聽同事講呢條街已經變成小食街, 今天來八吓有乜野正店先。快閃一看有餃子店,海南寶寶、越南包、台式飲品等。而最吸引我是名字幾攪笑的它是吃車仔麵的「溢溢掂」。種類十分之多睇到我眼花撩亂,午飯過後有較為經濟的下午茶餐 $33「一個街頭碗仔翅+一個肉操撈麵」其實我對碗仔翅一向麻麻地,因為吃到的永遠是杰撻撻,好似糊仔一樣。今天即管豁出去,試下這裡皇牌產品。麻油、胡椒粉是吃碗仔翅的膽和腳,必加!街頭翅材料有粉絲、東菇絲、木耳、肉碎等,均切得大細均一,基本上一口已經將所有材料放入咀巴內,入口杰度恰好,湯底調得正,味道又香又鮮。肉燥米缐墊底的米線份量吾小,上面是自加製肉燥,基本上整碗的靈魂就是它。我去過台灣吃當地肉燥,反而印象麻麻,因為加入太多肥豬肉,令人感到好油,這裡用上以瘦肉為主並加入香菇粒,切得碎又保持咬口,醬汁夠濃夠香,唯一問題是米缐較濕亦未能掛汁,下次必定要肉燥配白飯吃。冇睇錯「即磨咖啡」只售$8咁抵冇吾試的理由吧。水準大概如大家樂質素,非咖啡店可以掂得冲即溶咖啡比客人飲,絕對要表揚!富咖啡香,略欠濃郁,但絕對飲得杯落。

「一個街頭碗仔翅+一個肉操撈麵」

今天即管豁出去,試下這裡皇牌產品。

麻油、胡椒粉是吃碗仔翅的膽和腳,必加!

肉燥米缐

墊底的米線份量吾小,上面是自加製肉燥,

冇睇錯「即磨咖啡」只售$8

咁抵冇吾試的理由吧。水準大概如大家樂質素,

2017-08-20
外賣自取
  • 碗仔翅
2017-08-08 175 瀏覽
今日跟同事去買外賣,佢話呢間新開無耐,又抵,就跟佢衫尾去。估唔到都幾多人叫外賣,$36有三個餸,無限叫邊d價錢嘅餸,以我呢d c奶性格,當然叫哂最貴嘅。叫左黃金餅,魚蛋,雞翼。黃金餅即炸,拎到番公司仲好熱,要讚。佢湯同麵係分開,都讚我覺得佢個湯唔係好味精,食完無口乾,幾唔錯,係可惜無嘢飲送,但佢可以用$8換涼茶。俾個tips大家,如果唔要芽菜,佢會俾生菜你架。
今日跟同事去買外賣,佢話呢間新開無耐,又抵,就跟佢衫尾去。

叫左黃金餅,魚蛋,雞翼。黃金餅即炸,拎到番公司仲好熱,要讚
。佢湯同麵係分開,都讚

俾個tips大家,如果唔要芽菜,佢會俾生菜你架。
2017-07-22 328 瀏覽
位於中環豐盛創建大廈地下的溢溢掂 香港味道,主打港式車仔麵,價錢頗抵食而且食物大份。中午有不少上班族和OL前來光顧。近來有些熱氣,所以買了一枝自家製的健康飲品,銀花雞骨草微甜,入口頗清熱又解渴。另外點了一客大碗雜錦麵,當中包括魚蛋、牛丸、墨魚丸、蘿蔔、魚皮餃、冬菇、牛腩、豬軟骨。這碗麵很多很足料,很適合我這位每樣也想試試的食客。牛腩和冬菇都煮得剛剛好,夠軟身得黎又不會散開。也點了一客五香腐皮魚卷和彈牙黃金魚餅,這食物是即點即炸的,炸得熱辣辣,魚餅很彈牙,不會實實的。魚卷的味道也十分不錯。而且這店外賣時很貼心,湯和麵會分開盛載,不會浸軟麵條。個人很喜歡吃魚皮餃,所以如果這碗麵內有更多魚皮餃便更好了。有些食物限量供應,而且小店只開星期一至五,所以想吃到,記得睇清楚日期時間,早點來用餐喇。

