2023-12-12 408 瀏覽
今日難得去到九龍灣、經過E-Max,順便食咗個晏星期日嘅Emax 冇乜嘢開,最後揀咗間茶餐廳食,最穩陣臘腸蒸雞飯$60估唔到客飯嘅份量超大臘腸蒸雞真係成碟雞上,一個人一定食唔晒臘腸有成條,雞件數落有十幾件,蒸完都好滑嫩蕃茄豬扒飯$62蕃茄豬扒飯,略嫌遜色豬扒有雪味,同埋口感有啲硬,個size係幾大件個飯似係白飯撈蛋碎,做唔到金黃炒底,再鋪上茄汁,兩樣嘢唔知點解感覺唔夾飲品叫咗凍奶茶,好大杯另外叫咗杯熱朱,淡咗啲

今日難得去到九龍灣、經過E-Max,順便食咗個晏
星期日嘅Emax 冇乜嘢開,最後揀咗間茶餐廳食,最穩陣

臘腸蒸雞飯$60
估唔到客飯嘅份量超大
臘腸蒸雞真係成碟雞上,一個人一定食唔晒
臘腸有成條,雞件數落有十幾件,蒸完都好滑嫩
蕃茄豬扒飯$62
蕃茄豬扒飯,略嫌遜色
豬扒有雪味,同埋口感有啲硬,個size係幾大件

飲品叫咗凍奶茶,好大杯

另外叫咗杯熱朱,淡咗啲

2023-08-22 447 瀏覽
🇭🇰港嘢食堂·我慢慢係E-Max食吓食吓都食左12間餐廳 簡直係味蕾既大考驗 我自己都好佩服自己🥹🥹講真呢幾間餐廳算係比較有驚喜既 因為我本身望佢地menu其實無咁有興趣 但係食落我覺得係比之前其他餐廳好🤣·芝士香辣肉醬焗意粉$60之後呢個都比我想像中有驚喜 雖然佢個擺盤有啲搞笑 但係佢食落就係一個幾好食正常既肉醬意粉 芝士份量幾好 而且上面個菠蘿焗完出奇地幾夾🍍·📍九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓36及38號舖
🇭🇰港嘢食堂
芝士香辣肉醬焗意粉$60
芝士香辣肉醬焗意粉

芝士香辣肉醬焗意粉
2023-06-28 377 瀏覽
睇show前搵間餐廳醫肚,就隨便選擇呢間餐廳。餐廳類似快餐形式,先去收銀點餐,再等叫號碼。款式選擇都唔算少,不過當晚有啲夜,所以晚餐剩返兩款,叫其他餐牌食物就會多啲選擇。先叫咗一個鐵漢-即係鐵板餐。原條鰻魚鐵板飯加半條司華力腸。鰻魚尺寸都OK,同司華力腸差不多大。係個飯有少少硬,不過個人喜歡食軟少少。另外叫咗個口水雞飯,口水雞肉質都軟,醬汁味都濃,油飯亦幾香,呢個飯比較上無咁硬身,可能因為加咗油吧!整體上尚算可以,同埋呢!佢有貼告示,記得自己收盤呀,否則一起身離開職員就會開聲提示你㗎嘞!
睇show前搵間餐廳醫肚,就隨便選擇呢間餐廳。

2022-12-30 801 瀏覽
(自費食評) 芝士咖喱厚切牛舌焗飯😍🥰今天我們二人來吃午餐選擇了以下食品:芝士咖喱厚切牛舌焗飯$78 網友們可以自選額外+$5元可有額外爆漿芝士或+$10元也可有爆漿雙重芝士。今次我自己選擇了+$5元可有額外爆漿芝士賣相如下。其實可以好清楚看到明顯多了芝士的和焗得非常正,好厚好濃的芝士,下次我會再試吃他們的爆漿雙重芝士是會更好吃嗎?內含最少七塊的厚切牛舌,真係非常足料。不過我還是覺得不夠厚超多芝士的感覺芝士紅白鴛鴦焗飯(忌廉雞扒x鮮茄豬扒)以下是没有額外加芝士的賣相,網友們可以比較一下豬扒和雞扒很大塊,味道普通正正常常最後建議喜歡吃多重或香濃芝士的網友們必加
(自費食評) 芝士咖喱厚切牛舌焗飯😍🥰
今天我們二人來吃午餐選擇了以下食品:
賣相如下。

