2010-05-25 22 瀏覽
其實我吃過很多不同分店的榴蓮pancake,不知爲什麽還是西貢的最好。榴蓮pancake的榴蓮味道很重,很香。還有很creamy,很引人入勝。還有cream不算多,大概和榴蓮5比3,十分match。吃過云云衆多的甜品店的榴蓮pancake,滿記的是我五佳之一!!
  • 榴槤pancake
2010-05-17 218 瀏覽
都已成習慣了,每次來西貢,如時間許可必往滿記總店朝一朝聖,一來既為消暑,二來也順便以特價回味一下滿記的甜品!  母親節之行也沒有例外,為滿足兩位榴槤迷媽,特別選坐榴槤特區,來頓消暑糖水餐。原來總店的食品價位,已與市區廣大的門市看齊了,既來之則安之,也一回味滿記的幾款特色甜品吧: 榴槤班戟($23)-這是滿記多款甜品中,幫襯得最多,也是店內水準最好的食品之一,美味柔軟香滑程度,可以令一個不吃榴槤的人(我!!),也慢慢接受這異物來,對於兩位榴槤迷媽以及榴槤迷老公,更是珍品。試過一次柯打芒果、香蕉多款班戟,榴槤味的水準最高的,的確是幾值得一吃的甜品。 榴槤忘返($35)-滿記另一項由榴槤肉+黑糯米+椰汁組成的名物,早年兩口子幫襯過,今次又來重溫,始終吃不出兩款食材間有甚麼火花。覺得只是一般,要吃還是留quota來多件榴槤班戟好了。 西瓜豆腐花($15)-生果怪細妹的選擇,豆腐花夠滑、西瓜亦算甜無法挑剔,但也留不下多少深刻印象。 白雪黑珍珠($25)-我對中式的糖水只是一般,最愛的湯圓又太熱且滯,就選了糖水中最滿意的白雪黑珍珠來消暑。滿記的出品做得很好,由芒果、黑珍珠、香蕉粒、海底椰及椰汁溝起

白雪黑珍珠($25)-我對中式的糖水只是一般,最愛的湯圓又太熱且滯,就選了糖水中最滿意的白雪黑珍珠來消暑。滿記的出品做得很好,由芒果、黑珍珠、香蕉粒、海底椰及椰汁溝起的糖水口感豐富、香甜清潤,平日不喜黑珍珠的我也能清光,而且飲後用感冰爽怡人,很舒服!

滿記還有一款甜品很美味,就是荔茸西米焗布甸,但這熱食的甜品似乎冬天來較適合。然而隨著優惠不再,下次還是改變一下習慣,將配額留給其他甜品,反而這帶的選擇是爆多的!!
總店你好!!
  • 榴槤班戟
  • 白雪黑珍珠
  • 荔茸西米焗布甸
2010-05-14 114 瀏覽
呢一次係我男友帶我黎西貢玩..亦都係我第一次食到西貢滿記呢一間同出面唔同, 有D野出面冇得食..我地一入到去就問我地食唔食留連, 我地唔食就坐去第二邊跟住我地就叫左4樣野, 我地等果陣, 雖然呢度就話唔係食留連但係整就係呢度整, 都聞到陣味, 好采我對呢d留應都唔係好大不過都唔緊要, 最重要就係我地d糖水好好味真係有讚冇彈, 西米又唔林, 又唔硬, 真係岩岩好, 仲有佢d椰汁味, 真係好香另外佢個 芒果西米露, 個芒果真係好大舊, 一嗦放落口, 好滿足..至於芒果班戟同芒果糯米糍, 真係想食都要黎返滿記有機會下次同男朋友黎都會再食多次
呢一次係我男友帶我黎西貢玩..亦都係我第一次食到西貢滿記

呢一間同出面唔同, 有D野出面冇得食..

