2019-08-31 409 瀏覽
今日 tea 去左食港星冰室既咖央多士。🙂佢既咖央唔係方間個 d 得個「甜」字,佢仲會有牛油既香味🤤,同埋面飽新鮮出爐既個陣烤味😋。佢既咖央醬唔算太甜,斑蘭味都幾出下🤩,而且色澤唔錯🧐,所以整體都幾出色。我仲試左佢既紅豆冰,佢既紅豆醬入面有粒粒紅豆,幾有咬口得黎又幾好食🤪,仲好香紅豆味,所以食得出係真材實料👍🏻。再配埋佢既淡奶,成件事都好夾,又唔會好水,凍冰冰就啱曬熱辣辣既夏天🥰。整體而言,港星冰室既野食一向都唔錯,想食個輕盈既下午茶就可以考慮下佢既咖央多士😛。PS 佢既多士預設係唔會烘底,所以落單個時記得同佢講要加一蚊去烘底,因為咁先食到佢熱辣辣、脆卜卜既多士😎。
今日 tea 去左食港星冰室既咖央多士。🙂
2019-08-30
下午茶
2019-08-26 599 瀏覽
入戲院前先去食個快速午餐。小公主今日想食三文治,上《openrice》搜尋一下,找到了這一間在《希慎廣場》內 Food Court 的港式茶餐廳「港星冰室」。上到去商場 11樓,整層都是 Food Court,直接取名 Kitchen Eleven,大約有10個小檔口及一間面積明顯較大、類似正式餐廳的日式咖喱「CoCo 壱番屋」。今日的目標「港星冰室」位於 Food Court 的角落位置,檔口門面(兼作收銀處及出餐口)很細小,後面就是一個小小的半開放式廚房。員工全部有制服,T恤背面四隻大字「港星冰室」;通常來說,願意花錢作出這種安排應該是集團餐廳,但上網花了一段時間搜尋,卻又找不到「港星冰室」的詳細資料。雖然冰室細細間,又只是 Food Court 內的小檔口;但港式茶餐廳應該有的食物出品差不多全部有齊:三文治、多士、出前一丁、馬來咖喱等。至於港式茶餐廳經典常餐、特餐當然也不會缺少。第一轉的叉燒出前一丁($36)及厚切餐肉滑蛋三文治($26)很快就出餐。叉燒出前一丁採用了最經典的紅色包裝袋麻油味(豉油湯底)出前一丁,始終只是即食麵,出廠質素穩定;只要淥麵時間把握準確,麵條一定爽口
第一轉的叉燒出前一丁($36)厚切餐肉滑蛋三文治($26)很快就出餐。
叉燒出前一丁採用了最經典的紅色包裝袋麻油味(豉油湯底)出前一丁,始終只是即食麵,出廠質素穩定;只要淥麵時間把握準確,麵條一定爽口彈牙、唔會軟腍腍。叉燒質素就非常一般了,全瘦,肉質很硬身、唔鬆軟,完全沒有蜜汁香甜 ⋯⋯ 典型茶餐廳的叉燒質素。
叉燒出前一丁
厚切餐肉滑蛋三文治的方包質素麻麻,麵包唔鬆軟、欠彈性,亦沒有靚方包應有的香甜。厚切餐肉採用了肉質結實的午餐豬肉,很鹹、非常鹹。炒蛋同樣麻麻,唔夠厚身之餘,亦稱不上滑蛋。
厚切餐肉滑蛋三文治
等了接近10分鐘,炸雞髀($28)終於上場,強調即叫即炸,而且係生炸。雞髀表面沾上乾粉,又刻意在背面厚肉部位用刀𠝹開,露出雞髀骨,以求盡量縮短炸雞脾時間。用滾油炸得非常乾身,雞皮很香脆;不過,雞脾肉亦炸至太乾硬。雖然雞髀醃得夠入味,但也流失了不少肉汁;變得只有香口、唔夠 juicy,影響了整隻生炸雞髀的質素。
生炸雞髀
生炸雞髀
2019-08-24
寫呢個食評之前我要利申一下,老闆係無請我食飯的,我地係自己俾錢買的。😂😂😂 其實係因為我地係Food Court 行左好耐都未諗到食乜好,因為樣樣都好吸引,所以攪到老闆準備收舖我地先落單,好在老闆好人幫我地整埋,唔係餓親我地一家大細(->肚腩)😂😂😂🙏🙏🙏今次我地點左豬扒喇沙,個湯好香好濃,係辣辣地嘅,不過接受到,而且咖哩同辣味夾得好好又唔漏,所以好好食👍🏻👍🏻。。不過佢唔同平時配摻摻粉,佢配左米線,而且好滑身,好好味,唯一係好難夾因爲太滑(揸筷子手殘協會會長)。😂😂😂 另外,個豬扒佢煎香過,好香,好味!👍🏻👍🏻不過佢個檸茶麻麻地,但都無損我對佢嘅喜愛,下次唔飲檸茶囉。最多。😂😂😂