2017-07-19
2017-07-19 225 瀏覽
Lunch time 想食熱野Office太涷 落去行下 見到廣告牌有車仔麪決定食車仔麪暖下要左三餸 豬軟骨 菜 冬菇 仲送芽菜添本來想要炸魚皮架 最衰賣哂!!!咖喱加辣醬唔太辣 好好味翅係必試 足料 唔係普通街邊貨色下㳄想叫佢地d飯食下廚房同落單啊姐s 都極忙好好生意 忙到似打仗但好快手 好高效率佢地話叫飯唔使等我見到都幾多人叫肉燥飯 應該幾好食呀姐仲話餐加健康飲品加8蚊就得平時十幾蚊 六花茶就補眼 蔗水就潤喉 ...由於係涷既關係 我冇要喇 下次先!
Lunch time 想食熱野
Office太涷 落去行下 見到廣告牌有車仔麪
決定食車仔麪暖下
要左三餸 豬軟骨 菜 冬菇 仲送芽菜添
本來想要炸魚皮架 最衰賣哂!!!
咖喱加辣醬唔太辣 好好味
但好快手 好高效率
佢地話叫飯唔使等
我見到都幾多人叫肉燥飯 應該幾好食
呀姐仲話餐加健康飲品加8蚊就得
平時十幾蚊 六花茶就補眼 蔗水就潤喉 ...
由於係涷既關係 我冇要喇 下次先!

2017-07-17 237 瀏覽
在中環吃lunch比很多地方價錢都要貴一點,而且如果要吃香港地道美食選擇不算多。最近發現在利源東街開了家新的車仔麵檔,供應各式香港小食和車仔麵。適逢公司裡的lunch鐵腳們都不在,所以禮拜五決定一個人去試試這家店。小店有一排立食位,但大部份人都是外帶拿回office吃。這家店主打車仔麵,在餐單紙上畫好吃些什麼給店員就好。如果覺得吃車仔麵不飽還可以選擇各款滷肉飯或燒味飯。我點的是任選四餸米線,湯底選小辣,四餸選了牛筋,雞中翼,腎片和菜芯($42). 湯底其實不是很辣,我本身不能吃很辣也覺得ok,很開胃。菜芯非常新鮮清甜,一點都不求其,煮得很淋。牛筋煮得很淋,好吃!雞中翼有4個,很足料,很入味,雞肉嫩滑。腎片同樣入味爽口。一定要提一下的是大家點午餐可以用8塊錢換自家製健康飲品,就算現在不喝拿回家喝也超划算。我點了低糖的黑芝麻豆漿($8)。黑芝麻味濃,不太甜非常好喝!這家店價錢親民,味道好,會再光顧♥

任選四餸米線

雞中翼有4個,很足料,很入味,雞肉嫩滑。腎片同樣入味爽口。

黑芝麻豆漿($8)
這家店價錢親民,味道好,會再光顧♥
2017-07-14
午餐
任選四餸米線
黑芝麻豆漿($8)
2017-07-15 198 瀏覽
初來中環報到的我,頭一星期的 lunchtime 喜歡在附近轉一轉,探索平靚正的午餐選擇。有一天,路經利源東街,一條像花園街女人街的街道,在小檔的側邊有一間間小餐廳,其中一間裝修挺乾淨亮麗的就是香港味道。$36有三餸車仔面,$48 有台式肉燥飯加素菜湯。很久沒吃台式肉燥飯,於是挑了這個 (花蓮丁方肉)。因為店面比較淺窄,我拎外賣回去吃。外賣盒也一樣很漂亮呢!一拿了回去即引起各同事的好奇。^^ 好大盒,像日式飯盒,好香。有炒野菜,蛋,花蓮丁方肉和肉燥飯。肉燥很好吃,可惜略嫌太少,如果多啲肉燥就好了。花蓮丁方肉不錯! 好多舊肉,汁很入味,肉質稔軟剛好,很易咬得來又有口感。可惜飯都有點淋。素菜湯味道淡淡的,不重口味,裡面有蘿蔔薯仔等材料,熱辣辣的。^^ 很飽肚。因為好不容易終於撐到星期五,為了獎勵自己,多叫了一份海鮮豆腐,外皮脆脆的,裡面像魚餅,請了幾位同事吃,大家也讚好吃。(不知道他們是真覺得好吃還是比面我才這樣說 XD 但我覺得都 ok 嘅,又唔會炸到好油)。

