2017-07-11 5288 瀏覽
蒸氣鍋是近年大眾新寵之一,途經旺角,實有一間在附近。其實蒸氣鍋能突圍而出確實是有原因,現今社會主張吃得健康,而蒸氣鍋煮法實在比煎炒炸的方式減少了大量的油份及調味料,同時能保持食物的鮮味。朋友吃得健康之餘又喜歡吃海鮮,所以今晚選擇了吃蒸氣鍋,一次過滿足兩個願望。裝修跟普通酒樓一樣的佈置及格局,但旁邊有很多的海鮮柜及魚缸,有約二十多款的海鮮。新鮮生猛的龍蝦我們點了任飲任食海鮮餐,套餐包括粥底,燉湯,乳鴿,龍蝦,蜆及青口,另外自選4款海鮮,其他食物則可任食。任飲酒水竟然有支裝嘉士伯自助醬料柜,值得一贊是XO醬,炒得香口。我們點了瑤柱鮮淮山粥放了粥料後蓋上蒸隔,準備開餐啦姬崧巔茸燉螺肉湯好濃郁的菇味,湯味鮮甜。脆皮乳鴿燒得香脆,充滿肉汁,但始終是雪藏鴿,肉味帶雪氣味。有蜆有蚌大隻但肉嫩,完全無沙,肉味鮮甜。大元貝蒸煮時間剛好,梗梗夠熟,肉嫩鮮甜,而且名乎其實大元貝,確實夠大隻。生猛龍蝦真係游水龍蝦,同出面酒樓特價貨無得比,龍蝦肉質爽甜,鮮味十足。北韓鮮鮑魚鮑魚肉質彈牙不硬,加上放了薑在面一起蒸,充滿淡淡薑味。蟶子皇真係稱得上皇,蟶子肉蒸完出來都好大條,加上粉絲吸收海鮮的精華及蒜蓉味,味道一流。

新鮮生猛的龍蝦

任飲酒水竟然有支裝嘉士伯

自助醬料柜,值得一贊是XO醬,炒得香口。

我們點了瑤柱鮮淮山粥

放了粥料後蓋上蒸隔,準備開餐啦

姬崧巔茸燉螺肉湯
好濃郁的菇味,湯味鮮甜。

脆皮乳鴿
燒得香脆,充滿肉汁,但始終是雪藏鴿,肉味帶雪氣味。

有蜆有蚌
大隻但肉嫩,完全無沙,肉味鮮甜。

大元貝

生猛龍蝦

北韓鮮鮑魚

鮑魚肉質彈牙不硬,加上放了薑在面一起蒸,充滿淡淡薑味。

蟶子皇

龍躉件
魚肉嫩滑,魚味濃郁,完全不腥,膠質豐富。

任食類

蝦丸
全部任食類最好吃的,吃得出是新鮮蝦打成,蝦味十足,丸肉彈牙,完全無溝粉。

和牛片
牛肉味濃郁,有肉質纖維,但油份不多。

其他任食食品質素比外面高,但實在太飽不能全部試勻。
最後瑤柱鮮淮山粥,蘊含所有海鮮及食物的精華,面頭有一層雞汁精華,陣陣雞香,粥底很綿,淮山煲到軟腍,超級好食,可惜太飽,只食了一碗,有些浪費。