2019-07-21 293 瀏覽
721只做一件事!筆者中午剛學完車,去了銅鑼灣會合朋友前,自己先行食Lunch!因為筆者上次經過已經想食,今次係一大好機會!每次冰室必嗌茶餐,所以無影其他Menu港星常餐(邪惡餐肉+叉燒,跟公仔面,跟蕃茄湯底)多士+反轉熟蛋+$3凍奶茶:少甜,少冰是基本吧!餐肉勁厚,啖啖肉,凍左少少,要搵湯浸一浸叉燒唔會好肥,少少瘦,幾好味公仔麵唔會淋,蕃茄湯底有濃郁蕃茄味,而且又有茄茸,幾高質!係銅鑼灣呢個價錢食到呢個質素嘅嘢食,算好好呀
721只做一件事!
因為筆者上次經過已經想食,今次係一大好機會!

每次冰室必嗌茶餐,所以無影其他Menu

港星常餐(邪惡餐肉+叉燒,跟公仔面,跟蕃茄湯底)

多士+反轉熟蛋

+$3凍奶茶:少甜,少冰是基本吧!

餐肉勁厚,啖啖肉,凍左少少,要搵湯浸一浸
叉燒唔會好肥,少少瘦,幾好味
公仔麵唔會淋,蕃茄湯底有濃郁蕃茄味,而且又有茄茸,幾高質!

係銅鑼灣呢個價錢食到呢個質素嘅嘢食,算好好呀
2019-07-21
5 分鐘 (堂食)
2019-05-30 442 瀏覽
說話個日做gym之前想食少少野 就上左去hysan個foodcourt啦 foodcourt其實好多選揀啦 但因為lunch無食飯 所以就好想食飯啦 咁本人非常鐘意食冰室呀茶記個d 見到有間冰室咪試下 見個餐牌正常 都係個d野叫左個公司頹飯 熱奶茶 波羅油首先講個飯見佢靚仔咁 食落所有野都好喊 非常失望 非常乾 完全食唔到咁 奶茶完全冇奶味 真係好差到波羅油 係凍既 完全唔係個回事賣單78 蚊 完全係失望 已經冇expect同出面茶記咁 點知都係咁差 下次食triple o算

