多啲再滿啲就perfect 食落好鬆軟☺️ 紅豆饀亦唔會偏甜👍🏻個人覺得呢個蛋白西多士感覺上幾健康🤣不過包邊位唔夠好懷舊蝦多士(👅: 7.8/10)呢個係意料之外既驚喜 因為本來冇打算叫 但又唔夠飽😹 佢係3塊厚多士 上面再有蝦膠包住勁大隻蝦咁炸 好邪惡!🤩平時好小見咁大隻蝦既蝦多士 足料👍🏻 多士入口外脆內軟 而且唔會成口油 味道唔錯😛
紅豆蛋白西多士
紅豆蛋白西多士(👅: 7.2/10)
一直都好想食但礙於地區偏遠唔太熟悉冇乜機會食

但切落紅豆饀偏小所以扣左小小分
多啲再滿啲就perfect 食落好鬆軟☺️
懷舊蝦多士

懷舊蝦多士(👅: 7.8/10)
2018-11-06
2019-06-15 353 瀏覽
嚟到九龍城諗住食茶餐廳,入到嚟嗌常餐,一個女服務員嚟落單,我地好有禮貌咁想問,常餐多士可唔可以轉普通包,但成句都未講完,淨係講左「請問可唔可以...」佢已經黑晒面咁話「唔可以」真係真心即刻嬲左。我地條問題都未問完,你咁快知唔可以?同埋依個咁hai嘅服務態度,我真係好耐冇見過,就算啲嘢好食,都唔會再嚟。肯定。
2019-05-21 397 瀏覽
✨#中女獨食難肥日誌 ✨#港嘢茶檔 #九龍城美食 #茶餐廳九龍城的茶餐廳其實偏貴,但裝修又幾有特色😍早餐時段去到11:30,這天就到這裏試一試,睇睇值唔值個傾先🤔#鮮豬膶出前一丁 $44喜歡豬膶一丁一定食過深水埗維記,相比起就遜色了一點,不過也不算差,鮮豬膶厚切大大片,新鮮沒有腥味,鮮嫩沒有煮過火,而薑味可以再重一點😌凍鴦不過不失,配上太陽蛋及蒜蓉包十分飽足😋
✨#中女獨食難肥日誌 ✨
#港嘢茶檔 #九龍城美食 #茶餐廳

#鮮豬膶出前一丁 $44

$44 (早餐)
2019-05-20 307 瀏覽
此店採懷舊港式裝修,我覺得過份著跡了些,大紅大綠的顏色看著刺眼。早餐設計明顯沖著聯發而來,後者沒有沙爹牛肉湯粉/麵,偏偏這裡就可以點,而且可配炒蛋吐司。我就要了這個早餐。炒蛋看似嫩滑,入口卻是另一回事,太多油了,而且有種很膩滯的感覺,和聯發的出品差好一大截。吐司還好,雖厚身但烤得香脆。沙爹牛肉一丁麵,和一般茶記一樣,只有牛肉附上沙爹醬,而牛肉早已飽受鬆肉粉摧殘,唯有麵煮得還可以。吃慣樂園的美味沙爹牛肉通粉/麵(整碗湯都是沙爹),這裡的出品又是要繼續努力 ……

2019-05-18 246 瀏覽
久唔久都會去一次九龍城 鍾意買嗰度啲魚蛋 同潮州雜貨 好似 炒欖角肉碎嘅欖角醬 蒸排骨用嘅甜麵醬 鹹酸菜 同埋 清心綠豆爽 嘅清心丸 都係廚房常備 每次過去 順便食泰國嘢 今次 心血來潮 想飲奶茶 就去茶餐廳呢間茶餐廳 路過好多次食嘢第一次淨係睇環境 就知道打卡一流 雖然地方細細 但裝修好有特色 完全舊香港味道 階磚地 鐵窗花霓虹燈管招牌好似時光倒流一樣食物方面叫咗奶茶 蕃茄通粉同多士奶茶方面 覺得有啲淡 奶味同茶味都唔係好濃通粉還可以番茄味濃淡適宜 多士就 唔識欣賞