我地一入到去就問我地食唔食留連, 我地唔食就坐去第二邊

不過都唔緊要, 最重要就係我地d糖水好好味

至於芒果班戟同芒果糯米糍, 真係想食都要黎返滿記

有機會下次同男朋友黎都會再食多次
芒果班戟
芒果糯米糍
海底椰西米露
2010-05-09 11 瀏覽
曾到滿記位於港,九,新界北不同的分店食過,總覺得:總店的甜品味道,比分店有很大程度的分野.其中就以最基本的杏仁茶,芝麻糊,紅豆沙分別最大;而凍品和班戟就分別不大,是不同師傅的手藝問題!?今次週末午夜到此,八成客,因我們人多,所以要將最後防線開放,讓我們齊坐.(此店有五個以上的獨立單位,一般只開正面的三個.其餘的會因應情況而陸續開放.)到凌晨一點多離開,坐上客更接近全滿,一家獨大夾好味道的店鋪,冇得挑剔!
曾到滿記位於港,九,新界北不同的分店食過,總覺得:
總店的甜品味道,比分店有很大程度的分野.
其中就以最基本的杏仁茶,芝麻糊,紅豆沙分別最大;
而凍品和班戟就分別不大,是不同師傅的手藝問題!?

$26 (宵夜)
  • 榴槤pancake
滿記的榴槤芒果糖水出名就是人所共知, 它的各款糖水我都試得六六七七, 但最近我就迷上了這個綠茶雪糕楊枝甘露, 它已經變成了我最愛的甜品了!!!!最滿意的是那一球的綠茶雪糕, 實在不知道滿記是從那裡找來的綠茶雪糕, 感覺就像品嚐來自日本的牛奶雪糕一樣, 綠茶的味道非常濃郁,每一口的綠茶雪糕都令我甜在心頭, 忍不住一匙一匙不停的吃下去, 偶然才會想起底下的楊枝甘露,hehehe~楊枝甘露也不錯吃, 畢竟滿記的楊枝甘露也是不錯的, 新鮮的芒果,加上一些柚子和爽口的西米露, 這個一直都是我十大喜愛的甜品之一, 現在再加上綠茶雪糕, 簡直是錦上添花!!!!不過奉勸大家, 感冒的時候還是不要叫這一個, 上一次我感冒, 但還是貪吃的叫了, 結果當晚回去半夜因為胃不舒服就嘔到七彩, 吐完之後就發覺為甚麼我的嘔吐物全部都是綠色一堆..... 想了一陣, 才發覺原來就是這個綠茶雪糕@.@ 叫大家感冒時不要吃這個, 不是說這個甜品會令你嘔吐, 而是說不想大家嘔吐的時候見到一堆綠色的嘔吐物啦 -.-"

2010-04-02
  • 綠茶雪糕楊枝甘露
2010-03-16 71 瀏覽
this brance is very busy... so busy it feels like the staff are watching you eat...ready to kick you out so the seats are available for the next customers!!i ordered black pearl, mixed fruit with coconut milk...my favourite, very healthy full of flavour and cleanse your palat after a meal out somewherethe durian pancakes are yummy as well, the cream in the pancake isn't heavy at all and is very lightthe tofu you get are very smooth and light as wellwe also had this vanilla ice cream with durian,

we also had this vanilla ice cream with durian, this is nice as well

in fact you can't go wrong with what you order at honeymoon...just that the service feels like your pushed to rush...rather than relax and enjoy...think i'd enjoy the dessert more if i got a take away and ate it at home
2010-01-16 19 瀏覽
部車今日開始終於都可以盡情咁玩,老公就忍唔到手, 所以去西貢玩返轉,回程經過滿記, 就食埋糖水先返家啦.因為而家榴槤唔係時候, 所以我地都唔多敢試,反正係呢度又冇食過熱糖水, 不如試試啦.我點左個"紅豆+蕃薯",老公點左"芝麻糊+杏仁茶".等既期間, 老公發現佢張手寫單寫錯價錢喎,同佢地講左之後即改返正確,所以各位去食真係要睇清楚.我個糖水味道ok, 紅豆亦夠淋,但硬係入口藥味太濃, 感覺唔多好.至於老公果個跟本就唔可以叫做糊,芝麻同杏仁都唔夠香,茶餐廳熱杏霜都好飲過佢.以後真係食佢冰品算啦,糖水就真係...麻麻...
部車今日開始終於都可以盡情咁玩,
老公就忍唔到手, 所以去西貢玩返轉,
回程經過滿記, 就食埋糖水先返家啦.

