2018-12-01 156 瀏覽
今日去九龍灣德福行街,見呢間港麵子新開,無人排隊,就諗住試試,點知一試就中伏...同家人叫左兩個set lunch,港麵子雲吞麵同銀芽肉絲炒麵,配小食,小食揀左餃子同海蜇餃子味道尚可,不過不失海蜇中曬伏,成碟得四舊,其餘全部都係配菜筍,筍勁難食都算,海蜇仲要無味,食一舊已經唔想再食之後銀芽肉絲炒麵,麵係兩面黃,唔夠脆但都算ok,銀芽得幾條,肉絲先係災難,唔可以叫肉絲,應該改名叫「肉條」,好韌!最後一碗雲吞麵簡直係垃圾,雲吞無蝦,係肉+雲耳絲,無味道,麵底更難食,淋到無牙婆都食到,一d口感都無!咁既水準,兩個餐分別係收$68同$58,真係一d都唔抵!
餃子味道尚可,不過不失
咁既水準,兩個餐分別係收$68同$58,真係一d都唔抵!
2018-12-01
午餐
2018-11-08 1165 瀏覽
德福廣場最近多了間新食店【港麵子】。名字有特色,應該包含麵及本道味道。中午時段附近的食店門外大排長龍,相反【港麵子】門外沒有人龍,店內同樣只有廖廖可數的食客。店內顏色繽紛,地方寬敞,環境舒適。餐牌上雲集亞洲各國麵食,包括湯麵、撈麵或涼麵。麵食以外,亦提供多款四川及地道小食。午餐有八款湯麵,可以併一款小食,價格 $58~88。不包飲品、不收加一服務費。單看定價略為進取,期待食物質素真的物有所值。【成都牛腩掛麵 $68】葱花得幾粒,掛麵隨意放,賣相不太吸引……完全沒有美感。跟茶餐廳出品無異。麵條軟硬度恰到好處,喜歡這個麵的質感。牛腩份量多而且軟腍沒有渣。紅色的湯頭內有辣椒,味道只有辣但夠香,更加沒有牛味。【香辣炸雞翼】炸雞翼上淋上香辣醬, 炸雞翼炸得脆口, 香辣醬真係好好辣。朋友叫了【酸辣雲南米線 $68】……看到凌亂的食材,賣相令人食欲完全消失,真令人失望。上綱一查驚訝【港麵子】是MIRA旗下成員,MIRA 在筆者心中印象不錯,走高級又有質素……但【港麵子】又貴、味道又一般,原本筆者估這是大家樂集團旗下的……真係大跌眼鏡!
2018-11-05
2018-10-30 624 瀏覽
第一次試新開張嘅「港麵子」,環境算乾淨濶落,坐得舒服! 由於九龍灣算多食肆,即使排隊都唔駛等好耐,但呢間新開嘅麵店竟然唔駛排隊,應該係有原因嘅!今次我哋食午餐,由$58-$88,有小食配,飲品要加$8,當中4個餐係辣,4個唔辣,所以如果唔食辣,選擇唔算多!我叫咗個牛肋肉蕃茄湯麵,味道唔錯,牛肉好軟好林,但蕃茄湯味道唔濃,麵質唔錯! 朋友叫咗個海鮮喇沙,好香嘅椰香,湯嘅味道唔錯,不過對於我唔太食得辣嘅人嚟講就辣咗d!小食我哋要咗餃子同青瓜,味道正常,不過不失!總括嚟講,食物質素過得去,但午餐嚟講價錢實在偏貴,下次或者可以試試晚餐,畢竟Menu上都仲有不少選擇!

牛肋肉蕃茄湯麵

椰香掛湯海鮮喇沙

小食我哋要咗餃子同青瓜,味道正常,不過不失!