這間任飲任食是我食過的最好,不單只海鮮新鮮,其他任食食品質素佳,最重要是有人服侍,全程不用自己落手落腳,價錢合理,有機會會同屋企人再次光臨。兩個人埋單,林鄭價$777。
2017-07-10
$388.5 (晚餐)
2017-07-10 6658 瀏覽
每次去旺角街市買餸,都會經過潮福,但未曾幫襯過,今日老公跟我說想食海鮮,就令我想起潮福,所以今次一於試試。不知是否近水樓台先得月,鄰近旺角街市的海鮮檔,不知海鮮是否會特別新鮮。平日任飲任食蒸氣海鮮餐 $338另收加一,花生及醬油,因為有包海鮮,價錢不算貴,反而比我去西貢食海鮮更平。除了任飲任食外,還有海鮮宴席,自選海鮮等。自助醬料任飲酒水包括樽裝嘉士伯,汽水及竹庶水等6點多到達,已有幾枱客人,我們被排坐窗口位,坐位舒適。我們先點了粥底,瑤柱鮮淮山粥。姬崧巔茸燉螺肉湯有淡淡的菇味,燉湯鮮甜,但不太飲到螺味。脆皮乳鴿炸得皮脆肉軟,不會炸得過火,有肉汁,屬大眾水平。先蒸海鮮。蜆幾大隻,蒸熟後全部開口,新鮮無沙。大元貝肉厚大粒,為了更易煮熟,將之一開為二,令蒸煮時不會外熟內生,味道鮮味,肉質軟滑,時間控制得好。龍蝦每位半隻,龍蝦肉質爽口鮮甜,有濃郁的龍蝦鮮味,絕對新鮮。北韓鮮鮑魚鮑魚厚肉,加上少許薑舖面蒸煮,令鮑魚帶有薑的香味同時辟除腥味,肉質彈爽口。蟶子肉質厚及鮮味,有點韌,配搭蒜蓉粉絲,味道一流。龍躉件魚肉嫩滑,帶有少許咸味,不愛吃魚的我都忍不住全部吃完。食完海鮮開始任點任食環節。手打蝦丸
除了任飲任食外,還有海鮮宴席,自選海鮮等。
自助醬料
任飲酒水包括樽裝嘉士伯,汽水及竹庶水等
6點多到達,已有幾枱客人,我們被排坐窗口位,坐位舒適。
我們先點了粥底,瑤柱鮮淮山粥。
姬崧巔茸燉螺肉湯
有淡淡的菇味,燉湯鮮甜,但不太飲到螺味。
脆皮乳鴿
炸得皮脆肉軟,不會炸得過火,有肉汁,屬大眾水平。
先蒸海鮮。

幾大隻,蒸熟後全部開口,新鮮無沙。
大元貝
龍蝦
每位半隻,龍蝦肉質爽口鮮甜,有濃郁的龍蝦鮮味,絕對新鮮。
蟶子
肉質厚及鮮味,有點韌,配搭蒜蓉粉絲,味道一流。
龍躉件
魚肉嫩滑,帶有少許咸味,不愛吃魚的我都忍不住全部吃完。
食完海鮮開始任點任食環節。
手打蝦丸
是眾多食物中最好味,嗅覺上已經聞到好香的蝦肉味,味覺上食得出是新鮮蝦肉攪制而成,好香好濃郁的蝦味,爽口彈牙。
梅菜豬肉丸
味道幾特別,豬肉新鮮配上梅菜,不過梅菜味被豬肉蓋過。
和牛粒
牛肉味尚算濃郁,肉質比較韌,略嫌蒸過火。
芥蘭
細心去掉菜頭硬皮,整條菜超嫩。
瑤柱淮山粥
粥底超綿,加上之前蒸隔上的所有海鮮及肉汁精華全部流落去粥底,不需要加調味已經夠鮮甜,可惜太飽,只能吃一碗。

離開時約8:30已經全場滿座。

總括而言,海鮮真是無可挑剔,雖然任食食品種類不多,但貴精不貴多,基本上食完海鮮已經半飽,食多一round任食食品已經好足夠,不要忘記最後還有全餐的靈魂 - 粥。
最後一提就是服務佳,全程不需要動手,服待周到。
2017-07-10
  • 海鮮
  • 蝦丸
2017-07-08 282 瀏覽
朋友近期勁鐘意食蒸鍋,今日又約飯腳出動,今次我地去潮福蒸蒸蒸,呢度食套餐就有限時既,2個半鐘; 散叫就冇限時!我地5個就決定食套餐,因為都好多岩食既野, 有d 食物仲任叫任食,啤酒汽水任飲燉螺湯,足料兼夠火喉,正!乳鴿有驚喜,嫩滑,外面乾身,內裡又多汁每人半隻龍蝦,用料新鮮,龍蝦肉彈牙!貝殼盛盤,花甲加青口,甜!蒜蓉粉絲蒸蟶子,絕配!粉絲多少少會開心d , hehe!北海道北寄貝/北韓象拔蚌,甜到不得了!用料係好新鮮!蒸鮑魚,咬落好軟身,鮮味好出!丸類全都係手打,梅菜豬肉丸,蝦丸,正!牛魔王點會唔叫牛,手切牛,勁有牛味,一叫再叫!仲有超好味馬拉糕,一定要叫,叫左3輪😻配埋每滴精華海鮮排骨粥,大滿足!

