2024-02-29 935 瀏覽
看了網上介紹美孚滄浪亭,因為嫩雞煨麵是我至爱,今日專程來食。這店面積很细,有4張正方形4人枱再加牆邊一張二人枱,4人枱枱面放4碗麵4杯茶就剩不多空位,坐在兩枱中的人就是背貼背,對狹窄環境一定用有心理準備。嫩雞煨麵一上便急急試下奶白色的湯,但未喝到前己嗅到牛奶味,喝落証實D湯真係加了牛奶,這個湯肯定不是傳統的湯底也不是我的口味,碗麵份量不少,麵及雞肉質素也正常。最後結論係不用專程來食,當然我肯定這店是用心經營的。

最後結論係不用專程來食,當然我肯定這店是用心經營的。

2024-02-04 1127 瀏覽
必吃嫩雞煨麵|紅磡小店|健康之選呢間位於紅磡嘅小店得好少座位,每次都要搭抬,而且只收現金, 但係食物真心好味,而且一坐底已經拎杯熱茶比你。🌟 嫩雞煨麵|$57|8.5/10湯底係香濃嘅牛奶雞湯味, 麵條煙韌有咬口。另外有好多嫩滑既雞粒同埋菜,份量大同埋足料。極度推薦‼️。價錢亦都非常親民❤️❤️
必吃嫩雞煨麵|紅磡小店|健康之選

🌟 嫩雞煨麵|$57|8.5/10
呢間上海嘢不嬲好多人排隊,食物味道一直不錯,但店鋪擁擠,重點係店員態度好差。今日去食完之後埋單店員話得現金支付(但店門口冇寫明只收現金)。我同朋友咁啱冇現金係身,於是問佢咁我地去ATM攞錢啦。佢話唔得,一係你地扣低d野,唔係自己諗辦法,講下講下仲叫我地扣低身分證。我心諗扣人身分證好似犯法wor,但仍然客氣話身分證唔可以俾你,並表示宜家唔係我地唔比錢,係你地冇渠道收錢,店員一再表示佢哋唔理,仲叫我地搵在場食客換錢。眼見店員不可理喻,最終我地都係扣低左張卡係店鋪到去攞錢。成件事淨係感受到店員不停將自己既責任推卸到客人身上,亦無意解決自己的問題。總結一句,雖然食物不錯,但咁既態度,下次都係免了。

用餐時間(6:31pm early dinner)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食 😋多年前喺美孚見過呢間上海嘢,不過太多人試食晤到,點知原來佢喺黃埔開咗間分店,真好彩。🀄️🧧諗緊食糖醋骨麵定係嫩雞煨麵?見周圍五枱有三台都嗌嫩雞燴面,所以跟風。5分鐘上菜算快,湯好甜一飲落去好舒服🍜,啖湯好滑感覺唔多味精。佢將小棠菜切粒,唔會煮得太淋啲菜仲爽口🥬🥬。大部份雞粒都嫩滑,但點都有一部分會太靭同埋老咗🐓。隔籬位個女仔好好,食唔晒請我食大排骨麵塊排骨同埋雞絲粉皮,大排骨表面揸得好香脆,醃得好入味,幾想食多佢兩三嚿,不過唔係咁好意思。雞絲粉皮正常發揮,不過麻醬落多咗。餐廳氛圍阿姐好急咁想你落單,想你快啲食完俾下一枱客,但唔記得咗自己唔係一間快餐店。🍟
用餐時間(6:31pm early dinner)
餐廳氛圍
2024-01-03
5 分鐘 (堂食)
2024-01-08 765 瀏覽
沒有什麼比家的味道更沁人心脾~難得和許久未見的朋友聚餐,商量著能夠有家的味道,清淡卻不寡淡的煙火味。在這裏,找到了許久未曾見過的人情味。店鋪很小,但是無比溫馨。很多熟客光臨,每每飯店都會需要排隊,但是大概15分鐘左右就能夠入座。來的客人基本上都有自己鍾情的選擇,店家以一張經典的老菜單,不算複雜的菜式,一直做了許多年。這次點了糖醋排骨湯麵、香菇雞肉煨麵還有百頁毛豆。糖醋排骨是經過油炸後淋了滿滿的糖醋汁,味道也不錯,不會覺得油膩。香菇雞肉煨麵特別好吃,湯底奶白色,喝起來有股豆乳的甘醇但不會覺得過分濃郁,只覺著在冬日來上這麼一碗足料的湯麵,全身上下,由外到內的舒暢暖和~
沒有什麼比家的味道更沁人心脾~

