2024-03-15 1861 瀏覽
第一次去潤這餐廳,服務態度非常好,食物質數水準高,令人回味無窮。 由頭盤到甜品,每一樣都令你感受用心去製作。1. 煙燻滷水鴨肝配脆饅頭—- ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2. 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒—-⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3.招牌鹽香雞(半隻—-⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4. 百合腰果蓮藕炒爽脆—-⭐️⭐️⭐️好味但1份的份量太少5.甜品三弄 - 椰果石榴甘露,焙茶朱古力慕絲,椰香斑蘭雪花—-⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️6. 麻糬甘柚酥—-⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️7.椰果石榴甘露—-⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

1. 煙燻滷水鴨肝配脆饅頭—- ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-03-14
慶祝紀念
情人節
  • 煙燻滷水鴨肝
  • 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒(半份)
2024-03-09 3563 瀏覽
兩年多沒再重訪,剛好朋友相約中午吃小菜,正是回味之時。嚐了多款小菜,確實水準之上,創意與烹調技巧並重,色香味俱全。辣酒凍花螺辣酒煮花螺是大排檔常菜,升級版最大的特色是螺肉已經取出,省卻自己用牙籤挑出來,當然開心!味道調得很好,辣而不霸氣,花螺肉質柔韌,作為首道菜式,成功喚醒味蕾!百花臘味荔芊脆多士好看又好吃,我覺得樣子有點如白色大眼睛掛在方臉上。脆多士造型層層交錯疊起,非常酥脆,與充滿鹹香的臘味及軟糯的茘芊成強烈對比,外脆內軟口感討好,心水推薦!別忘碟底的黑豆,師傅把它們炒香了,口感脆卜卜很好吃。點心拼盤娘惹香辣咸水角、西班牙叉燒、松茸燒賣、酸菜鱈魚餃娘惹香辣咸水角做得精緻,貌如一個迷你青蘋果,非常輕巧,微微香辣成功人士提味。叉燒是潤的招牌,咬口相比一般的黑毛豬更軟熟。煙燻鴨肝這是我每次來「潤」必吃的菜式,因為一試難忘!煙燻的香氣並不片刻流失,成功鎖在鴨肝內,入口齒頰留香,質感軟熟如鵝肝醬,細緻幼滑,頂級佳餚!錦繡蛇羹 $288/位如期望中刀工細緻,材料十足,味道醇厚,特色是帶點甜美,同伴估計也許添了些蔗糖或羅漢果糖。本來沒有想過在「潤」吃蛇羹,原來別有風味,值得重溫!醬香粟子燜乳鴨醬
兩年多沒再重訪,剛好朋友相約中午吃小菜,正是回味之時。

百花臘味荔芊脆多士
好看又好吃,我覺得樣子有點如白色大眼睛掛在方臉上。
百花臘味荔芊脆多士
別忘碟底的黑豆,師傅把它們炒香了,口感脆卜卜很好吃。
點心拼盤
點心拼盤-娘惹香辣咸水角、西班牙叉燒、松茸燒賣、酸菜鱈魚餃
娘惹香辣咸水角
叉燒是潤的招牌,咬口相比一般的黑毛豬更軟熟。
煙燻鴨肝
這是我每次來「潤」必吃的菜式,因為一試難忘!
錦繡蛇羹 $288/位
錦繡蛇羹
本來沒有想過在「潤」吃蛇羹,原來別有風味,值得重溫!
醬香粟子燜乳鴨
醬香味道濃郁香惹,乳鴨燜至軟身入味。
招牌鹽香雞 $328/半隻
招牌鹽香雞
皮脆肉嫩,充滿鹽香而味道適中。
魚湯鮮黄耳百合魚腐泡豆杯
8個魚腐脹卜卜浮在面,空氣感強,似杭州菜的浮水魚丸。
魚湯鮮黄耳百合魚腐泡豆杯
配清醇的魚湯、有營的黃耳與百合,正好中和剛才的肉膩,清洗一下味蕾!
陳皮薑米脆鱔炒飯 $298
陳皮薑米脆鱔炒飯
一道味道濃郁的炒飯,可能放得久了,鱔肉沒有期望中的脆口,失了點分。
陳皮薑米脆鱔炒飯
蛋白杏仁茶配酥皮蛋撻、合桃酥、養生南棗糕、紅棗糕