燉螺湯,足料兼夠火喉,正!

乳鴿有驚喜,嫩滑,外面乾身,內裡又多汁

每人半隻龍蝦,用料新鮮,龍蝦肉彈牙!

貝殼盛盤,花甲加青口,甜!
蒜蓉粉絲蒸蟶子,絕配!粉絲多少少會開心d , hehe!
北海道北寄貝/北韓象拔蚌,甜到不得了!用料係好新鮮!
蒸鮑魚,咬落好軟身,鮮味好出!
丸類全都係手打,梅菜豬肉丸,蝦丸,正!
牛魔王點會唔叫牛,手切牛,勁有牛味,一叫再叫!

仲有超好味馬拉糕,一定要叫,叫左3輪😻
配埋每滴精華海鮮排骨粥,大滿足!
2017-06-28 3234 瀏覽
友輩皆知筆者好蒸鍋,特意告知潮福全線在做半任飲任食的一口價套餐晚市平日成人一位HK$338,8:30pm後入座成人收費更低至HK$298一位。筆者表示在幾個月前已經知道潮福這香港蒸鍋界鼻祖有此新猷,惟恐怕食物質素下降,所以沒有幫襯,友人說他吃過數次,海鮮水準如昔,套餐內的非任食海鮮項目有南非活龍蝦、鑽石蜆及馬貝等的高價海鮮。友人亦屬識飲識食之人,當要信任,六月初便相約了兩位友人到旺角道店宵夜。雖說加設任食,旺角店相信不乏喜歡單點海鮮的食客,因為場內依然養有不少澳洲大龍蝦、大象拔蚌及皇帝蟹等高價非任食品種海鮮。宵夜套餐跟晚市半任飲任食套餐的可選項目一致,筆者所說的半任食任飲,意思是某些海鮮刺身食品限量供應,每人限定一份 ;  另外可從九種指定海鮮項目中自選四項,不設添食。而部份食品及所有汽水啤酒則可無限添食添飲。筆者吃蒸鍋喜歡以多種醬汁佐食不同食物,加設任食無損醬料數量種類,當要調製多點醬汁備用。吃蒸鍋食品,必然在蒸任何食物前投入煮粥食材,是日點的為瑤柱鮮淮山粥底,滋潤滑腸。老黃瓜燉唐排湯沒抱任何期望下反有點兒驚喜,湯清甜不嗆喉,沒甚味精,除了有老黃瓜及唐排外,還有雞件,足料的一盎餐食暖

老黃瓜燉唐排湯

沒抱任何期望下反有點兒驚喜,湯清甜不嗆喉,沒甚味精,除了有老黃瓜及唐排外,還有雞件,足料的一盎餐食暖胃湯。

燒乳鴿

送到時只微暖,沒燙咀感,肉嫩而皮不脆,口感偏差,但味卻不俗。

貝殼盛盆

很大很豐富的一盆,面前一盆三人份量,有着鑽石蜆及馬貝等高價貝類,肉質爽甜,就連普遍多渣的青殼青口,當晚吃到的都爽甜無渣,潮福的海鮮採購真有一手!

在這裏要特別一讚潮福當晚的服務態度,我們的一份貝殼海鮮,有兩隻鑽石蜆沒有開口,侍應看到情況,便二話不說,替我們補回三隻活貝,任何貝類海鮮也難免有死掉的混在其中,不能怪責餐廳,反而我們一衆對這侍應的殷勤態度十分嘉許!

南非龍蝦

拿到咱們面前還是活跳跳的,近年經常吃到產自南非的龍蝦,每次吃都覺得肉質爽脆,這次並不例外,足證明潮福沒有將像就價。

生猛大元貝

頗大,肉的真徑應有一吋半以上,新鮮爽甜。

北韓象拔蚌

即象牙蚌,名叫北韓象拔,相信產自北韓,北韓海域水温低,貝類在低温水域生長質素遠較水温高的海域優秀,蚌肉厚爽滑,非常鮮美。

北韓鮮鮑魚

鮮活貨色,肉質爽甜,以果皮蒸製,味道壓一。

龍躉件

魚味濃,一定是海養貨,比塘養及工廠養的價高,這是潮福對海鮮來貨有要求的另一例證。

任食菜單如下,飲品亦加無限量添加。

很慷慨的安排!除汽水及自家製竹䉀水外,食客還可以無限添飲韓式飲品,像下圖的蘆薈汁,售價不少於HK$6-7一罐,筆者當晚飲了4罐下圖的蘆薈汁,大滿足!

