2016-05-22 4618 瀏覽
甚少機會踏足新蒲崗,今晚到鑽石山探朋友,之後一齊前往附近的九龍貝爾特酒店歎自助餐!沙律Salad bar 有粟米、青瓜、蕃茄、茄子、羅馬生菜等材料,每樣都色澤光鮮。樣樣要D,再加幾片cold cut 凍火腿及芝士已經有大大碟沙律!蔬菜類都算新鮮,羅馬生菜如預期般爽甜。凍肉就一般,試1-2片就OK,留肚食其他。湯中式雪蓮象跋蚌燉湯:原個小燉盅置於大大蒸籠內,保持熱騰騰。燉湯材料豐富,幾乎放滿整個小燉盅。湯頭濃郁香甜,雪蓮吸收了湯的味道精華,食落軟綿綿,最好味!西式龍蝦湯:蝦味濃厚得有㸃過咸,而且稠得似伴意粉的醬汁,淺嚐已經很飽肚。海鮮每次食自助餐,我都主攻海鮮。刺身:有三文魚、呑拿魚、八爪魚、帶子、甜蝦等。刺身置於雪櫃冷藏,客人點選心頭好後,由師傅切片放入客人的碟子,比較衛生。我選了呑拿、帶子及甜蝦。刺身水準中等,呑拿魚食味甘香,可惜肉質較鬆散。帶子及甜蝦就淡口咗啲,平時我食剌身都會「走色」,今次都點了些豉油「助陣」。生蠔:餐廳安排了師傅即開法國 Fine de clair 生蠔。好欣賞呢個安排,可確保生蠔品質新鮮衛生。Fine de clair 係我喜愛的生蠔,入口嫰滑,味道回甘,平衡
沙律

。凍肉就一般,試1-2片就OK,留肚食其他。

海鮮

每次食自助餐,我都主攻海鮮。

。好欣賞呢個安排,可確保生蠔品質新鮮衛生
。Fine de clair 係我喜愛的生蠔,入口嫰滑,味道回甘,平衡了海水味。一般西餐廳要賣$50-60一隻Fine de clair,食到半打已經大概「回本」

其餘凍盤有:青囗、熟蝦、翡翠螺、長腳蟹。餐廳添補海鮮速度都幾快,幾個海鮮凍盤都keep住「盤滿缽滿」
。4款海鮮都較淡味,1隻起2隻止,沒有太大意慾encore。
芝士焗小龍蝦半隻:食完冷盤就試熱食。每位客人會獲贈半隻焗小龍蝦,食完係冇得添嘅!龍蝦仔有好多甘香蝦羔,家中2大長老好滿意。我就覺得蝦肉實咗啲,似係熟過火,然而,調味可口,都好食。
油鹽水沙白:沙白(蜆)太細隻,幾乎嚐不到其味。反之油鹽水湯就幾好飲,我用嚟浸灼莱。

其餘熱盤有:白酒青囗、薑䓤炒蟹、海鮮炒飯,家鄉炆米,龍蝦意大利飯等。味道達標,沒有出事,也沒有驚喜。轉戰其他「檔口」。

燒烤

我對肉食的興趣不大,只試了燒牛肉、豬肋骨和羊架。牛肉肉味濃,燒熟得剛剛好令質地軟腍,如果可保留更多肉汁效果更佳。豬肋骨都好腍,腍到可以用湯匙弄手撕豬肉,味道就一般啦。最欣賞羊架,燒得恰到好處,保持肉色粉紅,口感腍之餘有嚼頭,加上羊肉味道香而不羶,很好
地道小食

有別於其他自助餐,餐廳有不經意地滲入香港特式小食,而且做得不錯
。對遊客而言,地道小食似乎比其他熱盤更吸收

咖哩魚蛋+魚肉燒賣:咖哩汁香辣,入味至魚蛋中心,質地爽口,正過其他主菜
!魚肉燒賣是正常水準,由於是美好的兒時回憶,所以我食得開心加晒分

山渣餅+陳皮梅:甜品檔有2個大玻璃樽,分別裝滿獨立包裝的小筒山渣餅及陳皮梅。2個長老見到此懷舊小食都顯得興奮,拿了幾粒回到座位介紹比2個細B
!我唔好「口立濕」,冇試到。睇「老&細」食到笑曬口,不停添食,可想而知應該幾好味

粥麪

自選粥品有:鯪魚球、碎牛肉、雜菌等材料,當中最勁係蟹粉。食自助餐的優勢就係可以將自己想要嘅材料配撘共冶一爐,而不會被批評古怪。所以,我請師傅將上述食材煮進粥裡!粥底是稠的,都好滑口,偏向味淡,剛好可以襯托唔同配料,唔會嗆喉。蟹粉最霸氣,整碗粥以蟹香為主,味道甘香。其他配材就中規中矩啦!(小朋友就最欣賞送粥的脆脆!)