用心製作,沒有投訴。
蛋白杏仁茶配酥皮蛋撻、合桃酥、養生南棗糕
紅棗糕
2023-12-17
點心拼盤-娘惹香辣咸水角、西班牙叉燒、松茸燒賣、酸菜鱈魚餃
蛋白杏仁茶配酥皮蛋撻、合桃酥、養生南棗糕
紅棗糕
1K
讚1 環境骨子 服務係酒店級既殷勤2 部分菜式好味噃 滷水肝超滑 燉花膠好腍滑 魚湯鮮甜 連蛋撻同開心果露都非常夠味彈1 創作菜唔鍾意食 中式牛柳既醬汁太假 脆飯糰油左 同埋個味唔型唔夾

1 環境骨子 服務係酒店級既殷勤

2024-02-02 1895 瀏覽
第一次試米芝蓮二星嘅中餐廳,感覺幾好。平日嘅中午人唔算多,環境寬敞唔會嘈吵,價錢以酒店嚟講唔算貴,食物賣相精緻,味道都唔錯!首先佢個小吃紫菜腰果惹味又開胃,點心數量可以按人數調整👍🏻和牛酥賣相好靚不過食落就冇咩特別,另外一個signature黑毛豬叉燒個人好鍾意,冇咩肥肉但非常Juicy,調味亦出色😊季節限定花臘味荔芋脆多士,都幾特別!甜品椰果石榴甘露,好清新附送嘅甜點都好食😋想食餐好又唔想太貴呢度絕對係好選擇,值得推介!

季節限定花臘味荔芋脆多士,都幾特別!

甜品椰果石榴甘露,好清新

附送嘅甜點都好食😋

想食餐好又唔想太貴呢度絕對係好選擇,值得推介!
2024-01-17 2047 瀏覽
潤 (St.Regis) 🌟🌟 Michelin 2-Star 🌟🌟由19年開業到摘取兩星只係用咗四年時間。由洪師傅執掌,理念係以當代手法演繹傳統粵菜。當其他有名粵菜都係老字號,不追求創新時,就令潤成功喺眾多粵菜中脫穎而出✨今次午餐過嚟試潤最具名氣嘅點心,每一款都好有心思同賣相極之精緻。能夠將點心做到似藝術品真係好特別💕⭐️ 錦繡球黑椒和牛酥呢款點心喺陽光嘅襯托下更為精緻。外層麵粉酥脆,餡料加入醬汁同埋黑椒和牛,外脆內軟,肉質鮮嫩多汁,結合起來係絕佳組合。⭐️ 龍蝦春卷 外層春卷皮薄而且凹凸有口感,炸至金黃酥脆。餡料龍蝦肉鮮嫩彈牙,味道濃郁,配合酥脆外層令口感更豐富。⭐️ 星斑金魚餃呢款點心精緻得來好可愛,造型好似兩隻金魚游來游去,而且擺盤十足一個魚塘,不得不讚嘆師傅手藝真好✨金魚餃的外皮脆,內餡則是使用新鮮的星斑肉和精心配製的調味料製成,十分鮮甜。⭐️ 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒黑豚肉比較肥美,非常嫩滑多汁,外層輕輕燒濃,搭配上蜜餞嘅甜味,每一啖都好滿足😊

