2007-09-08 18 瀏覽
我食過2,,3次我第一次係上環食我好記得D芝麻糊係好甜甜到係我係食左幾啖就冇食第2次係MK食,,,D涼粉都冇出面咁好食第3次又係係MK食糖不甩,,好甜同唔低食好似$20 4笠我本人覺得係佐孰某間細細既糖水店到食糖不甩重好一來唔太甜,,,2來又平滿記NO NO NO BAD"""
我食過2,,3次
我第一次係上環食
我好記得D芝麻糊係好甜
甜到係我係食左幾啖就冇食
第2次係MK食,,,D涼粉都冇出面咁好食
第3次又係係MK食糖不甩,,好甜同唔低食好似$20 4笠
我本人覺得係佐孰某間細細既糖水店到食糖不甩重好
一來唔太甜,,,2來又平

滿記NO NO NO BAD"""
2007-08-23 11 瀏覽
我覺得佢d野唔係話好好食,只係普普通通~加上佢份量唔多,又貴又唔抵食~食過佢ga草莓西米露,酸左d,唔太鍾意~豆腐花都算滑,幾好味~不過真係唔抵食....佢地ga榴槤同mango pancake D Cream多過d料(水果),我覺得多d料,少dd cream會好d~~不過我冇諗住再去食,因為又貴又普通~~~~
我覺得佢d野唔係話好好食,只係普普通通~
加上佢份量唔多,又貴又唔抵食~
食過佢ga草莓西米露,酸左d,唔太鍾意~
豆腐花都算滑,幾好味~不過真係唔抵食....
HI
2007-08-16 11 瀏覽
這間糖水舖的糖水是好好味呀!
這間糖水舖的糖水是好好味呀!
2007-08-12 6 瀏覽
我對一些名氣大的食店都有同感--就是多數會令人失望.滿記甜品真的不是好吃之選,只是榴槤布甸仍有可取,什麼杏仁茶、芝麻糊等都是下品,加水太多,不是糊,西米又不是好透明,有點沒煮好的感覺,若不是朋友是老闆的朋友,真的不會光顧.她還不斷稱讚好味,我心想服了她.為了朋友真是不惜......長途跋涉驅車去西貢吃海鮮後,不吃甜品好像少了點什麼,但不知道西貢哪裡有好吃的甜品店.如果網友知道請指點迷津,感激!
我對一些名氣大的食店都有同感--就是多數會令人失望.
滿記甜品真的不是好吃之選,只是榴槤布甸仍有可取,
為了朋友真是不惜......
請指點迷津,感激!
2007-08-11 11 瀏覽
晚近11時, 見8號風球已落為3號, 雨亦沒半滴, 有人就提議入西貢吹吹風, 由於午間街外鋪頭因8號風球提早關門, 自己無處可去, 已整日悶在家中, 所以就搭應了.兩個人, 傘也不打, 跳上通宵小吧直驅西貢. 途中自彩雲打後, 車外雨下個不停, 心知不妙.到下車, 還幸雨勢弱了不小, 只幾點幾點的下. 兩人就徑直往滿記去.雖之前8號風球, 但似乎店一直營業, 客人亦不少.點了楊枝甘露及香蕉班戟.楊枝甘露, 芒果份量少, 且不太甜, 有幾口還是酸的, 西米有些未煮透, 咬下去, 心是硬的香蕉班戟, 不夠凍, 香蕉亦不香甜.芒果及香蕉這兩種夏日當造物, 竟做成這樣, 實在不知滿記怎麼搞.如於西貢待過段長日子的同行所言, 滿記水準的確差多了, 連靚女侍者都一個不留.吃罷, 就走向碼頭, 被風吹, 受雨打…
雖之前8號風球, 但似乎店一直營業, 客人亦不少.
點了楊枝甘露及香蕉班戟.
香蕉班戟, 不夠凍, 香蕉亦不香甜.
吃罷, 就走向碼頭, 被風吹, 受雨打…
2007-08-10 25 瀏覽
頗有同感:滿記不好吃。恰好間接識得滿記的兩批合伙人,才漸漸明白他們的經營之道,對於這種集團制作的甜品,更加沒有興趣,去滿記買甜品,為什麼不去超級市場買呢,一樣的集團經營。所以我想滿記總有比別的甜品店的優勝之處,那便是他的marketing ,就好像你和我家樓下都有的酒樓和快餐店,未必好吃,可是一個星期總會幫襯上一次;只要迅速佔領市場,並且營造美好形象,總會有人慕名而來,結果才會開得上海都有分店....讓人家以為香港的甜品就是這種水準,真的有損香港旅遊業的聲譽。以前在西貢工作時,最鍾意海旁那家盈富,可惜沒多久就關了,這麼好吃的甜品店都開不下去,又貴又難吃的滿記果然成功掌握了生存之道。
頗有同感:滿記不好吃。
2007-07-30 11 瀏覽
去西賈點都要一試喇!好味道到呢~十五分鐘吾洗就要去爆石。想瘦身的朋友一定要試
去西賈點都要一試喇!好味道到呢~十五分鐘吾洗就要去爆石。
想瘦身的朋友一定要試
2007-07-22 11 瀏覽
我住西貢,滿記一向不是我跟西貢朋友之選,沒有任何特別,但價錢卻貴。以前,滿記的廚房在西貢,但今年搬了出九龍灣,糖水變得不夠新鮮。作為西貢人,很少在滿記食糖水的。
作為西貢人,很少在滿記食糖水的。
2007-06-28 11 瀏覽
以前食...十幾蚊..覺得都值gei~但係而家加哂價...d waitress d態度差..黑口黑面...又手腳慢...一d都唔值...
以前食...十幾蚊..覺得都值gei~
但係而家加哂價...d waitress d態度差..
黑口黑面...又手腳慢...一d都唔值...
2007-06-20 8 瀏覽
榴槤忘返正!!
2007-06-04 16 瀏覽
唔係話唔好食,但係唔抵食。水準唔會高得過松記,但係松記開o係市區都係賣緊十幾蚊既野,唔明點解佢可以賣廿幾蚊,唯一解釋就係專做遊客生意,黎得西貢玩, 都唔差在十幾廿蚊啦...總括係好唔抵食!!!!!
唔係話唔好食,但係唔抵食。水準唔會高得過松記,