越南粉:配料以生牛肉和扎肉為主,食味達應有水準。

甜品

豆腐花:用大木桶盛著豆花,保持微暖。豆花是一般滑口,豆味香,我食完一碗再添一碗

西米焗布甸:微暖的布甸,不會太甜。表面焗得焦香,正

芒果拿破倫、雲石芝士蛋糕、芒果布丁、牛奶布丁:拿破倫的餅皮夠脆,中間夾著嘅custard就唔夠軟滑,芒果好甜。芝士蛋糕味道香濃,如口感再細滑啲會更好。2款布丁最好味!布丁滑溜,甜味恰到好處,細細杯可以食多幾杯!
玩樂

自助餐範圍附近設有康樂區,有:桌球、足球機、Board games 棋類遊戲、幾台電腦提供上網服務。食得飽飽地,幾個friends去玩吓嘻哈吓,氣氛一流。小朋友仲開心,玩吓又食吓,唔洗好似一般用餐要坐定定2-3個鐘,大人都輕鬆啲
飯敘係聯誼活動,食物質素及餐廳環境舒適故然重要,另外,我也很重視用餐氣氛。見到家中大細食得開心,玩得盡興,相處螎洽,是愉快的經驗
2016-05-14
香港九龍貝爾特酒店坐落新蒲崗六合街,在工廈臨立的街道上顯得份外出眾顯眼。酒店的格調帶點工業風,古舊中又帶點時尚。餐廳位處酒店一樓,正正在接待處旁。餐廳門外除有一列梳化餐桌外,亦有一張美式桌球枱。往外多走兩步,更設有兩間遊戲室,內有電腦、足球機、board games 等設施供免費使用,小朋友固然更加開心。返回餐廳內部,各式美饌分門別類分佈於餐廳之中,鑊鮮主打海鮮美食;烤吧提供熟食燒烤食品;輕型營可見沙律冷盤及日本料理;籠點蒸能找到中式美點及燉湯;面對麵則設有粥麵檔。食客們在一眾「潮食店」穿穿插插,美食的香氣滿佈「潮食街」。依習慣先到放置沙律冷盤的輕型營,沙律菜蔬及配料的款式雖不算多,但簡簡單單也能自製一個清新爽鮮的頭盤。在沙律吧旁放有兩三款火腿凍肉及芝士,可豐富沙律頭盤的味道。在同「店」內的日本料理,有六七款刺身供應,如三文魚、鯛魚、吞拿魚、帶子、甜蝦等等。刺身賣相與食味只屬普通。鑊鮮是海鮮專門店,冷食海鮮有長腳蟹、青口、翡翠螺、海蝦及麵包蟹,供應充足。在這幾款海鮮中,筆者較欣賞翡翠螺及海蝦,鮮甜彈牙的食感洋溢。熱食海鮮方面,則有薑葱蟹拑、油鹽水沙白、咖哩魚蛋、海鮮炒飯等等。與冷食海鮮
沙律菜蔬及配料
火腿凍肉及芝士
沙律頭盤
各式刺身
各式刺身
鑊鮮是海鮮專門店,冷食海鮮有長腳蟹、青口、翡翠螺、海蝦及麵包蟹,供應充足。在這幾款海鮮中,筆者較欣賞翡翠螺海蝦,鮮甜彈牙的食感洋溢。
各式冷食海鮮
熱食海鮮方面,則有薑葱蟹拑、油鹽水沙白、咖哩魚蛋、海鮮炒飯等等。與冷食海鮮比較,熟食菜式的風味稍勝,但論海鮮自身的鮮甜細緻感還是稍遜一籌。惹味彈牙的咖哩魚蛋是筆者推介的熱食。另外每人限量供應的半只芝士焗龍蝦羔多肉實亦是另一可口推介。
各式熱食海鮮
各式熱食海鮮
咖哩魚蛋
芝士焗龍蝦
至於「鎮店之寶」則一定非法國生蠔 fine de claire 莫屬。這款 fine de claire 生蠔一向是筆者最愛的款式之一,取其口感爽滑細膩,鮮甜蠔香與海水鹹味平衡。雖然生蠔款式只有這款,但在貴精不貴多的前提下已深得筆者歡心。
法國生蠔 fine de claire
來到熱食烤吧,當然要一試各式燒烤美食。主角燒牛肉雖然肉汁份量不算豐盈,但其肉香確實非常濃郁吸引。燒羊架與燒牛肉一樣,味道調較理想。至於燒豬肋骨,則水準不及牛肉及羊架,口感過於乾硬。其餘燒烤美食如雞翼、菠蘿、粟米等則恰如其分交出合理水準。
燒牛肉
燒羊架
各式燒烤美食
各式燒烤美食
鹵水食品是繼燒烤食品外款式較多的熱食種類,例如有豬耳、豬大腸、紅腸等等。其他熱食選擇不多,吸引度亦有限。
各式鹵水食品
龍蝦湯
日式蒸蛋
各式熱食
各式熱食
籠點蒸只有魚肉燒賣及珍珠雞兩款點心確實選擇太少。幸而魚肉燒賣這些街頭小食與咖哩魚蛋一樣做得不錯喎!
魚肉燒賣
珍珠雞
在蒸點彼鄰有一大蒸籠,內𥚃放着是日精選燉湯瑤柱雪蓮子燉象拔蚌。燉湯原盅燉製,湯汁存氣溫熱。揭開燉盅蓋,可見湯料豐盛十足,除了雪蓮及象拔蚌外,更有瘦肉、菜乾等湯料。湯汁清甜敦厚,口味自然,筆者前後要了兩盅才感滿足。
瑤柱雪蓮子燉象拔蚌
筆者胃納不多,實無力親嚐一碗碗飽肚的粥麵。略略在「面對麵」走訪了一轉,感覺用作烹煮粥麵的餸料選擇略少,可考慮豐富選擇。
粥料
麵料
最後是甜品時間,餐廳有十餘款凍杯蛋糕、四款 Haagen-Dazs 雪糕,另有中式豆腐花、西米焗布甸及紅豆沙等供應。比較出色的作品有朱古力慕絲三重奏,朱古力口味濃郁,質感滑溜。豆腐花豆香出眾,滑感同樣出色。Haagen-Dazs 雪糕質素固然有一定保證。而要數較特別的選擇,不得不提山渣餅及加應子,估不到頗受食客歡迎,不消一會已沒了大半瓶!
各式凍杯
各式凍杯
各式生果
朱古力慕絲三重奏
山渣餅
加應子
回顧整頓飯,餐廳的佈局比一般自助餐特別,食品選擇數量合理,不同「潮店」也有各自可口之作,可以一試!