芝士咖喱厚切牛舌焗飯

內含最少七塊的厚切牛舌,真係非常足料。不過我還是覺得不夠厚

超多芝士的感覺

芝士紅白鴛鴦焗飯(忌廉雞扒x鮮茄豬扒)
以下是没有額外加芝士的賣相,網友們可以比較一下
豬扒和雞扒很大塊,味道普通正正常常

芝士紅白鴛鴦

最後建議喜歡吃多重或香濃芝士的網友們必加

2022-12-30
芝士紅白鴛鴦
2022-12-16 155 瀏覽
今天黎到九龍灣九展E-max分店港嘢食堂今天兩人揀左2個餐分別係:1. 巨人漢堡煎蛋👍司華力腸鐵板飯$69 我見餐廳菜單見話,巨人漢堡,似為好大塊好厚點知道原來咁細塊,不過好彩好厚肉,淡淡肉再配埋好香濃又夠辣的黑椒汁配料仲有煎雞蛋,司華力腸。不過,司華力腸是第二個主角,感覺上衣條司華力腸唔太夠長和粗,有一個迷你size感覺2. 雲耳蒸滑雞飯 $59.* 可以轉食米粉普普通通一般茶餐廳的質素再配熱奶茶可以接受。
今天黎到九龍灣九展E-max分店港嘢食堂

今天兩人揀左2個餐
分別係:
巨人漢堡煎蛋👍司華力腸鐵板飯

我見餐廳菜單見話,巨人漢堡,似為好大塊好厚

2. 雲耳蒸滑雞飯 $59.* 可以轉食米粉

普普通通一般茶餐廳的質素
再配熱奶茶可以接受。
2022-12-14
2022-10-02 610 瀏覽
好難係出面餐廳搵到咁大塊既雞扒仲有超大舊菠蘿而且佢個飯勁多汁 好重料個滿仲有啲焦脆感同一般連鎖快餐既焗飯好唔同佢絕對夠食到你飽一飽但如果食曬佢啲汁 都真係幾重卡路里
好難係出面餐廳搵到咁大塊既雞扒
仲有超大舊菠蘿
而且佢個飯勁多汁 好重料
個滿仲有啲焦脆感

同一般連鎖快餐既焗飯好唔同
佢絕對夠食到你飽一飽

但如果食曬佢啲汁 都真係幾重卡路里

2022-09-09 396 瀏覽
中午同同事嚟到Emax食飯同事話今日想食鐵板燒於是就揀咗呢間港嘢食堂門面都幾多人排隊,始終快餐mode餐牌主要分三種款式鐵板、蒸飯同焗芝士系列選擇算多,都幾有茶餐廳feel 咩都有咁-咁我跟同事都叫鐵板揀咗巨人漢堡煎蛋司華力腸鐵板飯到手好有大學canteen 飯嘅感覺不過鐵板上就更熱辣辣黑椒汁好濃,送飯一流漢堡同司華力腸冇煎香配菜有粟米粒同蔥粒成個package 似低二星的pepper lunch 整體味道一般,只係醫肚都ok
中午同同事嚟到Emax食飯
同事話今日想食鐵板燒
於是就揀咗呢間港嘢食堂
門面都幾多人排隊,始終快餐mode

餐牌主要分三種款式
鐵板、蒸飯同焗芝士系列
選擇算多,都幾有茶餐廳feel 咩都有咁

咁我跟同事都叫鐵板
揀咗巨人漢堡煎蛋司華力腸鐵板飯
到手好有大學canteen 飯嘅感覺
不過鐵板上就更熱辣辣
黑椒汁好濃,送飯一流
漢堡同司華力腸冇煎香
配菜有粟米粒同蔥粒
成個package 似低二星的pepper lunch

整體味道一般,只係醫肚都ok
2022-08-18 328 瀏覽
蔥燒肥牛鐵板飯 賣相是可以 ,味道麻麻肥牛食落有少少酸酸地。用餐環境比較迫 因為係lunch 時間所以可以理解 。但感覺上始終覺得有少少中伏。下次去會盡量避免叫。最後2個伏
蔥燒肥牛鐵板飯

