2018-09-03 429 瀏覽
今天早上又來這邊上成長課,完結後到中午時間,與同行好友來到東大街覓食,看到尖沙咀分店有不少好評,便決定來試一試。食物款式選擇不少,主打的湯麵類除選擇主菜式,還可自選粉麵,配料,並追加其他菜式;店內更有不少小食,價錢不高,看似吸引。我們三人行決定叫兩碗麵和兩款小食試試,因我也不太肚餓。好友點來招牌牛爽腩河 ($60),大食的他點上了所有配料xp 一碗大大碗! 可見牛爽腩仍保留油脂部分,看著也動人。牛爽腩味道頗濃郁,肉質有嚼勁,加上其面層的油分使能保持一定軟腍度而不會太乾。湯的味道剛剛好,不會太濃太鹹,也不會清淡無味。除芽菜外,其他配料都分開一小碟另上,按自己需要而加,也頗為貼心。另一款是潮州魚三鮮米粉 ($55)包括魚蛋,魚片頭和魚皮餃) 配料要了冬菜,蔥花和芽菜。這碗相對較清,每款都有兩件,份量不算多,但以足夠的。魚蛋和魚片頭有魚味之餘,口感相當彈牙,魚皮餃的粉皮不過厚,整體味道也不錯,是清淡之選。小食方面點了滷水拼盤 ($75)有豬手,五花腩,豆腐,份量比我們想像中少! 但味道朋友都表示不錯,弄得頗為份味,豬水更是滿滿的骨膠原呢!炸牛丸 ($28)我們一致認為最好吃! 牛肉味香濃,外

滷水拼盤

小食方面點了滷水拼盤 ($75)豬手,五花腩,豆腐,份量比我們想像中少! 但味道朋友都表示不錯,弄得頗為份味,豬水更是滿滿的骨膠原呢!
炸牛丸

炸牛丸 ($28)我們一致認為最好吃! 牛肉味香濃,外皮炸得相當脆身! 點上酸甜醬很滋味! 雖然一粒索價$7,但也值得一試!

另外當然也配上飲品,熱柚子蜜(+$5) 和熱檸水正常味道,解一解渴呢!

個人認為定價偏高,但食物質素是不錯的。
2018-09-03 30 瀏覽
魚蛋粉除咗加腩汁,仲有潮式湯底呢個選擇。裝修潮啲,座位闊落舒適,食物放喺木托盤上,比起傳統粉麵檔精緻一啲,所以價位亦高啲。潮丸其中一個特別地方就係自家製嘅潮式湯底,menu寫住湯底用咗40斤鮮豬骨同鮮雞熬製,似乎幾重本。湯底可能因為用豬骨熬嘅緣故,湯面泛住油光,而且唔落調味都夠晒鹹。舖頭有唔少配料同醬料可以加,個人嚟講就鍾意加啲芫茜葱,為鹹味湯底加啲清新感覺。豬三鮮有豬肉丸、腩肉同扎肉,同丸類粉麵同價,但就試到三個餸,係唔少人嘅選擇。腩肉肥油幾出,豬皮部分黏韌彈牙。豬手亦唔係所有粉麵檔都有嘅餸,難得呢度有得食。呢度肉整得夠腍,豬皮亦入味。小食試埋佢哋嘅招牌炸牛丸,牛丸炸完都唔乾,牛味幾濃幾香,亦幾彈牙多汁。套餐包熱飲,水吧水準唔錯,完全係港式味道~如果食腩汁悶嘅話,潮式粉一試亦無妨~

