2021-06-13 242 瀏覽
呢間幾唔錯,雲耳蒸滑雞米粉,湯底系鮮甜既白蘿蔔湯,有好多白蘿蔔粒俾你,米粉好食,雲耳蒸雞好大碟,雲耳同雞都好滑,仲有好多芋頭,熱飲免費,整體覺得好滿意。另外男友食左個漢堡煎蛋司華力腸鐵板飯,都好大份同好食,仲有好多蔬菜俾你,等你唔洗成餐得肉食,同樣熱飲免費。

雲耳蒸滑雞米粉 (碟滑雞仲有好多芋頭👍)
巨人漢堡煎蛋司華力腸鐵板餐(仲有好多蔬菜☺)
2021-06-13
雲耳蒸滑雞米粉 (碟滑雞仲有好多芋頭👍)
巨人漢堡煎蛋司華力腸鐵板餐(仲有好多蔬菜☺)
2021-02-28 692 瀏覽
港嘢食堂 - 不過不失嘅鐵板飯🍳今日lunch喺E-max見到呢間餐飯個名好似幾特別下,於是乎就去試試佢。呢間餐廳都有幾多選擇下,除咗鐵板餐,仲有米線,芝士焗飯,蒸餸等。不過見板鐵餐比較多人食,於是就揀咗個蔥燒肥牛鐵板飯,另加咗隻煎蛋,配凍檸茶🥤$61 食物方面,飯同肉嘅分量都ok,唔算少。味道正常,肥牛唔會韌,不過塊板同飯就比較多油🙈味道😋:7/10價錢💰:6.5/10服務💁🏻‍♂️:6/10環境🪑:6.5/10
港嘢食堂 - 不過不失嘅鐵板飯🍳

味道😋:7/10
價錢💰:6.5/10
服務💁🏻‍♂️:6/10
環境🪑:6.5/10

2021-01-07
2020-11-02 630 瀏覽
Lunch time 食飯快好重要,見間餐廳都幾多人排隊點餐,但估唔到好快就有得食,鐵板豬扒飯好大碟,雖然冇鐵板嘅「磁磁」聲,但食落都幾好食,大大杯嘅凍飲更加加分🤤🤤
2020-10-22 333 瀏覽
在疫情影響下的E-Max, 晚上的人流非常少。因為這商場的759比較大,多啲嘢買,抗疫期間要儲備多一點的食糧。Shopping 後搵間餐廳醫肚,但好多都關門了,見度「港嘢餐廳」未關門,睇埋餐牌都幾多選擇。餐廳有啲老香港的裝飾熔岩芝士豬柳肉醬煎蛋意飯,用了鐵板試碟,可以保持溫度,芝士同肉醬撈埋一齊,加埋流心蛋汁,好味😋暖粒粒滑雞臘腸煲仔飯,雞肉算是入味而且都幾滑。煲仔飯一定要有臘腸先完美,有飯蕉!份量都幾大,一個食唔晒😝
在疫情影響下的E-Max, 晚上的人流非常少。
餐廳有啲老香港的裝飾
暖粒粒滑雞臘腸煲仔飯,雞肉算是入味而且都幾滑。
煲仔飯一定要有臘腸先完美,有飯蕉!
份量都幾大,一個食唔晒😝
米線餐大碗無咩味,唔好話魚味,好似水咁樣唔落味精啫,唔係連味道都冇吖叫咗蒸雞,都係大嘅,都係無咩味得豉油味,雪藏雞到尾先發覺無量體溫,不過都無人理成間舖有唔少侍應,但全部都隱晒形咁啲嘢食淡而無味都算喇最激心嘅食完無幾耐就係咁叫你執盤呢個時候你先發覺間舖係有員工嘅係咁叫客做都唔落手做個餐本身係客自己拿,單又網上落,盤又自己執仲要個客分開盤,碗同餐具咁得閒都唔幫客,剩係掛住吹水下次咪都唔好喊號碼喇,用電腦叫埋吧啦
米線餐大碗無咩味,
唔好話魚味,好似水咁樣
唔落味精啫,唔係連味道都冇吖
叫咗蒸雞,都係大嘅,都係無咩味
得豉油味,雪藏雞
到尾先發覺無量體溫,不過都無人理
成間舖有唔少侍應,但全部都隱晒形咁