手拍青瓜

煎餃子

2018-10-26 491 瀏覽
本來一心想去九龍灣德福School Food食韓國嘢,點知去到先知道已結業,可能係韓餐潮流漸淡關係啦,不過朋友同我都有啲失望,畢竟真係好耐冇去School Food開餐囉!但係原址開咗間叫港麵子嘅港式麵店,外面望入去發覺只有少許裝修有改動過,其餘大部分仍然係School Food舊貌,最後知道原來兩間餐廳嘅背後老板都係同一集團,我同朋友都話想試吓新嘢,於是就走入去一試啦,當時人唔多,所以我哋可以直接入場。睇完menu後,發覺食物種類雖然不算多,但麵底選擇就好多元化,真係諗得出都有,我朋友叫咗個椰香掛湯海鮮喇沙,我就要骨膠原牛尾番茄湯麵。椰香掛湯海鮮喇沙一送到,好濃嘅喇沙味已湧入個鼻度,麵質彈牙,啲豆卜又索晒喇沙湯底,完全入晒味,簡直就係精華所在,我朋友話超正,食唔停口。至於我嘅骨膠原牛尾番茄湯麵就更吸引,牛尾炆得好腍,相信係食材用料正,加上濃郁蕃茄湯底,就更特顯牛尾嘅牛香,筋肉都超腍,麵嘅軟硬程度適中,啱晒我口味,最後我食到連湯都飲晒!😅不過認真講,港麵子嘅價錢一啲都唔平,啲麵平均都要八十幾、九十蚊碗,呢間餐廳仲要冇開水供應,顧客如要飲水就要order枝樽裝水,或者叫飲品,真係夠晒講面

骨膠原牛尾番茄湯麵

不過認真講,港麵子嘅價錢一啲都唔平,啲麵平均都要八十幾、九十蚊碗,呢間餐廳仲要冇開水供應,顧客如要飲水就要order枝樽裝水,或者叫飲品,真係夠晒講面子囉。😑

整體嚟講,與School Food相比,新店有佢自己嘅風格,個人認為絕對唔係舊酒新瓶。
骨膠原牛尾番茄湯麵
2018-10-25 321 瀏覽
新開冇耐,早餐見冇人排隊就去左試下。價錢都係三十幾蚊,正常水平,仲比附近平少少,叫左個好普通既沙嗲牛肉麵早餐。點知,係一個大伏。先講最正常既就係個麵底,正正常常,軟硬適中。至於沙嗲牛就屬於普通茶餐廳水準,唔算好亦唔算差,味道偏淡。然後到個多士,烘得唔夠脆口,好隨便,仲要一早烘定,凍晒,連預先搽定既牛油都唔溶。隻太陽蛋,又係一早煎定既,凍晒,勁乾身,個底已經變硬,好難食。最後,個茶都唔算好飲,太濃太苦。早餐真係唔掂......

點知,係一個大伏。

早餐真係唔掂......
2018-10-25
$35 (早餐)
2018-10-23 279 瀏覽
星期日晚飯時間,舖入面坐咗一半人都冇。枱面果樽要收5蚊嘅水到底想點呢?佢地又有水供應架喎,當然你唔叫又唔會斟比你啦。不過放心,冇收加一服務費嘅。叫咗個椰香掛湯海鮮喇沙,問個侍應有冇得少麵,佢勁驚訝,唔想嘥野啫,有幾出奇。講返碗麵,麵質幾彈牙,堅有椰香,堅掛湯(呢個難,好多舖頭都係得個吹字),堅係喇沙而唔會勁鹹,令人好想飲晒啲湯。佢有五粒豆卜係令人感動嘅,有啲舖頭比得兩三粒,豆卜先係喇沙嘅精華嘛大佬!不過,問題就出喺啲海鮮度,有蝦、蜆肉、魷魚圈,都算足料,起碼冇比蟹柳厄我。我冇咁叻,食唔出啲海鮮係唔係全部雪藏貨,但肉質ok,冇霉,冇雪味,唔只,係一啲味都冇,同碗喇沙完全係兩樣野咁。但鬼叫碗野88蚊,真係死都要啃晒佢。

