2018-09-25 217 瀏覽
之前睇過好多報道,終於有機會黎試下可以養顏既撈麵喇,都幾多人食,有機會要搭枱既。海參撈麵天氣咁熱食撈麵就最好,唔會食到成身汗海參有成3條,原本仲以為哩個價錢只會得幾片,喜出望外,口感非常爽口而且好彈牙,唔會有漿住晒好膩果種感覺,好清爽。冬菇好厚身,啖啖肉,醬汁帶少少蠔油味好香。粗麵爽口,隨附上既湯有淡淡白胡椒香味道都好夾。凍鮮奶桃膠傳說中既養顏桃膠,聽左好耐第一次食,一試就愛上喇桃膠色澤晶瑩,口感係有滑得黎少少爽鮮奶味好夠,令到成個口感好rich仲帶有輕輕既薑味點綴,非常滿意心滿意足,下次再黎養養顏

海參撈麵
天氣咁熱食撈麵就最好,唔會食到成身汗
冬菇好厚身,啖啖肉,醬汁帶少少蠔油味好香。
粗麵爽口,隨附上既湯有淡淡白胡椒香
味道都好夾。

凍鮮奶桃膠
傳說中既養顏桃膠,聽左好耐第一次食,一試就愛上喇
桃膠色澤晶瑩,口感係有滑得黎少少爽
鮮奶味好夠,令到成個口感好rich
仲帶有輕輕既薑味點綴,非常滿意
心滿意足,下次再黎養養顏

2018-09-11 375 瀏覽
這裡食品不多,但食材珍貴,最多人點應該是花膠麵。木枱木椅設計漁民感覺,地方不大,坐位比較迫,而且不提供茶或水的,但為了食都會再來。我選了$48海蔘麵,第1次食海蔘麵,碗內有4件海蔘,口感爽口,冬菇超厚大隻,有2cm厚有一條菜芯,可能這樣健康些吧,湯味道不濃感覺沒有味精,有點雞湯味道,整體味道是不錯。 比較驚喜反而是甜品,我們分別選了:桃膠奶凍$32 打開有很漂亮桃膠,有桂花清香。桃膠有桂花清香甜甜地,奶凍滑溜。另一款凍鮮奶桃膠$45超多桃膠,每一匙鮮奶都有很多桃膠的。份量非常充足,鮮奶甜甜地,有點薑汁味道桃膠發透很滑溜晶瑩感覺很養顏呢!
這裡食品不多,但食材珍貴,最多人點應該是花膠麵。

海蔘

比較驚喜反而是甜品,我們分別選了:

桃膠奶凍$32 打開有很漂亮桃膠,有桂花清香。

桃膠奶凍

桃膠有桂花清香甜甜地,奶凍滑溜。

另一款凍鮮奶桃膠$45

凍鮮奶桃膠

超多桃膠,每一匙鮮奶都有很多桃膠的。
份量非常充足,鮮奶甜甜地,有點薑汁味道
桃膠發透很滑溜晶瑩
感覺很養顏呢!

海蔘湯麵
海蔘湯麵
2018-09-03 352 瀏覽
每日番工其中一個難題莫過於諗食啲乜🤔各人口味不同再加上周邊選擇都晤少,自然更加難handle突然A同事竟然有新餐廳提議,食花膠,係平民價格可以係lunch食養顏嘅花膠,公司眾女同事當堂心心眼好幸運地晤洗等位,除咗撈麵湯麵呢啲standard野,店家為咗炎熱嘅夏天,仲有冷麵提供!夏天食熱湯應該係勇者所為所以我二話不說就叫咗個酸汁花膠冷麵。一睇到啲配菜已經有一種好fresh嘅感覺,木耳絲、青瓜絲、荀絲同埋冬菜,加埋個酸汁撈埋一齊,寧捨開胃食到Lam lam脷好難得地自己食得曬一個麵,所以見到啲特色滋補甜品都太飽食晤落唯有懷著小小遺憾下次搵多幾個同事開心share啦

