2017-02-28 762 瀏覽
自從發現呢間舖之後,就成日都黎呢間度食,每次都會嗌口水雞,因為佢隻麻辣同譚仔有異曲同工之處,就係會令到你食上癮而且佢仲會有免費既飲品,一時有柚子蜜、一時有菜蜜咁,最好既就係佢D靚湯,又清甜又無乜味精味,所以我真係上哂癮啦~~~不過最近去食既時候,佢既雞肉已經越黎越老,無哂以前既食嫩味,仲要D肉越黎越少雖然麻辣味仲係好重,但係咪所有飲食店都係開得越耐,煮既野煮求其?不過呢間舖既老闆娘好Nice既,如果你想去到即刻可以食野既話,你可以預先打個電話落去同佢講大約幾時要呢個飯/魚,特別係魚,需要10-15分鐘去蒸,所以預先打落去就可以好快食到~
2017-02-19
2016-10-24 921 瀏覽
唔知係唔係老板娘,但每次進店都會見到一位有禮小姐十分有耐性地招待人客。笑容滿面,令人食得自在 👍我幫襯過lunch兩三次, 最buy佢地keep到食物水準, so far無話次次唔同樣唔同味。蒸飯套餐包括湯, 一餸一飯及一杯飲品都只係四十幾蚊, 無加一小費。加5蚊有小食一碟,有多種選擇。我暫時只係試過醋汁木耳,唔錯唷!但係就覺得肉餅碟頭細左啲。整到四方形而且幾薄吓, 口感不佳。喺我所試過兩三款lunch之中我最鍾意係酸菜豬軟骨米線。豬軟骨不太林, 加埋酸菜一齊好開胃。少少辣又唔會肥膩!同埋米線亦唔係林到唔咬都斷咁。我通常都淨點, $39非常抵食。

2015-09-10 995 瀏覽
本來打算食漢堡包但最後臨時決定改去食湘菜店鋪並不大,可能因爲平日關係比較少人同朋友點左個2人餐~COMBINATION:2碗老火湯,一個主菜,一個炒菜,一個小吃,2碗飯,2碗甜品最後我地點左口水雞,豬耳同炒竹筍絲1. 老火湯我唔記得個名,不過入面有豬骨,紅蘿蔔同節瓜,仲有D豆個湯好甜,D肉煲到好淋好好飲!2.口水雞本來擔心份量不足唔夠食但半隻雞其實都幾多配料充足,辣度為中,不過雞可以醃耐D3. 麻辣招風耳其實就係麻辣豬耳服務員有問辣度最後決定加D要小辣再加D麻辣落去XD配有青瓜絲,份量多做小食一流4. 炒荀絲是晚最中意食就係呢道菜荀絲爽口食緊辣野再配番D清淡少少既菜就PERFECT MATCH!5. 海帶綠豆沙我同友人都唔食綠豆沙最後服務員就比多碗湯我XD (太好飲所以想飲多碗)若說特別的菜式其實都有好多不過2個人食就試唔到太多野喇建議同一班朋友過黎食就最好~
本來打算食漢堡包但最後臨時決定改去食湘菜

店鋪並不大,可能因爲平日關係比較少人

同朋友點左個2人餐~

COMBINATION:
2碗老火湯,一個主菜,一個炒菜,一個小吃,2碗飯,2碗甜品

最後我地點左口水雞,豬耳同炒竹筍絲

1. 老火湯
我唔記得個名,不過入面有豬骨,紅蘿蔔同節瓜,仲有D豆
個湯好甜,D肉煲到好淋好好飲!
2.口水雞
本來擔心份量不足唔夠食
但半隻雞其實都幾多
配料充足,辣度為中,不過雞可以醃耐D
3. 麻辣招風耳
其實就係麻辣豬耳
服務員有問辣度最後決定加D要小辣再加D麻辣落去XD
配有青瓜絲,份量多
做小食一流
4. 炒荀絲
是晚最中意食就係呢道菜
荀絲爽口
食緊辣野再配番D清淡少少既菜就PERFECT MATCH!
5. 海帶綠豆沙
我同友人都唔食綠豆沙
最後服務員就比多碗湯我XD
(太好飲所以想飲多碗)

