2024-11-29
好耐無食韓燒,除了食靚豬肉靚牛肉之外,最掛住那個可無限添加的爐邊蛋。今次這間位於北角匯的韓燒餐廳,坐近窗邊座位的話仲可以望到海旁夜景,加分。我們點了一級五花肉套餐$688,店員先送上前菜小食,有泡菜、芽菜、菠菜、海帶及番薯蓉等好多種類,食完仲可以添加,而放滿芝士粟米及泡菜的爐邊蛋亦是可無限refill。套餐主角一級五花肉的油花勁靚,肥瘦相間,輕輕一燒已逼出油脂,肉香味十足,燒到邊位有少少脆口就最正,加上泡菜和生菜包裹一齊食,每口都好滿足。除有高質的五花肉外,還包括三款不同部位的牛肉,有入口嫩滑很快就溶化的和牛牛五花;有肉味較濃亦多肉汁的安格斯牛外群肉;有色澤紅潤口感有嚼勁的牛小排。套餐食材真係勁豐富,不但有豬有牛,仲有雞及魚。蘋果梨汁雞肉非常嫩滑,醃得好入味,食落甜甜地帶有清新果香;因為無鱈魚肉所有改我最鍾意的新鮮鰻魚,肉質厚實,燒至微焦後魚香味更濃,蘸上鰻魚汁食更好味。還有薯仔排骨湯有好多薯仔及好大件的排骨,湯頭帶點韓式的辛辣味,都幾好飲。最後飲埋好大杯的濟州特飲$32及柑橘梳打$32,兩杯都甜甜微酸的,口感清爽。