因為而家榴槤唔係時候, 所以我地都唔多敢試,
反正係呢度又冇食過熱糖水, 不如試試啦.
我點左個"紅豆+蕃薯",
老公點左"芝麻糊+杏仁茶".

等既期間, 老公發現佢張手寫單寫錯價錢喎,
同佢地講左之後即改返正確,
所以各位去食真係要睇清楚.

我個糖水味道ok, 紅豆亦夠淋,
但硬係入口藥味太濃, 感覺唔多好.
至於老公果個跟本就唔可以叫做糊,
芝麻同杏仁都唔夠香,
茶餐廳熱杏霜都好飲過佢.

以後真係食佢冰品算啦,
糖水就真係...麻麻...
紅豆+蕃薯
芝麻糊+杏仁茶
2010-01-14
2009-12-03 20 瀏覽
上個月28號,跟SHIRLEY,PIK,KWAN,SIM,JULIA,FLORENCE,JOHNSON一齊去滘西灣出海鈎魚.在那兒逗留了2個多鐘,便回程了.8:30已經到達西貢碼頭,阿PIK就提議大家去食糖水,咁好啦,冇人有異議.我地黎到滿記食糖水啦,印像中,咁多年黎,我只幫襯滿記一次,加埋今次係2次.西貢呢間滿記,佔了2個舖位,證明這兒生意旺啦,仲越夜生意越好.我地坐低之後,各自選擇甜品,我就選擇了芒果楊枝金露配涼粉,要27元才能成交,價錢我覺得幾貴,同個飯盒價錢差唔多.個甜品幾好食,唔會太甜,芒果味道都幾香,呢方面做得唔錯.除我同阿SIM之外,其他人夾份叫了3客既榴槤班戟,呢客甜品2件賣23元,又係幾貴,不過聽番佢地既綜合意見,話件榴槤班戟幾好味,但榴槤只得少少.如果d甜品價格可以降到10多元既水平,咁就好啦.

如果d甜品價格可以降到10多元既水平,咁就好啦.

榴槤班戟 $23
海底椰黑糯米甜甜 (涷椰汁) $22
芒果楊枝金露配涼粉$27
2009-11-28
$27 (宵夜)
榴槤班戟 $23
海底椰黑糯米甜甜 (涷椰汁) $22
芒果楊枝金露配涼粉$27
2009-10-06 24 瀏覽
今天走前眾人前往滿記享受一下,但未能盡興。店鋪位置蠻擠迫,眾人先坐在位置A(因為沒有其他位置),後來因太熱而轉往位置B,其後因為上菜錯誤的問題開始受店員的白眼。我點了芒果白雪涼粉($27),另叫了一個芒果Pancake($24@3)3人分享。芒果白雪涼粉非常好吃,涼粉不會太硬,而雲厘拿配一些冰碎的口感非常特別,不但清涼,而且脆脆的,雖然芒果有點酸但不影響整體,沒有扣分。芒果Pancake則沒有太大的特別,但不是差,要平均$8一件則不太化算。另外友人點了芒果西米露但店員拿來了芒果豆腐花,而且反指我們說得不清楚,很離譜。收銀時要過鄰邊,收銀員連多謝也沒有一句,而且似是晦氣的把找續放在盤上,態度有點問題。
今天走前眾人前往滿記享受一下,但未能盡興。

