2018-02-21 170 瀏覽
今天六點到,第一枱客,七點第一個菜到,任食價,湯叫燉螺肉上枱變了老雞湯,算。樓面話今日只有一種,奇怪,之後有另一枱客到又有,算。再落單等到八點十五分才到,算。以後可以不去了,受騙。388一位再加一。
2018-02-20 178 瀏覽
天氣寒冷又唔想再打邊爐🤔🤔搞到都唔知食乜好,係朋友推薦下就試下呢間餐廳了🍴一入來見到呢個鍋覺得好特別呢🤩(在下沒試過在其他店見過⋯👉🏻👈🏻)用蒸的方式煮熟食物就唔怕咁熱氣啦但似終煮食需時,我地就叫在個前菜食~係口水雞~雞肉都幾滑~~唔太辣,口味濃,就算唔太食得辣的朋友都可以試下~不錯喔四寶丸!~呢個四寶丸不能睇小喔!(蝦丸、豬肉丸、魚丸同牛丸)大大粒!彈牙(由其係蝦丸)蝦丸好爽又彈牙豬肉丸感覺就好特別,味道調得好好食,唔會有陣豬的醒味~(超推!)蒜茸蒸勝瓜~~哇!估唔到咁大底@@!味道清甜,蒸得好夠「淋」有少許的蒜味~正!再來多個龍躉件蒸飯!呢個最正正係d飯!d飯簡值係精粹!粒粒的炒飯炒到金黃色!仲要有陣陣的荷葉香味!原來係底有一塊荷葉~yummy奶皇包超級流心!呢個又係值得一試!超多汁!包的外皮又唔厚!做甜品真係一流!諗番起都想食!其實仲有好多野想試~不過份份都大大碟🤤🤤差點食唔晒!忘了一說,呢到仲提供多種醬汁~自己鍾意點調就點調

口水雞

四寶丸

蝦丸好爽又彈牙

蒜茸蒸勝瓜

流心奶黃包

奶皇包超級流心!
呢個又係值得一試!超多汁!包的外皮又唔厚!
甜品真係一流!
諗番起都想食!

其實仲有好多野想試~不過份份都大大碟🤤🤤差點食唔晒!

忘了一說,呢到仲提供多種醬汁~自己鍾意點調就點調

四寶丸
蒜茸蒸勝瓜
流心奶黃包
2018-02-19 146 瀏覽
天寒地凍,放工梗係去食海鮮蒸火鍋啦!臨近新年,旺角道街市d水果檔收得夜,順便買d平靚正水果!言歸正傳,今次黎呢間酒家,因為佢有新鮮海產即揀即蒸,仲邊使山長水遠入鯉魚門!菲律賓膏蟹,龍蝦,蚌,魚,蠔,蜆,蝦,蟶子,鮑魚樣樣皆備! 有個磅可以明碼實價,唔怕俾人呃砰! 其實鋪頭入面有好多唔同款式嘅點心,蒸品,小菜等等!今次嚟到,見到咁靚嘅海鮮,梗係食最新鮮👍🏻一定無得輸!返埋位,侍應都好貼心地幫忙蒸海鮮!每台都有計時器,計算每種海鮮清蒸的時間! 菲律賓膏蟹真係好多膏好鮮甜,龍蝦啖啖肉,好鮮嫩! 鮑魚同蟶子都好有咬口! 真係好好味適合一家大細,朋友歡聚,生日慶祝!一大班人可以叫多幾款海鮮食! 宜家仲回味中!