賣相是可以 ,味道麻麻
肥牛食落有少少酸酸地。
用餐環境比較迫 因為係lunch 時間
所以可以理解 。但感覺上始終覺得有少少
中伏。下次去會盡量避免叫。
最後2個伏
2022-01-06 825 瀏覽
這是一間九展難得的港式餐廳🛖而且分了四個牌頭供4類風格迴異的食物,分別是鐵漢主打日式鐵板扒餐,山炊老師則是售賣蒸雞蒸魚飯,very cheese就是賣熔岩芝士焗飯,最後是川公所每天有3款精選川菜🧑‍🍳 從餐牌可見,價錢由$5x至$7x不等📖約有近30款選擇,相當多元化的餐牌。場內佈置都是偏向賣香港情懷,有舊電話、地鐵站牌、古老郵票和電影金句等,有種時空錯亂的感覺📯 🍗雲耳蒸滑雞飯 | $59 | 6.5/10份量十足,像平時吃小菜的大小,雞肉夠嫩滑碎骨不多,不過略嫌胡椒味太重🤭雲耳有掛汁能力,配著大碗白飯吃剛好。 🍝芝士香辣肉醬意粉 | $58 | 7.5/10用一個大鋼兜盛放焗餐是這裏的特色,賣點是大份抵食,所以有不少地盤工友和郵差叔叔也愛來💪賣相不錯,在本體上用菠蘿圈著一顆車厘茄,下面的芝士肉醬夠香濃,意粉偏軟少了點咬口。 🐓芝士紅白鴛鴦焗飯🐷 | $65 | 7.5/10忌廉雞扒配鮮茄豬扒,但原來肉扒不是和飯一齊焗至入味,而是另外香煎後再放上焗飯😓忌廉汁夠creamy是不錯,鮮茄汁亦是真材實料,內有洋蔥西芹等材料更甜。

🍗雲耳蒸滑雞飯 | $59 | 6.5/10

2021-12-17
芝士香辣肉醬意粉
芝士紅白鴛鴦焗飯
2022-01-02 325 瀏覽
星期二我本來想在「九龍灣」看電影,可惜找不到合適時間觀看電影,所以改在其他地方例如「展貿」享用下午茶,始料不及現在的「展貿」竟然也是死寂一片,「展貿」因為疫情而沒有表演,很多食店也暫時關門休息。結果我在「展貿」好不容易,千辛萬苦搜尋之下,才成功找到一間仍然營業的食店「港野食堂」。我詢問「港野食堂」的店員,店員看似很誠實,直接告訴我「港野食堂」裡面的「雞扒飯」實際製成品裡面只得一塊「雞扒」而已,於是我改為購買享用「海南雞飯」。不過實際上「港野食堂」的「海南雞飯」實際製成品份量也不見得有很多「雞肉」,目測只一塊「雞腿扒」切絲而已,而且「雞肉」實際口感不是熱辣辣,而是有點凍的「雞肉」,勉強保持到彈牙口感,已經算是奇蹟。「海南雞飯」裡面的飯其實是「雞油飯」,所以實際口感頗為香口,而且飯裡面有一陣來自「雞油」的甜味。「海南雞飯」到最後還是得依靠三款調味醬汁搭救,尤其是黑色的甜味醬油和紅色的醬汁,都是可以用來送飯的甜味調味料,下次光顧或許會再選擇它。至於「海南雞飯」其他配料不多,只有一塊味道不算非常鹹的雞湯,跟味道還算是甜的飲品「凍奶茶」而已。可惜「展貿」在如此環境下,想找到合適食店也變得十分困難

可惜「展貿」在如此環境下,想找到合適食店也變得十分困難,難得「港野食堂」味道口感已經不算差,如果「港野食堂」有提供「牛腩飯」的話,或者可以考慮下次再光顧。

無骨海南雞飯

2021-12-28
2021-11-15 345 瀏覽
九龍灣展貿的餐廳都食得七七八八, 今次就試下港嘢食堂, 餐廳開放式設計, 座位數量偏小。 菜式多元化, 點了蟲草花蒸滑雞米粉$59、 芝士鮮茄厚切焗豬扒飯$59、 凍奶茶$3、道地解茶。🥢🥢🥢 蟲草花蒸滑雞好大碟, 雞肉都幾滑, 可以選擇白飯或米粉, 我就揀了米粉😁, 清清地都不錯。 芝士鮮茄厚切焗豬扒飯份量很多, 豬扒新鮮沒有雪味。 凍奶茶甜度適中, 另外亦可以揀紙包飲品🧃或罐裝飲品。 整體食物質素正常, 服務就麻麻地, 可以一試的😉。 港嘢食堂地址: 九龍灣展貿徑1號E-Max 國際展貿中心2樓36及38號舖

整體食物質素正常, 服務就麻麻地, 可以一試的😉。

港嘢食堂
蟲草花蒸滑雞米粉

蟲草花蒸滑雞米粉

芝士鮮茄厚切焗豬扒飯$59、 凍奶茶$3

芝士鮮茄厚切焗豬扒飯

2021-11-14
2021-09-25 336 瀏覽
在 E Max 二樓逛逛,看看有什麽想吃,看到「港嘢食堂」的餐牌, 有西式、港式、川式……多選擇。Honey點了鐵板雜扒餐 $88 (配熱飲)超級大份!一大塊豬扒、一大塊雞扒,還有煎蛋、火腿、腸仔、青椒、菠蘿……真是份量十足!不過,味道就一般。而且,每款肉都是「實得得」,挺乾……不算美味。另外,我叫「老壇酸菜魚」$78 (凍飲+$3)這個就不錯,好多大豆芽。而且,酸辣度適中。不過,魚肉「碎濕濕」的。兩份都超級大份,吃不完,要打包拿走。雖然份量大,但味道就一般。
Honey點了鐵板雜扒餐 $88 (配熱飲)
超級大份!
不過,味道就一般。
而且,每款肉都是「實得得」,挺乾……不算美味。