2018-10-22 107 瀏覽
平日晚上去食,見到其他餐廳都排哂隊,就呢間係勁多空位,肚餓咪入去試下囉一入到去,店員極之冇禮貌,3個男店員,圍埋吹水講哂粗口。都算,食物質素超差,叫咗兩個麵,其中一個湯麵,份量少都唔緊要,湯麵啲湯係凍既,唔知到底有冇認真煮過,已經冇咩人食,唔明點解個湯麵可以係凍既。另外一個撈麵,啲豬肉片硬到完全咬唔開。老實講,唔明點解68蚊一個麵既質量可以去到咁差。真係試都免了,好評應該都係作出黎?!建議大家唔好浪費金錢。
一入到去,店員極之冇禮貌,3個男店員,圍埋吹水講哂粗口。

2018-10-20 492 瀏覽
朋友介紹德福新麵食蒲點,話基本上諗得出嘅麵都有~呢日放假同屋企人去試下發現又真系幾多選擇喎,海鮮喇沙湯麵、冬蔭公蝦湯麵、海參撈麵等等......聽落都吸引嘅 去個陣見骨膠原蕃茄牛美湯麵有新張特價$60(原價$88, 個個星期特價款式唔同, 大家可以留意下)。佢個牛尾好夠腍,又入味,夠厚身啖啖肉,麵質恰到好處,唔會太腍或者太硬,都叫系爽彈嘅,佢仲有好多種麵款可以揀,蘆薈麵、燕麥麵、拉麵等等,配埋蕃茄牛尾湯底,幾惹味幾特別,出邊都少見,驚喜之選啊~ 仲有海鮮喇沙湯麵,香味濃郁,用料都幾足,有蝦、蜆肉、魷魚圈、雞脾菇、豆卜等~配金邊粉,都算唔錯~再叫多兩個小食醉香雞全脾、口水牛肚絲同野飲,滿足~叫左咁多野埋單約二百零蚊啦,喺呢個商場食夜晚嚟計,都Ok啦~ 最後先見到原來佢地有賣combo,可以樣樣都想試D,有3款麵食+3個小食,細食嘅話兩個人都足夠,加埋野飲就更飽~$108就可以落樓,仲抵~下次再戰!

2018-10-20 213 瀏覽
見到介紹特登走去試6格麵,價錢$108有3款指定麵同3款指定小食,可以試曬店家招牌。小食有雲耳、海蜇同口水雞,味道無乜驚喜;反而3碗麵各有千秋,番茄牛尾湯底好濃郁牛味,飲落又厚身應該真係足料去煲,番茄酸酸地中和返,perfect match! 牛尾無想像中咁林,但好夠味。擔擔麵個湯一樣好濃,但唔似食開果種帶甜甜地既味道,佢呢個麻味好出,好特別。最後有個冰冷麵,好搞笑佢係伴冰上,啲冷麵個樣似油麵但係好彈牙又唔油膩,食完啲重口味野食呢個清新下幾好 份量黎講,2個人share 加多個小食已經好夠飽。