咁本人非常鐘意食冰室呀茶記個d

奶茶完全冇奶味 真係好差

到波羅油 係凍既 完全唔係個回事

賣單78 蚊

2019-04-25 350 瀏覽
點了出前一丁配厚切餐肉、貢丸和五香肉丁。厚切餐肉量足厚實,貢丸彈牙勁道,五香肉丁濃香味美,出前一丁也煮得恰到好處(之前試過有些餐廳出前一丁沒有煮熟),服務員態度也非常nice,總之這家非常讚!(吃到一半才想起來拍照⋯)
2019-04-22 346 瀏覽
呢日放工仲有堂要上毒毒地自己黎food court 食啲野先🙈希慎廣場的food court 其實都食過晒唯獨呢間新開的 港星冰室一個food court角落用上了黃光的燈這種「舊舊地」既感覺令我覺得真係入左冰室咁一個七八十年代的電影廣告牌放上了放大的餐牌蟹王麫到底係啲咩?食過咁多次冰室都未見過係咪有蟹...膏?叫之前我專登google原來日本蟹王麫=/=蟹皇麫所以係冇膏的亦都冇蟹😂😂😂原來蟹王麵同出前丁丁都係👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻第一代由日本進口既即食麵(懷舊感湧現?!)不過真係未見過市面有得買好似要新界先有不過麵既份量就偏少,粗略估計大約係一個福字米既份量對於一個餓底黎講食完個麵只係等於食完個下午茶😂麵質都幾有咬口至於調味方面...其實只食到五香味平時叫五香肉丁少不免成碗辣油浮晒上面這個辣味不多就吃到濃濃的五香味了😋查實我真係薯仔控挑起條筋想食薯條就叫左份薯條令我幾驚喜,係細個起酒樓食到果種波浪紋粗薯條🍟因爲有啲黑色一點點疑似鍋焦😥所以扣左賣相分👇🏻👇🏻驚喜位係炸得乾身脆口不會油淋淋。食剩幾條望一望個碟碟底都沒什麼油跡🤭亦因爲炸的方面處理好,就

呢日放工仲有堂要上
毒毒地自己黎food court 食啲野先🙈
希慎廣場的food court 其實都食過晒
唯獨呢間新開的 港星冰室

一個food court角落用上了黃光的燈
這種「舊舊地」既感覺令我覺得真係入左冰室咁

一個七八十年代的電影廣告牌放上了放大的餐牌

蟹王麫到底係啲咩?
食過咁多次冰室都未見過
係咪有蟹...膏?

叫之前我專登google
原來日本蟹王麫=/=蟹皇麫
所以係冇膏的
亦都冇蟹😂😂😂

原來蟹王麵同出前丁丁都係
第一代由日本進口既即食麵
(懷舊感湧現?!)
不過真係未見過市面有得買
好似要新界先有

不過麵既份量就偏少,
粗略估計大約係一個福字米既份量
對於一個餓底黎講食完個麵只係等於食完個下午茶😂
麵質都幾有咬口
至於調味方面...
其實只食到五香味

係細個起酒樓食到果種波浪紋粗薯條🍟
因爲有啲黑色一點點疑似鍋焦😥
所以扣左賣相分
👇🏻👇🏻
驚喜位係炸得乾身脆口不會油淋淋。
食剩幾條望一望個碟
碟底都沒什麼油跡🤭
亦因爲炸的方面處理好,
就算我食晒個麵先食埋啲薯條

想食番啲地道啲既不妨諗諗佢

Btw
👉🏼下次有人陪既話會試下佢個邪惡既西多士

2019-04-20 289 瀏覽
其實已經好耐冇去過希慎嘅foodcourt度食飯,就算係都只係過去買個烏冬外賣就走,佢開咗好多新嘅餐廳,嗰日行過俾佢張西多士嘅相吸引左,咁就順便食埋個lunch啦。見佢推介五香肉丁炒飯,最鍾意食肉丁嘅我底唔住吸引力叫咗,都算炒得幾粒粒分明,調味亦都唔會太鹹,而且我比較欣賞佢個肉丁嘅牌子唔係嗰啲好油好硬嘅質地,最得意嘅係佢裏邊有幾塊生菜,咁樣係咪營養均衡啲啦,哈哈。同事叫咗個常餐,呢度竟然可以轉蟹黃麵呀!蟹黃面面質比較林,而且個味道比出前一丁麻油麵更加溫和,推介左比同事之後佢都覺得好食過一丁。來重頭戲西多士!佢可以揀煉奶、花生醬同芝士嘅夾心,我就最鍾意係傳統式嘅花生醬口味,而且佢係用粒粒花生嗰隻花生醬,炸得剛剛好,我覺得唔需要配太多糖漿都已經好好味,因為真係好多花生醬啊!