和牛肉片、和牛粒

不是肉眼或頸脊部位,肉汁不多,不過依然味道甘香,沒有雜筋,雖然不算軟滑靚牛肉,但遠較任食火鍋會吃到的美國肥牛胸肉出色。

蟲草花蒸雞

每吃蒸鍋都必點,這次吃的雞跟以往吃單點的質素一致,沒有因為轉為任食而質素下降。

蝦丸、牛肉丸、粟米

體積比哥爾夫球更大,蝦丸鮮味彈牙,牛丸質地卻頗為死實,算是當晚嚐到比較差的食物。粟米脆甜,吃蒸鍋幾乎必點之蔬菜。

西瓜

送上的飯後水果為西瓜,在潮福晚膳多次,飯後送上的西瓜都是起沙多汁的佳品,潮福選購西瓜也絶不馬虎。

總結: 不少日式及韓式餐廳,由只有單點轉為任食之後都質素大多退步,潮福卻沒有將貨就價,海鮮質素依然,實屬難得。
2017-05-31
2017-06-19 1279 瀏覽
蒸氣石鍋,近年在本港有多不勝數間的,本人還真的特喜歡常到"潮福蒸氣石鍋"來享用美食的,這回來到在旺角道1號壹號商業中心,此有全层的面積,還是挻有規模的,👍環境舒適,燈光也火,靠窗邊有卡座位,還可觀賞在旺角一角的街道上那繁忙景象的呀!當我們一踏進餐館,就受到店員們熱情甚有禮的招待的,😁👍😁瑤柱鮮淮山粥首見到店員把米,淮山及瑤柱粒倒進石鍋內的,不用加水的,原來是在粥鍋的頂上,把食物蒸熟的同時,那食物的精華及蒸氣將此鍋的白米粥給熬好了,真好吃!👍👍👍老黃瓜燉唐排,姬崧巔茸燉螺肉湯及脆皮乳鴿湯都是鮮美味,後者有菌味的鮮味,湯都很滾燙滾燙的呀!可真要加多小心給燙到嘴啊!😜脆皮乳鴿,皮果真脆脆的,也香!👏貝殼盛盤都是不錯的,新鮮甜兼肉肥的!👍生猛大元貝,北韓鮮鮑魚看那大元貝及鮮鮑魚,還果然份量級的呀!肉貭嫩滑肉厚兼甜味十足的啊!👍👍👍生猛龍蝦龍蝦其肉貭極新鮮甜爽而美味可口的,佳餚啊!👍👍👍美国桶蠔肉貭極嫩嫩滑滑無比的呀!👍葱花卷及馬拉糕,都是極之好味的呀!好吃到不想停呀!👍😁😊生劏龍躉件,皮厚厚的啊!甚多膠貭的,肉如此鮮甜,好好味呀!😁😁😁肉松釀凉瓜,像是回味在童時那味儿的,凉瓜味苦甘惨伴的,清
當我們一踏進餐館,就受到店員們熱情甚有禮的招待的,😁👍😁
瑤柱鮮淮山粥