2018-02-14 150 瀏覽
冬天除了打邊爐還有什麼好推薦?當然是蒸汽火鍋了。本人很少吃蒸汽火鍋,這是第二次。於是朋友帶我來吃這家比較有名的蒸汽鍋,非常期待!一進來就看見很多很豐富的生猛海鮮,原來這邊的海鮮是比較有名。哇這個螃蟹真的非常大隻!可惜我們只有兩個人,要不然就一定叫了~海鮮很多都是按照市價計算的,看上去不會太貴。當然叫點前菜吃吃~紅燒乳鴿~燒得剛剛好,吃上去有肉汁~兩個人能選擇的海鮮有這些貝殼類~所以我們叫了幾隻扇貝~這個是加加大的扇貝~而且特價才$78!肉質鮮嫩,而且味道剛好。口水雞也不錯,因為雞肉不會太硬,配搭辣椒,辣辣的~很開胃。繼續吃海鮮~再來就是聖子~整個很大隻,而且上面滿滿的粉絲,讓人大愛啊!最後的南瓜粥已經差不多熬好了~小試了一口,味道不錯不錯。這一頓吃得很滿足~下次人多點可以試多點其他的海鮮!

於是朋友帶我來吃這家比較有名的蒸汽鍋,非常期待!

海鮮很多都是按照市價計算的,看上去不會太貴。

當然叫點前菜吃吃~紅燒乳鴿~燒得剛剛好,吃上去有肉汁~

兩個人能選擇的海鮮有這些貝殼類~所以我們叫了幾隻扇貝~

口水雞也不錯,因為雞肉不會太硬,配搭辣椒,辣辣的~很開胃。

最後的南瓜粥已經差不多熬好了~小試了一口,味道不錯不錯。
這一頓吃得很滿足~下次人多點可以試多點其他的海鮮!
2018-02-12 126 瀏覽
呢排真係好凍呀!下下都跌到10度以下!呢個時候梗係去食蒸汽火鍋暖一暖胃啦~好耐之前就已經試過潮福既蒸汽火鍋套餐~今次怕食唔晒,所以就單叫~鍾意食咩就點咩~但叫既選擇多好多,而且每份都好大件~叫左一渣蔗水~唔太甜都幾好飲~每次黎都會叫乳鴿!好好味啊又脆又惹味!一開始就蒸呢個XXL加大版既北海道元貝($78/一隻),好甜好鮮~緊貼住就整~蘇格蘭聖子皇($58/一隻),上面既粉絲同蒜蓉好多,好正啊!都好大隻~叫左一籠蒜蓉蒸勝瓜,係我既至愛!好嫩好新鮮~仲要超級無敵大盤!4個人食都夠啊!膽粗粗試下呢度既口水雞,味道又唔錯,無辣不歡既人一定要試啊!黎到我又係我最愛的四寶丸-有牛肉、豬肉、蝦肉同鯪魚肉~一次食到四個味道~真的非常不錯!個人比較推薦豬肉丸~牛肉牛肉牛肉牛肉真係好好食啊!!!!!!!!!手切和牛$208/俩,分量都好多~蒸完食入口,仲保持牛肉既鮮味,唔係點醬都好好食。食到最後已經飽到2046啦~試左南瓜排骨粥底,味道岩岩好~飽到行唔到啦~

但叫既選擇多好多,而且每份都好大件~

叫左一渣蔗水~唔太甜都幾好飲~

每次黎都會叫乳鴿!好好味啊又脆又惹味!

叫左一籠蒜蓉蒸勝瓜,係我既至愛!
好嫩好新鮮~仲要超級無敵大盤!4個人食都夠啊!

蒸完食入口,仲保持牛肉既鮮味,唔係點醬都好好食。

• 清蒸手切和牛
2018-02-12 5286 瀏覽
今晚朋友介紹到這間旺角道食潮福蒸氣鍋,很少食蒸氣鍋的我,感覺有如大鄉里出城。 原來食蒸氣鍋有這麼多步驟,真是大開眼界。食完蒸氣火鍋後, 果然十分鮮甜, 比起打邊爐更加好食得多,難怪近呢幾年咁多人食蒸氣鍋。生猛龍蝦, 膏多肉厚, 蒸了幾分鐘後。肉質十分鮮甜彈牙,好好味好鮮味。四寶丸,分別有鲮魚肉丸、蝦丸、豬肉丸和牛肉丸, 十分喜愛蝦丸,因為實在太彈牙,加上十分清甜, 不需要點上任何酱油,也品嘗到那鮮甜味。 而其他人丸十分好食,非常新鮮。美國桶蠔, 肉質巨大厚肉,非常肥美。 每一啖食落口都有入口即溶嘅感覺,清甜無比。梅菜蒸芥蘭,梅菜蒸完食落十分甜味, 而芥蘭索滿了梅菜嘅香味,食落又沒有渣的感覺,沒有苦味,只有香甜味。最後粥底,因不斷索滿了各種不同海鮮的鮮味, 食落十分鮮甜。而這裏的侍應招呼也特別貼心, 不停為我哋换碟,又不停為我哋負责蒸美味嘅海鮮,有 一種賓至如歸嘅感覺,值得一讚。