⭐️ 錦繡球黑椒和牛酥

⭐️ 龍蝦春卷

⭐️ 星斑金魚餃

⭐️ 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒

星斑金魚餃
星斑金魚餃
😋✨“润”✨【✨新晋米芝莲二星中餐厅】✨😋 🍴地址:湾仔港湾径1号香港瑞吉酒店2楼 🕑营业时间:星期一至日12:00 - 14:30 18:00 - 00:00 🌟荣获米芝莲二星的“润”中餐厅,美食天堂!由星级名厨洪志光师父执掌,以当代手法演绎传统粤菜。洪师傅悉心设计的菜单,精选优质上乘食材,打造出精致、创意十足的时令菜肴。 叉烧🍖:蜜栈西班牙黑豚肉叉烧,肉质嫩滑,油脂丰富,搭配果醋麻香海蜇头,口感酸甜爽口,绝配! 花胶🥣:原个椰皇螺头炖花胶,口感绵密,滋补养生,是道经典的粤菜。 龙虾🦞:豉油皇干邑龙虾尾,肉质紧实,味道醇厚,搭配豉油皇汁,美味无敌。 星斑🌸:剁椒粉皮蒸星斑球作菜心,肉质细嫩,口感细腻,与剁椒粉皮相搭配,营养丰富。 甜品🍊:椰果石榴甘露,清甜爽口,解暑去热,是道不错的甜品。 🥳环境:店内装修典雅奢华,氛围浪漫,适合各种场合。🥳 🎈美食天堂,美食爱好者不可错过的美食店!🎈 #美食探店 #美食分享 #香港美食 #米芝莲二星 #润中餐厅 #湾仔美食 #甜品荟萃#香港 #香港美食 #香港探店 #香港米其林二星 #香港中餐厅 #香港瑞吉酒店香港约会餐厅
😋✨“润”✨【✨新晋米芝莲二星中餐厅】✨😋

🍴地址:湾仔港湾径1号香港瑞吉酒店2楼

甜品🍊:椰果石榴甘露,清甜爽口,解暑去热,是道不错的甜品

🥳环境:店内装修典雅奢华,氛围浪漫,适合各种场合。🥳

🎈美食天堂,美食爱好者不可错过的美食店!🎈

2023-12-06 1887 瀏覽
在灣仔上班的我一直都很喜歡到香港瑞吉酒店的餐廳和閨密聚會,這次同事推薦我必須去奪得米芝連二星的粵菜「潤」,他們主打以當代手法演繹傳統粵菜🧡這裡的環境空間感十足,裝修很雅致,服務也很周到🫶🏻 我們坐在靠近窗邊的圓枱,可以看到五光十色的夜景🌃他們的服務從進門到離開都是一絲不苟🫰🏻菜品的選擇也非常多,他們擅長隨著四季更替去調配特色菜品,令用餐體驗錦上添花🥰 【是日點餐】🐷蜜餞西班牙黑豚肉叉燒配果醋麻香海蜇頭/ 黑豚肉叉燒肉質嫩滑,甜而不膩✨海蜇經過醃制也是十分爽口💓🥥原哥椰皇螺頭燉花膠/ 想不到有我最愛的椰皇花膠🥹花膠真的是女生的恩物,椰皇的肉在喝完湯之後也能吃,味道很足🥰🦞豉油黃乾邑龍蝦尾/ 一整條龍蝦尾真的超肥美🔥用乾邑烹調更能帶出龍蝦的鮮味,爽口彈牙愈吃愈喜歡🤍🐟剁椒粉皮蒸星斑球伴菜心/ 蒸星斑絕對是粵菜必點的菜品之一,這次主廚把川式風味融合在裡面✨剁椒粉皮帶點辣辣的感覺,整體配合很完美🥰🩷椰果石榴甘露/ 和閨密聚會當然不少得粉紅色的甜點💓石榴甘露絕對能滿足我們,把香甜的石榴做成像楊枝甘露的感覺,裡面還有椰果🥹🤍美點薈萃/ 最後還追加了椰子糕和芝麻糕,把這頓米芝連聚會畫上完美句號✨超滿

【是日點餐】
🐷蜜餞西班牙黑豚肉叉燒配果醋麻香海蜇頭
🥥原哥椰皇螺頭燉花膠
🦞豉油黃乾邑龍蝦尾
🐟剁椒粉皮蒸星斑球伴菜心
🩷椰果石榴甘露
🤍美點薈萃
/ 最後還追加了椰子糕和芝麻糕,把這頓米芝連聚會畫上完美句號✨超滿足的🥰