套餐包熱飲,水吧水準唔錯,完全係港式味道~

如果食腩汁悶嘅話,潮式粉一試亦無妨~
2018-09-02 36 瀏覽
喺筲箕灣想食碗魚蛋粉一啲都唔難,呢間潮丸點解會喺度開舖?我諗係想憑靚裝修同較少有嘅潮式湯底行另類路線。大門口鋪懷舊地磚、金色熊仔配街市價錢牌,新舊結合,就係佢想行嘅路線。我呢碗嘅牛爽腩好腍,筋位爽口,不過都有啲肥肉,係好係壞就睇個人口味喇。牛腩份量幾多,而且睇得出係同一塊肉度切出嚟,唔會比啲碎腩人。朋友食嘅撈麵都睇得出係比較彈牙嗰種,上面嘅鹼水味如果加湯食就唔會太重。份量超多,男人都食唔晒。小食方面試咗炸鯪魚球同墨魚丸,新鮮炸好夠脆夠香。比較鍾意墨丸,真係有墨魚粒,而且唔粉,幾彈牙。本身以為呢種新式麵店水吧唔會太到位,估唔到杯鴛鴦沖得唔錯,有咖啡香又唔酸,甜度啱啱好。一大班人想坐耐少少食碗粉,又想食得乾淨企理,可以試吓呢間另類粉麵—潮丸。

份量超多,男人都食唔晒。

小食方面試咗炸鯪魚球同墨魚丸,新鮮炸好夠脆夠香。
比較鍾意墨丸,真係有墨魚粒,而且唔粉,幾彈牙。

2018-08-31 148 瀏覽
今晚去了筲箕灣吃晚飯,在街道上看見門口光猛又整潔的餐店,我們毫不猶豫便走進去了。「潮丸」除了粉麵之外,還有飯可以點選的。店鋪內的環境也算寬敞和整齊。落菜單點菜的餐牌是循環再用的,環保♻️和盡社會責任(加分)👍在剔選菜式時,有一欄是可以選要蔥花,冬菜(這些配料)。若果要走蔥既話,咁你就可以唔使剔喇。特級墨丸米粉$55 我選擇了墨丸米粉再追加咗3粒牛丸,追加牛丸要加多$15。但是店鋪職員極力推薦牛丸,那麼就點來試試看。未想到這家粉麵的「丸」十分彈牙,牛丸好爽口,好重牛肉味。我還是喜歡吃墨魚丸,大大粒又彈牙,墨丸味道製得非常好。自家牛三鮮河粉$55小店除了牛三鮮之外,還有豬三鮮和魚三鮮選擇。我們今次點了牛三鮮,主要想試吓這裡的牛筋夠唔夠淋。測試到喇,牛筋是軟淋淋的,證明肴製時間充足點埋辣椒油,超正啊😍!清湯蘿蔔$28白蘿蔔味道清甜,用來送粉麵的佳餚。不用每次都是配油菜這三樽調味料分別是:海南燈籠椒醬(超級勁辣,吃不到辣的朋友勿試!喜歡吃辣的朋友一定要試!)辣椒醬和辣椒油(由左至右)睇開我個blog既朋友仔都會知我十分喜歡吃🌶,昨日我試把燈籠椒醬加辣椒油混在一起,用來點丸!簡直是十個讚啊!話梅柚
「潮丸」除了粉麵之外,還有飯可以點選的。

特級墨丸米粉$55
我選擇了墨丸米粉再追加咗3粒牛丸,追加牛丸要加多$15。
但是店鋪職員極力推薦牛丸,那麼就點來試試看。

自家牛三鮮河粉$55
小店除了牛三鮮之外,還有豬三鮮和魚三鮮選擇。
我們今次點了牛三鮮,主要想試吓這裡的牛筋夠唔夠淋。

測試到喇,牛筋是軟淋淋的,證明肴製時間充足
點埋辣椒油,超正啊😍!