最後粥底,因不斷索滿了各種不同海鮮的鮮味, 食落十分鮮甜。

2018-02-07
5 分鐘 (堂食)
2018-02-08 224 瀏覽
今晚想吃海鮮,巴士一下車看見大大的招牌是蒸氣海鮮,很搶眼。晚上九時半到店,店內竟坐滿人,要等位...入座後,友人便到外面選海鮮蒸爐挺有趣因點了瑤柱淮山雞粥,所以先下材料才開始蒸海鮮。第一樣是花竹蝦,長度接近一隻手掌的長度,蒸熟後,完全可以不用醬油也十分鮮味。蝦身爽口彈牙,好味道再來是南非鮮飽魚,配上薑絲和蟲草花,更能提鮮。貴花蚌鮮甜,尺寸大,配上蒜蓉粉絲很惹味整籠蒜蓉蒸勝瓜,很鮮很滑嫩,雖然很多,兩個人也可吃光光。最後,還要等多15-20分鐘,粥才煮好。粥很鮮甜,不會死咸或淡而無味。海鮮的確鮮味,難怪不少人光顧。

入座後,友人便到外面選海鮮

蒸爐挺有趣

因點了瑤柱淮山雞粥,所以先下材料才開始蒸海鮮。

花竹蝦

再來是南非鮮飽魚,配上薑絲和蟲草花,更能提鮮。
南非鮮飽魚

貴花蚌鮮甜,尺寸大,配上蒜蓉粉絲很惹味
紐西蘭貴花蚌

整籠蒜蓉蒸勝瓜,很鮮很滑嫩,雖然很多,兩個人也可吃光光。
蒜蓉蒸勝瓜

瑤柱淮山雞粥

海鮮的確鮮味,難怪不少人光顧。

2018-02-08
10 分鐘 (堂食)
花竹蝦
南非鮮飽魚
紐西蘭貴花蚌
蒜蓉蒸勝瓜
瑤柱淮山雞粥
2018-02-05 119 瀏覽
冬天食火鍋食得悶 食吓蒸氣火鍋未試過呢種食法無火無湯 用蒸氣焗熟啲海鮮Keep住哂啲水份有人幫你count住時間食嘅時間啱啱好 海鮮鮮味又唔會驚唔熟餐廳仲有成排即劏游水海鮮俾你揀種類真係多到食唔哂嗌咗流浮山膏蟹蘇格蘭元貝 南非鮮鮑魚 紐西蘭貴妃蚌 象拔蚌仔 黃刀貝全部都好鮮甜好大隻最尾食埋吸收咗之前海鮮蒸嘅時候嗰啲汁嘅粥底有啲飽嘅時候飲返佢個清甜嘅竹蔗馬蹄水 非常圓滿原來食新鮮海鮮唔洗去到好遠餐廳又可以睇電視 食物又乾淨 感覺上又冇打邊爐咁熱氣 最啱一家大細
冬天食火鍋食得悶 食吓蒸氣火鍋
最尾食埋吸收咗之前海鮮蒸嘅時候嗰啲汁嘅粥底
有啲飽嘅時候飲返佢個清甜嘅竹蔗馬蹄水 非常圓滿
原來食新鮮海鮮唔洗去到好遠
2018-02-04 116 瀏覽
出糧日慶祝吓 同屋企人食吓海鮮一年前跟老細請過呢間覺得唔錯 翻焯平時食海鮮清蒸得多覺得悶 拎唻打邊爐嘅話又覺得嘥 試吓蒸氣火煱會有啲新意因為佢個火煱係密冚完蒸 有人幫你計時 蒸到啱啱好就過唻幫你換碟上菜唔會太熟或者唔夠熟蒸完嘅海鮮啲汁滴到落底唔會嘥因為可以嗌個粥底盛哂啲汁個粥本身都幾綿幾好食愈多海鮮個粥愈正如果你夠人多十幾個人嗰煲粥精華盡收 就先係成餐飯嘅亮點點都要留肚食既然係做得蒸氣火煱海鮮新唔新鮮一食就試到所以唔會俾渣嘢你食咁耐食邊間分店嗌邊種海鮮佢都keep到水準好新鮮
出糧日慶祝吓 同屋企人食吓海鮮
所以唔會俾渣嘢你
食咁耐食邊間分店嗌邊種海鮮佢都keep到水準好新鮮