呢間茶餐廳 路過好多次食嘢第一次

食物方面叫咗奶茶 蕃茄通粉同多士
奶茶方面 覺得有啲淡 奶味同茶味都唔係好濃
通粉還可以番茄味濃淡適宜 多士就 唔識欣賞

2019-04-10
下午茶
2019-05-14 198 瀏覽
今日同媽媽去行九龍城買材料煮冬蔭公湯,既然今晚都有泰國嘢食,下午茶就食其他嘢喇,路過見依間茶記裝修得咁懷舊,就一於試下。餐廳入面裝修好有心思,掛咗好多五顏六色嘅舊式招牌。新派懷舊港式下午茶多士大大份,厚多士烘得香脆,滑蛋炒得夠香夠滑,沙爹牛肉沙爹味濃唔過鹹,牛肉夠嫩有牛味。頭抽腸粉色水差少少,頭抽味淡唔夠味,腸粉口感煙韌煎得夠香口,加埋芝麻、韮菜、芽菜一齊食好夾。

新派懷舊港式下午茶

滑蛋沙爹牛肉香煎多士

頭抽爆炒豬腸粉

2019-05-04
滑蛋沙爹牛肉香煎多士
2019-04-25 279 瀏覽
去開九龍城想食個港式下午茶就入左黎食.呢度又係主打懷舊裝潢有d舊式招牌掛起左.港式下午茶又點少得西多士不過呢個係夾奶皇唔知係咪我食慣花生醬我覺得佢似炸左既奶皇包而唔係西多同埋我覺得甜左少少點埋煉奶感覺好邪惡.除左西多士,見到好多人食滑蛋都好似幾吸引所以叫左個鹹牛肉蛋多士個蛋整到好滑但係鹹牛肉就比較少如果多料d就應該仲好味而家略微清淡少少.飲品方面我地兩個都應為凍飲個糖漿太甜建議大家第一次黎可以叫少甜
去開九龍城想食個港式下午茶