同事叫咗個常餐,呢度竟然可以轉蟹黃麵呀!

西多士

5 分鐘 (堂食)
西多士
2019-04-18 203 瀏覽
和好友在書店看書,看得我們都忘了已食晚飯時間,到處限有點難找位置,於是他提議上去11樓footcourt吃,慢慢選一下。最後大家一致決定去茶記食😋出前一丁36丁面即叫即煮,還保留彈性口感。五香肉丁辣辣的惹味無比,量又多,真心不吝嗇。加5炒旦煮得有旦汁,口感嫩,少少甜甜的。加5雪菜肉絲雪菜爽口,咸咸的很好送面。加5珍寶腸脆脆的皮,肉涵調味夠,十分滿足。加5火腿煎過的特別可口。加5煎旦超靚呀煎得,大大個太陽旦黃真掂。加5厚切餐肉大件頭,真的很厚切,店方很大方,啖啖肉,惹味滿意。加5榨菜肉絲份量十足,榨菜很脆身,肉絲真材實料又不多肥。加7豬扒即嗌即煎,超大塊,抵食,香口肉嫩。加8特飲紅豆冰豆不算多,整杯偏淡。鮮牛肉芝士撈丁49芝士拉芝我最興奮,鮮牛來得較少罪惡感,沒那麼邪惡,丁面彈牙,肉片亦煎過,夠誠意。加8特飲凍檸七檸檬片下得不少,解渴舒喉,感到立刻清熱。鮮油菠蘿包餐28熱辣辣出爐,賣相美美,脆面鮮豔,入面牛油溶化令包包更香軟。跟餐熱好立克口味不寡,足糖,不用再特別加糖。奶油豬28很久沒吃,煉奶牛油ok甜香,包包脆但可更脆。跟餐熱阿華田兒時味道,沖得甜度適中,飲完暖笠笠。食後感:老銅區租貴