另外,我叫「老壇酸菜魚」$78 (凍飲+$3)
這個就不錯,好多大豆芽。
而且,酸辣度適中。
不過,魚肉「碎濕濕」的。

兩份都超級大份,吃不完,要打包拿走。
雖然份量大,但味道就一般。
2021-09-25
2021-07-22 421 瀏覽
食物方面以不算出色, 是就是比得分量多, 但都不是好食的, 基本上好難會真的想食完價錢方面, 同樣價錢, 周圍有不少其他更好選擇, 是周圍其他都太多人才食,但還在lunch時間就趕收工做清潔, 完全不理會食客,在你身邊拿掃帚, 掃掃掃(其實感覺不是真的在清潔, 似有心趕人快d走多D)還有不少食客在場, 便拿著掃帚到處舞, 已經食一半就放棄, 但還是感覺整天都胃部不適,食完還奉旨要你執盤, 服務差劣,真是其他地方無位也不想再食
食物方面以不算出色,
價錢方面, 同樣價錢, 周圍有不少其他更好選擇,
是周圍其他都太多人才食,

但還在lunch時間就趕收工做清潔, 完全不理會食客,
還有不少食客在場, 便拿著掃帚到處舞,
已經食一半就放棄, 但還是感覺整天都胃部不適,
食完還奉旨要你執盤, 服務差劣,
真是其他地方無位也不想再食
2021-07-22
2021-06-27 341 瀏覽
因為前排去九展睇演唱會,而九展野食既選擇唔算多,最後揀咗試呢間港嘢食堂。係港式既靚靚茶記,牆身有好多既霓虹燈裝飾。芝士紅白鴛鴦焗飯 $65呢個套餐包一盒紙包飲品,紅白鴛鴦飯即係忌廉雞扒+鮮茄豬扒。一拎個餐直接比佢既份量嚇親,極大碗! 有趣既係佢用韓式既鐵碗裝住。味道方面係不過不失,都係正常既鴛鴦焗飯味,但因為我加咗5蚊爆漿芝士,就會出現芝士拉絲的畫面,作為芝士控呢5蚊是抵俾的!而雞扒同豬扒都係大大舊,食肉獸嚟到一定好滿足!但食到最後都係食唔曬😰如果唔算大食既女仔應該可以兩個人食一個飯

芝士紅白鴛鴦焗飯 $65

2021-06-15 321 瀏覽
相信有唔少朋友去九龍灣國際展貿中心 (簡稱九展)既原因,除左返工既關係,相信都會係為左睇車﹑睇戲同睇表演。以小編既經歷過往既九展食肆既數量真係少得可憐,結果每次睇完表演都要捱肚返去九龍灣站附近既食肆;但近年九展將地面及2樓樓層都改為食肆層,並引入唔同地區既料理,令整個場地響有演出既日子都方便聚集更多人流。因為欣賞演出關係,小編都趁演出前醫定肚先! 經過港嘢食堂見到都有中式既雞類食品,以及類似鐵板飯既菜式,而價錢都係介乎於$50-70比較合理既價錢下,就梗係試試先啦。今次小編就試左無骨麻辣口水雞飯。本身口水雞飯已經包左油飯及例湯﹑而配一般既熱飲就加3蚊。一上枱最令小編深刻就係碗冬瓜粒既例湯,冬瓜粒全部都係切成粒狀,方便入口;而且冬瓜都煲得好淋,所以響大熱天時作為消暑既湯絕對係好選擇。至於口水雞方面,除非佢以雞脾或雞翼去出餐,否則口水雞真係全部已經去骨,雞肉凍凍地但肉質非常滑,所以伴隨油飯一齊食既感覺都幾好。不過如果想追求辣或者麻味既朋友,可能就會比較失望,因為口水雞既醬汁唔算令你既味蕾有太大既刺激。但綜觀黎講份量十足,都算唔錯既。$69+$3既價錢雖然唔算平,但如果整餐計有飯有湯有飲品,

$69+$3既價錢雖然唔算平,但如果整餐計有飯有湯有飲品,而雞既份量都十足既話,性價比既角度都算有既。
2021-06-13