📍潮城魚蛋粉 - 灣仔灣仔lunch有時想食得冇咁heavy嘅話,我會揀哩間潮城魚蛋粉👍🏻因為堂食人流好快,而且價錢喺灣仔地區嚟講,算係平啦!魚蛋河 $37我認為一間粉麵店嘅水準好唔好,在於魚蛋河好唔好味道!如果連基本食物都唔好,咁間餐廳都好極有限🤔所以我都係叫左碗魚蛋河!魚蛋同魚片係彈牙同埋隱隱約約食得出有魚味!要讚一讚佢嘅河粉,食到尾都冇發到肥晒!一條條分明唔會痴埋一pat pat👍🏻我鐘意落紅醋食,酸酸地幾開胃😋灣仔地區lunch味道唔錯,而且四十蚊有找算係咁!有時lunch唔想食太飽下午恰眼瞓嘅話,哩間都係唔錯嘅選擇👍🏻
📍潮城魚蛋粉 - 灣仔

魚蛋河 $37

2022-01-05 236 瀏覽
夜晚要OT,快快趣吃完返去繼續工作,在灣仔區的晚上想不到有什麼好吃的,又想有熱食落肚,最後入左呢間魚蛋粉店,估唔到入到去有粥餐牌,叫左碗肉碎粥,有點咸,本身不抱太大期望,還算可以啦~
2021-09-17 245 瀏覽
今日午市walk in 成條街其他食肆都要排隊 淨係呢間唔洗排⋯唉 為左拿拿聲食完拿拿聲番工 就入左去搭檯⋯🥲🥲🥲🥲😁叫左個午市飯餐 南乳豬手飯+凍檸茶 ($58+2)個飯好快就黎到 望落去都幾大碟 仲有好多白飯 食落先知中伏 豬手全部都係骨頭同皮 完全冇肉既 果幾條菜就更加唔洗講 個汁又怪怪地 想要黎撈白飯都唔ok….其實我本身對食已經冇乜要求 但呢個價錢比碟咁既飯真係有d過份⋯餐具又好污糟 好多綠色既污積⋯雖然食野前 自己洗下d餐具係基本操作 但都冇諗過會咁過份😂😂😂😂所以唔洗排隊真係有原因架⋯⋯⋯⋯慎入

所以唔洗排隊真係有原因架⋯⋯⋯⋯慎入
南乳豬手飯
2021-02-07 435 瀏覽
去灣仔區做事,經過這一間潮州小店。即管入去試試,40元一大碗潮洲魚蛋河加凍檸茶做早餐算唔錯。中環簡直唔可以找到價廉物美的魚蛋河了。好懷念這些小店,好味又大碗,河粉十分滑又大碗。下次來灣仔區,一定再食。
魚蛋河
魚蛋河
2019-03-06 937 瀏覽
黃昏時分想食個快餐,不想太飽因為約左朋友做運動,最好就是食碗麵,唔會太飽但又頂到下肚。一出灣仔地鐵站,在馬克克道出口就見對面有檔雲吞麵,二話不說就入去整碗試下先。是次點了魚蛋麵,上菜超快,坐下兩分鐘即有得食。當時客人不多,可能六點半時間尚早。食物方面魚蛋彈牙,湯底美味,魚片就比較咸。麵質爽口,無碱水味,份量都幾足下。餐廳不大,但都光猛衛生企理,觀察所見好多國內人士來食,聽見超過一半的食客都是操普通話的,可能大家都是在灣仔觀光之後食個下午茶吧~也有些是入來行左個圈就走左的,可見呢區都好多大陸人,而大家都對港式的粉麵有些興趣,都來整留碗食下。的確,我由細都大都成日食雲吞麵,真的是香港地道又有特色的快靚正食物之一,希望從事餐飲的人士,可以好好保留呢個獨特的香港味道。魚蛋麵$36除了粉麵,都有其他食物可選擇。

魚蛋麵36

魚蛋麵$36

除了粉麵,都有其他食物可選擇。
魚蛋麵36
2018-01-16 1131 瀏覽
灣仔區,時常都有很多白領人士加班,收夜,而經常要加班的我,消夜或晚飯總是喜歡吃粉麵,附近地方除了大家都認識的南記之外,這間魚蛋粉確實很好吃。平時除了會去買他們的魚蛋粉之外,我還時常喜歡吃他們出品的雲吞麵,他們的雲吞做的食尺寸是一口即食的這款,味道調配也很合我口味,我在裏面的蝦真的是很爽口,絕對不是出邊另一些鋪頭爽口,而雲吞麵另一個主角當然係麵底,他們的麵底亦是我喜歡的小小爽,不太硬也不太軟的這一種。