最後大家一致決定去茶記食😋

出前一丁36
丁面即叫即煮,還保留彈性口感。

五香肉丁
辣辣的惹味無比,量又多,真心不吝嗇。

加5炒旦
煮得有旦汁,口感嫩,少少甜甜的。

加5雪菜肉絲
雪菜爽口,咸咸的很好送面。

加5珍寶腸
脆脆的皮,肉涵調味夠,十分滿足。

加5火腿
煎過的特別可口。

加5煎旦
超靚呀煎得,大大個太陽旦黃真掂。

加5厚切餐肉
大件頭,真的很厚切,店方很大方,啖啖肉,惹味滿意。

加5榨菜肉絲
份量十足,榨菜很脆身,肉絲真材實料又不多肥。

加7豬扒
即嗌即煎,超大塊,抵食,香口肉嫩。

加8特飲紅豆冰
豆不算多,整杯偏淡。

鮮牛肉芝士撈丁49

加8特飲凍檸七
檸檬片下得不少,解渴舒喉,感到立刻清熱。

鮮油菠蘿包餐28
熱辣辣出爐,賣相美美,脆面鮮豔,入面牛油溶化令包包更香軟。

跟餐熱好立克
口味不寡,足糖,不用再特別加糖。

奶油豬28
很久沒吃,煉奶牛油ok甜香,包包脆但可更脆。

跟餐熱阿華田
兒時味道,沖得甜度適中,飲完暖笠笠。

食後感:老銅區租貴,相比之下,這兒確是價廉物美,而且坐得自在,沒有限時,大家傾談得份外開心暢快。難得繁忙時間人客那麼多,出品都👏🏻

2019-04-15 106 瀏覽
今日同事帶我去食一間超港式冰室好多人啊,要快些搵位這個好棒,大大隻雞肶,即叫即炸,外皮酥脆,肉質鮮嫩,咖哩汁先甜後帶甜辣,撈白飯超好味超香港式炒飯,炒得乾而不膩,非常香口非常足料叫多一個菠蘿油麵包,新鮮出爐,熱辣辣,好香牛油味夏天叫杯凍飲超爽啊因爲好想食流心芝士西多,我們叫左一份外賣西多,看個樣已經好吸引,下午返公司叮一叮,超好味啊,夾心系芝士,加入糖槳,好得網上推介瑞士雞翼,瑞士汁好濃郁,雞肉新鮮嫩滑有好多小食,下次再食其他
今日同事帶我去食一間超港式冰室
店鋪
好多人啊,要快些搵位
馬來咖哩炸雞脾飯
港星炒飯
港式炒飯,炒得乾而不膩,非常香口
非常足料
菠蘿鮮油包
叫多一個菠蘿油麵包,新鮮出爐,熱辣辣,好香牛油味
凍咖啡,凍華田
夏天叫杯凍飲超爽啊
芝士西多士
瑞士雞翼
網上推介瑞士雞翼,瑞士汁好濃郁,雞肉新鮮嫩滑
餐牌
小食及飲品
下午茶餐牌
有好多小食,下次再食其他
2019-04-15
15 分鐘 (堂食)
午餐
餐牌
小食及飲品
下午茶餐牌
2019-04-15 84 瀏覽
今日去銅鑼灣,中午想食茶餐廳,但又想慢慢嘆,上OpenRice搵,原來希慎foodcourt有冰室,當然要先搵個靚位,可以慢慢坐無人會趕我走,餐牌好多選擇,西多士就已經有三款,我又一時失控,order到成枱都係食物,紅豆西多士,絕非用千年油,熱辣辣,好有蛋香味,又夠軟,紅豆夠諗又夠甜,馬來咖喱炸雞髀飯,咖喱甜甜地好惹味,薯仔同紅蘿蔔都好入味,炸雞髀更是一絕,絕對係新鮮炸,炸漿好似薄脆一樣咁香脆,雞皮脆,肉又嫩,瑞士雞翼大大隻,好抵食,公司三文治的蛋超滑,紅豆冰的紅豆好諗,如果加埋雪糕就一流,菠蘿油的麵包有少少脆,外邊的茶餐廳也未必做得到😋
馬來咖喱炸雞髀飯
紅豆西多士
菠蘿油
公司三文治
紅豆冰
2019-04-15
15 分鐘 (堂食)
  • 紅豆西多士
  • 馬來咖喱炸雞髀飯
2019-04-12 88 瀏覽
要在Hysan商場食平啲,第一時間會想起food court。沒來一些日子,驟見不少新餐廳進駐。看到這家寫著自1974年開始營業的港星冰室,港式茶餐廳食物的套餐也只是四十多至五十多元,以此地理位置而言,價錢合理。我點了餐牌上推介的港星常餐,自選咖哩魚旦、叉燒加雞翼公仔麵。魚旦未算入味,只有外層有辣度;叉燒帶點肥肉,口感算腍;雞翼係瑞士汁,唔算太甜;湯底比較少,很快就被麵吸乾了。魚蓉燒賣麵粉比例較多朋友的招牌瑞士雞翼飯,飯量根本是男生的份量。西多士中間夾有芝士,雖未呈流心狀,但味道正常。朋友點的熱西洋菜蜜

魚蓉燒賣麵粉比例較多

朋友的招牌瑞士雞翼飯,飯量根本是男生的份量。

西多士中間夾有芝士,雖未呈流心狀,但味道正常。

朋友點的熱西洋菜蜜

2019-04-12 65 瀏覽
瑞士雞翼我想是大家兒時的最愛,呢間係超入味的!仲要唔太咸又不失瑞士汁甜甜的味道,但肉質還能夠保持彈性,不是出面壓力煲的這種「烸」曬既感覺,值得一讚!西多士超鬆軟的,好少能夠食到唔係下塔的西多,麵包仲能夠保持鬆軟的口感!大讚❤️估唔到係銅鑼灣都可以搵到生炸雞脾,係超感動的!外脆內軟,肉汁仲可以保留得原汁原味!欣賞他們的炸粉,超香脆的!如果撈麵的芝士汁再濃味啲啲、流質多少少,就絕配了!個麵都煮得保留到公仔麵本應需要有既彈牙度💕😂