[14/5/2016; Sat]

燒羊架
魚肉燒賣
朱古力慕絲三重奏
2016-05-15 2026 瀏覽
估唔到住附近,都有間咁正又好味嘅酒店自助餐~終於今日可以試到早午buffet喇~11:30-15:005月15 Sun, 都唔算太多人~食物類別多國菜又好食~海鮮新鮮,喜歡食蠔嘅朋友真係最佳之選~每次可取4隻~即開架~每位$338+10% Hsbc有85折 侍應制服係牛仔褲同tee, 夠晒Casual, 好有親切感~不過加番個名牌or掛番個staff卡喺頸就好d, 真係驚揾錯係客人~lol~~
估唔到住附近,都有間咁正又好味嘅酒店自助餐~
終於今日可以試到早午buffet喇~11:30-15:00
5月15 Sun, 都唔算太多人~食物類別多國菜又好食~
海鮮新鮮
,喜歡
食蠔嘅朋友真係最佳之選~每次可取4隻~即開架~
每位$338+10% Hsbc有85折

2016-05-15
生日
信用卡優惠
2016-05-02 3813 瀏覽
正在煩惱4月份紀念日之際,op揾到間酒店buffet叫<潮食街>,餐廳名字吸引了我。click進去望望,原來酒店藏身於新蒲崗工廠區內,相當型格的精品酒店設計,匯入了香港情懷元素,酒店以至餐廳每個角落都是影相位,這一點已足以叫我要一試!我們預早致電book位,星期六晚上正價為$488一位,另加一服務費。那天6點多到達,原來要排隊進場呢,於是趁機四處拍拍照餐廳外設施也真多吧,閱讀區,電腦室,桌球室,兒童遊樂室一應具全,這種周到,很適合一家大小來用膳呢餐廳裡每個食物區都掛有一個霓虹燈招牌,用"食字"方式表示各個食物區的名稱。例如"面對麵"是粥粉麵區,"輕型營"是甜點水果區,"籠點蒸"當然就是點心區!成功地形造出舊香港情懷之餘亦趣味十足,配合餐廳整個新舊匯聚概念的設計,十分型格大部分人食buffet都是主攻海鮮及甜品,而這裡有兩食物區叫"鑊鮮",裡面有十數款鑊仔菜,例如咖哩魚蛋,口水雞,冬陰公湯,吸引度不大沒多人幫襯而門口靠左手邊卻大排長龍,因為有港人buffet最愛之一-生蠔,這憾稱為終極回本之選,這裡的生蠔更是即開的,所以由buffet開始至完結的三小時裡人龍都沒斷過是絕對
那天6點多到達,原來要排隊進場呢,於是趁機四處拍拍照

而門口靠左手邊卻大排長龍,因為有港人buffet最愛之一-生蠔,這憾稱為終極回本之選,這裡的生蠔更是即開的,所以由buffet開始至完結的三小時裡人龍都沒斷過是絕對有原因的~~

海鮮隨了即開生蠔,還有睡蟹,蟹腳,蝦,青口,翡翠螺,這個陣容夠令你回本了吧?
接下來是我們座位左邊的"BBQ烤吧"區,這區分別有buffet少有的卥味,而且很齊全,豬耳,豬腸,腎,紅腸,雞翼尖,皮蛋,花生等等也有提供,絕不馬虎。另外還有數款熱食,例給日式蒸蛋,炒菜,肉類等等。
話明bbq烤吧,當然不少得一系列烤物,羊架,牛肉,雞翼,魔鬼魚,豬肋骨,粟米,菠蘿,也有兩鍋咖哩,煮蜆及麵包
供選擇
而我們座位的另一面,是"籠點蒸",我最喜歡這名字了!"畫龍點睛"的食字之作,有趣有趣
可以這邊就比較失望,點心就只有三個蒸籠,打開只見燉湯,珍珠雞及魚肉燒賣,而且珍珠雞這種"飽物",食buffet是不會揀的