所以我二話不說就叫咗個酸汁花膠冷麵。

漁民花膠冷麵

唯有懷著小小遺憾下次搵多幾個同事開心share啦
2018-08-01
漁民花膠冷麵
2018-08-27 389 瀏覽
早陣子路過荃灣開了一間新食店,原來是元朗一間出名名店,於是星期六放工就決定去試試看。路德圍一向都是美食熱點,所有識食一族全部都知道,所以久不久就會有新餐廳加入。餐廳門口光猛潔淨,內裏裝修有少少中國風。餐牌選擇雖然不算太多,但大多滋補養生既食材,最適合一種女士們。花膠蠔汁撈麵(粗麵)花膠入味又夠厚身,入口膠質非常重,冬菇大大粒,而且炆到非常軟嫩入味,粗麵爽口彈牙,撈埋蠔汁同吃,更加滋味。桃膠奶凍用上樽仔盛裝,外型討好,奶味香濃入口順滑,桃膠用桂花煮過仲非常香甜,啫喱般嘅口感,滑滑溜,非常順喉。價錢親民,用料足,完全令我一試愛上,下次要帶埋老公一齊去補一補先。
餐廳門口光猛潔淨,內裏裝修有少少中國風。

花膠蠔汁撈麵(粗麵)

2018-08-25
午餐
  • 桃膠奶凍
2018-08-20 274 瀏覽
漁民既花膠美食平靚正,聽就聽左好耐,但又真係未試過⋯荃灣咁岩開左間,一於去試下Dinner time去唔算太多人,入到去霸左個二人位,談心最岩!不過佢d櫈就唔係舒服sofa seat,係木板櫈,但就襯托到間餐廳好有漁民風味我地兩個人叫左3樣野花膠湯米-係正既!$38經濟實惠,有冬菇有菜當然仲有花膠,個湯加埋米粉,所有配搭好好!花膠冷麵配麻醬-麵份量好多,花膠亦好味,麻醬我覺得可以多d海蔘肉松豆腐-又係好味,豆腐唔會散晒,加埋肉松個味好夾,個海蔘麵正,值得一試如果想黎個light light地既晚餐,又想食d經濟性價比高既正野,快d去試下

我地兩個人叫左3樣野
花膠冷麵配麻醬-麵份量好多,花膠亦好味,麻醬我覺得可以多d
2018-08-19 186 瀏覽
荃灣餐廳多 健康的少 今次俾我搵到間既好食又補身店內裝潢新舊交替 好似置身客棧一樣 小二來個花膠補補身花膠撈麵 淋滑花膠配上爽口拉麵 加上麻辣汁配襯,刺激得黎 又補身 好矛盾 但好想食多塊花膠甜品 桃膠 ,第一次食桃膠,口感有點似燕窩加大菜糕,味道是桂花糖,清甜生津女朋友叫的是花膠湯麵,花膠更淋滑,湯頭是老雞豬骨湯,每啖都是精華,一不留神,食到碗底了甜品 桃膠奶凍 味道更豐富 加上奶香 口感更滑順 還點了山楂洛神花茶 飲住走,因為食太飽了大滿足 又滋補都只是 $92/人 價錢合理
荃灣餐廳多 健康的少 今次俾我搵到間既好食又補身

店內裝潢新舊交替 好似置身客棧一樣 小二來個花膠補補身

甜品 桃膠奶凍 味道更豐富 加上奶香 口感更滑順
還點了山楂洛神花茶 飲住走,因為食太飽了

大滿足 又滋補都只是 $92/人 價錢合理
2018-08-07
2018-08-16 163 瀏覽
平時食咁多熱氣野,又煎又炸,今次一於食返啲養生嘅嘢食。呢間漁民麵館以海參、花膠等海產作主題,店中不少美食都係用呢兩種食材架。海參撈麵雖然都係撈麵,但今次主角由雲吞變成海參,成個格調即刻唔同晒!海參口感煙煙韌韌,紅配上嘅鮑魚汁味道非常夾。除咗海參,仲有加上淡味醬汁嘅冬菇同少許菜心,整個撈麵味道並唔單調。撈麵雖然已經有好多,但仍然好食到覺得唔夠喉。海參撈麵仲會有個湯,味道都幾清,食完酸辣野用嚟清清腸胃就最啱啦。涼拌青瓜拼花膠相對韓式撈麵來講,呢個小食會比較刺激。整碟青瓜都浸係酸辣汁裏面,所以味道會比較酸辣刺激。食完海參撈麵再食呢個酸辣青瓜,筆者覺得味道都會比較唔夾,想食清淡d 就唔好食呢個小食喇。
平時食咁多熱氣野,又煎又炸,今次一於食返啲養生嘅嘢食。