外賣送餐
2018-02-04 2520 瀏覽
爸爸的公司做了一筆大生意,賺了點錢,爸爸決定和大姊、二姊、三姊及我去食飯好好慶祝,於是一行五人浩浩蕩蕩前往旺角潮福蒸氣石鍋食海鮮。我們晚上六時半到達,一進入店內,發現這裡地方寬敞, 枱與枱之間,櫈與櫈之間,都不會迫夾,各客人傾談時不會騷擾到隔離枱既客人。這裡有任飲任食蒸氣海鮮餐、 奄仔蟹餐(四位用)、生猛鮑魚餐(六位用)、亞拉斯加蟹餐(十位用)及散叫,爸爸因為見到店內既生猛海鮮區,實在太吸引,最後決定散叫,當我們在餐紙上揀選食物時,店内已坐無虚席了。一開始侍應先放上我們揀選嘅新鮮排骨粥($60/細),放了一些南瓜、排骨同埋米,預備煲粥。之後來了我的至愛~什龍蝦($148/隻),啖啖肉,大大隻,肉質爽甜彈牙,蝦膏甘香,令人垂涎三尺。龍躉件蒸飯($148/例), 龍躉件嫩滑,鮮甜魚汁完全被炒飯吸收,在這天寒地凍既日子,能吃到這個蒸飯,倍感幸福。美國桶蠔($168/桶),肉質肥美滑溜,用蒸既方法,更能保留蠔既鮮美,絕不肥腻,有成8隻咁多,好滿足呀。韓國象拔蚌仔($78/隻), 象拔蚌仔係一種鮮嫩嘅貝殼類, 用蒸嘅方法,雖最簡單但又係最美味, 放了蒜蓉同粉絲,更會陶醉其中。四寶丸($98/8粒