總括係好唔抵食!!!!!
2007-05-20 27 瀏覽
Not as exciting as before when going there cos you can find them anywhere e.g. TST, Shatin, CWB, etc. And the food esp. durian pancake is not as fresh and good smelling as before (probably bcos it's mass production). Go there once a while is fine but don't have too much expectation.
2007-05-09 7 瀏覽
>_<,,,,從未食過咁難食既薑汁撞奶!!!無奶味, 好似熱水咁, 無質感, 無口感, 仲有苦澀味!!!向伙計投訴,,,佢竟然話:「咁樣先好食呀!」跟住就唔理我雞咁腳走!有無攪錯呀??? 咩態度呀???而家仲越來越貴...不知所謂!!! >_<
>_<,,,,從未食過咁難食既薑汁撞奶!!!

有無攪錯呀??? 咩態度呀???

而家仲越來越貴...不知所謂!!! >_<
2007-04-23 8 瀏覽
早一日食完另一間出品的榴槤飄香, 呢日就同幾位朋友+貴賓們去西貢食完海鮮之後來吃甜品. 本來被之前的榴槤嚇怕左, 唔知呢排d榴槤係唔係唔掂, 所以冇打算食的, 不過貴賓朋友榴槤癮起, 於是又食埋一份. 先來一個榴槤忘返, 雖然冇咩榴槤肉, 但真係好榴槤! 連唔太鍾意食紫米的我都覺得好好味. 然後是榴槤班戟, 榴槤味也不錯, 不過唔算滿足. 之後再來一個榴槤冰, 榴槤又係幾濃味的, 不過未道稍甜,入面有些冰榴槤肉就淡淡地, 都ok. 最後貴賓朋友示範多次咩叫榴槤忘返, 就係食多一客, 唔走住^^榴槤怪客食完又食, 搞到事頭婆好開心, 過來傾計不特止, 再送我們一些冰榴槤呢~ 好明顯, 呢日好食過之前一日好多^^

2007-04-21 14 瀏覽
可能太過出名了,與朋友到清水灣bbq,他們也要乘的士到此吃糖水。門口超多人,可能是星期六吧!等了很久才有位,吃的都是普通出面有得吃的糖水/甜品,味道不是難吃,但已沒有好吃的感覺了。而且太多人了,沒服務可言!