▪ 潤
📍灣仔港灣徑1號香港瑞吉酒店2樓

2023-12-01 1436 瀏覽
潤 Rùn 灣仔 米芝蓮🌟🌟潤位於灣仔瑞吉酒店2樓,是一間粵菜點心的中菜餐廳,鄰近港鐵會展站,交通非常方便。 潤由星級名廚洪志光師傅半廚,於2020-2022新開張不久就榮獲米芝蓮🌟榮譽,更於2023榮昇米芝蓮🌟🌟榮譽,實力可想而知有幾勁。午市食個點心可能閒閒地預約等兩星期,聽店員講不少係回頭客生意,而且價錢唔算太高貴。 今次午餐時間來用餐,決定主要食點心😋。上餐前先上了茶、小食合桃及豆瓣醬。裝修及擺設是酒店水準,服務我會形容貼心但又要少少🤏大意。貼心係以顧客人數點心可以加減除返每件點心價錢,呢個服務非常之好,大意就係晌呢個服務開始店員可能一時唔記得咗無同我講到,因為我係一人挑戰,等我直至結帳時都一直懷疑緊menu上的件數好像同上桌件數有少少唔一樣,好似少左咁😅。不過都好多謝店員讓我肚子有空間去試多幾款🫶。 錦繡球黑椒和牛酥:呢個係一個藝術品,錦繡球是兩種麵條織出黎,食落入口酥脆,餡料是醬汁及少少黑椒味的和牛碎,有牛肉味有酥香味,整體是好吃,但對比同時上檯的龍蝦春卷,佢就有少少失色。 海苔龍蝦春卷:使用薄身的waffle脆皮做春卷外層,食落更脆口之餘又減少少油淰淰感覺,口感亦有
潤 Rùn 灣仔 米芝蓮🌟🌟

錦繡球黑椒和牛酥:

海苔龍蝦春卷:
使用薄身的waffle脆皮做春卷外層,食落更脆口之餘又減少少油淰淰感覺,口感亦有少少雪糕脆筒。春卷內餡是海苔香的龍蝦膠,襯托出龍蝦味更濃味更香口。

娘惹香辣咸水角:
精緻的蘋果造型,但缺少了以往裝飾可食用的葉子墊底襯托,換了普通的青瓜🥒,對打卡來講有點可惜,口感煙韌餡料同普遍咸水角差唔多。

百花臘味荔芋脆多士(季節限定):
一上檯佢個芋頭同臘味香味震驚了日我,非常香噴噴。食落外皮酥脆內餡是臘肉臘腸切粒,配上芋泥清香味。連伴碟的黑豆亦經過烘焙可以😌食用。

金腿蛋白龍蝦餃:
金華火腿同龍蝦味唔係好濃,食完飯龍蝦春卷食佢令佢失色唔少。

碧綠帶子餃:
我開頭以為食錯了,點解會有蝦味😯,佢用蝦、帶子、時令蔬菜製成。

酸菜鱈魚餃:
有酸有辣口感,內餡有魚肉..又有蝦肉味(是我壞了嗎😲),食落去會有一剎那的辛辣感之後有點回甘,真的幾好吃。

筍尖蝦餃:
蝦餃外型飽滿,用數隻蝦加嫰筍整成蝦膠,皮薄餡靚。

竹炭麻辣雞粒荔茸酥:
竹炭外皮非常酥脆,但竹炭味有點蓋過雞肉味。

臘味糯米包(季節限定):
外型較大,味道同香氣同正常的臘味糯米包一樣。😅

最後還有杏仁曲奇及咖啡糕甜品各一件(免費),整餐點心幾好食,店員服務亦貼心,亦見洪師傅間中出黎謝票,整體感覺幾好,下次會再嚟試下小菜😈。
海苔龍蝦春卷
酸菜鱈魚餃
筍尖蝦餃
  • 錦繡球黑椒和牛酥
2023-08-08 3323 瀏覽
潤比我第一印象係空間感十足,光線柔和,座位寛敞舒服。儘管是星期五,場內都有不少空枱。酒店餐廳來說,性價比不錯,合理價錢,份量大方,味道精緻。晚餐的亮點大概是煙燻滷水鴨肝配脆饅頭,香濃煙燻味道不旦沒有掩蓋鴨肝味道,質地絲滑配上脆饅頭💯💯黑豚肉叉燒只看外皮光澤都能感受到味道,肉嫩肥瘦分明,不錯!另外,有趣的醬燒蜜椒豬肋排需要沾上木糠進食,整體味道配搭蠻新鮮。接下來麻辣海參燜豆腐的味道相當出色,麻辣海參份量頗大方,味道夠麻辣口感一流,推介!全晚最期望亦最失望的是花旗參清湯羊煲,看起來很濃味亦很香,吃下來就是比較淡味,羊肉沒有羊騷味,旬的比例太多,肉太少,用此菜式作收尾實在是感到可惜。雖然咸點收尾不佳,但甜品亦相當出色,麻糬甘柚酥超好吃,我對麻糬完全零抗體。第二零抗體是開心果,所以粟米片開心果露也不錯,不算甜 是我愛的口味。Cocktails 都幾好飲

黑豚肉叉燒只看外皮光澤都能感受到味道,肉嫩肥瘦分明,不錯!