除了點心,也有粥,可自選配料給廚師即煮。
而"面對麵"是與這區連接的,玩法也是自選配料給廚師煮食湯粉麵。
另一受歡迎區域刺身壽司區,人多沒有拍到照片,提供三文魚,吞拿魚,甜蝦,八爪魚等款式。同區裡還有多款沙律,火腿及芝士,也有麵包及數款牛油,果醬,沙律油給自己配搭

飲品方面,飲任飲汽水在放題中常見,在buffet卻很少見,這裡有提供了三款口味,可惜因為預早用玻璃壺盛載,已經沒有氣了。
來到"輕型營",一道刻上廣東字的懷舊大鐵閘前,搭置了一個dessert corner。各款切餅,mini cupcake,mousse cup,mini tart,曲奇餅,琳瑯滿目,選擇非常多。
最吸睛的是竟然有山渣餅及陳皮梅,這方式匯入舊香港元素,雖是平價甜點,卻完全不給人小家的感覺,反而是一個令香港人會心微笑的加分點。

而另一邊則有一個自助雪糕區,4款口味haagen daz雪糕,數款小配料自行配搭~
旁邊有廚師即製窩夫及數款水果,客人可發揮小宇宙diy自己尊屬的雪糕窩夫呢!
巡邏完畢,開始用餐!
第一轉,排隊取了生蠔,每人每次限4隻,蠔身算大隻但不算肥美,蠔味不濃,鮮甜味不足,屬一般buffet貨色。

另外也取了睡蟹,蝦,青口及翡翠螺,睡蟹蟹膏相當澎湃,一人吃半隻已足夠,否則太"溜"。蝦肉質出奇爽彈,亦鮮甜,相信不會是鮮蝦,但也必定是質量高的急凍貨

第二轉是刺身及火腿。不差也沒甚驚喜,值得一提是火腿款式有數款選擇,過足口癮。

隨後侍應送上每人半隻芝士焗波士頓龍蝦,或許是期間限定promotion,現在不清楚有沒有
第三轉,我們拿了些卥味,選了數款的一二件作淺嚐,卥味也算香及入味,當然遠不及正宗卥味店,過過口癮也是okay的。

第四轉開始轉戰熱食,先來一碗燉湯,比想像中足料,味道鮮甜濃郁,好喝!
在bbq區取了燒羊架,牛肉,豬肋骨及一些燒蔬菜等。羊架軟綿鬆化,羶香惹味,我喜歡。

然後貪得意的取了香港名物:咖哩魚蛋蘿蔔及魚肉燒賣
最後到甜品時間,每款拿一件來開心share,甜品賣相不是很華麗但也精緻,味道不錯,而且款式非常多,某款取光後,侍應會加出新的款式,當中我最喜歡是mousse cup,推介藍莓乳酪口味,味道與雀巢藍莓乳酪相近,藍莓味濃,乳酪mousse酸甜醒胃,後來想encore已經被取光了。另一推介是菠蘿椰子口味,罐頭菠蘿打成蓉,鋪在椰子mousse上,綿滑口感加上椰子的芳香,配以酸甜菠蘿菠吃,真的不錯!

豆腐花則很一般,口感較為粗糙。臨走前不忘最後衝刺,吃了一球草莓哈根大師。

其實食buffet也不一定要計回不回本,或是迫自己吃到肚撐,給幾百元難道期望可以吃到頂級佳餚?book枱之前先上網看看資料,價錢/環境/食物合心意才book,找到喜歡的人同行,享受一頓無拘無束,喜歡吃甚麼就吃甚麼的三小時晚宴吧,這才是吃 buffet的樂趣啊
紀念日
2016-04-20 2942 瀏覽
一行十幾人 自助晚餐, 計除折扣後 每人約$370, 有咩野食唔多講啦, 但我真係要係度比下意見, 因為我完全唔覺值呢個價, 如下:1) 生蠔得個咸味 (無鮮味)2) 麵包蟹我拎過一次, 就係行到去剛有人Refill....一隻咁大把, 將1隻分開4件, 我O晒咀...3) 沙律巴連最普通既煙三文魚都無最後, 甜品少到離譜, 連個甜品都可以做到咁hea 既buffet, 你自己諗諗啦~