啲嘢食淡而無味都算喇

最激心嘅食完無幾耐就係咁叫你執盤
呢個時候你先發覺間舖係有員工嘅
係咁叫客做都唔落手做
個餐本身係客自己拿,單又網上落,盤又自己執
仲要個客分開盤,碗同餐具
咁得閒都唔幫客,剩係掛住吹水
下次咪都唔好喊號碼喇,用電腦叫埋吧啦
2020-10-02
2020-08-11 378 瀏覽
去開九展入貨,順便去2樓食埋飯先返屋企。因為仲係疫情關係,所以只可以兩個人一張枱,好彩地方夠大,唔會太擔心。我自己揀左個白汁芝士磨菇飯,老公就揀左海南雞飯。俾完錢收銀姐姐即刻派左搓手液、消毒紙巾同埋口罩套,好細心!首先講吓個海南雞飯,啲雞好滑,雞皮係深黃色,好香雞味,差不多啖啖肉,有9分👍🏻而個油飯超大碗,男士就夠但對女士就太多,佢滲滿香油味但唔會覺得膩。三款醬料都好,尤其係薑蓉😋個湯就正常例湯。整體都值呢個價($68)而個白汁芝士雞扒飯真係超大碗,個炒飯底炒得好爽口,上面就鋪住層厚厚嘅芝士白汁,好rich! 個雞扒望落去好似燶咗少少,但實質上肉質都非常嫩滑,而且好大塊。最得意係個伴菜菠蘿加中間一粒茄子,呢兩樣絶對可以令人開胃醒神😉 最可惜嘅係蘑菇少得滯,好難先搵到兩三粒😅

2020-08-09
2020-07-10 243 瀏覽
自選雙併魚湯米線($48)送紙包飲品魚腐, 滑肉片, 鮮魚湯米線傳統魚腐好食, 有好多塊。肉片無咩味, 魚湯較淡, 無味。 米線唔夠彈, 唔好食。下次唔會再叫米線。味道😞😞😞/5份量😊😊😊😊性價比😶😶
自選雙併魚湯米線($48)送紙包飲品

魚腐, 滑肉片, 鮮魚湯米線

味道😞😞😞/5
份量😊😊😊😊
性價比😶😶
2020-04-06 300 瀏覽
E-MAX相信都好多人識 只從開左條食街後多左啲人流停留於此呢間位於2樓既《港嘢食堂》係自助形式點餐取食菜單選擇都多款 有焗飯有常餐小食裝潢都帶啲點港式風味而且點餐可以使用QR CODE 支付亦可現金&付寶很方便點了芝士鮮茄焗厚切豬扒飯下單後等叫號就可以取食物豬扒飯賣相唔錯 份量都尚大想不到還有片菠蘿味道芝士唔算太濃郁 但茄醬味都重似細個兒時食既味道豬扒就無想像中厚 不過肉質都ok配埋蛋絲焗飯整體不錯只於奶茶就一般味道價錢都大眾價 行過經過可以試一試
E-MAX相信都好多人識 只從開左條食街後

配埋蛋絲焗飯整體不錯
只於奶茶就一般味道
價錢都大眾價 行過經過可以試一試
2020-02-28 213 瀏覽
去左會展食lunch.去到食街見到一間餐廳係全自肋QR code 落單! 見佢餐牌幾得意就試下,先用QR 落單再去櫃枱俾錢,今日食口心雞飯,有湯有野飲! 自助聽號碼取餐,個湯好足料,有蘿蔔粒,再試個雞飯個口水汁煮得好香! 香口未至於好辣,有濃蒜香味,好開胃!
2020-02-06 186 瀏覽
天氣突然變凍 好想食啲熱野做午餐,而呢間鐵板有啲似pepper lunch style,可以自己撈,蛋黃加飯加鐵板,基本的香味已經出來了,配上芝士拉絲,這個午餐組合很令人滿意唯一挑剔的是,醬汁的份量不能控制,會出現多少不一的情況,同事的餐醬汁便較少了