Cocktails 都幾好飲

• 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒(半份)
  • 煙燻滷水鴨肝
開業不足一年,已迅速摘下《米芝蓮指南》一星的𝐒𝐭. 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐬中菜餐廳 🇭🇰𝐑𝐮𝐧潤,相信大家對它都不陌生吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!! 很久以前已經想帶愛吃粵菜的媽媽來試試,前陣子在𝐭𝐫𝐢𝐩.𝐜𝐨𝐦預訂酒店𝐒𝐭𝐚𝐲𝐜𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧,便順便來試一下鼎鼎大名的潤囉~ 主廚洪志光師傅,在多間米芝連一星餐廳仼職過。多年來專注做粵菜,由潤的設計菜式、味道、煮法、團隊組班的過程都一絲不苟😆,由零開始,不足一年已摘一星⭐️,真心相當厲害呢(≧▽≦)! 所以我超期待今天的晚餐的( ´▽`),吃完午餐後下午茶也沒碰過啦~ @𝐂𝐡𝐞𝐟 𝐇𝐮𝐧𝐠’𝐬 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐭𝐢𝐞𝐬👨🏻‍🍳 由洪師傅推介的精選套餐,共有𝟕道菜,全部都好好吃呢~ 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒🐽 黑豚肉叉燒真心好吃到不得了🥹,肉香豐富,肉汁鮮美,蜜香濃郁,一吃愛上! 配上爽脆的果醋麻香海蜇頭,也不錯。原個椰皇螺頭燉花膠🥥 花膠超級厚肉又大塊,好足料呀! 湯頭清甜,帶有微微椰香,好好喝~ 芝士牛油焗龍蝦🦞 龍蝦肉質結實爽彈,面層有燒過的芝士🧀️,好邪惡呢~ 黑白蒜京蔥燴遼參🖤 難怪潤會摘星,這道燴遼參也太好吃了吧😍!!! 遼參軟腍入味,膠質豐富,有驚喜! 鮮蝦醬