2017-07-14
午餐
2017-07-07 241 瀏覽
可能係中環啲舖租真係太貴啦,呢間店店面比較細,只有幾個立食嘅位置,所以我就買咗外賣番屋企先食。買咗個四餸嘅車仔麵,$48,呢個價錢喺中環來講真係相當經濟實惠另外仲買咗一碗碗仔翅($18)值得一讚嘅係外賣佢會將湯同面分開放餸嘅方面選擇好多,我就揀咗牛筋,黃金魚餅,豬腸同埋豆卜魚腐。豬腸入味,牛筋大多數都煮得好腍,魚餅大大塊好抵食,豆卜魚腐同平時食嘅魚腐有啲唔同但都幾好食而個碗仔翅就非常之足料,每啖都有好多冬菇同肉絲等等,好好味呢~

另外仲買咗一碗碗仔翅($18)

值得一讚嘅係外賣佢會將湯同面分開放

但都幾好食
2017-07-05
10 分鐘 (外賣自取)
2017-07-06 129 瀏覽
今日行中環行到有啲攰就想食嘢,於是就跟住人潮行左去一條好隱蔽嘅巷仔到,發現入面有間車仔麵大排長龍,於是就試一試啦 呢間車仔麵舖位好細,只有企位可以堂食,其他主要都係做外賣,咁我就叫咗個42蚊嘅四餸車仔麵啦價錢都好公道(四樣送分別係 雞翼 芝士腸 腐皮魚餅 叉燒)首先必須要讚嘅就係佢個湯同啲餸係分開上的。真係好貼心,叫外賣嘅就唔使驚啲湯浸 淋曬啲麵同埋餸。餸既份量同埋味道都好好,特別係叉燒呀最後加埋支涼茶呢個午餐就perfect池
價錢都好公道(四樣送分別係 雞翼 芝士腸 腐皮魚餅 叉燒)

最後加埋支涼茶呢個午餐就perfect池

2017-07-05 125 瀏覽
早前路過利源東街巷仔,與一間裝修挺別緻的“立食"車仔麵檔擦身而過。午飯時間剛巧與同事停在這條街,就决定來這裏試一試。這裏主要賣港式車仔麵,留意到這裏下午茶餐有賣花膠碗仔翅,整個set才$28左右。我點了三餸車仔麵($36):豬軟骨、牛腩、菜芯。豬軟骨和牛腩不需多加咀嚼,入口溶化,肉香味隨即在口腔內擴散。湯底喝得出來是沒有MSG的,所以食完麵之後我連湯也一併喝掉。同事就點了三餸車仔麵($36):魚蛋、牛腩、蘿蔔。日本有立食拉麵,我們香港也有屬於我們好好食的“立食車仔麵”!
三餸車仔麵:豬軟骨、牛腩、菜芯