最後決定散叫,當我們在餐紙上揀選食物時,店内已坐無虚席了。

四寶丸($98/8粒)(蝦丸、鯪魚丸、豬肉丸、牛丸), 我最愛蝦丸同牛丸, 超級爽彈,質地滑溜,肉味濃郁。

吃了咁多海鮮和肉類,係時候來一個梅菜蒸芥蘭($78/例), 芥蘭鮮嫩翠綠,配上甜甜的梅菜,頓時覺得豐富好吃。

甜品係蔗糖馬拉糕($48/例), 是一塊充滿蔗糖嘅原始氣息及具豐富彈性既馬拉糕,即蒸即吃,口感極佳。

最後食埋個排骨粥,個排骨粥充滿著海鮮嘅鮮味,我哋每人都食咗兩碗,個個食得津津有味。

餐館送上生果,係鮮甜多汁既西瓜。

今餐絕對係秀色可餐、色味俱佳、唇齒留香。除了食物方面優質之外, 每位侍應都服務周到,又有禮貌又有笑容,每叫必應,而且全程幫我們蒸野食,好過好多大酒樓
  • 龍躉件蒸飯
  • 蔗糖馬拉糕
  • 新鮮排骨粥
  • 龍蝦
2018-01-28 146 瀏覽
我好耐冇食過一餐好,係韓國返家來後食得太多肉,想食得清但啲又不失貴氣,蒸海鮮係最好嘅選擇。見到生猛海鮮令我食慾大增,我們以自助形式㨂啲醬料、揀海鮮,我們沒有選擇任食套餐,比較想揀自己想吃的。叫咗即係成兩重的蟹,扇貝、聖子、象拔蚌和貴妃蚌仲有隻鮑魚啊,全部新鮮熱辣辣。隻花蟹真係係最抵食,價錢雖然唔平但又鮮甜又夠肉抵番晒食完海鮮,本來都想叫啲肉,但係韓國食得太多了,試吓食鍋底嘅粥。個粥真係好鮮甜,吸收左海鮮嘅精華,雞肉都好滑呀。食完個粥已經飽飽,吾洗再落單了PS:另外,他們會好細心體貼留意食客食海鮮的進度才再蒸下一輪,避免蒸太耐或放涼了

叫咗即係成兩重的蟹,扇貝、聖子、象拔蚌和貴妃蚌
仲有隻鮑魚啊,全部新鮮熱辣辣。

隻花蟹真係係最抵食,價錢雖然唔平但又鮮甜又夠肉抵番晒

個粥真係好鮮甜,吸收左海鮮嘅精華,雞肉都好滑呀。
食完個粥已經飽飽,吾洗再落單了

2018-01-27 94 瀏覽
My friend and I would like to try the steamed seafood.She bring me to a Chinese restaurant near Mong KokWhen I come inside , I already saw a tank with different types of seafood. You can actually see how fresh they are. Price of some seafood are calculated base on weight and the staff will help to measure the weight in front of you.The staff will serve you.A timer will be put on your table.We ordered a chicken congee so the staff will prepare the ingredients at the bottom layer of the pot.There

There are holes on the plate so the soup come out from the seafood will drop to the lowest layers.

The congee is very devious .
Seafood lover should try it out!
2018-01-24 116 瀏覽
成日聽人講食蒸海鮮要黎潮福,梗係要帶媽媽黎食下喇~地方都算大,因為早黎所以唔算多人,食到甘上下已經坐滿哂人就知都幾受歡迎。海鮮擺放整齊,望落夠新鮮。見到任飲任食個價其實都幾抵,但我地兩個人食唔到甘多野,所以簡左自選。🍴蘇格蘭聖子皇 $58/1處理乾淨,食落好鮮甜,下面仲有d蒜蓉粉絲惹味。🍴南非龍蝦 $148南非龍蝦本身味鮮、肉質彈牙,用黎做蒸氣鍋就岩哂。🍴清蒸四寶丸 $98一客共有八粒,包括豬肉丸、鯪魚球、蝦丸、牛肉丸,每款各兩粒。蝦丸真材實料,鮮味足夠彈牙,四款中最好食。 豬肉丸混合梅菜,口味豐富。牛肉丸較酒樓山竹牛肉結實,鯪魚球最一般。🍴榣柱淮山雞粥 $60因為我地食既海鮮唔多,所以粥底鮮甜味一般。勝在淮山令粥變得順滑,雞有雞味,兩個人五碗粥都食得哂。🍴蔗糖馬拉榚 $58食落夾雜着蔗糖原始氣息,豐富彈性既蒸糕。