清湯蘿蔔$28
白蘿蔔味道清甜,用來送粉麵的佳餚。
不用每次都是配油菜

話梅柚子雪碧

咸檸雪碧
2018-08-30
2018-08-30 115 瀏覽
潮丸係尖沙咀區都食過,估不到最近係筲箕灣東大街,也加入這食店,同媽媽講開,她竟然話就今晚去食唔想煮,佢叫到更係無所謂的。兩母女七點行過去,約10mins就到達,裝修簡單但就同尖沙咀店同一系列,最緊要讓客人舒適開揚。套餐特價飲品好抵加$8 就可揀鹹檸柚子蜜雪碧啦 夏天行到濕晒飲口清涼雪碧即刻爽晒!媽媽就揀左梳打,無咁甜,啱晒佢又開胃。牛三鮮湯河$55有金錢肚,牛根同爽腩,先試口湯惹味,金錢肚煮得較淋身,牛根夠舔口重膠質,牛腩瘦中帶肥邊,兩種口感味香濃!潮式滷水豬手撈麵(可選粗 or幼麵底) $65豬手滷得入味,食落豬皮同根位非常煙韌,亦係天然嘅膠質對女士非常好!附送清湯炸牛丸 $28外皮香脆,牛肉內還好多汁,正呀 醮點甜酸醬更增加層似感! 是日油菜$28多種菜選擇,當然選最正氣菜心,大大份量,軟淋醮蠔油更好味!人均$96 差不多啦 除開都可以接受,另外佢地還設有生嘅牛肉,墨魚丸,魚蛋同魚皮餃 $160 一斤,下次家中火鍋可買回家嘆!
套餐特價飲品好抵加$8 就可揀鹹檸柚子蜜雪碧啦
夏天行到濕晒飲口清涼雪碧即刻爽晒!

媽媽就揀左梳打,無咁甜,啱晒佢又開胃。

牛三鮮湯河$55

潮式滷水豬手撈麵(可選粗 or幼麵底) $65

附送清湯

炸牛丸 $28
外皮香脆,牛肉內還好多汁,正呀 醮點甜酸醬更增加層似感!

2018-08-29
2018-08-28 30 瀏覽
個friend搬屋,幫佢搬啲唔要嘅野捐去救世軍。諗住是但食啲野,然後再搬過。東大街大把野食,唔憂無野食。不過,想食啲好食快手又簡單嘅,朋友佢話食潮州粉麵,我當然ok啦。到左發現原來係新餐廳,主打潮州牛丸墨魚丸外,仲有牛三鮮及豬三鮮。裝修文青feel,牆上價錢仍用以前嘅花碼,都幾有趣。跟食車仔麵一樣,客人自己在點菜紙中選擇。店內標榜手打牛丸,用牛後腿肉,打出呢嘅牛丸特別彈牙。我點左牛丸王河粉, 朋友要左牛三鮮米粉; 飲品就要左鹹檸梳打。正當選擇小食時,店員介紹左我地滷水豬耳, 同埋期間限定嘅鹵水雞翼。鹹檸梳打,用泰國獅子牌梳打,夠氣唔甜, 唔係7up扮梳打。牛丸王河粉,配料冬菜、蔥花、芫茜分開上,牛丸咬落,清脆不起渣,口感脆爽,有彈性,牛味恰到好處。河粉順滑,質感細緻。牛三鮮米粉,牛肚、牛腩、同埋牛筋。牛肚好腍入味,牛腩淋味道唔算濃,牛筋很軟滑煙靱,配米粉一流。由於用豬骨雞熬湯底,湯非常鮮味,我連湯都飲埋,食完都唔覺口渴。滷水豬耳,入口香脆柔韌,味道鮮香不膩。滷水雞翼,滷水入味又滑嫩。下次一定要試下豬三鮮。