返工中午放飯,平時放一點到兩點,星期五比較輕鬆自由,為了避開人潮,十二點九就來到呢間新開麵店。因為新屎坑關係,見到價錢偏貴都試一試。一入到去坐低,就見到台面有枝飛雪水,要$5。應覺很小家,水都不提供,想要客人付錢買。後來發現,如果開口,都會提供水。午市套餐的麵類由$65-$88,不設加一,有一款小食可以加配,而飲品就要加$8。$65既係擔擔麵,而我就選擇了$88的蕃茄牛肉麵。加配小食可以選擇皮蛋豆腐,海蜇,木耳等等。我選的木耳有很重的蒜。蕃茄牛肉麵製作時間比其他麵長一點,但勝在夠熱,湯很好味,但感覺是味精。牛味道也很好。有兩瓣蕃茄,不過狀態並未熟,可想而之蕃茄是後來加入。整體來說,是間比較普通,而且偏貴的麵店。
因為新屎坑關係,見到價錢偏貴都試一試。
一入到去坐低,就見到台面有枝飛雪水,要$5。
應覺很小家,水都不提供,想要客人付錢買。
後來發現,如果開口,都會提供水。
$65既係擔擔麵,而我就選擇了$88的蕃茄牛肉麵。
加配小食可以選擇皮蛋豆腐,海蜇,木耳等等。
我選的木耳有很重的蒜。
牛味道也很好。
有兩瓣蕃茄,不過狀態並未熟,可想而之蕃茄是後來加入。
整體來說,是間比較普通,而且偏貴的麵店。
2018-10-19
2018-10-14 292 瀏覽
見到德福panash隔離有間新開嘅餐廳,覺得個名叫港麵子有d搞笑,比呢個名吸引左就決定入去試下😂 平日嘅夜晚餐廳唔多人,唔使等位就入到去,而且入面都好大好寬敞,裝修好有心機。waiters超有禮貌,未入去前已經有人係門口greet我地,落單時又係好有禮貌,走嘅時候又會係門口講歡迎再次光臨,慢慢行等等,感覺好有禮貌👍🏽👍🏽今晚試左個大韓牛湯冰水冷麵。麵有d韌,咬落個質感有d似橡筋,需要時間咬開d麵。牛肉只有兩三舊,略嫌少左d,如果可以多一兩塊會更好。不過幾鍾意浸係入面嘅酸蘿蔔同青瓜,好refreshing,好配合碗水冷麵,流心蛋味道都唔錯。不過68蚊食一碗麵,性價比唔係特別高,如果碗麵可以多d餸或者包野飲會抵食d。

大韓牛湯冰水冷麵

2018-10-14 2558 瀏覽
粥粉麵飯,不知那樣是你的最愛。 對我來說,最愛一定是麵,麵的多元化和多變性,最可愛,加上一口特別的湯,層次可以非常多元化。 看到幾個朋友去吃的這間港麵子,感覺非常有特色多元化的麵選擇,絕對提起了我的興趣。 上兩個星期五的晚上我就和幾個朋友去了這裏吃飯。 看到介紹講新張期間這裡會有優惠,連續五個星期每週二一款招牌面以一個特價形式發售,精打細算的人通常看準這個時機幫襯。 九龍灣德福廣場的星期五晚上,基本上所有食肆都水洩不通,周圍都大排長龍,嚇死人,原來食餐飯都咁難。 幸好,港麵子是新店,人龍未見就可以直接入場。 看看餐單,這裏基本上有10多種不同的麵底,什麼拉麵米線河粉金邊粉燕麥麵蕎麥面,什麼選擇也有,湯底也很多元化。 由於實在太眼花撩亂,我們看到特別推出更是限定的港麵派對,入邊有三款迷你面色和三點小吃,每日限量20份。 當然不能錯過叫了一份。 先講小吃,口水雞,黑醋雲耳和萵筍海蜇,全部都係夏天的開胃小吃,當中最喜歡口水雞,喜歡到叫了一碟剩口水雞來吃。 港麵派對有暹邏海鮮冬陰蝦湯面,麻麻辣辣擔擔麵,韓式棉花冰雜菜冷麵,心大心細最適合食呢個,乜野都有,不用煩,三心兩意食得最
粥粉麵飯,不知那樣是你的最愛。

上兩個星期五的晚上我就和幾個朋友去了這裏吃飯。

幸好,港麵子是新店,人龍未見就可以直接入場。

當然不能錯過叫了一份。

港麵派對有暹邏海鮮冬陰蝦湯面,麻麻辣辣擔擔麵,韓式棉花冰雜菜冷麵,心大心細最適合食呢個,乜野都有,不用煩,三心兩意食得最開心。

其他點心如豆腐等也不錯,不過我還是喜歡口水雞。

看過我的食評都知我最喜歡吃花膠,這個養顏花膠秘撈就深得我心,花膠大大塊,總共有六塊,非常慷慨,加上冬菇加上那個秘製的醬汁,撈埋個面,絕對美味。不過一提麵底非常大個,要食一定要撈勻,如果唔係,啲麵會痴住。