海鮮擺放整齊,望落夠新鮮。

🍴蘇格蘭聖子皇 $58/1
處理乾淨,食落好鮮甜,下面仲有d蒜蓉粉絲惹味。

🍴南非龍蝦 $148
南非龍蝦本身味鮮、肉質彈牙,用黎做蒸氣鍋就岩哂。

🍴清蒸四寶丸 $98

🍴榣柱淮山雞粥 $60

🍴蔗糖馬拉榚 $58
食落夾雜着蔗糖原始氣息,豐富彈性既蒸糕。

2018-01-17
2018-01-19 135 瀏覽
兩個人突然想食海鮮,就搵到呢間餐廳因為唔太餓,又想叫自己想食嘅海鮮,就選擇左散叫餐廳好貼心,每個餸都幫我地整,個計時一響,staff 就9秒9 過黎幫我地上碟,所以蒸出黎嘅海鮮絕對唔會overcook枱與枱之間闊,所以坐得都幾舒服食蒸海鮮窩真係要叫埋個粥底,係精華所在淮山鮑魚雞粥用原隻鮑魚,d 雞煲完出黎又滑又嫩!正~南非龍蝦肉質非常彈牙及鮮甜,職員蒸得剛剛好!奄仔蟹落咗小小薑吊味,好正爆羔之餘亦十分厚肉象拔蚌仔好彈牙鮮甜d 粉絲索哂d 汁,好味~海貝拼盤新鮮完全冇沙大蜆鮮甜。細嘅都好有海水味啖粥真係冇得輸勁綿勁鮮甜,清哂大大粒鮑魚超多款醬汁比鍾意濃味嘅人仕海鮮一目了然有幾新鮮,可以一眼睇哂~送嘅西瓜都好清甜,食到滯滯地,啱哂!散叫餐牌,大量海鮮選擇肉類菜類都唔少
兩個人突然想食海鮮,就搵到呢間餐廳
因為唔太餓,又想叫自己想食嘅海鮮,就選擇左散叫

枱與枱之間闊,所以坐得都幾舒服

食蒸海鮮窩真係要叫埋個粥底,係精華所在
淮山鮑魚雞粥
用原隻鮑魚,d 雞煲完出黎又滑又嫩!正~

南非龍蝦
肉質非常彈牙及鮮甜,職員蒸得剛剛好!

奄仔蟹
落咗小小薑吊味,好正
爆羔之餘亦十分厚肉

象拔蚌仔
好彈牙鮮甜
d 粉絲索哂d 汁,好味~

海貝拼盤
新鮮完全冇沙
大蜆鮮甜。細嘅都好有海水味

啖粥真係冇得輸
勁綿勁鮮甜,清哂

大大粒鮑魚

超多款醬汁比鍾意濃味嘅人仕

海鮮一目了然
有幾新鮮,可以一眼睇哂~

送嘅西瓜都好
清甜,食到滯滯地,啱哂!

散叫餐牌,大量海鮮選擇

肉類菜類都唔少
2018-01-18
2018-01-14 150 瀏覽
朋友好耐之前已經提過有間蒸氣石鍋好正,但一直都未去試,今次終於可以去試喇,呢度有得揀任食或者散叫入到黎見到咁多海鮮,望落價錢合理,就即刻決定要散叫,可以食到自己最鍾意既海鮮醬料區有好多選擇,而且望落乾淨企理落晒order之後首先黎左粥底材料,我地就叫左細份既南瓜排骨粥海鮮到喇,我地叫左好多海鮮,有龍蝦、鮑魚、大扇貝,象拔蚌仔、蕃薯蜆,未食都已經流口水扇貝好大隻,好新鮮,侍應哥哥姐姐仲好好服務,會全程幫我地蒸埋野食,我地就負責舒舒服服坐低等食蕃薯蜆,都算大隻,而且好鮮味龍蝦鮑魚,呢晚真係好豐富呀,肉質鮮嫩仲有一清甜海水味除左海鮮仲有丸類,手打四寶丸粒粒大大粒,夠彈牙皇帝菜,份量好多,兩個人絕對夠侯最後唔少得甜品,流沙包質地超流心,馬拉糕唔會太甜而且好鬆軟,即蒸即食既流沙包馬拉糕真係特別有風味
醬料區有好多選擇,而且望落乾淨企理
蕃薯蜆,都算大隻,而且好鮮味
龍蝦鮑魚,呢晚真係好豐富呀,肉質鮮嫩仲有一清甜海水味
除左海鮮仲有丸類,手打四寶丸粒粒大大粒,夠彈牙
皇帝菜,份量好多,兩個人絕對夠侯