1) 生蠔得個咸味 (無鮮味)
3) 沙律巴連最普通既煙三文魚都無

2016-04-02
2016-04-17 2835 瀏覽
唔覺意係yahoo團購網見到團購自助餐發現九龍貝爾特酒店呢間都幾多人買上網search左d人既食評 都多正評於是決定試下。本身諗住復活節期間食 但因為太full 結果等到呢個星期六先食間野離鑽石山地鐵站唔遠 大概行7分鐘就到環境幾好 幾有香港本土味道至於野食 全晚最驚喜就係即開生蠔 宜家諗番起都想食
2016-04-16
魚生
  • 即開生蠔
  • 海鮮
2016-04-15 3523 瀏覽
每逢紀念日慶祝、生日聚會自助餐總會我們會選擇之一!最近我們來到位於新蒲崗《潮食街 》鑽石山港鐵站行約10-15分鐘可到!方便至極!喜歡餐廳的格調配合迷人的燈光與舒適的椅子讓用餐環境更有氣氛!餐廳旁更設有休息區吃自助餐前我愛吃沙律以作開胃多款火腿選擇爽甜的沙律菜多汁的蕃茄,不錯吃吃自助餐總是考慮回本海鮮區是眾多區域中的最愛,當中回本之選一定是即開生蠔!凍海鮮區貴精不貴多有長蟹腳、凍蝦、麵包蟹翡翠螺沒沙,味道鮮甜這晚餐廳近乎坐滿補充食料也相當頻密!青口外表飽滿,令人吃得開懷長腳蟹也來得鮮甜即開生蠔區長時間都要排隊每人每次限拿四隻~即開生蠔算肥美富有自然海水味燒烤區燒牛扒、燒羊架及燒菠蘿燒菠蘿酸甜多汁牛扒肉質嫩而不失嚼勁羊架沾上少許薄荷醬,把肉感變得平衡粉麵區越南檬粉湯頭清甜,檬粉具韌度粥區熱食水準也不錯個人最愛海鮮冬陰公湯麻辣,滷味麻辣皮蛋好食!自助飲品燉湯非常足料清甜不油膩必試!甜點區每件都小巧精美即製窩夫蛋香撲鼻隨意的淋上自己喜歡的醬,更添滋味

每逢紀念日慶祝、生日聚會

自助餐總會我們會選擇之一!
最近我們來到位於新蒲崗《潮食街 》

鑽石山港鐵站行約10-15分鐘可到!

方便至極!
喜歡餐廳的格調

配合迷人的燈光與舒適的椅子
讓用餐環境更有氣氛!
餐廳旁更設有休息區
自助餐

我愛吃沙律以作開胃
多款火腿選擇
爽甜的沙律菜

多汁的蕃茄,不錯吃
自助餐總是考慮回本
海鮮區是眾多區域中的最愛,當中回本之選一定是即開生蠔!

凍海鮮區貴精不貴多

有長蟹腳、凍蝦、麵包蟹
翡翠螺沒沙,味道鮮甜

這晚餐廳近乎坐滿

補充食料也相當頻密!
青口外表飽滿,令人吃得開懷

長腳蟹也來得鮮甜
即開生蠔區

長時間都要排隊
每人每次限拿四隻~
即開生蠔算肥美

富有自然海水味
燒烤區

燒牛扒、燒羊架及燒菠蘿

燒菠蘿酸甜多汁
牛扒肉質嫩而不失嚼勁

羊架沾上少許薄荷醬,把肉感變得平衡
粉麵區
越南檬粉

湯頭清甜,檬粉具韌度
粥區

必試!
甜點區
每件都小巧精美
即製窩夫蛋香撲鼻

隨意的淋上自己喜歡的醬,更添滋味
2016-04-01
5 分鐘 (堂食)
  • 即開生蠔
  • 羊架
2016-04-11 2383 瀏覽
司令今次要介紹既buffet又係有即開新鮮蠔食既buffet😻,而且食物款式好多,性價比高既選擇呢!岩曬一家大細去食。 先講海鮮,有即開既法國蠔,隻隻都超大隻,每次可拎四隻確保新鮮👍🏻。蠔食落海水味淡,較鮮甜,入口好creamy,司令都食左幾轉😂。仲有長腳蟹🦀、青口等等,海鮮狂迷必試。熟食中式🇨🇳、西式🍴必有之餘仲有越式湯麵,甚至有原盅既老火湯同埋生滾粥,亦有飯🍚、麵🍜、意粉🍝等等。司令試左佢個牛扒同羊架,有少少乾,記得一定要加汁呀。甜品款式亦都多,迷你cupcake、拿破崙、蛋糕,不過質素唔算太高,但每舊細細舊,試下無妨。最好食既係既整窩夫😻,竟然有司令最愛既花生醬,即刻自己整返個格仔餅食先😂,仲可以加Haagen-Dazs雪糕落去,一冷一熱,正!另外生果亦都夠甜,司令食左六七塊菠蘿🍍啊!

