餐廳: 湊湊火鍋‧茶憩 (MOKO新世紀廣場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
6點鍾去到攞位,門口侍應話要等位,8點前一定可以安排入座,我們便靜靜在旁邊等,等候期間見有其他客人沒有取籌亦可入座,侍應話是一早訂枱的,好,我繼續等,直到8點,問她是否可入座,她卻才跟我説還要等多4張枱,期間不斷有訂枱客的入座,如果不能安排walk in 客的,倒不如不要叫我們排,或者给我知道要等幾多張枱,你卻說8點前可以交檯,要充人氣也不用這樣玩客吧,簡直浪費時間,態度惡劣,想被玩的可考慮這間跟經理討論也是同一樣態度,不知所謂
跟經理討論也是同一樣態度,不知所謂

2021-05-18
一行4人打邊爐,限時兩小時,選了花膠雞湯底,湯底濃足料😋😋牛肉選了兩款,每碟百多元約有10塊,有牛味不”鞋‘’,好味👍🏻👍🏻其他配料ok。最有驚喜是不斷有試食🤩🤩有細細杯的乳酪沙冰、梅子茶味果凍,走時仲可以一人拿一盒外賣麻辣鴨血(我哋只取了一盒)🥳🥳雖然味道一般,但勝在有誠意有意外驚喜

2021-05-25
  • 牛板腱、牛肩胛
2021-05-24 836 瀏覽
打去想book枱,而家限聚令放寬到六至八個人,想問吓一枱最多可以book幾多個人,聽電話嗰個話老闆只能夠最多四人一枱,咁冇問題。打邊爐梗係想多啲人去㗎啦,咁問吓可唔可以五個人book兩張枱大家分開坐喺隔離,佢答:先生我哋好忙㗎唔好問埋啲冇可能嘅問題!問吓都唔得咁L串?
2021-05-24
2021-05-22 889 瀏覽
好難食.....以為係台式火鍋,一去到見到啲分店全部都係大陸就知道九成九中伏。入到去啲waiter個個都西口西面,完全冇服務態度可言。啲侍應上床完全係亂咁擺,張枱冇位都唔識得執好啲,直接成碟嘢擺喺你面前,或者用個碟推走晒所有嘢,等你自己執,好似施捨嘢食俾你咁。鴨血豆腐任食,但其實難食到你根本唔會再加,啲鴨血嘅質感亦都唔似係真鴨血。好耐未試過出街食飯可以食到咁難食嘅嘢,仲要收呢個價錢,咁嘅質素嘅火鍋仲衰過啲一百幾蚊嘅任食放題。勸大家唔好見到佢好似好多人食就走去試,真係會後悔。

2021-05-21 1069 瀏覽
其實已經食第三次,不過而家先寫食評😆第一次食係尖沙咀,第二三次都係旺角,最鍾意佢嘅湯底~紅顏花膠雞窩,湯底好似羹咁樣嘅,比較濃味同厚身,而且仲有好多花膠同雞肉,感覺食咗好多骨膠原咁😌另外個麻辣鍋我覺得味道一般,但可以無限次添加豆腐同鴨血,今次我哋三個女仔食,等咗好鬼耐,佢地送咗一個好似波板糖造型嘅海鮮棒棒俾我哋,好似係等多過30分鐘就會送,所有食材我都覺得好新鮮,座位都好舒服,啱晒我哋啲女仔喺度傾偈,三個人食除返開每人都係二百幾,抵。最重要係鴨血同豆腐都可以攞返屋企食😂我哋一人一盒攞走,爽
2021-05-16 894 瀏覽
除咗火鍋好食之外,有冇人同我一樣好鐘意飲佢嘅奶茶,之前香港未有分店個陣,係第二到食過一次,鴨血係超級無敵好食,成晚我只係不停加鴨血,對於好鍾意食鴨血嘅我,呢度可以無限添加,真係好幸福,不過珍珠奶茶入邊嘅珍珠就好難食。相反香港嘅鴨血我就感覺無咁好食,同我第一次食嘅感覺唔一樣。而珍珠奶茶嘅珍珠就比唔到意見,因為經歷過嗰一次好難食之後就唔敢再喺呢度嗌珍珠奶茶,不過佢嘅奶茶係真係好好飲,所以而家就算唔係入去食邊爐,經過都一定會去買一杯奶茶
成日聽人講湊湊火鍋·茶憩呢間火鍋店,講佢有多種唔同嘅火鍋湯底選擇。湯底絕對係打邊爐嘅靈魂,好嘅湯底絕對會提升成個體驗😉!今日去旺角MOKO店揀左個雙拼鍋(紅顏花膠雞鍋🐔&珍鮮菌菇鍋)試下😛。📍紅顏花膠雞鍋 個湯有濃郁雞味,仲有足料配料(有鮑魚仔, 花膠, 花菇等)。店員叫我地可以飲左湯先再後加水打邊爐。個湯飲落比較稠身,入面應該有豐富嘅骨膠原😍,真材實料👍🏻📍珍鮮菌菇鍋個人覺得呢個湯底無咩特別,入面有幾種唔同類嘅菇,味道正常。📍美國特選牛小排🐮肉質脂肪分佈平均,唔會太肥,味道都唔錯。📍海鮮棒棒糖🦐🐟造型同個名都夠曬特別,原來佢係蝦同魚整成嘅棒棒糖,咬落去質感似食緊彈牙嘅丸,叫嚟打卡影相就最啱。總結🎯:性價比高嘅台式火鍋店,有無限量添加麻辣鴨血同豆腐絕對係加分位!