老黃瓜燉唐排,姬崧巔茸燉螺肉湯及脆皮乳鴿
脆皮乳鴿,皮果真脆脆的,也香!👏

貝殼盛盤
都是不錯的,新鮮甜兼肉肥的!👍
生猛大元貝,北韓鮮鮑魚

生猛龍蝦
龍蝦其肉貭極新鮮甜爽而美味可口的,佳餚啊!👍👍👍
美国桶蠔
肉貭極嫩嫩滑滑無比的呀!👍

葱花卷及馬拉糕,都是極之好味的呀!好吃到不想停呀!👍😁😊

肉松釀凉瓜,像是回味在童時那味儿的,凉瓜味苦甘惨伴的,清熱解毒兼可泄火呀!😜
蝦丸,牛丸,魚丸等都是極為彈牙爽爽而又是美味得很呀!👍👍😁
2017-06-14 207 瀏覽
潮福我去過2-3次,每一次嚟都保持手水準,所以就算天氣咁鬼熱都無損我去食蒸氣鍋既雅緻,貪佢一個價錢,食到海鮮,菜同肉無限添食。飲品種類都幾多,汽水,啤酒,竹䉀茅根都係任飲今次慶祝爸爸生日,我推介一家人嚟呢到。一坐低就揀左湯飲先,蟲草雞湯好濃郁雞味,應該無味精。之後就到貝類拼盤,一大盤上,蜆肉脹卜卜好juicy,而且無沙。而當中最愛就係北寄貝,平時食壽司就食得多,但其實北寄貝蒸起上嚟好甜,又好厚肉好多汁!!另外桶蠔繼續keep住咁大,蒸完同我手掌咁大,爽肉唔腥其他海鮮嚟講半邊龍蝦都好好好味,只係簡單蒜蓉蒸已經好出色,蝦肉白雪雪又彈牙。最後食埋鍋底吸收晒精華嘅既准山瑤柱粥,配料煮融哂,加頭先食既海鮮汁,非常鮮甜,仲淡淡海水味,very gd,繼續回味 (P.S. 影過太多次相,今次專心吃)

2017-06-03
2017-06-13 226 瀏覽
Yeah 又食蒸氣火鍋😍😍😋😋今晚我哋就叫咗個任食套餐,套餐好多嘢食,冇諗過食咗佢嘅乳鴿、龍蝦、四種海鮮之後已經食唔落去任食嗰啲嘢😂😂🙈🙈首先係乳鴿,皮薄脆口😍😍蒜蓉龍蝦超鮮,好爽口😋😋而鍾意食蝦同貝類嘅我,叫左海蝦同幾款貝類,每樣都好鮮,好有咬口,啖啖肉😍😍😍基本上都唔需要點醬汁,啲海鮮咁新鮮點汁仲反而曬咗😳😳最後食埋碗淮山粥,淮山養胃,粥可以清下腸胃☺️☺️☺️送嘅西瓜都好甜😊😊😊呢餐又係食到好飽咁走
Yeah 又食蒸氣火鍋😍😍😋😋

首先係乳鴿,皮薄脆口😍😍

蒜蓉龍蝦超鮮,好爽口😋😋

基本上都唔需要點醬汁,啲海鮮咁新鮮點汁仲反而曬咗😳😳

最後食埋碗淮山粥,淮山養胃,粥可以清下腸胃☺️☺️☺️

送嘅西瓜都好甜😊😊😊

呢餐又係食到好飽咁走
2017-05-25
話說有個朋友啱啱係澳洲返嚟。佢話未食過蒸氣火鍋,依間好多人話好食, 一於就嚟試吓😋😋我哋八點半先到,就叫咗每人298個套餐,有四種海鮮,乳鴿,貝殼類同龍蝦,另外仲有肉同菜,點心任食😍😍😍咁抵食就叫咗依個😍😍😍乳鴿外脆內嫩好好食,同酒樓嘅有得比😋😋啲貝類都好新鮮,基本上都唔使點醬,就咁食已經好好食。而且職員幫我地掌握個時間啱啱好,所以啲嘢係啱啱好熟,有口感,好鮮😋😋😋龍蝦真係不得了😍😍好彈口,好新鮮,就咁配蒜蓉已經係絕配,係咩汁都唔使落😋😋 龍躉好滑,配豉油同薑蔥,正😋😋