2017-09-08 794 瀏覽
星期六來到灣仔想食個快的午餐,最後決定自己食個牛腩麵,行下冇咩選擇,就揀左潮城。店裏環境好黑,照片調光左幾度先可以咁光😂😂牛腩麵牛腩份量幾多,半肥瘦,而且夠Lum。麵的煙en度剛好唔會太硬。可是店舖環境還要改善下,比人感覺不太乾淨。

店裏環境好黑,照片調光左幾度先可以咁光😂😂

牛腩麵

牛腩麵
可是店舖環境還要改善下,比人感覺不太乾淨。

2016-12-08 922 瀏覽
今日中午我們去咗灣仔駱克道嘅「潮城魚蛋粉」食中午飯!我們叫咗艇仔粥嘅粥底煲得好綿,免治牛肉碎好鮮嫩,豬皮亦好爽滑!魚蛋河粉嘅魚蛋好鮮味彈牙,河粉嘅麵質好軟滑!豉油皇炒麵炒得都幾乾身,味道唔會好鹹!魚腩粥嘅粥底味道好鮮甜,魚腩嘅肉質好新鮮嫩滑!黑椒牛丸米粉嘅牛丸相當爽口彈牙,香辣嘅黑椒味,令到味道更加惹味!即蒸鮮魚片腸粉嘅腸粉好軟滑薄身,魚片好大塊同份量超多,真係幾抵食!
今日中午我們去咗灣仔駱克道嘅「潮城魚蛋粉」食中午飯!
魚蛋河粉嘅魚蛋好鮮味彈牙,
河粉嘅麵質好軟滑!豉油皇炒麵炒得都幾乾身,味道唔會好鹹!
魚腩粥嘅粥底味道好鮮甜,
魚腩嘅肉質好新鮮嫩滑!
即蒸鮮魚片腸粉嘅腸粉好軟滑薄身,
魚片好大塊同份量超多,真係幾抵食!
魚蛋河粉
豉油皇炒麵
魚腩粥
黑椒牛丸米粉
2015-11-12 997 瀏覽
今日又去灣仔做Gym,肚餓搞野食,行嚟行去唔知食乜好,見倒眼前鋪 頭有粥品早餐,醒起好耐冇食過粥,咁就是是但但走入去坐低左。叫左個豬紅艇仔粥+炸兩 (HK$30)豬紅艇仔粥叫左唔夠5分鐘,野食到齊,食艇仔粥我會先攪一攪起碗底嘅牛肉碎,等一等佢熟,然後先食,粥料只有豬紅、魷魚、生菜、花生及碎牛,喂少料左啲喎!艇仔粥基本材料應有碎牛、瘦肉糸、水魷魚、豬皮、菜糸、炸魚片糸、鯇魚片及花生等等,每間唔同嘅粥鋪都會選擇其中五至六種材料放入粥裏頭,但呢個粥就只有其中四款材料,實在太少料!而粥底好淡,亦都冇米香。炸兩從賣相一睇已經知道係一早做定,食一啖,豉油較得Ok 嘅,油炸鬼預左凍、靭同唔脆,果然全中,腸粉做得一啲都唔挺身!總結: HK$30 蚊一個早餐,其實真係唔應該有要求,但食肆係咪就可以做得咁冇誠意呢?其實碗粥用料加多啲啲炸魚片及豬皮糸,粥底用多少少雞粉調味,可能成碗粥已經唔同哂,要做到呢個效果唔使HK$1蚊成本!而腸粉只要加多少少馬蹄粉或者粟粉就可以挺身啦!付出多少少去改善早餐嘅味道都唔願,就係大部份香港提供平價早餐鋪頭嘅特性,唔怪得去完台灣嘅朋友都同我講佢地嘅早餐做得有誠意過香港好多。
叫左個豬紅艇仔粥+炸兩 (HK$30)