剛剛吃過的擔擔麵,太好吃,要加注。這裏不是很濃的花生醬味,反而用上芝麻醬,然後有花椒油花椒粒和蝦醬等煮成的湯,加上雞,火腿,豬骨熬多一會,每條麵沾上那個擔擔麵的湯汁,非常正,完全和上海店的花生醬擔擔麵有異曲同工之妙。

海鮮喇沙相對有點遜色,可能用上金邊粉的關係,配搭未算完美無瑕,不過湯底還是不錯,煮得濃而有力,加上蝦,魷魚,蜆和蛋等等的餸,都幾平幾抵食。

不過要數到最出色的一定是這個骨膠原牛尾番茄湯麵,食唔停口,太好食嘅關係,我們叫了兩個,一個拉麵底一個菠菜麵底,各有各好味,兩種麵都同牛尾番茄湯天生一對般,飲一口湯已經感受到那個不同的膠質和牛香,又係必點之作。

食左咁多樣,都水準甚高,最喜歡係周圍都排隊的時候,竟然有間店有不錯的麵食又不用排隊,愛麵的子民們,你們準備好來了嗎?

港麵子
九龍灣偉業街33號德福廣場一期1樓F1號舖
2018-09-28
2018-10-13 238 瀏覽
由於見有新店開張,店名食字又好似幾特別,反正是早餐時段,心想應該不會中伏吧!點了番茄牛腩湯通粉,跟餐配煎蛋發多士。平常的餐應番茄湯底一般很濃郁的,這個店員一端餐上來,我還以爲是配送錯給我了吧!?然而,店員拍聿指這個就是番茄湯通粉,我內心是多麼的糾結...通粉有三小塊牛腩,可以就是白烚牛腩粒,整個通粉淡而無味,多士煩歲得太焦,煎蛋可能是一早煎定,蛋黃上結了一層膜,就是暴露在空氣久了而結上的一層膜(淚),感覺很不衛生。跟餐配港爽式奶茶,茶味帶酸,奶味欠奉,很失望,早餐都做成這樣,大伏。害我浪費了時間及金錢,我還是要去另一家餐廳補充體力了。
害我浪費了時間及金錢,我還是要去另一家餐廳補充體力了。
2018-10-10 232 瀏覽
今天出job是在啟德拍攝,中午午飯時,好的餐廳都排長龍,看到有家不用排而且很想坐著休息一會兒,於是唯有試下。⭐️大韓冰水牛冷麵這個是ok,如果你喝冰水,味道會怪怪的,但非常襯韓式冷麵。相比老婆選的麵,我覺得這個可以以好吃來形容⋯⭐️餃子擔擔撈麵老婆貪新鮮看到擔擔撈麵看似挺特別,便選了。伏已中。完全吃不出擔擔麵!撈麵汁只有淡淡的辣味⋯唯一好吃是他們的餃子。好特別,他們不派水,卻放枝$5的超細樽裝水。明白飲食業的競爭大,希望下次會有改善~☺️

⭐️大韓冰水牛冷麵

⭐️餃子擔擔撈麵

好特別,他們不派水,卻放枝$5的超細樽裝水。

明白飲食業的競爭大,希望下次會有改善~☺️
2018-10-10 176 瀏覽
🇨🇳港麵子🍲~~~~~~~~~~~~~~~~~~港麵子新開左係德福以前school food 個位,今次俾「骨膠原」三隻字吸引住。午市套餐($88)包一款麵食、小食同埋一杯飲品。🍅今次揀左個骨膠原牛腩番茄湯麵骨膠原牛腩番茄湯麵用熱鍋上,啱哂最近涼左嘅天氣,牛腩算淋,幼麵,但食完感受唔到有幾骨膠原。~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🇨🇳港麵子🍲
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
午市套餐($88)包一款麵食、小食同埋一杯飲品。
🍅今次揀左個骨膠原牛腩番茄湯麵
~~~~~~~~~~~~~~~~~~