2021-12-09 40 瀏覽
今日主要係想介紹一下一間非常之好食嘅日式燒烤餐廳 呢間日式燒烤餐廳係喺尖沙咀嘅 喺尖沙咀最多人哋住海防道 站行出去唔使一分鐘 地點呢個非常之方便 再加上去都係有一定規模嘅餐廳 真係啱啱就喺上面開多一間日式嘅餐廳 居酒屋 所以我對呢間餐廳好有信心 今次過到嚟嘅時候仲係黃昏時間 所以唔係好多人 一個到你就即刻有位坐唔使等位真係好開心 過到嚟嘅時候 見到啲廚師都好忙啦 喺度做緊唔同嘅嘢 大個好處就係畀我啲客人睇到曬佢哋做緊啲乜嘢 所以對於出品嘅時候更加有信心 今次我哋睇下有啲乜嘢食 今次我哋就叫咗龍蝦呢個龍蝦非常之好食 因為佢真係非常之多肉嘅龍蝦 食得出佢嘅龍蝦係非常 新鮮的 因為佢嗰陣龍蝦記錄真係非常之 有咬口👍煙熏黑豚肉 $208呢個就係一個好有特色嘅煙燻出嚟嘅 黑豚肉 佢係用 煙燻嘅效果出嚟嘅 所以同直接 香煎出嚟 係有分別 感覺咁樣做法令到黑豚 肉質更加好食 同埋會食得出有分煙燻嘅味道👍👍👍北寄貝 $128呢個 北寄貝好大隻 值得你同埋啲肉質

煙熏黑豚肉 $208

👍👍👍

北寄貝 $128

呢個 北寄貝好大隻 值得你同埋啲肉質
2021-12-08 50 瀏覽
今日同大家介紹一下一間好高質嘅 日本料理餐廳 事關今日做完一個大 project所以個人比較攰 同事們想要輕鬆一下 所以喺我哋嘅溝通之下 就決定咗嚟咗呢一間咁高質嘅日本 料理餐廳 呢間有個同事已經食過一次去玩呢度嘅嘢食真係好好食 同埋喺呢度食嘢好舒服因為佢哋啲員工係服務非常之好嘅 所以大家都好開心就過到嚟呢度 地點未講得非常之方便就喺尖沙咀地鐵站附近 過嚟都唔使兩分鐘👍過到嚟嘅時候一開門就已經好多員工有反應 呢樣嘢可以但佢哋反應真係好快 一開門就過嚟招呼我哋 問我哋幾多位 等亦都要做咗 安心出口 呢件事先啦😏坐低之後大家都負責睇下餐牌 睇下有啲乜嘢好 員工都好貼心咁樣向我哋介紹😉甘鯛首先要講下呢個 呢一個係一個非常之好食嘅魚 原因係因為佢嘅烹調手法真係第一次見 佢可以令到個魚皮係脆嘅 但係入面嘅魚肉仲係非常之嫩滑 呢一個反差感真係好正鱈場蟹腳 $598再來就要講下呢個鱈場蟹腳 呢個係一個好 高質蟹腳 份量都非常之多 同埋真係一隻好新鮮嘅蟹腳嚟嘅 當然佢亦都已經開咗畀我哋所以食得好方便 同事們本身都好懶唔鍾意要整呢整去先食得 但係呢個咁方便大家都搶住食。