估唔到係銅鑼灣都可以搵到生炸雞脾,係超感動的!
外脆內軟,肉汁仲可以保留得原汁原味!
欣賞他們的炸粉,超香脆的!
2019-04-11 76 瀏覽
Not many foodcourts have Cha Chaan Teng style food but at Hysan Place you can have the comfort of eating Hong Kong Style food in a foodcourt.As I love cheese I ordered the French Toast filled with cheese.NORMALLY BUTTER IS SERVED ON TOP BUT AS I WAS HEALTHY I ASKED FOR IT WITHOUT HENCE THERE ISNT ANY BUTTER ON TOP.Inside the toast was generous cheesy filling which was evilicious.To go with it I had the Fried chicken where they fry the chicken leg from raw.Friend had the Malaysian Curry which was

Friend had the Malaysian Curry which was sweet and fiery.

Last but not least was the noodles, I was captivated as they had a choice of crab noodles as well as Nissan.
Their fried eggs are consistent good because while I was waiting for the food, I kept seeing all these perfectly sunny eggs being served.
Will definitely be back.
2019-04-11 57 瀏覽
流心芝士西多士 30$西多士很好吃!!!!可惜沒能吃到流心的芝士🙁-港星公司飯 58$裡面有豬扒、午餐肉、叉燒跟煎太陽蛋叉燒很好吃,「厚切午餐肉」跟豬扒也不錯,略嫌偏咸了一點,但配飯剛剛好~-叉燒煎蛋芝士撈一丁 44$蠻多芝士的,味道也沒有太濃,吃下去不會太膩,不錯-魚蓉燒賣(七粒) 15$燒賣很好吃!不像外面街頭小吃那種吃下去只有粉的味道-咖哩魚蛋(七粒) 15$咖哩沒有很入味,魚蛋也沒有很彈牙,尚算一般-瑞士雞翼(兩隻) 26$雞翼肉質略嫌不夠嫩滑,但瑞士汁不錯吃,甜甜的🤤-凍檸啡 套餐+8$嗯........味道有點奇異,有很濃的齋啡味道,但又沒有苦澀味,帶點甜甜酸酸的味道蠻神奇的-冰室紅豆冰 套餐+8$這杯紅豆冰不錯欸,有練奶的味道,不會太甜,很好喝-整體來說,小吃們味道比較突出欸~雖然叉燒都蠻好吃的,但主餐味道比較一般,反而小吃味道真的很不錯!特別是西多士!足以回味無窮🤤
流心芝士西多士 30$
西多士很好吃!!!!可惜沒能吃到流心的芝士🙁
港星公司飯 58$
裡面有豬扒、午餐肉、叉燒跟煎太陽蛋
叉燒煎蛋芝士撈一丁 44$
蠻多芝士的,味道也沒有太濃,吃下去不會太膩,不錯
魚蓉燒賣(七粒) 15$
燒賣很好吃!不像外面街頭小吃那種吃下去只有粉的味道
咖哩魚蛋(七粒) 15$
咖哩沒有很入味,魚蛋也沒有很彈牙,尚算一般
瑞士雞翼(兩隻) 26$
雞翼肉質略嫌不夠嫩滑,但瑞士汁不錯吃,甜甜的🤤
凍檸啡 套餐+8$
蠻神奇的
冰室紅豆冰 套餐+8$
這杯紅豆冰不錯欸,有練奶的味道,不會太甜,很好喝
整體來說,小吃們味道比較突出欸~