同事就點了三餸車仔麵($36):魚蛋、牛腩、蘿蔔。
三餸車仔麵:豬軟骨、牛腩、菜芯
2017-07-01 2183 瀏覽
久唔久就想食碗仔翅,係中環區,想食就嚟溢溢掂,諧音「日日掂」,所以好記得。而且好少可食車仔麵嘅地方,仲會有好多街頭小食,例如:花膠碗仔翅、燒買、長洲大魚蛋、撈麵、魚餅....等等。😎招牌車仔麵梗唔少得,除左麵,亦有飯供應,多元化選擇👍🏻下午茶餐$28-$33不等,主打食碗仔翅,今次揀咗:街頭花膠碗仔翅拼長洲珍寶炸魚蛋 $30😏😏我嘅心頭好:大大碗嘅碗仔翅😋睇下幾足料,有好多香菇絲、木耳絲、肉絲...而且翅底濃濃的,最欣賞它食到底唔會變水汪汪的,正呀!長洲珍寶炸魚蛋,真係珍寶size,彈彈地,好香口,又唔覺好粉,比較真材實料,呢個唔錯😬三餸車仔麵 $36點咗蘿蔔、腎片、滷水蛋+米線因為外賣,店員將湯分開裝,唔會整淋d粉麵,夠貼心,讚👍🏻d餸大份,裝滿一盒,$36抵食!大推滷水蛋,好入味,有點茶香,而且唔鹹,無諗過車仔麵檔嘅滷水蛋咁出色😙另外蘿蔔都甜、淋、無渣,好味!腎片亦都唔錯,煮得夠時間,唔會硬骨骨,good☺️

三餸車仔麵 $36
點咗蘿蔔、腎片、滷水蛋+米線

因為外賣,店員將湯分開裝,唔會整淋d粉麵,夠貼心,讚👍🏻

2017-06-28
5 分鐘 (外賣自取)
  • 碗仔翅
  • 滷水蛋
  • 蘿蔔
2017-06-16 479 瀏覽
今日返工好攰,打算落街買個車仔麵返公司食,可以休息下,於是睇到招牌就眼前一亮:很明確就是車仔麵店! 店裡沒有座位, 乾脆可以省下等位時間, 於是拿拿聲落單買返公司食。餐牌是中英對照的,可以看出店主很細心, 照顧到外籍人士的需要,不然外國人都試不了這地道的香港風味呢!除了車仔麵外還有台式肉燥飯和一些小食可供選擇, 下次有機會會試試看的。我點了四餸麵餐,另加一份街頭花膠碗仔翅。 午飯時間人龍不短,但阿姐好快手,唔使等好耐已經有得拎走。湯和麵是分開裝的, 外賣車仔麵最怕就係未行到返去啲麵就浸淋哂,分開裝就可以避免呢個問題。未加湯的狀態,“小辣”的辣醬份量是這樣,供大家參考。很少看到車仔麵店可以點滷水蛋,難得看見了當然要試試看。這不是溏心蛋,是傳統烚蛋的質感,很入味。包心魚蛋咬開後可以看見魚肉在裡面,感覺比平日吃到的普通魚蛋口感更豐富。冬菇很大片,煮得夠淋,而且很入味,讚!牛筋是我平日食車仔麵必點的,口感煙靭,沒有失望!另外點了花膠碗仔翅,我沒有加麻油和醋,原汁原味也很好吃,而且沒有什麼味精。可以看到非常足料,木耳絲、肉絲都撕得很幼,這樣的口感比較細緻。我覺得$18絕對物有所值。整體來說每款食

四餸車仔麵

未加湯的狀態,“小辣”的辣醬份量是這樣,供大家參考。

滷水蛋

包心魚蛋

冬菇

冬菇很大片,煮得夠淋,而且很入味,讚!

牛筋是我平日食車仔麵必點的,口感煙靭,沒有失望!
花膠碗仔翅

整體來說每款食物都很滿意,以後絕對會常來的!
2017-06-15
10 分鐘 (外賣自取)
四餸車仔麵
滷水蛋
包心魚蛋
冬菇
花膠碗仔翅
2017-05-25 226 瀏覽
係附近做intern 成日都係食連鎖店or貴價西式野 所以決定發掘下附近有咩平民野食原來係利源東街有好多外賣店 而今次竟然難得地搵到間車仔麵店 好開心 終於有返d平民味道😝由於係外賣店 所以內裡地方有限 都係建議大家叫外賣 不過內在都乾淨整齊🙂車仔麵最緊要係多料 估唔到係中環都搵到間咁多料嘅車仔麵店 正!而且俾我發現個地方可以口痕時黎買小食😋最後我嗌左個大碗什錦麵 貪佢多料麵同湯分開上 唔會驚d麵淋每樣料都有1-3份 個湯底微微辣 幾香同入味米線係幼個款 煙un口感幾好鍾意佢個蘿蔔牛腩 幾入味!中環平靚正推介😀