2020-01-07 243 瀏覽
是日帶埋仔仔黎到九龍灣國際展貿中心玩,帶住個小朋友食野就唔會計較咁多。最近要快!坐位舒服!經過二樓的港嘢食堂,有很多坐位而且非常(闊落)。而食物選擇亦非常豐富,鐵板,蒸飯,煲仔飯,米線 樣樣齊。我們亦唔深究,有仔仔係度叫個蒸飯最安全。蟲草花蒸雞飯+油菜所以食物份量猶如Mega size,無三兩個人share絕對食唔晒。雞肉鮮嫩入味,仔仔都食得好開心跟住叫多一個 美國西冷扒鐵板+芝士及司華力腸$88 大大塊其實無咩要求。西冷一D都唔「嚡」,啖啖肉。好快我地就完成咗一個安全又好味的晚餐。餐廳坐位分散,有小朋友都唔怕嘈到其他客人。
最近要快!坐位舒服!

經過二樓的港嘢食堂,有很多坐位而且非常(闊落)。

而食物選擇亦非常豐富,鐵板,蒸飯,煲仔飯,米線 樣樣齊。

我們亦唔深究,有仔仔係度叫個蒸飯最安全。
蟲草花蒸雞飯+油菜
蟲草花蒸雞飯

雞肉鮮嫩入味,仔仔都食得好開心

美國西冷扒
跟住叫多一個 美國西冷扒鐵板+芝士及司華力腸
美國西冷扒
$88 大大塊其實無咩要求。西冷一D都唔「嚡」,啖啖肉。

好快我地就完成咗一個安全又好味的晚餐。
餐廳坐位分散,有小朋友都唔怕嘈到其他客人。
2020-01-03
  • 美國西冷
2020-01-06 661 瀏覽
娘親居然在聖誕節前把我拋棄自己外遊快活, 沒媽的孩子像根草, 只好下班獨自去吃鐵板大餐。港嘢食堂在Emax開業了一段時間, 出餐快、大大份、座位又多, 平日Lunch time都大排長龍好受歡迎!食物分為三大類: very cheese - 各式熔岩芝士焗飯 鐵漢 - 鐡板套餐,豬牛雞也有數款 山炊老師 - 無骨海南雞、燒味等 選擇不少而且口味相當港式~一個人的晚餐應該豪氣一點~ 就來一客虎蝦香草燒雞鐵板餐吧, 平常Lunch Time怕時間不夠只能垂涎的燒雞終於可以一試! 半隻燒雞跟虎蝦串燒上是滿滿的半溶Mozzarella cheese (另加$5), 黑椒汁碰上滾燙的鐡板噗滋噗滋冒出熱氣, 香氣四溢~wow~燒虎蝦香噴噴, 肥美燒脾啖啖肉, 肉質滑嫩Juicy, 伴著拉絲芝士一起吃又多了種美式風味, 一人獨享好邪惡呀!脆卜卜的薯條分開上, 灑上鹽跟胡椒粉更香口惹味。這餐熱氣又heavy, 非常需要一杯冰底咸檸七降溫, 加了咸檸甜中帶咸的七喜確實特別冰涼解喝呢!不想排隊點餐的話還可以用手機訂餐, 超方便! 一個人的晚餐也可以很享受, 下
娘親居然在聖誕節前把我拋棄自己外遊快活,
沒媽的孩子像根草,
只好下班獨自去吃鐵板大餐。
港嘢食堂在Emax開業了一段時間,
出餐快、大大份、座位又多,
平日Lunch time都大排長龍好受歡迎!
食物分為三大類:
very cheese - 各式熔岩芝士焗飯
鐵漢 - 鐡板套餐,豬牛雞也有數款
山炊老師 - 無骨海南雞、燒味等
選擇不少而且口味相當港式~
一個人的晚餐應該豪氣一點~
就來一客虎蝦香草燒雞鐵板餐吧,
黑椒汁碰上滾燙的鐡板噗滋噗滋冒出熱氣,
香氣四溢~wow~
燒虎蝦香噴噴,
肥美燒脾啖啖肉,
肉質滑嫩Juicy,
伴著拉絲芝士一起吃又多了種美式風味,
一人獨享好邪惡呀!
脆卜卜的薯條分開上,
灑上鹽跟胡椒粉更香口惹味。
這餐熱氣又heavy,
非常需要一杯冰底咸檸七降溫,
加了咸檸甜中帶咸的七喜確實特別冰涼解喝呢!
不想排隊點餐的話還可以用手機訂餐,
超方便!
一個人的晚餐也可以很享受,
下次再試試別的!
2019-12-17
  • 虎蝦香草燒雞鐵板餐
2020-01-01 188 瀏覽
放工約左朋友去E-MAX睇戲,睇戲之前要食左晚飯先😊呢度新開唔係好耐時間又未試過,朋友話想鋸扒就決定試下佢✌🏻美國西冷扒鐵板餐(黑椒汁/薯條):薯條熱辣辣但有少少硬😅黑椒汁惹味,牛扒好大塊,但唔會硬可以輕易切得開👍🏻芝士咖喱牛肋條焗飯+爆漿雙重芝士:取餐嘅時候嚇一嚇,無諗過牛肋條同飯嘅份量都咁多(平時出面食嘅焗飯2至3倍份量),咖哩汁仲好香濃✌🏻加左雙重芝士真係啖啖都有牽絲嘅芝士,好適合芝士控食👍🏻本身冇諗過食物份量咁大,自問同朋友都唔算細食都食淨好多,細食嘅女仔可以兩人分享一個餐😎好彩我哋兩個都選左飲解茶,感覺上無咁罪惡感🤣🤣