若說特別的菜式其實都有好多
不過2個人食就試唔到太多野喇
建議同一班朋友過黎食就最好~

題外話/補充資料: 服務員姐姐真係好好人XD
2015-09-10
  • 炒荀絲
  • 麻辣招風耳
2015-02-12 988 瀏覽
來過不下十次^_^量大味正,價錢公道!老闆人好好,每次吃都有30元coupon送!跟在湖南吃的湘菜不相上下。泡椒,剁椒都是正宗的。在香港很多湘菜館其實都不會做辣,辣椒粉充辣,麻椒加麻,但就是不香。這裏便不一樣,又辣又香,層次豐富,讓人欲罷不能!湖南的朋友以及能食辣的朋友一定要來試一試!讚的
來過不下十次^_^
湖南的朋友以及能食辣的朋友一定要來試一試!
讚的
  • 雙椒魚頭
  • 口水雞
  • 拍黃瓜
2014-11-01 910 瀏覽
難得同老闆去完酒展,飲飽後係時候搵嘢食,先前老闆行過九龍城見有間新開湘菜小館幾吸引,所以就二話不說,試新嘢。 小館裝修簡潔,餐牌選擇算多。可能已經過咗午飯時候,所以顧客唔算多,見午市餐牌都多選擇,價錢唔貴,30-50價位。但我哋都係決定單點,叫咗口水雞同水煮魚。 口水雞係半隻,辣油香,雞乾身冇出水,口感唔錯,重點係醋唔多,酸度洽當,好味。至於水煮魚,用上大魚魚片,辣度唔算大重,但有老曇泡菜嘅酸,老闆非常讚賞,話好有湘農家菜風味。食到一半我記得餐牌有掛麵,就叫咗一份放落水煮魚度,變湯麵。掛麵口感出奇地好,彈牙有口感,非常好,絕配! 今餐食咗300左右,好飽好味,走嘅時候仲有coupon送,下次食滿300可減30,good!
掛麵口感出奇地好,彈牙有口感,非常好,絕配!
水煮魚
掛麵
水煮魚
掛麵
2014-09-22 522 瀏覽
午飯時間嚟到獅子石道, 原本想去"松記辣蟹"食番個平靚正沙薑雞飯午餐, 但原來已經執咗!!!  一時之間揸唔定主意...踱步龜速向前諗緊去邊間食嘅時候, 有個幾歲大嘅妹妹仔怕怕哋羞細細聲問我: , 跟住遞張傳單俾我, 環保起見, 我話唔駛喇!   反正未決定食咩, 見佢又咁得意就問佢:   點知佢好直接的答: 好, 妳咁cute, 望望門口個牌, 三十八蚊個午餐, 我當然要幫趁吓支持佢啦!入到去, 人客半滿, 間鋪乾淨企理, 印象唔錯, 咁剛才帶我入嚟食嘅妹妹好快又出番去, 另一男侍應俾餐牌我, 問佢有咩推介, 佢話雞飯唔錯, 叫我試紅葱頭撈雞飯, 送雞腳湯話無落師傅的, 我本來去松記就係想食雞飯, 好, 就咁啦!湯到, 飲完下晝無咩師傅反應:  合格!  飯到, 望落碟頭略細 (因為我比一般女士大食得多), 但以38蚊來計, 都算抵食, 雞滑雖然無雞味但算係咁, 紅葱頭唔見樣, 估計係做葱油上, 咁都有幾分香嘅, 叫侍應攞咗碟甜豉油撈埋同吃, 唔...今個午餐都OK呀~    松記BYE咗, 都應該有唔少我呢啲午餐客流咗出嚟, 妹妹妳繼續加油呀!
!!!  一時之間揸唔定主意...踱步龜速向前諗緊去邊間食嘅時候, 有個幾歲大嘅妹妹仔怕怕哋羞細細聲問我: [食咗飯未?  我哋午餐有湯送], 跟住遞張傳單俾我, 環保起見, 我話唔駛喇!   反正未決定食咩, 見佢又咁得意就問佢: [好唔好味o架?]  點知佢好直接的答: [我唔知道...] 好, 妳咁cute

例湯
紅葱頭撈雞飯
2014-08-12
2014-06-04 350 瀏覽
最近試過這間特色湘菜館,店雖不大,但座位舒適。想不到有意外的驚喜。菜式真係“色香味” 俱全,看得出師傅很用心做好每個菜。招牌菜是 “湘喜魚頭王” 及“香辣霸王肘”(見雜誌有介紹過), 今次試過“雙色魚頭王”哂很喜歡“超辣”的我,既不肥膩, 又能做到湘菜的“辣”味度。嘩!“香辣霸王肘”外觀好靚呀! 味度 Good Good Good!!!“干窩田雞”的田雞很滑很好味。“酸辣土豆絲”,酸酸辣辣,很開胃!仲有一個很特別的涼菜“碧綠蟲草花”,外觀好靚,蟲草花mix青菜的味道感覺很清新。 Special !!! (好似話星期六日先有這款菜)
雙色魚頭王
香辣霸王肘
干窩田雞
酸辣土豆絲
碧綠蟲草花
最近試過這間特色湘菜館,店雖不大,但座位舒適。
想不到有意外的驚喜。
菜式真係“色香味” 俱全,
看得出師傅很用心做好每個菜。
“干窩田雞”的田雞很滑很好味。
“酸辣土豆絲”,酸酸辣辣,很開胃!

2014-05-31
  • 香辣霸王肘,
  • 干窩田雞,
  • 酸辣土豆絲,
2014-04-23 437 瀏覽
烧椒鵪鶉皮旦好精致,食落又几好味,好难見到嘅鵪鶉皮旦,唔知边度有得卖招牌魚頭王捧出來見到好大盆,介紹話的辣椒係師傅古法秘製嘅,好有醬香味。真係没介紹錯,聞到好香,食落辣辣哋,好開胃,我哋叫咗中辣嘅,唔覮好辣,老公話下次試吓双椒魚頭。哋魚頭湯汁好鲜味,唔想浪費,加咗份面落去索哋汁,好好味

烧椒鵪鶉皮旦
好精致,食落又几好味,好难見到嘅鵪鶉皮旦,唔知边度有得卖

招牌魚頭王
  • 魚頭、魚湯珍菌