甘鯛

鱈場蟹腳 $598

2021-12-07 55 瀏覽
今日好開心食到一間超級好食嘅日式燒烤餐廳 呢間餐廳真係我食過咁多間日式燒烤餐廳入面最好食嘅 可能環境佔咗大部分 因為環境真係好舒服 再加上 廚師態度亦都好好 點解我鍾意日本嘅鐵板燒原因係因為我哋可以睇住廚師做菜嘅時候 成個流程所以感覺好放心 同時間佢哋都會介紹佢哋用緊咩食材同埋點樣煮我覺得大家有溝通常幾時開心好多🤭今次已經係我第二次過嚟呢度食嘢 所以有啲廚師有啲員工都認得我 要唔要我覺得非常之貼心 坐低嘅時候亦都有同我哋介紹今日有啲乜嘢好食 呢樣嘢我覺得真係好正 所以坐低之後我哋就去睇三塊同埋叫嘢食啦🤭🤭龍蝦首先叫咗我自己最鍾意食嘅龍蝦 龍蝦真係非常之多肉 同埋其實係一隻好大隻嘅龍蝦嚟嘅 龍蝦肉質亦都好鮮甜 好有海鮮各果種鮮甜味道賴尿蝦瀨尿蝦佢哋好貼心已經幫我哋開咗 所以食嘅時候都非常之方便 打了黑豚肉質不嬲都好好食 再加埋去因為係燒過出嚟所以更加香日本和牛薄燒 $128呢個日本和牛真係非常正 一講起和牛我就會諗起日本 因為日本嘅和牛出嚟嘅分真係非常之高 所以放入口嘅時候會有同樂嘅牛肉味道 再加上去係有牛肉嗰陣油分🤭大閘蟹當然唔少得去呢度有得叫嘅就係當造嘅大閘蟹 而家食大閘蟹真係隻隻都

賴尿蝦

日本和牛薄燒 $128

大閘蟹

當然唔少得去呢度有得叫嘅就係當造嘅大閘蟹 而家食大閘蟹真係隻隻都咁好食 再加上佢哋班調手法令到大閘蟹畀佢整出嚟嘅大閘蟹更加香🤭

2021-12-07 28 瀏覽
平時我係好鍾意食豬肉嘅 原因係因為我唔食牛肉嘅 所以就將全部好食嘅豬肉都納入去 所以發現咗好多唔同嘅豬肉嘅食法 當然日本嘅手法我自己都好鍾意 因為日本都係講求原汁原味 所以我自己鍾意食日本菜都係呢個原因 今日就嚟到呢間專門店日本燒烤嘅餐廳 餐廳環境非常之舒服 仲可以睇曬廚師做菜時候嘅樣 所以變咗你食嘢嘅時候都會特別放心 因為你會見到曬成個間條嘅方法手法 同埋成個過程👍👍甘鯛❤️呢個個上枱嘅時候亦都係超級靚 佢係一嚿 魚肉 但係用咗好特別嘅手法去處理 因為佢個皮係好似 燒烤到 脆皮 但係入面嘅魚肉呢仲係好似好用溫柔嘅手法去處理 所以魚肉仲係好嫩滑賴尿蝦❤️呢個瀨尿蝦好大隻 好多蝦肉 同埋佢已經處理咗令到我哋好容易就可以食到啲蝦肉 所以要食呢個啦要 食呢個瀨尿蝦都唔麻煩煙熏黑豚肉 $208❤️呢個就係我自己今日最鍾意嘅一個嘢食 煙燻出嚟嘅黑豚肉 呢個黑豚肉真係用慢火 煙燻出嚟 西寧道豬肉仲係非常之嫩口 再加上豬肉嘅層次感好高 慢慢食落去嘅時候你會覺得個口腔又唔同嘅層次口味滲透出嚟日式炒野菜 ❤️再加一個菜好好