豬紅艇仔粥

炸兩
炸兩

2015-10-23
$30 (早餐)
2014-10-16 882 瀏覽
今日過灣仔做野, 度度都好多人隨便搵間食個LUNCH便算了本身以為呢間餐廳只有粉麵食, 原來有飯食有ABCD餐, 選了咕嚕雞球飯午餐連一杯飲品好多汁,酸甜好開胃, 而雞球炸到皮好脆, 而內軟雞肉應該是雞胸條一件件炸的所以唔滑,比較''鞋'', 勝在汁唔算太多或太少, 但如果汁係分開上, 會更好45蚊灣仔區, 質素屬一般
今日過灣仔做野, 度度都好多人
隨便搵間食個LUNCH便算了
本身以為呢間餐廳只有粉麵食, 原來有飯食
有ABCD餐, 選了咕嚕雞球飯
午餐連一杯飲品
好多汁,酸甜好開胃, 而雞球炸到皮好脆, 而內軟
雞肉應該是雞胸條一件件炸的
45蚊灣仔區, 質素屬一般
2014-10-16
2013-07-05 291 瀏覽
一到夏天就想食D濕濕地口的野,今日一條友,當然要簡間自己中意的餐廳啦,一出地鐵心里已打算吃蠔仔粥,入來坐低見環境乾淨企理,位同位之間的距離又遠,好舒服。點左個蠔仔粥,粥底好香好好味,D蠔仔大大只,漲卜卜,入口D好滑,又新鮮,冬菇片又夠大又夠香,加埋肉碎真是好美味。
2013-01-08 124 瀏覽
十二月中旬‧晴我吃東西真的是一時時,有一陣子很喜歡吃海南雞飯,有時又找柱候豬手來吃。這一陣子,吃了不少炸醬撈麵,包括這裡的。炸醬本身不甜不辣,反而有點酸酸的。味道上好像是茄汁的酸味,感覺怪怪的。肉絲不太軟腍,而麵條就夠硬身,都好吃。沒人叫我在魚蛋粉店吃炸醬的,我明。
十二月中旬‧晴

沒人叫我在魚蛋粉店吃炸醬的,我明。
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
2012-12-21 139 瀏覽
天氣驟涼,有同事想食粥,於是便去了潮城,這是有粉麵也有粥食的地方。大家二話不說,第一時間叫了粥吃,而我這天對粥品興趣不大,要碗雙丸河算了。河粉稱不上爽滑,雙丸是牛丸和魚旦,前者雖不很彈牙,至少有點肉味;後者則是軟熟,同樣帶點魚味。整體來說,雖沒太大驚喜,起碼穩穩陣陣。聽說粥是可以,下次要驗証一下。

聽說粥是可以,下次要驗証一下。
2012-11-21 126 瀏覽
有事做來到灣仔,聽說這間潮城魚蛋粉很有名,於是進來試試。店頗大,有點暗,只有幾枱客,大概三點幾這鐘數不是進餐時間吧。牛雜魚蛋河,牛雜軟腍入味,魚蛋爽口,河粉一般。水餃粗麵,水餃很大隻,多料,可是不知為什麼很苦……但又不是變壞的味道。粗麵很糊口,不夠湯,加了大量醋去調味才能把它吃完。夥計全程企係你背後,吃得很不自在。廿六蚊單併,三十二蚊雙併,一般價位,味道有待改進。
有事做來到灣仔,聽說這間潮城魚蛋粉很有名,於是進來試試。

牛雜魚蛋河,牛雜軟腍入味,魚蛋爽口,河粉一般。
能把它吃完。

夥計全程企係你背後,吃得很不自在。

廿六蚊單併,三十二蚊雙併,一般價位,味道有待改進。
2012-11-19
2012-02-11 121 瀏覽
今日同左女友去左呢間店食晏,可能太早既關係所以唔太多人,間店都算乾淨,d小二都算有禮貌.我就叫左個牛腩墨丸麵,一上枱果陣真係好香,佢d牛腩係清湯腩,佢煮得淋得來又一d爽口,牛味好濃,正呀,佢d麵煮得剛好,而且都算彈牙,佢d墨魚丸都ok,雖唔係成粒都係墨魚,但都算有咬口,不過一碗麵要$37,都算幾貴.
今日同左女友去左呢間店食晏,可能太早既關係所以唔太多
人,間店都算乾淨,d小二都算有禮貌.
我就叫左個牛腩墨丸麵,一上枱果陣真係好香,佢d牛腩係清湯
口,不過一碗麵要$37,都算幾貴.