唔知係咪我食慣花生醬
我覺得佢似炸左既奶皇包而唔係西多
同埋我覺得甜左少少

點埋煉奶感覺好邪惡

除左西多士,見到好多人食滑蛋都好似幾吸引

所以叫左個鹹牛肉蛋多士

2019-04-21
下午茶
鹹牛肉蛋治
2019-04-19 291 瀏覽
我愛蛋牛治🥰世界級蛋牛治🥪🥇🏆聽住許冠傑既歌🎙坐係懷舊風格既餐廳🎞⏳嘆杯奶茶☕️同蛋牛治🥪 世界級享受😚🔻滑牛肉蛋治配熱奶茶🥪 (常餐H $45)以往一直都愛食咸牛肉芝治、咸牛肉蛋治🥪🥰鐘意咸牛肉既少少咸香🤤估唔到配埋滑牛仲正🤩🤩蛋煮得半熟 蛋漿黏住滑牛 食落好juicy🤤🤤蛋撈左咸牛肉去煮 雖然唔多 但夠吊味🤤多士烘底得來有蒜蓉牛油味比一般得牛油更美味😋🔻一粒粒西多士🥞 ($38)完全圖片只供參考😵😵明明圖係疊到山咁🤔但依碟係夷為平地😵食落冇特別 普通西多仲好食🤷🏻‍♀️入面都唔知有冇🥜醬 定微弱到食唔到?🤔煉奶比得慷慨到呢?😂😂🔻熱奶茶冇茶色 但入落都夠滑 ok既 但唔夠茶味🙃💁🏻‍♀️下次會想再幫襯常餐 食多次蛋牛治🤩注意‼️‼️星期日反而唔開🤫
我愛蛋牛治🥰
世界級蛋牛治🥪🥇🏆
聽住許冠傑既歌🎙坐係懷舊風格既餐廳🎞⏳
嘆杯奶茶☕️同蛋牛治🥪 世界級享受😚
🔻滑牛肉蛋治配熱奶茶🥪 (常餐H $45)
以往一直都愛食咸牛肉芝治、咸牛肉蛋治🥪🥰
鐘意咸牛肉既少少咸香🤤
估唔到配埋滑牛仲正🤩🤩
蛋煮得半熟 蛋漿黏住滑牛 食落好juicy🤤🤤
蛋撈左咸牛肉去煮 雖然唔多 但夠吊味🤤
多士烘底得來有蒜蓉牛油味
比一般得牛油更美味😋
🔻一粒粒西多士🥞 ($38)
完全圖片只供參考😵😵明明圖係疊到山咁🤔
冇茶色 但入落都夠滑 ok既 但唔夠茶味🙃
💁🏻‍♀️下次會想再幫襯常餐 食多次蛋牛治🤩
注意‼️‼️星期日反而唔開🤫
2019-04-03 309 瀏覽
其實呢,九龍城好似已經冇乜好食嘅早餐了!大家同意嗎?😔有朝好🈳️閒甘又逛下有咩新野食啦!見到呢間裝修幾特別,好懷舊💕💕我鍾意呀!🥰就入去叫左個早餐試下~沙牛丁!味道吾錯丫~都有牛味嘅!如果可以再焾少少就更好喇!😄😄反而呢個蒜蓉多士同炒蛋重出色!好大陣蒜蓉味💕💕I like it!炒蛋都好滑口,有蛋味😍😍而杯茶(冇影到😅)呢,我就覺得個茶底太濃,可以淡返DD就好了🤪🤪🤪我見其他食評話d伙計態度一般,我就可能好彩,未有吾好嘅經驗😉😉不過笑容冇乜就真嘅🙂

就入去叫左個早餐試下~

炒蛋都好滑口,有蛋味😍😍

2019-04-02 278 瀏覽
星期日瞓到自然醒…當然就要落街食個茶餐廳下午茶今次買咗個沙爹牛肉公仔麵餐… 味道ok!這個西多士就好有特色,切好曬一粒粒,食起上嚟都十分方便, 每一粒都沾滿咗糖漿跟餐嘅呢個黑松露炒蛋加多士,我就十分喜愛。雖然黑松露味就唔係太重,但蛋也煮得很滑。最後都忍唔住叫埋呢個炒腸粉, 不過有啲失望因為味道好鹹 ,同埋好油。
星期日瞓到自然醒…當然就要落街食個茶餐廳下午茶

今次買咗個沙爹牛肉公仔麵餐… 味道ok!

跟餐嘅呢個黑松露炒蛋加多士,我就十分喜愛。
雖然黑松露味就唔係太重,但蛋也煮得很滑。

第一次係特別既裝修吸引入去,餐牌菜式比一般茶記特別,食物尚算可以,播住好多舊歌,感覺唔差第二次再去,當時得我同個囡等緊位,但態度惡劣既女收銀就先俾位門口另外兩個大人先,我無出聲諗住唔趕時間無所謂啦!另一伙記見到我地仲企喺度就話“點解你地未坐既”,就走去同個態度惡劣既女收銀講,惡女堅持話係門口嚟先,我開聲同個伙記講唔緊要。。。最後仲喺碟疍發現長長既頭髮,話俾個惡女收銀聽,淨係攞走碟野轉身同個伙記講有頭髮喎,你講聲唔好意思幫你換過係咪會好過你黑面唔出聲呢!第三次再去等位期間,同一個惡女收銀話“一個要搭枱架,你知呀”,大佬,我嚟俾食野啫唔駛俾你喝呀,好彩唔係打你工其實睇評價都話個女收銀態度惡劣,點解咁耐都唔改善吓呢?裝修幾靚都好,你啲咁趕客既態度唔駛錢都唔再去啦!今次之後點都唔會再去。。。。。