海參撈麵

涼拌青瓜拼花膠

2018-08-16 191 瀏覽
到了下午兩點多我的肚子已經餓起來了,加上還未到看醫生的時間,所以就在附近逛逛,順道看一看這裏有甚麼吃。此時發現了「漁民麵館」的花膠湯麵相當吸引,那我亦不說二話便直接進店用餐。大概已過了午餐時間,所以店內的客人不多,感覺特別恬靜! 除此之外,這店不算是十分大,但感覺舒適,而且非常整潔!雖然未進店之前我早已選定吃花膠湯麵,但我還是選擇了看一看他們餐牌,看看其他的食物。發現他們除了粉麵類,還有碗仔翅、小食和甜品等。老實說看了餐牌後,我真的想多嘗幾款食物,但只有我自己一個人用餐,所以我先點下花膠湯麵,待肚子再有空間才點下其他的食物。花膠湯麵 $38自己特別喜歡吃粗麵,所以選花膠湯麵的時候我亦特意點了粗麵來吃。當他們呈上花膠湯麵的時候,真的被它漂亮的賣相吸引了。沒想過價值$38這麼便宜的花膠湯麵,賣相卻一點也不欺場,花膠的份量一點也不少,絕對給予我喜出望外的感覺!先嘗一嘗他們的粗麵,粗麵的口感爽口彈牙,非常討好! 而花膠方面,亦相當爽口,真的不錯! 花膠和粗麵兩者我都相當喜歡,而最令我意想不到的就是他們的冬菇,一向不怎樣喜歡吃冬菇的我卻喜歡了吃這裏的冬菇。冬菇厚身之餘,吃上去還十分有咬口,同時亦

花膠湯麵 $38

先嘗一嘗他們的粗麵,粗麵的口感爽口彈牙,非常討好! 而花膠方面,亦相當爽口,真的不錯! 花膠和粗麵兩者我都相當喜歡,而最令我意想不到的就是他們的冬菇,一向不怎樣喜歡吃冬菇的我卻喜歡了吃這裏的冬菇。冬菇厚身之餘,吃上去還十分有咬口,同時亦充滿濃郁的冬菇香,這亦令我更愛這碗湯麵。

凍桂花桃膠 $38

吃完花膠湯麵後,肚子還有一點空間,所以自己特別喜歡桂花的甜品的我也忍不住點了一碗凍桂花桃膠。

老實說其實我從沒有吃過桃膠,所以根本不知道桃膠的口感應該是如何,這亦令我對這甜品特別期待!

凍桂花桃膠的賣相不但精緻美觀,味道還十分討好怡人! 每一口桃膠都充滿桂花的清香味,而桃膠的口感跟啫喱有點相似,軟軟的口感中又帶點QQ,加上整碗桂花桃膠的甜度適中,所以喜歡桂花的我特別喜歡這甜品!
2018-08-15
2018-08-15 158 瀏覽
荃灣又有新嘢食啦今次係岩曬老幼大細食既花膠麵店內有撈既同湯既湯既可以揀粗幼麵 河粉 米粉用上北極鱈魚膠無污染 又健康 又養顏添❤️而且價錢非常實惠.個麵一啲都唔少而且有2大舊啖啖肉花膠仲有大花菇 同菜好正個湯仲要無味精 老火湯底♨️.除左麵食仲有好多桃膠同花膠既甜品揀呀睇黎以後唔洗淨係食乜記乜記同豆花啦又多個選擇