之前聽聞這家自助餐的團購超賣,未能成功卜位。這次朋友想訂這家自助晚餐,保險少少,不買團購,反而是以散客身份訂位,餐廳確認有位後,才表示用Openrice的7折優惠券。真係成功卜到位喎!!!!7折後價格與團購差不多呢!!!今晚就懷著暴食暴食的宗旨,以回本為目標,向酒店進發。餐廳內在光線又真係唔多夠,好聽少少叫浪漫。枱面已放有剪刀,餐具已排列好,美食呀!我們很快過來了。  有長腳蟹,青口,凍蝦,螺,第一輪狂風掃落葉。  魚生 芝土盤  沙律吧   中式前菜小食:麻辣,滷味,蒜蓉 熱辣辣熱板燒系列  燒菠蘿,燒粟米,燒雞翼,秘製醬汁燒魔鬼魚翅  即煎澳洲M5和牛  迷你佛跳牆Buddha Jumps Over the Wall :每人只可取一份  日式茶碗蒸 熱食鹹點真係好一般,好快就試均了。唯獨甜品款式夠多,就將甜品鎖定為回本菜吧! 窩夫即點即做,配上Haagen-Dazs雪糕就真係超正!! 鑼咁大即焗特梳乎厘,分3個時段出爐。超多人排隊,每人只分得細細份。不過新鮮出爐,熱辣辣,甜度OK,係几好味! 其他糕點,琳琅滿目,軟的硬的,腍的脆的。還有豆腐花!! 今晚嗜甜的人有福了!  仲可以去遊
之前聽聞這家自助餐的團購超賣,未能成功卜位。
這次朋友想訂這家自助晚餐,
保險少少,不買團購,
反而是以散客身份訂位,餐廳確認有位後,
才表示用Openrice的7折優惠券
真係成功卜到位喎!!!!
7折後價格與團購差不多呢!!!
今晚就懷著暴食暴食的宗旨,
以回本為目標,向酒店進發。
餐廳內在光線又真係唔多夠,好聽少少叫浪漫。
枱面已放有剪刀,餐具已排列好,
美食呀!我們很快過來了。

有長腳蟹,青口,凍蝦,螺

第一輪狂風掃落葉。
魚生 芝土盤  沙律吧

熱辣辣熱板燒系列
燒菠蘿,燒粟米,燒雞翼,秘製醬汁燒魔鬼魚翅
燒牛肉及秘製醬汁燒魔鬼魚翅
迷你佛跳牆
迷你佛跳牆

每人只可取一份

日式茶碗蒸
日式茶碗蒸
熱食鹹點真係好一般,好快就試均了。
唯獨甜品款式夠多,就將甜品鎖定為回本菜吧!
窩夫即點即做,配上Haagen-Dazs雪糕就真係超正!!
鑼咁大即焗特梳乎厘

分3個時段出爐。
超多人排隊,每人只分得細細份。
不過新鮮出爐,熱辣辣,甜度OK,係几好味!
豆腐花
其他糕點,琳琅滿目,軟的硬的,腍的脆的。
還有豆腐花!!
今晚嗜甜的人有福了!

仲可以去遊戲室玩呀。
優惠券
2016-01-06 7119 瀏覽
買左團購348再加一47.8平均400元位,環境昏暗,坐位還舒服,食物種類太少選擇,味道全都麻麻。冷盤有即開生蠔、蟹腳、翡翠螺等,以蟹腳新鮮好味 ,生蠔味道比較淡。排隊拿有燒牛肉,羊架及即炒意粉就肉醬最好味,松露汁淡而無味,燒物有雞翼(無味),菠蘿,粟米 。炸蠔餅味道普通。湯有蕃茄忌廉湯、中式燉湯(比較淡,唔好飲)。 另有蛇羹十分足料,糯米飯就唔夠香係蒸的。 熱食還有冬蔭功海鮮、芝士焗西蘭花算是平凡得來好味、豬頸肉(味道古怪,難食)、日式蒸蛋、咖哩豬皮魚蛋、囗水雞。燒味有燒肉同即炸乳鴿(夠味,正)  ,咖哩有豬雞同雜菜,味道不太好,也沒有薄餅跟。甜品有芝士蛋糕,牛奶布丁,芒果撻,甜品以拿破侖最好味,雪糕只有兩款(雲喱拿同奶茶),最唔開心係梳乎厘出左2,3輪七點九到八點半就無,西瓜也沒有再refill。 汽水係自己拿,個瓶落太多冰,好淡味 整體來說有少許失望 ,食物味道同款式真係麻麻地,情願去高質素小小既酒店食個lunch buffet仲物有所值。

冷盤有即開生蠔、蟹腳、翡翠螺等,以蟹腳新鮮好味
,生蠔味道比較淡。

,咖哩有豬雞同雜菜,味道不太好,也沒有薄餅跟。

,西瓜也沒有再refill。

汽水係自己拿,個瓶落太多冰,好淡味

整體來說有少許失望
  • 蟹腳
  • 蛇羹
2015-12-23 6871 瀏覽
.............Christmas Buffet.............提早食#聖誕大餐 先係聰明的消費者吧我一個人食左25+ round都有行到腳攰但真心多野食阿吾po晒所有相啦 只介紹我覺得要推介的.............推介:Eggs Benedict(5分滿分).............其實好中意食#allday#breakfast 同#brunch但每次都會係#toast 同 #bennyegg 中簡左多士因為硬係覺得#benny#egg 好細吾夠飽#班尼迪克蛋#EggsBenedict :蛋整得非常好 岩岩一切就爆醬嘩左出聲可惜凍了#荷蘭#醬汁 味道比蛋汁琴過晒蛋味勁濃阿.............推介:Eggs Benedict(5分滿分).............其實好中意食#allday#breakfast 同#brunch但每次都會係#toast 同 #bennyegg 中簡左多士因為硬係覺得#benny#egg 好細吾夠飽#班尼迪克蛋#EggsBenedict :可選#菠菜 同#芝士火腿 2種都食左.............推介:芝士火腿意大利包(5分