乳鴿外脆內嫩好好食,同酒樓嘅有得比😋😋

龍躉好滑,配豉油同薑蔥,正😋😋
  • 蒜茸蒸龍蝦
  • 元貝
  • 龍躉
  • 北寄貝
  • 乳鴿
2017-06-03 195 瀏覽
放題大家食唔少,但又有幾間食完之後會真正覺得物有又或者係物超所值呢?以自己經驗而言,任食放題冇錯真係選擇好多,但食物質素就十居其九強差人意,不過偶爾都有例外嘅,最近一次食潮福嘅任食任飲海鮮宵夜餐,小弟非常滿意,所以要寫翻篇食評表揚一下佢地呢個套餐。海鮮並唔係任食,係有限製嘅,有兩個海鮮刺身組合。第一組合係四樣揀三樣,可揀貝殼盛盆、燒乳鴿、海鮮刺身及生猛龍蝦(2選1項目),跟住有九款海鮮任揀四款,同枱食客不論人數多少,第二組合只能揀四款。飲品任點任飲,有汽水、啤酒及乾國芒果汁。生猛南非龍蝦、龍躉肉南非龍蝦仲係活跳跳嘅,蒸五分鐘可上碟,爽口鮮甜,並非波士頓平價龍蝦可比。龍躉肉鮮味十足燒乳鴿隻鴿啲肉好香滑,但上碟時略為涼左啲。大連鮑魚有唔連手指小朋友嘅手掌大細,超爽甜,任食都有咁靚貨,好少見!貝殼盛盆全部都係鮮活,蒸完開口笑嘅靚野。有馬貝同鑽石蜆等貴價貨,任食都無馬虎。刺身拼盤有甜蝦、北寄貝及八瓜魚等,只係叫左一人份量,有成九件,份量好大。象拔蚌仔鮮甜肉爽好新鮮。圓貝粒肉直徑未蒸有吋半,半吋厚,任食任飲有此靚野,夫復何求。食完海鮮飲埋汽水已經飽左八成,但係唔食下啲任食嘅和牛、蒸雞、丸類咁有點

飲品任點任飲,有汽水、啤酒及乾國芒果汁。

生猛南非龍蝦、龍躉肉

龍躉肉鮮味十足

燒乳鴿

隻鴿啲肉好香滑,但上碟時略為涼左啲。

大連鮑魚

貝殼盛盆

刺身拼盤

象拔蚌仔

鮮甜肉爽好新鮮。

圓貝

粒肉直徑未蒸有吋半,半吋厚,任食任飲有此靚野,夫復何求。

食完海鮮飲埋汽水已經飽左八成,但係唔食下啲任食嘅和牛、蒸雞、丸類咁有點會甘心呢。

和牛

雖然唔知係乜和牛同屬於乜部份,但牛肉焾身帶油香,以任食貨計相當唔錯。

蟲草花花雞

又滑又鮮味,一啲都冇因為任食而有渣野。

牛肉丸、蝦丸

兩隻丸size 都做到只係細網球少少,超大粒。蝦丸彈牙,但牛丸就有啲死實。

粟米

又甜又爽脆,好正。

收費HK$300出頭嘅放題,通街都係,但能夠做到好似潮福咁,實惠得嚟用靚料,真係冇乜幾多家!
2017-05-31
$320 (宵夜)
2017-06-01 163 瀏覽
平時任飲任飲既邊爐就打得多,配料款式唔多既一般索價都要二百蚊位,而且自從蒸氣鍋既出現,就比佢既鮮氣吸引住,已經少左去打邊爐,不過每次起碼動輒四五百蚊。難得見到呢度$298就有得食蒸氣鍋仲要部分食物任食(海鮮除外),點都要試下啦!先黎一盎老黃瓜燉唐排飲下解渴,燉湯夠火喉又入味,唔錯!雖然海鮮冇得任食,不過份量絕對足夠。刺身同龍蝦揀左後者,肉身彈牙,味道鮮甜,正👍🏼另外每枱有四款特選海鮮可以揀,就揀左美國桶蠔,成部iphone咁大隻👍🏼而且又唔會腥北海道北寄貝,刺身就食得多,新鮮既就真係第一次,鮮甜爽口,冇得彈!帆立貝都幾大隻,食落又幾juicy!除左野食之外,飲品都係任飲,有竹庶茅根不特止,連asahi都有!緊係整返兩杯啦

先黎一盎老黃瓜燉唐排飲下解渴,燉湯夠火喉又入味,唔錯!

帆立貝都幾大隻,食落又幾juicy!