荃灣又有新嘢食啦

睇黎以後唔洗淨係食乜記乜記同豆花啦
又多個選擇
2018-08-13
2018-08-13 181 瀏覽
有時候諗吾到食乜野,都會上openrice睇下有冇頭緒,我老公有一日見到有花膠麵,即刻話一定要去食!但經我睇完d相之後,我就話我地可以晏畫去食,但夜晚就吾好喇,因為可能會失望.....有一日夜晚,我地打完邊爐,佢又抽起條筋,話要去食碗桃膠,甘糖水應該都冇乜問題!一入到去間餐廳,有陣廁所味道,原來廁所貼住維修,我地就坐最入面張枱,坐下坐下嗰陣味越來越濃,原來係間餐廳有個後門,對住出門條內街,侍應出出入入,所以全間餐廳都充滿味道,未食已經....🤦🏼‍♀️我原本想叫鮮奶花膠,但一個「粗聲粗氣的女侍應話:冇」🙅🏼‍♀️甘我就叫我鮮奶桃膠我第一次飲到d鮮奶水汪汪....我們快速食飽,9秒9走人雖然係好抵食,但要我喺甘嘅環境、甘嘅服務、食甘嘅味道....我寧願自己返屋企飲杯熱鮮奶冇甘嬲😡
我第一次飲到d鮮奶水汪汪....
我們快速食飽,9秒9走人
2018-08-12
$40 (宵夜)
2018-08-08 168 瀏覽
其實之前都試過呢間位於元朗既花膠麵,見佢係荃灣開左,再黎試下先,裝修同元朗店大致一樣,我地叫左兩個花膠撈粗,味道同元朗店差不多,唯一唔同係,我食到花膠有小小酸既味道,起初我以為自己問題,再問問家姐吃到酸嗎?家姐答係,但聞係沒有酸味的,所以我地照食,皮蛋係送的,可能係新開所以有,唔知點解每次食完會有口渴情況,佢地杯桃膠花茶好好飲,我地走時重外賣左兩碗桂花桃膠糖水返屋企,味道ok,可以一試,總結係,元朗好食過荃灣店,不過真係抵食既
2018-08-06
15 分鐘 (堂食)
2018-08-04 172 瀏覽
現今人們對飲食不單是為了飽肚、對口味、裝璜、質素也有一定的要求!不断在求新求變!令市面各階層食店也不斷的發展出有創意的新菜式和口味去迎合食客。 最近在荃灣大河道發現了[ 渔民麵館 ] 開了分店、麵館以~花膠、海參、鱼翅等、名貴食材為主打、標榜着健康!不含味精的老火湯底.鲜鷄熬製 ! 有興趣品試、约同好友一起來到麵店、店内除了與一般麵店一樣要搭枱外、裝修採用了中式風格挺雅緻的。炎炎夏日、其中這幾款特式小食令人有透心凉的感覺 !一心來試花膠當然要食花膠蠔汁捞麵了! 48元/碟噢! 碟頭份量足.约四片花膠和两朶閞邊大冬菇鋪在麵上、賣相吸引 ! 蠔汁顏色扁淡而有蠔味 !花膠也有爽滑口感.沒有腥味。十分好 !看 ! 冬菇肥大肉厚、口感爽滑味道濃郁 ! 美味 !麵也挺爽口的 ! 隨麵跟上一小碗上湯、未稱得上鲜甜但味道也過得去、未感到有味精味道。海参捞麵也不示弱呀 ! 58元/碟比花膠捞麵的醬汁颜色濃一點、易擁有四件肥大肉厚冬菇 !原條小海參肉爽、有口感! 夠 入味 !幼麵爽口 !吃得高興再加一個花膠鷄鱼翅 38元/ 碗這個翅味道好足料、花膠、菇、肉絲比例平均、濃稠適中。

炎炎夏日、其中這幾款特式小食令人有透心凉的感覺 !

一心來試花膠當然要食花膠蠔汁捞麵了! 48元/碟
花膠也有爽滑口感.沒有腥味。十分好 !

看 ! 冬菇肥大肉厚、口感爽滑味道濃郁 ! 美味 !

海参捞麵也不示弱呀 ! 58元/碟
比花膠捞麵的醬汁颜色濃一點、易擁有四件肥大肉厚冬菇 !
原條小海參肉爽、有口感! 夠 入味 !

幼麵爽口 !

吃得高興再加一個花膠鷄鱼翅 38元/ 碗
這個翅味道好足料、花膠、菇、肉絲比例平均、濃稠適中。
份量剛好夠两人分享 !