Christmas Buffet

提早食#聖誕大餐 先係聰明的消費者吧
我一個人食左25+ round都有行到腳攰
但真心多野食阿
吾po晒所有相啦 只介紹我覺得要推介的

.............
推介:Eggs Benedict(5分滿分)

#班尼迪克蛋#EggsBenedict :
蛋整得非常好 岩岩一切就爆醬嘩左出聲
可惜凍了#荷蘭#醬汁 味道比蛋汁琴過晒蛋味勁濃阿

.............
推介:Eggs Benedict(5分滿分)

#班尼迪克蛋#EggsBenedict :
可選#菠菜 同#芝士火腿 2種都食左

.............
推介:芝士火腿意大利包(5分滿分)

#意大利#三文治 = 也叫#意式三文治
我一向愛包 所以去#buffet 我都一定會食
成日覺得#panino 好細份吾飽 去自助餐食就岩啦
#意大利三文治 :
可選#ham and #cheese or #baconchesse
2種都有食 好好味 有小溶芝士 可惜凍了

.............
HäagenDazs窩夫三文治 (5分滿分)

發揮你既小宇宙 小創意
一早決定飽到喊都要食番5-6輪#甜品
估吾到#雪糕 係#哈根達斯
#icecream#wafflesandwiches
#雪糕窩夫三文治
#HäagenDazs :有#咖啡#原味#士多啤梨#朱古力
#waffle :講真 #窩夫 係好香但麻麻地因為吾係飽到型 所以我安哥左3次但buffet太飽肚型既話有人可能食吾落

.............
HäagenDazs曲奇三文治 (5分滿分)

發揮你既小宇宙 小創意
#曲奇 :有#咖啡#杏仁#朱古力
全部#cookie 都好脆鬆化 好好食 估佢吾到 有驚喜

2015-12-20
聖誕節
一直都覺得呢間野唔錯,今次再去食個快 lunch, 但係,有D失望上次去過已經知道無咩服務㗎,點知今次仲差!12:50 分去到,一直無人理,係因為無人得閒……結果,1:05 先有人埋泥問我叫左野食未……唉……呢D唔好講喇……叫左個意大利飯,好味吖!真係好味,蝦又新鮮啦,D飯有好香既奶味同理香草味,不過太大份,一個女仔真係未必食得哂!下次只可以晚上泥食,因為上菜太慢,如果趕時間既,真係要考慮下!

2015-11-13 7158 瀏覽
本人未寫過食評,都忍唔住要出聲,之前睇食評都唔差,所以買左團購去試下,真令人失望,環境黑冷有格調,食物賣相又差,食落仲失望,食物材料質數差,連廚師煮功水準都差好似飯堂廚師,用這價錢食咁質素buffet仲衰過食快餐店,所以只可用一個字型容差差差.........
所以只可用一個字型容差差差.........
2015-11-12
2015-08-15 14774 瀏覽
酒店新推午餐都要「食好d」系列! 這家酒店好特別,裝潢、食物、風格都跟足港式本土文化,即使是酒店的餐廳,但賣的不一定是西式料理,而是矜貴又實惠的港式地道美食。 這個鮑魚炒飯用上兩隻完整鮑魚,更加入了鮑汁來炒,所以飯粒特別夠味,同時乾爽粒粒分明。面頭的鮑魚經過多小時慢煮,十分軟腍。最喜歡它用煲仔飯的煲來盛載,做到少量飯焦,令整體更香口。 而且這裡裝修成大排檔的模樣,透過開放式的廚房可以看到大廚炒飯時的熊熊烈火,夠鑊氣! 還有這個鐵板餐,和鮑魚飯一樣亦是期間限定的!鐵板上有厚切的牛扒及豬扒、腸仔、煎蛋、餐肉,十分豐富,因怕客人擔心彈油問題,所以黑椒醬汁已經預先淋上,省卻了自己動手「炸」一聲然後用紙巾蓋住面部的動作。賣相和配料都和舊式的扒房差不多,分別是這裡的食材認真得多,至少牛扒及豬扒是厚切的,成熟度剛好,沒有過熟的問題,而且絕對濕潤多汁的,絕對不會有乾爭爭的問出現,所以即使旁邊另附黑椒醬,我們都沒有用上。 食神叉燒飯則是恆常坐陣的招牌飯!為何是食神叉燒飯呢?這裡的叉燒和外面的不一樣,沒有外層那濃濃的叉燒醬,反之味道較清淡。而且燒的方法不一樣,所以即使這不是什麼半肥瘦叉,但口感亦軟腍多汁,

酒店新推午餐都要「食好d」系列!