芒果白雪涼粉
2009-10-06
$35 (其他)
芒果白雪涼粉
2009-09-26 27 瀏覽
我鍾意食榴槤,所以試榴槤pancake,不過d榴槤好苦,同亞姐講佢都有換比我,不過換咗都仍然係苦,可能係同一個榴槤分出黎,不過個亞姐已經黑晒口面,淨晒係度食唔落。
2009-09-20
  • 只order咗一樣
2009-09-10 35 瀏覽
生日的一餐雖然好滿意, 但係之後個甜品就好失望了男友知我想遊車河, 由山頂揸車落西貢, 專登去滿記食, 但這個甜品, 一點都唔好食我地兩個係食雪糕楊枝甘露, 點解唔好食? 西柚係苦的, 芒果係好酸的, 係好好好好酸, 完全無甜的感覺! 個汁係淡的, 完全無味, 只有那球雲呢拿雪糕係有味, 係雲呢拿的甜味, 係唯一一樣做了本份的食物一個咁樣的甜品, 出自一間咁出名的甜品店, 兩個字, 失望!
生日的一餐雖然好滿意, 但係之後個甜品就好失望了
2009-09-08 28 瀏覽
BBQ完就去甜品!!!侍應仲好細心話今日雪櫃唔多凍, 雪糕冇咁硬, 但我覺得個雪糕溶左仲好食YA!綠茶雪山黑珍珠: 黑珍珠其實普通, 但加左綠茶同啲冰令到個感覺唔同哂! 冰凍口感, 滑溜溜~ 正!芒果西米露: 好食到令友人一滴不剩, 佢仲講左個Point "响許X山十幾蚊杯野都冇呢度咁大塊果肉, 咁不如我加多幾蚊嚟呢度食"滿~~足~!!!
BBQ完就去甜品!!!

滿~~足~!!!
綠茶雪山黑珍珠
2009-09-05
$28 (宵夜)
綠茶雪山黑珍珠
  • 雪山黑珍珠+綠茶雪糕
(非會員)
2009-09-06 9 瀏覽
今晚食完飯之後約左個朋友去西貢食糖水,坐低無耐,老闆娘就行過黎介紹我地食左個最迎推出既甜品...就係...[[]],當時聽完老闆娘介紹之後覺得好奇所以就叫左一個,當侍應姐姐拎比我地個陣,我就已經覺好開心,因為有我地最愛既榴槤,仲要係有兩球,耶子味既冰沙,雲呢嗱味既雪糕球仲要係足夠2人既份量,當我地一食落口個陣簡直係覺得"勁正牙"!!不過有小小唔開心既係無多一個胃可以食埋個[[]],不過唔緊要啦,我下次一定會再返黎食過!!因為老闆娘話我知依兩個新產品,只係得...西貢總店...先有架咋!!!
今晚食完飯之後約左個朋友去西貢食糖水,
坐低無耐,老闆娘就行過黎介紹我地食左個最迎推出既甜品
...就係...[[[榴槤冰山]]],當時聽完老闆娘介紹之後覺得好奇所以就叫左一個,
侍應姐姐拎比我地個陣,我就已經覺好開心,
不過有小小唔開心既係無多一個胃可以食埋個[[[什果冰山]]],
不過唔緊要啦,我下次一定會再返黎食過!!
2009-09-05
$58 (宵夜)
慶祝紀念
生日
  • 榴槤冰山
2009-06-29 21 瀏覽
滿記可算是香港最出名的甜品店, 今晚去到, 差不多有廿幾人等位, 都幾壯觀去左非榴槤區坐, 因為阿媽麻麻地榴槤味, 阿媽鍾意食馬豆糕, 就叫左一客食, 好得意呀, 馬豆糕上面係"滿記甜品"四個突字, 馬豆糕的豆幾好趙, 糕身有彈性, 入口味道好正, 我只係食左個"滿"字, 另外三個字俾阿媽食左另外仲叫左個雪糕楊枝甘露食, 滿記楊支甘露不嬲都好味啦, 今次仲加多球雲呢拿雪糕上去, 更加好味, 雲呢拿溶喺楊枝甘露入面, 令楊皮甘露更滑更甜, 味道相輔相乘, 配合得好好!滿記, 始終係信心之選!

滿記, 始終係信心之選!
2009-06-14 17 瀏覽
滿記, 個人認為已退步, 尤其是傳統款式, 如芝麻糊、腐竹白果糖水 ~白雪黑珍珠, 則仍然喜愛 ~以往剛推出的時候, 料是放底的, 第一次吃的時候, 每兩羹就有新料, 感覺很驚喜 ~現在, 料全放上面, 驚喜不再, 但仍喜歡 ~

滿記, 個人認為已退步,
尤其是傳統款式, 如芝麻糊、腐竹白果糖水 ~

白雪黑珍珠, 則仍然喜愛 ~
以往剛推出的時候, 料是放底的, 第一次吃的時候,
每兩羹就有新料, 感覺很驚喜 ~

現在, 料全放上面, 驚喜不再, 但仍喜歡 ~