這裡還有多款甜品供應、全部都是幾十元、以今天吃到的味道和這樣的質素十分抵吃 !
飲品 ~樽裝可樂 8元 ( 小 )

2018-08-02
午餐
2018-08-04 2302 瀏覽
近期一間主打花膠,海參嘅麵館進駐咗荃灣,感覺好似好滋補!好 矜貴咁!哩類食材印象中唔平,咁一碗麵賣幾錢?!好好奇!今日同朋友來一试!鋪面以中式陳設,幾有特色,視覺舒服,座位约有三十個,木櫈有啲细張左,不過以食碗麵嘅時間都冇問題嘅。招呼都幾好!牆上掛住木製菜牌…… 都唔少選擇,除咗主打嘅花膠撈麵,海參撈麵以外 花膠湯麵,海參湯麵,仲有魚民海參冷麵,花膠泠麵 ,花膠雞絲魚翅等。'仲有滷水小食,桂花蜜皮蛋酸疆,海參肉崧豆腐等等。甜品……仲吸引!鲜奶桃膠,花膠红棗鲜奶,玫瑰红棗疆茶,奶凍……等。見圖都好吸引!睇下啲價錢又唔算貴喎……揀左碗花膠湯米 $ 38足料!有五件花膠,件件厚度不過不失,夠淋身有滑滑 黏黏 口感,原來係採用左北極鳕魚膠。真係好唔错!再加幾片特厚滑滑大冬菇,好入味!以38元來講有咁嘅料我覺得抵食!海參湯麵 $ 48小海參两條、一條比較淋同滑另一條爽滑唔同口感,都係配有肥厚冬菇。幼麵爽口,湯底都算甜,唔覺有味精食完冇口喝!甜品……桃膠奶凍 $ 32未食過桃膠,口感似燕窩,甜度調校得適中,好清甜!食完好舒服好滋潤咁!新張期内憑派發的卡片有 一個小食送……秘製辣醬拌皮蛋 $
好好奇!今日同朋友來一试!

牆上掛住木製菜牌……
'

仲有滷水小食,桂花蜜皮蛋酸疆,海參肉崧豆腐等等。
甜品……
仲吸引!鲜奶桃膠,花膠红棗鲜奶,玫瑰红棗疆茶,奶凍……等。
見圖都好吸引!

睇下啲價錢又唔算貴喎……
揀左碗花膠湯米 $ 38
再加幾片特厚滑滑大冬菇,好入味!
以38元來講有咁嘅料我覺得抵食!

海參湯麵 $ 48
幼麵爽口,湯底都算甜,唔覺有味精食完冇口喝!

甜品……
桃膠奶凍 $ 32

新張期内憑派發的卡片有 一個小食送……
秘製辣醬拌皮蛋 $ 15
味道唔錯!些小麻而不辣味道,惹味!

食完整體覺得食材滋補健康,口味有新鲜感,
唔貴,會再去食!

2018-07-27 284 瀏覽
琴日夜左放工,行去路德圍找野食,見到呢間漁民麵館,之前無食過,所以入去試下。餐廳環境係中式設計,張櫈有少少細,pat pat大啲都會唔夠坐😂。咁坐低睇餐牌,見到主要係食花膠為主,價錢都係$30-50左右,唔算太貴,就食到花膠,都幾吸引~夜收工係應該補下~我地叫左個花膠湯麵同花膠雞絲翅(碗仔翅)。個麵個花膠幾大舊~仲有大大粒冬菇,$38黎講都算抵食。個翅就普通啲,花膠好似薄弱啲咁,同有啲大碗,食到尾有啲膩。
2018-07-26
2018-07-27 122 瀏覽
見到朋友來咗呢間店食花膠麵,咁就去試下啦!叫左碗花膠湯麵,一碟雲耳,一碗凍鮮奶桃膠,雲耳好味,花膠麵都唔錯,冬菇夠晒林,花膠都好味,但覺得湯底好杰,唔知個湯底係唔係因為花膠影響湯底,麵都算唔錯,整體都算唔好,唯獨覺得個桃膠湯水比較貴咗d同份量太少
2018-07-27