2023-07-16
星期五放工當然係Happy Friday,約埋同事去咗黃埔嘅「火夫」,好彩一早有訂位,不過由於上一張枱唔肯走,搞到遲咗半個鐘先入座😓餐廳提供飲之放題,只需$158就可以飲120分鐘,啱晒我地呢啲酒鬼😆海苔魷魚鬚魷魚爽口Q彈,炸粉唔會過厚,上面灑滿海苔粉,香口鮮味,送酒一流🍺辣味噌煮豚腸大腸煮得軟稔入味配上濃濃嘅辣味噌醬,非常開胃嘅前菜,一定要飲返幾杯啤啤佢虎蝦濃湯麵超大隻嘅虎蝦外面裹滿櫻花蝦,炸得非常酥脆,蝦肉新鮮爽口彈牙,每條麵上掛滿香濃嘅蝦湯,口感creamy,推介👍🏻沖繩燻肉卷一片片嘅豚肉卷成肉卷,內裡包住啲蔬菜洋蔥,惹味又香口塩燒手羽中雞翼做得最出色,雞皮脆卜卜,雞肉依然保持嫩滑👍🏻蔥卷牛舌我哋點咗兩次牛舌,第一次嘅牛舌爽脆有咬口,到第二次點嘅時候牛舌直情咬唔到,好韌,品質有啲唔太平穩雞腎雞肝火候控制得剛剛好,外面帶點焦香內裡保持雞肝粉粉嘅口感,雞腎亦非常爽口燒牛柳粒食唔到牛味,帶點脂肪,有少少靭雞腿京蔥燒雞肉juicy啖啖肉,連同雞皮食落去非常香口雞肝啡菇啡菇好juicy再配上雞肝,口感豐富有層次蟹肉牡蠣酥炸生蠔加上鮮甜嘅蟹肉,一啖咬落去爆汁,完全冇腥味👍🏻白燒活鱔白鱔外皮燒
海苔魷魚鬚
辣味噌煮豚腸
虎蝦濃湯麵
沖繩燻肉卷
一片片嘅豚肉卷成肉卷,內裡包住啲蔬菜洋蔥,惹味又香口
塩燒手羽中
雞翼做得最出色,雞皮脆卜卜,雞肉依然保持嫩滑👍🏻
蔥卷牛舌
雞腎
雞肝
燒牛柳粒
食唔到牛味,帶點脂肪,有少少靭
雞腿京蔥燒
雞肉juicy啖啖肉,連同雞皮食落去非常香口
雞肝啡菇
啡菇好juicy再配上雞肝,口感豐富有層次
蟹肉牡蠣
酥炸生蠔加上鮮甜嘅蟹肉,一啖咬落去爆汁,完全冇腥味👍🏻
白燒活鱔
白鱔外皮燒得焦香,魚肉亦爽口彈牙,可惜有少少腥同唔太入味
生蒜牛柳
不推介,只食到炸粉,牛柳肉質鬆散,完全食唔到牛肉嘅味道
📍火夫 (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G29號舖
人均消費:$400-500