裝修文青feel,牆上價錢仍用以前嘅花碼,都幾有趣。

跟食車仔麵一樣,客人自己在點菜紙中選擇。

鹹檸梳打,用泰國獅子牌梳打,夠氣唔甜, 唔係7up扮梳打。

下次一定要試下豬三鮮。
2018-08-28 69 瀏覽
筲箕灣麵食真不少,可是作為湯粉麵癡的我,嘴巴吃著老是那兩、三家! 早陣子,竟有新發現!那個「潮」不管是代表潮式或新派,「潮丸」打破筲箕灣麵食的悶局! 光是裝潢,個人覺得真的「好潮」,像文青風的 Cafe 多一點吧! 隨手可拍到 Moody 的相片,跟傳統麵店的形象確實大不同! 自家牛三鮮米線 HK$48 我跟老媽來過三遍了,試過好幾款不同麵食,包括老媽大愛的雲吞和招牌的自家牛三鮮,牛三鮮包括牛腩、牛筋和牛肚。 自家牛三鮮米線 灑上冬菜、蔥花和芫荽,湯粉麵的靈魂便跑出來了! 自家牛三鮮米線 牛三鮮雖不弱,但最具賣點的好戲還在後頭。順便一提,「潮丸」的米線滑溜又帶點筋性,坊間通常都是軟乎乎的,口感不佳! 進食第一步是要在餐牌剔上心頭好,做法既簡單方便又環保,一個字 — 「潮」! 特級牛丸王米粉 HK$48 究竟我的必然推介是什麼?正是大大粒的特級牛丸也! 特級牛丸王米粉 港女們走東走西的厭煩情況不會在「潮丸」出現,皆因餐牌上已預先列明冬菜、蔥花、芫荽和芽菜的選項,而且用小碟獨立盛載,要不要、下多少都由自己決定,耳根清靜得多了,潮得有道理! 大愛的我當然什麼配菜都要,效果夠香夠爽,識食是也

自家牛三鮮米線 HK$48

自家牛三鮮米線

灑上冬菜、蔥花和芫荽,湯粉麵的靈魂便跑出來了!

自家牛三鮮米線

特級牛丸王米粉 HK$48

究竟我的必然推介是什麼?正是大大粒的特級牛丸也!

特級牛丸王米粉

大愛的我當然什麼配菜都要,效果夠香夠爽,識食是也!

特級牛丸王米粉

牛丸爽彈,牛香滿溢,第一口已知是非一般的牛丸!而牛丸內大小不一如蜂巢的洞孔,蘊藏著豐味的牛脂與牛汁,美味非常!

炸牛丸 HK$28

炸牛丸

至於小食的炸牛丸,不但具有湯牛丸的爽彈、牛香和豐味,更多了炸得薄脆甘香的外層,不需蘸上酸甜醬已十分好吃!

提到醬料,「潮丸」提供醋、魚露,還有這三款醬料 — 黃椒醬、辣椒醬和辣椒油!

分別試過了黃椒醬、辣椒醬和辣椒油,個人會把三者混合,結集出富層次的酸香辣,成了我的惹味醬!

秘製豬三鮮米粉 HK$48

欲嘗試豬肉丸,順道把同樣自家製的扎肉一試,於是來碗秘製豬三鮮米粉,可惜當日扎肉缺貨,師傳唯有將豬肉丸和腩肉加料!

秘製豬三鮮米粉

豬肉丸鬆彈,豬肉味道來得自然芳香,丸內亦可見大小的孔洞!

秘製豬三鮮米粉

滷過的豬腩肉,肥瘦相間,以鮮味為主,口感出乎意料的滑溜,脂肪層爽口不油,整體柔軟又滑彈,好特別的豬腩肉!

「潮丸」的米粉爽幼具微彈,與坊間的不一樣。

各式自家製的丸類和扎肉以每斤 HK$160 出售, 絕對不平易的價錢,刺激我下次要把魚蛋、墨魚丸和扎肉也一一嘗試!

潮滷豬手王米粉 HK$48

試過滷豬腩肉,我們再來潮式滷豬手。

潮滷豬手王米粉

煙韌爽彈的皮筋肉乘著恰好的滷味入口,潮滷豬手王吃得老媽大樂,只嫌份量未夠喉,下回該要一份淨食豬手王!

清湯蘿蔔 HK$28

嚐了邪惡的豬手和腩肉,清湯蘿蔔成了最佳的平衡。

鹹檸檬蘇打特飲

話梅柚子蘇打特飲

除了慣常的鴛鴦、檸茶、檸水,最吸引我是「潮丸」備有蘇打水,拼上鹹檸、話梅柚子後,令不太愛汽水的我也喝得順心!

「潮丸」設有下午茶時段,任何麵食、撈麵及飯類,均奉送飲品,特飲亦只需另加 HK$8,抵食多了!