美國西冷扒鐵板餐(黑椒汁/薯條):

今天公司放早,特意來到九展接男友收工,陪他逛逛商場的運動品牌outlet👟再順道在商場內的食肆吃點東西~男友經過港嘢食堂,立刻被鐵板餐吸引住👀餐廳採用自助形式,客人首先到收銀處下單付款,當食物準備好,店員會叫號由客人自取食物。用餐完畢後,客人須自行把餐盤放回回收處。晚飯時間人流不多,空間頗為寬敞,而餐廳牆身佈滿富有港式特色的裝飾,配合餐廳主題,很地道~🌟港嘢雜扒鐵板餐 (配日式照燒汁、薯條) + 凍檸茶大胃王之選🥩🥩有豬扒、雞扒、司華力腸、火腿、煎蛋和豬柳漢堡,真的很大堆頭~ 🍟薯條是熱辣辣的粗波浪紋薯條,唯一美中不足是醬汁比較奇怪,比起日式照燒汁,它更像醬油,稍稍有點咸~🤔✨芝士咖哩牛肋條焗飯🍛+咸檸七啖啖肉的牛肋條配上香辣咖哩,再加上拉絲芝士和如洗面盤般大的碗,這$78都值了~🙈🙈我們都吃一半就感覺很飽了,下次來的話,一份餐兩人分可能就很夠了~

男友經過港嘢食堂,立刻被鐵板餐吸引住👀

🌟港嘢雜扒鐵板餐 (配日式照燒汁、薯條) + 凍檸茶

✨芝士咖哩牛肋條焗飯🍛+咸檸七

2019-12-20 122 瀏覽
After attending a seminar talk at KITEC, I decided to have dinner first before heading back home. At their second level, they have a food podium where alot of restaurants are individually located. 港嘢食堂 was located at second floor of KITEC. They served a wide range of Cantonese cuisine such as claypot rice, noodles, steamed set, teppanyaki and cheese baked rice etc. Oval kumquat with lemon - It was sweet and refreshing, with slight sour taste. It has kumquat bits at the bottom. Steamed chicken wi

Steamed chicken with cordyceps flower casserole rice - The chef was generous with the portion, overflowing out of the claypot. Chicken was steamed till soft and smooth, and rice and soft and chewy as well. Soya sauce was provided to enhance the taste.