甘鯛❤️

賴尿蝦❤️

煙熏黑豚肉 $208❤️

日式炒野菜 ❤️

再加一個菜好好
2021-12-06 41 瀏覽
今日出咗街超級高質嘅日本燒烤餐廳 呢間餐廳係我食過咁多間日本燒烤餐廳入面最好食嘅一間餐廳 因為呢度真係好靚環境 同埋呢可以睇到曬燒烤嘅過程 呢件事真係非常之過癮 仲可以同 員工傾計 因為佢只係會介紹佢哋嘅食材嘅 所以真係學到好多嘢今日過到嚟嘅時候見到都有啲人 所以個場面感覺都會好熱鬧 我自己就睇下有啲乜嘢食先 我自己比較鍾意食海鮮 所以我就叫咗好多海鮮嘅嘢食龍蝦唔覺意全部都嗌曬海鮮 等我而家介紹一下呢個龍蝦 呢個龍蝦燒出嚟所以呢係好香嘅龍蝦 同埋去龍蝦肉都好多 有少少燒焦嘅感覺 所以係好香口嘅甘鯛呢個好特別嘅 因為佢個期係出面係脆嘅 但係入面嘅魚肉仲係好嫩滑嘅口感 所以成件事好有衝突 但係呢個衝突又好好玩 好食又好玩嘅一個餸花螺 $248呢個 花螺 都係好好食嘅 同埋佢畀咗好多份量我哋 所以我哋都食得好滿足 呢個價錢可以食到咁嘅花 螺 我自己覺得都幾抵大閘蟹當然唔少得而家仲係當造時間嘅大閘蟹 當造時間帶大閘蟹真係好好食 再加埋佢哋 自己嘅手法 所以出到嚟過大閘蟹係更加 連啲蟹膏都 香埋 同埋 佢啲蟹膏幾多

甘鯛

花螺 $248

大閘蟹

2021-11-29 125 瀏覽
好好味👍🏻大廚就在你面前燒 好看又好香噴噴 味道更非常無得頂 食材好新鮮,午餐好優惠 周未一樣有午餐 ! 燒大蝦 燒牛肉 燒青口 燒黑松露鮑魚 鵝肝 非常色香味俱全!最後再來個炒飯 唔會油 香口好好味!叫了兩瓶清酒~好坐 寬躺環境舒適!一行六人 大約人均消費$300
一行六人 大約人均消費$300
2021-11-01 331 瀏覽
一開始見到百零蚊teppanyaki set lunch 覺得好似幾抵,所以去試下,但係除左個main之外成餐飯就好似係食緊芽菜咁……appetizer 只是青瓜,不必有期待,main揀左牛肉薄燒,已經好薄但師傅仲問我要幾成熟……好專業……朋友加左蝦同三文魚,正常冇特別跟住嘅炒烏冬同炒雜菜其實係一樣味,而且係幾乎只有芽菜,我就好似食緊芽菜set一樣,甜品係一粒水晶丸,同樣不值一提,雖然環境同服務都唔錯,但我唔會再去
2021-10-29 289 瀏覽
今日下午吃鐵板燒。這家店位於商廈之上,店子一如其他鐵板燒的店,迎面就是鐵板燒的枱,雖然面積唔太大,但座位也不狹窄,而且通風也ok,沒有太大鐵板燒的味。午餐有四款,由$168-$998,選擇了瀛之優$168前菜是胡麻靑瓜,口感清爽;沙律也十分新鮮;湯汁熱呼呼的。三文魚和海蝦:三文魚煎得十分甘香,是魚柳部分,完全無骨;海蝦大大隻,啖啖肉,蝦肉十分爽口彈牙。美國安格斯牛肉:這薄燒牛肉滿有肉味,肉質軟嫩,當中夾有蒜片香蔥,再加上黑椒,十分惹味可口。炒菜:炒菜主要是什菜和芽菜,沒有太油膩,炒得夠軟身。炒飯:炒飯炒得甘香,粒粒分明,軟硬適中,而且有陣陣櫻花蝦和旦香,完全不膩口。甜品:泡芙唔太甜,而那紅豆水晶餅口感煙韌,味道香甜。這一天的午餐超級飽,捧腹而回。

今日下午吃鐵板燒。

而且通風也ok,沒有太大鐵板燒的味。

午餐有四款,由$168-$998,選擇了瀛之優$168

前菜是胡麻靑瓜,
口感清爽;沙律也十分新鮮;湯汁熱呼呼的。

三文魚和海蝦:

美國安格斯牛肉:

炒菜:
炒菜主要是什菜和芽菜,沒有太油膩,炒得夠軟身。

炒飯:

甜品
泡芙唔太甜,而那紅豆水晶餅口感煙韌,味道香甜。

這一天的午餐超級飽,捧腹而回。
午餐
2021-10-27 224 瀏覽
今日應朋友之約喺呢度食鐵板燒,呢度最大問題係抽風系統,好大油煙,點解咁大間舖頭可以抽風系統咁差,食完而家都成新油煙味,感覺唔良好,而今日我哋叫嘅係鐵板鮑魚大蝦餐,鮑魚真係好鬼鹹,大蝦一般般,蝦頭冇蝦膏,至於刺身,竟然比三文魚刺身,咁樣嘅餐廳算係中上嘅餐廳,竟然比三文魚刺身,食到最後嘅炒飯不過不失,每一粒飯都分開嘅,炒得算唔錯,整體來講呢間餐廳一般般,甜品方面冇乜睇頭,簡簡單單嘅泡芙,所以冇乜驚喜。
2021-09-29 496 瀏覽
早排同同事午飯 已係第二次光顧. 第一次覺得鐵板燒牛都可以 煮法熟度適中 都算中規中矩. 所以encore. 點知第二次出事….首先個前菜一般就算啦!到主菜牛 唔知係咪個廚師心情唔好 牛肉老得滯 咬唔斷、之後炒飯又乾得滯 個portion偏少 俾多啲都唔怕 最緊要客人食得飽、食完都要飲多啖茶. 服務態度只可以話係勉強合格、食日式食肆態度唔應該係咁 要友善些 服務員聲線唔好咁高 作為食客會覺得唔舒服!希望尼間食店可以改善下!今時今日服務態度真係要改進啦!

希望尼間食店可以改善下!今時今日服務態度真係要改進啦!

前菜、鐵板燒牛柳
2021-09-24
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
用餐優惠
信用卡優惠
  • 日式鐵板燒
  • 鐵板燒牛柳
2021-09-22 471 瀏覽
今日同男朋友肚餓去左尖沙咀覓食,行過睇下餐牌咁,同男朋友見人食就食得多,我地就一次都未食過。見到午餐咁抵就貢上去食啦! 一上到去分左兩邊,我地可以睇到鐵板師傅製作過程。環境都舒服唔會好嘈同大油煙味,成日好怕食完野成身都係油煙味。 一上到去,可能小啲人認識,所以上到去都可以即刻入座。 餐牌唔記得左影,但同樓下睇既都係一樣。我同男朋友簡左$268主菜鮑魚仔 蠔 🦪 安格斯牛柳 炒飯 炒烏冬 share😍 前菜 沙律 無咩特別,但加左醋開胃聞到鐵板燒既味道,想快啲食啦😋味噌湯反而幾好飲,唔係平時咁咸,個味恰到好處,平時唔鐘意味噌湯既我都飲哂😍 第一道菜-大海虎蝦。見到師傅將隻蝦拆殼,分開三件咁燒…..係側邊睇都流哂口水。雖然味道較淡,但食到蝦既鮮味,肉質都係彈牙師傅都問我地味道如何,重叫我地可以提出意見比佢聽。第二道-日本廣島蠔。外脆內軟超juicy😍平時唔食蠔都覺得超級好食上面加左啲櫻花蝦加入左另一種鮮味。第二道菜-活鮑魚仔。師傅問我地加唔加黑松露,鐘意黑松露既我即刻點頭要!!!!哇!!!超級好食,好彈牙右唔難咬,個味重

前菜

蝦蝦蝦蝦

第一道菜-大海虎蝦。
師傅都問我地味道如何,重叫我地可以提出意見比佢聽。
櫻花蝦蠔

上面加左啲櫻花蝦加入左另一種鮮味。
黑松露鮑魚

第二道菜-活鮑魚仔。師傅問我地加唔加黑松露,鐘意黑松露既我即刻點頭要!!!!哇!!!超級好食,好彈牙右唔難咬,個味重要係超好食
同男朋友食完都超回味😍
安格斯牛柳