這次點了糖醋排骨湯麵、香菇雞肉煨麵還有百頁毛豆。

2023-12-29 891 瀏覽
我係食上海菜長大嘅. 呢間小店我成日經過有時都見到都有人排隊,但係我就從未食過, 今日心血來潮又仲放緊假,所以就試吓. 叫咗幾樣嘢: 第一樣係燻魚麵, 可惜魚就得三塊咁多, 味道好甜,啲肉又乾晒! 可以話係魚乾! 咁都要60幾蚊,omg!另外見到有好多人嗌嘅糖醋排骨小食, 唔肥之餘, 味道唔錯. 甜酸度啱啱好, 而且排骨仲係鬆脆內嫩. 呢個可以試.另外叫咗兩個小食一個係烤麩,佢係有埋黑木耳嘅另外一個係毛豆白頁呢兩個係20幾蚊,所以size都預咗係咪你嘅?烤麩黑木耳正常,但係都有少少偏甜。毛豆百葉真係少得可憐, 而且啲百葉好碎好少。 味道亦普通. 食返個 $20 牛雜籮白冇咁嬲...試一次夠喇

薰魚
燻魚麵
甜酸排骨

烤夫
毛豆百頁

試一次夠喇

外賣自取
甜酸排骨
朋友話好耐冇食過上海嘢,又想實惠d ,第一時間就諗起呢間。食物質素有保証但環境就冇乜可言喇😌所以要食境嘅朋友仔就唔洗諗。🌱嫩雞煨麵:一嚟到好吸睛,因為奶白色一大碗送到你面前🤣真心好鍾意個湯底,好香豆乳味同少少花生麻油香,飲落勁creamy! 麵底偏腍咗少少但就好入味👍🏻雞粒同青菜份量都算多,整體嚟講配搭得好好!就算飲晒d 湯都唔覺口乾同口渴🌱紅燒軟排麵: 呢款同嫩雞煨麵剛剛相反,味道較濃,豬軟骨同豬肉都整到好腍好入味!麵質較煨雞麵爽口一點🌱雞肉湯年糕: 同嫩雞煨麵大同小異,只係麵底換咗年糕咁解。年糕嘅煙軔度啱啱好,唔會過軟過硬,不過入味程度就唔係好夠🌱菜肉餛飩: 餛飩皮薄,餡料富口感,咬落有陣陣紹酒香~~ 而且都算大粒👉🏻溫馨提示: 店鋪好細,唔建議多人聚餐,而且冇訂座服務。晚膳時間都比較多人,需時等候。

2023-11-20
15 分鐘 (堂食)
  • 紅燒軟排麵
2023-11-28 579 瀏覽
經常會行過去食lunch,不過多數時間只有兩個人一齊去食,如果咁岩遇到有人等位,店員就會係咁叫你轉位,最多試過起身三次,真係食到好炆。建議冇三四個人都唔好去食,一係最好極速食完走人
2023-11-14
午餐
2023-11-20 497 瀏覽
失望的嫩雞煨麵 之前無灣仔某店食過一次類似既雞煨麵好正 今日見到紅磡有間 食評唔錯就想去試下 間鋪唔大間 因為一人 所以阿姐叫左我坐門口位 對住廚房入口 聞到有陣叔味..感覺唔太好 碗麵上到 係幾大碗 但雞肉粒比較鞋同埋無乜雞味 個湯唔算好夠熱 個麵有啲煙韌 麵okay 但總括環境禮貌食物普通 應該唔會再突登去

失望的嫩雞煨麵

但總括環境禮貌食物普通 應該唔會再突登去
雞煨麵
2023-11-20
2023-10-16 844 瀏覽
滄浪亭 @ 紅磡本身好鍾意食中國四大發明(粥粉麵飯)…尤其係有湯既野…湯飯…湯麵最啱。而滄浪亭絕對係我耐唔耐都心思思想去食下既comfort noodles🍜無錯的話…本店應該係美孚…後來唔知幾時紅磡開左店。感覺紅磡無咁格澀…(其實都差唔幾…🤣🤣) 每次黎都點同一樣野就係雞煨麵…其實就係雞粒加菜粒加麵…雞粒就正正常常…有時會輕微柴柴地。但係佢奶白色個湯真係好鬼香…我食呢個麵都係因為呢個湯。肚餓既會加個炸雞…熱辣辣又juicy唔錯…或者加個獅子頭…呢度最想試既就係佢既辣肉醬…因為好似要加廿9幾蚊唔捨得…希望"捨得"人士去開試下話我知值唔值感覺美孚店個湯好似再正d…下次去試下先
滄浪亭 @ 紅磡

肚餓既會加個炸雞…熱辣辣又juicy唔錯…或者加個獅子頭…

感覺美孚店個湯好似再正d…下次去試下先

2023-10-13 584 瀏覽
入黃埔,何文田站落車行3分鐘就到,晚飯時間實多人要等幾分鐘先入到,地方淺窄唔好坐就更,但佢地個嫩雞煨麵真係又平又靚,大大碗,雖然 d 雞肉唔似得個名咁叫嫩,頭盡係叫雞粒煨麵,但個湯同麵係精髓所在,牛奶豆乳味,香甜可口,唔似味精野,麵質彈牙好夾,夾埋 d 菜同雞肉,相當健康。兩碗埋單 114 蚊,收貨。食完再行前 d 買埋媽咪雞蛋仔做甜品,再去碼頭海邊散步,欣賞下夜景,吹吹海風,分享下生活既細節,談談心,完滿既約會。