@𝐂𝐡𝐞𝐟 𝐇𝐮𝐧𝐠’𝐬 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐭𝐢𝐞𝐬👨🏻‍🍳

由洪師傅推介的精選套餐,共有𝟕道菜,全部都好好吃呢~

蜜餞西班牙黑豚肉叉燒🐽

原個椰皇螺頭燉花膠🥥

芝士牛油焗龍蝦🦞

龍蝦肉質結實爽彈,面層有燒過的芝士🧀️,好邪惡呢~

黑白蒜京蔥燴遼參🖤

鮮蝦醬紅蝦炒飯🦐

炒飯是粵菜的精髓菜之一😆,炒得乾身且有鑊氣,飯粒充滿紅蝦香。個人認為加上豆瓣醬更美味哦~

椰果石榴甘露🩷

最近好興𝐁𝐚𝐫𝐛𝐢𝐞🙈,這道芭比粉的石榴甘露是餐廳招牌哦! 又清甜又有濃濃的石榴香\(//∇//)\,不愧為招牌,必試呀~

食物質素相當高,好推介大家帶父母及長者來慶生試試唷🎉!
2023-07-30
2023-07-28 2419 瀏覽
男朋友生日帶佢去咗食中菜🥰 米芝蓮嘅服務果然非常好 而且環境都好舒服😌 小食嘅海苔腰果非常香 又炒得好脆😚商務午市套餐($688/p.p)鮮花椒黃酒浸鮮鮑好精緻嘅一道菜 鮑魚一啲都唔韌 而且酒味都幾濃🤤 上面仲放咗魚子醬 好有心思又精緻🥰筍尖蝦餃,沙茶滷肉粉果,娘惹香辣咸水角三款點心嘅外皮都好薄😍 蝦餃同埋粉果餡料好足 整得好新鮮😋 而咸水角外型都好特別 口感外脆內軟 好味🤤羊肚菌炒龍蝦球龍蝦球真係大大件 而且肉質非常爽口彈牙😚 羊肚菌去炒都幾夾😌嫩雞煨稻庭烏冬烏冬嘅雞湯非常甜 食落味道比較清淡 烏冬亦都非常之滑😝食完咁多嘢再食都唔會覺得好辛苦🤭椰果石榴甘露楊枝甘露就食得多 第一次食石榴味😍😍 感覺非常清新 唔會太甜 識落都好舒服😋美點薈萃有香脆嘅曲奇餅 同埋糕點寫着生日牌去慶祝生日😍 不過呢個就等得有啲耐先嚟到🤔蜜餞西班牙黑豚肉叉燒(半份)聽聞呢度好出名叉燒 所以我哋都額外叫咗半份😌 果然係好入味 肥瘦均勻 咬落口感好林 不過我反而覺得肉質冇咁林身有咬口啲會再好味啲😌

商務午市套餐($688/p.p)
鮮花椒黃酒浸鮮鮑

筍尖蝦餃,沙茶滷肉粉果,娘惹香辣咸水角

羊肚菌炒龍蝦球

嫩雞煨稻庭烏冬

椰果石榴甘露

美點薈萃

蜜餞西班牙黑豚肉叉燒(半份)
2023-07-16 3366 瀏覽
上回到「潤」吃晚餐,念念不忘。今日再到第三次去「潤」。今次是食午餐。一眾友人為我慶祝生日。午餐的感覺又和晚餐完全不同。實在難忘它的鴨肝和頭盤!唯有「三顧草廬」!1. 煙燻滷水鴨肝:煙燻滷水鴨肝經過滷製後入口即化,搭配微微的煙燻味道,讓人回味無窮。2. 芝麻豆酥脆片煎豆乳:芝麻豆酥的外層酥脆,內部鬆軟,口感非常不錯。搭配煎豆乳,豆香味道十分突出。3. 娘惹鹹水角:娘惹鹹水角的外層炸得酥脆,內部餡料豐富,包括蝦米、豬肉、洋蔥等,味道非常香濃。4. 羊肚菌燒賣:羊肚菌燒賣的皮薄餡多,羊肚菌的鮮美味道十分突出,搭配著黑醋,味道豐富。5. 四喜鱈魚棵:鱈魚肉內加入蝦仁、蟹肉、魚漿等多種食材,口感鮮美豐富,很鮮味。6. 麻辣海蜇頭:麻辣海蜇頭內加入了辣椒、花椒等辣味調料,口感鮮爽辣辣的,非常適合我那喜愛辣味朋友,她讚不絕口。7. 夜香花冬瑤蟹肉田雞羹:夜香花冬瑤蟹肉田雞羹非常清甜鮮美。湯汁清澈,口感豐富,夜香花的香氣非常獨特,搭配上鮮美的蟹肉和田雞肉,味道非常好。8. 梅菜燒腩仔蛋白炒飯:梅菜燒腩仔蛋白炒飯的米飯口感香糯,梅菜和燒腩仔的鹹香味道非常突出,讓人一口接一口,回味無窮。9. 石榴甘露:石
實在難忘它的鴨肝和頭盤!唯有「三顧草廬」!
1. 煙燻滷水鴨肝:
6. 麻辣海蜇頭:
7. 夜香花冬瑤蟹肉田雞羹:
8. 梅菜燒腩仔蛋白炒飯:
9. 石榴甘露:
石榴甘露的口感鮮美,石榴的酸甜味道非常突出,搭配上糯米、芒果等多種水果,味道更加豐富,我們都吃得津津有味。
10. 熊貓壽桃:
熊貓壽桃的賣相很可愛。裏面的蓮蓉甜而不膩。