慢煮原隻鮑魚薑米雞粒炒飯 $148

最喜歡它用煲仔飯的煲來盛載,做到少量飯焦,令整體更香口。

港式鐵板餐 $148

還有這個鐵板餐,和鮑魚飯一樣亦是期間限定的!

炭燒叉燒餐肉煎蛋食神飯 $103

食神叉燒飯則是恆常坐陣的招牌飯!
為何是食神叉燒飯呢?這裡的叉燒和外面的不一樣,沒有外層那濃濃的叉燒醬,反之味道較清淡。而且燒的方法不一樣,所以即使這不是什麼半肥瘦叉,但口感亦軟腍多汁,不會因為瘦就變得乾柴烈火的,欣賞這一點。
除了叉燒蛋以外,還有兩片厚切餐肉在底下,份量完全足夠送飯。

午餐配飲品,當時想喝點熱的,所以沒有點店員推介的原個檸檬凍檸樂。配了一杯熱奶茶及熱檸樂煲薑,在酒店內有如此地道的飲品,相信是這裡才會找到的獨有風味吧?
兩杯飲品都在一般茶餐廳的水準之上,熱奶茶濃郁甘香,熱檸樂煲薑則薑味十足,辣勁有餘,酸度剛好與甜味中和,有質素保證!

• 鮑魚炒飯
2015-08-09 13182 瀏覽
我自己平時都好少寫食評,因為好懶惰。食野之前又要照相,本身都係一個怕麻煩的人。之前有朋友曾經光顧過呢間酒店的Buffet團購,話覺得幾好。加上自己openrice見到唔少食評同相片都好似幾吸引,見到yahoo個團購又有做,17/7-30/8呢段要用,咁都幾理想,價錢又唔係貴$348 + $49.8(服務費)= total $397.8,都叫做$400唔駛。我就揀左要星期五、六、日,(因為佢星期一至四係平d,但時間唔適合冇揀到)。到我3/8打電話去預時間的時候,接線生廖小姐表示已經全部星期六、日full booking。凈番星期五晚的其中14/8及28/8,而且呢兩日都係凈返好少位,一副要book趁早的勢,真係令人好無奈。事實係我根本遷就唔到時間,間酒店既位置並唔近地鐵站,而我亦有其他同行的朋友,放工趕趕過去根本無!可!能!我其他朋友工作地方距離新浦崗好遠的。而且個地點係咁唔就腳,咁僻,不近MTR。當時仲話如果我唔接受呢2個日子,再遲d可能仲冇得揀添,呢位廖小姐態度認真麻麻地(她說自己沒有職員編號的)。但係星期五認真是不可能的任務,當刻我十分不滿,才8月頭,明明已經預早左好多打去,已經話

當時仲話如果我唔接受呢2個日子,再遲d可能仲冇得揀添,呢位廖小姐態度認真麻麻地(她說自己沒有職員編號的)。但係星期五認真是不可能的任務,當刻我十分不滿,才8月頭,明明已經預早左好多打去,已經話成個8月的星期五、六、日都無乜位凈。但係佢地賣出呢個團購都有成萬幾個(唉…果陣我仲心諗,咁多人買應該都唔會咁差掛),我都唔係第一次買團購,我都知道要預早book位。我已經8月頭,大家朋友知道自己的工作更表即刻約。真係無諗過竟然係咁樣,咁同圾超買有咩分別?最後我好不滿叫佢地經理回覆我。

相隔大約8小時之後,經理Simon回覆,忽然之間又會有番位,忽然態度又很配合,仲問我prefer哪一個星期六、日,可以盡量安排,好幾個星期六、日都仲有位。所以最後是成功預約得到星期六、日的位置。咁到底事實係預留左位置比Walk-in的客人??? 定係真係冇晒位??? 真係天知地知,餐廳自己至知。

我估計有可能有些不知所謂的餐廳想控制人流,希望盡量團購的客人揀選星期五啦,咁樣就可以比多d人星期六、日先會黎walk-in。不知道這間餐廳又會不會是這樣子,唉…之後睇返兩者的差價都係爭$20左右。更加覺得自己比俾搵左笨咁。但係為左食一餐飯,要做到又要搵經理……訂個枱而已…犯不著這樣受氣吧。

係咪值得呢?我唔係想怪責任何人,只係不吐不快。我想明白要係時限內book,但本身就係17/7-30/8,我3/8都唔係好遲,而且仲要話已經無晒咁滯,再遲d可能冇…真係未免太過份。希望各位買團購之前想清楚。平時自已見到咁多字的食評都唔多想睇,如果你有幸睇到呢一行,都好多謝你。希望你會有一頓開開心心,唔係同錢買爛受的晚餐。

P.S. 現在openrice很貼心,經審批的食評,很好,哈哈。
筆者對得住天下良心,如有誹謗/失實,請隨便控告。已聯絡消委會(已有投訴編號),謝謝^^

2015-08-29