誰說麵食一定是「老餅」?「潮丸」的革新,既在傳統的美味上著力,又將麵食帶往與時並進的新年代!
2018-08-27
  • 特級牛丸王
  • 炸牛丸
  • 潮滷豬手王
2018-08-27 14 瀏覽
東大街開左間粉麵店,即刻同同事去左試。佢同普通粉麵店吾同,呢間行新派路線,裝修有講究,岩哂OL,整齊乾淨坐得舒服。我叫左潮州魚三鮮河粉,有魚旦魚皮同魚皮餃。魚旦同魚片都十分彈牙,賣相非常吸引,好大碗,河粉都好滑。佢D配料係放係個小兜都另上,吾錯,可以自己調較份量。店舖除左提供一般的辣椒油,還有黃燈籠椒醬和紅燈籠椒醬。另外,朋友叫左雲吞米粉,雲吞新鮮同大大粒,蝦同豬肉比例平均。兩碗麵既湯底都用魚湯,十分清甜。我地仲叫左個油菜,有生菜同菜心選擇,菜心都好大碟,菜軟十分林,佢既蠔油都係分開上。
東大街開左間粉麵店,即刻同同事去左試。
2018-08-22 27 瀏覽
筲箕灣新店第一次試招牌牛丸河牛丸多汁彈牙 無雪藏味 幾好湯底比較一般 無乜特別仲叫左炸雞翼 雞翼麻麻地本來想試魯水雞翼 但售罄試埋魯水豆腐夠入味新鮮既 無擺得耐豆腐變酸既味 唔錯
筲箕灣新店

試埋魯水豆腐
夠入味
新鮮既 無擺得耐豆腐變酸既味 唔錯
2018-07-30 96 瀏覽
最近成日嚟筲箕灣,難得見到一間裝修時尚嘅潮州粉麵舖,咪去試吓囉。一入到去,環境唔錯,夠光猛。老闆即刻問 : 你哋嚟過呢到未㗎?我答 : 未。老闆又即刻 sell 佢哋嘅牛丸同牛三鮮,最後決定要牛三鮮同豬三鮮河粉。豬三鮮河粉登場! 三鮮分別係豬腩肉,扎肉同埋。湯底嘅味道幾好,好香 ; 河粉索咗湯嘅味道,仲好滑。 逐樣餸講下啦!豬腩肉 OK 啦,唔係我最鐘意嘅餸,但係咁大塊,一定抵過譚 X 嗰 D。豬肉丸幾彈牙,味道唔錯。 扎肉係我嘅至愛,因為佢索曬湯嘅味,好好味。呢個係媽咪嗌嘅牛三鮮河粉,分別有牛腩牛筋牛肚。佢話幾好食,但係始終唔係我食,所以我就唔可以評論到幾多,自己去試啦!飲品!普普通通囉,柚子密會奉送檸檬一片。整體嚟講,有 B+ 至 A- 嘅等級。最令我印象深刻嘅,係木製餐具。一來,木筷子好好用 ; 二來,望落去有好舒服嘅感覺。最衰價錢好貴,唔係嘅話,攞到 A 㗎啦。

秘製豬三鮮河粉

左 : 凍檸檬茶 右 : 熱柚子密

飲品!普普通通囉,柚子密會奉送檸檬一片。

2018-07-27
外賣自取
秘製豬三鮮河粉
  • 秘製豬三鮮湯河粉
2018-07-29 98 瀏覽
我住筲箕灣,東大街基本是我們的食堂,多數食物都要有咁上下水準才可企定。但試過潮丸後敢說這是我吃過最難吃的粉面,叫了一碗魚旦河和牛筋河,真心難吃過我自己煮,白而無味,唯有狂落桌面的魚露,希望能盡快吃完免得浪費食物。湯像是水加鹽,魚旦沒有特別之處。最大分別是煮得特別難吃。相反價錢貴到無朋友,真心物非所值。坐我隔離個阿叔一路食一路擰頭,我都覺得係上當了。好有衝動問下點解可以咁難食有心做,應該要煮得好吃一點,難道所有的職員都是無味神探?無下次,不提議去,無可能做到街坊生意。
今晚來到筲箕灣覓食,見到這間新開的餐廳,人不算太多,就來試一試。餐廳地方不大但乾淨企理,坐得很舒服,印象不錯。拿起紅筆就可以直接在餐牌上剔格仔點單,幾方便。特級墨魚丸米 $55 自家雲吞王 $55 兩碗份量都不多,女仔來吃完整整一碗都未必夠飽。味道中規中矩,墨魚丸彈牙雲吞皮薄夠味,不錯!價錢不算相宜算合理。勝在環境舒服,食得開心。餐廳名叫潮丸,粒丸有幾潮?今次我們試不出,抬頭見到有新出的極上大牛丸可能要試那些丸才知道有多潮。