📍紅顏花膠雞鍋

📍珍鮮菌菇鍋
個人覺得呢個湯底無咩特別,入面有幾種唔同類嘅菇,味道正常。

📍美國特選牛小排🐮
肉質脂肪分佈平均,唔會太肥,味道都唔錯。

📍海鮮棒棒糖🦐🐟

2021-05-01
2021-04-30 1095 瀏覽
放工同事帶我去食湊湊,去到門口就見到個仙氣小流水池,好有feel啊,內部嘅裝修都好有格調,給人神秘嘅感覺。嘢食方面,都有自助式水果、小食供應,叫咗一個鴛鴦鍋,麻辣同埋蕃茄,湯底非常之香,同埋好足料啊,仲有鴨血同埋蜂巢豆腐都可以無限refill,上菜速度都好快啊!嘢食都好新鮮,最鍾意就係食嗰個墨魚仔,好好食啊!
2021-04-04 1543 瀏覽
提前預定四人桌,環境不錯,桌與桌間距大,比較安全,點左火鍋套餐,海鮮比較多且新鮮,有牛肉豬肉蝦鮑魚魚滑等,店員會主動加鍋底鴨血豆腐,服務態度幾好。如果台式麻辣鍋底可以再辣少少就完美了。
  • 伊比利亚黑猪肉
2021-03-28 1570 瀏覽
無意中找到這間台式火鍋店,前菜、醬料和水果都包在了茶費當中,當天的前菜有魚皮,很美味。我們叫了鴛鴦鍋,一邊是花膠鮑魚雞湯底,一邊是台式麻辣湯湯底,兩者同樣出色。花膠湯底美味香濃,我們喝了一碗再一碗,服務員貼心地在我們喝完湯之後再加湯。另一邊的鴨血和豆腐是免費添加的,很滿足。另外我們還叫了美國特選牛板腱,牛肉香濃,有點兒咬勁,出乎我們的想像,美味。其他的蛋餃、墨魚滑、筍,食材都很新鮮,很合我口味。所贈送的梅子茶凍甜品很美味,減少了剛才食肉的油膩感。最窩心的是,你走的時候,還會送上一份鴨血給你拿走。
2021-03-21 1720 瀏覽
最好食八點鐘嗰一轉,因為佢會問你要唔要豆腐鴨血打包,一日可以要一份,裏面有三個豆腐花三個鴨血,如果兩個人,就有兩份,返嚟加啲粉絲同牛肉,好味價錢一啲都唔平,但係味道都OK嘅,嗌咗個酸菜魚,美肌喎,美肌喎啲湯好似海皇羹,首先飲咗先,再加湯打邊爐,酸菜魚啲酸菜比較酸嗌咗個四人+2人套餐,每人再嗌咗大紅袍珍珠奶茶,超大杯,如果兩個人,又唔係咁口渴,可以分享一杯嘢食大致上差唔多,普普通通,但係職員的服務態度真係好好,會不時提你加鴨血同豆腐,又會送甜品,嗰個果凍,記住問佢攞,超好味

30 分鐘 (堂食)
  • 青梅茶果凍
2021-03-17 1287 瀏覽
每次晚上經過湊湊火鍋都好多人,所以一直都沒有機會嘗試,所以今次一於要中午試一O下先得! 同朋友大約中午12:30 到店外等候,不用等候就可以內進,店員問我們要套餐定係散叫。散叫就有85折,諗諗O下,散叫又可以叫自己想食的食物,一於就散叫啦!由於中什時份,人流不算太多,店員安排了一個梳化位置給我們,真係好舒服呀! 由於湯底已經叫了酸菜魚,所以都只是點多了三個火鍋食物,已經好飽。特別要介紹一O下佢哋O個前菜區域,都算有花心思,有魚皮、蕃茄仔、中華沙律、白飯可任君選擇;醬料都好種類,又衛生及整齊,值得一讚! 另外,時蔬湊湊(小份)都好,雖然係蔬菜但係好新鮮,罷放得也好好,份量好適合2-3人,真係火鍋都要食得有營!