這間米芝蓮餐廳絕對是你想再次光顧又再光顧的星級餐廳。
煙燻滷水鴨肝:是不能不吃的特選菜式。以煙燻和滷水的方式烹調鴨肝,呈現出深沉的香氣和豐富的口感。鴨肝的質地軟嫩,入口即化,配上微微的煙燻味道,讓人回味無窮。
星斑金魚餃:鮮味嫩滑的星斑搭配著金魚形狀的餃子皮,既美觀又可愛。餡料裡加入蔬菜和香料,口感豐富,融合了海鮮和蔬菜的風味。餃子皮煎至金黃酥脆,非常美味。
黑椒錦繡和牛酥,羊肚菌燒賣,松茸上素餃:這三合一的點心賣相精緻,口感豐富特別。和牛酥外皮酥脆,內裡肉質嫩滑,配上黑椒醬汁更加美味;羊肚菌燒賣餡料豐富,口感鮮美;松茸上素餃則是以香菇、紅蘿蔔等蔬菜為餡,清新爽口。三款點心各有特色。
西班牙叉燒配果醋海蜇頭:西班牙叉燒搭配著果醋海蜇頭,呈現出經典的中西融合風味。叉燒肉質鮮嫩多汁,果醋海蜇頭則帶有一點微酸的口感,兩者相輔相成,味道十分獨特。
青海苔魚湯白玉龍躉皮:這道湯品以青海苔和魚湯為基礎,加上白玉龍躉皮煮成。湯汁濃郁鮮美,玉龍躉皮口感滑嫩,和湯汁完美融合。湯品清淡爽口。
桂花蟹肉黑豚炒米粉:桂花和蟹肉搭配黑豚炒米粉,呈現出香甜的味道。米粉炒得恰到好處,口感軟嫩,和蟹肉、黑豚肉的風味相得益彰。整道菜色香味俱佳,讓人食指大動。
2023-07-02 1310 瀏覽
我們一行四人晚上往「潤」朝聖。這間米芝蓮粵菜餐廳的室內設計充滿歐陸風格,我們坐在近窗的圓枱,窗外的夜景進入眼簾,既舒適又優雅。首先是鹵水煙燻鵝肝,煙燻的鵝肝質地柔軟,口感豐富,搭配鹵水的調味,淡淡的煙燻香味,更加突出了鵝肝的風味。接下來頭盤。黑椒和牛酥和西班牙叉燒:和牛肉質柔軟,口感豐富,搭配黑椒的調味更加香濃;西班牙叉燒則是口感酥脆,外皮酥香,內裡肉質鮮嫩多汁。果醋海蜇頭:這是一道非常清爽的涼菜,海蜇頭口感爽脆,加上果醋的酸味,很開胃。之後奉上原個椰皇海帶燉鮑魚。椰汁的香味和海帶的味道非常搭配,鮑魚則是口感鮮嫩,非常美味。接著是乳香燒焗銀鱈魚。乳香的香味非常獨特,銀鱈魚口感嫩滑,非常好吃。還有濃湯瑤柱富貴蝦浸豆苗。這是一道清淡的湯菜,豆苗口感爽脆,搭配瑤柱和蝦子的鮮味,非常美味。繼續有鹽香雞。雞口感鮮嫩多汁,鹽味恰到好處。最後是櫻花蝦烏魚子醬炒飯。櫻花蝦和烏魚子醬的搭配非常好,讓這道炒飯口感豐富。最後有甜品三弄,賣相精緻。一次難忘的米之蓮之約。
繼續有鹽香雞。雞口感鮮嫩多汁,鹽味恰到好處。
最後有甜品三弄,賣相精緻。
一次難忘的米之蓮之約。
2023-06-08 2729 瀏覽
係好味既叉燒呀🫶🏻 台灣朋友嚟到香港一定要帶佢地食叉燒!! 食完新桂香再挑戰酒店fancy版! 當然佢地既點心全部都好高分,好味到有d唔記得影相😂 鍾意佢地size細細粒真係bite size,啱曬嘴仔同胃口都細細既女仔😘 點心靚之餘係好味既🫶🏻推介:- 黑椒和牛酥- 蒜香龍蝦春卷(個春卷皮真係好出色)- xx粉粿- 蘋果仔鹹水角-豉油王炒麵(鹹左少少但係都好味)蜜餞西班牙黑豚肉叉燒自己有偏見永遠覺得新桂香係最好食既😆 不過呢度都好出色,好入味好腍好軟熟,再燒到有少少焦香😮‍💨YUMMMM戒唔到肉就係因為好味既叉燒啊🫶🏻🫶🏻

