2014-08-25
身為一名合資格既潮州混血兒,當然要周圍試試潮州菜,今日就去到呢間酒樓試食。由於係下午茶時間關係,價錢都比較豐儉由人,蠔仔泡飯半價,一大碗都係廿四蚊雞,食落其實同有啲打冷舖頭既質素相近,性價比高,身為識貨之人,一定唔可以錯過。不過,係經歷完呢個抵食蠔仔泡飯蜜月期之後,良好既印象就漸漸被破壞。人生若只如初見,如何回到當時…首先要講既係欖菜肉碎炒飯,又名"攬炒"。其實錯不在佢,因為佢發揮正常,只係我呢個經常犯錯既潮人混血兒再度犯錯,又叫炒飯又叫泡飯,令到兩者重覆出現。不過,好彩最後都食得晒,否則定必愧對非洲小孩。到到蘿蔔糕,雖然我係一個百分百蘿蔔糕fans,但係呢度既蘿蔔糕認真唔得,粉多於蘿蔔,入口即溶,是否希望化作春泥更護花?但宜家秋天都就快到了,呢度既師傅應該要留意一下。以前細細個最鍾意食韭菜粿,鍾意到呢...可以當飯食,所以都可以扮下專家既。而呢度既韭菜粿,餡太咸了,過量既咸味將韭菜香味完全掩蓋,失望得使人不禁感嘆一句友舞久菜。而咖喱魷魚,就正正常常啦,不留印象。總括而言,呢間酒樓表現唔差,如果改埋上面既少少minor位咁就perfect啦!順帶一提,由於報料偉需要回到深山潛行修練,可
而咖喱魷魚,就正正常常啦,不留印象。
順帶一提,由於報料偉需要回到深山潛行修練,可能會過一段時間之後先可以同大家再會,但我一定會返黎,再為眾兄弟介紹好飲好食好去處,大家記得要繼續支持我啊!Stay tune