2017-05-24 157 瀏覽
今日去旺角買完野,女朋友話想打邊爐,咪陪佢去囉,不過竟然去親間間都要等好耐位!嬲嬲豬既佢就上openrice搵下仲有邊度有得食啦,原來旺角有間潮福!咁就去食喇!入到去第一下感覺係自己去左個海鮮檔!點解可以有咁多海鮮架?大大隻既鮑魚!象拔旁!龍蝦!海班!大蝦!海魚!墨魚!睇到都開心呀!可惜既係入到黎先知呢度係無邊爐打既!唯有轉去食呢度既蒸氣火鍋!呢度既配料好多!下至炸蒜上至冬菜都有!呢度地方唔大,但有好多台!亦有足夠的員工好勤力地為你的蒸氣鍋努力!地方整潔相信都係呢度既賣點!呢度既蒸氣鍋海鮮多樣化,一來就先為你送上羽鴿鮑魚同剌生或龍蝦!自選海鮮亦非常豐富!梗有岩食既!呢度免費請你飲個頭啖湯!一定有響螺肉!一盅盅的靚湯,味濃料足!真心好食!聖旨到!今日呢度有得食蟶指!好新鮮爽口!一個字:鮮甜!咪睇啲象拔旁咁似墨魚!佢真係象拔旁黎架!生蠔係我至愛!但女朋友就唔特別愛好喇!不過潮福的生蠔就係一字棒的!潮福送的鮑魚真係幾大隻既!咬落爽口彈牙!最緊要的係一個字!好新鮮!潮福的羽鴿好似炸子雞咁香咁脆架!咬落好有油香!係齒甲留香!

呢度免費請你飲個頭啖湯!一定有響螺肉!
一盅盅的靚湯,味濃料足!真心好食!

聖旨到!今日呢度有得食蟶指!好新鮮爽口!一個字:鮮甜!

咪睇啲象拔旁咁似墨魚!佢真係象拔旁黎架!

潮福的羽鴿好似炸子雞咁香咁脆架!咬落好有油香!係齒甲留香!

2017-05-20 140 瀏覽
今日同男朋友又去左食蒸氣鍋!雖然上個星期先食完!但鬼叫小妹我又要減肥又係個不節不扣既海鮮控咩潮福既蒸氣鍋真係好正!係火鍋地方用地毯!難得既係佢又唔會污糟!係乾淨無污積架地下!講返佢地既服務先!同出面既蒸氣鍋好唔同既係佢地既員工係一對一或一對二服務!幫你預到啲蒸野食時間岩岩好!一出場既就係盅仔湯,火候十足、味道濃郁!之後有潮福的燒乳鴿,同埋蒜香蒸龍蝦!講真清蒸龍蝦既玩法真係不得了!蝦肉唔硬,係軟、鮮、甜!貝殼類都好鮮甜!有海水味添!上次食完蝦丸念念不忘,今次梗係唔少得食返夠本!蒸汽鍋精髓就係佢個粥底海鮮同肉汁嘅精華盡在其中!小妹我應該會繼續encore 潮福😂
今日同男朋友又去左食蒸氣鍋!雖然上個星期先食完!
但鬼叫小妹我又要減肥又係個不節不扣既海鮮控咩

講返佢地既服務先!

上次食完蝦丸念念不忘,今次梗係唔少得食返夠本!

蒸汽鍋精髓就係佢個粥底
海鮮同肉汁嘅精華盡在其中!
小妹我應該會繼續encore 潮福😂

2017-05-09 166 瀏覽
朋友敍舊,全部男人,最驚唔飽,又想食豪d又驚貴,最好呢度任飲任食,又無時段限制,咁先暢快。有蔗水,韓底罐裝,碑酒仲有 asahi。海鮮係指定,肥牛同其他料任食。一嚟就上指定每人燒乳鴿同燉湯,頂頂肚,燒得唔錯,幾香,入味。呢度蒸火鍋唔同出面咁自己計時,自己上,一嚮鐘就有人飛埋嚟招呼,唔使叔親自動手! 蜆最易熟,果然識做,係指定海鮮既第一味。估唔到蜆同花甲都幾大隻,仲有東風螺。啖啖肉,無沙,每人都最少分到8,9隻,蒸完出嚟,蜆味海水味比平時濃幾倍,正!蒸元貝,大過乒乓波,加埋蒜蓉,蒸得剛剛好。桶蠔都肥美,北寄貝,熟左放喺壽司就食得多,新鮮蒸,仲要加粉絲蒜頭都係第一次,好食,爽口。龍蝦開邊,一人半隻,都係新鮮,白肉爽甜。蒸龍躉肉,好滑,魚皮膠質重,好快掃清。和牛片,1分鐘就得,重牛味,加左幾輪單,每次質素都ok。金針蒸雞,滑蝦丸牛肉球都彈牙,仲有釀冬菇,釀豆卜馬拉糕,食之前無咩期望,都係酒樓馬拉糕,估唔到好鬆軟,又唔太甜,又係翻單之選。最後食個粥先係主角,所有海鮮精華喺晒度,個個話飽話飽都食兩碗。