推介:

- 黑椒和牛酥
- 蒜香龍蝦春卷(個春卷皮真係好出色)
- xx粉粿
- 蘋果仔鹹水角
-豉油王炒麵(鹹左少少但係都好味)

蜜餞西班牙黑豚肉叉燒
龍蝦春卷
鹹水角
黑毛豬叉燒
2023-05-22 2448 瀏覽
其實之前就已經想去試「潤」,但因為之前一直都無機會,適逢今日係5.20,所以就同另一半去咗「潤」慶祝一下,但可惜好多方面都未如理想。我地book咗夜晚7:00,一入到去其實個環境係幾舒服,但因為餐廳係喺2樓,所以望出去其實都無咩風境可以睇到,極其量叫做望樓景。我地睇完個餐牌就嗌咗:1)果醋麻香海蜇頭 ⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)醬燒蜜椒豬肋排 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)蝦籽日本花菇紅燒豆腐 ⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4)櫻花蝦烏魚子炒飯 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️5)崧子梅菜野米菜心炒素飯 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️本身諗住前菜開胃啲,就嗌咗果醋麻香海蜇頭,但一食落去,味道偏甜,亦都聞到有麻油香,反而就冇咗醋嘅味道。醬燒蜜椒豬肋排啲味道我簡直唔識形容,啲醃料好奇怪,總之就係好咸,係之後點啲side dish 嘅粉先令到個咸味無咁重,真心有啲失望。到之後就上黎今晚嘅重頭戲,蝦籽日本花菇紅燒豆腐,完全食唔到任何蝦籽嘅味道同口感,擺盤亦都簡直係個笑話,明明餸與餸之間都等咗一段時間,但個豆腐食落去唔係熱辣辣個種溫度,而豆腐亦都做唔到外脆內嫩。最後就上咗兩碗嘅炒飯,可能因為之前啲餸菜都好失望,所以呢個炒飯反而因為穩打穩扎而
1)果醋麻香海蜇頭 ⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2)醬燒蜜椒豬肋排 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
3)蝦籽日本花菇紅燒豆腐 ⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
4)櫻花蝦烏魚子炒飯 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

本身諗住前菜開胃啲,就嗌咗果醋麻香海蜇頭,但一食落去,味道偏甜,亦都聞到有麻油香,反而就冇咗醋嘅味道。醬燒蜜椒豬肋排啲味道我簡直唔識形容,啲醃料好奇怪,總之就係好咸,係之後點啲side dish 嘅粉先令到個咸味無咁重,真心有啲失望。到之後就上黎今晚嘅重頭戲,蝦籽日本花菇紅燒豆腐,完全食唔到任何蝦籽嘅味道同口感,擺盤亦都簡直係個笑話,明明餸與餸之間都等咗一段時間,但個豆腐食落去唔係熱辣辣個種溫度,而豆腐亦都做唔到外脆內嫩。最後就上咗兩碗嘅炒飯,可能因為之前啲餸菜都好失望,所以呢個炒飯反而因為穩打穩扎而覺得唔錯,最起碼食到個鑊氣同埋粒粒分明,烏魚子亦都帶出到鮮味出黎,但另一半就話個炒飯完全無特別。

埋單$1300,老實講,環境我認為唔錯,枱與枱之間都有合適嘅距離,就算當日都比較多食客,熱鬧之餘又唔會打擾到你,服務亦都做得唔錯,恰到好處,唔會過分熱情,但真係餸菜方面嘅質素我同另一半都係覺得below the average,餐牌方面亦都冇其他中菜廳做到咁多款式,例如如果你唔食海鮮嘅話,其實肉類就係得一隻手數得晒嘅款式去揀。餸與餸之間嘅間場等得太耐,唔知仲以為食緊fine dining,好似食完個豬肋排,就足足等咗成15分鐘個豆腐先黎到。明白每人對於飯餸嘅口味各有不同,但今餐嘅體驗確實係帶黎滿滿嘅失望。我另一半仲話應該將餐廳名改做「伏」先岩。😂本人就唔推薦呢間中菜廳,好過佢嘅大有人在。
2023-05-20