第三道菜-安格斯牛柳。師傅先問我地要幾多成熟?我話要五成!!我同男朋友都超鍾意食牛,以咁既價錢係好食既。肉質好淋加埋蒜片一齊食好正

炒飯  炒烏冬

第四道菜-炒飯 炒烏冬。飯加左櫻花蝦同蔥炒珍珠米,粒粒分明,但略略唔夠味。
烏冬黑椒味重,但味道剛好。食到呢到我地都飽左。
野菜

第五道菜-炒野菜。師傅落黑椒重手左少少🤏我覺得有啲辣,但食唔到其他味,同埋真係好飽。男朋友話要尊重煮食者,我就將我的都比哂佢食😂
甜品

最後-甜品泡芙同紅豆甜品。普通的泡芙,但紅豆個個對熱愛煙韌口感既我黎講超正❤️好想食多幾粒。

總括依然-10分有8分想推薦比大家。服務態度超好
重要免收加一。鐵板師傅好有熱誠,會問味道如何?口味?食唔食蔥蒜?好細心同時好專業。一個對自己做出黎既食物有要求有heart 的廚師,是會希望食的人覺得好食同提出意見。btw員工服務都好好,會主動加茶。下次重想黎食過😍晚餐好似重多野食咁。

我地有一個好既回憶係呢度❤️
2021-09-22
蝦蝦蝦蝦
櫻花蝦蠔
黑松露鮑魚
安格斯牛柳
2021-09-17 229 瀏覽
第一次試這間的鐵板燒午餐:由新鮮沙律,熱湯,前菜麻醬青瓜,主菜-$168海中蝦(彈牙好味)配三文魚(香滑美味),薄燒牛肉(蔥蒜香口),炒飯炒什菜,全部都十分豐富可口,另一主菜$128油甘魚鮫也很出色(份量十足,味道很好),師傅調味剛好,服務員也很盡力(不停收碟加水),各樣都令我哋很滿意,到埋單前還送上甜品(一點都唔馬虎),還有生日驚喜(完全無想過的,十分意外,也令我哋好開心)整體確實唔錯!謝謝😃
2021-09-17
慶祝紀念
生日
  • 薄燒牛肉,海中蝦,油甘魚
好耐無食過鐵板燒 經朋友介紹之下黎左試尖沙咀呢間鐵板燒午市 餐廳環境幾大同好開揚 間隔好足完全吾會覺得逼👍🏻我最中意坐高枱位可以望住師傅煮出每一道菜 😍可能通風做得好 所以吾會有好’’大油煙’’個感覺👍🏻👍🏻整體黎講 食物質素都令我有驚喜🌟🌟🌟🌟個人好推介鮑魚, 蒸蛋, 牛肉, 口感好好煮得岩岩好 個甜品都幾有特色同好味食左好豐富同滿足既一餐價錢上雖然小貴 但係環境同食物整體都值得 CP值都算高 有機會一定會再黎多次 下次想試下dinner