蒸元貝,大過乒乓波,加埋蒜蓉,蒸得剛剛好。

桶蠔都肥美,

龍蝦開邊,一人半隻,都係新鮮,白肉爽甜。

蒸龍躉肉,好滑,魚皮膠質重,好快掃清。

和牛片,1分鐘就得,重牛味,加左幾輪單,每次質素都ok。

金針蒸雞,滑

蝦丸牛肉球都彈牙,仲有釀冬菇,釀豆卜

• 和牛片
  • 蘇格蘭元貝
2017-05-05 4422 瀏覽
今晚同屋企人食蒸氣鍋,黎呢間可以任飲任食就最啱大食既男士們,因為肉類蔬菜包點可以任叫,asahi 啤酒同汽水竹庶水任飲! 同場加演奄仔蟹98蚊1隻,好想食,不過任食餐最後一定飽到反艇,忍住沒叫飲完燉湯就有燒乳鴿每人半隻,炸到d皮好脆,味道鮮味,肉質夠嫩。貝類盛合有花甲,蜆同螺,無沙,肉質算是嫩滑鮮甜,店員控制火路得宜,不至過火,抵讚! 份量亦多,鍋子都填到滿滿。龍蝦每人半隻,肉質鮮甜彈牙,可惜欠缺龍蝦膏,是季節問題??蒜蓉蒸元貝,非常肥美,肉質夠爽口,粉絲全部吃光光。北寄貝,肉質彈牙爽甜,滿意。桶蠔非常大隻,juicy ,蠔味濃。龍躉片肉質嫩滑,魚油味香。肥牛可以任叫,有雪花,蒸熟原味可以完全保全,原汁原味才是蒸氣鍋精髓。再戰了一輪雞件蔬菜肉丸,到我最愛馬拉糕,庶糖香味同蛋味非常特出,剛剛蒸熱夠哂軟熟,忍唔住安哥! 飽到炸開之際到左粥底時間,味道好重海鮮鮮味,略帶咸,質感非常綿,再飽都食左1碗。每人350蚊可以喪飲喪食,仲有咁多款海鮮,特別適合一家長老歡聚,無去海鮮酒家咁又炒又炸咁油膩,下次有家庭活動會繼續蒸氣鍋!!

同場加演奄仔蟹
98蚊1隻,好想食,不過任食餐最後一定飽到反艇,忍住沒叫

龍蝦每人半隻,肉質鮮甜彈牙,可惜欠缺龍蝦膏,是季節問題??

蒜蓉蒸元貝,非常肥美,肉質夠爽口,粉絲全部吃光光。

北寄貝,肉質彈牙爽甜,滿意。

桶蠔非常大隻,juicy ,蠔味濃。

龍躉片肉質嫩滑,魚油味香。

• 日本大元貝皇
  • 蒜茸蒸龍蝦
2017-05-04 190 瀏覽
本來見到夜晚過左8半係298一位,已經好吸引,原來入座後仲有七折,一於帶埋屋企人去試每人送一隻乳鴿,脆皮肉嫩,係少少醎雞湯重雞味但無味精,飲落好舒服蜆肉juicy又無沙,啖啖肉架蒜蓉蒸扇貝,唔需要點豉油已經好夠味,大大粒好有肉感北寄貝係我今round favourite,貝肉非常爽口自己覺得將芋頭南瓜放入粥會更加好,佢地都勁粉勁淋,送粥一流最後個粥,淮山瑤柱已經煲到融哂,加上之前海鮮同肉類既汁,好鮮味,係醎左啲啲,每人都分到兩碗,好抵食

每人送一隻乳鴿,脆皮肉嫩,係少少醎

雞湯重雞味但無味精,飲落好舒服

蜆肉juicy又無沙,啖啖肉架

蒜蓉蒸扇貝,唔需要點豉油已經好夠味,大大粒好有肉感

北寄貝係我今round favourite,貝肉非常爽口

自己覺得將芋頭南瓜放入粥會更加好,佢地都勁粉勁淋,送粥一流