而且俾我發現個地方可以口痕時黎買小食😋

最後我嗌左個大碗什錦麵 貪佢多料
麵同湯分開上 唔會驚d麵淋
每樣料都有1-3份 個湯底微微辣 幾香同入味
米線係幼個款 煙un口感幾好
鍾意佢個蘿蔔牛腩 幾入味!
中環平靚正推介😀
2017-05-25 168 瀏覽
已經食過幾次啦,頭兩次都叫四餸麵$42,第三次叫滷水什錦麵$48。第一次WhatsApp叫外賣唔記得揀汁就好清,今次就排隊買,等等唔耐,收銀都幾nice,滷水什錦有好多款餸,啱哂啲三心兩意嘅人,仲送素湯或可樂,個湯我見到有蘿蔔、薯仔、薏米、豆同菇等,味道清甜,唔覺有味精碗麵啲餸每款有二件左右,大腸、冬菇、腩肉同蘿蔔炆得入味又唔會太淋,滷水蛋都好正,紅腸有煎過下,好香。麵底就冇咩特別,食過粗麵、油麵同米粉都係正常野,至於汁底好味唔咸,但大辣都唔係好辣。總括而言,抵食又好味!

總括而言,抵食又好味!
2017-05-25
5 分鐘 (外賣自取)
2017-05-04 266 瀏覽
802 三餸米線(餸 蘿白 生菜 豬軟骨) 加辣 / 花膠碗仔翅我係平時車仔面叫齌個d人見到多人話豬軟骨好 又試下肥瘦適中 唔會太膩食完唔 guilty叫左大辣 個醬類似係辣油加沙茶醬 我平時食開十小辣都ok 唔會太辣 岩岩好建議加辣 令到碗麵冇咁單調~其實食完個麪已經飽不過仲有碗碗仔翅好足料 唔係稀dump dump木耳同花膠對女仔皮膚好好Ol不妨食多d😛🎀地點近中環 gap 岩唒中環返工既朋友鋪頭不大 得企位 多數客人包括我都係外賣返office食比起其實車仔麪店 感覺乾淨企理

我係平時車仔面叫齌個d人
見到多人話豬軟骨好 又試下
肥瘦適中 唔會太膩
食完唔 guilty
叫左大辣 個醬類似係辣油加沙茶醬
我平時食開十小辣都ok 唔會太辣 岩岩好
建議加辣 令到碗麵冇咁單調~

其實食完個麪已經飽

鋪頭不大 得企位 多數客人包括我都係外賣返office食
比起其實車仔麪店 感覺乾淨企理
外賣自取
2017-04-27 238 瀏覽
今日冇帶飯,跟左同事出去買車仔麵食!檔口非常清潔衛生,有大大塊玻璃隔著!店內容納到幾個人立食,但我地還是外賣回公司慢慢吃!點了四個餸:黃金魚餅、豬軟骨、蘿蔔&豆卜魚腐...黃金魚餅爽口彈牙,入口又唔油膩,非常好味!另外,推介豬軟骨,膠質豐富,豬軟骨非常入味!另外仲叫左碗花膠碗仔翅,過下街頭小食口癢!落左麻油&胡椒粉&醋既碗仔翅非常惹味,濃稠度亦適中!碗仔翅混合了木耳絲、肉絲、冬菇片等等...非常足料!

店內容納到幾個人立食,但我地還是外賣回公司慢慢吃!

另外仲叫左碗花膠碗仔翅,過下街頭小食口癢!