整體黎講 食物質素都令我有驚喜🌟🌟🌟🌟

2021-07-20 797 瀏覽
之前有朋友於午市時段去過呢間,大讚好食,今次我就係佢晚市時段黎試下😋.當日我哋book咗6點,如果天氣好,其實係餐內可以望到不錯嘅景觀(可惜當日落雨),另外餐廳所有地方都好乾淨,唔會油笠笠,坐得幾舒服㗎~當晚由師傅Ken主理,除咗廚藝了得,仲好健談,原來佢仲係攝影高手!.- 蟹之鐵板燒套餐 $1588(二人前) *另收加一服務費.首先食咗沙律後就上埋刺身,有吞拿魚、海膽及黃金魷魚,3款正常冇特別;我哋呢個蟹套餐原本係有鱈場蟹腳,但當日冇就轉咗隻膏蟹比我哋😻鍾意膏蟹嘅我表示好好食,肉白鮮美,膏黃金香,有啲似咸蛋黃咁,成隻蟹蓋幾乎都係膏黎(✽´ཫ`✽)冇得彈呀.我哋揀咗照燒汁南非活鮑魚,除咗口感幾煙韌外,味道鮮甜而且鮑味濃郁,配上大廚Ken精心調製照燒汁甜鹹得宜,而且有埋三文魚籽,雖然同行友人話有啲啲咸,但我就覺得好好食喇😋.安格斯厚燒牛粒都好香,我哋叫咗5成熟,大廚亦煮得啱啱好🤤不過活蚌湯嘅蚌肉如果再新鮮少少更好,其中一兩片有啲苦澀味,但整碗湯係鮮甜嘅.臨近尾聲,送上一大碗香氣撲鼻嘅櫻花蝦炒飯,炒飯粒粒分明夠乾身,好啱我胃口😻接住上埋炒野菜及味增湯,其實由上炒飯個陣,我哋已經飽到不得了🙈

- 蟹之鐵板燒套餐 $1588(二人前)
*另收加一服務費

安格斯厚燒牛粒都好香,我哋叫咗5成熟,大廚亦煮得啱啱好🤤

接住上埋炒野菜及味增湯,其實由上炒飯個陣,我哋已經飽到不得了🙈最後再以一個紅豆柚子雪糕作結尾,真係好滿足嘅一餐!

漏咗寫~仲有個黑魚籽鵝肝蛋,都不錯
另外餐廳服務其實好好,不過我哋可能太早食晚餐,未到7點前餐廳冇乜人,但侍應們間唔時都望住我哋,我知道主要係留意我哋幾時食完,就可以再上下一道比我哋,不過咁望有少少唔自在😹因為特別食蟹個陣我哋都食得好慢(P.S. 佢哋絕無催我哋嘅意思)
2021-06-30 891 瀏覽
餐廳環境大,枱面同櫈都冇因為啲油煙而癡立立!可以望到師傅煮野食嘅過程🥳都幾正我就嗌咗個268嘅set lunch😚仲有沙律同味增湯!味道都正常,啲沙律菜都好新鮮!鐵板燒嚟講呢間都算幾平,cp值幾高!其他鐵板燒多數都around 1000蚊到!跟住就嚟咗大虎蝦活鮑魚,鮑魚同大虎蝦都拆晒出嚟,食落淡淡都係肉好滿足🥰大虎蝦係用黑椒同鹽調味,煎得好香但係略嫌大虎蝦煮得有啲老,煮耐咗少少,鮑魚有用黑松露醬調味,鮑魚煮得啱啱好🥳跟住就嚟咗我揀嘅鵝肝🥰鵝肝都幾大塊,入口即溶,配埋黑醋汁同埋隔離嘅紅酒煮梨,balance返鵝肝嘅油膩感😋跟住係櫻花蝦炒飯,炒得好有鑊氣,啲飯粒粒分明,又係用咗黑椒同鹽調味,鹹度啱啱好,啲櫻花蝦好香,令個炒飯更香更好食🥳甜品係黃豆粉蕨餅,口感煙韌,都幾得意🤣食咗啖朋友嘅安格斯冰鮮牛柳粒😜肉質好鮮嫩,好好食!完全冇冰鮮嘅雪味,加埋個蒜片一齊食,好好食🥰建議大家揀安格斯牛柳粒!如果揀鵝肝嘅話可能會唔夠飽🤣呢間幾啱想食鐵板燒過吓癮嘅人🤣以咁嘅價錢嚟講,材料絕對係用得好好!lunch time可以去食下🥰同朋友一邊吹吓水一邊食,嗰度都有啲小朋友慶祝生日,氣氛都幾好!大家可以一試!人

甜品係黃豆粉蕨餅,口感煙韌,都幾得意🤣

人均消費:$200-300/head

2021-04-30