餐廳地方不大但乾淨企理,坐得很舒服,印象不錯。

拿起紅筆就可以直接在餐牌上剔格仔點單,幾方便。

特級墨魚丸米 $55
特級墨魚丸

自家雲吞王 $55
自家雲吞王

自家雲吞王
2018-07-27 59 瀏覽
一直以來,潮洲粉麵給我感覺都是比較地道、快餐、簡單的感覺。這次「潮丸」令我對「牛腩河」改觀了。在筲箕灣東大街,餐廳燈光明亮,裝修新穎,真的很「潮」!點了我最愛的牛腩河-招牌崩沙腩,說實話,我不知道牛腩和崩沙腩的分別。大約等了10分鐘,店員竟然用上木盤把河粉送上,還以為自己在吃日式料理!味道方面,牛腩肥瘦平均,有咬口,不會很散,湯頭清甜,不會過咸。河粉不會煮得過火,十分爽口,個人認為十分出色。潮洲粉麵都可以有這樣的轉變,也愈來愈進步,厲害!

在筲箕灣東大街,餐廳燈光明亮,裝修新穎,真的很「潮」!

潮洲粉麵都可以有這樣的轉變,也愈來愈進步,厲害!
午餐
2018-07-22 82 瀏覽
筲箕灣東大街又有新對手!它位於東威大廈第1座地下,裝修似足越式STYLE,起初仲以為自己食越南菜,不過睇下餐牌都見到係食河粉,加上門口侍應極力推薦咪試下law環境寬敞舒服,冷氣夠勁,在炎炎夏日是避暑食飯的好地方。價格約$50-70不等,偏貴,但不要緊,人生怎樣也要試一次。服務倒是很不錯,坐下來時,侍應立即幫忙倒水(仲要係檸檬水,任飲唔嬲),介紹餐飲,態度積極有禮。牛三鮮河粉$60牛三鮮包括牛筋、金錢肚及牛腩,是有水準,牛筋是QQ而煙韌,牛腩軟腍入味,金錢肚爽口,湯底清甜,內有冬菜、慕花及芽菜,可令口感更為豐富。要比較同街粉麵店的話,除了環境及服務優勝外,其他地方沒有很特別強的地方。手打墨魚丸王 $15雖吃得出手打墨魚丸,彈牙可口,鮮味突出,絲絲處處,不過實在有點貴,+$15得2粒!埋單$70,抵唔抵見人見智我覺得用$70買一個體驗都可以。
筲箕灣東大街又有新對手!

環境寬敞舒服,冷氣夠勁,在炎炎夏日是避暑食飯的好地方。

牛三鮮河粉$60

手打墨魚丸王 $15

埋單$70,抵唔抵見人見智

我覺得用$70買一個體驗都可以。
2018-06-27
2018-07-19 81 瀏覽
港島區東大街是筲箕灣必到之選,行山過也急不及待需要醫肚。吃粉麵便最好不過。快快吃個快麵,途徑「潮丸」還記得是在尖沙咀的那一間,莫非是分店嗎?下午茶的關係,奉上飲品。餐牌的種類比較多元化,有飯、粉麵、小食等等,包羅萬有令人花多眼亂。最特別的,莫過於牛三鮮、豬三鮮和魚三鮮等等,非常吸引。牛三鮮麵以牛腩、牛肚、牛筋,自家製牛腩肉質軟腍,牛肚爽口彈牙,牛筋的筋部煙韌;麵質吸收牛湯的精華愈吃愈滋味。簡單一碗麵,令下午茶時光過得特別滿足。