2023-10-12
5 分鐘 (堂食)
2023-09-24 736 瀏覽
呢間小店位於紅磡佢地嘅糖醋排骨係超級好吃炸排骨酥鬆香脆肉質半肥瘦唔會太乾又唔會覺得太膩糖醋汁酸甜惹味非常驚豔每次去都係必食之選疫情後濶別三年依然高質水準完全沒變嫩雞煨麵都係店內另一款名物以雞湯加牛奶為湯底喜歡奶香的朋友必試奶香和雞湯半半份量奶味和雞味麵十分濃郁不喜太濃奶味的話可以叫少奶湯底青菜和雞肉份量配料都很多吃一碗也很滿足今次試埋蔥油拌麵麵質同樣Q彈好食乾蔥和蝦米粒鹹香惹味蔥油亦非常香濃麵的份量很多好飽肚
呢間小店位於紅磡

乾蔥和蝦米粒鹹香惹味
蔥油亦非常香濃
麵的份量很多
好飽肚
✍︎︎呢間想試好耐,雖然排咗一陣隊不過食完係開心🥳🥠糖醋排骨麵🍜 $65強烈推薦呢個❗️‼️排骨超級酥脆,完全唔覺得油膩醋味十足,甜甜酸酸食完一舊會夾第二舊自己望住啲相都要吞口水🤤🐔嫩雞煨麵🍜$57奶白色湯底好creamy好濃嘅雞湯,由於係煨麵,用正宗嘅上海幼麵煮淋小小,再索哂湯精華😆超級多菜粒同雞肉粒,食極都仲有,而且食完都唔覺得有罪惡感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)❥雞絲粉皮 $40以小食嚟講,份量都算多而且每條粉皮撈埋都有麻醬🤓🌟老闆好好人 忙得嚟對每枱客人都好有禮貌連俾每位客人嘅茶都有花心機茶葉係老闆精心揀過,唔係平時茶樓飲嗰啲••••••••••••••••••••••••••••••🔎滄浪亭 紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
呢間想試好耐,雖然排咗一陣隊
不過食完係開心🥳

🥠糖醋排骨麵🍜 $65
強烈推薦呢個❗️‼️
排骨超級酥脆,完全唔覺得油膩
醋味十足,甜甜酸酸
食完一舊會夾第二舊
自己望住啲相都要吞口水🤤

🐔嫩雞煨麵🍜$57

❥雞絲粉皮 $40
以小食嚟講,份量都算多
而且每條粉皮撈埋都有麻醬🤓

🌟老闆好好人
忙得嚟對每枱客人都好有禮貌
連俾每位客人嘅茶都有花心機
茶葉係老闆精心揀過,唔係平時茶樓飲嗰啲
🔎滄浪亭
紅磡蕪湖街111號蕪湖居地下C1號舖
2023-08-13 1273 瀏覽
呢間位於紅磡嘅小店座位好少,經常爆滿,如果一兩個人去食,就要有心理準備搭枱。不過每次食完佢個嫩雞煨麵,就會覺得即使要排隊或者坐得迫啲,一切都係值得。講返碗雞麵,個雞湯真係靈魂所在,飲落好似creamy嘅忌廉湯,而且飲落仲好似有一陣牛奶味,每次去都會飲晒成碗湯,一滴都唔想浪費。碗麵仲配雞粒同菜粒,睇落都覺得好健康營養豐富,不過今次食啲雞粒好似煮到有啲老,有啲「鞋」,少少失望。另一個好多人點嘅菜式就係糖醋排骨麵,不過個人唔係太鍾意陣酸味,仲覺得個糖醋味有少少影響我品嚐嫩雞煨麵嘅嗅覺同味道。整體而言,呢個價錢配呢個質素,一個字,抵!
嫩雞煨麵

糖醋排骨

整體而言,呢個價錢配呢個質素,一個字,抵!
嫩雞煨麵
糖醋排骨
2023-07-19 699 瀏覽
黎都滄浪亭試吓佢哋嘅嫩雞煨麵,第一次食佢哋嘅嫩雞煨麵湯底十分之有驚喜,佢哋嘅湯底有好多唔同嘅蔬菜,仲有嫩滑嘅雞肉,湯底好有奶味配上佢哋嘅蔬菜同埋雞肉好甜好香,好想一路再食,面都係我鍾意嘅質感唔會太硬好幼身好滑。另外我哋都叫咗佢哋嘅計時粉皮佢哋嘅麻將同坊間嘅唔同,好似係自家製十分之濃郁芝麻香味。老闆娘都十分之有時見到我哋啲茶飲完會自動幫我哋refill老闆娘都十分之有時見到我哋啲茶飲完會自動refill,雖然天氣好熱,外面嘅人都繼續排隊,咁就知道依間餐廳自然有佢驚喜之處。