、蕃茄仔
、中華沙律
辛酸菜魚鍋
前菜之選~魚皮
飛魚籽墨魚滑、依比利亞黑豬肉
心形魚片
梅子茶凍 (免費贈送)
冰沙 (免費贈送)
2021-02-11
辛酸菜魚鍋
前菜之選~魚皮
飛魚籽墨魚滑、依比利亞黑豬肉
心形魚片
梅子茶凍 (免費贈送)
  • 依比利亞黑豬肉
  • 時蔬湊湊(小份)
2021-03-12 880 瀏覽
聚會交畀我諗地方,最啱應該都係打邊爐,我又比較喜歡台式的,所以㨂左未食過的「湊湊」,不過食完後上網睇,先知原來係內地品牌⋯還好我諗應該都只會只此一次,因為佢價位頗貴,埋單3人差不多要$1200。湯底有幾多選擇,可以雙併。今次㨂左勵志鍋(台式麻辣)+食妝鍋(花膠雞),每款$138。台式麻辣冇得畀人㨂辣度,佢標示有3隻辣椒,但由頭食到尾都唔覺得辣(利申我只食到中辣程度),嗜辣嘅可能要加辣,藥材味亦唔濃,整體感覺都係溫溫吞吞咁。不過佢好在裡面的豆腐同鴨血可以續添,鍾意食嘅唔可以錯過。至於花膠雞就好足料,湯底好濃郁,仲有唔少花膠(但質感似豬皮),不過好黐底,要成日keep住攪。特選牛小排($228):油花都算多,而且有牛肉味,係有少少咬口嗰種,同麻辣幾夾。表面睇分量好似好多,其實下面鋪左菜。飛魚籽墨魚滑($68):呢個真係好食,墨魚鮮味爽彈,大量的飛魚籽增加鹹香同爽脆口感。海鮮棒棒糖($58):賣相好得意,其實都係魚膠啲friend,應該一款係蝦膠,一款係墨魚膠,唔算特別,唔多彈牙,只係影相一流。丸類拼盤:($108):包括牛筋丸、蝦丸同魚丸,除咗蝦丸之外,其餘的味道唔突出。響鈴($58)、油
響鈴($58)、油條($28):唔駛講,吸湯力一流,但唔好放麻辣嗰邊,會吸晒啲油。
金菇($38)、午餐肉($28):想像中的味道。
自助項目包括前菜同水果,涼拌魚皮出奇地好食,辣辣地又爽脆,好開胃。而每人都會強制收取$19醬料費,佢提供的醬料都算多,餐牌上都有建議配搭,可以作參考。
差不多食完會送上沙冰同梅子果凍,沙冰係乳酸味(不定期換),幾好飲,果凍有好清香茶味。
比較特別係呢度提供好多台式飲品(火鍋店較少有),大紅袍奶茶(細杯$22)茶味幾出,唔係好甜,味道唔似平時飲開的台式奶茶,可以一試。
好耐冇見,就咁輕鬆傾下食下就兩個鐘(趕10點收檔),下次時間充裕啲再食過。
2021-03-08 715 瀏覽
今日中午出開去旺角行街,見到湊湊無人排隊咪入去試下!可能疫情關係人流都唔算多,我地兩個人叫左個鴛鴦湯底,食材無咩特別!生果可以任食,不過埋單價錢都偏貴!所以應該唔會成日黎食!
2021-02-24 934 瀏覽
今次繼續係新世紀覓食湊湊有免費熟食,等湯底上黎既時間可以食住先。不過只有兩款。凉拌魚皮同中華沙律。中華沙律一般,但魚皮爽口好味。略嫌切得太幼,體積唔夠數量黎湊,食多幾碟就滿足啦湯底係花膠湯,完全唔建議湯如果作為單飲係無問題,夠濃。但做湯底實在太「傑」。都係揀翻D清清地既湯底比較適合。叫左兩款牛,牛小排比Menu上面推介既牛好味(唔記得係咩部位)企鵝墨魚丸造型特別,味道普通,無咩魚/墨魚味。扇貝夠大只,蛋餃餡有D少,蜆乾淨無沙,黑牛百葉爽口新鮮。熟食「炸排骨」略鹹,好一般。另外仲有蔬菜拼盤,玉米唔靚,一D都唔甜。其他菜款款式多,數量少,對比價錢實在太唔抵。大紅袍珍珠奶茶超好味。甜度啱啱好,好香茶味之餘不失奶味。(可能係我太耐無飲過奶茶,一飲就覺得好好味)可惜係細珍珠,口感無大珍珠咁好。最驚喜既係餐廳送左兩次甜品。一次係酸奶冰沙,一次係青梅Jelly。Jelly好好味。環境安靜,如果想坐得好D而唔追求高性價比,可以選擇。
今次繼續係新世紀覓食

湊湊有免費熟食,等湯底上黎既時間可以食住先。

湯底係花膠湯,完全唔建議

企鵝墨魚丸造型特別,味道普通,無咩魚/墨魚味。

扇貝夠大只,蛋餃餡有D少,蜆乾淨無沙,黑牛百葉爽口新鮮。

可惜係細珍珠,口感無大珍珠咁好。

環境安靜,如果想坐得好D而唔追求高性價比,可以選擇。
  • 黑牛百葉